3K
2021-08-27 220 瀏覽
想食辣走左入去呢間新開張嘅麻辣Doi試下,新店感覺好乾淨,夠光猛又冷氣十足,坐得舒服。午市有幾樣主食同小食,飲品方面因為無水吧,得罐裝野飲揀。點了個自選冒菜,可以選五款餸同一款主食。揀左萵苣,蓮藕,薯仔,肥牛,肥腸跟紅薯粉,賣相係餸菜大兜亂。唔止個碗大,餸,餸都好多,每一樣都大大舊㗎。湯底要左小辣,呢個辣度啱我口味,小麻小辣好過引,唔覺唔覺食完碗粉都飲左大部份湯㗎。紅薯粉係幼身呢款,吸滿湯汁好好味,佢個份量超多,好似食極都有咁。肥牛同肥腸同麻辣湯好夾,萵苣爽甜,蓮藕爽脆,仲有綿綿嘅薯仔片,其他配料仲有生菜,雜菇,木耳同豬肚,超豐富。另外又加了一份小食尖椒皮蛋,好耐無食想食下嘛。一份有兩隻皮蛋開成八片,上面有大量紅青椒,仲有滿滿的辣椒醬。皮蛋好正,外層啫喱狀滑滑的,中間個心又軟綿綿,辣椒油唔太辣,點埋一齊食勁好味噃。怕野食會好辣就加定罐椰汁,椰汁最好解辣嘛。呢間個辣味幾啱口味,下次黎試下其他先。
午市有幾樣主食同小食,飲品方面因為無水吧,得罐裝野飲揀。
點了個自選冒菜,可以選五款餸同一款主食。
唔止個碗大,餸,餸都好多,每一樣都大大舊㗎。
另外又加了一份小食尖椒皮蛋,好耐無食想食下嘛。
怕野食會好辣就加定罐椰汁,椰汁最好解辣嘛。

呢間個辣味幾啱口味,下次黎試下其他先。
2021-08-24
2021-08-26 27 瀏覽
元朗YOHO行完街過隔離幾條街搵嘢食!俾我發現呢間新餐廳既出現,有我鍾意食既烤魚同水煮煲同麻辣香煲!🔥立即入去坐低點餐啦!由於同伴唔係好食得辣,所以今次選擇左烤魚,今期係鱸魚🐟$288。湯底有老坦酸菜/成都麻辣/泡椒豆腐揀!我地就揀左小辣既泡椒豆腐!而辣度有大/中/小選擇!如果想加配菜,有成20多款配菜可加錢另配!我地就加左萵荀片$12同黑豚肉$22!跟餐仲會有一個主食揀,飯/米線/薯粉!而選擇粉麵亦可以選擇湯底,我地揀左清湯薯粉!點餐後等大約十分鐘,食物就送到枱上啦!由職員點火黎整熱個烤魚!碟魚好大碟,而且見到配菜好豐富!有兩條大鱸魚再加上豆卜、芽菜、豆腐、黑豚肉、萵荀配上濃濃湯底!食材新鮮又惹味!而清湯薯粉係另上既咁就唔怕無位食魚啦!薯粉有冬菇、雲耳、芽菜、豆卜,完全唔洗擔心太清淡!仲要好健康呀!兩個人食到飽一飽!再去附近買埋生果就打道回府啦!
兩個人食到飽一飽!再去附近買埋生果就打道回府啦!
2021-08-20 66 瀏覽
最新發現元朗又有新開餐廳, 睇餐廳名都知專食四川麻辣菜!禁岩媽媽好想食, 就陪下佢!老壇酸菜烤魚 $288爐魚有煎過再放上盤, 所以食到魚皮位置有d脆脆地, 魚肉幾爽幾滑, 幾好食!至於老壇酸菜會有d麻辣感, 可以選擇微辣或正常辣, 由於我怕好辣, 所以選擇左微辣!食落都幾麻, 反而唔太感到辣, 鐘意食辣既朋友可以選擇正常辣或大辣!感覺整食烤魚比較悶, 所以額外加左2個配菜 (肥牛 & 牛丸, 各加$22),  配菜份量都幾多!烤魚會配一個主食, 主食可以選擇飯, 米線或薯粉!可能新開既關係, 暫時餐牌未係有太多選擇!入面座位唔算多, 大約8張檯
最新發現元朗又有新開餐廳, 睇餐廳名都知專食四川麻辣菜!
禁岩媽媽好想食, 就陪下佢!

