3K
2018-10-10 107 瀏覽
要食甜品走入厚褔街一定揾到心水店。每次經過2DP都會見到有人等位,今晚想碰碰運氣,果然好彩只等了十多分鐘就有位了。看過餐牌,主打素食和茶類有關食品,難怪吸引多人前來,現代人最講求養生。牛油果觀音冰 ($88)有創意的賣相,以煲仔來盛刨冰只有這店。刨冰入口即溶,有茶的香味亦充滿奶香,甜度不算過高,對於怕肥的我最啱。牛油果隨了果肉外,還有牛油果蓉,配上刨冰,好夾味!下次有機會再來試一下主食,相信又有另一番驚喜。

牛油果觀音冰 ($88)

下次有機會再來試一下主食,相信又有另一番驚喜。

2018-10-09
10 分鐘 (堂食)
$100 (宵夜)
2018-10-10 61 瀏覽
🍈🍧蜜瓜碗•農場牛乳刨冰($108)今次專登嚟尖沙咀厚福街呢條食街試下新開嘅甜品舖 2DP ,餐廳甜品店來講都算幾大,位置寛敞,感覺幾舒服☺️呢度嘅甜品都非常之有特色,第一時間叫咗呢個3D版嘅立體蜜瓜刨冰🍈🍧,刨冰上面鋪滿晒蜜瓜波波,勁得意!一口蜜瓜波波食落好方便,仲要勁甜勁多汁!下面係北海道牛奶整成嘅牛奶味刨冰,牛奶味非常天然唔太甜,唔會搶左蜜瓜既味,好食!另外我地叫左杯火龍果紅茶乳酪($46),你杯飲品賣相都幾靚㗎,清甜嘅火龍果味道配上酸酸地嘅乳酪估唔到都幾夾,天然健康,好好飲👍🏻 而呢度除咗有特色嘅甜品之外仲有素食,有機會再試下😎

🍈🍧蜜瓜碗•農場牛乳刨冰($108)

2018-10-08 125 瀏覽
食太多肉有時都要食番清啲減輕下腸胃負擔🙆🏻‍♀️但食清啲唔代表唔好食,食素都可以好正😝2DP比我感覺一直係甜品主打,原來佢係素食店,正餐嘅味道都唔差呢!午餐時段仲做緊買一送一優惠,計返起埋單每人最平先$36😍一個餐就7折,我一個人食兩個餐最抵xdbtw每次優惠做三款,唔係每個set都有‼️最出色同最抵食係牛油果蛋沙律三文治($68),牛油果creamy,蛋沙律清新唔膩,無醬汁但已經好好食,尤其個包烘到又熱又烘,仲係小麥包🌾感覺好健康!第二出色係香煎百靈菇配南瓜蓉及自家製南美青醬($88),呢個都好食,但價錢相對落感覺無咁抵食(因為呢款無做優惠)😣百靈菇厚切煎香,食落依然juicy😝仲夾住煎豆腐乾補充蛋白質👏🏻下面南瓜蓉係天然無添加❤️不過淋左青醬搞到啲油流曬落南瓜度😞食落會更滑,但如果唔想咁油就要醬另上喇😛第三係法式燴雜菜配珍珠麵($86),呢款好特別,係珍珠粒形狀嘅意粉!熱辣辣食嘅時候口感偏淋,涼左食感覺煙煙韌韌更好食😆係番茄燴青瓜、黃瓜、茄子同洋蔥,用煲仔飯形式呈現,未食已經覺得吸引😚套餐可以揀餐湯🥣或者沙律🥗,南瓜湯真係好正🤤完全食緊南瓜蓉嘅感覺,無落忌廉好清新👍🏻沙律用黑醋汁,仲加左

一個餐就7折,我一個人食兩個餐最抵xd
btw每次優惠做三款,唔係每個set都有‼️

沙律用黑醋汁,仲加左藜麥粒,只能二選一🙌🏻食兩個餐就兩個都有😻
餐飲有洛神花茶🌺這個午餐也太豐富了吧💕
2018-10-08 116 瀏覽
話咁快, 我又再黎喇🤣 今次有朋友同我一齊, 可以叫多D 🤭食評無花果希臘芝士沙律 10/10我超鐘意食無花果🤣 而且個沙律又啱我食, 有藜麥, 而且又有沙律菜, 個汁酸酸甜甜咁,而且睇得出係自己調出嚟, 好有心思👍🏻。牛肝菌意大利麥飯9/10飯好有咬口, 而且撈左芝士, 超嘢味😋。菇味都好濃,可能係用左牛肝菌啦!。泡沫奶茶 8/10茶味很重! 呢間老闆原來之前學過茶道, 所以奶茶嘅茶味會同出面嘅茶味唔同, 係更香更濃! 而且好驚喜咁原來仲有珍珠!可以自己倒入去😍 。煲仔野莓刨冰 10/10呢個係我上次叫過嘅❤️❤️ ,所以都係好好食! 必食 。

