2009-12-29 691 瀏覽
今日約o左姑姐o黎呢度食,亦多謝佢呢一餐先行會員制,才能book 檯,well……座位有廿多個lunch 有好多choices,但跟任食前菜o既好似得o個幾款set lunch,但幫襯兩個呢o的又會送件cake 喎…… ($6x)前菜係o的菜呀,泰式鳳爪,菠蘿,桃,春卷咁,都幾對胃口味道不錯,無雪味什菌湯,偏淡我要o左個磨菇煙肉螺絲粉,唔係好夠味,cream 唔夠,配料也欠了點味道……唔知係咪走健康路線云云姑姐要的雜菜意粉超齋,我都揀唔落……最後件cake 係lemon cheese cake,不過不失後來一點多人,俾人趕,所以原來呢度唔適合大伙人before 1pm抵食,總括種種勉強俾個笑啦
今日約o左姑姐o黎呢度食,亦多謝佢呢一餐先
行會員制,才能book 檯,well……
座位有廿多個

什菌湯,偏淡
姑姐要的雜菜意粉超齋,我都揀唔落……

抵食,總括種種勉強俾個笑啦
2009-11-04
午餐
慶祝紀念
聖誕節
2008-12-23 152 瀏覽
門面好舊,又冇乜食客唉…海鮮種類太少, 想吃的瀨尿蝦和蚌貝都無, 攪到我地去到想叫多幾樣海鮮都冇, 不過價錢真係好平既。 咕嚕肉, 賣相一般, 食落啖啖粉之餘, 又有好多肥肉, 不是太好! 而且滿口都是油呢!!! 粉絲蒜蓉蒸扇貝, 總之就係細而不鮮啦!蝦醬通菜: 好似好當地咁, 但係碟頭很小, 味道不見有什麼突出, 而且咸了些油又多了些 ;但坐海景桌, 就風涼水冷, 鐘意程度就見人見至喇!坐著看到碼頭, 見到有船即起身。
門面好舊,又冇乜食客

粉絲蒜蓉蒸扇貝, 總之就係細而不鮮啦!
但坐海景桌, 就風涼水冷, 鐘意程度就見人見至喇!

坐著看到碼頭, 見到有船即起身。
2008-05-04 80 瀏覽
平時食都覺得抵一個西餐lunch之後都係30,牛角包好好味而家加到32,牛角包要另加算最衰就係牛角包,主餐都差左好多份量有少仲要d人十問9唔認bad
平時食都覺得抵
一個西餐lunch之後都係30,牛角包好好味
而家加到32,牛角包要另加

最衰就係牛角包,主餐都差左好多
份量有少
仲要d人十問9唔認
bad
2008-04-28 79 瀏覽
我ge舊曆生日就係十五~因為母親大人某事之後初一十五要食齋~所以年年我ge生日飯都要食齋了~因為今年就我老公放工~ 最後選左呢間~ 又貪佢有生日蛋糕食呢~父母+我2公婆叫了3個set+2個小吃+2件cake~其實都幫襯佢好幾次了~ 始終覺得以前好點點~ 因為有飯後果~ 我媽媽說: 生果貴了嘛~
我ge舊曆生日就係十五~

因為母親大人某事之後初一十五要食齋~

所以年年我ge生日飯都要食齋了~

父母+我2公婆叫了3個set+2個小吃+2件cake~

2008-03-09 67 瀏覽
o野食o既名唔係好記得最好味係鰻魚燒玉子, 個蛋造得好好咖哩牛柳飯紅酒燴牛柳飯,柳几淋o既,唔係好覺有紅酒味覺得佢o既軟雪糕$4x 個, 唔值哩個價~ 令我留下印象o既係'熱球' - 蛋漿皮包住紅豆, 同埋蕃薯味粒粒糯米糍, 口感几特別服務麻麻,d侍應好似借左聾耳陳對耳咁,叫几次至應人
o野食o既名唔係好記得
最好味係鰻魚燒玉子, 個蛋造得好好
咖哩牛柳飯紅酒燴牛柳飯,柳几淋o既,唔係好覺有紅酒味

