2019-03-02 66 瀏覽
A nice Hawaiian Italian restaurant tucked away on shell streetwell seasoned clamsso good couldn’t even tell it was an aubergine A dish designed by Nicolas tse - very original square shaped truffle pizza in puff pastry we order this every single time, their signature chicken oligo linguine with lots of garlic their baked seabass was super soft they make their own tiramisu
Clams
Truffle  pizza
Chicken  olio
Sea bass
Tiramisu
適逢元宵佳節,見2月14冇同阿肥大肆慶祝,所以中國情人節就靜雞雞book咗我心目中要翻啅嘅呢間<16 shell>美味餐廳,上次同好姊妹嚟食已經一試難忘,真心愛上,今日就可以帶埋阿肥嚟毒害埋佢啦~雖然呢度店舖細細,但真係甚有格調,就算已經有八成入座率都唔會嘈吵,嚟得呢區食飯嘅人可能都比較斯文^.^阿肥見我咁推薦,睇餐牌都睇得份外認真黑炭黑蒜蓉包($70蚊):呢個黑蚊蚊嘅蒜蓉包係我不停咁同阿肥講一定要叫一定要叫一定要叫嘅(重要嘅事要講三次XD),所以我哋都叫咗個。第一次嚟叫咗呢個已經話過非常好食,麵包香脆味道獨特,除咗有蒜蓉嘅香味外,仲有一啲甜甜哋但又睇唔出係乜嘢嘅調味料,有少少似莓類嘅果醬,最後果然連阿肥都覺得十分驚喜。一碟有六小塊,每人都可以食到三塊,好鬼滿足蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆($130蚊):上次嚟因為只有兩個女子,食唔到海鮮頭盤喇,今次嚟一於叫嚟試吓。見到啲蜆雖然唔係十分大粒,但仍然係好有肉地,彈牙多汁,最重要嘅就係鮮甜十足,除咗好濃烈嘅蒜蓉牛油味道之外,竟然蓋唔過蜆肉本身嘅鮮味,阿肥因為有尿酸嘅問題唔可以食太多甲殼類食物,所以我就有口福啦好味到連啲蒜蓉都食埋,

蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆
好味到連啲蒜蓉都食埋,啲白酒汁仲可以好似湯咁飲埋都不為過。
無骨雞脾肉墨汁黑蒜意粉
無骨雞脾肉墨汁意粉($150蚊):今次嚟到呢個期間有呢個special嘅菜式可以叫,可能唔係時時有嘅關係,所以都覺得唔好走雞吖。無骨雞脾肉十分討好,啱哂我呢啲懶人,啖啖肉,雞皮香脆,肉質滑軟,份量十足,每人兩件大大塊,另外墨汁意粉配上黑蒜非常惹味,意粉質感煙韌又夠乾身,仲有少少甜甜哋辣辣哋嘅感覺,yummy

牛膝肉焗意大利飯
牛膝肉意大利焗飯($320蚊):意想不到嘅係呢度有牛膝肉食,唔係度度都有㗎~牛膝肉嘅肉質俾佢煮到好腍身,同牛扒類別完全唔同,好似人哋飲牛尾湯食埋裡面煲到好腍嘅牛肉一樣咁,而呢度嘅茄醬調味亦好夠喉又開胃,配搭住屬於淡味嘅白汁意大利焗飯絕對可以中和番。意大利飯粒粒分明,又有口感,連平時唔食risotto嘅阿肥都話好好食,好啱佢口味,而我就超鍾意佢有埋露荀,正嘢呀!

