2022-02-28 84 瀏覽
呢間小店最近係荔枝角工廈新開分店主打台菜及台式小食價錢親民又好味,CP值好高喔💛-🐙花枝丸配麻辣鬼椒粉($38)一共有5粒咬落外皮微脆,口感爽彈麻辣鬼椒粉唔算落咗好多但辣勁慢慢散發,好夠辣度愈食愈爽呀❣️唔食辣嘅朋友仔,可選擇配淮鹽喔!🐔炸滷大大雞排($42)雞扒激大塊!比手掌仲要大喔!雞扒新鮮即叫即炸咬落香脆可口,又唔太油膩!啖啖肉,好滿足呢🥰配上秘製滷水汁,甜甜味幾惹味!🌶麻辣鬼椒肉蛋吐司($48,包凍頂烏龍茶)餡料好多好足料呀!內餡夾住美國大草原殼飼豬扒及日本半熟流心蛋🥚再加咗麻辣鬼椒粉入口先辣後麻,好惹味呢😋推介辣迷必食喔💕🥪慢烤雞腿蛋吐司($46,包凍頂烏龍茶)餡料同樣好多好豐富慢烤雞腿大大件又夠厚身滑溜加埋日本半熟流心蛋呢個組合經典又好味呀❣️🥄黑糖紅棗薑三色圓($38,可選熱/凍)湯底唔會太甜薑嘅香辣味非常突出😋而三色圓則包括芋圓、地瓜圓及紫薯圓💜粒粒大粒分明,口感軟稔但就唔係好食到原材料嘅味道喇!

呢間小店最近係荔枝角工廈新開分店
主打台菜及台式小食
價錢親民又好味,CP值好高喔💛

🐙花枝丸配麻辣鬼椒粉($38)
一共有5粒
咬落外皮微脆,口感爽彈
麻辣鬼椒粉唔算落咗好多
但辣勁慢慢散發,好夠辣度
愈食愈爽呀❣️
唔食辣嘅朋友仔,可選擇配淮鹽喔!

🐔炸滷大大雞排($42)
雞扒激大塊!
比手掌仲要大喔!
雞扒新鮮即叫即炸
咬落香脆可口,又唔太油膩!
啖啖肉,好滿足呢🥰
配上秘製滷水汁,甜甜味幾惹味!

🌶麻辣鬼椒肉蛋吐司($48,包凍頂烏龍茶)
餡料好多好足料呀!
內餡夾住美國大草原殼飼豬扒及日本半熟流心蛋🥚
再加咗麻辣鬼椒粉
入口先辣後麻,好惹味呢😋
推介辣迷必食喔💕

🥪慢烤雞腿蛋吐司($46,包凍頂烏龍茶)
餡料同樣好多好豐富
慢烤雞腿大大件又夠厚身滑溜
加埋日本半熟流心蛋
呢個組合經典又好味呀❣️

🥄黑糖紅棗薑三色圓($38,可選熱/凍)
湯底唔會太甜
薑嘅香辣味非常突出😋
而三色圓則包括芋圓、地瓜圓及紫薯圓💜
粒粒大粒分明,口感軟稔
但就唔係好食到原材料嘅味道喇!
2022-02-25 1583 瀏覽
最近公司附近開左間台式餐廳☺️同事相約我一試😍餐廳位於工廈,都幾易搵到,一開𨋢門已經聞到吐司嘅香味😋餐廳嘅裝修簡潔又不失格調,餐桌以深木色為主,有大玻璃窗透到陽光☺️好光猛😍坐得幾舒服👍🏻我地點左以下🥰🌼台式肉蛋雙重芝士吐司餐廳先用牛油烘香吐司🍞再加上已煎香嘅豬扒同半熟流心蛋仲有2層嘅流心芝士😋豬扒口感好嫩👍🏻吐司食落熱辣辣,外脆入面勁多餡,口感好有層次🥰超滿足🤤吐司控必點🤩🌼古早味手工滷肉飯滷肉肥瘦適中香嫩可口配埋香香嘅肉汁令到成個飯色香味俱全😋口感唔會油膩,但又食到滷肉香味🤩🌼黑布台式香腸 (2條)香腸烤得好香,食落甜甜地,有肉汁🤤🌼桂圓杞子玫瑰三色圓 (熱)桂圓杞子嘅糖水入口已經好清潤,仲帶住淡淡嘅玫瑰嘅香氣,三色芋圓係紫薯,蕃薯同芋頭食落彈牙😍🌼黑糖紅棗薑茶(熱) 薑茶係凍冰冰嘅日子真係必點之選,飲完好暖笠笠,又唔會太辣👍🏻🌼桂花雪梨羅漢果茶(熱)E款就好清潤,有濃濃嘅羅漢果味,帶淡淡桂花香☺️

🌼台式肉蛋雙重芝士吐司

🌼古早味手工滷肉飯

🌼黑布台式香腸 (2條)

香腸烤得好香,食落甜甜地,有肉汁🤤

🌼桂圓杞子玫瑰三色圓 (熱)

