2023-03-26 539 瀏覽
今晚我哋班老友記聚會 唔知去邊度食好… 就諗起大角咀海富苑 皇庭匯 服務非常之好 經理過嚟問我哋食乜小菜 我哋問佢有乜好介紹 佢就叫我哋試下食 薑蔥炒波士頓龍蝦 蜜餞欖角骨 蒜蓉豆苗 皇庭匯一品燒雞
蒜蓉豆苗
皇庭匯一品燒雞
蒜蓉豆苗
皇庭匯一品燒雞
2023-01-15 558 瀏覽
週日飲茶日在奧海城裡看到了兩家都未開門一家開10:00另一家開11:45嗯..於是便走到海富那邊去因為那邊有家7:00就開始營業早早就出門最後還是攪到9:00多才吃時間變成跟平常差不多又是會有點趕的一個早上了😶選上了五個點心除了(小)香煎蘿蔔糕其他都是在餐牌上轉了紅字的餐廳推薦食物包括(中)香芋燒腩卷(大)流沙奶皇包(大)中山甜薄罉(大)上湯灼唐山菜這裡唯一的小點蘿蔔糕並沒有香煎而且冷冰冰的第一道菜就是冷的感覺真的很不好 也讓在下對餐廳大大地扣分幸好後來來的都有溫度流沙奶黃包正正常常香芋燒腩卷味道似乎有點淡裡面有大大塊的肥肉搭著瘦瘦又夠淋的豚肉芋頭不會太粉也不乾配著包吃感覺很不錯再來是生菜🥬同樣味道很淡的上湯要自己加上巖周味啊不過淡淡的才能吃到食物本身的鮮味吧最後到的是在下更為期待的中山甜薄罉看英文大概猜到是什麼來到時就跟在下腦海中的畫面有出入還以為是薄薄燒脆了的那種蛋餅然後中間夾著什麼餡的 點著沙糖吃原來像是台式蛋餅的樣子明顯地看到椰絲和一些花生🥜吃進口中是似曾相識的味道軟軟的綿綿的 在下好喜歡再想一想這不就是格仔餅的味道嗎😆這個在下還滿喜歡的只是有點太飽那不自覺點餐太多的壞習慣還是

週日飲茶日

這個在下還滿喜歡的
只是有點太飽
那不自覺點餐太多的壞習慣還是改不了
2022-12-13 318 瀏覽
今晚在海富商場皇庭匯 晚餐 我哋班老友記 覺得 好抵食 味道非常好 乳鴿 $8隻 蒜蓉豆苗$108 椒鹽鮮魷$118 (孖寶,冬瓜火腩大鱔煲, 蜜餞欖角骨 ) $198 埋單仲有八五折 我哋班老友記 已約下星期 去食 龍蝦伊麵 88蚊一隻
我哋班老友記 已約下星期 去食 龍蝦伊麵 88蚊一隻
椒鹽鮮魷
乳鴿 皮脆肉嫩
蒜蓉炒豆苗
冬瓜火腩大鱔煲
冬瓜火腩大鱔煲
2021-10-31 1662 瀏覽
呢間茶樓食物過得去, 可惜今次食完找數, 個收銀呀姐只係俾左張總數收據, 之後問佢攞張點心入數紙,佢就好唔耐煩咁話下要講明要呀, 跟住我跟她理論收據連點心入數紙一起給食客體是一般倣法,點知個呀姐話呢到唔會, 仲大聲夾恐, 其實自己已經光顧好多次, 唔通個收銀呀姐代表間茶樓要改??
2021-10-30
  • 1
2021-10-10 1038 瀏覽
係10月9日打8號波去呢度食下午茶,個亞姐已經話冇得落點心,得炒野,禁我地咪叫左一碟炒飯同一罐汽水,兩人一齊share食,食完埋單,睇張單竟然打左一盎燒賣,同外賣膠袋費,一共$170几蚊跟住去櫃台講,同佢講無叫燒賣同膠袋,佢話打過,打完比我睇,唉~又打錯,我話又打錯左呀,點知counter左边個阿姐話咪打返咁佢lol,食個少少野,比個少少$,一客人唔係大晒,我話你態度差好差劣!呢間野建議大家要check單,錯左-但態度好差劣
客人唔係大晒,我話你態度差好差劣
!呢間野建議大家要check單,錯左-但態度好差劣

