2018-10-23 114 瀏覽
2018年9月12日。晴。尖沙咀。晚餐打完邊爐,唔食甜品點可以返屋企呢?厚福街近年成為甜品店集散地搵甜品店就當然過來啦~揀咗呢間睇落比較新式啲嘅餐廳除咗甜品,好似仲有素食正餐下次都可以試下~餐廳用中國茶,例如鐵觀音、普洱做招徠餐牌上嘅飲品、甜品同埋食品好多都有茶嘅元素電視仲不斷咁播採茶運送到店嘅介紹我哋4個人嗌咗兩份甜品蜜瓜碗‧農場牛乳刨觀音冰,$128造型已經好吸引,送到即刻引來附近食客艷羨嘅目光餐牌上嘅蜜瓜係橙色嘅,點知上枱竟然係綠色蜜瓜一問之下先知,店家每日每視乎邊款蜜瓜有貨而用唔同顏色嘅蜜瓜製作甜品蜜瓜清甜,果肉超級多汁加埋刨冰,軟綿綿,食落好味又舒服~~點知原來仲有驚喜,因為我哋嗌咗觀音冰(個名好正)食食下啲刨冰融融哋,味道會變成好似奶茶咁~水蜜桃窩夫伴普洱朱古力意大利雪糕,$98另一個甜品送到啦~水蜜桃有新鮮桃混雜罐頭水蜜桃,都OK但無乜特別個雪糕味道就非常新奇啦!值得一試甜而不膩,有茶香得來又帶點朱古力嘅甜配搭啱啱好~窩夫份量都比預計多,唔錯!
2018年9月12日。晴。尖沙咀。
晚餐打完邊爐,唔食甜品點可以返屋企呢?
厚福街近年成為甜品店集散地
甜品店就當然過來啦~
揀咗呢間睇落比較新式啲嘅餐廳
除咗甜品,好似仲有素食正餐
下次都可以試下~
餐廳用中國茶,例如鐵觀音、普洱做招徠
餐牌上嘅飲品、甜品同埋食品好多都有茶嘅元素
電視仲不斷咁播採茶運送到店嘅介紹
我哋4個人嗌咗兩份甜品
蜜瓜碗‧農場牛乳刨冰
蜜瓜碗‧農場牛乳刨觀音冰,$128
造型已經好吸引,送到即刻引來附近食客艷羨嘅目光
餐牌上嘅蜜瓜係橙色嘅,點知上枱竟然係綠色蜜瓜
蜜瓜清甜,果肉超級多汁
加埋刨冰,軟綿綿,食落好味又舒服~~
點知原來仲有驚喜,因為我哋嗌咗觀音冰(個名好正)
食食下啲刨冰融融哋,味道會變成好似奶茶咁~
水蜜桃窩夫伴普洱朱古力意大利雪糕
水蜜桃窩夫伴普洱朱古力意大利雪糕,$98
另一個甜品送到啦~
水蜜桃有新鮮桃混雜罐頭水蜜桃,都OK但無乜特別
個雪糕味道就非常新奇啦!值得一試
甜而不膩,有茶香得來又帶點朱古力嘅甜
配搭啱啱好~
窩夫份量都比預計多,唔錯!
2018-09-12
5 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
蜜瓜碗‧農場牛乳刨冰
水蜜桃窩夫伴普洱朱古力意大利雪糕
2018-10-23 82 瀏覽
每次經過厚福街,見到呢間2DP都坐滿人,門外好多人等位。我和屋企人一行四人食完晚餐走過隔離街試吓呢間甜品。入到去好大個招牌,裝修簡約,但坐得幾舒服。餐牌上第一頁有講解茶葉的烹調方法,選擇自己合適的茶,都係第一次見,幾特別😍媽咪最愛芋丸,所以點了個豆香桃膠芋圓綜合丸比媽咪食,裏面有豆腐花、桃膠、珍珠、芋圓,食落口感豐富,煙煙un un,甜甜地好好食。媽咪超愛😋😋😋蜜瓜農場牛乳刨冰,蜜瓜新鮮鮮甜,刨冰軟綿綿加入煉奶食唔停口😍😍😍食咗啲凍野,當然叫番杯熱野暖暖個胃,黑杞子蜜糖菊花茶,清淸甜甜,菊花清香,飲落好舒服😌
入到去好大個招牌,裝修簡約,但坐得幾舒服。
  • 蜜瓜碗。農場牛乳刨冰
2018-10-21 52 瀏覽
厚福街多野食就大家都知 今次就試下呢間新開以茶同素食做主打嘅輕食餐廳 先黎一個雪蓮鐵觀音芭菲$66 鐵觀音gelato茶味唔算濃 (比起$23大大杯嘅天仁茗茶遜色)另外兩碗熱糖水西米雪蓮湯圓同番薯雪蓮芋圓 味道ok 但份量其少 其中蕃薯切成細粒 合埋應該得平時一兩舊咁多😅 以$42仲要加一黎講 唔算抵食🙈 不過環境幾好 下次可試下其他素食料理😎
2018-10-20 56 瀏覽
係尖沙咀嘅鬧市,搵到一個令人感覺好舒服嘅地方,設計好簡約,地方又夠寬趟。係星期六嘅下午,同朋友搵到呢個空間休閒地hea一陣,重點係,喺呢度你想飲杯野又得,醫飽個肚又得,食甜品亦得。由於我同朋友已經食咗lunch,所以我哋坐低都主要係想休息下,同食個甜品開心下。所以我哋叫咗個水蜜桃窩夫,同埋一個蜜瓜刨冰。個窩夫最驚喜嘅係佢嘅cream係水蜜桃味,伴碟嘅水蜜桃爽口又多汁,雪糕仲係罕有嘅普洱味,的確有茶香。至於個刨冰,就更加唔使講,水果新鮮,個冰係用北海道牛乳整,超級無敵香。

