2018-01-23 126 瀏覽
放工後,自己需要到尖沙咀進行交收活動。活動後,我到到厚福街找美食。當日是初一,所以想試下清淡一些的食店,結果到了2DP。環境舒服,座位不會逼;還有充滿綠色的風格!香辣咖哩海鮮意粉:還未下單的時候,個人很擔心菜單中的香辣是否太辣而本人接受不到。經一番詢問後,店員說不會辣而是香口,所以就下單了。這款意粉外觀精緻,當中不會太過油膩 正正配合了餐廳本身的健康概念。意粉份量適中,較幼身,麵質彈牙。當中有不少素菜;例如素蟹柳、蔬菜等等。重點的咖哩完全和店員所說的一樣,絕對不辣而是香咖喱味。由於健康概念,所以咖喱不會太過像泰國咖哩般的濃味。普洱朱古力雪糕:雪糕配合了三類配料,包括普洱朱古力、brownie和朱古力脆片。朱古力雪糕球口感滑滑的,甜味十足!雪糕上面還有朱古力醬令甜味加倍。Brownie好貨較平常的蛋糕仔為硬多一點的蛋糕,蛋糕香濃配合雪糕一起食用,十分配合啊!另外,朱古力脆片當然脆口,加入雪糕作配料,感覺新奇,令雪糕口感由脆至軟通通讓食客感受到喔!

環境舒服,座位不會逼;還有充滿綠色的風格!

2018-01-23 134 瀏覽
今日去尖沙咀食晩餐,食完晩餐就去左2Dp食甜品。仲記得第一次黎既時侯,多人到痴線,人氣好旺嫁。今次黎到,原本想試下2DP既蛋糕,但原來今日只供應一種,無太多選擇,有少少失望,但好食就得啦。2DP茶壼拼盤$72好靚既茶壺蛋糕,之前我有食過,唔知今次不有冇失水準呢,答案係 冇既。茶壺係普洱榛子味,味道有啲似金沙朱古力,蛋糕內有幾層層次,底部的邊位有榛子碎,味道唔錯嫁。配埋個鐵觀音雪糕,囗感滑溜,茶香又濃,仲有杯古樹凍紅茶送添。

2DP茶壼拼盤$72

2018-01-13
位於尖沙咀的2DP,是一間舒適優閒的開放式餐廳。今天吃晩餐前,先去吃甜品,滿足一下甜品胃。曾來光顧數次,但男朋友不幸勻感不適,今天他終於沒事,所以帶他來啦。柚子雪山$82原來2DP也推出雪山甜品,在冬天未真正來到之前,我要抓緊夏天的尾吧,吃冰降降溫吧。一大球雪山賣相不錯呢,上層是希臘乳酪,新鮮西柚和青檸碎,內裡藏著雪糕,下層是柚子蜜的柚子皮碎和柚子醬,配料豐富,並不馬虎阿。冰質像日式刨冰,質感較大較硬,幸好整體調味不錯,是低脂之選。
位於尖沙咀的2DP,是一間舒適優閒的開放式餐廳。

柚子雪山$82

2018-01-21
2018-01-22 1201 瀏覽
在尖沙咀一帶特別多甜品店, 今次決定試一試這間同時提供咸食和甜點的小店。它的裝修很美麗, 很光猛, 內裏燈光充足。我看到餐牌上飲品系列的那一行, 它提供很多款茶類飲品, 很多也是新鮮泡製的, 感覺很健康。餐廳亦有提供一些養生系的中式甜品。另外, 亦有西式甜品供應, 例如蛋糕、刨冰等等。餐廳是半自助式的, 要自己出去點食物. 但店員會準備食物, 然後送上你的枱上。我們最後點了一款中式甜品和一款刨冰來分享。我們選擇了桃膠雪蓮佐黃耳, 西式甜品方面, 我們選擇了牛油果觀音冰。桃膠雪蓮子佐黃耳是熱食的, 應該是一個很養生及健康的甜品, 糖水裏面有琥珀桃膠、雪蓮、膠原黃耳鮮百合、 紅棗和圓肉。桃膠有抗皺及清血降脂的功效; 黃耳含豐富的膠原蛋白, 有美顏功用, 亦能降血脂; 雪蓮可以抗老和增強免疫力。 這碗糖水的甜度剛剛好, 喝下去感覺很滋潤, 裏面的桃膠大大件, 糖水入面有很多配料, 很足料。牛油果觀音冰上有很多片牛油果, 原來裏面亦藏有好幾片牛油果和一球 鐵觀音味的雪糕。 牛油果帶點青檸的味道, 酸酸地, 幾開胃。刨冰的分量非常多, 要兩至三個人才吃得下。

