在尖沙咀天文臺道有一間很有格調的🇲🇽墨西哥餐廳,食客除了可以坐在店外享受着微風外,在店內就可以欣賞這裡獨特的裝潢,有華麗的酒吧🍸位置、有🎶DJ播歌打碟、有人像🖼壁畫、有吊燈,店內充滿着一種很浪漫的氛圍🥰!看看菜單之後,就點了以下:🧀玉米芝士炸丸子 $85一粒炸丸子都挺大粒,香脆的外層,裡面佈滿着邪惡的芝士,令人一試難忘,再配上微辣的醬汁,就份外開胃了!🐓🇲🇽雞肉墨西哥脆玉米片 $120這道菜式絕對是充滿墨西哥風情,首先它的菜單上已經有很多不同款式的玉米片,而今次我們就選了雞肉。玉米片有兩種顏色,分別是紅色和黑色,而上面淋上黃色的醬汁。最值得稱讚的是,玉米片備有兩種醬,分別是沙律醬以及牛油果醬!那個牛油果醬相當特別,因為有種煙燻過的味道,配上玉米片是超夾的!🥘西班牙海鮮飯 $188海鮮飯上有魚、魷魚、青口等等,相當充料!而飯很淋身,亦滲滿了海鮮的精華,很美味呢!這裡的店員都是外籍人士,這裡環境舒服,上菜速度很快,如果大家想感受一下墨西哥風情,絕對值得推薦😉。

🧀玉米芝士炸丸子 $85

🐓🇲🇽雞肉墨西哥脆玉米片 $120

🥘西班牙海鮮飯 $188

• 雞肉墨西哥脆玉米片
  • 玉米芝士炸丸子
2K
2022-01-03 413 瀏覽
朋友約我喺尖沙咀,佢話想試正宗墨西哥菜🇲🇽,要我陪佢一齊😆,我話我唔識分邊啲係正宗墨西哥菜🇲🇽邊啲係Tex-Mex Cuisine邊啲係唔正宗😅,朋友一聽我咁講,就更加以為我識,其實我真係唔識😆,淨係識得分好唔好食😆;結果朋友就帶咗我嚟呢間餐廳開餐😆- $118嘅 Ceviche: Ceviche 一般講法係源自秘魯🇵🇪,發展到好多中南美洲嘅國家都非常流行,包括墨西哥🇲🇽,亦有好多變化、版本,通常係用魚生加 檸汁、辣椒汁、白醋等 稍為 marínate 製成,呢間餐廳就用咗吞拿魚生、三文魚生等,加埋 Ecuadorian Sauce,酸酸哋又辣辣哋 食落清新又開胃😋- $128嘅「墨西哥🇲🇽豬肉卷餅 Burrito 🌯 」:朋友問我點解叫 Burrito 唔叫 Taco, 我話因為 食得整齊乾淨啲😆,我叫朋友上網睇吓 Burrito🌯 同 Taco 🌮 嘅分別😆;呢度嘅 Burrito 材料有:Pulled Pork, Chipotle Adobo Sauce, Black Bean, Rice, Cilantro,非常豐富,大大一條,好味又飽肚😋- $168嘅「墨西哥🇲🇽烤雞半隻」➕

- $168嘅「墨西哥🇲🇽烤雞半隻」➕$48 嘅「炒菜Sautéed Vegetables (side dishes)」:烤雞 不同部位有不同口感,總括嚟講好好雞味😋;仲有串燒蔬菜同埋一小碗有味飯,都係好惹味😋
🚦8Five2 Restobar🍣Ceviche (Tuna) 三文魚,伴厄瓜多爾醬🍣$1188/10個味似食緊日本嘢,不過辣少少🤭好食,但份量少+少貴🤕個份量就真係得啲煙上面咁多😂啲煙仲多過啲嘢食🫔Succotash, Cojita Cheese And Sun Dried Tomato Enchiladas 玉米豆芝士奶酪蕃茄醬🫔$1388.5/10墨西哥餡餅好食!但主要係因為佢有🍅+🧀呢個不敗嘅combo👏個人認為唔算太特別,但絕對可以一試🌯Chicken Verde Burrito吼雞肉墨西哥卷🌯$1188.5/10個人好鍾意佢嗰啲brown rice嘅口感,成個burrito好惹味🤤整體8.4/101️⃣餐牌上面好多其他嘢都未有機會試,但試咗嘅嘢全部都好有水準👍2️⃣有朋友想試異國賽嘅話,呢一間很可以!除非佢怕辣或者鍾意食淡🤣3️⃣Openrice訂位長期有八折!雖然有+1,但埋單最後人均$170左右可以接受!4️⃣位置係有啲唔方便,但餐廳環境不錯不錯,絕對可以約聚,仲可以飲酒添🍸#sereneiseatingin尖沙咀#sereneiseating墨西哥嘢#sereneiseating南美
🚦8Five2 Restobar

