2020-10-05 107 瀏覽
純素雞腿 ($47) +1 芥末芝士波 ($45) +1個素雞腿用腐皮炸到脆身,點一點旁邊的酸辣汁有一刻有D似脆香雞翼(誤)😂芥末芝士波就食嘅時候要小心,因為D芝士會爆出黎🙈.南瓜忌廉燴飯 ($158) +1最欣賞佢哋個南瓜燴飯個南瓜喺原個小南瓜,食飯嘅時候可以食到旁邊的南瓜蓉,飯粒喺全淋身,忌廉味淡淡,唔會膩😌份量相當足,一定夠飽😉.蜜瓜牛乳刨冰 ($108) +1大大粒蜜瓜甜甜的,加埋牛奶&刨冰,冰感十足🥰
純素雞腿 ($47) +1
芥末芝士波 ($45) +1
芥末芝士波就食嘅時候要小心,因為D芝士會爆出黎🙈
南瓜忌廉燴飯 ($158) +1
份量相當足,一定夠飽😉
蜜瓜牛乳刨冰 ($108) +1
大大粒蜜瓜甜甜的,加埋牛奶&刨冰,冰感十足🥰
2020-10-02 121 瀏覽
偶爾食下素食🥦🥕位於尖沙咀嘅 2DP 係廣為人知嘅素食餐廳🍴.生酮早餐🍽有天貝、炒菠菜、牛油果沙律🥑炒蛋🍳燒烤菇🍄羅馬串串番茄🍅士多啤梨🍓藍莓,亞奇籽布丁🍮成個配搭都係好多超級食物💪🏻健康豐富又唔難食☺️.經典 Impossible 漢堡🍔漢堡包烘到好脆😆Impossible 漢堡肉嘅牛肉味絕對可以以假亂真🥩而且一啲都唔老👍🏻配上 juicy 番茄🍅生菜🥬同純素芝士🧀係一個幾高質嘅 burger😋.西瓜•牛乳刨冰🍧表面鋪滿一粒粒西瓜球😍底下係牛奶味雪花冰,奶味重🥛淋咗啲蜜糖喺西瓜上面🍯西瓜清甜多汁🍉同時食落有陣陣蜜糖清香,清爽消暑🤤.自家製芋圓•桃膠仙草豆花🥣豆花豆味濃郁😉仙草滑嫩 Q 彈,芋圓煙韌帶淡淡芋頭味😙桃膠就普通,不過都幾足😌.芒果雪山🍹新鮮芒果汁加上椰汁沙冰🥭面頭有少量芒果😛非常解渴
芒果雪山🍹新鮮芒果汁加上椰汁沙冰🥭面頭有少量芒果😛非常解渴
  • 西瓜牛乳刨冰
1K
2020-10-01 3173 瀏覽
講到素食餐廳,係尖沙咀真係第一時間諗起2DP. 其實之前黎過,對佢茶味甜品最印象深刻. 今日再臨menu 改左,多左唔少新品茄香猴頭菇蒟蒻麵 一直都知蒟蒻麵係減肥欣物但之前都無試過,原來蒟蒻麵咁彈牙,有種更Q彈硬身d 啫喱感覺. 加上猴頭菇同蕃茄酸甜清新,好有飽肚感而一碟都只係二百幾卡路里50/50 傳統Margarita / 蕃茄自家製水牛芝士pizza ,5050pizza 呢個design 好正,一個pizza 已經有兩款口味,岩哂都想試多樣嘅我pizza 批底超薄脆香口。佢 地自家製水牛芝士用上腰果 白味噌,加上純素水牛cheese 好香, 同basil 亦好夾另一邊係傳統Margarita 蕃茄cheese rocket, 上面焗熟蕃茄仔特別甜而juicy. 40風乾脆餅 純素芝士醬用上亞麻籽 南瓜籽 葵花籽 芝麻等,好香而豐高營養價值。不過食落雖然乾卻唔係好夠脆純素芝士醬無太多味道,無咩芝士味其實. texture 有點牛油果打成溶感覺. salad 反而較少,個人覺得salad 可以多d再加多少少salad dressing/fruit會無咁乾另外叫左個素炸雞胸,餐廳自家

茄香猴頭菇蒟蒻麵

40風乾脆餅 純素芝士醬

另外叫左個素炸雞胸,餐廳自家製主要用左鷹咀豆。中間texture 的確有點似炸肉口感,香脆又唔會割嘴嘅乾或油膩,再帶有鷹咀豆特有豆香,還蠻不錯

火龍果紅菜乳酪 唔單止外形可愛,亦好好飲,唔會太甜,有火龍果獨有淡淡香味配上茶乳酪好夾,清爽解渴,喜歡.

