Lung Fung Chickenspot
餐廳: 龍鳳呈祥火鍋雞煲
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-03-27 24 瀏覽
雞煲火鍋就食得,主打香港懷舊情懷風雞煲打邊爐你又試過未😎 呢間位於尖沙咀嘅龍鳳呈祥,裝修勁有特色,周圍都係打卡位,滿滿懷舊風🤩 餐廳播嘅音樂勁加分🤩 6、70年代至到90年代金曲都有,一路食一路聽歌勁有feel,真係坐到唔捨得走🫢 🌟日本廣島蠔雞煲 $268我哋揀咗中辣,佢個辣度都真係幾強勁🤭建議食唔到辣嘅朋友食小辣好啦😌 有四隻日本廣島蠔,非常肥美鮮甜🫶🏻 雞有半隻,肉質嫩滑唔錯👍 雞煲醬夠香濃,非常惹味,啱晒重口味嘅朋友😎🌟牛肉拼盤(細)$338食完雞煲,梗係要加湯打邊爐啦😎 呢個細牛肉拼盤,估唔到份量咁大🤩 有幾個唔同嘅部位,包括牛舌、手切牛肉、一口牛肉粒等等,連牛胸爽都有🤩 一次過可以試晒幾個唔同部位,每一款都非常唔錯,建議大家可以叫呢個👍🌟即制回味五香肉丁餃 $78呢度嘅餃子好有港式風味😎 五香肉丁餃真係第一次試🤤味道又唔錯喎,雖然唔香肉丁味唔算太強,但係幾特別,而且好飽滿👍🌟脆鯇魚腩片 $98呢個CP值好高,新鮮而且份量足🫶🏻🌟龍鳳呈祥雜菜拼盤 $128個盤都真係幾靚🤩🤩好懷舊啊😍 呢個拼盤一啲都唔馬虎,啲菜質到實一實,勁多😂 蘿蔔,粟米,蕃茄,生菜,油麥菜等等,全部都新鮮

🌟日本廣島蠔雞煲 $268

🌟牛肉拼盤(細)$338

🌟即制回味五香肉丁餃 $78

🌟脆鯇魚腩片 $98
呢個CP值好高,新鮮而且份量足🫶🏻

🌟龍鳳呈祥雜菜拼盤 $128
個盤都真係幾靚🤩🤩好懷舊啊😍 呢個拼盤一啲都唔馬虎,啲菜質到實一實,勁多😂 蘿蔔,粟米,蕃茄,生菜,油麥菜等等,全部都新鮮又乾淨👍

🌟自家製陳年鹹檸樂 $38
隻膠杯幾有年代感😂真係好過癮😎

🌟醇滑嘉士伯 $68
雞煲打邊爐啤酒一定唔少得啦😎

呢間整體嚟講質素都唔錯,而且好有特色打卡位又多😌 今日都見到有幾枱遊客過嚟食,個個都食得好開心,狂打卡😂 如果有朋友嚟香港,可以帶佢哋嚟呢度食,應該會好開心😆

2024-03-23
70-80年代港式懷舊主題之雞煲火鍋店 - 龍鳳呈祥火鍋雞煲呢日CK放工想同朋友係尖沙嘴慶祝生日,但係因為都已經成10點,無咩餐廳可以選擇,咁岩行到地鐵站附近見到仲有餐廳開就上黎試下啦龍鳳呈祥火鍋雞煲主打70-80年代港式懷舊主題。就咁睇入口既經典霓虹燈牌「龍鳳呈祥」,令人有回到舊日香港既錯覺!店內仲有唔少懷舊打卡位,例如當做餐桌既乒乓球枱、復刻版熱水壺,以及模仿舊日婚宴場景既龍鳳雕像擺設,為用餐體驗加添玩味。店內設有多間私人房間,適合一大班朋友或與家人聚會。餐廳提供多款惹味雞煲及配料,其中包括招牌無骨鳳翼釀雞煲、秘製鹹蛋黃醬雞煲、牛肉拼盤及五香肉丁餃等,絕對不可錯過。CK就簡單介紹一下我地叫左咩野食啦 : 招牌無骨鳳翼釀雞煲 $298,以人手逐隻將雞翼起骨,再係雞翼中間釀入甘筍絲﹑西芹絲及墨魚滑,食落啖啖肉,雞煲味道非常出色,配合紅洋蔥、洋蔥、芫荽,超級惹味 ! 有得揀大細size,2-3人食就叫個細嘅啱啱好。⭐️極度推薦❗涼拌麻辣魚皮 $48,試完辛辣雞煲,就要試下呢個麻辣魚皮,脆脆地有咬口,唔錯既小食 ! 竹笙 $73椒鹽花枝丸 $68,即食熟食,大大粒飽肚又唔油膩 !香脆厚切午餐