2021-06-01
Ceviche (Tuna) 三文魚,伴厄瓜多爾醬
  • Chicken Verde Burrito
2022-01-02 44 瀏覽
店內裝修好有特式一個份量唔大,所以成個放入口,辣到我傻左😂😂兩樣野係一set, 料好多,餅如果多幾片更好,所以大家放料個陣可以盡情放我覺得味道唔算特別好 大家可以唔試野飲味道唔錯,又解辣ps. 有d 貴🙈
見到間餐廳咁多好評,諗住開心咁食餐好嘅迎接新年,點知食到一肚氣。 1. 迷你牛肉漢堡三個有一個係燶嘅,唔明白點解咁嘅價錢會俾啲咁嘅嘢食客人,要出聲先換。同埋牛肉羶到爆,唔講以為食緊羊肉。 2. 坐門口對住馬路,隔離個光頭staff係度食水煙,啲煙味飄到過嚟,影響用餐體驗。 3. 態度惡劣,明白除夕會有好多客人,但係我哋食咗未夠一個鐘,係未食晒嘢食同飲完杯嘢嘅情況下,一句:We need the table. 就攞住張單要我哋俾錢,一句唔該都冇。第一下聽到呆咗,佢仲夠薑原句重複一次。而且當時門口冇客人等位,早過我哋入座嘅客人都冇被要求埋單。我哋兩個人用咗七百蚊,換嚟嘅係極差嘅用餐體驗同埋正常水平嘅食物,如果大家想好似我哋咁嘅話歡迎去試吓。

,唔講以為食緊羊肉。

2021-12-31
2021-12-31 57 瀏覽
Bad experience for dinner in June 2021Staff mentioned 90 mins dining, we arrived early so we went to the bar next door to have a drink firstWhen we were 60 mins into the food, the staff mentioned its time for us to finish up, so they started to count the dining time from the moment we arrived early which doesnt make sense at all.They demanded us to leave which was so wrong and we would not come back again