2018-10-20 86 瀏覽
開業多是的2DP每當週日及假期總是人潮鼎盛, 走在平日終於可以舒舒服服入座嘆一個午飯、 套餐方面簡潔大概有五至六樣選擇、 牆身以一幅茶品作主調的裝修設計, 驟眼看給予客人清純之感~價錢方面由HK$ 76至HK$118不等, 當日所見就有牛油果蛋沙律三文治/香煎白靈菇配南瓜蓉及自家製冷美青醬 /素牛漢堡 /法式燴雜菜珍珠麵/南瓜芝士米型意粉/ 烤水蜜桃芝士沙律配油醋汁 麵。。。當日之餐湯便是用上西蘭花, 沒有加入忌廉同煮 感覺雖然比較草青一點、 但無阻入口之綿密感覺, 個人就略嫌淡口一點、如果可以加多少許鹽花就更為理想~當日就叫上一個法式燴雜菜珍珠麵, 用上中式瓦煲盛載既新穎又特別、 醬汁方面一看便知是茄醬, 內餡材料肉眼看上便有燈籠椒 /意式青瓜/蒜頭/洋蔥等 ,甜酸效果絕對令人醒胃、 熱氣騰騰下沒有肉類的負擔,吃起飽肚且沒有邪惡感~餐廳其實最主要吸引除了食物驅使我來之外,當然是茶品所以我沒有放過這次機會、 另外叫上一杯烏龍奶茶, 用上酒杯盛載台式奶茶格調頓然為之提升幾级~入口茶味與奶的比例感覺頗為協調, 淡淡的烏龍清香融入於奶味內、 珍珠是另外附上隨自己邊吃邊攪拌注入, 吃幾多放幾多