它的裝修很美麗, 很光猛, 內裏燈光充足。

2018-01-21
  • 桃膠雪蓮佐黃耳
2018-01-22 201 瀏覽
成日同女朋友經過e個餐廳都係排晒長龍,真係好利害呀!都真係想試好耐啦!咁今日同女友食完飯咁岩經過後,剛剛有兩個位,咁就即刻入去啦!餐廳裝修走文青風格,石屎牆、木枱櫈,像時下Cafe,感覺都非常舒服,而且陳列櫃上都好多精美擺設,成個舖感覺非常乾淨,食都食得舒服同安心。好啦!望下個餐牌先,非常多花款,有養生系列,燴雪梨,燴蘋果,雪蓮製品等....亦有以公雞碗盛載嘅刨冰系列,款式多,變化大,口味完全唔同,亦有小芭菲系列,以不同嘅皇牌雪糕再加一些配料做成,唔想食野嘅話,也有古樹紅茶及白茶系列,配搭都好創新,基本上鍾意食甜品嘅我出面都好少見,可能因為出面好多甜品店都無咩茶嘅製品,亦都顯出e間餐廳嘅特色,今時今日經營一家餐廳都好睇特色呀!咁我最後就選擇左佢個皇牌之選雪蓮•鐵觀音,而我女友亦選擇半熟芝士燉蛋。好啦,等左一陣,我叫果個雪蓮鐵觀音就到左啦,外觀非常靚啦,顏色配搭得非常好,咁我就首先食左個推介嘅雪糕先啦,據我所知,佢同用嘅gelato同ice cream係好大分別呀!Gelato含脂肪少但含糖量和含水量較大。因此會比ice cream較為健康,咁就可以放心食啦,雪糕好香濃茶味,香得黎唔會話
好啦,等左一陣,我叫果個雪蓮鐵觀音就到左啦,外觀非常靚啦,顏色配搭得非常好,咁我就首先食左個推介嘅雪糕先啦,據我所知,佢同用嘅gelato同ice cream係好大分別呀!Gelato含脂肪少但含糖量和含水量較大。因此會比ice cream較為健康,咁就可以放心食啦,雪糕好香濃茶味,香得黎唔會話係膩,而佢都唔會話好似茶味咁樣甘香味,餐廳會係甘香味上再加d甜味,感覺好新鮮清新,而配料就有美顏雪蓮,雪蓮就無咩味道,但我都知道佢係一個好有益嘅野,所以都食晒,另外有琥珀桃膠,上網見到,桃膠是桃樹樹皮天然分泌出來的樹脂,會在樹上結成琥珀色的晶體。桃膠不但有助促進腸道蠕動,並可使人飽腹感增強,減少食物攝入,從而有助控制體重,同時有助排毒。雖然味道都係淡d,但係都幾有咬口,有口感,而同莓啦,莓就偏酸左d,成個甜品黎講配搭都非常好,個雪糕非常非常正,食完之後我根本唔洗飲水都唔會話個口好又甜又膩,而且重非常香茶味!
雪蓮鐵觀音
跟住就到我女友個半熟芝士燉蛋,賣相都係殺晒,e間餐廳所有嘅菜式都係非常專注外觀,正所謂相機食先呀ma!咁首先我地就食個朱古力普洱雪糕先啦!普洱雪糕堅係好濃茶味同朱古力味,濃得黎佢都唔會太甜,佢有朱古力嘅香同埋普洱茶嘅甘,跟住就到半熟芝士燉蛋啦,好香芝士味,而佢就唔會話焗到好硬,而係入口有d林,咁我女友就好得意咁攞支餅乾條黎點d芝士燉蛋,又幾好食wor!最後全部都食晒啦!