我一向都鍾意食墨西哥美食🇲🇽,朋友提議不如去尖沙咀嘅「8Five2 Restobar」,佢話應該會幾啱我口味咁話喎😛。原來我經過餐廳好多次,但之前一直以為係普通酒吧,實則上內有乾坤!網上訂枱有折扣優惠,大家唔好錯過🈹,再加上餐廳人氣好高,唔訂位的話好大機會要等位。Buffalo Chicken Nachos雞肉墨西哥脆玉米片($120),先嚟Nachos打響頭炮,我哋無諗過佢會咁大碟😳,平日佐酒小食嚟啫嘛。環境好暗,但都清晰見到粟米片有紅黑兩色,雖然食落就無乜分別。粟米片暖暖哋,脆卜卜,並無攤到過晒氣。🐔雞肉份量好多,水牛城燒烤口味微微辣好惹味,佢同時亦加入咗芝士醬同墨西哥辣椒,成個組合夾埋食一啲都唔覺膩。Spinach, Nopales, Cheese Quesadilla芝士菠菜墨西哥酥餅($118),🌮Quesadilla係我最常食嘅一種,但我敢講呢度嘅出品係我食過數一數二出色。佢熱辣辣送上,流心芝士混入菠菜蓉一解其他菜式嘅重口味,當中更加入咗好特別嘅仙人掌肉🌵。夾餅皮做得到酥脆嘅效果,實屬難得。夾餅配以三款特色醬汁,包括蕃茄莎莎、牛油果辣醬同乳酪🥛,後者係我心水,酸酸哋好開胃。
Buffalo Chicken Nachos
Lamb with Ecuadorian Sauce Enchiladas羊肉伴厄瓜多爾醬辣醬玉米餡餅($148),揀呢款係因為未食過Enchiladas,佢似乎係經烤焗過先出場🔥。大塊餅皮包住羊肉碎,帶點羶味,味還好,但我唔係好鍾意碎肉,口感差少少。底部墊咗大量茄醬同芝士🍅,所以食落好多汁,不過整體而言未算太突出,我個人喜歡上面兩款多啲。
BBQ Pork Ribs
BBQ Pork Ribs (Half)燒豬仔骨($168),開頭驚唔夠食😂,仲嗌咗份Ribs,幸好為食嘅我哋都能一一K.O.!半份豬肋骨可切開八條,🐷每條都好入味,肉質頗有質感,但未算柴,而且肉同骨分離,食用方便🦴。伴菜方面有薯條🍟同薄餅,兩者均屬正常水平,因為係原味,不能期望太多;但讓人驚喜嘅反而係側邊嘅醃生洋蔥絲。
題外話,餐廳去到大約九點半鐘,燈光突然暗起嚟,唔知係專登定點🤣,感覺變得好有氣氛。呢度環境尚算舒服,但由於好熱鬧嘅關係,室内比較嘈,傾計可能要大聲啲。
總括嚟講,呢餐令人非常滿意😋,我會形容餐廳係墨西哥美食博覽🌯🥙,客人能夠喺呢度認識各式卷物。如果想試試正宗地道口味嘅墨西哥美食,我高度推介呢度啊,而且佢大件夾抵食,無得輸!
2021-12-14
Buffalo Chicken Nachos
BBQ Pork Ribs
  • Spinach
  • Nopales
  • Cheese Quesadilla
2021-12-28 54 瀏覽
說話我本人都幾鍾意食辣野,所以都想試下墨西哥餐,奈何搵左好耐都冇人肯陪我食,因為通常係貴夾唔飽,而我地fd係食用獸黎,所以到今時今日先去到食!今次一行4人去左食,叫左幾款唔同野食(卷餅、夾餅之類)大致黎講味道可以,不過就同我想像中唔同,所以唔算太岩我胃口,我有個美國返黎嘅friend同我講d墨西哥菜係咁,同佢係美國個面食差唔冇幾!不過如果唔想食咁飽又可以飲下野就可以黎依到試下,環境都唔差,坐得幾舒服。
2021-12-23 62 瀏覽
今日難得同朋友約到出黎,緊係要揀間bar&restaurant chill下啦!所以我揀左呢間充滿墨西哥風情既餐廳,可以傾下計摸下酒杯底!✨Beef queadills 水牛城牛肉酥餅酥餅脆卜卜,入面夾住水牛城牛肉絲,再加上酸瓜、芝士等配料,食落酸酸辣辣之餘亦好香口。酥餅配咗牛油果醬、乳酪醬、蕃茄莎莎三款醬料,個人最中意係加乳酪醬,食落會減輕左膩感。✨Ceviche tuna 吞拿魚伴厄瓜多爾醬味道以酸辣為主,吞拿魚用檸檬醃製過,加上洋蔥、青瓜、辣椒等配料,令人好開胃。而且啱啱上菜個時,碗底仲有煙燻效果,好啱打卡!✨Seafood paella 墨西哥海鮮炒飯非常多海鮮,分量夠二人食有多!味道酸中帶辣,炒飯亦粒粒分明,食落口仲有少少硬度,好有口感。不過食到底覺得有少少偏油,但都可以接受既~✨The bad mujar見到係一款有菠蘿汁同薄河既cocktail,諗住應該酸酸甜甜易入口。杯酒用左一個好有異國風情既杯裝住,好得意。飲飲下發現味道酸甜之餘仲有啲辣椒既辣,好有特色!

✨Beef queadills 水牛城牛肉酥餅

✨Ceviche tuna 吞拿魚伴厄瓜多爾醬

✨Seafood paella 墨西哥海鮮炒飯

✨The bad mujar
2021-12-23 65 瀏覽
好少喺香港食墨西哥菜,今日同男朋友喺尖沙咀行街,心血來潮想食Tacos同飲兩杯🍸🥃🍹🍷所以就嚟到呢一間 8Five2 餐廳裝修有格調 🥰適合朋友坐低飲返兩杯傾下偈🥰Nachos 墨西哥脆玉米片Buffalo Chicken雞肉Chicken, Spicy Buffalo Sauce, Cheese, More Buffalo Sauce $120水牛城雞肉味道很香辣,帶少少甜及酸🤩🤩 配埋香脆嘅玉米片 味道同埋口感豐富Tacos 墨西哥玉米餅Spicy Lamp 香辣羊肉Ground Lamb, Onion, Garlic, Cummin Powder, Coriander Powder, Hot Sauce, Picked Jalapeño $128香辣而唔羶嘅羊肉配上爽脆的蔬菜 🥬新鮮的香草🌿用薄餅包住,咬上一口,鹹香中有酸辣,清爽又美味🥰El MacuáWhite Rum I Pink Guava Juice I Infused Lime I Orange JuiceJalapeno PalomaJalapeno infused Tequila I lime Juice I

