2011-04-17 50 瀏覽
帶病中,胃口只能容納清淡食物。所以想吃排包。厭倦了連鎖餅店的”味精”排包(吃完有確喉感),得個「鬆」字,沒來麵包味。ABC排包,雖然沒什蛋香,但麵包香, 及那種實在感,與它不受時代變遷,只做港式傳統麵包的精神。吃它麵包時,倍感溫暖。
帶病中
,胃口只能容納清淡食物。所以想吃排包。

留意:墊底的牛油紙 (份外懷舊做法呢!)
2011-04-16
$9 (早餐)
留意:墊底的牛油紙 (份外懷舊做法呢!)
2011-04-07 57 瀏覽
好早之前睇過爲食一條街,介紹ABC餅店嘅鳥結糖,好有興趣試,咁啱同事又經開,所以便麻煩佢買來大家食。這位同事除了買咗鳥結糖,還有了合桃酥同西梅糖,食過後,覺得味道幾好,路經此店,記住一試。西梅糖質感煙韌,果仁脆口,味道酸酸甜甜幾好味。合桃酥鬆化脆口,唔會好似某些餅店做得過實同有油臆味.鳥結糖每日新鮮製造,質感鬆軟,奶香味重,配埋脆脆嘅花生,口感豐富,好味道。
西梅糖質感煙韌,果仁脆口,味道酸酸甜甜幾好味。
合桃酥鬆化脆口,唔會好似某些餅店做得過實同有油臆味.
2011-04-07
  • 合桃酥
  • 西梅糖
2010-12-26 54 瀏覽
買糖食,都要預訂先有,我都第一次,賣鳥結糖賣到街知巷聞,全是人手制造,分大盒同細盒,這裡的鳥結糖有米紙包裹着,不甜不膩,較煙韌、花生細碎,無需放雪櫃,我兩天就可以食哂。

分大盒同細盒,

這裡的鳥結糖有米紙包裹着,不甜不膩,較煙韌、花生細碎,

無需放雪櫃,我兩天就可以食哂。
2010-12-26
慶祝紀念
聖誕節
2010-11-01 28 瀏覽
同事買來給我試試, ABC Bakery的中式港式麵包餅餅,山東合桃酥:- 十分鬆脆棗蓉核桃撻:- No.1好食, 甜而不膩烏結糖($20): - 太甜, 奶味重過西梅糖($28):- 我的最愛迷你蛋撻仔 -幾有口感 份量岩岩好如果不是很有要求的話, 以這個價錢來說, 可以是不錯的中環’Snack’選擇 !

山東合桃酥:- 十分鬆脆

棗蓉核桃撻:- No.1好食, 甜而不膩

烏結糖($20): - 太甜, 奶味重過

西梅糖($28):- 我的最愛

迷你蛋撻仔 -幾有口感 份量岩岩好

如果不是很有要求的話, 以這個價錢來說,
可以是不錯的中環’Snack’選擇 !

2010-11-01
其他
  • 棗蓉核桃撻
2010-10-31 39 瀏覽
九月下旬‧晴在蘭芳園買了杯外賣咖啡,拿了去舊舖這邊,扮side-walk地喝。卻見對面的這裡剛有餐包出爐,非常好!雖然飽,但也拿了三元,買了一個。餐包大大個,內裡質地綿密,但吃起來鬆軟,口感很好。味道卻不甜,有麵粉香味。個人偏好,如果甜一點,更好。吃了兩碗白粥,半條牛脷酥,一杯咖啡,加半個餐包,好飽。要開工寫文章了!
九月下旬‧晴

