龍亭

Lung Ting Teppanyaki
2024-05-31 27 瀏覽
📍$588/1ppl 入門廚師發板五道菜套餐📍前菜.📍鐵板海鮮兩品我地個日有四款海鮮選擇,包括扇貝、東星班、鮑魚、帶子🥳因為叫左2個餐,所以可以揀晒呢4款海鮮✌🏻鮑魚係配左店家自製蒜醬,食落好香蒜味之餘,仲好爽口彈牙🤤東星班魚皮煎到脆口,食落肉質嫩滑🤤帶子同扇貝嘅size都好大隻前者有魚子醬吊下味,而後者就配左個黑松露醬🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️兩者食落味道豐富.📍鐵板肉類一品我地叫左7成熟嘅澳洲牛柳粒牛肉粒嘅肉質好嫩滑,食落好軟腍,一啲根都無旁邊仲有個竹炭鹽同埋wasabi souce,點少少更加提味😍值得一試另外一個餐就揀左厚切黑豚扒肉質食落比牛柳粒實小小食落有焦香味.📍炒飯廚師專登幫我哋加咗黑松露令到成個飯香氣四溢.📍時日甜品甜品係紫薯雪糕同埋柚子雪巴上面仲有一朵食用菊花點綴而C小姐比較鍾意紫薯雪糕因為紫薯味好出同爆珠一齊食好夾🤭.📍138 鵝肝多士鵝肝比想像中更加厚切因為有油脂感,差唔多去到入口即化配埋底下牛油多士一齊食真係好滿足😍😍
📍$588/1ppl 入門廚師發板五道菜套餐
📍前菜

📍鐵板海鮮兩品

我地個日有四款海鮮選擇,包括扇貝、東星班、鮑魚、帶子🥳
因為叫左2個餐,所以可以揀晒呢4款海鮮✌🏻
鮑魚係配左店家自製蒜醬,食落好香蒜味之餘,仲好爽口彈牙🤤
東星班魚皮煎到脆口,食落肉質嫩滑🤤
帶子同扇貝嘅size都好大隻
兩者食落味道豐富
📍鐵板肉類一品

我地叫左7成熟嘅澳洲牛柳粒
牛肉粒嘅肉質好嫩滑,食落好軟腍,一啲根都無
值得一試

因為紫薯味好出
同爆珠一齊食好夾🤭
📍138 鵝肝多士

鵝肝比想像中更加厚切
因為有油脂感,差唔多去到入口即化
配埋底下牛油多士一齊食真係好滿足😍😍
2024-05-30 18 瀏覽
位於佐敦寧波街和白加士街交界的「龍亭」單是餐廳外觀也很特別驟眼看有點像藝術品餐廳的入口是隱藏式的走進餐店舖小小的主打墨綠色顯得有點貴氣有多個鐵板燒套餐揀選我們選擇了$588和$788的套餐各一海鮮揀選了帶子、東升斑、虎蝦和白鱔特別推薦加拿大帶子非常鮮美更加了魚子醬作為點綴越南大虎蝦爽口彈牙牛柳粒肉質有咬口特別喜歡半碟的櫻桃蘿蔔炒飯粒粒分明甜品的部份是紫薯和豆腐雪糕非常綿滑還加了爆珠紅豆來餐廳的朋友記得一定要訂位
位於佐敦寧波街和白加士街交界的「龍亭」
單是餐廳外觀也很特別
主打墨綠色
顯得有點貴氣