法式燴雜菜珍珠麵

入口茶味與奶的比例感覺頗為協調, 淡淡的烏龍清香融入於奶味內、 珍珠是另外附上隨自己邊吃邊攪拌注入, 吃幾多放幾多隨自己喜歡蠻為貼心~

整體來說當日之食物我大致都很欣賞, 不過天氣漸涼如果餐廳內的冷氣亦隨著略為降低些少感覺上應該更為體貼。
法式燴雜菜珍珠麵
2018-10-19 114 瀏覽
本來見很多好評,所以想試試看,但很失望。1. 店員服務態度差問一些簡單問題,也不太願意問答。2. 食物不如理想分量少﹑味道太鹹/太淡最令人不解的是"炸薯條配黑松露醬", 店員只給了一少坨醬,但一大桶薯條。想refill, 但卻要另外付$10很失望,不會再光顧
本來見很多好評,所以想試試看,但很失望。

1. 店員服務態度差
問一些簡單問題,也不太願意問答。

2. 食物不如理想
分量少﹑味道太鹹/太淡

很失望,不會再光顧
炸薯條配松露蛋黃醬
2018-10-18 60 瀏覽
蜜瓜碗·農場牛乳刨冰 $108(+$20 特濃鐵觀音北海道牛乳刨冰)俾呢個蜜瓜吸引住🍈上面係一粒粒清甜既蜜瓜😆下面就係好幼細既鐵觀音刨冰,鍾意茶味甜品既呢個會係大🈵足,因為佢超級濃茶味👍🏻外貌同質數都好高😚
蜜瓜碗·農場牛乳刨冰 $108
(+$20 特濃鐵觀音北海道牛乳刨冰)
2018-10-17 194 瀏覽
呢間位於尖沙咀厚福街既食店,其實都開左一段時間,但夜晚飯後時間都會見到有人係到排緊隊。佢主打素食,健康行先既餐廳,但亦都有甜品俾女士填飽另一個胃。今次先試左蜜瓜碗·農場牛乳刨冰 $108,另外加左$20 特濃鐵觀音北海道牛乳刨冰。一睇個外表已經俾呢個蜜瓜吸引住🍈上面係一粒粒清甜既蜜瓜😆下面就係好幼細既鐵觀音刨冰,鍾意茶味甜品既呢個會係大滿足,因為佢超級濃茶味,係超級超級濃,呢$20加得好抵,外貌同味道質素都好高。
蜜瓜碗·農場牛乳刨冰
蜜瓜碗·農場牛乳刨冰
2018-10-17 49 瀏覽
跟朋友吃飯後肚仍有空間於是拉朋友到不時都有新產品推出的2DP,食埋甘就真係滿足啦! 地點在鬧市的尖沙咀B2出口而已對著餐牌waffle / 蜜瓜還是西瓜刨冰 ,最後我們二人點了一個西瓜碗濃場牛乳刨冰HKD 98 餐廳主要食素,也有甜品。 環境乾淨有bar table. 外層有紅、黃色西瓜波波被蜜糖包圍,把甜程度提升了,底層就是用3.6牛乳所製成刨冰!另外還提供蜜瓜味添 !不經不覺邊坐邊食都己近二小時了!很快成為我的老地方了
地點在鬧市的尖沙咀B2出口而已

餐廳主要食素,也有甜品。 環境乾淨有bar table.

不經不覺邊坐邊食都己近二小時了!
很快成為我的老地方了

飯後甜品是常識吧!!!我和細妹剛剛去了食沾麵。食飽見到對面餐廳的甜品賣相好吸引。於是走進了食一番,哈哈。忘了說這間叫做2DP!!!!我們叫了一個西瓜碗·農場牛乳刨冰,98元。和一杯玫瑰紅茶香檳,32元。西瓜碗·農場牛乳刨冰,好大碗,賣相和舖外邊的餐牌圖片一樣,吸引之極。職員說沒有紅肉西瓜,要轉做黄肉西瓜,食下去,一樣好甜,好甜西瓜味,感覺有點兒像吃哈蜜瓜,哈哈。西瓜肉整成圓球狀,堆在切半的西瓜上面,西瓜肉下面就是一些牛奶冰,視覺效果好正。西瓜肉好甜,真是好甜。牛奶冰好重牛奶味,真材實料的感覺啊。職員還給了一小杯醬,說是奇異果醬,有微酸,但我吃下去,都是覺得甜甜的,不太酸,幾好,為西瓜刨冰增添另一種味道。至於,玫瑰紅茶香檳,茶味好清新,還要有氣的,感覺好新奇//W///。哈哈。玫瑰在頂端,好優雅的畫面。^.^另外,2DP除了有刨冰和甜品可以食之外,原來還有頭盤,沙律,薄餅,主菜,意粉.........下次一於食下2DP的意粉和pizza☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆
飯後甜品是常識吧!!!