食評

無花果希臘芝士沙律 10/10

牛肝菌意大利麥飯9/10

泡沫奶茶 8/10
煲仔野莓刨冰 10/10
呢個係我上次叫過嘅❤️❤️ ,所以都係好好食! 必食 。
微微初秋,走在街頭儘管仍然是如此的壅塞,但徐徐涼風從人群與大樓之間穿梭後輕撫於顏面。喜歡秋天,雖然偶爾秋天會讓人有種惆悵感,但到了這個季節,空氣裡的乾爽、藍藍的天際與藍綠色的維港。因此,在這個季節特別喜歡到尖沙咀走走逛逛,吹吹海風,看看維港的美,有了好風景,當然也要好好的滿足胃,見本周OPENRICE No.2的餐廳正好於尖沙咀的厚福街,店的裝潢十分簡約清新,大片白色的店招與透明的玻璃拉門,店內的風格則是走簡約木質的日式風格。餐點則是走健康養生的蔬食套餐,午市亦有特別的優惠,所以我點選了高纖維法式燴雜菜配珍珠麵套餐˙整個套餐的色彩走的就是秋天的繽紛色彩學1.黃涔涔的超濃郁南瓜湯:到了秋天,迎接萬聖節的10月,食用當季盛產的南瓜,此時的南瓜是最鮮甜的,這裡的南瓜濃湯,十分濃稠,除了用新鮮的南瓜熬煮外,應該也放入鮮奶,讓每口喝下,甜美的南瓜味在口中散發。2.漸層橘的珍珠麵:之前看過食譜書介紹過其實是從古老的時代就存在於薩丁尼亞島上的一種義大利麵,是使用杜蘭小麥麵粉先加水經過手工揉成一個大麵糰,再搓揉成2-3釐米直徑的一個個小顆粒,經由烤箱烘烤才能完成,這也是我第一次真的吃到珍珠麵,麵體的口

整個套餐的色彩走的就是秋天的繽紛色彩學

2.漸層橘的珍珠麵:之前看過食譜書介紹過其實是從古老的時代就存在於薩丁尼亞島上的一種義大利麵,是使用杜蘭小麥麵粉先加水經過手工揉成一個大麵糰,再搓揉成2-3釐米直徑的一個個小顆粒,經由烤箱烘烤才能完成,這也是我第一次真的吃到珍珠麵,麵體的口感十分彈Q,粒粒珍珠麵吸允了醬汁,十分順口。

3.黃綠相間的檸檬水與淡紅色的洛神花茶:利用檸檬與青檸所調配的檸檬水,檸檬的香氣與青檸的微酸,好似秋天的顏色與感受,另外,加點了一杯熱飲洛神花茶,因洛神花也是每年10月都是盛產季節,因此,要喝到最新鮮的紅寶石養生茶飲,這時準沒錯了。

吃完非常健康的蔬食料理後,看到網上這家店非常有名的即是水果剉冰,因此,想要懷念台南泰成冰果的蜜瓜冰,原來在這也可以吃到,將蜜瓜肉挖成一顆顆如提子般大小,與來自北海道特選3.6牛乳的雪花粉冰,如大雪來臨般地舖覆在被挖開的蜜瓜洞中,蜜瓜肉與牛乳細雪花冰地結合,蜜瓜的高甜度與牛乳的香氣契合,在初秋的秋老虎下,來點最健康的甜點,絕對就是這盅 蜜瓜碗●農場牛乳刨冰。

