2023-09-19
我一向好喜歡食泰菜,因為喜歡它每道菜式的香料,喜歡那口味濃郁,喜歡那前中後段也會變化的味道!朋友知我鐘意食,特意介紹我去觀塘嘅【ADD SOME THAI】,她説是泰西融合菜嘅餐廳,由泰式師父主理,那我這個泰菜愛好者必定要去試試。雖然座落喺駱駝漆大廈1座9樓,但係都無受到早前嘅駱駝漆食牌風波影響,繼續如常營業,喺觀塘返工嘅朋友可以唔使擔心!上到去個場都相當闊落,環境寧靜,裝飾佈置都好有泰式風格!入座之後當然係馬上望一望個餐牌,睇咗無幾耐就決定嗌個二人餐,見佢豐富得嚟又唔使點諗,一於揀佢啦!🔳椰皇椰青雞湯一開始上嘅係兩款湯水,原先以為係兩碗嘅份量,點知一上菜就見到係兩個煲嘅份量,十分有驚喜!椰皇椰青雞湯湯頭好清甜,湯料都好足,份量方面夠裝3~4碗左右,飲完成個胃都暖哂!🔳鮮蜆海鮮冬蔭功湯第二款嘅湯水係泰菜招牌冬蔭功湯。湯料份量同雞湯一樣咁足,蝦蜆肉質好結實唔會梅,非常新鮮!海鮮配上香茅同檸檬葉等嘅香料,酸辣滋味十足,醒胃之餘仲增加食慾,為之後上嘅菜打好個底!🔳沙爹雞肉串、沙爹豬肉串、紐西蘭牛柳粒串、招牌手打蝦餅小食拼盤8選4,難得嚟到泰菜餐廳,梗係試一試泰菜常見嘅串燒同蝦餅!雞肉、豬肉同
上到去個場都相當闊落,環境寧靜,裝飾佈置都好有泰式風格!
🔳椰皇椰青雞湯
🔳鮮蜆海鮮冬蔭功湯
🔳沙爹雞肉串、沙爹豬肉串、紐西蘭牛柳粒串、招牌手打蝦餅
小食拼盤8選4,難得嚟到泰菜餐廳,梗係試一試泰菜常見嘅串燒同蝦餅!雞肉、豬肉同牛柳粒嘅肉質都好厚身足料,一啖咬落去有種滿足嘅感覺。兩款醬汁分別係沙爹醬同他他醬,想惹味啲又得,清爽啲都得,得咗!
蝦餅味道都相當一流,除咗肉質飽滿,炸出嚟嘅狀況都啱啱好,做到脆口之餘又唔油膩!同樣點嗰兩個醬汁都有好唔同嘅風味。呢個小食拼盤嘅評價相當高!
🔳馬拉盞椰菜苗
蔬菜方面有幾款可以揀,今次揀咗平時少食啲嘅馬拉盞椰菜苗。鹹香鮮味有呈現喺度菜上面,火候方面雖然無傳統港式大牌檔咁有「鑊氣」,但係都相當香口惹味!
🔳酥炸軟殼蟹炒黃咖喱配手抓餅
主菜嗌咗兩款,呢款就係本身Menu上可以揀嘅選擇,另一款係追加嘅主菜嚟。酥炸軟殼蟹總共有兩隻,面頭嘅炸粉做得幾薄下,炸嘅火候都拿捏得好好,咬落去入面非常Juicy,而且仲帶有海水嘅鹹鮮味喺入面!
手抓餅嘅件數都算幾多,而且都唔細件,如果兩個唔係好肚餓嘅情況嘅話,配埋頭先食嘅前菜同湯水都會夠飽!
🔳泰式雜錦海鮮炒金邊粉
另一款追加嘅主菜就係泰式名菜金邊粉喇!面頭海鮮料好足,大蝦墨魚仔同豆皮舖滿成道菜,側邊就有啲花生粒同青檸可以俾你撈埋落啲金邊粉嗰度,增添口感之餘又可以令成道菜清新啲!金邊粉炒得乾身,條條分明,成道菜色香味都俱存!
🔳泰‧Chang大象梳打
一開始見佢有得揀甜度,以為係特飲嚟,上到枱先知係一杯基本嘅梳打水,食泰菜解膩用。
🔳芒果糯米飯配是日雪糕(2人份)
芒果糯米飯嘅硬度適中,軟糯得嚟又唔會un胃,配上甜甜的芒果同椰奶一齊食簡直係人間美味~ 黑白雪糕分別嘅味道係朱古力同椰香味雪糕,甜度相對上比芒果糯米飯再高一啲啲,建議食完糯米飯之後再食雪糕!
咁豐富嘅二人餐,埋單除返開人頭都係二百幾蚊,如果多啲人一齊食嘅話相信人均消費可以再平啲!【ADD SOME THAI】算係性價比幾高嘅一間泰菜,如果去開觀塘嗰頭又食泰菜嘅話,相當推薦試試呢間餐廳!