老壇酸菜烤魚 $288
老壇酸菜烤魚

烤魚會配一個主食, 主食可以選擇飯, 米線或薯粉!
薯粉

可能新開既關係, 暫時餐牌未係有太多選擇!

入面座位唔算多, 大約8張檯
2021-08-19
2021-08-20 37 瀏覽
🌸裝修係簡約輕日式風格,店鋪不大,但環境座位舒適,主要是吃烤魚、川菜,選好鍋底,可以再加配菜!🐟烤魚(鱸魚$288)3款口味可選老壇酸菜成都麻辣泡椒豆腐👀因為唔係好食得辣,於是我們點左老壇酸菜烤魚,剝開厚厚的配料,才能看清烤魚的全貌,這是我吃過多家烤魚配菜最豐富的一家!👍🏻開吃前先喝了口湯,味道很正宗,不油膩,不鹹,酸菜味濃,夾雜著一些泡椒散發的微辣味。😋超大條新鮮的鱸魚,經烤過的表皮焦脆,內裏肉質細嫩鮮美,魚骨不多,酸菜精華融合在魚肉與湯汁里,特別開胃!🌟還有一大碗薯粉是另外上的,配上酸菜濃湯超級入味好吃!👉🏻如果覺得只吃烤魚太單調,也可以點幾份配菜加進去,倒入烤魚中吸收味道,比傳統烤魚里的配菜更香、更入味。👅配菜價錢便宜,所以我下單前加了兩份,肥牛份量很足,口感不錯!油麥菜如果再多一點會更開心!🌟性價比超高的烤魚,味道驚喜,人均不用$200就可以吃到,下次還會回頭試試其他口味!
🌸

🐟
烤魚(鱸魚$288)
3款口味可選
老壇酸菜
成都麻辣
泡椒豆腐

👀

👍🏻

😋

🌟還有一大碗薯粉是另外上的,配上酸菜濃湯超級入味好吃!

👉🏻

👅

🌟
2021-08-09
  • 酸菜烤魚
2021-08-19 33 瀏覽
晏晝突然好想食辣野🔥,諗起好耐冇食就落街睇一睇🌞,估唔到就見到名叫麻辣Doi,完全同我嘅諗法不謀而合💯。<烤魚老壇酸菜味>第一次吃到有老壇酸菜味的烤魚🌈,完全不會有乾巴巴的感覺脆嫩芳香🌝,烤的非常入味鹹香😋一點點麻麻辣辣的口感最好了,金黄色酸菜👍魚好滑好好食好入味🤣,酸香爽脆,層層疊疊不同香辣藤椒的複雜味道😎+加配➕<土豆片+黑豚肉>這是非常有料又重口味的烤魚🤪,土豆片、黑豚肉吸飽滿滿的烤魚湯汁,又香又麻又辣的刺激你的味蕾😙,無辣不歡嘅你哋一定好鍾意,食落去真係好過癮。<麻辣薯粉>再搭配熱騰騰的麻辣薯粉麵條😘超級滿足☀️,好正👍薯粉真係好入味完全食得出老壇酸菜個浸既酸辣味⭐…