店內設有多間私人房間,適合一大班朋友或與家人聚會。

CK就簡單介紹一下我地叫左咩野食啦 :

竹笙 $73
椒鹽花枝丸 $68,即食熟食,大大粒飽肚又唔油膩 !

香脆厚切午餐肉 $68,非常香口又大件,真係要2人以上先好叫呢個,一個女仔未必食得哂 !

唐生菜 $43
炸支竹 $38
BLUE GIRL $88,打邊爐梗係要啤番兩杯🍻,清熱氣啊😌

地址 : 尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
香脆厚切午餐肉
椒鹽花枝丸
BLUE GIRL
竹笙
題外話/補充資料: 下午6點前離座即享7折!
2024-03-20
椒鹽花枝丸
BLUE GIRL
竹笙
2024-03-21 28 瀏覽
同朋友打邊爐,朋友想試呢一間火煱店,咁我地咪走去試下囉,其實入面個場幾靚,大玩港式懷舊feel係呢一間餐廳嘅賣點, 呢間嘢簡直就係打卡嘅聖地, 咁我哋叫咗以下:清熱椰子雞湯鍋(半隻):這款湯底使用椰子雞湯能夠清熱。椰子的香氣與雞湯的鮮美相結合,為火鍋增添了一種特殊的風味。它提供一種清爽的感覺,特別適合在寒冷的天氣中享用。龍鳳呈祥牛肉拼盤(細):這個牛肉拼盤包括牛舌片、手切牛肉和牛胸。牛舌片具有柔軟的口感和豐富的牛肉風味,手切牛肉嫩滑多汁,和牛具有豐富的油花,可以增添口感和風味。雪花肥牛切成薄片的嫩滑牛肉,口感柔軟,而牛胸則有一些肉質豐滿。這樣的組合可以讓我品嚐到不同部位的牛肉,滿足不同口味的需求。雜菜拼盤:雜菜拼盤提供了各種蔬菜選擇,這可以增加火鍋的營養價值並平衡肉類的攝入。增添火鍋的豐富度。黑松露羊肉餃:這款餃子擁有黑松露的香氣,結合了羊肉的滋味。黑松露的獨特風味為餃子增添了一種豪華感和特殊的口味。即制回味五香肉丁餃:這款餃子是以五香肉丁為內餡。五香調味可能為餃子帶來豐富的口味和香氣。這款餃子是一個適合作為小吃或火鍋配料的選擇。總體而言,龍鳳呈祥火鍋提供了多種不同口味的菜品選擇,包括

