2010-06-20 49 瀏覽
尋日同阿妹行葵芳,,入到新都會廣場,,一定會經過A-1 Bakery & Cafe!!每次經過都會勁想買果到D飽同cake~今次見到D新野,,就係芒果同朱古力咖啡大福!!佢地個樣真係勁靚勁可愛,,價錢又吾貴,,於是幾番爭扎之後,,終於忍吾住同阿妹一人一個,,叫左一個芒果一個朱古力咖啡!!買完之後已經忍吾住即刻食lu,,用叉一「吉」入去,,就feel到D皮好薄好軟,,食落就煙煙韌韌好有口感,,不過就冇乜味~~而裡面就有芒果粒,,芒果慕絲,,海綿蛋糕,,食落好fresh好好味,,甜而不漏~!!至於朱古力咖啡果個,,就勁有咖啡味,,比較少朱古力味,,不過都有朱古力蓉o係入面~鐘意咖啡味既朋友一定會覺得好好味嫁!!不過美中不足既係佢個底D皮好厚,,可能係包埋佢果陣做得吾係甘好~因為D皮冇乜味,,所以食到最後就比較冇味道啦但係整體上真係好正,,有機會我一定會再買嫁!!
尋日同阿妹行葵芳,,
入到新都會廣場,,
一定會經過A-1 Bakery & Cafe!!
每次經過都會勁想買果到D飽同cake~
今次見到D新野,,
就係芒果同朱古力咖啡大福!!

佢地個樣真係勁靚勁可愛,,
價錢又吾貴,,
於是幾番爭扎之後,,
終於忍吾住同阿妹一人一個,,
叫左一個芒果一個朱古力咖啡!!

買完之後已經忍吾住即刻食lu,,
用叉一「吉」入去,,
就feel到D皮好薄好軟,,
食落就煙煙韌韌好有口感,,
不過就冇乜味~~
而裡面就有芒果粒,,芒果慕絲,,海綿蛋糕,,
食落好fresh好好味,,甜而不漏~!!

至於朱古力咖啡果個,,
就勁有咖啡味,,
比較少朱古力味,,
不過都有朱古力蓉o係入面~
鐘意咖啡味既朋友一定會覺得好好味嫁!!

不過美中不足既係佢個底D皮好厚,,
可能係包埋佢果陣做得吾係甘好~
因為D皮冇乜味,,
所以食到最後就比較冇味道啦

但係整體上真係好正,,
有機會我一定會再買嫁!!
2010-06-19
$12.5
2010-06-14 54 瀏覽
午飯時間向小廚獅出發,路經A1 竟看到我喜歡的鮮奶木頭包做特價!! 麵包癮即時被挑起,買麵包去......A1另一名物日式蕃薯包滿滿兩盤在櫃內,又來一個蕃薯包。稍乾身麵包外層有著一層朱古力粉, 外型也真的像個剛從泥土中掘出來的蕃薯。中間那已去皮的蕃薯夠軟糯, 有著香香蕃薯甜味,好吃! 外層麵包氣孔稍粗大, 吃來有點點鹹味而且有點乾硬,單吃麵包就不是好吃之流,配了香甜蕃薯後就是另一回事,但整個麵包也是蕃薯最為好吃。鮮奶木頭包以法國麵包浸滿甜美奶糊而成, 一向是個人心水包款之一,是日剛好還有特價,那會有錯過之理??可是今次蛋漿味道不夠甜美份量也不多,沒有以前浸得那麼深入,甜美度相對減低,木頭外皮今次又較淋不夠脆身,水準真的有點失色!近期的限定版芒果紐約芝士餅似乎很新鮮,2粒金黃芒果粒+2坨芒果cream和有自家品牌的朱古力片點綴一件硬身芝士餅,看來有點吸引。芝士餅略有芝士蛋糕香味但未夠濃香持久, 質感尚算夠滑,沒有什麼粒粒存在,相信再雪一會讓蛋糕更堅硬口感更佳,甜度不算高還隱約有點不像檸檬的酸味,但也不是變壞的酸味,放心。餅底用上消化餅+牛油壓成,吃到有牛油香但餅底稍為軟身, 跟不夠堅硬的