初秋開始,也是養生的季節,吃到繽紛色彩的健康蔬食料理與消消正午時分的熱度,加上店裡空間的美學,吃到了健康與美味,身體也獲得了最自然的養分與放鬆
2018-10-03
  • 蜜瓜碗·農場牛乳刨冰
  • 法式燴雜菜珍珠麵
2018-10-05 84 瀏覽
香港都比較少新式既素食店之前都食過2DP最近轉左Menu所以再黎試新野牛肝菌意式大麥飯大麥飯食落口個感覺好得意個樣又有d似意米同一般既飯好唔同 而且好彈牙 感覺幾新鮮👍🏼😋雜菜蟹餅🦀素食店都有蟹食😍其實係素蟹餅 素蟹餅當然就冇蟹肉咁鮮甜但口感又整得幾似 雖然係炸物 但一d都唔覺得油🤤車厘子金奇異果鐵觀音刨冰🍧結合左我鐘意食既野係個刨冰到😂用瓦煲裝又幾cute cute平時我食刨冰食幾啖就覺得好淡唔想食呢個鐵觀音味刨冰就解決左呢個問題喇淡淡既鐵觀音味 岩岩好配埋車厘子感覺好fresh🍒 見到好多枱都叫左原個西瓜刨冰好岩打卡!下次試呢個!
香港都比較少新式既素食店

呢個鐵觀音味刨冰就解決左呢個問題喇
淡淡既鐵觀音味 岩岩好
配埋車厘子感覺好fresh🍒

見到好多枱都叫左原個西瓜刨冰
好岩打卡!下次試呢個!
2018-10-04 98 瀏覽
話說係初一十五食素既習慣都維持左一段時間,之前食來食去都係去傳統既齋舖,都覺得有d悶。今次就走左去尖沙咀既2DP食素。個日係平日一至五既中午時間,有set lunch,一行二人,就叫左兩份餐。第一份係「牛油果蛋沙律三文治」,牛油果配蛋沙律簡直係perfect match。個包皮都好正,咬口一流,可能係烤過既關係。第二份係「烤大啡菇漢堡」,個菇夠晒大,霸氣十足,食落仲有口感,菇味不俗。你睇!係咪流晒口水呢!以後逢初一十五都多個選擇

。個包皮都好正
,咬口一流,可能係烤過既關係。

你睇!係咪流晒口水呢!

以後逢初一十五都多個選擇
2018-10-03 6986 瀏覽
正所謂:有朋自遠方來,不亦樂乎!台灣朋友來香港旅遊,說想試一下香港近期的流行玩意和 特色美食。 我二話不說,便立刻想起了這家在網上爆紅的素食餐廳, 和它的超人氣呃like「3D亅蜜瓜甜品。。。 「蜜瓜碗 - 農場牛乳刨冰」!根據餐牌和店家的介紹,這道甜品是用「100%北海道牛乳亅刨冰及 新鮮韓國「玫瓏蜜瓜亅來組合而成的, 「浮誇亅得來又很有「實力亅。雖然頗貴($108一個),但是我們還是點了一個來分享! 不為什麼,只為能夠給遠道而來的朋友。。。 留下一個難忘的回憶! 正所謂:此刻無價! 快樂當然是要和最多的朋友分享!!( 希望今次like數能夠破紀錄!!😜😜)甜品來了,很好睇!單是外觀已經值100分!!但是我們是有內涵的人(一笑),當然要試試這個星級甜品是否真的「好睇又好食亅!「蜜瓜波波亅入口十分清甜 ,韓國優質蜜瓜。。。雖然價錢貴,但果然質量也高 ,入口除了一般蜜瓜的清甜味外,還帶有一種獨特的香氣 ,口感非常獨特。。。很好味啊!北海道牛乳的牛奶味十分香濃 ,配合濃濃的蜜瓜味,恰到好處。。。誰也搶不了誰的風頭,囗味十分合拍!總括而言,這個密瓜甜品是手工之作, 無論賣相及質量,均十分之平
正所謂:有朋自遠方來,不亦樂乎!

( 希望今次like數能夠破紀錄!!😜😜)

甜品來了,很好睇!單是外觀已經值100分!!

總括而言,這個密瓜甜品是手工之作, 無論賣相及質量,均十分之平均, 雖然價錢是稍為高了一點,但是,如果幾個人分享一個,其實還是頗值得一試的!!

「有朋同樂亅嘛!

