2019-05-30 76 瀏覽
電氣道這間龍門冰室開張不久,今天決定登此龍門吃個早餐試試先。此店前身是中式粥粉面飯茶餐廳,現在重新裝修過後搖身一變為較西式的茶餐室,座位亦比前增加了三分一,落單收銀服務員也很年輕。我要了一份優惠早餐$35,有義燒意粉丶煎雙蛋和奶油厚多士。义燒意粉,喜歡吃硬身的意粉則會嫌意粉煑得太軟身了,义燒亦一般有點韌,湯底味淡。煎雙蛋,油多則蛋滑但可接受。厚多士要趁熱吃才香口外脆內軟。熱西洋菜蜜,茶杯印有香港情懷字樣,這港式飲品味較甜。

我要了一份優惠早餐$35,有義燒意粉丶煎雙蛋和奶油厚多士。

煎雙蛋,油多則蛋滑但可接受。厚多士要趁熱吃才香口外脆內軟。

熱西洋菜蜜,茶杯印有香港情懷字樣,這港式飲品味較甜。
2019-05-30
$35 (早餐)
2019-05-29 65 瀏覽
最近係公司附近開左間龍門冰室,好耐之前去過觀塘個間龍門冰室,食過晚餐,都唔差,但早餐就未食過,今日一於試試佢。睇睇張餐牌先選擇都算幾多,都係正路野,比較特別既係有菇菌湯米線,好似唔差,但我今次就簡左鮮茄濃湯通粉配煎蛋加鮮牛肉。茄湯而已都幾夠茄味,個人黎講幾鐘意佢啲茄蓉。隻煎蛋唔似其他餐廳咁水,半蛋漿半凝結,我自己就幾鐘意。鮮牛肉無咩雪味,但牛味就無乜,不過不失。其實炮台山早餐黎講有好多選擇,如果唔夠特色/好食/平就好難立足,呢間都算一般中上

睇睇張餐牌先

鮮茄濃湯通粉

外賣自取
鮮茄濃湯通粉
在城市花園探望好友後,一同來到附近的龍門冰室開餐。龍門冰室的食物選擇極多,單單是套餐也分了好幾類,而正值下午茶時 段,我點了下午茶套餐,HK$36,包2款食物及飲品。炸薯條拼炸雞脾薯條是粗身的那款,炸得非常香脆,入口有質感,炸脾外醉肉嫩,惹味十足。另外點了精選套餐,包餐湯、沙律、主菜及飲品,價錢由HK$70 - HK$85。紅湯帶有濃郁蕃茄味,入口甜甜辣辣,又不失蕃茄酸香。沙律大大份的,內裏加了大量雜果,酸酸甜甜非常醒胃。香蒜白酒蜆肉意粉意粉帶有濃濃的白酒香味,個人認為挺吸引,但味道淡了一點點,若加多一點蒜泥,會更惹味。時菜時菜有生菜及西蘭花選擇,份量十足,也只不過HK$18,非常抵食。朋友點了廚師推介餐 - 黑椒焗黃豆西冷扒本來是燒汁,但改成黑椒汁,這個餐個人認為非常抵食,因為內裏有2塊大大塊的西冷扒,經醃製後,很入味,肉質亦夠淋滑,意粉掛上黑椒汁,辣辣的,讚。凍奶茶、熱咖啡奶茶的茶香味道濃郁,奶味亦夠重,入口香滑,而咖啡味道同樣不錯,味道醇厚。
在城市花園探望好友後,一同來到附近的龍門冰室開餐。
炸薯條拼炸雞
紅湯帶有濃郁蕃茄味,入口甜甜辣辣,又不失蕃茄酸香。
沙律大大份的,內裏加了大量雜果,酸酸甜甜非常醒胃。
香蒜白酒蜆肉意粉
時菜
朋友點了廚師推介餐 - 黑椒焗黃豆西冷扒
凍奶茶、熱咖啡
2019-05-26
下午茶
2019-05-25 111 瀏覽
今日同朋友黎呢頭行街,見到新開左間龍門冰室,決心一試!令我最surprise既係每樣野(除了野飲)都係即叫即整,上到黎都係岩岩出爐,超新鮮!椒鹽雞翼 $40平時食開蜜糖雞翼🍖,今日試下椒鹽味😉。椒鹽雞翼的焦度剛剛好,炸到好香脆。一咬落去,外皮嗶啵一聲,內層的肉汁流出,外脆內軟,口感好👍👍星級雜扒 $105意料之外,冇諗過甘精緻!煙三文魚呈花狀,煙燻味很濃,鹽量控制得剛剛好保留了魚的鮮味😍。帶子很出色,外表炸至金黃色,由於沾粉少,所以炸的部分很薄,更加突出到外脆內軟的口感👍👍西冷扒🥩性價比較高,保留了濃郁既牛味。雞扒很軟,輕輕一咬,便咬開了,值得一提的是整個雜扒的鋪排,雞扒放在鐵板底層,雞扒肉汁多,同時食的時候係溫熱👍 西冷扒擺係上層,避免同底部直接接觸令口感變硬。薯蓉焗青口 $40每隻青口都好大隻,薯蓉混著沙律芝士醬鋪係面,緊緊鎖住青口的肉汁,一定要趁熱食!凍咸檸七 $5經典的凍咸檸七,跟餐食超抵。紅豆冰 $24紅豆冰特登叫了少冰,紅豆份量多,粒粒飽滿👍👍

椒鹽雞翼 $40
椒鹽雞翼

星級雜扒 $105

星級雜扒

意料之外,冇諗過甘精緻!

星級雜扒

西冷扒🥩性價比較高,保留了濃郁既牛味。

薯蓉焗青口 $40

凍咸檸七 $5
凍鹹檸七

經典的凍咸檸七,跟餐食超抵。

紅豆冰 $24
紅豆冰

紅豆冰特登叫了少冰,紅豆份量多,粒粒飽滿👍👍
椒鹽雞翼
凍鹹檸七