總結,就係e間餐廳感覺上好乾淨,燈光夠光猛,而且好細心,牆邊座位係提高usb叉電裝置呀,不過就無線,而菜式都非常創新,將傳統茶葉融入甜品都幾費心思呀!之後我都一定會再黎試下佢d晚餐呀!我相信都一定會好正!
半熟芝士燉蛋
2018-01-16
$66 (宵夜)
半熟芝士燉蛋
2018-01-21 96 瀏覽
最近出外吃得過多肉類,經過尖沙咀,特意來到2DP,主打營養的餐廳。它的標誌很漂亮清雅,沒有維修欄杆必定更好看。餐廳外泊滿車輛,大型餐牌放在餐廳旁邊,這是其中一塊餐牌,一眼看齊餐廳的主菜。這個二人套餐很吸引,可惜我們已吃過午餐,來這裡是吃下午茶。我在雜誌看過這間餐廳的報導,原來還刊於其他時尚媒體。店內的設計真的很雅致,如一個品茶的場所。甫進餐廳就看到一個載甜品的冷凍櫃,不少人都是為了茶壺形狀的甜品而來。餐牌設計簡約,旁邊附上部份食品的圖片,即使不會中文也能點菜。部份意份加$15就可轉成有機意粉。最後一頁是甜品,沙冰非常大份,是二人份量,我們吃不下,故這次沒有點。套餐的價錢不錯,但我們這次主要是為「茶壺」而來,故沒有多點其它。我們都是為了那個茶壺形狀的甜品而來,甜品2DP茶壺拼盤 ($72)外層是普洱榛子茶壺而內裡是軟滑雪糕,伴碟還有一大球鐵觀音雪糕,味道都不會太甜而充滿濃濃的鐵觀音茶味,很滿足。友人多點一個芝士烤大啡菇配燒汁($62)。以往食芝士烤大啡菇,芝士都會太鹹,但這兒的芝士味剛剛好又不會太鹹,反而食到更多菇的味道。因有火龍果顏色的點綴,這個設計比茶壺形狀更美觀。環境雅致,是聊天、

這個二人套餐很吸引,可惜我們已吃過午餐,來這裡是吃下午茶。

我在雜誌看過這間餐廳的報導,原來還刊於其他時尚媒體。

店內的設計真的很雅致,如一個品茶的場所。

2DP茶壺拼盤

芝士烤大啡菇配燒汁

因有火龍果顏色的點綴,這個設計比茶壺形狀更美觀。

環境雅致,是聊天、休息、呷一口古茶的好地方。
2018-01-20
2DP茶壺拼盤
2018-01-21 89 瀏覽
Every so often, I want something clean and healthy for dinner. And usually I dine alone during these moments as none of my friends are interested. Much to my surprise when boyfriend and I walked by 2DP, he said we should go in and give this a try!2DP is located in Tsim Sha Tsui in a tiny road that houses a lot of other restaurants.It's quite large with long communal tables. Menu is in Chinese only.  Although the drinks menu is in English and Chinese. But there are photos of all the food. But wha

Menu is in Chinese only.  Although the drinks menu is in English and Chinese. But there are photos of all the food. But what they basically serve is vegetarian dishes and healthy tea and desserts.

Rose White Tea ($38). This was fabulous. The tea was sweet enough to not be too sweet but give that bit of  sweetness without being bland.  The scent of roses was strong and fragrant as well.

Spaghetti Bolognese ($72). This was a vegetarian spaghetti bolognese so there was no meat. What made up the bolognese sauce was super diced up mushrooms! Interesting as it gave it a meaty texture. The pasta was cooked to al dente. The only disappointing thing was the sauce. It just wasn't rich enough. Just not enough tomato. It just needed a bit more umph.