有多個鐵板燒套餐揀選
我們選擇了$588和$788的套餐各一
海鮮揀選了帶子、東升斑、虎蝦和白鱔
特別推薦加拿大帶子

甜品的部份是紫薯和豆腐雪糕
非常綿滑
還加了爆珠紅豆

來餐廳的朋友記得一定要訂位
隱藏在佐敦嘅鐵板燒可以欣賞師傅系面前即燒即食視覺與味覺雙重享受😋☀️入門廚師發板套餐 五道菜 $588☀️季節廚師發板套餐 七道菜 $788七道菜會多出前菜同特色湯日本蘭王蛋配魚子醬🥚菊花豆腐白麵豉湯🌼⟡招牌沙律⟡煙三文魚沙律🥗有魚子醬點綴柚子黑醋配蔬菜 非常酸甜開胃⟡鐵板海鮮 ⟡每人有兩款海鮮由廚師發板今次享用三款唔同海鮮🍽️🔅鮑魚鮮嫩爽口❣️好有彈性高溫快炒完美保留鮑魚鮮甜🔅黑松露帶子配黃瓜 層次豐富爽脆黃瓜中和黑松露濃郁香氣帶子柔軟口感絕佳🔅東星斑好鮮甜表皮煎到金黃香脆店員會細心介紹醬汁柚子黑醋自帶酸調提升鮮味蝶豆花泡沫好特別 🫧外表夢幻味道比較似咸咸地嘅海洋味🌊⟡主菜 ⟡🔅澳洲牛柳粒7成熟牛柳 內部粉嫩多汁切片炸蒜 特有竹炭粉 Washabi嘅搭配獨特調味超級有驚喜🤩🔅燒日本雞扒雞皮燒到好脆 肉質好嫩 一啲都唔柴配搭手磨Washabi醬 風味🔝🔝⟡海鮮炒飯⟡七道菜套餐中嘅炒飯會升級加配新鮮海膽炒飯粒粒分明✨非常有鑊氣⟡甜品⟡紫薯雪糕 豆腐雪糕配料有爆爆珠 意大利食用玫瑰🌹今次叫咗菊正宗純米 $99🍶味道清爽易入口❄️日本酒✖️鐵板燒真係絕配整體上鐵板燒火候控制得好好👍🏻晚市座無虛席🌃可見非
隱藏在佐敦嘅鐵板燒

味道清爽易入口❄️
日本酒✖️鐵板燒真係絕配

整體上鐵板燒火候控制得好好👍🏻
晚市座無虛席🌃可見非一般人氣
大家一定要預約咗先~
2024-05-28 358 瀏覽
做過一輪功課 六百幾個正評 仲有kol拍過六百幾七百一位嘅晚市鐵板燒我諗應該無乜地方平得過佢口碑咁好 都期待不過食完再搵翻唯一嗰個負評發現同我嘅感受差唔多😓門面其實係唔錯嘅但係入去度趟門開始就出事唔知點解度門設計到好窄大份少少要側身入 (雖然佢地有俾第二度門出入)成間餐廳就得兩個鐵板師傅一個師傅仔工作包括晒洗碗 收錢 抹枱餐廳係無廚房所有備料洗碗都係見到嘅範圍做仲有個充滿晒污漬係上面嘅大垃圾桶😅都幾嚇人有一個士多房咁嘅房師傅仔出入之間 睇到入面都幾污糟同混亂😓最後就係入面拎個甜品出嚟😅放係濕紙巾上面嘅餐具😅野食有啲擺盤師傅係nice嘅 每樣嘢都會有少少介紹仲會講下笑咁整體體驗加埋味道真係…扭轉唔到一切佢嘅價錢係比同類平但真係將貨就價咗
做過一輪功課

發現同我嘅感受差唔多😓

門面其實係唔錯嘅
但係入去度趟門開始就出事
唔知點解度門設計到好窄
大份少少要側身入 (雖然佢地有俾第二度門出入)

成間餐廳就得兩個鐵板師傅一個師傅仔工作

仲會講下笑咁

整體體驗加埋味道真係…扭轉唔到一切
佢嘅價錢係比同類平
但真係將貨就價咗

最近發現佐敦開左呢間低調嘅鐵板燒餐廳,餐廳門口嘅裝修走暗黑系,但入面系好有氣氛,有隻識發光嘅龍會噴水🐲非常有氣派!座位亦都有席前吧枱,可以近距離欣賞廚師用心烹調!餐廳亦都有吾同價位嘅鐵板set, 5道菜 $588, 7道菜 $788, 夜晚呢個價錢都好吸引啊😍 2者分別主要系多左份前菜同麵豉湯,2個set都有肉&海鮮,食得滿足❤️煙三文魚沙律前菜 魚子醬配蘭王蛋兩款海鮮🦐我地分別揀左帶子、鮑魚、扇貝、虎蝦,每款海鮮廚師都用左吾同方式烹調 ~ 而每碟都有D 蝶豆花泡泡,本身以為系裝飾作用睇落去靚D, 原來系可以沾點D海鮮,提升鮮味!一款肉類🥩 試左厚切黑豚扒 & 澳洲牛柳粒,個豬真系好有驚喜啊,咬落一D都吾乾身,好juicy 啊,配埋個特調菠蘿醬汁,酸酸甜甜,味道非常夾啊😍海鮮炒飯菊花豆腐白麵豉湯甜品🍨紫薯雪糕& 檸檬雪葩,裡面一粒粒嘅並吾系珍珠,系分子料理黎,咬開係紅豆沙,好特別有創意!我地仲嗌左枝細細嘅菊正宗純米sake , 隻杯都好有氣派啊,配埋咁豐富嘅美食,真系大滿足啊😋