近期的限定版芒果紐約芝士餅似乎很新鮮,2粒金黃芒果粒+2坨芒果cream和有自家品牌的朱古力片點綴一件硬身芝士餅,看來有點吸引。芝士餅略有芝士蛋糕香味但未夠濃香持久, 質感尚算夠滑,沒有什麼粒粒存在,相信再雪一會讓蛋糕更堅硬口感更佳,甜度不算高還隱約有點不像檸檬的酸味,但也不是變壞的酸味,放心。餅底用上消化餅+牛油壓成,吃到有牛油香但餅底稍為軟身, 跟不夠堅硬的蛋糕混成一片, 因而沒有又脆又軟的層次感。

芒果cream滑溜有餘但芒果味不太自然,不吃不是損失,那2粒芒果可惜不夠甜美,味道甜中帶酸,應是未完全熟透的芒果水準,生果選擇有點失手了。

這個麵包蛋糕午餐比平時午餐更高昂, 不過自我安慰的是牛一前午餐, 貴一點也原諒自己嚕。
失色了的木頭
蕃薯最好吃
季節限定
蕃薯最好吃
  • 日式蕃薯包的蕃薯
2010-06-02 30 瀏覽
自已整scone就整得多..其實係街買的話一次都冇{除左好細個個陣食M記個d}為左了解下真正既scone既texture係點所以決定買個黎試English scone ($10 /2pieces)買兩舊好似抵dd買左一個原味同一個提子拎起感覺有點墜手買完之後隔住個袋用手捏左一下xD提子個個比較軟而原味就硬d同埋個度是焦了的今朝刻意冇焗熱食左提子先嗯..冇外脆內軟既感覺似焗乾左既蛋糕..質感幾綿密甜度比自己整既甜得多整體較一般而原味呢~~個底因為焦左既關係有少少焦味有明顯氣孔咬落去會一粒粒碎哂..較為粗糙左d食完都幾飽的而且呢...出面街買既scone牛油既羶味重好多隔住個袋都feel到加上又甜d連jam都唔使搽但落多d牛油又真係香d worrrrrrrrr
自已整scone就整得多..
其實係街買的話一次都冇
{除左好細個個陣食M記個d}
English scone ($10 /2pieces)
買兩舊好似抵dd

提子
原味
2010-06-02
2010-05-17 26 瀏覽
回家前肚餓便來買個包食。時候已晚, 包款的選擇已不多, 但仍有一堆日式蕃薯包, 麵包櫃前沒有放上價錢牌。另有果蔬生活系列的果菜汁做特價 (我買的時候是 $7, 原價好像是 10 多元)。結帳的時候, 赫然發現總價錢是 $19! 印象中蕃薯包好像沒那麼貴啊...問完櫃姐再看單據再三確定, 真的是 $12 啊!結果, 這個包我吃得特別慢, 也咀嚼得特別仔細。蕃薯包裡的蕃薯好像已不是原件蕃薯了, 似蕃薯茸多些, 欠了些口感; 但包身仍筋性豐富, 扮蕃薯皮的是朱古力粉。至於另外那瓶蔬菜汁, 是少鹽版的 V-8, 我覺得比後者好喝。
回家前肚餓便來買個包食。

結帳的時候, 赫然發現總價錢是 $19!

日式蕃薯包
日式蕃薯包
記得上次試過它在沙田分店的lunch set,味道不錯,價錢ok。今次就試試這間分店。極喜歡這裡的環境,座位設有店外有蓋的地方,附近為中央庭園。雖無冷氣,但感覺極悠閒舒適!十分適合現在的天氣去品嚐high tea。有點置身日本露天茶座的感覺。是次看戲前去吃個lunch。由於想點的意粉賣完了,今次點了白汁豬柳飯,這個set包了:麵包和餐湯:提子麥飽,質素是一般麵包店的麵包。甘筍忌簾溫很淡…白汁豬柳飯:上菜是不夠熱,豬扒和飯都頗硬,白汁就樂好味…餐飲:點了凍檸茶,普通凍飲一杯…食物質素真的有點失望。但相信這樣悠閒的環境,我會再來試它的tea set。