餐廳裝修有格調 🥰適合朋友坐低飲返兩杯傾下偈🥰

Nachos 墨西哥脆玉米片
Buffalo Chicken雞肉

Tacos 墨西哥玉米餅
Spicy Lamp 香辣羊肉

El Macuá

Jalapeno Paloma

Jalapeno infused Tequila I lime Juice I Mango & Lychee Puree
2021-12-22 53 瀏覽
因為疫情關係冇得去旅行,唯有食下唔同國家嘅美食,日本菜、韓國菜就食得多,今次就揀咗比較冷門嘅墨西哥菜,就係位於天文臺道嘅 8 Five 2 Restobar 佢有着十分型格,而且帶異國風情嘅裝修,好適合同朋友傾吓計、食吓飯。墨西哥脆玉米片(雞肉)有着紅色和綠色嘅墨西哥脆片,青辣椒,黃色嘅Buffalo雞絲,加上多種香草和醬汁,令整個菜式望落七彩繽紛,很吸睛。味道十分豐富,而且好有層次,能刺激你味蕾,令你食慾大增。牛油蒜蓉大蝦大蝦唔使剝殼,而且好厚肉,肉嘅外層包着一層薄脆漿,再配埋香濃嘅牛油和蒜蓉醬汁,真係食唔停口,這個菜式必食推介。西班牙海鮮飯海鮮主要有青口、蝦、魷魚和魚肉,米飯煮得恰到好處,每粒飯沒有粘左一起,有咀嚼感,味道十分正宗。

墨西哥脆玉米片(雞肉)

牛油蒜蓉大蝦

西班牙海鮮飯

2021-12-22 43 瀏覽
今晚同男朋友拍拖去試下墨西哥菜, 餐廳環境都唔錯, 有室內室外之分; 室內播住音樂都比較響亮, 如果想飲下酒傾下計可以選擇室外坐, 但我地選擇左室內, 因為今晚天氣比較涼, 唔想太大風會吹凍食物~ 一坐底我就叫咗杯Grapefruit & Rosemary Infused Cold Brewed Tea, 入口味道就係香草茶, 幾香又無甜味, 味道不錯! 頭盤我地叫左個雞肉墨西哥脆玉米片, 餐牌仲有另外一啲配料可以選擇, 有什豆, 牛肉, 金明蝦等等... 第一次食有雞肉絲喺玉米片上面, 原來夾埋多左雞肉絲份口感, 又係另一種食法呢~ 玉米片係我數一數二鍾意食嘅零食, 配埋Guacamol牛油果醬, Salsa蕃茄+洋蔥等等材料同Sour Cream可以點, 但個人喜好配牛油果醬已經好完美~ 再黎叫左個芝士菠菜墨西哥酥餅, Quesadilla係比較軟身嘅皮, 上枱時仲熱辣辣, 配上嘅醬都係同脆玉米片一樣, 拎上手芝士仲有拉絲效果真心好正, 芝士又香又滑, 食落仲覺得辣辣地, 原來裡面仲加咗青辣椒, 辣辣地食落都幾過癮, 為左食呢個, 我地都飲左好幾杯水~ 哈~ 最後我地叫左個燒肉眼扒

最後我地叫左個燒肉眼扒14安士 (5成熟), 比想像中大塊, 而外面又煎得脆脆地, 內裡又剛剛好5成熟, 入口好Juicy又嫩, 加上都幾香肉味, 食完真係好滿足~
值得一提係跟牛扒上嘅醬汁, 入口酸酸地配肉一齊食唔覺膩~

2021-12-01
2021-12-22 61 瀏覽
餐廳位於天文臺道地下,方便易搵,環境帶異國風情,坐吧檯睇住bar tender調配飲品,好似睇表演咁正😃🌟Chicken Nachos $128雙色nachos十分香脆,蘸上sour cream同青醬食味道一流,好啱送酒🌟Mexican Roast Chicken $168半隻燒雞份量足夠2人食,伴碟有2串燒脆肉瓜、青瓜,另配有一小鍋糯米飯,好有特色🌟Peach, mango and passion fruit smoothie $82睇住bar tender放啲生果入去blend成smoothie,絕對真材實料,甜度調較得岩岩好,係清新之選見到bar tender整每杯cocktail都好有心思,好似藝術品咁,可惜當日狀況唔飲得,下次一定會試酒精飲品!🌟Chocolate chilli cake $68原本諗住試伏,點知出奇地好食,蛋糕質感軟滑,幾乎入口即融,食到少許辣椒味,估唔到同香濃朱古力味🍫超夾