2021-10-05 874 瀏覽
勸大家來旺角西富榮花園附近呢間 皇庭匯 飲茶時小心啲!我今日陪我媽飲茶,我媽年紀大傻下傻下又老花,睇唔到我寫咗張特價紙,係另一張正價紙點咗同一樣嘅“百花釀魚肚”,我又本住老人家想食咩就由佢叫嘅心態無check佢點咗咩。最後來咗兩籠無論份量同外表都一模一樣嘅“百花釀魚肚”。查過單係我媽點嘅,唔退得,唔緊要,我哋兩丁友食唔晒大不了打包,鬼叫係我媽自己寫。但同樣分量嘅點心死都要收多4蚊呢下嘢,唔係俾唔起,係我覺得我有被屈嘅感覺,而且理論時言語之間我個經理係有心要啲客硬食。呢度有好多老人家,好似我媽咁傻下傻下咁中招,就代表其他老人家都有可能中招!出面大部酒樓都有分特價同正價紙,但人哋同一時段同一款嘢都係統一價錢。呢度就同一時段同一款嘢同一份量但兩個價錢,係唔係有心欺騙顧客,自己心裡有數就好。自從出咗消費劵,好多商店諗盡方法去呃錢。老老實實,就算個客有錢都唔代表可以俾你呃㗎!P.S. 食咗一籠先記得影相,兩籠係一模一樣的!By the way,燒賣啲蝦唔新鮮一陣味!
勸大家來旺角西富榮花園附近呢間 皇庭匯 飲茶時小心啲!

2021-10-05
2021-09-12 645 瀏覽
成個場冷氣唔夠!好似焗桑拿咁!你想減肥喺一個好選擇!不知所謂!不知所謂!唔好話我知又喺領展場!點解要咁!不如收返好過啦!人地做酒樓,你唔比冷氣人地!點搞!又貴租!你夠膽自己做!
2021-06-03 1127 瀏覽
難得一家人👨‍👩‍👧‍👧放假就到附近的酒樓吃個晚飯有$68波士頓龍蝦優惠 或者一蚊一隻乳鴿優惠呢兩個優惠唔可以同時間享用只可以二選其一今次我哋決定食一蚊一隻乳鴿龍蝦就已正價價錢去消費加$20可以加伊麵,再加$20就可以加芝士,如果唔係加芝士嘅話呢就係上湯龍蝦🦞當然我就覺得加咗芝士會好食啲最近發現呢個粉絲蝦煲非常嘢味,而且差唔多有10隻蝦,味道濃郁,亦都好好食呀啲芽菜第一次叫呢個蜜餞欖角骨就$88,本身以為係排骨細細粒,估唔到異常地好食甜甜地,大啖肉,真係好食到我覺得下次一定要再叫價錢都唔算好貴帶子炒蜜糖豆亦都非常出色,蜜糖豆炒得脆脆地,帶子又大粒又好吃,廚房嘅師傅 功勞可惜這間酒樓的收銀經常入錯單,兩隻龍蝦又打咗一隻,又要我哋重新再等,有時候因為入錯單或者漏單嘅問題令到非常不愉快但係食物嘅質素是有保證的而且環境樓底高,光線充足
難得一家人👨‍👩‍👧‍👧

加$20可以加伊麵,再加$20就可以加芝士,
如果唔係加芝士嘅話呢就係上湯龍蝦🦞
當然我就覺得加咗芝士會好食啲

最近發現呢個粉絲蝦煲非常嘢味,而且差唔多有10隻蝦
,味道濃郁,亦都好好食呀啲芽菜

第一次叫呢個蜜餞欖角骨就$88,
本身以為係排骨細細粒,估唔到異常地好食甜甜地,
大啖肉,真係好食到我覺得下次一定要再叫
價錢都唔算好貴

廚房嘅師傅 功勞

可惜這間酒樓的收銀經常入錯單,
兩隻龍蝦又打咗一隻,又要我哋重新再等,
有時候因為入錯單或者漏單嘅問題
令到非常不愉快

但係食物嘅質素是有保證的

而且環境樓底高,光線充足

• 蜜餞欖角骨
2021-04-27 383 瀏覽
又嚟到呢度飲下午茶☕️之前疫情期間呢就因為太嚴重所以停業,令到鍾意飲茶嘅我哋只可以食茶餐廳🍴重開之後呢一開始都係得好少客人,隨着時間,大家都恢復信心都會夠膽出嚟飲茶啦,即刻成個感覺都覺得熱鬧晒通常就飲早茶就比較抵食啦食腸粉,再叫個鳳爪排骨飯頂唔順咁早起身嘅話就梗係醒目食下午茶啦,下午茶平啲呀嘛講真佢點心嘅水準都幾唔錯嘅居然最近俾我發現到佢有灌湯餃,最鍾意飲熱湯同埋上湯嘅我梗係即刻咳叫返一個嚟飲下又平又靚又夠熱,真係唔錯在附上之前食晚市嘅一蚊隻乳鴿,真係好好食個乳鴿唔係同你講笑,夠晒入味啊,肉質鮮嫩又有肉汁,一陣時都會同屋企人過嚟食龍蝦🦞伊面,另外佢嘅咕嚕肉都係非常之好食,好建議大家可以叫外賣燒肉,好似$80一斤,唔係太記得啦,佢啲燒肉又係好好食㗎如果你當斬料咁樣,攞返屋企叮一叮,送飯真係好好食😋呢間酒樓喺呢個商場屹立不倒咁多年,其實裝修過後呢轉左啲裝修同埋水晶燈成個感覺已經高級咗好多,希望佢可以保持水準,好好咁樣滅蟲,唔好咁多烏蠅騷擾我哋食嘢,價錢方面就繼續大眾化或者再平啲做街坊生意的確真係要多啲人情味先得㗎~
又嚟到呢度飲下午茶☕️
之前疫情期間呢就因為太嚴重所以停業,
令到鍾意飲茶嘅我哋只可以食茶餐廳🍴

