2014-03-31 756 瀏覽
一向都覺得A1麻麻地,但貪方便。有抹茶promotion,出左幾款抹茶甜品同麵包。見抹茶蜜瓜包個樣幾得意就買左個試下。好似菠蘿包咁既酥皮,少少抹茶味,偏甜,一d都唔脆。麵包完全稱唔上軟熟,似放左好耐。一次又一次失望而會。值得讚既係服務態度好好。
值得讚既係服務態度好好。
2013-03-18 542 瀏覽
日本草莓節限定款式的其中一款就是草莓朱古力英式鬆餅上面那件充滿粉紅粒粒及朱古力粒的鬆餅正就是限定品, 而下面那件是朱古力提子乾英式鬆餅價錢只是$8/件, 據價錢牌所寫粉紅粒粒就是草莓乾, 既然是乾...不應該就是乾身的嘛, 為何粉紅粒粒的質感似膠泥!? 吃落味道也不似是真草莓;鬆餅質地頗攪笑因為有部分可以是吃到濕潤的如泥狀, 有部分竟可以吃到是乾涸到掉屑 牛油味就肯定不會覺得有存在, 只是偶爾咬到朱古力溶粒會為鬆餅添幾分朱古力提子乾英式鬆餅的餅質都是一樣的「可愛」, 反而提子乾大粒也多汁, 朱古力溶粒......不提也罷!整體是普通到極點, 說什麼草莓節限定......可能其他款式會有更好表現!
日本草莓節限定款式的其中一款就是草莓朱古力英式鬆餅

2013-03-18
2013-03-12 393 瀏覽
I ordered a curry vegetable lunch set.All vegetable are fresh and some of them are crispy in texture. The curry taste strong and thick enough for having it with rice. The vegetable soup is something like "tomatoe water". The "cold and hard in texture" dinner roll make me almost forget A1 is a bakery at the beginning. Hot coffee is something about "just acceptable"It's no doubt that the food presentation is good. However, the food quality may not match its pricing. That lunch set costs appro

That lunch set costs approximately HK$80. In terms of the sitting arrangement, the relatively high density of seats, as well as the poor & unprofessional services, I may not re-visit.

2013-03-06 300 瀏覽
成日放工時間就有好多人排隊買,仲要d 飽o既外貌都幾精緻....雖然佢價錢係同區o黎講好貴,但...依然對佢有小小心動。心動就行動啦....買o左佢一個話「新推介」,點知...1. 吉士唔rich,一啖起兩啖止,完全唔 creamy!2. 無士多啤梨味.....仲講到...「日式草莓」....超級失望!!!仲要賣$10?! 同食「無餡飽」冇分別.....

心動就行動啦....買o左佢一個話「新推介」,點知...

1. 吉士唔rich,一啖起兩啖止,完全唔 creamy!

仲要賣$10?! 同食「無餡飽」冇分別.....
2013-03-06
2012-08-17 275 瀏覽
很少會幫襯A1 Bakery, 走過瞧到麵包櫃內有一堆綠色圓波波及另外一堆粉紅色圓波波, 遇到那麽耀眼的兩堆波波, 怎能不走入鋪裏看個究竟决定買回家, 再加多個無咁飄亮的蜜瓜包綠茶紅豆忌廉賓 $10 ... 忌廉及紅豆餡比較少, 麵包是綠色但只得少許綠茶味, 看包裏洞洞都睇到有如air pump 一樣咁有彈性。士多啤梨忌廉賓 $10 ... 忌廉超多而且底部有少量果肉, 麵包吃不出士多啤梨味道來。蜜瓜包 $11 ... 蜜瓜皮是黏黏的, 看似溶化, 內餡是蜜瓜味忌廉, 質感濃稠豐腴, 說真的...忌廉餡比麵包更好吃凡事別只看表面