總體而言,龍鳳呈祥火鍋提供了多種不同口味的菜品選擇,包括牛肉、羊肉、雞湯和各種蔬菜。這些菜品能夠滿足不同口味偏好的需求,並提供了一個多樣化的火鍋體驗。未嚟過的朋友可以一試。
2024-03-21 80 瀏覽
龍鳳呈祥佈置特色,懷舊打卡火鍋店,以香港70至80代設計為主題,龍鳳大禮堂、懷舊留聲機、 雀籠、掛牆電話等, 充滿懷舊感覺,玩味十足,打卡一流,餐廳的多款秘製醬汁惹味雞煲 ,令人再三回味。龍鳳呈祥廣島蠔雞煲 +三黃雞半隻 $268先點了招牌龍鳳呈祥廣島蠔雞煲,份量十足, 鋪滿大量芫茜及洋蔥,賣相吸引。加熱後,香氣十足,雞肉十分嫩滑,四隻日本廣島蠔,大隻肥美,蠔肉圓潤飽滿, 配上濃稠的惹味醬汁, 更帶出雞肉及蠔肉鮮味,讓人喜歡 。吃完滋味雞煲,再加入雞上湯,繼續滋味的火鍋,水滾後香味撲鼻而來,用來做火鍋湯底,令配料更上一層樓。牛肉拼盤(細)$338拼盤相當豐富有:🔸️肥牛 🔸️牛肉粒🔸️牛舌 🔸️牛胸尖 🔸️牛柏葉 火鍋必點的肥牛、一口size 牛肉粒,色澤鮮紅,油脂分佈平均,輕輕一涮便可,牛肉吸收了湯底精華, 鮮味柔軟,牛味突出。薄切的牛舌,鮮味帶嚼勁。牛柏葉及牛胸尖,煙韌口感,十分吸引。鮮鮑魚/ 2隻 $98肥美的鮮活鮑魚,放入湯鍋中,仍然在湯鍋中舞動,鮮味帶嚼勁的口感,認真一流。經典沙嗲牛肉餃/6粒脹卜卜的沙茶牛肉餃子,皮薄餡靚,大口咬下去,充滿肉汁,喜歡濃郁沙茶味道,惹味彈牙。豐盛雜菜拼盤

龍鳳呈祥廣島蠔雞煲 +三黃雞半隻 $268

🔹️茼蒿
🔹️金菇
🔹️串起番茄片
🔹️心形白蘿蔔片
心形白蘿蔔, 賣相精緻,新鮮翠綠的蔬菜, 灼熟吸收了湯汁,鮮甜入味,份外吸引。
鹹檸七 $38
下火的鹹檸七 ,冰爽解膩,火鍋最佳拍檔,為熱燙的火鍋降溫!

龍鳳呈祥火鍋雞煲❣️龍鳳呈祥係一間以懷舊香港為主題的雞煲邊爐。門面已經有霓虹招牌燈💡裡面裝潢擺設具有香港七八十年代風格😌而且仲播放着好多懷舊金曲。最顯眼係龍鳳聯婚場景,大家可以攞姓氏牌掛上去作聯婚😆到處都係紅噹噹雙喜🏮,氣氛喜慶洋洋。店員首先會送上醬料添加,當然不夠可以繼續加。餐牌有多款雞煲、邊爐、配菜選擇,當然都可以一煲兩味🤤🌟鹹蛋黃雞煲🐔 半隻有大量配菜,炸枝竹、竹筍、洋蔥。咬落雞肉帶有鹹蛋🥚黃的莎莎口感,鹹香味出色,雞肉鮮嫩。辣度🔥有微、小、中,就算唔係好食得辣嘅朋友都可以選擇微辣,帶出惹味。🌟牛肉拼盤🐮 細可以食到多款牛的不同部位。有牛舌片、手切牛肉、牛胸油、牛肉粒、雪花肥牛🤗手切牛肉厚度剛剛好,脂肪少牛肉味出色。雪花肥牛入口油脂豐富。牛肉粒非常有咬口,肉味濃。🌟雜菜拼盤 極度推薦!豐盛的雜菜拼盤,超多蔬菜🥬有心型蘿蔔❤️、金針菇、蓮藕、淮山、木耳、蕃茄、娃娃菜。🌟五香肉丁餃子外皮厚身,淥幾耐都保持著原型👍🏽豬肉味出眾,帶有超輕微辣味。🌟脆肉鯇魚腩厚度剛剛好。大概淥30秒就食得。爽脆口感,肉質鮮嫩鮮甜😜🌟鹹檸汽水🥤超大懷舊膠杯裝住鹹檸檬同埋冰。汽水可以揀七喜、可口可樂、zero。根

