2019-06-25 605 瀏覽
這間位於九龍灣站附近的齊齊素,是新式的素食自助餐,近年香港人都比較注重健康,身邊都有朋友開始轉食素食,今次就是朋友帶我去試下自助餐的素食。首先要在門口購票後憑單入座,平日晚市都幾乎爆滿,而食物方面都有很多款式,真是有點似酒店的自助餐,有沙律、湯、小食、壽司、主菜、炸物等等,當然不少得是甜品啦!自助餐基本的要求是要refill夠快,最怕見到長期空碟,這裏大部份食物都可以做到,當然有些比較受歡迎的食物則會一出無耐就已經所剩無幾。 食物方面,沙律款式多而且味道不錯,清新開胃。炸物就略嫌不夠香脆,有點腍。其他主食多以蔬菜及菇菌為主,真是少鹽少油,十分健康,味道都很不錯。最吸引的是pizza及自製burger,味道幾可亂真。甜品有有機豆腐花、糖水及一些糕點,豆花很嫩滑。整體食物質素都不錯,百多元都算合理。
炸物就略嫌不夠香脆,有點腍。
最吸引的是pizza及自製burger,味道幾可亂真。
甜品有有機豆腐花、糖水及一些糕點,豆花很嫩滑。
整體食物質素都不錯,百多元都算合理。
2019-06-25 383 瀏覽
(English below👇🏻) 第二次來到齊齊素完全是為了他們的甘筍蛋糕😍口感很特別、很實在⋯⋯也很喜歡他們的炸南瓜😋😋但整體上覺得他們水準不及初開店時,大概是因為人流多了,品質比較難控制⋯⋯好像芝麻糊太稀、食物補充方面偏慢😢下次會選人較少的時間再來,希望下次一切有所進步呢💪🏻😉This was my second time visiting this place~ was going back for their vegan carrot cake which was extra dense and firm 😋😋. I also liked the pumpkin tempura a lot. 👍🏼But it seems that its overall quality wasn’t as good as last time (as least to me). I guess it’s because of the popularity that makes quality control problematic ~ the sesame sweet soup was ve
下次會選人較少的時間再來,希望下次一切有所進步呢💪🏻😉

But it seems that its overall quality wasn’t as good as last time (as least to me). I guess it’s because of the popularity that makes quality control problematic ~ the sesame sweet soup was very watery, refill was slow... someone kept shoving me at the back with her used plate 😥
Anyway I’ll still come back again, perhaps will pick a time when it’s less busy.

2019-06-23 403 瀏覽
近年香港的素食人口日漸增加,坊間的素食料理也多開了不少。最近在九龍灣得寶見到這間新開的素食自助餐,走入內嘗試一下。雖然是平日晚上,前來用餐的人原來也不少。是否純粹因為新開張有優惠,就不清楚了。跟很多本地素食自助餐的做法一樣,客人也是先付款,後入座,然後自助取食物。這裏的食物選擇並不算是很多,但是排列整齊,客人也非常有禮貌的排隊取食物。食物被取到差不多之後,就很快放入新食物,保證食物供應源源不絕。熱食沒有太大驚喜,也是一般蔬菜青豆之類。但是一直行到後面的炸物,就開始出現驚喜。很多素食自助餐裏的炸物,因為擺放很久,已經沒有熱辣辣脆卜卜的感覺。但是這裏的唐揚 refill 得很快,所以進食的時候保持鬆脆口感,確實帶來驚喜。在場的客人,每見到新鮮的炸物出現,就會蜂擁上前領取。亦因為受歡迎,替換的速度就加快了。在這個良性循環之下,食物就更加新鮮了。除了熱食之外,這裏的沙律和冷盤亦算不錯。甜品類我沒有光顧,所以也說不出什麼評價來。取回來的食物賣相其實也不太差。吃完之後記得處理廚餘,並且把杯碟碗筷分類擺放,做個有質素的客人。