决定買回家, 再加多個無咁飄亮的蜜瓜包

凡事別只看表面

2012-08-14
2012-04-29 221 瀏覽
綠茶栗子蛋糕cut cake : 栗子容十分滑, 沒有鞋口的感覺, 食得到栗子的原有香甜味,不太人工的甜味, 蛋糕面上有一粒粟子作裝飾, 好味有好看, 綠茶蛋糕有濃濃的綠茶味, 由於加了糖, 不致有苦澀味, 蛋糕軟綿綿, 十分好味。
2012-03-25 143 瀏覽
綠茶件裝蛋糕, 十元一件, 細件, 價錢貴.味道方面, 有好濃的綠茶味, 清新, 甜度是適中的, 蛋糕新鮮, 軟軟的, 有質感, 好味道.包裝方面: 用膠袋緊緊的包起, 密封的, 衛生.排隊付款只得一個STAFF, 要等待太久.
綠茶件裝蛋糕, 十元一件, 細件, 價錢貴.
包裝方面: 用膠袋緊緊的包起, 密封的, 衛生.
排隊付款只得一個STAFF, 要等待太久.
2 分鐘 (外賣自取)
2011-11-16 109 瀏覽
今晚食完寿司路經A1,太太建議買鬆餅食,$15 有3個,可選提子鬆餅或原味,我地買了原味,番到屋企就試食啦,大開袋聞到好香,但味道真係麻麻,鬆餅唔夠鬆,食完仲會好口渴,而且有D梗,唔會再買!
口渴,而且有D梗,唔會再買!
2011-11-04
外賣自取
$15 (其他)
2011-10-28 92 瀏覽
上星期嚮荃灣店買左兩個大型芝士法包…好味道!!...今日經過新都會見<A1>, 諗住翻尋味…點知店員話要2pm後先可能有出爐…噢!!失望!!...不過, 每次我見到堆積如山花款多多o既麵包時, 感覺係比起去糖果店夾五顏六色o既糖糖要高興多十倍架!!...所以點都要夾番幾樣先可罷了心中果團欲望!!嘻…煙肉芝士圈 $12…芝士係我其中一樣永遠抗拒不了的, 見佢大牛做形卓越, 面頭佈滿金黃脆香o既芝士, 仲要有煙肉, 用料o既配搭係極其普通, 但就真係百吃不厭, 哩個亦絕對冇叫人失望呢…!!英式提子鬆餅 $6 (三件$15)…外層焗得較乾同硬身, 一口咬下脆到好似食曲奇咁四散…只去到中心深層先較為軟潤…可嚐到牛油同奶o既香味, 提子量足但有D突出在外o既已焗到帶點苦味…整體味道可以, 但個人依然會較鍾意較軟潤吾脆果種scone!!四方朱古力包 $14…失望o羅!!...一包四小方, 拿一件上手輕如棉花糖但又吾係軟如綿, 質感麻麻, 食落去只有甜味冇丁點朱古力味!!!...不值啊!!...記憶中買過<山崎>此味, 朱古力味重多了!!
上星期嚮荃灣店買左兩個大型芝士法包…好味道!!
...今日經過新都會<A1>, 諗住翻尋味…點知店員話要2pm後先可能有出爐…噢!!失望!!...

煙肉芝士圈 $12

英式提子鬆餅 $6 (三件$15)
…外層焗得較乾同硬身, 一口咬下脆到好似食曲奇咁四散…只去到中心深層先較為軟潤…可嚐到牛油o既香味, 提子量足但有D突出在外o既已焗到帶點苦味…整體味道可以, 但個人依然會較鍾意較軟潤吾脆果種scone!!

四方朱古力包 $14
...記憶中買過<山崎>此味, 朱古力味重多了!!
煙肉芝士圈
英式提子鬆餅
四方朱古力包
2011-10-24
1 分鐘 (外賣自取)
$41 (早餐)
煙肉芝士圈
2011-01-25 41 瀏覽
昨日經開A-1買來做今日既早餐,朱古力紅莓直燒不太驚喜,包身質感好,甜度剛剛好,唔油,多朱古力粒,但朱古力粒無咬口,但紅莓少,無紅莓味,被朱古力味蓋過左,麻麻,不過做早餐或下午茶都OK
昨日經開A-1買來做今日既早餐,

朱古力紅莓直燒
外表唔太靚
但紅莓少,無紅莓味,被朱古力味蓋過左,麻麻,
不過做早餐或下午茶都OK
2011-01-25
$8 (早餐)
2010-10-13 29 瀏覽
第二次兩大一小再幫襯, 由門口去到另一個很遠的位置, 原來係"雪園"部分,人流多但係唔係主力食自助餐, 係食套餐, 下次要試試。 不是吸引的自助餐, 沒有大變化, 也沒有多元化, 真係少人食 如果喜歡吃刺身, 就真係抵, 無人排隊, 取幾轉都得; 粉絲蒸鮮帶子簡直是個"迷", 廚師經常把蓋 "關上", 好多人以為清晒, 當我打開個蓋時, 原來無人取過, 出奇 !至於咖喱蟹, 至吸引的食物居然放在臨完場, 真係玩顧客, 越貴價食品越在臨完場出現, 最初湧去的頭一層浪 是食 "平嘢", 食到臨尾真係叫人流晒口水, 不過食到太飽得個睇,勉強食郤是為難...串燒是一個不錯的選擇, 可以食多點點, 不過未必齊晒,分分鐘不見了牛 !? 豆腐花夠滑, OK 啦...好多人揀蛋糕, 是唯一一個最受歡迎的食品, 不過, 我們已吃不下。雖然贈品有兩隻蝦, 但係真的不吸引。下次跟大圍叫套餐試試。緊記: 如果你三個人離開座位擝食, 佢哋服務最快, 一早執晒嘢, 當你返到來唔見自己個位就重新再 佢哋服務最快, 一早執晒嘢, 當你返到來唔見自己個位就重新再 SET過, 飲品都會再俾過你。

