2025-05-07
今日同外國朋友喺尖沙咀行街,佢話想試吓「只有香港人先識嘅美食」,我二話不說就帶佢去咗龍鳳呈祥火鍋雞煲。一入門口就似穿越返70年代老香港,紅燈籠、舊式電話、鄧麗君海報,連餐具都係懷舊公雞碗,打卡打到停唔到手! 🦪 日本廣島蠔雞煲揀咗中辣,秘製醬汁辣中帶甜,雞肉嫩滑到離奇,完全唔「鞋」!廣島蠔肥嘟嘟,一啖咬落去爆鮮汁,仲有雞髀菇同枝竹吸晒湯汁精華,朋友食到豎起大拇指👍BB辣適合怕辣人士,小辣已經有後勁,中辣會食到鼻尖冒汗(但停唔到口!) 🥩 龍鳳呈祥牛肉拼盤雪花肥牛:油脂分布似大理石紋,入口即溶,牛香爆炸 牛胸油:爽脆得嚟帶膠質,朋友話似「牛肉味嘅啫喱」好過癮 手切牛肉:厚薄適中,涮3秒就食得,肉味最濃 🥟 即製回味五香肉丁餃將茶餐廳五香肉丁釀入餃子,微辣肉香夾住爽脆馬蹄粒,外皮薄到透光!朋友話:「呢個fusion我喺外國絕對食唔到!」 餐廳充滿懷舊博物館乒乓波枱、留聲機、熱水壺,每個角落都係打卡位。懷舊氛圍濃厚,連播緊嘅經典金曲都係精心挑選。店員會幫手炒香雞煲,仲會講解食法,免費提供圍裙同手機膠袋,唔怕整污糟。
🦪 日本廣島蠔雞煲
🥩 龍鳳呈祥牛肉拼盤
雪花肥牛:油脂分布似大理石紋,入口即溶,牛香爆炸
牛胸油:爽脆得嚟帶膠質,朋友話似「牛肉味嘅啫喱」好過癮
手切牛肉:厚薄適中,涮3秒就食得,肉味最濃
🥟 即製回味五香肉丁餃