Ice  Latte
Mocha
最後一人一杯飲品,兩口子滿足開心過元宵
聽到阿肥都話鍾意,仲話下次再嚟,yo~
我可以開心轉圈灑花瓣喇。
2019-02-19
$368.5 (晚餐)
Ice  Latte
Mocha
2019-02-24 422 瀏覽
今日約左朋友Lunch, 但佢要求要在港島區,因為方便佢趕下場,咁我就俾佢揸主意揀地方啦。佢俾左三個選擇我,我上網check完之後決定揀呢間, 因為我想試佢個黑蒜麵包😁。餐廳位於炮台山附近一條小巷,舖面不算大,是屬於小餐館模式。星期日嘛,可以食得悠閒一點, 所以我就想先點杯margarita 慢慢嘆,點知朋友話佢唔可以飲凍野, 結果點左薄荷茶😪。我地先點兩道前菜, 主打當然係黑蒜麵包啦, 跟住就係蕃茄水牛芝士沙律。黑蒜麵包用左竹炭麵包底,再塗上黑蒜醬, 勁香牛油味又帶濃濃黑蒜甜味,黑蒜質素幾高,因為一啲酸味都冇,証明發酵得宜。水牛芝士味淡,不過配上冰凍新鮮蕃茄就幾唔錯嘅。主菜我地叫左海鮮意大利粉同炆牛膝配意大利燴飯。海鮮意大利好足料,有兩大隻蝦、青口、帶子同蜆。蜆肉好鮮甜,啲海鮮汁被意大利粉索哂,好香好入味。個燉牛膝好夠火候, 好腍好入味,但肉質入口依然滑溜。醬汁用左蕃茄煮嘅醬汁好好味。燉牛膝仲配以燴飯, 不過我覺得其實牛膝份量已夠哂兩個人食,唔使再加燴飯。最後因為太飽, 攪到試唔到佢個homemade tiramisu😅。

餐廳位於炮台山附近一條小巷,舖面不算大,是屬於小餐館模式。

水牛芝士味淡,不過配上冰凍新鮮蕃茄就幾唔錯嘅。

主菜我地叫左海鮮意大利粉同炆牛膝配意大利燴飯。

2019-02-24
2019-02-23 360 瀏覽
過完農曆新年之後休息咗一輪,係時候出動繼續食好嘢。今日嚟到天后呢一間隱世西餐廳,其實之前朋友都同我嚟呢一次,印象難忘,我今日就帶多另一個朋友嚟慶祝生日。. 繼續叫咗🔅竹炭黑蒜多士$70因為上次食完覺得特別之餘,仲念念不忘😋. 🔅Stuffed Mushroom $70蘑菇呢樣平民食材都可以發揮得淋漓盡致,顏色配搭同擺碟令到呢個菜式相當吸睛誘人; 咬落去嘅時候蘑菇本身嘅汁喺口腔裏面爆出嚟,鮮甜濃郁。.🔅Black Truffle Risotto Scallop $190兩粒大Scallop煎得好香,意大利飯煮得較為腍,適合我個人嘅口味👍因為我知道正宗意大利飯係比較生,好似煮唔熟咁,所以我覺得呢間餐廳嘅意大利飯係絕對啱我心意😍.🔅Black garlic pasta $88因為黑蒜嘅味道本身係甜,初初入口嘅時候會覺得有啲怪,慢慢會接受到,意粉香濃味同香煎雞髀一齊食係非常匹配, 而且有四件大雞髀肉,物超所值🤟.其實天后喺銅鑼灣隔離,但係可能舖租已經平好多,令到商店唔會將經濟壓力轉嫁喺消費者身上,菜式都能夠以一個可接受嘅價錢食到,有時更加會有驚喜😇

繼續叫咗🔅竹炭黑蒜多士$70
因為上次食完覺得特別之餘,仲念念不忘😋
🔅Stuffed Mushroom $70
🔅Black garlic pasta $88
2019-02-22 417 瀏覽
每年一到3月我又大一歲啦, 好友們都會相約我出去食生日飯慶祝。 今年都不例外, 姊妹約我到16 Shell,她一早已經訂定枱, 真是太有心了! 一入餐廳看見很多明星的相片掛在牆上, 一問之下原來這間餐廳是謝霆鋒的助手開㗎,餐廳部分菜式由霆鋒親自設計,今次我有口福了! 我們點了黑炭黑蒜蓉包,黑蒜雞扒意粉,蕃茄水牛芝士沙律,焗爐魚,Lemonade,Pink Guava。蕃茄水牛芝士沙律 ~ 超級鍾意食水牛芝士, 味道不太濃,蕃茄夠新鮮多汁。黑炭黑蒜蓉包 ~ 一上枱已經聞到陣陣的蒜蓉香,入口蒜味濃郁還帶點微甜,蒜蓉包的外皮烤得夠香脆,必食推介!黑蒜雞扒意粉~ 外脆內嫩的雞扒啖啖肉, 配埋黑蒜炒意粉非常惹味, 意粉質感煙韌夠乾身, 每條意粉都沾滿了黑蒜,一路食都聞到陣陣的蒜香味, 還帶點甜甜辣辣的感覺。焗爐魚 ~ 除了魚之外還有帶子和蝦,鱸魚啖啖肉沒有骨的,帶子和蝦肉質新鮮,三種海鮮都非常鮮嫩。Lemonade ~ 這一款味道反而普通, 下次要試下pink lemonade。Pink Guava ~ 微甜的味道清新。整體來說餐廳雖然環境細,但是座位舒適, 係一個食飯傾計的好地方!