除了熱食之外,這裏的沙律和冷盤亦算不錯。

甜品類我沒有光顧,所以也說不出什麼評價來。

取回來的食物賣相其實也不太差。

2019-06-17
2019-06-09 855 瀏覽
短期內唔會再食第2次是咁的~1. 我唔肯定邊d 係員工有d 員工 (可能係老闆級)著住便服我以為係客但原來係staff 向收銀機前面好耐搞到條龍好長阻住畀錢然後話有人帶位望一望又唔知邊個會帶位 (因為又係著便服)我覺得落得場就著返制服好d 2. 入到場食野好有入camp ge 感覺因為d 座位同以前讀書d camp site 好相似即係冇餐廳應有ge舒適感想快d 食完快d 走另外入場要畀錢先等等指示係清晰ge 而員工們都會提好多次 首先咁。。然後咁。。。所以由入場開始就覺好似要遵守場地規則咁好多規矩3. 繼續入camp食完之後需要自行將用過ge餐具放返回收區回收區都幾乾淨企理餐具回收分門別類廚餘有廚餘區垃圾有垃圾桶Li 次自助餐由食物到服務都係自助到底4. 因為環保原因 大家都會鼓勵只用一set 碗筷餐具環保原意係好ge但平時食自助餐用新碟拎食物公共餐具掂到自己個碟自然冇問題而實際地用返食過ge 舊碟出去拎食物係有d 唔衞生因為公共餐具總有機會掂到個用過ge碟5. 食物質素方面食物選擇都算多比我想像中好小食方面都算好味但熱盤有d 都幾難食唔係素食肉食問題而係調味好怪Eg. 咖哩冬瓜(?
短期內唔會再食第2次

是咁的~
1. 我唔肯定邊d 係員工
有d 員工 (可能係老闆級)著住便服
我以為係客但原來係staff
向收銀機前面好耐
搞到條龍好長阻住畀錢
然後話有人帶位
望一望又唔知邊個會帶位 (因為又係著便服)
我覺得落得場就著返制服好d

另外
入場要畀錢先等等
指示係清晰ge
而員工們都會提好多次
首先咁。。然後咁。。。
所以由入場開始就覺好似要遵守場地規則咁

小食方面都算好味
但熱盤有d 都幾難食
唔係素食肉食問題
而係調味好怪
Eg. 咖哩冬瓜(?!) 冇咖哩味,但有酸味
(放心唔係變壞ge 味)
我覺得煮完出黎可以直入廚餘區
2019-05-28 988 瀏覽
開咗相差不多兩個月, 第一次幫襯,食7點9時段,但見open rice 評語其實都相當中肯!例如:一入去啲嘢食就會好快清;提早15分鐘到,外面已經打晒蛇餅...有些餐廳也改進了,例如不限取一隻碟,門外排隊應比以前暢順。價錢都係平日夜晚$128,如果照原價$148,應該冇人來...首先,香港地,小餐廳可以提早入去坐低係常識吧,有訂位的,19:40已可入座,冇定位的要企埋一邊。門口企滿人應該比定錢先,然後派飛,等入面安排好再叫Number入。原來佢係分開兩條隊一條係有訂座,一條what in,只見一條長龍,我冇訂枱唔知頭唔知路照排。。。walk in係等訂坐坐晒入去先可以入,幾驚排到我嗰陣時冇得入。已經餓到7點9,仲要搵過另外一間餐廳咩。其次就係個地點略嫌偏遠,我個朋友去到淘大,竟然俾人老點方向,九龍灣鮮有人知道得寶商場點行!我出去接佢,朋友來到20:37,座抵就話啲食物唔夠熱(bingo, 之前評論有人咁講)。中埸19:30-45,唔係會將食物盤入面嘅水加熱?第三,出去接人朋友再返嚟,唔知係我有快步行,定係啲食物有問題,個胃有啲唔舒服。Anyway, 食物唔夠熱,冬天好快凍,夏天好容易有

有些餐廳也改進了,例如不限取一隻碟,門外排隊應比以前暢順。

。Anyway, 食物唔夠熱,冬天好快凍,夏天好容易有細菌(不是抺黑,試想食物有refill至少一轉,有什麼理由吾夠一小時內,都keep唔到食物熱?)

第四,因為walk-in 冇訂枱,2個人食同人搭圓枱。明白點解網評話啲枱擺得太密,每次坐枱中間的人出入要起身讓位,食buffet會經常離開座位是常識吧,用左茶餐廳嘅擺枱密度,而沒有預留空間俾人行。。。食物主吧是放靠牆,一拎食物D人蜂擁而至好墟冚。Refill食物的姐姐要叫大家借過。另外一邊沙律吧旁邊沒有放碟,要攞碟又要去墟冚嘅主bar那邊借過。