泰茶冰真係好吸引,但之前見有人話太甜,所以request少甜就落少左煉奶

食落完全唔覺得太甜,泰茶香味好rich 幾正
反而食到中間覺得唔夠煉奶,其實要有適量甜度先更帶出茶香同層次. 但全部倒係頂的確可能會一開始食覺得太甜. 如果可以煉奶分開裝,邊食邊按喜好倒會更好呢
底下係涼粉,覺得唔係好夾🤣 不過整體還是蠻好食

• 火龍果紅茶乳酪
  • 蕃茄水牛芝士薄餅
2020-09-29 93 瀏覽
#holidayouthk美食 #holidayouthk甜品【純素雞脾】 HKD47.【黑松露薯條】 HKD78.【蜜瓜牛乳刨冰】 HKD108.【忌廉牛肝菌Impossible肉碎闊條麵】 HKD118.【純素芝士Dip Dip Impossible紐約漢堡】 HKD138.自問細細個👦🏻去齋舖食過齋之後從此就冇再食過,可以用討厭黎形容。不過近年多左啲新派素菜🆕,身邊好多人都話同以前嘅齋好唔同,甚至唔覺係食緊齋。小食方面,我地嗌左純素雞脾🍗同黑松露薯條🍟。雞脾以多層腐皮酥炸以成,口感鬆化。黑松露薯條同一般食到冇乜分別,不過份量多得誇張😂,兩個人嗌埋其他野未必可以輕鬆k.o.。主食方面,嗌左個闊條麵🍝同Burger🍔。闊條麵相對出色,牛肝菌嘅香味濃濃覆蓋,肉碎嘅像真度非常高,完全唔覺食緊齋🤩。唯獨略嫌底下過多油份。而Burger塊肉🥩嘅口感同平時食到嘅都好相似😲,完全顛覆我對齋嘅舊有印象。最後緊係唔少得食個蜜瓜牛乳刨冰🍧做總結啦🥰。粒粒香甜嘅蜜瓜配上綿滑嘅牛奶冰🥛,一甜一淡,完美配搭,難怪咁多人嗌😋。.📍2DP尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下🚇尖沙咀/尖東站B2出口 步行約
【純素雞脾】 HKD47
【黑松露薯條】 HKD78
【蜜瓜牛乳刨冰】 HKD108
【忌廉牛肝菌Impossible肉碎闊條麵】 HKD118

📍2DP
尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下
🚇尖沙咀/尖東站B2出口 步行約3分鐘
🕑星期一至四及日 12:00-00:00;星期五六 12:00-00:30
#holidayouthk尖沙咀
餐廳:2DP (尖沙咀)地址:尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下尖沙咀厚福街呢間素食Cafe——2DP,致力研發唔同創新嘅素食菜式🥬,除咗主打素食、甜品🍮同茶系列食物🌱,仲提供生酮餐單;而最近亦新推泰式食物🇹🇭,唔少得嘅緊係泰式生菜包同泰式奶菜刨冰🍧講咁多,不如介紹下今次我去咗食咩啦😆炸蜜香蕃薯條(小) $32以蕃薯整成薯條🍠,炸至香脆並加入蜜糖🍯,可口得黎又有啖啖甜蜜蜜滋味🥰原隻菠蘿炒椰菜花飯 $188呢個菠蘿炒飯同平時食開嘅好唔同,加入咗豐富食材,有椰菜花🥦、素肉碎、雞蛋🥚、素肉鬆、菠蘿🍍、提子乾🍇同腰果,除咗砌得靚靚,打卡一流之外📸,當中嘅菠蘿同提子乾甜香主導住成個飯嘅味道,加上唔同食材不同口感,又真係幾特別🤓50/50蕃茄自家製水牛芝士薄餅 $138呢個pizza一半係用咗傳統Margarita,另一半係自家製素水牛芝士🧀,如果唔係食開芝士嘅未必會接受到果陣芝士濃香,不過我個人就好鍾意😋;加上車厘茄、蕃茄醬🥫同羅勒等配料,最重要係脆而薄嘅pizza底🍕,令成個pizza好值得人回味韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉 $118呢個意粉用咗泡菜、韓式辣醬🌶、素煙肉🥓、蛋黃、洋蔥🧄同蕃
餐廳:2DP (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下