前菜 魚子醬配蘭王蛋

2024-05-27 42 瀏覽
同朋友嚟食鐵板燒,呢度嘅鐵板燒有唔同價位,由$388起跳,我哋就叫咗入門廚師發辦套餐($588)同季節廚師發辦套餐($788),分別有五道菜同七道菜。招牌沙律先上嘅煙三文魚沙律,鹹香煙三文魚卷住沙律菜,賣相精美。前菜七道菜套餐先有嘅前菜係日本蘭王蛋白松露醬拌魚子醬。濃郁嘅蛋香、清香白松露,加埋鮮味魚子醬,簡直係最強配搭。鐵板海鮮兩品師傅會喺面前即席炮製鐵板燒,今日師傅就整咗下面4款海鮮俾我哋,師傅仲好有心思整咗蝶豆花海鹽泡泡做伴碟:-南非孔雀鮑魚:爽彈嘅鮑魚配上師傅秘製嘅蒜蓉醬,鮮甜又惹味。-帶子拌意大利黃瓜:帶子煎到啱啱熟,口感仲係好水嫩,鮮甜多汁。澳洲牛柳每個套餐都有份肉類,其中一款我哋就揀咗澳洲牛柳。牛柳煎到五成熟左右,肉味香濃,可以配炸蒜片同竹炭鹽一齊食。宮城縣厚切黑豚扒而另一款就揀咗黑豚扒,黑豚扒係厚切嘅肉質腍嫩一啲都唔嚡,配嘅係非常特別嘅鳳梨辣汁,有淡淡鳳梨果香之餘又辣辣哋非常過癮。-虎蝦:彈牙虎蝦配埋手打嘅蝦頭蝦膏汁,原汁原味。-白鱔:白鱔外皮煎到好香脆,肉質爽嫩,點少少七味粉同竹炭海鹽,更加帶出魚嘅鮮味。海鮮炒飯兩個套餐都會跟海鮮炒飯,炒飯粒粒分明,炒得好香,而頭仲有隻