🌟鹹蛋黃雞煲🐔 半隻

🌟牛肉拼盤🐮 細

🌟雜菜拼盤

🌟五香肉丁餃子

🌟脆肉鯇魚腩
厚度剛剛好。大概淥30秒就食得。爽脆口感,肉質鮮嫩鮮甜😜

🌟鹹檸汽水🥤
超大懷舊膠杯裝住鹹檸檬同埋冰。汽水可以揀七喜、可口可樂、zero。根據喜愛的鹹度捏碎鹹檸檬😜

❣️總括而言,食物高質,一雞兩味。周圍都可以打卡之餘。店員親切有禮,會主動過嚟加湯。9點後仲有75折,真係超級抵食!
秘製鹹蛋黃醬雞煲 (半隻) 💰268身為鹹蛋黃愛好者既小c妹梗係要試下呢個秘製鹹蛋黃醬雞煲🐣雖然今次小c妹只係叫左半隻雞既份量 但食落既份量都唔少😚雞煲既配料都幾豐富 有洋蔥 菇菇 腐竹 筍等等😋醬料好惹味 岩哂重口味既豬仔😙龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)💰388推薦推薦❗️呢個拼盤岩哂小c妹呢啲有選擇困難既人士🤪雖然佢寫係細份 但份量比得好充👍最開心係每款牛都可以試下☺️小朋友先做選擇 小c妹表示全部都要❗️即制回味五香肉丁餃 (6粒)💰78第一次試五香肉丁味既餃🐷都幾有趣 餃入面既肉質都好有咬口😋新鮮鵝腸 💰98温馨提示煮鵝腸既時候記得要夾實佢🤫如果唔係就唔知佢熟左之後縮左係邊好難揾得返😂龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤 💰138私心推薦‼️份量超大 真係好豐盛‼️唔止係上面望到果層 連下層都塞到滿哂🤤除左蘿蔔 淮山 票米 金菇 蕃茄 蓮藕之外👍佢有分量滿滿既另外3款菜💯自家製陳年鹹檸七 💰38自家製陳年鹹檸真係好有神髓🍋飲得好過癮🤤醬介 💰26 / 每位

秘製鹹蛋黃醬雞煲 (半隻) 💰268

自家製陳年鹹檸真係好有神髓🍋
飲得好過癮🤤

醬介 💰26 / 每位
2024-03-11 35 瀏覽
14/12/2023久違了4年的聖誕gathering ,一行8人去食‘龍鳯呈祥雞煲火鍋’叫咗8人餐包括:選擇咗兩個雞煲 (食完就加湯打邊爐)要咗無骨雞翼雞煲 、火焰菠蘿雞煲海鮮拼盤(入邊有蝦、貴妃蚌、大蜆、帆立貝、墨魚仔)牛肉拼盤(入邊有唔同嘅牛肉,我淨係識分到牛肉粒、牛胸爽、牛舌、牛柏葉🤣🤣)安格斯牛肉午餐肉響鈴炸魚皮兩個烏冬鳳尾蝦餃五香肉丁餃墨魚滑蝦丸蔬菜拼盤萵筍油甘魚刺身竹蔗茅根同埋菊花蜜另外十二月份生日有得玩遊戲,我哋有兩位壽星,玩完遊戲就送咗一個黑毛豬肉、四人份量嘅海鮮拼盤。同埋即時入會送咗個炸雞軟骨。(呢間店好似個個月都會推出不同優惠吸引客人)價錢唔算平,不過食物質數很好, 睇得出佢係比靚嘅料 。待應好helpful 、有禮(尤其係一打十的四眼哥哥,介紹食物又係佢、帶位係佢、解答問題又係佢、生日可以玩掉波波又係佢負責)我哋食嘅時候係星期四晚,都全場爆滿嘅。但係上菜嘅速度有少少慢。感覺上真係唔係咁夠人手做嘢。一開始淨係上咗午餐肉響鈴同埋炸魚皮、之後就上海鮮同埋牛肉、飲品都等咗一陣先上(尤其係我哋有另外叫啤酒,又係要等人得閒先可以斟到啤酒)由於食海鮮同肉類都感覺上飽飽地,再等
14/12/2023