講咁多,不如介紹下今次我去咗食咩啦😆

炸蜜香蕃薯條(小) $32

原隻菠蘿炒椰菜花飯 $188

50/50蕃茄自家製水牛芝士薄餅 $138

韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉 $118
呢個意粉用咗泡菜、韓式辣醬🌶、素煙肉🥓、蛋黃、洋蔥🧄同蕃茄醬🥫去整,食落唔辣,
但係就好開胃惹味🤤,估唔到呢款加入咗韓式元素嘅意粉又幾好食🍝

蜜瓜·牛乳刨冰 $108
最後緊係要食返個甜品先完滿😍,先將半個蜜瓜刮空,放入奶味香濃嘅牛奶刨冰,蜜瓜刮成一個個魚蛋大小嘅蜜瓜球🍈,擺放係刨冰上砌成一個蜜瓜球小山😚,真係望到都好想食🤩
2020-09-27
7 分鐘 (堂食)
  • 蜜瓜牛乳刨冰
厚福街覓食記-🍎 蘋果焦糖配奶油醬窩夫 • 香草雪糕 ($98)外脆內裡鬆軟嘅窩夫 表面鋪上雪糕 奶油 同焦糖醬 奶油唔會太甜膩 加上焦糖味道夾得幾好 奶油醬份量好夠 窩夫點埋奶油食落唔會好乾巴巴咁😂 旁邊仲有煮熟嘅焦糖蘋果 都幾好味!🍫 普洱朱古力布朗尼芭菲 ($88)茶味雪糕果然係主打 雪糕真係幾有驚喜 一口食落去唔只係朱古力嘅甜 而有加上淡淡嘅茶味 兩者幾夾味道嘅新奇特別 芭菲入面有兩條pocky😚 仲有brownie 奶油 同埋朱古力格格脆 (早餐cereal個款😂) 雪糕同cream流到落去基本上要脆嘅都唔再脆嚕~-🤰🏻#大肚腩小分享整體覺得係茶味雪糕比較驚喜 質素同味道都正常但性價比唔算好高 好多人點咗鋪滿波波形水果嘅牛乳刨冰🍧好似好大好靚不過當日唔想食刨冰 有興趣嘅可能都可以試下😂
厚福街覓食記

🍎 蘋果焦糖配奶油醬窩夫 • 香草雪糕 ($98)

🍫 普洱朱古力布朗尼芭菲 ($88)

🤰🏻#大肚腩小分享
2020-09-27 98 瀏覽
近年開始注意自己的健康,除了多菜少肉外,間中還會食素平衡一下。忌廉牛肝菌肉碎闊條麵 $118牛肝菌味濃郁,素肉碎增加口感creamy既忌廉掛滿在彈牙的扁意粉上 ,食落好滋味。流沙鹹蛋黃燴飯 $138好邪惡啊~ 濕潤的燴飯充滿鹹蛋黃的香濃,令你食唔停口。菠蘿熱情果沙冰 $44菠蘿配熱情果原來好夾,酸中帶甜,清新又消暑。蜜瓜牛乳刨冰 $108必點的甜品,外層鋪滿香甜又多汁既蜜瓜波波,圓碌碌很可愛,中間盛裝著細腻入口即化的濃郁牛乳刨冰,多層次的口感,食落透心涼。