吃了兩碗白粥,半條牛脷酥,一杯咖啡,加半個餐包,好飽。

要開工寫文章了!
大大個餐包
口感鬆軟,是欠一點甜味
大大個餐包
2010-10-24 43 瀏覽
真係估吾到ABC既合桃SO真係同出面的合桃SO吾同.睇到有合桃係個餅到..同埋有埋D合桃衣..正..連老公冇唸住食..我比一口佢食完之後都照食晒三個.原本打算留番一個比家父架麻.下次經過都會再買.但係怕整碎
真係估吾到ABC既合桃SO真係同出面的合桃SO吾同.
睇到有合桃係個餅到..同埋有埋D合桃衣..正..
連老公冇唸住食..我比一口佢食完之後都照食晒三個.
原本打算留番一個比家父架麻.
下次經過都會再買.但係怕整碎
1 分鐘 (外賣自取)
2010-05-31 31 瀏覽
上次食過棗蓉合桃蛋糕,好乾,無乜好感。再幫襯,因為它是舊式麵包店,充滿家庭式經營熱誠。-多穀包,麵包中有”un”粟籽、合桃粒粒,軟如意大利枕頭包,清清地食出麵粉香甜。-蜜糖蛋糕,無蜜糖味,只有黑糖味,質地極實、乾,蒸一蒸,也沒法令它好吃。-椰堆,又是很乾、實,不過經過香港,濕度超高下,腍番少許,味道ok。睇黎來ABC都係買麵包好過喇。
上次食過棗蓉合桃蛋糕,好乾,無乜好感
。再幫襯,因為它是舊式麵包店,充滿家庭式經營熱誠。
-蜜糖蛋糕,無蜜糖味,只有黑糖味,質地極實
、乾
,蒸一蒸,也沒法令它好吃。
睇黎來ABC都係買麵包好過喇。
左起:麵包ok、椰堆、蜜糖蛋糕
2010-05-29
$13.5 (其他)
2010-05-29 36 瀏覽
成日都買嚟食, 鳥結糖真係好好好好味...又唔係太甜太膩, chewy又sweety...yummy!!!今次個盒唔駛好耐又比我ko左....唔敢再買大盒, 真係怕自己食唔停....我呢d真係唔知飽字點寫...上次有點硬, 今次perfect
成日都買嚟食, 鳥結糖真係好好好好味...

今次個盒唔駛好耐又比我ko左....唔敢再買大盒,
真係怕自己食唔停....我呢d真係唔知飽字點寫...

上次有點硬, 今次perfect
2010-05-25 64 瀏覽
I always buy my breakfast here, and sometimes I even get my lunch. I think they have the best buns in Central. They're always fresh (even in the weekends!) and not too sweet and their stuffings are also fresh, nice and tender. My most favourite ones are: the red bean paste bun, the cha siu bun and the cream bun.the personnel are always friendly and helpful. Haven't tasted their nougat sweets yet, but I will certainly do so one day!

$4.5 (其他)
  • red bean paste bun
  • cha siu bun
  • cream bun
2010-03-31 37 瀏覽
棗蓉核桃撻($10)——勁好食啊!!我太中意啦~~~次次過來中環都要買!買完出來見到門口貼報紙介紹寫住,話呢家棗蓉做得幾好果然好食!甜而不膩,不是白糖的甜味,是純棗的香甜,核桃也很足~兩者味道幾夾!烏結糖($20)同西梅糖($28)冇的講啦我拎返來我FRIEND都試啖,都話太好食,次次要來買啊!(講到烏結糖,我更加中醫臺灣“糖村”牛軋糖嘿嘿,奶味重過呢個)
買完出來見到門口貼報紙介紹寫住,話呢家棗蓉做得幾好
果然好食!
甜而不膩,不是白糖的甜味,是純棗的香甜,核桃也很足~
兩者味道幾夾!

烏結糖($20)同西梅糖($28)冇的講啦
我拎返來我FRIEND都試啖,都話太好食,次次要來買啊!
2010-03-18 25 瀏覽
呢間野好難搵, 問左幾個人先知 迷你蛋撻 5蚊4 個, 餅皮撻, 蛋味一般, 唔係高水準, 勝在一口一個 吞那魚飽 : 餡用既吞那魚漿味道有點奇怪, 有點似午餐肉味, 好似食唔到魚味, 唔推介, 麵包皮也是有點raw的香蕉蛋糕, 見 OR 友勁介, 我都買左一 個, size的確大不在話下, 微黏; 香蕉味和份量也味十足, 好味 !
呢間野好難搵, 問左幾個人先知

香蕉味和份量也味十足, 好味 !

Mini egg tart
Tuna Fish Bread,Banana cake
2010-03-07
Mini egg tart
  • 香蕉蛋糕
2010-03-10 34 瀏覽
為什麼這店舖的食品是偏甜?....山東合桃酥-$10/3pcs-香, 但不是十分鬆脆, 可能是因為天氣少許濕.朱古力曲奇-$15-一般, 又是太甜...棗蓉合桃蛋糕-$5-有點像香蕉蛋糕, 幾好, 如果不是太甜的話便perfect!棗蓉撻-$8-任何牛油皮都是我的最愛, 但這真的太甜...食到一半就放棄...鳥結糖-$14-20pcs-全店數一數二最正嘅產品, 約有三星期嘅食用期? 兩日冇晒, 原本一日已經冇晒, 但怕肥所以先局住分兩日, 去到嗰時見到佢哋喺收銀枱包緊透明糖紙(唔知嗰張叫MUG紙), 這款甜度便正常了! 真難得....
為什麼這店舖的食品是偏甜?....
朱古力曲奇-$15-一般, 又是太甜...
棗蓉合桃蛋糕
2010-03-08
棗蓉合桃蛋糕-$5
鳥結糖-$14-20pcs
2010-02-23 34 瀏覽
我平日鍾意都鍾意食麵包,特別係中式港式麵包,反而西式又麻麻地喎,總之麵包就係一樣好食的東西,基本上佢熱辣辣又軟熟既話都唔會覺得唔好食。今日去到中環經過呢間餅屋見到都好多人係入面買緊喎,就又入去睇下先。阿姐見到我即刻問我要咩,原來為我服務埋,真係好! 自己夾都唔駛! 諗左一陣都係要左雞尾包,因為好似穩陣D。雞尾包上手雖然唔係剛出爐熱辣辣,但都有D微溫暖暖地,咁都好D。一咬落去超鬆軟,係非常軟熟個隻。佢面頭有頗多芝麻,麵包既味道夾住芝麻香,好味! 開頭覺得佢D餡好似好少咁,但食下食下發現越來越多,去到中間D椰蓉好似湧出黎咁(其實又無咁誇張,不過都好多),D椰蓉好香,甜甜地好好食。雞尾包係我最鍾意食既包之一,反而身邊既人就麻麻地,覺得佢太甜喎。呢個雞尾包好好味,只係 $ 3,真係要俾個 Grade A佢呀。=))))