叫咗8人餐包括:
海鮮拼盤(入邊有蝦、貴妃蚌、大蜆、帆立貝、墨魚仔)
安格斯牛肉
蔬菜拼盤
萵筍
油甘魚刺身
竹蔗茅根同埋菊花蜜

我哋食嘅時候係星期四晚,都全場爆滿嘅。但係上菜嘅速度有少少慢。感覺上真係唔係咁夠人手做嘢。一開始淨係上咗午餐肉響鈴同埋炸魚皮、之後就上海鮮同埋牛肉、飲品都等咗一陣先上(尤其係我哋有另外叫啤酒,又係要等人得閒先可以斟到啤酒)由於食海鮮同肉類都感覺上飽飽地,再等咗一段時間先上丸類、餃子類、蔬菜拼盤,所以食到尾就好飽。

同埋都有段小插曲,話說初時四眼哥哥推介八人餐嘅時候,我哋問係唔係有足夠份量分八個人食,當時佢有答係嘅。但係一開始上枱嘅午餐肉、響鈴同埋炸魚皮好明顯唔係(最後期上嘅丸類同餃子類就有八件),跟住我哋問返四眼哥哥,佢話丸類餃子類、牛肉啊,海鮮嗰啲都係根據人頭計,但係午餐肉響鈴炸魚皮就係例牌 (6人份量),咁我啲朋友就‘據理力爭’話唔應該咁樣,變咗我哋唔係平均分,唔係人人都食到響鈴🤣🤣🤣🤣咁四眼哥哥好好人咁樣最終叫廚房比多兩件響鈴同埋魚皮我哋。☺️☺️☺️☺️

埋單$4400、人均$550。叫咗八人餐、另外叫咗買四送一啤酒、叫多咗一份炸魚皮。

💚💚💚💚💚💚
2023-12-14
  • 招牌無骨鳳翼釀雞煲
  • 即制回味五香肉丁餃
2024-03-07 27 瀏覽
又約咗朋友去食雞煲打邊爐啦裝修超多懷舊元素有大大個龍鳳呈祥比你打咭最正係聯婚個名係可以改做自己個姓氏架 好得意 仲有老虎機 可樂機 舊款電話同水壺一路播住啲舊歌 好香港情懷呀 仲有我最鍾意嘅一生何求今次叫咗好多嘢好豐富上咗雞煲仲會提我哋一分鐘就食得之後加雞湯/豬骨湯打邊爐都好夠味秘製鹹蛋黃醬雞煲半隻,BB辣一開爐已經聞到好香好濃郁既雞煲味咸蛋黃再令個醬汁濃郁啲呢度既雞煲係啖啖肉架 唔會切到好細粒 食極都仲有呀陳年花雕醉雞好有驚喜 入口好滑 雞味濃郁 淡淡酒香 同雞煲既雞係兩種唔同既味道龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)有牛舌片 手切牛肉 牛胸油 和牛金錢展 牛肉粒 雪花肥牛 ,每樣份量都幾多 而且牛肉味重幾高質 牛肉粒好淋 金錢展有咬口 牛胸油好特別 油脂味香濃 手切肥牛肉質鮮嫩 牛舌片彈得黎都易咬開 整體都好高質即制回味五香肉丁餃6粒微辣既豬肉餃 $78有6粒!抵食之選龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤裝住菜既杯好靚 係懷舊杯做型滿滿一大盤既菜 啲蘿蔔仲切到心形咁好sweet 自家製陳年鹹檸七改配zero一大粒咸檸 用漱口盂裝啱晒懷舊主題好耐無飲過 咸咸酸酸既味道好正見到最近都好多送嘢既推廣,最豐富仲有海鮮拼
又約咗朋友去食雞煲打邊爐啦
裝修超多懷舊元素
有大大個龍鳳呈祥比你打咭

一路播住啲舊歌 好香港情懷呀 仲有我最鍾意嘅一生何求

今次叫咗好多嘢好豐富

上咗雞煲仲會提我哋一分鐘就食得
之後加雞湯/豬骨湯打邊爐都好夠味
咸蛋雞煲半隻

秘製鹹蛋黃醬雞煲半隻,BB辣
一開爐已經聞到好香好濃郁既雞煲
咸蛋黃再令個醬汁濃郁啲
呢度既雞煲係啖啖肉架 唔會切到好細粒 食極都仲有呀
花雕醉雞

陳年花雕醉雞
牛肉拼盤

龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)