招牌沙律
先上嘅煙三文魚沙律,鹹香煙三文魚卷住沙律菜,賣相精美。

前菜

鐵板海鮮兩品

澳洲牛柳

宮城縣厚切黑豚扒

-虎蝦:彈牙虎蝦配埋手打嘅蝦頭蝦膏汁,原汁原味。

海鮮炒飯
兩個套餐都會跟海鮮炒飯,炒飯粒粒分明,炒得好香,而頭仲有隻海蝦。而七道菜套餐嘅炒飯更加會升級加上醬油漬三文魚子,鮮味進一步提升。

菊花豆腐白麵豉湯
七道菜套餐亦會跟埋白麵豉湯,白麵豉比一般嘅麵豉湯飲落更加清甜。由切成絲嘅豆腐就睇得出師傅厲害嘅刀工。

是日甜品
甜品方面就有柚子雪葩同紫薯雪糕,兩款都加咗分子爆珠紅豆,增添口感。柚子雪葩非常清新,而紫薯雪糕就香甜軟滑。

月桂冠The Shot 濃醇本釀造 $84
餐廳嘅日本酒藏都幾豐富,有唔到款式嘅酒。我哋就叫咗支本釀造清酒,邊食邊飲。

龍亭 (佐敦)
佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖

2024-05-26 34 瀏覽
龍亭,位於佐敦寧波街的瑰寶,環境優雅,燈光柔和,是一個享受美食的絕佳場所。與朋友都揀了食入門廚師發板套餐,五道菜$588/位先上的前菜是招牌沙律,煙三文魚鮮美配格陵蘭魚子醬,及配有車釐茄、龍珠果,整體味道層次豐富,口感清新。鐵板燒海鮮兩品南非孔雀鮑魚,鮑魚肉質爽脆,蒜蓉的香氣與鮑魚的鮮美完美結合。扇貝用松露牛油調味,新鮮清甜。伴碟的還有蝶豆花及海鹽泡泡。北海道帶子,帶子鮮嫩,黑松露的香氣提升了整體的味道層次,口感細膩,帶有鐵板煎的香,帶子底下還有一件爽脆的黃瓜。東星班肉質鮮美。澳洲牛柳粒,軟腍充滿牛肉香,伴碟的炸脆蒜片增添口感及香味,還有竹炭鹽,帶出牛肉的獨特風味。宮城縣厚切黑豚扒,厚切讓口感更加滿足,豚肉煎得頗香,配有菠蘿辣菜汁。海鮮炒飯,粒粒分明,搭配鮮甜 的原隻蝦仁、脆卜卜鹹香的三文魚籽及蛋碎,鹹香四溢,口感豐富。麒麟一番榨啤酒,口感順滑,泡沫豐富,是搭配美食的佳選。紫薯雪糕,口感細膩甜而不膩。豆腐雪糕清新。兩種口味各有特色,都有爆珠紅豆, 咬開爆珠才食到紅豆的軟綿,口感特別,帶來新奇的味蕾體驗。整體而言,龍亭的菜品精緻,鐵板烹調保留原汁原味,鮮美多汁,味道出色,環境優美,是一個

與朋友都揀了食入門廚師發板套餐,五道菜$588/位

鐵板燒海鮮兩品
扇貝用松露牛油調味,新鮮清甜。
伴碟的還有蝶豆花及海鹽泡泡。

東星班肉質鮮美。

麒麟一番榨啤酒,口感順滑,泡沫豐富,是搭配美食的佳選。

紫薯雪糕,口感細膩甜而不膩。
豆腐雪糕清新。

整體而言,龍亭的菜品精緻,鐵板烹調保留原汁原味,鮮美多汁,味道出色,環境優美,是一個值得推薦的美食之地。
2024-05-23 171 瀏覽
難得星期五,同朋友試咗呢一間位於佐敦嘅鐵板燒地鐵站一出嚟 行幾分鐘已經到,舖頭好大隻字寫住店舖名稱,非常有氣勢😆晚市套餐有幾款,由入門級588 到高級1088~任君選擇~我哋兩個就揀咗788 季節廚師發板套餐總共有七道菜~🔶煙三文魚沙律🥗,配上黑醋同魚子醬 口感一流🔶跟住係前菜,日本欄和溫泉蛋 配上白松露及魚子醬濃郁嘅蛋汁配上鹹香嘅白松露,十分之好食🔶海鮮就揀選左 大蝦同帆立貝比目魚同鮑魚每款海鮮睇得出師傅手勢極好,我最鍾意鮑魚,非常彈牙🔶肉類揀選澳洲牛柳粒牛柳粒非常香,肉質鮮美 ,一流🔶差唔多尾聲 有麵豉湯 同埋黑松露海鮮炒飯炒飯炒得乾身唔會油,麵豉湯唔會太鹹,味道啱啱好最後送上甜品🍮~完美嘅句號冰凍嘅雪糕,好正食鐵板燒唔少得飲米酒,我哋叫咗呢個The shot 純米酒 口感清新幾好飲🥰
難得星期五,同朋友試咗呢一間位於佐敦嘅鐵板燒