A 級雞尾包
A 級雞尾包
2009-12-31 29 瀏覽
十一月中旬‧有雨為準備周未的馬拉松賽事,「消炭」三天,一如所料,到最後「放炭」前的一夜,是餓得完全睡不好。在半夢半醒之際,反覆思索,全日第一樣想吃的,就是雞尾包。在行去勝香園的途中,連經過兩間麵包舖,雞尾包也不太像好吃的。來到這裡,見雞尾包剛新鮮出爐,大喜,買了三個。邊行邊吃,出爐雞尾熱辣辣的,吃起來包很鬆軟,內裡的椰蓉餡又多又香甜,正好填補一下三天以來體內消耗得七七八八的醣份。一次過可以補充到澱粉質及醣份,令人相當滿足!二元半一個,經濟抵食,未行到街尾,已經幹掉三個雞尾包。下一站,是勝香園的餐蛋米加三寶﹝免扣底﹞。
十一月中旬‧有雨

二元半一個,經濟抵食,未行到街尾,已經幹掉三個雞尾包。

下一站,是勝香園的餐蛋米加三寶﹝免扣底﹞。
一口氣吃三個,滿足!
$7.5 (早餐)
一口氣吃三個,滿足!
  • 雞尾包
2009-12-18 28 瀏覽
難得黎呢度附近dinner~順路過黎買野返屋企~店員呀姐好殷勤~會不繼問你想要咩~仲會幫你夾埋添…幸好我係有心買野, 如果唔係就浪費晒佢d心機喇..鳥結糖-$20/14粒..約有三星期既食用期~店員仲話只要唔放雪櫃, 放得耐都唔會變硬…咁犀利~當然要買黎一試啦~返到屋企食左粒~比平時澳洲同澳門出品既軟熟~唔痴牙~又唔會硬得滯, 唔似其他成日食到牙都軟…甜到適中~如果做埋杏仁或雜錦果仁款就更好添~山東合桃酥-$10/3件…因為曾經唔小心咁跌過袋餅~結果返到屋企就只有一塊係完整見到A字…試一小塊…好鬆脆~幾特別…味道唔似平時o係連鎖店買到o個d~難道係山東既整法….?哈哈~總知就特別鬆又香啦~而且都食到nuts既味道…不知不覺就食左一塊喇..媽媽話食到有油既味道..不過我就食唔出..唔通落左豬油去整..總括黎講~係試得過~
難得黎呢度附近dinner~順路過黎買野返屋企~
店員呀姐好殷勤~會不繼問你想要咩~
仲會幫你夾埋添…
幸好我係有心買野, 如果唔係就浪費晒佢d心機喇..

鳥結糖-$20/14粒..約有三星期既食用期~
返到屋企食左粒~比平時澳洲同澳門出品既軟熟~
唔痴牙~又唔會硬得滯, 唔似其他成日食到牙都軟…
甜到適中~如果做埋杏仁或雜錦果仁款就更好添~

山東合桃酥-$10/3件…因為曾經唔小心咁跌過袋餅~
結果返到屋企就只有一塊係完整見到A字…
試一小塊…好鬆脆~幾特別…
味道唔似平時o係連鎖店買到o個d~
難道係山東既整法….?哈哈~總知就特別鬆又香啦~
而且都食到nuts既味道…不知不覺就食左一塊喇..

總括黎講~係試得過~
同兒時食開既兔仔牛奶糖一樣有可食用紙
太鬆脆..拎到去都散晒lu...
2009-12-17
$46 (其他)
同兒時食開既兔仔牛奶糖一樣有可食用紙
太鬆脆..拎到去都散晒lu...
  • 山東合桃酥