蕃茄水牛芝士沙律

Lemonade

Pink Guava ~ 微甜的味道清新。

Pink Guava

2019-02-21
慶祝紀念
生日
蕃茄水牛芝士沙律
Pink Guava
  • PinkGuava
2019-02-19 56 瀏覽
炮台街、天后站之間非常多餐廳同好嘢食!為咗同男朋友慶祝anniversary所以就嚟咗呢間有情調既餐廳。店內雖然燈光比較暗,但勝在環境寧靜,覺得可以日後成為朋友傾計嘅好地方。最特別係呢間店既老闆係同霆岸工作多年既助手。所以好多唔同嘅菜式,霆峰都有幫手設計,如果想睇下見唔見到霆峰更加要嚟啦!Black Garlic Bread $70用竹炭包嚟製作嘅Garlic Bread夠哂創新,再加埋黑蒜醬真係超好味!如果真係嚟食,呢款係必試item!唔試一定會後悔。Stuffed Mushroom $70蘑菇內有蒜粒、三色椒,加埋芝士焗,超級好味。蘑菇焗得剛剛好,爽又保持到蘑菇原有味道,唔錯唔錯!Osso Boco $320牛膝肉豐富,加上汁料好充足!再加埋Risotto,真係飽到唔想郁!每份都份量十足,覺得價錢都相當合理,因為份量真係唔細,而食物又有保證。Black Garlic Pasta $190餐廳嘅黑蒜料理都相當出色,意粉好彈牙,全部沾有黑蒜味,真係食到lamlam脷。另外,雞排剪到好香脆,配埋意粉食好入味。估唔到黑蒜呢樣材料會令平日煮嘅嘢口感唔同咗好味咗。P

