2022-10-25
平時去開飲茶多數都係去酒樓,今次介紹依間位於灣仔嘅《龍點心》,主打創新嘅中式點心。裝修都加入左好多本地設計,好似霓虹燈嘅設計,將舊式酒樓嘅傳統包裝成新嘅餐廳。最抵食一定要數佢地嘅一龍大滿足$62松露野菌晶瑩餃紫藍色嘅外皮,一咬開就食到松露濃郁嘅味道,加埋新鮮爽口嘅野菌,好惹味。蟹粉菠菜香蝦餃蝦餃平時就食多,今次加入蟹粉同埋菠菜,高貴得黎又有新鮮感。鹹蛋黃墨魚燒賣燒賣上面已經插住小竹籤話小心爆汁,點知一咬開真係成口咸香嘅鹹蛋黃汁,內餡仲加入左爽口彈牙嘅墨魚。豌豆桃子內餡係豌豆蓉,食落唔會太甜,清新又健康。酸菜鳳眼餃綠色通透嘅酸菜做內餡,平時食開酸菜魚都係就咁食,真係好有創意。筍尖蝦餃皇蝦餃皮薄,裡面嘅鮮蝦又大大隻,鍾意傳統味道嘅朋友就啱哂啦。脆脆富貴紅米腸 $46紅米整成嘅腸皮已經好吸引,包裏住蝦肉同埋脆皮,仲用三款醬汁(花生醬、豉油、泰式甜酸醬)可以點下,總有一款啱你口味。芝士鮮蝦腐皮卷 $42炸到金黃色嘅腐皮裡面放滿芝士同埋大大隻鮮蝦,口感香脆又惹味。新店開張優惠送驢打滾同荷花酥!人均80 如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!
最抵食一定要數佢地嘅一龍大滿足$62
松露野菌晶瑩餃
蟹粉菠菜香蝦餃
蝦餃平時就食多,今次加入蟹粉同埋菠菜,高貴得黎又有新鮮感。
鹹蛋黃墨魚燒賣
豌豆桃子
內餡係豌豆蓉,食落唔會太甜,清新又健康。
酸菜鳳眼餃
筍尖蝦餃皇
蝦餃皮薄,裡面嘅鮮蝦又大大隻,鍾意傳統味道嘅朋友就啱哂啦。
脆脆富貴紅米腸 $46
芝士鮮蝦腐皮卷 $42
新店開張優惠送驢打滾同荷花酥!
人均80
如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!