Avocado Tieguanyin Shaved Ice ($82). I later discovered why boyfriend wanted to eat here. The dessert. And true to the name of the place, the dessert was something special. The cream was a fluffy soft cream infused with avocado. There were huge slices of avocado on to and mixed through out the dessert. The ice was sweetened only by Tiegyuanyin tea. And right in the middle was a delicious ice cream made with tieguanyin tea. It was delicious and felt healthy at the same time.

A fairly nice relaxing place for some healthy vegetarian food at a reasonable price right in the heart of Tsim Sha Tsui.  The drinks and dessert are great. Would probably be back.
2018-01-17
差唔多次次出尖沙咀都去厚福街搵餐廳,因為出名多野食,今次試左里間好多人打卡嘅店✨▫️觀音冰 (HKD 82)🍧特濃鐵觀音🌱 甜甜地甘甘地 同牛油果又幾夾wor💚 中和返牛油果油嘅感覺👍🏻面頭有成半個牛油果🥑 冰入面仲匿埋好多牛肉果粒&鐵觀音gelato🍦😻▫️火龍果紅茶乳酪 (HKD 46)🍹平時都好鍾意飲紅茶 食火龍果&Yogurt☺️三樣加埋就岩哂我😚仲要係好靚嘅Pink💗相機唔客氣啦📷✨

▫️觀音冰 (HKD 82)🍧

▫️火龍果紅茶乳酪 (HKD 46)🍹

2018-01-16
15 分鐘 (堂食)
2018-01-17 156 瀏覽
大啡菇烤菠蘿沙律🥗($68)原條菠蘿🍍上枱,表面烤到微微轉色,保留到菠蘿既鮮甜,咬到口好juicy。整個沙律感覺好清新,食完會好開胃。脆炸魚柳條配他他醬($68)認真魚柳普普通通,似平時超市買既急凍魚柳條。不過薯條有驚喜,佢係蕃薯條黎,同平時用薯仔整既唔同,食落口更加厚實,完全唔覺油,係唔錯。他他醬亦屬一般。黑松露大啡菇漢堡配蕃薯🍠($82)漢堡份量比較mini size,男仔食應該會唔夠飽。黑松露味比較偏淡,大啡菇尚算juicy,麵包唔夠香口鬆軟。如果上枱可以再熱d會更好。桃膠雪蓮佐黃耳($53)依碗熱辣辣既糖水,簡直係女士滋補養生必飲。入面有齊桃膠,雪蓮,黃耳,紅棗,龍眼肉,超級足料!桃膠有抗皺嫩膚清血降脂功肉; 黃耳可以滋補養顏; 雪蓮就可以抗衰老,增強免疫力。飲完即刻覺得人都靚左,皮膚好左☺️黑杞子桃膠雪梨🍐($4x)新顏品,聽個名都知好滋陰養顏,黑杞子帶酸,同雪梨既清甜好夾。相比桃膠雪蓮佐黃耳會冇咁甜,更加適合唔嗜甜既朋友仔。火龍果紅茶乳酪($46)乳酪係用左希臘乳酪,聽講蛋白含量極高,而且低脂,加上左用左新鮮火龍果同紅茶沖製而成,非常健康。不過飲落口,茶味同火龍果味被乳酪味遮