🌼黑糖紅棗薑茶(熱)

🌼桂花雪梨羅漢果茶(熱)
E款就好清潤,有濃濃嘅羅漢果味,帶淡淡桂花香☺️

• 台式肉蛋雙重芝士吐司
  • 古早味手工滷肉飯
2022-02-25 881 瀏覽
其實荔枝角有好多隱世小店,之前嚟過同一座大廈食另一間台灣人主理嘅餐廳覺得係幾有台灣feel~先發現原來呢棟大廈有咁多好嘢食🤪今日就嚟試吓另一間新開嘅台灣菜🥰 其實好耐之前我已經係葵廣食過,覺得質素都唔錯,今次佢哋開埋實體餐廳就要支持下啦😚💛慢烤雞腿蛋吐司 ($46)呢份吐司之前已經係葵廣食過幾好食,鍾意佢嘅雞腿份量好多,真係到底都食到好多雞髀肉,而且好嫩滑好juicy🤤佢哋寫落咗自家秘製醬汁,同份吐司幾夾😛蛋煮到半熟咁所以有超多蛋汁爆晒出嚟😋大推‼️雖然啲汁好多但係店家有提供手套所以都唔怕食到好污糟🤣古早味手工滷肉飯 ($48) 呢個item都見到好多人推介👍🏻滷肉肥瘦適中,而且好入味,係好正宗嘅滷肉飯🤪同埋食到最後都唔會口渴,相信佢哋嘅醬汁應該冇咩味精👍🏻 仲嗌多咗個黑布台式香腸($28)做小食,呢個就係正常台灣腸,所以好難唔好食😝跟吐司/滷肉飯仲會包兩杯嘢飲,朋友嗌嘅古早味冬瓜茶(+$5)原來係用台灣直送嘅冬瓜磚,飲落幾清甜🥰凍頂烏龍($0)都係用台灣嘅茶葉,食完滷肉飯可以飲啖茶都幾嘆☕️除咗正餐,梗係要食吓佢哋嘅甜品~同朋友分別嗌咗黑糖紅棗薑三色圓 ($38)同桂圓杞子玫瑰三色圓 (

慢烤雞腿蛋吐司 ($46)
慢烤雞腿蛋吐司

古早味手工滷肉飯 ($48)
古早味手工滷肉飯
黑布台式香腸

桂圓杞子玫瑰三色圓

除咗正餐,梗係要食吓佢哋嘅甜品~同朋友分別嗌咗黑糖紅棗薑三色圓 ($38)同桂圓杞子玫瑰三色圓 ($38)見到佢標榜係自家製,真心幾足味,食落去口感煙韌得嚟又有啲芋頭粒、蕃薯粒咬到,feel到真係真材實料👍🏻而且湯水都真係足料有好多紅棗桂圓,仲帶有少少薑味🥰食完一碗落去暖笠笠😚
黑糖紅棗薑三色圓

總括嚟講係一間好出色嘅台灣菜小店💛 講真50蚊有找可以食到主食送埋嘢飲其實係幾抵食🙌🏻 疫情下擴充相信小店都好唔容易,見到佢哋都有網上外賣平台外送提供,如果可以嘅話不妨過嚟呢到堂食或者嗌外賣支持下佢哋💪🏻
古早味手工滷肉飯
黑布台式香腸
桂圓杞子玫瑰三色圓
黑糖紅棗薑三色圓
2022-02-23 114 瀏覽
喺荔枝角返工都應該知工業中心都有好多穩世美食最近發現億利開咗💛店台灣菜黑布小巷食過其他分店都會知佢哋主打吐司主打吐司梗係要試麻辣鬼椒肉蛋吐司 吐司切好成兩份呈上 店主亦窩心地準備膠手套方便進食一拎起吐司 蛋漿已緩緩流岀吐司烘成金黃色 香脆吐司沾上滑溜蛋漿感覺好有口感 味道層次鮮明加上啖啖足料 半熟流心蛋配上香滑juicy豬扒口感豐富 超滿足但麻辣鬼椒唔太辣 辣度稍為失色除咗吐司 當然要試埋台式小食炸滷雞扒 真係超大塊比手掌大多多聲而且炸得吾會太乾身外皮唔會太油膩 肉身亦非常juicy 食一塊而好飽肚 而淮鹽花枝香非常香口 又彈牙吐司及雞扒可以加錢配冷熱香茶非常欣賞茶類無添加糖飲落解喝又解膩😋當然 甜點梗係吾少得 芋頭椰汁三色圓三色圓分別為芋丸、地瓜丸、紫薯丸四四方方大大粒 非常有咬口 Q彈非常份量頗多 性價比頗高要一讚店員服務態度好Nice😊而且吐司亦是即叫即做所以記得預返等候時間
喺荔枝角返工都應該知

非常欣賞茶類無添加糖
飲落解喝又解膩😋

當然 甜點梗係吾少得
芋頭椰汁三色圓
三色圓分別為芋丸、地瓜丸、紫薯丸
四四方方大大粒 非常有咬口 Q彈非常
份量頗多 性價比頗高