白汁豬柳飯:上菜是不夠熱,豬扒和飯都頗硬,白汁就樂好味…
餐飲:點了凍檸茶,普通凍飲一杯…

座位設有店外有蓋的地方,附近為中央庭園,感覺極悠閒舒適
提子麥飽,質素是一般麵包店的麵包。甘筍忌簾溫很淡…
白汁豬柳飯:上菜是不夠熱,豬扒和飯都頗硬,白汁就樂好味…
座位設有店外有蓋的地方,附近為中央庭園,感覺極悠閒舒適
2010-04-09 16 瀏覽
13元5個(特價迷你包)見到好多小朋友都喜歡芝士麻糬波波,朱古力麻糬波波揀左2個朱古力味麻糬波波,真係煙煙unun,口感很佳~朱古力粒好味呀愛朱古力的朋友,必選的芝士麻糬波波 香濃芝士味~很好吃的紅豆味星形小包 個形狀幾特別,而且好好味呢~有紅豆粒粒,整個包仔都充滿紅豆味~我果次去買..真係幾多人呀,幾鐘意個麵包夾子係金色,好高級XD而且個麵包盤也很精美呢~
13元5個(特價迷你包)
見到好多小朋友都喜歡芝士麻糬波波,朱古力麻糬波波

揀左2個朱古力味麻糬波波,真係煙煙unun,
口感很佳~朱古力粒好味呀
愛朱古力的朋友,必選的

芝士麻糬波波 香濃芝士味~很好吃的

紅豆味星形小包 個形狀幾特別,
而且好好味呢~有紅豆粒粒,整個包仔都充滿紅豆味~

我果次去買..真係幾多人呀,
幾鐘意個麵包夾子係金色,好高級XD
而且個麵包盤也很精美呢~
麻糬波波~紅豆味星形小包
麻糬波波~紅豆味星形小包
2010-01-23 4 瀏覽
芝士煙肉包..有d漏"如果好肚餓食呢個就會岩岩好,,飽飽的..蜜瓜包..味道比較淡..5甜5咸..5知想點..番薯包.."我5記得叫咩名..好味"呢個係我醉中意食的..包包中間夾住左1個番薯"真係好好味..芒果大福呢個比較好味"真係5錯..5會太甜..!!什果鮮忌廉蛋糕"呢個蛋糕幾令..好多colour"但味道5會話太好//太差..
芝士煙肉包..
有d漏"如果好肚餓食呢個就會岩岩好,,飽飽的..
蜜瓜包..
味道比較淡..5甜5咸..5知想點..
番薯包.."我5記得叫咩名..
好味"呢個係我醉中意食的..
包包中間夾住左1個番薯"
真係好好味..
芒果大福
呢個比較好味"真係5錯..5會太甜..!!

什果鮮忌廉蛋糕"
呢個蛋糕幾令..好多colour"
但味道5會話太好//太差..
什果鮮忌廉蛋糕
2010-01-01
什果鮮忌廉蛋糕
  • 中間夾住左個番薯既包..
2009-11-18 2 瀏覽
六點半鐘呢度人頭湧湧,好彩都仲俾我買到最後一個peach danish!!!$9 大大件, 份量十足~重點當然是蜜桃底下既custard啦,唔太濃,味道剛剛好,酥皮都好鬆!店員收錢時叫既"水果酥"呢個中文名聽落真係唔係太順耳~見過其他唔同形狀既danish,都係覺得呢個圓型同size最岩心水~
六點半鐘呢度人頭湧湧,
好彩都仲俾我買到最後一個peach danish!!!

$9 大大件, 份量十足~
重點當然是蜜桃底下既custard啦,
唔太濃,味道剛剛好,
酥皮都好鬆!