服務麻麻,d侍應好似借左聾耳陳對耳咁,叫几次至應人
2008-03-03 18 瀏覽
跟友人都會每月一聚,很久沒有吃這間韓國燒烤,突然好掛念中學時代,而這間餐廳都是我中學回憶一部分,相約友人到此吃自助燒比起漢xx,它比較有心我很喜歡吃的有雞軟骨,還有是燒牛舌,牛肉卷而且餐廳的前菜一向都好好味,我最喜歡那個酸酸甜甜的豆卜,還有小魚燒爐不會太慶,因為用慢火,慢慢烤,真的很不錯雖然飲品需要再加$,不過也很不錯而且有水果供應,平日我不太喜歡韓燒,卻會走到這間再回味!真的很不錯值得一吃再吃我記得中學時代是吃lunch的有lunch set係食燒烤,也有的是吃飯大概是30 多40元~好抵食~份量好大
比起漢xx,它比較有心
我很喜歡吃的有雞軟骨,還有是燒牛舌,牛肉卷
燒爐不會太慶,因為用慢火,慢慢烤,真的很不錯
雖然飲品需要再加$,不過也很不錯
值得一吃再吃

我記得中學時代是吃lunch的
有lunch set係食燒烤,也有的是吃飯
大概是30 多40元~好抵食~份量好大
2008-02-29 15 瀏覽
有日3點到同男友經過依間野...見到佢個牌寫住休息@@ 依間野係冇下午茶架...之後,第二日佢終於開左, 我地order左一個羊扒同一個天使麵, 我男友仲叫左一杯紅酒可能我兩點去, 所以冇咩人, 上菜都ok快, 首先上左個湯跟蒜蓉包, 個湯冇咩特別, 個蒜蓉包好脆頭盤: 牛油焗田螺, 好味呀, d菇好新鮮主菜: 羊扒好諗, 幾好. 個天使麵都唔錯餐飲: 我bf叫左double expresso...連多數去貴價餐廳既佢都話好好飲,仲好過酒店個d double expresso甜品: 小蛋糕以$45/$68既價錢黎講,呢間算超水準, 係尖沙咀食肯定唔止呢個價^^

頭盤: 牛油焗田螺, 好味呀, d菇好新鮮

主菜: 羊扒好諗, 幾好. 個天使麵都唔錯

甜品: 小蛋糕

2008-02-04 19 瀏覽
首先有自制的麵包, 外脆內軟, 又夠熱, 好味到振. 嗰度有好多antipasti架, 但係媽咪唔係咁啱食, 所以飲左minestrone. 有好多料. 跟住有燒魚+grilled vegetables+gnocchi. 平時我好唔鍾意食, 但係出其地好味. 啲菜亦有好香嘅燒烤味. Spinach tagliatelle in mushroom sauce無嘜配料, 但係個食得出有cream n white wine, 果然無欺場. Tiramisu 都ok, 但第1次見topping有糖?

2007-12-09 12 瀏覽
星期六晚, 同朋友們嚟咗鳳凰新村呢間「明記」食晚飯,我叫咗碗最愛既皮蛋廋肉粥, ($17)老公就叫咗雞翼公仔麵, 加紅豆冰, 嘩! 有成四隻翼喎~~~另外叫咗碟芥蘭全走, 而284 就叫咗碟菜心,食到一半, 老公話唔係好夠食, 於是同9 號夾份叫多個豬扒包餐,我哋要包, 佢哋要杯凍檸茶, 個豬扒包都OK喎~ 塊豬扒個面係脆架!! 不過個包就硬咗少少...但都整體嚟講, 熱辣辣都唔差既!朋友們就叫咗一碗牛腩麵同牛肉粥, 埋單$102, 其實都唔算好平, 主要係個粥比較貴... 不過老實啲嘢又幾好食既,如果我住係呢度附近, 應該都會成日幫襯呢~~