忌廉牛肝菌肉碎闊條麵 $118

流沙鹹蛋黃燴飯 $138
好邪惡啊~ 濕潤的燴飯充滿鹹蛋黃的香濃,令你食唔停口。

菠蘿熱情果沙冰 $44
菠蘿配熱情果原來好夾,酸中帶甜,清新又消暑。

蜜瓜牛乳刨冰 $108

• 蜜瓜牛乳刨冰
2020-09-25 125 瀏覽
2dp 係新派西式素菜館已經街知巷聞小妹都拜訪左唔少次每逢有新菜式都會去試下~《Cheese Impossible Burger (Pork) $138》顧名思義係用咗Impossible meat~係而家全球好興嘅素肉~口感味道同真漢堡扒真係好似架~除此之外,個包同芝士都可以轉素芝士同無蛋奶包。素食人士終於可以唔使食得咁dry啦。《原個南瓜盅.燴飯 $158》本身我好鍾意食南瓜,有益又健康,所以必點呢一個~清甜好味,連剩低嘅南瓜肉都比我刮埋出嚟食。《炸素春卷 $42》香脆唔油,配埋泰式辣醬都幾開胃㗎~《蜂蜜生姜茶 $45》真係好夠薑辣,暖身之選,啱晒女士~《火龍果紅茶乳酪 $42》用鮮火龍果加乳酪攪拌而成,唔會好甜,成杯健康又好味~《蜜瓜牛乳刨冰 $108》雖然佢新出左西瓜版,但我仍然鍾情蜜瓜version~粒粒多汁又清甜好好味,而且仲可以轉用豆奶添!
2dp 係新派西式素菜館已經街知巷聞
小妹都拜訪左唔少次
每逢有新菜式都會去試下~

《原個南瓜盅.燴飯 $158》

《炸素春卷 $42》
香脆唔油,配埋泰式辣醬都幾開胃㗎~

《蜂蜜生姜茶 $45》真係好夠薑辣,暖身之選,啱晒女士~

《蜜瓜牛乳刨冰 $108》
2020-09-23
10 分鐘 (堂食)
2020-09-23 114 瀏覽
Book左小清新.新派素食餐廳#2DP 同妹妹慶祝生日🎉💗Cafe主打低碳生酮飲食&自創素食。簡約設計,夠光猛坐得舒服🍓配奶油窩夫 · 鐵觀音雪糕🍦窩夫口感煙韌鬆軟,味道不會太甜😆賣相一流😋生酮早餐🥗俾menu吸引左🤩好靚,好豐富。好健康。牛油果沙律,炒蛋🥚炒菠菜,串串番茄🍅,🍄,士多啤梨,藍莓,亞奇籽布丁.呢款超級食物嘅組合好難唔好食😋蕃茄水牛芝士pizza🍕薄身pizza,配上份量十足嘅水牛芝士🧀火箭菜同番茄仔🍅,又香又脆,超惹味.水果沙冰🍹分別叫左火龍果紅茶。芒果🥭雪山。菠蘿🍍熱情果.好香天然水果嘅香甜味。Colorful又juicy2DP🌱尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下
Book左小清新.新派素食餐廳#2DP 同妹妹慶祝生日🎉💗

🍓配奶油窩夫 · 鐵觀音雪糕🍦
窩夫口感煙韌鬆軟,味道不會太甜😆賣相一流😋

生酮早餐🥗
俾menu吸引左🤩
好靚,好豐富。好健康。
呢款超級食物嘅組合好難唔好食😋

蕃茄水牛芝士pizza🍕

水果沙冰🍹
分別叫左火龍果紅茶。芒果🥭雪山。菠蘿🍍熱情果.
好香天然水果嘅香甜味。Colorful又juicy

2DP
🌱尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下
2020-09-22 58 瀏覽
Early dinner with my colleague, we ordered the pumpkin risotto, pineapple fried cauliflower rice and soy milk shaved ice with taro balls, red beans, mung beans and barley.Food was great~ another good place for vegetarians 😉Definitely would come back again to try other dishes 😉

2020-09-22
  • 原隻菠蘿炒椰菜花飯
今日約左朋友黎尖沙咀食飯,突然間諗起有間好味既素食餐廳係附近,所以就建議朋友試下。忌廉牛肝菌Impossible 肉碎闊條麵一拎過黎就聞到好香,真係令人垂涎欲滴!牛肝菌味十分香濃,而且闊條麵煙韌彈牙!闊條麵索曬忌廉牛肝菌個汁,食到好滋味~素肉碎同真肉碎口感相似,食落健康美味!烤菠蘿 Impossible 漢堡·燒烤醬個包好鬆軟,配料豐富,有烤菠蘿同蕃茄。水蜜桃凍頂烏龍我本身一名茶飲愛好者,平時都經常飲茶!凍頂烏龍飲落口感順滑,茶香十足,不苦澀配搭水蜜桃,整體感覺清新又解渴!整體清新又健康,重點係中間既素牛肉。完全不乾身,食落都好似真既漢堡扒!加上燒烤醬,成個包好惹味,開胃又好味!西瓜 牛乳刨冰素食或對奶製品敏感人士,仲有得轉豆乳!西瓜清甜又多汁,下面係濃郁既豆乳刨冰。 感覺很不錯,夏天咁熱好消暑、透心涼!菠蘿熱情果沙冰味道酸甜,令人開胃醒神,酸味恰好!加埋熱情果,兩重果味,果味濃郁,必試!