Black Garlic Bread $70

Stuffed Mushroom $70

Osso Boco $320

Black Garlic Pasta $190

Pink Lemonade $50
店長推介!口感幾特別,推介大家試呢個,有別平日嘅lemonade。

Chocolate (Regular) $10
朱古力唔算好特別,同平日嘅差不多,我要熱。夠哂熱啊,所以飲落肚非常暖胃嘅感覺。朱古力愛好者,不妨一試。

🍽8/10
🔎 16 Shell (天后)
天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B舖
2019-02-18 102 瀏覽
而家明星開餐廳係件幾特別嘅事今次終於黎到謝霆鋒開嘅16Shell先黎個黑炭黑蒜蓉包 ($70)黑炭包 感覺比一般麵包健康同軟熟而且黑蒜有一種獨特嘅甜味 令人一食上癮👍🏻然後叫左個焗釀磨菇 ($70)雖然唔係大菇 但仍然肉厚多汁滿滿的餡料 保留不同蔬果的爽口而Special 係黑蒜雞扒意粉極具風味的意粉 黑蒜令雞扒和意粉都惹味特別一讚 雞扒外脆內軟 好嫩滑多汁🤤最後蒜蓉香椒白酒牛油汁焗鱸魚比較清淡 但魚肉非常嫩滑🐟而我飲左杯Lemonade ($45) 好酸夠清爽🍋_________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
而家明星開餐廳係件幾特別嘅事
今次終於黎到謝霆鋒開嘅16Shell
先黎個黑炭黑蒜蓉包 ($70)
黑炭包 感覺比一般麵包健康同軟熟
而且黑蒜有一種獨特嘅甜味 令人一食上癮👍🏻
然後叫左個焗釀磨菇 ($70)
雖然唔係大菇 但仍然肉厚多汁
_________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
炭黑蒜蓉包
焗釀磨菇
焗鱸魚
2019-02-17 78 瀏覽
16 shell 呢個餐廳好多人因為謝霆鋒慕名而來,而我都一樣,同朋友黎天后試試新野,不過係炮台山地鐵出會近d。餐廳同附近都好寧靜,好舒服。一入餐廳,已經傳來蒜蓉香味。叫左出名既黑炭黑蒜蓉包 $70,個包有一面塗上了黑蒜醬,甜甜的,幾特別。另一個也是蒜蓉菜色,點了蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆 $130,蜆好鮮,重點無沙,可惜個汁偏咸,汁可以點麵包食。黑松露意大利燉飯配帶子 $190,超級濃黑松露,還有一堆黑松露醬,一點也不吝嗇,帶子大大粒好甜。還有黑蒜雞扒意粉 $190,又係蒜,第一次食黑蒜的意粉,雞扒好味,係雞脾肉,皮脆肉嫰。Mocha $40,拉花唔算太靚;好少地方有Pink Guava $45,好味,不過稀左少少,再濃少少會好味d。

2019-02-16
2019-02-17 366 瀏覽
今日星期日放假左港島探個朋友,大家一齊食個lunch, 港島我唔熟,所以就等佢介紹~佢住天后話呢間一定一定要試,咁我就跟左佢黎食,食完覺得幾正真係要介紹下比大家!係天后一條冇咁繁忙既橫街,禮拜日更顯得人少少靜靜的而朋友講餐廳既菜式原來謝霆鋒有份設計,即刻想啖啖食真d!係牆上都見到老闆同霆鋒既合照,唔知d菜式係點既呢~ 我地2人最後叫左4樣野食,4樣都十分岩心水非常特別既蒜蓉包 用黑蒜發酵,燒出嚟真係好似佢命名咁,黑炭咁既樣,食落外脆內軟,蒜味濃郁白酒橄欖牛油煮蜆蜆算係我海鮮入邊最鍾意食嘅其中一種,所以新唔新鮮好唔好食我一試就大概知道而呢間的確唔錯,牛油同蒜味非常濃郁,浸淡每一隻蜆,蜆肉亦都鮮甜飽滿,值得一試黑蒜意粉配雞脾肉雞脾肉外皮酥脆,煎得乾身,食落一d都唔油膩黑蒜配上特別醬汁既意粉,加上蕃茄仔酸酸甜甜,整個味道非常夾格住個mon都感受到熱氣迫人,新鮮焗出黎上菜魚腩處理得好仔細,一條魚骨都搵唔到,有一隻帶子同大蝦做伴菜,魚肉亦十分鮮嫩👍🏼最後有杯pink guava同hot chocolate, 為呢餐午餐劃上完美句號,享受左一個豐富嘅午餐!