晚市套餐有幾款,由入門級588 到高級1088~任君選擇~

我哋兩個就揀咗788 季節廚師發板套餐

總共有七道菜~
🔶煙三文魚沙律🥗,配上黑醋同魚子醬 口感一流

🔶跟住係前菜,日本欄和溫泉蛋 配上白松露及魚子醬

濃郁嘅蛋汁配上鹹香嘅白松露,十分之好食

🔶海鮮就揀選左 大蝦同帆立貝
比目魚同鮑魚

每款海鮮睇得出師傅手勢極好,我最鍾意鮑魚,非常彈牙

🔶肉類揀選澳洲牛柳粒
牛柳粒非常香,肉質鮮美 ,一流

🔶差唔多尾聲 有麵豉湯 同埋黑松露海鮮炒飯
炒飯炒得乾身唔會油,麵豉湯唔會太鹹,味道啱啱好

最後送上甜品🍮~完美嘅句號
冰凍嘅雪糕,好正

在香港的鐵板燒其實有不少,當然有貴價亦有一些價錢相宜的。龍亭位於佐敦寧波街的轉角位,是一間頗隱蔽的鐵板燒餐廳。門口屬於密閉式,從外面看不到餐廳內部,進去後卻是別有洞天。餐廳的鐵板燒 Omakase 套餐最便宜 HKD 588 起便可以吃到。而且不像傳統的鐵板燒套餐,當中更加入了一些創意料理,所以滿有驚喜。吃鐵板燒又怎可以少了酒呢!? 菊正宗純米 (HKD 99/300ml)店內有一個酒櫃,還有不少酒可以選擇呢。我們點了 入門廚師發板套餐 (HKD 588) & 季節廚師發板套餐 (HKD 788)前者會有五道菜,後者的則有八道菜。兩個套餐都有一個招牌沙律,是非常開胃的煙三文魚沙律配龍珠果。三文魚上有格陵蘭魚子醬點綴,吃的時候在沾點甜酸的黑醋中和柚子醋的酸。後者的套餐還會有一個前菜,是像豆腐花一樣幼滑的溫泉蛋。吃之前先將格陵蘭魚子醬和白松露和蛋黃拌勻,蛋味很濃,十分鮮香。接下來就是鐵板燒的部份,兩個套餐都可選兩款海鮮,選了帶子和扇貝。帶子是配意大利黃瓜片和黑松露一起吃,厚身的帶子很有咬口。還有個自家製的蝶豆花泡泡,很特別。沾來一起吃有增加鹹味的作用。扇貝則是配一個非常香的牛油黑松露醬汁,
在香港的鐵板燒其實有不少,當然有貴價亦有一些價錢相宜的。
龍亭位於佐敦寧波街的轉角位,是一間頗隱蔽的鐵板燒餐廳。
門口屬於密閉式,從外面看不到餐廳內部,進去後卻是別有洞天。

店內有一個酒櫃,還有不少酒可以選擇呢。
菊正宗純米 (300ml)

前者會有五道菜,後者的則有八道菜。
煙三文魚沙律

後者的套餐還會有一個前菜,是像豆腐花一樣幼滑的溫泉蛋。

帶子是配意大利黃瓜片和黑松露一起吃,厚身的帶子很有咬口。
扇貝則是配一個非常香的牛油黑松露醬汁,香濃惹味。
帶子和扇貝

另一個貴點的套餐就選吃落很鮮嫩的鮑魚,配特製蒜蓉更為惹味。
虎蝦質感厚實且彈牙,旁邊是用蝦頭製作的醬汁,味道香濃並將鮮味提升了。
鮑魚 & 虎蝦

季節廚師發板套餐除了多一個前菜,還有一個鵝肝多士
鵝肝充滿油香,但因為帶酸的菠蘿醬減掉了那份油膩感﹐整塊吃掉也沒問題。
平時都是香脆多士加鵝肝的吃法,那特製的醬有畫龍點睛的作用。
鵝肝多士

這間鐵板燒會有擺盤,煎香的雞肉肉質滑嫩,吃落不會是乾柴的那種,外皮也很脆。
而且這間的醬汁都頗特別,每一款都有著自身的吸引點。
像雞肉就是配微辣的辣菜汁亦有蒜香牛油,味道層次非常豐富。

五成熟的牛則是配蒜片和即磨山葵來吃,讓牛肉的味道更為突出。
肉味濃郁再加上軟嫩口感,確實不錯。不過牛的話入門那個套餐不在選擇之列。
另外季節那款套餐會有清甜的菊花豆腐白麵豉湯,說是用豚骨來煮的湯頭。