忌廉牛肝菌Impossible 肉碎闊條麵
一拎過黎就聞到好香,真係令人垂涎欲滴!

牛肝菌味十分香濃,而且闊條麵煙韌彈牙!
闊條麵索曬忌廉牛肝菌個汁,食到好滋味~
素肉碎同真肉碎口感相似,食落健康美味!

烤菠蘿 Impossible 漢堡·燒烤醬
個包好鬆軟,配料豐富,有烤菠蘿同蕃茄。

水蜜桃凍頂烏龍
我本身一名茶飲愛好者,平時都經常飲茶!
凍頂烏龍飲落口感順滑,茶香十足,不苦澀
配搭水蜜桃,整體感覺清新又解渴!

整體清新又健康,重點係中間既素牛肉。
完全不乾身,食落都好似真既漢堡扒!

加上燒烤醬,成個包好惹味,開胃又好味!

西瓜 牛乳刨冰
素食或對奶製品敏感人士,仲有得轉豆乳!

西瓜清甜又多汁,下面係濃郁既豆乳刨冰。

感覺很不錯,夏天咁熱好消暑、透心涼!

菠蘿熱情果沙冰

味道酸甜,令人開胃醒神,酸味恰好!
加埋熱情果,兩重果味,果味濃郁,必試!
2020-09-20
5 分鐘 (堂食)
午餐
2020-09-22 61 瀏覽
每逢初一十五我都會茹素,尖沙咀很多間素食都食過了,這間是我食得最多次的~餐牌選擇很多,小食🥗意粉🍝pizza🍕漢堡包🍔都有齊,最重要甜品都有好多選擇,好適合幾個女仔飲下咖啡☕️食下小食甜品🍮今次叫咗泰式生菜包🥗all day breakfast 🍳 同埋仲有漢堡包🍔因為只得兩個人,唔敢叫得太多嘢食怕食唔晒~泰式生菜包味道清新,加咗香料嘅味道幾好,但係素肉略鹹~All day breakfast 🍳 有幾款選擇,每款選擇都唔錯,每次來都唔知揀邊個好~最鍾意都係素肉漢堡包,仲可以加好多唔同配料,例如牛油果同埋新鮮燒菠蘿,加咗真係好味好多㗎🍍🍔🥗飲品除咗一半嘅咖啡☕️茶🍵之外仲有好多特色沙冰🍹呢杯沙冰好好飲菠蘿加熱情果Perfectmatch,天氣咁熱啱晒🍹總括嚟講值得推介👍🏻👍🏻👍🏻

今次叫咗泰式生菜包🥗all day breakfast 🍳
同埋仲有漢堡包🍔因為只得兩個人,唔敢叫得太多嘢食怕食唔晒~

泰式生菜包味道清新,加咗香料嘅味道幾好,但係素肉略鹹~
泰式生菜包

泰式生菜包
All  day  breakfast
素漢堡加菠蘿
  • 蜜瓜農場牛乳刨冰
📍2DP (尖沙咀)🔍尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下-----素食比人嘅感覺,一直係乏悶嘅。但最近就比我遇到一間令我對素食完全改觀嘅餐廳,原來食素都可以食得令人咁滿足。呢間位於尖沙咀厚福街嘅素食店,簡約時尚嘅舒適裝修,加上有主食又有甜品,令人輕易就可以喺度與三五知己坐上一晚。✨牛油果扁意粉配烤羅馬蕃茄($ 110)佢哋嘅素食種類分得非常仔細,餐牌上會列明係咪五辛素、蛋素或奶素,令唔同嘅素食者都可以有選擇。例如如果你係唔食奶嘅素食者,就可以將呢款意粉轉為純素豆乳,非常貼心。味道方面,意粉入口啖啖香濃牛油果香氣,加上有羅馬串串蕃茄、秋葵、珍珠筍、合桃及杏仁片等作為配料,整體感覺非常豐富,豪不單調。✨經典impossible漢堡($128 +$12 轉純素芝士)香軟綿密嘅漢堡包🍔,配搭新鮮大番茄、嫩口嘅impossible meat及味道幾可亂真嘅純素芝士🧀,整體無可挑剔,係暫時食過最高質嘅素漢堡。✨普羅旺斯燉菜薄餅($128)材料有羊奶芝士、薯仔、意大利青瓜🥒、蕃茄🍅、迷日香、芝士🧀及蕃茄醬等。薄脆批底咬落去脆到有種食薯片嘅感覺,啖啖都有大量芝士,非常真材實料,邪惡得黎,由於係
📍2DP (尖沙咀)
🔍尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下
-----