係天后一條冇咁繁忙既橫街,禮拜日更顯得人少少靜靜的

非常特別既蒜蓉包

白酒橄欖牛油煮蜆

黑蒜意粉配雞脾肉
雞脾肉外皮酥脆,煎得乾身,食落一d都唔油膩
黑蒜配上特別醬汁既意粉,加上蕃茄仔酸酸甜甜,整個味道非常夾

格住個mon都感受到熱氣迫人,新鮮焗出黎上菜

2019-02-17
2019-02-11 61 瀏覽
終於試到這間天后常滿的西餐小店,很興奮(友人曾訂位幾次都未能訂到枱),入門濃濃的工業風裝潢很有格調,用粉筆畫滿蒜頭卡通在牆上,便知他們提供獨門蒜香的餐點。點菜看見menu上有些主菜也mark有蒜頭嘜頭在伴,意指signature dish, 便隨心跟蒜頭嘜叫了香煎橄欖油無骨雞脾大蝦意粉,黑松露比薩批,黑炭黑蒜包及香辣大蝦意粉。先試店中signature 黑蒜蒜蓉包,黑蒜蒜泥味道大沖擊,麵包烘得剛剛好外脆內軟,這個必點。比薩派,都是濃濃的味道,雖酥皮不是很多層個隻,但食落還是脆口,不太油膩,剛剛好。兩個意粉都係重口味的,雞脾大蝦的主菜較為特別,雞脾細心的拆了骨,大大件,煎得剛好,不嚡口,上面舖滿炸蒜,連香香橄欖油,味道很大提升。兩個意粉都處理得很好,意粉少少掛住汁,食落不乾口。喜歡重口味一吓,這間站可試試,最後要讚讚店員招呼周到,今晚食得很高興。
,最後要讚讚店員招呼周到,今晚食得很高興。
黑蒜蒜蓉包
酥皮黑松露 pizza
香煎無骨雞脾大蝦意粉
  • 酥皮黑松露比薩批
2019-02-10 71 瀏覽
霆鋒Fans ,當然要黎食下霆鋒親自設計既菜式。餐廳不算大,但座位坐得好舒服,牆上亦掛了好多明星,藝人合照。餐廳主打黑蒜,所以有好多菜式都以黑蒜為主,其實我對黑蒜冇咩好感,餐廳主打黑蒜當然要試試,食完以餐我竟然對黑蒜完完全全改觀,愛上了黑蒜Black/white Garlic Bread $70先食黑色的黑蒜包,黑蒜味道不辣,而且食落不會有抗拒的感覺,非常獨特的香味,而且外脆內軟,食完唔會好口臭Stuffed mushroom $70新鮮飽滿磨菇釀入滿滿三色椒和芝士,菇味香濃,健康又好味Truffle pizza $160四方型既酥皮pizza ,酥皮pizza 好香脆,一定要襯熱食呀,中間有黑松露、火箭菜、芝士、三色椒,淡淡的黑松露香,好清新,食完一D都唔覺得滯Black Garlic Pasta $180黑蒜加炸蒜,超級超級香,食落每啖都係蒜味,蒜味不會太濃,雞扒煎得好香,但不夠嫩滑。凍咖啡&凍檸茶
霆鋒Fans ,當然要黎食下霆鋒親自設計既菜式。

Black/white Garlic Bread $70

Stuffed mushroom $70
新鮮飽滿磨菇釀入滿滿三色椒和芝士,菇味香濃,健康又好味

Truffle pizza $160

Black Garlic Pasta $180

凍咖啡&凍檸茶

2019-02-10 39 瀏覽
難得放假當然要食餐好,特意嚟到天后的16 Shell品嚐一下特別的黑蒜菜式店內環境舒適,牆上掛不少與明星的合照,原來大有來頭點了一杯Pink lemonade,味道非常清新醒胃必點的黑蒜蓉包,外層烤得香脆,內層鬆化,充滿香甜黑蒜味,普通的蒜蓉包亦同樣出色,兩款味道都不錯一份6件的大大粒烤蘑菇比較少食到的黑蒜雞肉意粉,雞肉燒至外微焦,內肉嫩,加入適量黑蒜粒作調味,不會過份濃郁蒜味,不錯!還有同桌至愛的肉醬意粉,醬汁比一般餐廳食到更香肉味,不會只得蕃茄醬的酸,難怪是店內的hot pick整體來說,價錢不貴,食物款式眾多,是不錯的選擇!

店內環境舒適,牆上掛不少與明星的合照,原來大有來頭

點了一杯Pink lemonade,味道非常清新醒胃

一份6件的大大粒烤蘑菇

整體來說,價錢不貴,食物款式眾多,是不錯的選擇!