第五,我哋食到9點3,Pizza等都有剩,點知好好味的特色茶冇晒,想卙多杯冇曬。最後嗰轉食物果然會食晒,網上評論果然非虛。

食物都算有啲特色,甜嘅炸嘅辣嘅都有,番茄湯第一轉冇晒,refill 耐攞咗啲。咁嘅質素以街坊價來講算係OK,比緊$128,都有好多嘢食,算係咁。

但係世界有得比較,試想如果觀塘將軍澳開多一間素食buffet,真係唔會去。

有部份人食吾夠1小時就走,其實佢可以晚市設90分鐘外設60分鐘,用埋電腦來Mark位,招呼多啲時段放少啲枱,食客坐得會輕鬆啲。

佢最先天不足就係放嘢食嘅地方同廚房門口,中間隔咗一排枱。。。熱飲同嘢食位置又爭好遠。。。

尚有改進空間,加油💪🏻
2019-05-27
Book呢間餐廳前有先睇食評,見d差評都係話餐廳的安排做得唔好,但因為呢間近我,方便帶埋媽咪過來,所以都試下!我book 1點,未夠1點就去排住隊先,排到1點15左右入場,本來以為遲左入都要準時2點3走,不過原來佢地都係由入座起照計返75分鐘,所以都覺得ok嘅!食物方面,overall黎講味道正正常常,唔係差、但都冇特別好味,冇一樣野令人特別想再返去食,因為樣樣都可以輕易係普通茶點樓或者茶餐廳搵到(不過出面餐廳個d可能唔係素食version) ~要提一提嘅係個pizza,餅底完全唔脆,明明新鮮拎出黎嘅都唔脆、有d實,食落口感怪怪地,同埋味道唔突出,我個日去食有兩款味,但食落都唔係好分到兩種味有咩分別

2019-05-19
2019-05-27 599 瀏覽
選擇太少, 熱食不吸引, 沙律選擇少, 調味一般。REFILL時間極慢, 比起同類餐廳沒有湯水或糖水可試, 以初開餐廳而言, 令人失望。比同類素食自助餐貴, 但水準低。
選擇太少, 熱食不吸引, 沙律選擇少, 調味一般。
比同類素食自助餐貴, 但水準低。
2019-05-26
2019-05-26 455 瀏覽
同好友一行7人一齊黎食睇facebook宣傳係新開,就黎試試可能剛開始有些規矩有d亂員工態度幾好,又介紹今日主打係咩店內面積不大,所以大家都坐得比較近野食方面, 味道是正常,唔算係好特別,款式都係正常不過主打既有機薯仔沙律經老闆一番解釋明白製作方法先知原來係咁樣整出來,非常欣賞.另外主打的有機豆腐花都好好味仲有仲有我都鍾意食佢個條芋頭魚,唔同平似個d另外飲品有檸檬水啦, 薏米水, 仲有南非國寶茶(好似係南非)哈哈..真心以健康為本雖然好多評價都話食物一般般, 但係我覺得心機搭夠有老闆開素食店已經令我非常開心令大家多個地方可以食到素菜總括食物款式開以再增多一d, refill快d就更perfect ! 😊
同好友一行7人一齊黎食

睇facebook宣傳係新開,就黎試試
可能剛開始有些規矩有d亂

員工態度幾好,又介紹今日主打係咩
店內面積不大,所以大家都坐得比較近

野食方面, 味道是正常,唔算係好特別,款式都係正常

另外主打的有機豆腐花都好好味
仲有仲有我都鍾意食佢個條芋頭魚,唔同平似個d

雖然好多評價都話食物一般般, 但係我覺得心機搭夠

有老闆開素食店已經令我非常開心
令大家多個地方可以食到素菜

2019-05-24 406 瀏覽
好唔掂!入去前話要排隊,book 左排隊又唔係入先,我媽六十幾歲坐都冇得坐得左20分鐘,但有堆師奶好似識既就入左去食住先,好奇怪,入到去要先付錢後入坐,好似快餐店咁,2人當然想坐2人位,個載帽瘦矮矮的男職員話2位要坐圓枱,我話老人家要坐近啲擰野食,佢都唔理,帶去圓枱(唔近食物區),擰完一碟野食,返到泥,見一枱6人咁坐,好迫,但之後walkin後入的人就可以坐左2人枱,book都冇意思,係入到場咁解,中型摺合圓枱同去canteen飯堂冇分別囉,感覺好差呀,啲野食好少,凍飲得檸檬水(檸檬加水加冰)同唔知咩汁,稀到好似水咁😤😤😤第日即刻去尖沙咀一間出名的素自助餐補返,都係$88,坐得舒服又好食好多,佢抄人都抄得似啲丫
好唔掂!