✨牛油果扁意粉配烤羅馬蕃茄($ 110)

✨普羅旺斯燉菜薄餅($128)
材料有羊奶芝士、薯仔、意大利青瓜🥒、蕃茄🍅、迷日香、芝士🧀及蕃茄醬等。薄脆批底咬落去脆到有種食薯片嘅感覺,啖啖都有大量芝士,非常真材實料,邪惡得黎,由於係素嘅關係,又唔會令人好guilty。

✨蜜瓜豆乳刨冰($108)
本身係牛乳🥛底,但由於同行朋友對奶製品敏感,所以我地就轉咗豆乳。濃濃豆香加上蜜瓜波波山🍈,無論顏值定味道都令人非常滿意。

👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
#swallowhongkong
☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤
#swallowtst
2020-09-18 94 瀏覽
忌廉牛肝菌素肉碎闊條麵 💰118 8⃣秘製忌廉牛肝菌汁超級濃郁,配上煮得啱啱嘅闊條麵,食落去煙韌又彈牙!題外話素肉碎味道口感真係同真肉無乜分別lol-蕃茄水牛芝士薄餅 💰138 8⃣小編真心個餅皮真係薄身個隻,配上份量十足嘅水牛芝士,小編應該一條友都可以啪晒成個pizza!相當有水準!-南瓜忌廉大麥飯 💰128 7⃣每一粒煙韌嘅大麥飯吸收晒淡淡忌廉汁,一邊咬一邊會發現南瓜蓉同蘆筍存在,如果鍾意打卡嘅朋友仔可以order佢哋原個南瓜上嘅款!-牛油果羽衣甘藍沙律 💰108 7⃣呢個沙律調味只係用咗淡淡酸甜嘅dressing,但足夠帶出蔬菜本身鮮甜超級refreshing!-火龍果紅茶乳酪 💰43 & 焦糖瑪奇朵 💰44 7⃣小編對於火龍果紅茶乳酪都幾surprise下,睇個外型真心覺得大獲一定甜到嘔,但點知只有火龍果本身果糖。而且唔試唔知紅茶乳酪同火龍果咁match!
忌廉牛肝菌素肉碎闊條麵 💰118 8⃣

蕃茄水牛芝士薄餅 💰138 8⃣

南瓜忌廉大麥飯 💰128 7⃣

牛油果羽衣甘藍沙律 💰108 7⃣

火龍果紅茶乳酪 💰43 & 焦糖瑪奇朵 💰44 7⃣
而家喺tst返工都想lunch試下新嘢,次次經過厚福街都見到2DP門口一定大排長龍,而且open rice又有海量😋令我都忍唔住去試下一探究竟🥴🍅蕃茄忌廉燴飯 ($68)如圖,成個飯就真係得飯同中華沙律同埋玉子蛋絲🙃飯係似乎想做到好似risotto嘅效果?但好明顯係fail左🤕個飯好濕之餘又好淡味,好似醫院餐,蕃茄同忌廉都失蹤左💀佢亦都好慳咁淨係比左少少蘑菇蘆筍做配料,好唔豐富🥱反而個無花果沙律配油醋汁仲有誠意過個飯😪2DP嘅素食選擇相對一定比對手Green Common多,但質素真係參差左啲🤢建議大家試之前做定research睇下邊道菜式好味啲,因為我見隔離枱個大啡菇都睇落唔似什麼好貨式,極乾😃

蕃茄忌廉燴飯

🍅蕃茄忌廉燴飯 ($68)