• 黑炭蒜蓉包
2019-02-10 50 瀏覽
好耐冇同媽子撐台腳!今次帶佢黎呢間16 shell試試味🥳岩岩開個陣好評不斷,自己都幾期待下架!話晒有「峰味」喎🤭👉🏿✨黑炭黑蒜容包 Hkd 70 💸📌一共有六塊,蒜容包黎講,呢款可以話係我食過最難忘最入味既一款,首先烘得非常香脆,入口重蒜容味之餘仲帶有微甜,呢啲就係黑蒜既魅力,超好食!非試不可!👉🏿✨stuffed mushroom Hkd 70 💸📌蘑菇上面滿佈三色椒同芝士,咬落去個下真係爆juicy!加上有三色椒作點綴,就咁食都唔會好膩👍🏿👉🏿✨black truffle risotto (shrimp Hkd 190 💸📌黑松露味好出,米飯夠濕潤唔會好乾身,creamy既口感個人非常中意!畫龍點睛既係兩隻大蝦蝦肉彈牙,而且肉質又夠飽滿,好味到想連皮食埋🥳👉🏿✨black garlic pasta with chicken Hkd 190 💸📌呢款係佢地既新品,係我最最最中意既dish🥰每條意粉都沾滿住黑蒜味,外表睇落好似韓國既炒絲,食落去其實係甜甜辣辣,我第一次咁中意食蒜容!完全愛上左黑蒜🤭而且有4大塊雞扒,每舊都脆卜卜,重點係入面肉汁大爆發!好吃哭了😭😭👉🏿✨pink lem

👉🏿✨黑炭黑蒜容包 Hkd 70 💸

非試不可!
👉🏿✨stuffed mushroom Hkd 70 💸

📌蘑菇上面滿佈三色椒同芝士,咬落去個下真係爆juicy!
加上有三色椒作點綴,就咁食都唔會好膩👍🏿

好吃哭了😭😭
👉🏿✨pink lemonade Hkd 50 💸

📌將gran berry cranberry mix落lemonade 到,酸得黎帶輕微甜莓味,如果同我一樣中意飲酸野呢個絕對岩你!
👉🏿✨lemonade Hkd 45 💸

📌呢杯就真係酸得徹底,再受得到酸啲既就點呢杯!一樣都係咁酸爽咁正🤣
2019-02-08 51 瀏覽
這位友人成日都搵我去食D重口味既野,估唔到今次再挑戰既竟然係黑蒜菜XD聽佢講話間餐廳係chef lemon既朋友開既, 應該有信心既保證hahaha 一望個menu, 覺得個價錢比我想像中便宜,而且有D推介菜式係menu上面冇既,一於就挑下機XD 首先係個前菜,我地要左份黑白蒜包~~整體黎講外皮烤得香脆,內層鬆化~黑蒜的味道有點甜中有香,而普通蒜包也有非常香濃的蒜味!係好心煮食凡前菜~ 另外我地要左個無骨雞髀拼黑蒜炒意粉。我挺欣賞炒意粉的功力到家,非常乾身,而且黑蒜味能夠帶出雞髀凡肉味, 做得幾出色~~而且雞髀肉我份量也十分多~即使兩人share也吃得十分飽!!! 最後我地各自要左一杯飲品,友人要既hot chocolate其實冇咩特別,飲 hot chocolate 都係去番D外國人開既餐廳正D~~但佢另外一杯推介的cocktail 就好refreshing, 有一點點酸, 但十分開胃﹏

2019-02-03
2019-02-08 47 瀏覽
嗰陣時我仲趕時間,但係唔知邊度有好嘢食,所以我就好煩。點知,經過左呢間餐廳,我發現唔係好多人去食,所以入去試吓。點知比我嗌左個D餐同埋個F餐,同埋淨係加$20就有甜品。甜品包括紐約芝士餅,檸檬撻,提拉米蘇,雪糕球......同埋我仲嗌咗杯凍檸茶,真係好食過其他餐廳,非常非常好食。下次我一定會嚟返呢間餐廳去食,真係正到爆!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
嗰陣時我仲趕時間,但係唔知邊度有好嘢食,所以我就好煩。點知,經過左呢間餐廳,我發現唔係好多人去食,所以入去試吓。點知比我嗌左個D餐同埋個F餐,同埋淨係加$20就有甜品甜品包括紐約芝士餅,檸檬撻,提拉米蘇,雪糕球......同埋我仲嗌咗杯凍檸茶,真係好食過其他餐廳,非常非常好食。下次我一定會嚟返呢間餐廳去食,真係正到爆!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2019-02-08
  • 海鮮意大利麵