兩個套餐都有黑松露海鮮炒飯,但稍貴的套餐會多了海膽。
米飯炒得很香且乾身,不會吃到滿嘴油。份量剛好,吃完很滿足。
黑松露海鮮炒飯

最後還有甜品,是豆腐紫薯雪糕配上爆珠紅豆,好得意。

豆腐比紫薯淡身一點,所以要先吃。紫薯雪糕很香濃,甜度也較高。
豆腐雪糕
紫薯雪糕
2024-05-21
$811.5 (午餐)
帶子和扇貝
鮑魚 & 虎蝦
鵝肝多士
豆腐雪糕
2024-05-22 24 瀏覽
煙三文魚魚子醬沙律沙律色彩豐富,煙燻三文魚搭配魚子醬,為整道菜增添豪華感,酸爽嘅黑醋汁和魚子醬嘅鹹味交織,口感豐富特別!鐵板燒~魚子醬帶子配泡沫醬帶子大大隻,質地彈牙,魚子醬嘅鹹香味增添了層次感,泡沫醬則甜甜地,口感奇妙。牛油扇貝扇貝被烹調至金黃色,散發著誘人香氣,入口鮮嫩。西班牙黑毛豬扒慢煎嘅黑毛豬扒肉質豐潤多汁,帶有油脂香氣,有濃郁豬肉香,唔錯。海鮮炒飯炒飯粒粒分明,海鮮令米飯唔使過多調味,每啖都食到鮮甜味。紫薯雪糕深邃嘅紫色好有美感,入口綿密幼滑,帶有紫薯獨特香甜味道!
煙三文魚魚子醬沙律

鐵板燒~
魚子醬帶子配泡沫醬

牛油扇貝
扇貝被烹調至金黃色,散發著誘人香氣,入口鮮嫩。

西班牙黑毛豬扒

海鮮炒飯

炒飯粒粒分明,海鮮令米飯唔使過多調味,每啖都食到鮮甜味。

紫薯雪糕

深邃嘅紫色好有美感,入口綿密幼滑,帶有紫薯獨特香甜味道!

2024-05-22 48 瀏覽
我和老公上星期造訪了位於佐敦寧波街的龍亭餐廳,體驗了令人難忘的鐵板燒套餐。從踏進餐廳的那一刻起,我就被濃郁的香氣所吸引,彷彿置身於日本的居酒屋之中。套餐中包羅萬象,有精心挑選的上等食材,包括鮮嫩多汁的豬扒和雞扒,肥美入味的鮑魚和帶子,以及鮮美多汁的白身魚。每一種食材都呈現出最佳的狀態,表現出主廚對食材的深入瞭解和精湛的烹飪技巧。令我印象最深刻的要數最後的炒飯和雪糕。炒飯色澤金黃,米粒分明,入口即化,配上最後的雪糕,清甜順口,令人意猶未盡。與此同時,同事點的日本梅酒為整頓餐飲增添了一抹淡雅的氣息。總的來說,龍亭的鐵板燒套餐不僅食材新鮮,而且烹飪手法精湛,令人垂涎三尺。無論是情侶約會,還是好友聚會,這裡無疑是一個不錯的選擇。

與此同時,同事點的日本梅酒為整頓餐飲增添了一抹淡雅的氣息。

無論是情侶約會,還是好友聚會,這裡無疑是一個不錯的選擇。
2024-05-21 11437 瀏覽
隱世嘅鐵板燒店,因為餐廳門面實在係睇唔出係一間鐵板燒店。店內位置唔多,基本每日都好full,所以我都提早book定檯以免無位。餐廳環境都簡單,可以正面體驗到廚師介紹每樣食材同鐵板燒嘅樂趣。餐牌上都多選擇,不過如果想食活海鮮記得預早一日訂。套餐上有幾款唔同嘅選擇,而且套餐可以自選肉類或者海鮮,今次同朋友就分別嗌左五道同七道菜嘅鐵板套餐。入門廚師發板套餐(五道菜)$588季節廚師發板套餐(七道菜)$788沙律沙律係煙三文魚配上黑魚籽加上新鮮嘅有機菜同龍珠果清新之餘配上甜黑醋,味道新鮮簡單夠開胃前菜另外有魚籽醬溫泉蛋,白松露配上魚子加落半熟嘅溫泉蛋到介開蛋黃混埋一齊食,蛋無腥味之餘松露同魚籽嘅味道勁香濃,口感就似食緊豆腐花主食另外主食肉類值得介紹嘅有宮城縣厚切黑豚扒,澳洲鐵板牛柳粒兩樣主食嘅擺盤都非常精美,厚切豬扒唔太肥,食落有淡淡嘅豬甜香同油香,配上店家自製嘅醬汁,味道上更加突出到另外牛柳粒火喉處理岩岩好,5成嘅熟度,肉汁不斷滲出。配上炸蒜片同手磨新鮮wasabi,味道更加香濃,肉味更加香菊花豆腐白麵豉湯香濃味道又唔會太鹹嘅麵豉湯入面有唔少嘅滑豆腐絲同埋海帶,清香得黎豆腐加左份滑滑嘅口感海