2018-10-14
3 分鐘 (堂食)
$71.5
  • 西瓜碗·農場牛乳刨冰
  • 玫瑰紅茶香檳
2018-10-14 63 瀏覽
Since my last visit, there are so many new items on them menu.I was tempted to try the cheese fondue which was melted cheese inside a toast cube but then the shaved ice was also captivating so I ordered that.The shaved ice is served in a traditional clay pot that is used for cooking claypot dishes!The presentation was interesting because normally you would find hot dishes in the pot but it was dessert.It makes me wonder if the clay pot is also functional in keeping the shaved ice cold.The oolong

The oolong tea was quite refreshing as well as thirst quenching.
It didn't seem to melt that fast so I guess the pot was keeping it cool.

Finished with the grapefruit tea.

Will be back for the cheese fondue.
2018-10-13 68 瀏覽
時常經過2DP,今天下午茶時間經過正好入去坐一坐,吃個甜點。環境簡潔走文青風,在場不少少女在打卡。荔枝西柚紅茶甜度偏低的一杯果茶,用上新鮮西柚和荔枝,茶味較重,沒有化學的藥水味。車厘子金奇異果觀音牛乳冰一上桌我就很疑惑金奇異果去了那裡?是不是忘了放下去了?還是藏在冰下?原來上面的醬汁是由金奇異果打成,很純的味道,天然的奇異果味,和鐵觀音冰的味道意外地和諧,驚喜。車厘子也新鮮爽口,粒粒堅挺脆身的!整體不錯!

環境簡潔走文青風,在場不少少女在打卡。

荔枝西柚紅茶

車厘子金奇異果觀音牛乳冰

一上桌我就很疑惑金奇異果去了那裡?
是不是忘了放下去了?還是藏在冰下?
原來上面的醬汁是由金奇異果打成,

很純的味道,天然的奇異果味,
和鐵觀音冰的味道意外地和諧,驚喜。
車厘子也新鮮爽口,粒粒堅挺脆身的!
整體不錯!

• 車厘子金奇異果觀音牛乳冰
2018-10-13 95 瀏覽
今日嘅蜜瓜係緑色,望落比橙色蜜瓜多一分清新🌱瓜嘅顏色冇得揀,係根據來貨供應而訂😅🍧將半個蜜瓜起肉整成蜜瓜碗,盛載滿滿嘅牛乳冰,再將蜜瓜肉鋪係面,成個presentation好靚好吸引😍😍😍蜜瓜食落幾清甜,牛乳冰用農場牛乳嚟整,但唔知濃度🤔幼細嘅冰食落有少少鮮奶味,但係可以再濃啲 ,濃到好似3.6咁就正🤤🤤🤤食曬起出嚟嘅蜜瓜肉之後,其實仲可以好似食椰青咁刮埋淨返嘅肉嚟食。整體味道唔會過甜,食完好透心涼。
今日嘅蜜瓜係緑色,望落比橙色蜜瓜多一分清新🌱
瓜嘅顏色冇得揀,係根據來貨供應而訂😅
蜜瓜碗 農場牛乳刨冰
整體味道唔會過甜,食完好透心涼。
蜜瓜碗 農場牛乳刨冰
2018-10-13 66 瀏覽
簡單來說,佢只係冇好難食,但完全冇一樣野可以令你覺得好食。當中猶其差劣的是pizza☠️由點餐到薄餅上台,需時只是十分鐘,好明顯唔係即做,都算啦,只係$98,我嘗試學習不過分要求吧!但係,個薄餅根本就唔該薄餅,佢只係同餅乾一樣,側邊啲邊係厚厚的而且硬梆梆,中間係搽左蕃茄醬的緣固所以才軟身少少,總之咬落係食緊餅乾啦!講句公道話,在尖沙咀鬧市,佢只係呢個價錢其實係幾大眾化,但價錢唔貴都應該放棄食物質素吧!
簡單來說,佢只係冇好難食,但完全冇一樣野可以令你覺得好食。