即制回味五香肉丁餃6粒

咸檸樂

自家製陳年鹹檸七改配zero

一大粒咸檸 用漱口盂裝啱晒懷舊主題
好耐無飲過 咸咸酸酸既味道好正
見到最近都好多送嘢既推廣,最豐富仲有海鮮拼盤送
下次人多一定會再嚟

龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
咸蛋雞煲半隻
花雕醉雞
今次再帶明友來朝聖,特別為招牌無骨雞翼釀雞煲而來的,「龍鳳呈祥雞煲火鍋」,裝潢以七、八十年代舊香港為主題,有綠色通花鐵閘、金龍鳳、等裝飾,餐具用上大公雞碗,霓虹燈牌、舊汽水販賣機和留聲機等,處處都是打卡位👍🏻餐廳主打雞煲火鍋,更有多款獨特口味的雞煲,非常特別,更有多款高質牛肉、海鮮、自家製嘅手包餃子、丸子,食完雞煲就可以慢慢打邊爐,一次過大滿足👍🏻🐓▪️招牌無骨鳳翼釀雞煲(細)以人手逐隻將雞翼起骨,再在雞翼中間釀入甘筍絲﹑西芹絲及墨魚滑,食落啖啖肉,雞煲的味道非常出色,配合紅洋蔥、洋蔥、芫荽,超級惹味🐮▪️龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)拼盤可以食到咁多款牛既不同部位,分別有牛舌片、手切牛肉、牛胸油、牛柏葉、牛肉粒、雪花、肥牛,全部高質好食,特別係牛胸油和雪花牛,油脂滿瀉令人回味😋🥟▪️即制回味五香肉丁餃 餡料原來係蝦膠包住切碎五香肉丁,口感彈牙,味道鮮味又帶有五香肉丁鹹香,好特別🍤▪️龍鳳呈祥手打鮮蝦丸用鮮蝦打製而成,蝦膠彈牙,仍然食到粒粒蝦肉,好有口感🥗▪️龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤超級豐盛,超級大盤的蔬菜,分別有娃娃菜、油麥菜、木耳、蓮藕、粟米、金菇、蕃茄、蘿蔔,新鮮美味,真係啱哂打邊爐🍹▪️自家製陳年

🐓▪️招牌無骨鳳翼釀雞煲(細)

🐮▪️龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)

🥟▪️即制回味五香肉丁餃

🍤▪️龍鳳呈祥手打鮮蝦丸
用鮮蝦打製而成,蝦膠彈牙,仍然食到粒粒蝦肉,好有口感

🥗▪️龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤

🍹▪️自家製陳年鹹檸七
用紅色漱口膠盅放上冰和陳年鹹檸檬,再自行加上七喜,真係飲得好過癮,配合濃味嘅雞煲,解渴一流
  • 招牌無骨鳳翼釀雞煲
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)
今日又黎到@lungfung_chickenspot 位於尖沙咀70-80年代港式懷舊主題雞煲火鍋店🐣每次黎都一定會係店內或門口打卡🙊 因為設有大量大紅霓虹燈牌「龍鳳呈祥」等復古打卡位📸最欣賞餐廳係經常轉換唔同既餐具🍴好有新鮮感啊😍上次我就揀左日本廣島蠔雞煲🦪今次就試下野味雞煲😋😋雞件都算好多 食落去雞味濃又新鮮🐤牛肉拼盤(細)有好多唔同既牛部位🙊一次過試曬咁多唔洗逐份逐份咁叫😆牛肉入口肉味香濃 肉質嫩滑 食落油份都唔會太重☺️ 牛胸爽 質地彈性爽口 軟中帶嚼感👍🏻五香肉丁餃子🥟新餃作😂 入口好惹味可口🥳📍龍鳳呈祥 @lungfung_chickenspot九龍尖沙咀加拿分道16號金輝大廈2樓全層#龍鳳呈祥 #新派雞煲 #雞煲 #尖沙咀美食 #尖沙咀火鍋 #尖沙咀美食 #鹹蛋黃 #復古風 #懷舊風