入門廚師發板套餐(五道菜)$588

季節廚師發板套餐(七道菜)$788

沙律
沙律係煙三文魚配上黑魚籽加上新鮮嘅有機菜同龍珠果
清新之餘配上甜黑醋,味道新鮮簡單夠開胃

前菜
另外有魚籽醬溫泉蛋,白松露配上魚子加落半熟嘅溫泉蛋到

主食
另外主食肉類值得介紹嘅有宮城縣厚切黑豚扒,澳洲鐵板牛柳粒

海鮮炒飯
最後海鮮炒飯用上大虎蝦黎炒,上面加左唔少嘅大粒魚籽。炒炒粒粒分明,而且加左雞蛋入去一齊炒,口感好食

甜品
甜品分別有柚子雪葩同紫薯雪糕,入面仲加左紅豆沙爆珠,幾特別之餘,作為呢一餐嘅完結幾滿足
2024-05-19
10 分鐘 (堂食)
2024-05-21 67 瀏覽
多得朋友介紹,嚟到呢間喺低敦嘅隱世高質小店!當晚食咗$588同$788嘅套餐沙律新鮮,魚上面有魚子,汁就配咗柚子醋同黑醋,食落開胃清新,伴碟嘅龍珠角好鮮甜虎蝦新鮮,爽口彈牙,配手打蝦碰蝦糕汁冇得輸!白鱔香脆,點少少辣粉吊下味已經好正!蝶豆花泡好解膩扇貝配咗牛油黑松露汁,勁鮮甜!東星斑好有咬口!溫泉蛋撈埋魚子食,口感同味道都好豐富豚肉肉質軟腍,點白松露定菠蘿醬都好夾,伴碟嘅櫻桃蘿蔔酸甜解膩和牛本身就牛味香濃,加炸蒜點埋竹炭鹽味道再提升,高質海鮮炒飯粒粒分明,乾身香口,鮮味十足味增汁嘅豆腐一絲絲,好精緻酒好香醇,易入口,$84好抵飲豆腐同柚子雪糕,唔會太甜,爆珠紅豆好特別酒類同非酒精飲品選擇都好多裝修日式得嚟好特別,餐牌選擇多,服務亦殷勤,食得好開心!

扇貝配咗牛油黑松露汁,勁鮮甜!東星斑好有咬口!