🌟Chicken Nachos $128

🌟Mexican Roast Chicken $168

🌟Chocolate chilli cake $68
Chocolate chilli cake

2021-12-16
Chocolate chilli cake
2021-12-18 89 瀏覽
“Buffalo Chicken Nachos”($120)“Pulled Beef Tacos”($128)“Mexican Roast Chicken (half)”($168)“Peach Iced Tea”($68)去完尖東睇olaf聖誕燈飾之後嚟咗呢間喺天文臺道食墨西哥菜嘅餐廳醫肚😆餐廳環境夠哂chill,最岩放工同朋友嚟放鬆吓😌食得墨西哥菜又點少得nachos😝叫咗份Buffalo Chicken Nachos🐔呢道啲nachos係紅色同黑色好特別❤🖤少少辣嘅雞肉絲,配上芝士,牛油果醬同乳酪醬真係好惹味😍仲要大大份,2個人share岩哂😙另一樣個人好鍾意食嘅就係tacos🌮呢道tacos有好多口味,我地就揀咗Pulled Beef🐮其實即係將燉到好腍嘅牛肉整到一絲絲咁加上莎莎醬同青檸,味道酸酸地咁☺主菜要咗份墨西哥烤雞配飯🐔用落啲香料味好正😍唔食皮真係會浪費🤣入面雞肉算幾嫩滑😚半隻雞嘅size都唔會太細加上個飯食完夠哂飽肚😝飲品方面要咗杯冰桃茶🍑食完濃味嘢飲返啖即刻refresh哂😚
“Pulled Beef Tacos”($128)
“Peach Iced Tea”($68)

去完尖東睇olaf聖誕燈飾之後
嚟咗呢間喺天文臺道食墨西哥菜嘅餐廳醫肚😆
餐廳環境夠哂chill,最岩放工同朋友嚟放鬆吓😌

食得墨西哥菜又點少得nachos😝
叫咗份Buffalo Chicken Nachos🐔
呢道啲nachos係紅色同黑色好特別❤🖤
少少辣嘅雞肉絲,配上芝士,牛油果醬同乳酪醬
真係好惹味😍仲要大大份,2個人share岩哂😙

另一樣個人好鍾意食嘅就係tacos🌮
其實即係將燉到好腍嘅牛肉整到一絲絲咁
加上莎莎醬同青檸,味道酸酸地咁☺

主菜要咗份墨西哥烤雞配飯🐔
用落啲香料味好正😍唔食皮真係會浪費🤣
入面雞肉算幾嫩滑😚半隻雞嘅size都唔會太細
加上個飯食完夠哂飽肚😝

飲品方面要咗杯冰桃茶🍑
食完濃味嘢飲返啖即刻refresh哂😚
2021-12-17 50 瀏覽
冇得去旅行。繼續喺香港尋找旅行嘅味道。今次就揀左墨西哥chill一chill。😝西瓜牛油果伴羊乳酪。西瓜沙律比較少見所以想試下。西瓜夠甜不過羊乳酪味唔算突出。沙律mix左薄荷葉。所以整體味道都比較清爽。胡椒芝士玉米球。呢個係問侍應介紹。果然有驚喜。個cheese sauce真係好濃。鍾意cheese嘅朋友一定唔可以錯過。😋雞肉nachos。一上枱大大碟真係好吸引。雞肉味道偏酸非常醒胃。另外配左牛油果醬同乳酪醬。雞肉嘅酸配乳酪醬個平衡做得幾好。拎啲粟米片去dip肉米球個cheese sauce。super nice。🤩蘑菇玉米餅。食完啲比較重口味嘅野就食番啲味道light d嘅野。玉米餅夾左大大件蘑菇。蘑菇嘅厚實好似steak咁。口感一流。👍churro。churro炸到外脆內軟熱辣辣。同埋冇油膩感。配埋雪糕真係無冇得輸。😌

2021-12-07
  • 胡椒芝士玉米球