重開之後呢一開始都係得好少客人,

通常就飲早茶就比較抵食啦食腸粉,再叫個鳳爪排骨飯

頂唔順咁早起身嘅話就梗係醒目食下午茶啦,
下午茶平啲呀嘛

講真佢點心嘅水準都幾唔錯嘅
居然最近俾我發現到佢有灌湯餃,
最鍾意飲熱湯同埋上湯嘅我梗係即刻咳叫返
一個嚟飲下

又平又靚又夠熱,真係唔錯

價錢方面就繼續大眾化或者再平啲

做街坊生意的確真係要多啲人情味先得㗎~
2021-04-21 599 瀏覽
阿爸生日又見呢間酒樓做緊優惠,就決定今晚一家四口過嚟食晚飯佢而家做緊優惠一蚊有一隻燒乳鴿,但係佢準備嘅數量好少,我哋一家四口7:00已經嚟度,即刻落單叫咗四隻乳鴿,好彩我哋叫得早,大概7:20隔離枱再叫乳鴿已經話賣晒,眼見唔係有好多台客,我相信佢一晚只係準備20隻乳鴿左右,真係手快有手慢冇隻乳鴿夠大隻,入味,有肉汁,一蚊一隻都冇交行費,抵讚另外仲叫咗三個小菜皇庭小炒王$98炒得好惹味,魷魚鬚夠彈牙,但係因為有鹹魚仔,成個餸比較鹹咗少少芝麻咕嚕黑豚肉$88配料有菠蘿青椒紅椒,菠蘿好食,個咕嚕肉都彈牙有肉味,每次食晚飯都必叫鮑汁魚肚扣鵝掌煲$128個魚肚超厚身,但係因為厚身既關係唔夠入味,個鵝掌OK嘅,炆得夠淋四個人埋單先$416,好抵食但係食飯途中,不斷有烏蠅同蚊滋仔騷擾
阿爸生日又見呢間酒樓做緊優惠,就決定今晚一家四口過嚟食晚飯

隻乳鴿夠大隻,入味,有肉汁,一蚊一隻都冇交行費,抵讚

另外仲叫咗三個小菜

皇庭小炒王$98

芝麻咕嚕黑豚肉$88

鮑汁魚肚扣鵝掌煲$128

四個人埋單先$416,好抵食

但係食飯途中,不斷有烏蠅同蚊滋仔騷擾

2020-09-30 1000 瀏覽
舊老細係呢個酒樓既熟客,佢生日請我地黎食亞拉斯加蟹我地4個人要左一隻5斤,嘩好大隻,好好味,又鮮甜除左蟹仲點左好多點心,都唔錯,大家都好满足隻蟹大隻到差D食唔晒,
舊老細係呢個酒樓既熟客,佢生日請我地黎食亞拉斯加蟹
我地4個人要左一隻5斤,
嘩好大隻,好好味,又鮮甜
除左蟹仲點左好多點心,都唔錯,大家都好满足
隻蟹大隻到差D食唔晒,
2020-02-20 1368 瀏覽
天災,加上人禍,武漢肺炎確診數目在香港與日俱增,人心惶惶,各行各業大受影響,市民不敢外出消費下,飲食業首當其衝,生意一落千丈,有些苦苦支撐,有些結業倒閉,有些就像這間其實食物水準不錯,價錢相宜,我幾喜歡的街坊酒樓一樣,貼出告示說因應武漢肺炎疫情急遽變化及為了客人及員工健康著想,故此決定營業至2月11號暫停,若疫情好轉,才會在3月1日重新啟業。其實,我覺得這全是讓自己留有後路的說話而已,看現在香港政府應做不做,不應做就做,根本就是與全香港市民對著幹的抗疫措施和態度,想香港的疫情在短期內好轉無異是天方夜談,這酒樓即使並非已經結業,要在3月1日重新啟業的機會實在微乎其微。為甚麼我會這樣說?其實我是在這酒樓暫停營業前兩天來吃晚飯的,雖然這酒樓已經加強了消毒衛生方面的措施,想讓光顧的客人得以安心,但就這晚在座所見,在晚市黃金時段,整間地方偌大的酒樓,就只得三四檯客人,門庭冷落,生意黯淡,與昔日人頭湧湧的情況相比,簡直有天淵之別,實在令人感到唏噓!「鹵水豬腳仔」($58)比想像中的份量多的多,豬腳仔皮滑肉腍,鹵水汁濃郁好味,令人意想不到。「西蘭花炒蘭花蚌」($98)份量同樣甚多,鑊氣足,夠熱度,味