店員收錢時叫既"水果酥"呢個中文名聽落真係唔係太順耳~

見過其他唔同形狀既danish,
都係覺得呢個圓型同size最岩心水~
Danish
Danish
  • Peach Danish
2009-10-31 26 瀏覽
呢幾日都買包食做早餐紅莓朱古力直燒表面有糖霜做裝飾我好喜歡第二朝一打開個袋就好有麥香真係好想之點解a1 D包可以做到咁香外表睇落好似好乾其實放左一日都好鬆軟朱古力粒好多每一啖都冇欺場紅莓神奇第帶有幾分juicy提子卷望落鬆軟但同現實不符好韌好硬= =好難食好似唔知擺左幾耐咁唯一可取既只有提子乾多lor有咩好講?同場買緊既仲有個呀伯佢好勁用個麵包夾督勻每個包再揀個最軟既~!好強!
呢幾日都買包食做早餐

好韌好硬= =好難食好似唔知擺左幾耐咁
唯一可取既只有提子乾多lor
有咩好講?

同場買緊既仲有個呀伯
佢好勁用個麵包夾督勻每個包再揀個最軟既~!
好強!
極度唔得提子卷
2009-10-30
2009-08-20 4 瀏覽
A1 的麵包賣相精美, 對妹妹來說1向都很吸引,,這天見到有home made cookies, 以2種味道配成1包, 每種味道各有4塊~發現有hazelnut 和 cranberry 的組合 *v*猶豫良久, 難得這個組合的2種味道都是妹妹喜歡的, 就買1包試試~~曲奇的口感跟"藍罐曲奇"的1樣, 只是牛油味未及藍罐曲奇的香。先試cranberry, 超淡, 完全沒任何berry味, 沒說清楚會以為自己在吃原味曲奇。再試hazelnut, 這個的味道比cranberry的稍濃, 但其實都是很淡, 所謂的hazelnut味道同樣是毫不突出。這質素的曲奇, 可能真的有home made的風味, 不過, 留在home自己吃吧,,, 放在店子會讓客人失望呢。
A1 的麵包賣相精美, 對妹妹來說1向都很吸引,,

這質素的曲奇, 可能真的有home made的風味,
2009-08-09
$14 (其他)
2009-08-19 18 瀏覽
是晚經過A-1 Bakery,終於下決心買佢既包試下。其實我成日都會經過,只係怕肥,次次都忍住!我係店裏面睇左好耐...遲遲都楂唔定主意,因為款式很多。最終要左香蕉朱古力酥,仲有特價,$9.5一個。第一口咬落個酥皮感覺軟熟、既香又甜既感覺。表層灑上糖粉同杏仁片,增加口感,唔錯唔錯!其實一口咬落去已經食到朱古力餡,証明用料十足。餡料的朱古力味濃,而且滑溜又唔太甜,我好喜歡!食左三分之一之後突然咬到香蕉蓉,呢個時侯我先醒起嗰個係香蕉朱古力而唔係朱古力酥!(因為酥皮同朱古力餡已經俾到驚喜我啦!滿足到唔記得左)多左香蕉蓉,為味蕾加多一種新刺激,無淨朱古力咁悶嘛!整體嚟講我好滿意呢個包,原價$11,是晚特價$9.5。其實係比普通麵包鋪貴啲,但明白佢貴有佢既道理既!
是晚經過A-1 Bakery,終於下決心買佢既包試下。
其實我成日都會經過,只係怕肥,次次都忍住!

我係店裏面睇左好耐...遲遲都楂唔定主意,因為款式很多。
最終要左香蕉朱古力酥,仲有特價,$9.5一個。

第一口咬落個酥皮感覺軟熟、既香又甜既感覺。
表層灑上糖粉同杏仁片,增加口感,唔錯唔錯!
其實一口咬落去已經食到朱古力餡,証明用料十足。
餡料的朱古力味濃,而且滑溜又唔太甜,我好喜歡!

食左三分之一之後突然咬到香蕉蓉,
呢個時侯我先醒起嗰個係香蕉朱古力而唔係朱古力酥!
(因為酥皮同朱古力餡已經俾到驚喜我啦!滿足到唔記得左
多左香蕉蓉,為味蕾加多一種新刺激,無淨朱古力咁悶嘛!