。。。🦉
2018-10-02
慶祝紀念
紀念日
  • 蜜瓜碗·農場牛乳刨冰
2018-10-03 80 瀏覽
平時番工都會路過厚福街, 永遠都會見到呢間鋪頭出面大排人龍,適逢見到佢lunch Time 有買一送一套餐優惠(原來去到十月底)所以今日就決定早啲去試吓😍呢一間係素食餐廳泥嫁,佢啲嘢食係超靚同好好味! 係一流打卡位🤣所以唔怪得平時點解有咁多人等位。仲有啊原來佢啲餐單係有營養師設計😍👍🏻I Like it —————————————食評荔枝西柚 9.5/10酸酸甜甜,而且果肉超多!。西蘭花薯仔湯(餐湯)9/10口感很幼滑, 而且含有健身界最鐘意嘅西蘭花,感覺超有營養!。烤大啡菇漢堡 10/10份量好大, 而且用左大啡菇,菇味濃! 仲有芝士!。烤菠蘿海葡萄沙律 10/10只有200-300 卡😍菠蘿超大, 而且配上2串海葡萄,口感好爽口,而沙律菜唔係果D cheap cheap 菜, 而係有我最鍾意食嘅菠菜,羅馬西生菜,(仲有其他名我都唔識了)甜品😋宜蘭紅芭樂,雜莓牛乳刨冰 10/10雜莓全部都係用新鮮嘅,所以好fresh , 而且味道唔算太甜,清清地酸酸地。

所以唔怪得平時點解有咁多人等位。
食評

荔枝西柚 9.5/10
酸酸甜甜,而且果肉超多!

西蘭花薯仔湯(餐湯)9/10
口感很幼滑, 而且含有健身界最鐘意嘅西蘭花,感覺超有營養!

烤大啡菇漢堡 10/10
份量好大, 而且用左大啡菇,菇味濃! 仲有芝士!

烤菠蘿海葡萄沙律 10/10
只有200-300 卡😍

甜品😋
宜蘭紅芭樂,雜莓牛乳刨冰 10/10
2018-09-30 123 瀏覽
今次係我第三次去食,三次食嘅嘢都唔一樣,同樣地嘅三次都比到我驚喜,兩點半鐘食完個lunch,心諗點樣再食下午茶?三點半兩母女坐低,我叫咗個士多啤梨窩夫,阿女叫咗個鐵觀音雲朵,一路食一路有驚喜,窩夫非常之脆口,絕對係食極都食唔厭,冇諗過之前嗰一餐食得咁飽,一個鐘頭後我仲可以食晒成碟窩夫😂😂😂佢個鐵觀音意大利雪糕,茶味香,又唔會太甜,真係冇得頂👍🏼我喜非常歡佢哋嘅創意,甜品成個香港冇一萬都有幾千間,令我去完可以再去既,真係數得出有幾多間🤤
2018-09-29
2018-09-26 123 瀏覽
小妹久唔久會齋戒🌿素食一下是日係Green Monday🌸☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️去左呢間有素食嘅餐廳🤗(當然都有肉食啦😄哈哈)中意食菇嘅小妹點左「台式鹽水菇🍄」以為成碟只有菇🥗原來以沙拉形式上菜菇菇係雞髀菇😙夠哂入味配以沙律菜一齊食😋更fresh好適合小妹今日素理念😘最近迷上鐵觀音😍另點左💁🏻‍♀️ 鐵觀音阿法奇朵🍨將磅邊嘅茶倒落雪糕😜令雪糕嘅茶味提升底層加左脆脆😚口感大增喔
小妹久唔久會齋戒🌿素食一下
是日係Green Monday🌸
☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️
去左呢間有素食嘅餐廳🤗
(當然都有肉食啦😄哈哈)
中意食菇嘅小妹點左「台式鹽水菇🍄」
以為成碟只有菇🥗原來以沙拉形式上菜

另點左💁🏻‍♀️ 鐵觀音阿法奇朵🍨
將磅邊嘅茶倒落雪糕😜令雪糕嘅茶味提升
底層加左脆脆😚口感大增喔
2018-09-26 287 瀏覽
一直都知道呢間餐廳主打素食,近年都開始試下素菜,咁啱附近返工嘅朋友有時間,終於約到喺平日食飯!7點幾到已經有人排隊!想食記得預時間!睇咗個menu好耐都未揀到,轉咗Meau之後好多嘢麵想試吓!#雜菜蟹餅 $68睇中咗佢好耐!擺盤勁精緻,蟹餅炸得好脆,裡面食材仲好豐富㖭!唔會好似食𡁵麵粉~唔點醬都一樣好食,點左多咗酸酸甜甜嘅味道更加開胃啊!#菠菜西蘭花米意粉 $86開頭以為純粹係rissotto,但呢款意粉好似飯咁,口感好特別,會令你食完再食!加上西蘭花同菠菜好均勻咁滲入成碟意粉度,雖然話係素菜,但好入味,蕃茄又甜,想食飽D可以叫呢個~#芝士熔岩竹炭盒子 $148芝士控請高度注意!出動啦!!!成個盒都係芝士,啲芝士仲要好濃稠,濃郁得黎唔會太鹹太heavy,用脆爆嘅麵包粒點住食,好豐富好飽滿!Follow➡️#msmessypig_food