西蘭花炒蘭花蚌」($98)份量同樣甚多,鑊氣足,夠熱度,味道不錯,西蘭花雖然稍硬,只是小瑕疵,問題不大。
上湯焗龍蝦伊麵底」($144)雖然只有一隻龍蝦,但蝦肉鮮甜,上湯茨好味,配以最佳配搭----伊麵,令人回味。
好好的一間食物質素不差的街坊酒樓,受這次的天災人禍影響,竟然要停止營業,希望它真能在疫情過去之後,重新開業,讓附近的街坊鄰里,有多一個飲茶晚飯的好地方吧!
  • 上湯焗龍蝦伊麵底
  • 鹵水豬腳仔
2019-08-12 1852 瀏覽
難得今朝老公早起身,就叫佢一齊落樓下飲個早茶!早茶時段冇帶位,好彩咁啱有張細枱!叫咗個孖寶係排骨鳳爪蒸飯加我最愛嘅炸雲吞!另外仲叫咗一籠韭菜餃拼鮮蝦餃同埋一碟叉燒腸粉。炸雲吞真係值得一讚,上碟脆卜卜!仲要熱辣辣!加埋酸甜汁真係超級yummy!而韭菜餃拼蝦餃就真係剛好, 每款兩件啱晒我哋呢啲人少少想嘆番一盅兩件嘅食客!兩款餃未至於皮薄餡靚,但係都足料同味道OK的。叉燒腸普普通通,冇咩特別。但係個排骨鳳爪蒸飯就真係爭啲,飯身太乾,排骨較肥,食咗兩啖都已經唔係好想食。兩個人埋單$88 ,服務同食物一般,不過我都係志在同老公飲啖茶坐下,所以整體來講都係OK嘅~
難得今朝老公早起身,就叫佢一齊落樓下飲個早茶!

!另外仲叫咗一籠韭菜餃拼鮮蝦餃同埋一碟叉燒腸粉。

2019-08-11
2019-04-06 1567 瀏覽
今日收咗工差唔多返到屋企之前先知道原來屋企人出曬街食冇人煮飯💁🏻💁🏻💁🏻💁🏻💁🏻💁🏻突然之間又好想食海鮮🐙🦑🦐🦞🦀🐠所以去咗附近一間酒樓度食😃😃😃😃😃😃夜晚時間唔係好多人好驚喜係俾我見到夜晚晚市有啲特價嘅海鮮😍😍😍😍😍😍仲要冇限到每枱淨係嗌一款或者一碟😆😆😆😆😆所以我就嗌咗蟶子同埋元貝再加碗飯食🤗🤗🤗🤗呢度嘅海鮮真係好好食好新鮮😋😋😋😋😋師傅嘅功夫都做得好好好入味好鍾意食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻晚市有特價都幾抵食🤓🤓🤓🤓🤓🤓同埋啲姐姐都好好人好nice
突然之間又好想食海鮮🐙🦑🦐🦞🦀🐠
師傅嘅功夫都做得好好好入味好鍾意食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
晚市有特價都幾抵食🤓🤓🤓🤓🤓🤓
同埋啲姐姐都好好人好nice
2018-07-21 2439 瀏覽
其實這酒樓以前的花園酒家是經常在假日的好去處但幾年前開始轉了造家酒家後就是這屋村的惡夢等位要求不搭台的話門口會以殺父仇人一樣的態度對待你,而且他會盡可能把最差的位置給你坐不知是不是因為他們記仇於客人, 今天連不滿兩歲的小朋友也需要收茶錢(最好笑是他們因為怕被投訴把我們付近有小朋友的桌也立即加茶錢人數, 對其他客人真是不好意思)從來樓面也不會有足夠員工, 試過舉手加水五分鐘才會看到你雖然飲食上是不過不失, 但老實說每次坐著他們的態度也令人覺得食龍肉都冇味原本已經有一年多沒有去,想說今天去試試態度有沒有改善,但他們還是這樣就忍不住寫了一篇
其實這酒樓以前的花園酒家是經常在假日的好去處

但幾年前開始轉了造家酒家後就是這屋村的惡夢

從來樓面也不會有足夠員工, 試過舉手加水五分鐘才會看到你