今次就試下野味雞煲😋😋

五香肉丁餃子🥟
新餃作😂 入口好惹味可口🥳

📍龍鳳呈祥 @lungfung_chickenspot
九龍尖沙咀加拿分道16號金輝大廈2樓全層

龍鳳呈祥火鍋雞煲 📍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━最近天氣時凍時熱 又拿出了剛疊好的圍巾和毛衣 而冷風陣陣就剛好適合吃雞煲火鍋! 入內先是被復古的氛圍所感染 裝修 桌椅 餐具等都很有心思~ 另外餐廳還有不少優惠活動及大抽獎 有興趣記得了解一下!━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🐔 秘製鹹蛋黃醬雞煲 $268 +10%▶︎ 半只雞分量不少 表面鋪滿鹹蛋黃醬 亦有洋蔥 枝竹 竹筍 杏鮑菇等配料~▶︎ 攪拌均勻後鹹蛋黃醬融入到雞煲醬中 沙沙且微帶鹹香的感覺還不錯! 雞肉裹滿醬汁很是入味好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐮 牛肉拼盤 (細) $338 +10%▶︎ 牛肉拼盤包括 手切牛頸脊 牛腱 雪花肥牛 骰仔牛肉粒 牛舌片 牛胸尖 一次多重享受!好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🫔 即炸響鈴 $68 +10%▶︎ 響鈴吸滿湯汁後實在非常入味 無論煮得微脆還是軟淋都不錯!好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
📍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓

🐔 秘製鹹蛋黃醬雞煲 $268 +10%
好味指數:●●●●◐

🐮 牛肉拼盤 (細) $338 +10%

🫔 即炸響鈴 $68 +10%

🥟 回味五香肉丁餃(6粒) $78 +10%
▶︎ 店家推薦這款五香肉丁餃~ 內餡是加入辣椒粉的豬肉 油香四溢且帶微辣
好味指數:●●●◐◯

🥬 豐盛雜菜拼盤 $128 +10%
▶︎ 確實是非常豐盛的拼盤 應該有十種左右的蔬菜 四人分也完全足夠!
▶︎ 個人最愛白蘿蔔 娃娃菜和金針菇吸滿湯汁後也非常惹味~

🍋 自家製陳年鹹檸七 $38 +10%
▶︎ 鹹檸七可以自選七喜/可樂 用上懷舊大紅膠杯甚是有趣

2024-02-28 34 瀏覽
火鍋店設有打卡熱點,有懷舊香港的味道,復古風潮來襲~秘製黃蜆惹味辣雞煲半隻店員服務周到,會幫手炒兩下炒香雞肉。醬汁加入花椒八角,發揮香味。黃蜆粒粒都有蜆肉,唔會得番啲殼,而且呢隻係大蜆。雞肉打完邊爐都仲夠嫩,而且越煮越入味。估唔到配料有杏鮑菇,好開心😁龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)牛肉拼盤種類繁多,各款牛肉口感、風味都佳,有牛舌片、手切牛肉、牛胸油、牛柏葉、牛肉粒及雪花肥牛~最特別係牛胸油,爽而不韌!呢個部位好珍貴,拼盤有呢啲特別部位值得加分。即制回味五香肉丁餃港式口味,少少辣又不失肉香,惹味香濃。豐盛雜菜拼盤好新鮮又大份,最後吃唔曬😆有心思,將白蘿蔔切成心形。另外,還有粟米、蓮藕、黑木耳、金菇、油麥菜、娃娃菜等等,好抵食!手打蝦丸新鮮手打蝦丸,彈牙又足料~食雞煲當然要飲生啤藍妹~咁先夠盡興。
火鍋店設有打卡熱點,有懷舊香港的味道,復古風潮來襲~

秘製黃蜆惹味辣雞煲半隻

龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)