整體嚟講我好滿意呢個包,原價$11,是晚特價$9.5。
其實係比普通麵包鋪貴啲,但明白佢貴有佢既道理既!
2009-08-19
$9.5 (宵夜)
  • 香蕉朱古力酥
2009-04-23 5 瀏覽
新都會內有兩間 A1, 此店主打賣麵包但有午餐供應。平均每星期都會幫襯一次, 每次會食set lunch 的pasta。 大概 set lunch 要 $45/$47, 包括有湯、pasta 和餐飲。 跟樓下另一間A1 相比, 此店無論食物質素、價錢和服務都較佳。 首先每次的麵包也會不相同, 最好味當然是合桃提子麥包! Pasta 每日也不同, 食過茄汁磨菇、海鮮、大蝦等意粉。 每款意粉都好味道, 份量不會偏少, 加上落柯打才整, 所以又熱又好味。 餐飲則選咖啡, 夠香濃! 唯一問題是環境問題, 由於露天關係, 夏天或雨天就少去為妙。
新都會內有兩間 A1, 此店主打賣麵包但有午餐供應。
2009-04-22
2009-02-01 5 瀏覽
1.年年有餘(朱古力味) $18 ~ 賀年小吃,外形可愛,另還有橙味選擇. 可惜不算太好味,朱古力味很淡,口感似它們的朱古力咖啡方塊包,實實麵粉團般放入口.2.法式士多啤梨合桃包$14 ~ 有士多啤梨干,都幾多汁. 但食畢一個只得兩粒合桃.3.芝士賓士$8 ~ 雖然包中間有很多芝士粒,但無芝士味. 此款包較"芝士高寶"軟身,因為"芝士高寶"包身很硬的.4.英式提子鬆餅 ~ 特價$10兩個,但今次水準很差,因為焗燶了,味道帶苦.
2008-11-29 2 瀏覽
香濃芝士撻 ($18):名不符實,何來'香濃'啊??反而欣賞佢個撻底香蕉朱古力酥:上次試唔到,今個星期終於如願,果然不錯,首先包身上有d白色的糖粉,還有些杏片,內餡中央是份量不多的香蕉果肉,而再外一層則是朱古力醬,雖然香蕉不多,但個味好出啊,不錯!艾慈綠茶蛋糕:呢個新品都好正,首先外形呈倒轉的綠色三角柱體,幾層相間的內餡清晰可見,外形特別,味道都幾好,好清香的艾味,鄉味十足!
2008-11-22 17 瀏覽
綠茶紅豆雪芳蛋糕:好味,好香綠茶味芝士煙肉圈:大個,基於法包所致包身會偏硬,內有一小片煙肉,激少芝士粒,面層是焗至乾身的芝士吞拿魚包:不知不覺,吞拿魚兩啖已清光,份量得知………奇少朱古力酥:長方狀,表面是朱古力條紋,裡面有焗至硬身的朱古力長塊芝士高寶:裡面的芝士粒實在不及'x菲'的份量和香濃蜜瓜包:千祈咪揀,本身負好大期望,誰料咩味都無,外身是偏淺色,表面像是菠蘿包的介面,不是軟熟形的,硬身……似個日式菠蘿包。得外面個皮甜番薯包:番薯ok wo芝麻紅豆包:好食喎,黑芝麻在面,裡面有紅豆蓉同奶皇,紅豆蓉頗滑流甜冬甩:又是硬身..omg..朱古力法冬甩$6.5:呢個就幾得,朱古力醬厚厚在半個冬甩上,冬甩像是被炸過的,小小的冬甩菠蘿千層酥$9:一般啦,外形gd吞拿魚竹輪包$10:ok,只可說是不過不失吧藍啤梨忌廉酥$10:不錯呢!正方形的酥,blueberry jam位於中間部分,份量不少,甜度合適檸檬酥$10:清香的檸檬味,內裡勁多檸檬醬,味出!麻糬波波球$13 for 5:好多味,而且味道不錯!拍得住Panish...
綠茶紅豆雪芳蛋糕:好味,好香綠茶味
吞拿魚包:不知不覺,吞拿魚兩啖已清光,份量得知………奇少
芝士高寶:裡面的芝士粒實在不及'x菲'的份量和香濃
番薯包:番薯ok wo
甜冬甩:又是硬身..omg..
菠蘿千層酥$9:一般啦,外形gd
吞拿魚竹輪包$10:ok,只可說是不過不失吧
檸檬酥$10:清香的檸檬味,內裡勁多檸檬醬,味出!