2019-05-21
2019-05-21 409 瀏覽
近來越來越多人注意環保,餐飲上漸漸出現不同的素食自助餐,今天就是了位於德寶商場的齊齊素自助餐。依間自助餐是有分時段限制,分別是中午11:45及1:10;晚上6:00及7:45,每場限時90分鐘。黎之前記得提早電話預約!今天晚上和老公吃7:45場次,我們於7:30到達,門外已經出現一條長長地的尾,入座前先付款,提提大家,現時只接受現金支付。入座黎就可自動開餐,由於店內食客屬於同一場次,所以大家都同一時間湧出來取食物,所以都需要排隊同埋部份食物好容易被清空,不過建議大家唔使心急一次過領取太多食物,食店refill 食物速度都算快手,8:00左右取食物就唔洗點排隊🤣講下食物質素,分吃有熱食、冷盤、甜點同湯,以$128黎講總類都算多,而且味道都不錯👍🏻喜歡素食嘅朋友值得去試下
2019-05-21
2019-05-19 465 瀏覽
入座同付款時好混亂,book左1點至2點15分,過左1點都未入得,要係出面排隊,放人入去之後又要繼續排隊俾左錢先,係呢度都哂左唔少時間都未拎得野食,野食完全無味,全部都好淡,同埋食物完全吾熱,炸物係淋既,而且款式好少,refill亦好慢,拎食物位置好迫,一定唔會有下一次
2019-05-12 904 瀏覽
呢間店話新開,以為會有heart, 會做好D,博招客。。但實情是,款色不多,齋店連基本齋鹵味,粟米湯,餃子。。。。都冇;如吃素,款色又不多,稍為似樣的是竹炭迷你burger ,但冇心思,只放一片芝士,一片蕃茄,連生菜咁簡單都不加,可見好hea,求其有D咁!另外,話係素菜,連菜都不多,只有一款似是南乳齋菜的,但只有少少娃娃菜,冇咩料。。此店每樣野都只放樣樣少少,我講是各方面都係求其感覺;地方少少,做buffet, 但食物款式又得少少,但又冇咩好吃!晚餐$本身不算是貴,但以佢地無地方,環境,食物質素,款色計,就真不值!食物又不好吃,不夠熱,全是涼菜,pizza又淋的!不會再吃!真心覺得完全冇誠意,好搵錢!已經不平,仲要自己收拾碗碟,連執碗都慳番。。。。。只係一間用齋/素吃來巧取名目,不夠誠意,只係揾錢!不知所謂!
2019-05-09 1246 瀏覽
呢間餐廳出面好多人排隊,好彩我前一日訂位先食到。話第一輪6:00-7:30pm,我地係出面等,等到6pm,以為可以直接入去食,點知係6:00pm先開始收錢,要續個畀咗錢先入得,程序極慢,而入面環境都十分擠逼。 而食物方面⋯⋯真係超級失望🤬!!!雖然係畀新開張優惠價$128(原價$168),但真係覺得完完全全唔值呢個價! 首先,食物質素方面,完全唔得!好難食!係主食方面,韓式粉絲可以冇鹹味、其他齋嘅味道一般般,得啲炸物係唔錯,可以一試。而甜品方面,係我食過最最最最難食嘅甜品⋯⋯雖然知道而家潮流興少油少鹽少糖,但連我一向食開清淡嘅親戚都話啲食物唔掂😔⋯⋯紅豆沙可以冇甜味、乜桃膠甜品似橡筋、豆腐花以為食緊粉,一啲都唔滑,食完成條脷粉⋯⋯ 佢啲抹茶甜品,陣味真係我成世人食過咁多抹茶味中最差‼️‼️‼️本身好鍾意食抹茶嘅我,食到啲咁嘅質素,真係令我心碎。跟本得陣cream味,又唔甜,又冇味,一pat 唔知乜!💩💩💩(見其他人都淨低晒啲甜品⋯⋯) 然後,係食物供應方面,係又少又慢!成間鋪咁多人,個量得咁少,真係手快有手慢無,重要refill 個速度好慢,真係食完幾啖,就你眼望我眼⋯⋯ 呢間野
首先,食物質素方面,完全唔得!好難食!
呢間野,呢個價位,下次都係食返「無肉食」,呢間野真係請都唔會再妮,畀錢買難受😡!

2019-05-06
  • 沒有
管理好有問題,到夠鐘先安排比錢入坐,導致十分亂及呃客人食野時間!開始攞野食,食物款式很少,加埋炒粉炒飯都是得幾款熱暈,炸物冷盤甜品,店主安排大約百幾人入場用餐,根本應付不了,出到去完全冇野食攞,要坐在位等廚房慢慢逐款煮出來,攞到一點完全冇南乳味的南乳粗齋,番茄豆腐又係冇味,自問食野要求不高,以上兩款食物都好難煮得唔好食,竟然唔咸唔酸,其他熱暈我攞唔到,出菜出得好慢,但用餐時間大約1小時(因該店夠鐘先比慢慢入場,入到去又冇晒野食), 根本我和朋友都覺得中伏。。。冇下次,你地唔怕中伏就試下啦!因場入太多人太亂,同對該店冇期望,所以冇影相!
2019-05-07
安排混亂,食物選擇極有限,質素一般,簡單而言「瓜煮瓜,菜煮菜」,以店舖位置和食物供應與收費(試業$78,正價$98)相對,性價比超低,所以不試也吧!沒有損失,不會有失望!