2005-08-23 13 瀏覽
以前同屋企人朝朝o係度食早餐,雖然搬離紅磡多年,仲記得呢度個豬排麵超正
(非會員)
2005-03-03 5 瀏覽
雖然間野睇落就好似dirty 左少少,但佢d 公仔加辣椒醬就係一絕,2個加杯野飲$16.00 好過屋企整呀
2003-05-30 12 瀏覽
呢間的雞扒麵真係好正﹗塊雞扒又香又脆﹗換麵加多兩條菜,感覺健康d﹗<br />另外豬扒、牛扒都ok﹗
另外豬扒、牛扒都ok﹗
2001-11-24 8 瀏覽
剛過去的星期日,與太太去了杏花探朋友,決定出外晚膳,朋友帶我們到內的商場,我與太太眼前一亮,原來最近商場改革大翻新,一式的歐陸裝修與以往迥然不同,身處其中感覺相當舒服,朋友帶我們到了一處外觀與商場一體的歐陸餐廳,然後跟我們說吃日本菜;老實說心中實有點懷疑一所歐陸式的餐廳有什麼日本菜好吃,只是不好意思到了又說反對,說實在環境又不錯,坐得還算舒適,那就既來之則安之罷。看看餐牌果然有日本菜吃而且選擇還不少呢,菜式居然有點瞄頭,加上侍應上的餐具及方式儼然有料理的風味,登時放了一半心,不過說真的仍然有點懷疑,所以只點了幾樣較便宜及普通的東西。到了一度度菜上來之後,四個人可說越吃越開懷,老實說近幾年在香港充斥的都是快餐式日本菜,正宗日本料理可說少之又少,有的都是貴的不得了。可是這裡吃到的都有料理的口味,就以壽司來說,這裡吃到的壽司當放入咀裏時還是暖暖的,味道固然不錯,還有一種暖洋洋的舒服感覺,與外面充斥的那些快餐式或超市壽司那種冷冰冰甚至入口有冰水送的完全兩回事,原來好吃的壽司是這樣子的。天婦羅都相當好吃,不會油膩膩亦沒有一口都炸粉。最意外的竟然是吃到尾聲時,居然有一位男士走來和我們打招呼,詢問我
到了一度度菜上來之後,四個人可說越吃越開懷,老實說近幾年在香港充斥的都是快餐式日本菜,正宗日本料理可說少之又少,有的都是貴的不得了。可是這裡吃到的都有料理的口味,就以壽司來說,這裡吃到的壽司當放入咀裏時還是暖暖的,味道固然不錯,還有一種暖洋洋的舒服感覺,與外面充斥的那些快餐式或超市壽司那種冷冰冰甚至入口有冰水送的完全兩回事,原來好吃的壽司是這樣子的。天婦羅都相當好吃,不會油膩膩亦沒有一口都炸粉。最意外的竟然是吃到尾聲時,居然有一位男士走來和我們打招呼,詢問我們的意見及評語,傾談下方知原來是這裡的主廚,我們只是點了些相當普通的東西,實在有點受寵若驚!然而這種待客以誠的態度,實在值得讚賞,這裡的侍應招呼亦十分殷勤週到,與外面那些愛理不理或冷口冷面截然不同,除了歐陸式裝修有點不同之外,其他一切都有置身一級日本料理的感覺。而價錢嘛大概是一般西?廳消費而已,我們四人消費都只是四佰多塊。
聽大廚說過多一星期後他們會推出一個一人一鍋的日式火鍋,聽來頗值得一試,我已經約好朋友到時我們四公婆再來吃他一頓正宗又美味的日本料理,以補償近年欠缺的味覺享受。差點忘了告訴大家,這所好吃的日本料理叫“陣太鼓”。