大啡菇烤菠蘿沙律🥗($68)
炸魚蕃薯條

脆炸魚柳條配他他醬($68)
黑松露大啡菇漢堡

黑松露大啡菇漢堡配蕃薯🍠($82)
桃膠雪蓮佐黃耳
桃膠雪蓮佐黃耳($53)
黑杞子桃膠雪梨

黑杞子桃膠雪梨🍐($4x)
火龍果紅茶乳酪(前)  薰衣草黑莓鐵觀音

火龍果紅茶乳酪($46)
乳酪係用左希臘乳酪,聽講蛋白含量極高,而且低脂,加上左用左新鮮火龍果同紅茶沖製而成,非常健康。不過飲落口,茶味同火龍果味被乳酪味遮蓋,好彩既係唔會過酸,如果茶味重d會更好飲。
薰衣草黑莓鐵觀音($46)
依杯飲品沖製出黎既顏色好靚,望住就已經好治癒。鐵觀音係烏龍茶🍵既一種,帶少少清幽蘭花香,有解毒消食,提神益思功效。加埋薰衣草,好氛香。飲落口,係會有一種清新既感覺,黑莓酸酸甜甜,同鐵觀音出奇地夾。如果工作太攰又或者温書温到腦便秘,推介你地飲,絕對可以清醒頭腦🧠
總括黎講,飲品甜品比鹹食高質,食品設計有特色,影相打卡一流。
好味指數:7.5/10
賣相:9/10
性價比:5/10
  • 桃膠雪蓮佐黃耳
2018-01-17 92 瀏覽
呢間野係之前已經一直想食今次終於食到可能我係8點幾去,都幾多人但佢地員工唔夠但服務態度唔差既個素牛漢堡幾好食佢似肉但係素既,加埋個醬好正個雲吞份量岩岩好唔會太多太少但墨西哥脆脆就無咩特別因為趕時間,無食佢既甜品有機會下次要再去食
呢間野係之前已經一直想食
今次終於食到
可能我係8點幾去,都幾多人
但佢地員工唔夠
但服務態度唔差既
個素牛漢堡幾好食
佢似肉但係素既,加埋個醬好正
個雲吞份量岩岩好
唔會太多太少
但墨西哥脆脆就無咩特別
因為趕時間,無食佢既甜品
有機會下次要再去食
2018-01-16
5 分鐘 (堂食)
$172.5 (晚餐)
2018-01-16 71 瀏覽
我唔喜歡一個人食飯,不過今日冇辦法,俾人飛咗,下場就未夠鐘,好在搵到間啱心水。招牌韓式泡菜芝士配番薯首先我好鍾意食番薯,配菜並非薯條已經吸引,而且賣相豐富,看來美味,配搭又有特色。韓式泡菜完全唔辣,反而有些甜,素肉極似牛肉口感,脆片配合,麵包新鮮,組合好!隔離的炸番薯條極之香甜,粗條很有有口感。焦糖燉蛋配普洱朱古力我好鍾意飲普洱,所以覺得雪糕的普洱味唔夠,或者被甜味蓋過了,焦糖燉蛋幾好。環境舒服,一個人可以坐對窗吧枱,感覺唔錯。

招牌韓式泡菜芝士配番薯

隔離的炸番薯條極之香甜,粗條很有有口感。

焦糖燉蛋配普洱朱古力

環境舒服,一個人可以坐對窗吧枱,感覺唔錯。
2018-01-14
2018-01-16 68 瀏覽
其實我是為了那個茶壺形的甜品而去的,因為見到朋友的臉書放了這個甜品感覺很有趣,而且地點方便,於是順便去吃個便飯。去到才知道原來這是一間西式的素食餐廳,時興吃素所以餐廳很受歡迎,坐得滿滿的。點了一個沙律、一碟寬意粉和當然一客茶壺甜品。沙律大碟新鮮,淋上黑醋令人開胃;寬意粉的口感彈牙,而且醬汁夠所以特別掛汁,配上一塊蒜蓉多士。茶壺甜品外層是朱古力而內裡是雪糕,伴碟還有一大球雪糕,味道都不會太甜,很滿足。

點了一個沙律、一碟寬意粉和當然一客茶壺甜品

沙律大碟新鮮,淋上黑醋令人開胃;

2018-01-13
2018-01-16 59 瀏覽
尖沙咀厚福街雖然只是好短的一條小街道,但人們一想到吃的都會想起這條街名,因為由地舖至上樓餐廳多不勝數,不論正餐或甜品,你想要吃的都能在這條小街找到。平時行入厚福街都會路過這間2DP, 但通常都很人多所以沒有去試試,剛巧今天獨自一人,搵位容易就入去試試。見到好多人都吃素漢堡包,應該不錯所以我都點了一份。「漢堡肉」很厚身,當然是素肉漢堡包皮很多芝麻更加香口度,整體口感和味道還不錯。還是很多有厚薯條,很香脆。很適合素食人士。