2018-10-12 182 瀏覽
轉左餐牌之後又別有一番風味依加好多地方都會有素食既食物2DP為左大家既健康都推出左一系列新既素食——————————————————1️⃣牛肝菌意式大麥飯🌟🌟🌟雜菌整既飯就食得多,但大麥飯真係好特別粒粒飯都好分明,口感亦好得意好似食緊薏米味道濃郁又唔太膩幾好食2️⃣墨西哥烤大啡菇漢堡 伴薯條🌟🌟🌟🌟大啡菇既口感就好似食緊漢堡扒咁包裡更加足料,特別在加了辣椒吊味令整個漢堡味道更香濃3️⃣香草醬雜菌薄餅🌟🌟🌟🌟🌟之前係出面食過草系薄餅食到怕怕但佢呢個就真係值得去試香濃既芝士鋪滿係面,再加密集既雜菌每一啖都食到佢既材料芝士更可以拉長證明分量十足4️⃣蜜瓜碗。農場牛乳刨冰🌟🌟🌟🌟🌟牛奶冰食咼好多次但呢個既味道真係好好又唔會太甜遮左蜜瓜既香味喜歡食冰既你可以一試5️⃣宜蘭紅芭樂。雜莓。牛乳刨冰🌟🌟🌟🌟🌟原本見到個名會覺得好奇怪但一見到個實物就好有興趣因為佢既顏色好吸引仲要用瓦煲盛托中西合璧既做法好創新雜莓同牛奶冰既味道好夾食完一啖又啖6️⃣烏龍。泡沫奶茶🌟🌟🌟🌟🌟同出面既奶茶好大分別茶味香濃,泡沫企身又重奶味如果想飲台式既可以加配珍珠好甜心,因為佢會分開杯仔另上但唔加珍珠已經好好飲,值得一試
轉左餐牌之後又別有一番風味

依加好多地方都會有素食既食物
2DP為左大家既健康都推出左一系列新既素食
——————————————————
1️⃣牛肝菌意式大麥飯🌟🌟🌟
雜菌整既飯就食得多,但大麥飯真係好特別
粒粒飯都好分明,口感亦好得意好似食緊薏米
味道濃郁又唔太膩幾好食
2️⃣墨西哥烤大啡菇漢堡 伴薯條🌟🌟🌟🌟
大啡菇既口感就好似食緊漢堡扒咁
包裡更加足料,特別在加了辣椒吊味
令整個漢堡味道更香濃
3️⃣香草醬雜菌薄餅🌟🌟🌟🌟🌟
之前係出面食過草系薄餅食到怕怕
但佢呢個就真係值得去試
香濃既芝士鋪滿係面,再加密集既雜菌
每一啖都食到佢既材料
雜莓同牛奶冰既味道好夾
食完一啖又啖
6️⃣烏龍。泡沫奶茶🌟🌟🌟🌟🌟
同出面既奶茶好大分別
茶味香濃,泡沫企身又重奶味
如果想飲台式既可以加配珍珠
好甜心,因為佢會分開杯仔另上
但唔加珍珠已經好好飲,值得一試
牛肝菌意式大麥飯
墨西哥烤大啡菇漢堡 伴薯條