雖然贈品有兩隻蝦, 但係真的不吸引。下次跟大圍叫套餐試試。

2010-09-25
2010-09-05 31 瀏覽
行街行到攰攰地坐係度休息順便食件cake環境真係幾好,坐露天位,感覺悠閒d cake又唔貴味道都唔差吹完水休息完之後可以再博殺~
綠茶cake~幾香綠茶味,不過我唔鐘意食cream
朱古力cheese cake,好味,不過真係好漏,食唔晒
洋甘菊花茶~好清香~食cake必搭之選~
2010-08-06 3 瀏覽
行過新都會,當然買返個包食第一次食A-1係係CWB既TIMES下面走既路線都偏中高檔味道黎講都算幾好之前食過樹皮蛋糕,古法冬甩,藍莓酥後面兩隻都偏甜唔岩我口味今次又食樹皮蛋糕又唔可以話佢好味到曉飛或者好高級食完會有幸福感覺果D不過佢就有種特別既口感其他地方我都未試過外面層皮好煙韌,入面卻有鬆軟既蛋糕,而且有隻好清既砂糖味清得黎又唔會覺得CHEAPCHEAP正另外試左個唔知朱古力咩咩佢既種法係切到D粉團一粒粒再痴埋一舊幾特別同埋可以選擇大啖咬,咬到好多層次或者一粒粒搣出黎,適合女孩子朱古力味唔算好濃,甜味亦唔係好重,反而牛奶味好濃不錯之選本來想坐低慢慢食點知佢出面整成排台凳冇人坐竟然要幫襯堂食D餐先有得坐算
行過新都會,當然買返個包食
第一次食A-1係係CWB既TIMES下面
走既路線都偏中高檔
味道黎講都算幾好
之前食過樹皮蛋糕,古法冬甩,藍莓酥
後面兩隻都偏甜唔岩我口味

今次又食樹皮蛋糕
又唔可以話佢好味到曉飛
或者好高級食完會有幸福感覺果D
不過佢就有種特別既口感
其他地方我都未試過
外面層皮好煙韌,入面卻有鬆軟既蛋糕,而且有隻好清既砂糖味
清得黎又唔會覺得CHEAPCHEAP

另外試左個唔知朱古力咩咩

佢既種法係切到D粉團一粒粒再痴埋一舊
幾特別
同埋可以選擇大啖咬,咬到好多層次
或者一粒粒搣出黎,適合女孩子

朱古力味唔算好濃,甜味亦唔係好重,反而牛奶味好濃
不錯之選

本來想坐低慢慢食
點知佢出面整成排台凳冇人坐
竟然要幫襯堂食D餐先有得坐
樹皮蛋糕~食極唔厭~
唔知朱古力咩咩包~幾好~
外賣自取
樹皮蛋糕~食極唔厭~
唔知朱古力咩咩包~幾好~
  • 樹皮蛋糕
2010-07-18 13 瀏覽
經過看到"夏日限定"被它吸引,買了三款蛋糕, 脆脆木糠布丁新地 - $16, 以為好似澳門的木糠蛋糕, 內裡只有少量蛋糕, 但有大量忌廉. 芒果意式奶凍 - $18, 內裡分三層, 上面是芒果茸啫喱, 中間是芒果慕絲, 最下面是意式奶凍, 好味, 有芒果香甜. 草莓意式奶凍 - $18, 內裡和芒果意式奶凍一樣分三層, 果茸由芒果改為草莓, 但比較酸, 是另一種味道, 也好食.職員工作態度好,眼明手快, 下次會試其他麵包和蛋糕.
經過看到"夏日限定"被它吸引,
買了三款蛋糕,

職員工作態度好,
眼明手快,
下次會試其他麵包和蛋糕.
很誘人的外貌
脆脆木糠布丁新地
芒果意式奶凍
草莓意式奶凍
2010-07-13
5 分鐘 (外賣自取)
$25 (其他)
很誘人的外貌
芒果意式奶凍
草莓意式奶凍
2010-07-02 21 瀏覽
因為我生日既關係,我朋友買左個蛋糕比我幾好味, 但係都OK貴, 都要130蚊服務態度都幾好個蛋糕好味 但係都幾'流'下 食左1/4 都已經頂唔順..不過下次會再試下既~~
因為我生日既關係,我朋友買左個蛋糕比我
幾好味, 但係都OK貴, 都要130蚊
服務態度都幾好
個蛋糕好味 但係都幾'流'下 食左1/4 都已經頂唔順..
不過下次會再試下既~~
我個蛋糕
2010-06-29
外賣自取
$75 (其他)
生日
我個蛋糕