溫泉蛋撈埋魚子食,口感同味道都好豐富

和牛本身就牛味香濃,加炸蒜點埋竹炭鹽味道再提升,高質

海鮮炒飯粒粒分明,乾身香口,鮮味十足

味增汁嘅豆腐一絲絲,好精緻

酒好香醇,易入口,$84好抵飲

豆腐同柚子雪糕,唔會太甜,爆珠紅豆好特別

酒類同非酒精飲品選擇都好多

裝修日式得嚟好特別,餐牌選擇多,服務亦殷勤,食得好開心!
2024-05-19 8437 瀏覽
我哋嗌咗 Seasonal Omakase (7道菜)($788@1)咁呢個Omakase就包括咗有沙律(北海道煙三文魚特色沙律)、前菜、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、昆布豆腐麵豉湯、炒飯同埋是日甜品咁首先講咗我哋兩個嘅鐵板海鮮先啦我就揀咗要白鱔、扇貝而我朋友就揀咗要虎蝦同埋鮑魚我想講呢個白鱔真心超高質素😘😘食落去好脆口之餘亦都好滑嫩扇貝就同鮑魚一樣食落去都好爽口、彈牙😚😚同埋都好入味唔會覺得好乾身虎蝦食落去都覺得好新鮮😝😝而且蝦肉嘅味道幾鮮甜除此之外嗰個魚子醬溫泉蛋度幾特別😮😮第一次咁樣食溫泉蛋~~之後就講吓嗰個肉類啦我哋兩個都揀咗要澳洲牛柳粒💖💖食落去真係完全幾有咬口而且亦都好Juicy👍👍配埋旁邊嗰啲鹽/蒜片一齊食就會更畫龍點睛跟住周講吓嗰個鵝肝多士同埋炒飯啦鵝肝完全做到油而不膩嘅效果😋😋所以食落去唔會覺得好Heavy而多士食落去都好脆口炒飯食落去都算幾粒粒分明食落去口感比較脆😗😗同埋真係幾有鑊氣最後就講埋嗰個甜品/嘢飲啦我哋嗰個是日甜品係豆腐雪糕食落去豆腐味真係幾濃郁🥰🥰嘢飲方面我哋揀咗飲KIRIN ICHIBAN($88)而且呢個啤酒亦都做緊買二送一優惠‼️‼️

咁首先講咗我哋兩個嘅鐵板海鮮先啦
我就揀咗要白鱔、扇貝
而我朋友就揀咗要虎蝦同埋鮑魚
我想講呢個白鱔真心超高質素😘😘
食落去好脆口之餘亦都好滑嫩
扇貝就同鮑魚一樣食落去都好爽口、彈牙😚😚
同埋都好入味唔會覺得好乾身
虎蝦食落去都覺得好新鮮😝😝
而且蝦肉嘅味道幾鮮甜
除此之外嗰個魚子醬溫泉蛋度幾特別😮😮
第一次咁樣食溫泉蛋~~

之後就講吓嗰個肉類啦

同埋真係幾有鑊氣

最後就講埋嗰個甜品/嘢飲啦
我哋嗰個是日甜品係豆腐雪糕
食落去豆腐味真係幾濃郁🥰🥰
嘢飲方面我哋揀咗飲KIRIN ICHIBAN($88)
而且呢個啤酒亦都做緊買二送一優惠‼️‼️

• 炒飯
  • 澳洲牛柳粒
  • 鐵板海鮮兩品
  • 鵝肝多士
👑入門廚師發板套餐(五道菜)$588👑季節廚師發板套餐(七道菜)$788招牌沙律新鮮爽脆的蔬菜搭配煙三文魚和柚子醋,非常清新。鐵板海鮮兩品五道菜有四款海鮮選擇,七道菜有六款海鮮選擇。東星斑同帶子保留了原本的鮮味與嫩滑的口感配上廚師特製的蝶豆花泡泡,讓人回味無窮。宮城縣厚切黑豚扒黑豚扒肉質肥美且鮮嫩多汁,每一口都能感受到濃郁的肉香,搭配特製的白松露牛油同埋菠蘿醬,連蘿蔔都造成Mario蘑菇嘅形狀非常可愛。澳洲牛柳粒牛肉外層焦香,內裡則保持了嫩滑的口感。牛柳粒的汁水豐富,每一口都讓人陶醉其中。配搭香脆嘅蒜片和竹炭鹽,令味道升華。菊花豆腐白麵豉湯這道湯品以白麵豉為基底,不錯。黑松露海鮮炒飯海鮮炒飯中的米粒顆顆分明,搭配新鮮的蝦仁,黑松露及一些時令蔬菜,炒得火候剛好。時日甜品柚子雪糕同埋紫薯雪糕,配搭分子料理爆珠紅豆,會流出紅豆沙,味道非常出。菊正宗純米醇厚,入口柔和,99蚊性價比極高。
👑入門廚師發板套餐(五道菜)$588
👑季節廚師發板套餐(七道菜)$788

招牌沙律
新鮮爽脆的蔬菜搭配煙三文魚和柚子醋,非常清新。

鐵板海鮮兩品

宮城縣厚切黑豚扒

澳洲牛柳粒

菊花豆腐白麵豉湯
這道湯品以白麵豉為基底,不錯。

時日甜品

菊正宗純米
醇厚,入口柔和,99蚊性價比極高。