#雜菜蟹餅 $68
雜菜蟹餅

#菠菜西蘭花米意粉 $86

#芝士熔岩竹炭盒子 $148

芝士熔岩竹炭盒子
用脆爆嘅麵包粒點住食,好豐富好飽滿!

Follow➡️#msmessypig_food
雜菜蟹餅
2018-09-24 119 瀏覽
皮膚向來不太好既小編 有意去食素減少油份吸收 希望少d暗蒼咁話 呢間新派既素食店 店鋪佈置得小清新 哈哈😄素食店有素食 又有茶飲料🥤 感覺同與一般素食店走健康路線格格不入咁火龍果紅茶乳酪 flamingo支straw 真心靚呀 火龍果味好fresh 味道甜甜地 乳酪中和火龍果甜 十分之清新💚野食就嗌左沙律🥗 食落好清甜 比一般餐廳多左份青澀味個湯味道普通 好淡 口感仲有d食麥皮咁 好難受
呢間新派既素食店 店鋪佈置得小清新
野食就嗌左沙律🥗 食落好清甜 比一般餐廳多左份青澀味
個湯味道普通 好淡 口感仲有d食麥皮咁 好難受
2018-09-24 160 瀏覽
對於向來較少吃素食的我,被朋友介紹後決定一試單看外觀、菜單已經覺得與自己所想的素食館有所不同餐廳燈光照明明亮,擺設有心思,配上雲石小碟,看上去較年輕化菜單款式眾多,頭盤到甜品各有數款當日嘗試了菠菜西蘭花米意粉米意粉賣相似意大利飯的外表,口感像通粉配上以菠菜汁製造的白汁加些西蘭花及蕃茄粒粒 賣相色彩繽紛甜品方面被茶味意大利雪糕吸引試了士多啤梨窩夫伴鐵觀音意大利雪糕沒有失望 窩夫保留少少餘溫伴上雜莓及已打發的奶油茶味雪糕保留淡淡的鐵觀音茶香味及茶葉
對於向來較少吃素食的我,被朋友介紹後決定一試
單看外觀、菜單已經覺得與自己所想的素食館有所不同
餐廳燈光照明明亮,擺設有心思,配上雲石小碟,看上去較年輕化

菜單款式眾多,頭盤到甜品各有數款

當日嘗試了
菠菜西蘭花米意粉
米意粉賣相似意大利飯的外表,口感像通粉
配上以菠菜汁製造的白汁加些西蘭花及蕃茄粒粒

窩夫保留少少餘溫伴上雜莓及已打發的奶油
茶味雪糕保留淡淡的鐵觀音茶香味及茶葉

1K
2018-09-23 138 瀏覽
如果要食得健康,出街食就比較難,但今日就比我發現了佢,餐廳位置就腳係厚福街,中間位置,識搵食嘅人當然知道啦!這裡主打素食,用嘅材料係啲天然新鮮嘅食材做出美味嘅素食!有正餐嘅選擇亦有精緻甜品任你品嘗,今日就入去點了個素牛漢堡伴薯條$102,賣相都唔錯完全同出面食嘅牛肉漢堡一模一樣,當然入面就係素漢堡,配埋個BBQ 汁,入口夠晒口感,而伴碟上嘅炸薯條夠晒香脆可口!見到呢到嘅甜品都唔錯,追加了個士多啤梨窩夫伴鐵觀音意大利雪糕$88,新鮮嘅關係製作需時,有四份三塊窩夫伴住個鐵觀音gelato ,窩夫夠香脆,而鐵觀音味嘅gelato有清新嘅鐵觀音茶味而且十分軟滑,加埋新鮮嘅士多啤梨酸甜,十分醒神開胃!久不久食素或愛吃素食嘅朋友又多個選擇!
這裡主打素食,用嘅材料係啲天然新鮮嘅食材做出美味嘅素食!

久不久食素或愛吃素食嘅朋友又多個選擇!
午餐