即制回味五香肉丁餃
港式口味,少少辣又不失肉香,惹味香濃。

豐盛雜菜拼盤

手打蝦丸
新鮮手打蝦丸,彈牙又足料~

雞煲當然要飲生啤藍妹~咁先夠盡興。
2024-02-26 37 瀏覽
今日去左間打邊爐好正既叫做龍鳳呈祥,佢地用左一個懷舊既裝修做左個獨特既風格荔枝蝦球 $88前菜叫左呢個小食開下胃?新鮮炸起熱辣辣非常香脆,蝦膠夠哂彈牙胡椒豬肚雞湯煲 半隻 $248湯底好新鮮濃郁,先飲湯,後食雞,飲完湯個人即刻暖哂,好足料,雞肉夠哂嫩滑龍鳳呈祥牛肉拼盤 細 $338牛肉拼盤夠哂份量、種類算多,連牛胸爽都有,各類牛都夠牛味好新鮮即製回味五香肉丁餃 $78好特別既餃,值得一試龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤 $138真係夠哂豐盛,種種同份量都好多配埋咸檸七同埋生啤夠哂解渴

荔枝蝦球 $88

胡椒豬肚雞湯煲 半隻 $248

龍鳳呈祥牛肉拼盤 細 $338

即製回味五香肉丁餃 $78
好特別既餃,值得一試

龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤 $138
真係夠哂豐盛,種種同份量都好多

配埋咸檸七同埋生啤夠哂解渴
餐廳環境充滿懷舊特色 設有多種懷舊古物及播放著舊歌曲 十分特別!食物以雞煲為主 選擇多 味道質素高🤩✨秘製鹹蛋黃醬雞煲 ($268)叫左半隻雞 辣度叫左小辣 聞落超香鹹蛋黃味 店員會幫手炒香 醬汁好濃郁 越食越辣 超正🤪鹹蛋黃被辣味遮蓋左 只有微微的香味 但整體醬汁十分好!雞件嫩滑入味 配料仲有雞髀菇、洋蔥同筍~✨龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)($338)牛肉拼盤有6款種類 分別有牛舌片、手切牛肉、牛胸油、牛柏葉、牛肉粒及雪花肥牛🥩每款都有大約有7-10舊 牛肉質新鮮又高質 特別鍾意手切牛肉同雪花肥牛 油脂分布均勻 啖啖牛香✨即制回味五香肉丁餃 ($78)第一次見呢個口味既餃子 十分新穎又有港風味!叫左6隻 餃子皮薄餡料多 餡仲有一絲絲的五香肉丁 好足料🥰✨龍鳳呈祥雜菜拼盤 ($138)雜菜拼盤個器皿好有懷舊特式~內有蕃茄、白蘿蔔、娃娃菜、黑木耳、金菇、蓮藕、淮山、粟米同油麥菜 超豐盛!✨椒鹽花枝丸 ($68)花枝丸超正😍食落好彈牙 椒鹽仲要落得岩岩好 吾會淡又吾會鹹✨自家製陳年鹹檸七 ($38)杯內有一粒鹹檸 加左汽水後甜中帶鹹 鹹鹹地感覺幾清新 打邊爐岩哂😆

✨秘製鹹蛋黃醬雞煲 ($268)

✨龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)($338)

✨即制回味五香肉丁餃 ($78)

✨龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤 ($138)

✨椒鹽花枝丸 ($68)
花枝丸超正😍食落好彈牙 椒鹽仲要落得岩岩好 吾會淡又吾會鹹

✨自家製陳年鹹檸七 ($38)

星期日下午去食,全單 7 折,做會員重有小食送👍🏻叫左個榴槤雞煲,估唔到榴槤醬同榴槤肉嘅甜味,同雞煲係可以咁夾😍超好味😋完全冇違和感!要大力讚讚服務態度,侍應姐姐上雞煲時問我地要唔要影相,再問我哋要唔要試咗榴槤味先幫我撈,好好呀!其他年青哥哥仔服務態度殷勤,一定會再幫襯!見到呢班有禮貌,又有心做既年青人,覺得香港有番 d 希望!💛牛肉拼盤新鮮!沙嗲牛肉餃有花生醬味,真心食物質素好唔錯!好想同你哋講一句,保持水準,繼續努力💪🏻💪🏻生意長做長有👍🏻👍🏻
星期日下午去食,全單 7 折,做會員重有小食送👍🏻

牛肉拼盤新鮮!沙嗲牛肉餃有花生醬味,真心食物質素好唔錯!

2024-02-18
下午茶
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)
  • 經典沙嗲牛肉餃