見到好多人都吃素漢堡包,應該不
錯所以我都點了一份。

「漢堡肉」很厚身,當然是素肉

漢堡包皮很多芝麻更加香口度,整體口感和味道還不錯。

還是很多有厚薯條,很香脆。

很適合素食人士。
2018-01-15
2018-01-11 77 瀏覽
[暢談人生]今次帶黎香港玩的朋友黎尼間主打茶味雪糕、茶飲品、甜品及素食的店一試。外表白色牆底、黑字金邊打燈的搭配讓人舒服而且清晰入門口前見到這張告示貼,於是Like左有雪糕室內如同室外,以簡潔白色為主調,也有茶道具作擺設。2DP除主打優質茶葉的茶飲和甜品,主餐牌內也有素餐和全素食的輕食。主食叫了韓式泡菜芝士漢堡配蕃薯、香辣咖哩海鮮意粉飲品以茶為基礎,分開手沖和冷泡兩種,即是熱和冷的分別,再融合其他材料而成。冬日精選熱茶中,點了一份店員推薦人氣的柚香單欉,可以兩個人齊齊飲。先上柚香單欉,茶是半發酵烏龍茶,茶香加柚花香,值得一試與朋友一起分享整體味道不錯,用料健康又飽肚,食完都幾飽。用蕃薯條伴碟,不但沒有油膩感,而且健康,比炸薯條更好吃同吸引對愛食肉的朋友,間中食素食也不錯色彩繽紛同料很足,但對於愛食重味的人,味道可能會覺得略淡,內有素蟹柳棒追捧低脂低卡的朋友,可以自來或邀請朋友來試最後點了一份甜品配茶雪糕是潽洱茶味、潽洱棒子味的茶壺感覺食完也沒有太多罪惡感下午時段在這裡,一杯茶,一啖甜品,在尖沙咀同朋友可以暢談一番,不錯
[暢談人生]

外表白色牆底、黑字金邊打燈的搭配讓人舒服而且清晰

入門口前見到這張告示貼,於是Like左有雪糕

室內如同室外,以簡潔白色為主調,也有茶道具作擺設。

主食叫了韓式泡菜芝士漢堡配蕃薯、香辣咖哩海鮮意粉

先上柚香單欉,茶是半發酵烏龍茶,茶香加柚花香,值得一試

與朋友一起分享

韓式泡菜芝士漢堡配蕃薯

整體味道不錯,用料健康又飽肚,食完都幾飽。

用蕃薯條伴碟,不但沒有油膩感,而且健康
,比炸薯條更好吃同吸引

對愛食肉的朋友,間中食素食也不錯
香辣咖哩海鮮意粉

追捧低脂低卡的朋友,可以自來或邀請朋友來試

茶壺拼盤

最後點了一份甜品配茶
雪糕是潽洱茶味、潽洱棒子味的茶壺
感覺食完也沒有太多罪惡感

2018-01-06
下午茶
韓式泡菜芝士漢堡配蕃薯
香辣咖哩海鮮意粉
茶壺拼盤
  • 2DP茶壺拼盤
唔係第一次黎食野,但今次experience重差過第一次,實在要上黎洩下憤首先入到去店入面d枱係勁污糟,唔知執枱個位點解可以hea到咁,又水積又食物碎咁,無辦法唔叫人黎抹多次枱。之後想落單個陣d店員又三幾個圍埋自己傾計(waiter同bar入面d人都係),完全唔attentive to有需要既客人。講番食物方面,我地兩個人叫左一個觀音冰黎食,其實即係牛油果加鐵觀音泡沫刨冰。份量好大,兩個人唔大食都未必食得晒。本來以為佢得面個半個牛油果,但其實冰入面重藏左更多,都唔算太孤寒lol suppose d泡沫就係佢個名”觀音”冰既來源,但只食得出微甜,食唔出有咩茶味。而且牛油果其實本來已經比較漿口,加埋d泡沫同刨到好綿既冰,成個口感咁係一pat pat咁,有d嘔心雖然潮流興牛油果,但其實唔係襯乜都得。

觀音冰

雖然潮流興牛油果,但其實唔係襯乜都得。

2017-12-25