<烤魚老壇酸菜味>

+加配➕
<土豆片+黑豚肉>

<麻辣薯粉>

2021-08-15
2 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 烤魚老壇酸菜味
2021-08-19 31 瀏覽
元朗雞地一向多野食,最近新開左一間食麻辣的小店,住附近緊要來試下!.烤魚 $288呢款有得揀三個口味:老壇酸菜/成都麻辣/泡椒豆腐,jo就選了成都麻辣揀左小辣,小辣jo剛剛好食得舒服,不過好辣ge人就起碼叫中辣或大辣才過癮哈哈😆.一上枱個盤好中國風好有氣勢很喜歡!呢個set係跟一碗大薯粉和自選兩味餸,jo就選了牛丸和牛柏葉,牛丸意外地幾好食好彈牙!薯粉係幼身的同樣好q彈好好食!烤鱸魚也炸得幾香口拌住麻辣食好惹味仲卜卜脆,配料也滿多有芽菜、冬菇、雲耳、蓮藕、芫荽同辣椒,食得好滿足🥰.如果住附近可以來支持下小店,價錢唔太貴質素又唔錯新開小店,上嗰個兜勁靚定好中國風叫咗烤魚麻辣,跟薯粉, 佢可以叫多兩個餸又得牛丸牛柏葉,好大條魚好開心上面仲有好多芫荽同辣椒,芽菜冬菇雲耳蓮藕幼薯粉,好彈牙好好食,魚炸得好好,好香口,小辣我剛剛好,好惹味,牛丸不錯好彈牙,
烤魚 $288
如果住附近可以來支持下小店,價錢唔太貴質素又唔錯

2021-08-14 86 瀏覽
元朗真係好多好野食,又新開左一間麻辣餐廳,今日我約左BB食晚餐,去到見到主要食烤魚,我地叫左泡椒豆腐味烤鱸魚$288,條魚好大條,係正宗我烤魚款式,魚肉都好香好滑,我地另外加左幾款配料,萵筍、豆腐、蓮藕、薯仔、豆腐卜,薯仔軟綿綿好啱味,萵筍同蓮藕係食爽口既,配辣味好正,豆腐煮到入咗未真係想再加多一份,豆腐卜就吸晒個湯底食過返尋味😋😋我見到仲有水煮系列同埋香鍋系列,我見到人哋食水煮系列都好大份,好似好抵食,下次我都想試吓水煮魚片😋😋🤤🤤,同埋BB話下次外賣麻辣香鍋返屋企食,諗起都流晒口水

位置: 雖不是在人流旺的街道,但在鳳攸南街有各種各樣的餐廳,上次在附近吃過一間Cafe,這次就吃烤魚。環境: 餐廳不是十分大,只有7張桌子,但看到平日的晚上也坐滿客人,裝潢帶點中國色彩!服務: 樓面只有兩個服務員,兩個都好友善,解釋餐牌得很仔細!因為朋友不能吃太辣,所以提議我們點微辣。晚市: 今個月因為新開張而有全單七折優惠!烤魚~~ 鱸魚$288口味~~成都麻辣(推介)配菜~~蓮藕片和肥牛(自選兩款)可配白飯🍚和薯麵🍜以中國式銅鍋呈上,下面有兩個火爐,可以一邊煮一邊吃。整條鱸魚🐟先炸一炸,再放入成都麻辣🌶,湯底十分惹味🤤,麻和辣也很適中,不會太麻,由於我們點的是微辣,所以朋友最後也可以很享受的吃完整盤食物!配菜亦很豐富,有豆卜、香菇、木耳、豆芽、紅椒絲等,其中豆卜和蓮藕片都很入味,肥牛嫩滑,不用點醬汁。由於朋友要揸車回家,不能喝啤酒,下次建議配啤酒🍻絕配!

晚市: 今個月因為新開張而有全單七折優惠!
烤魚~~ 鱸魚$288

口味~~成都麻辣(推介)
配菜~~蓮藕片和肥牛(自選兩款)
可配白飯🍚和薯麵🍜

以中國式銅鍋呈上,下面有兩個火爐,可以一邊煮一邊吃。
由於朋友要揸車回家,不能喝啤酒,下次建議配啤酒🍻絕配!

2021-08-08
2021-08-13 28 瀏覽
🇭🇰元朗麻辣干鍋🔥🥘麻辣香鍋 $108至少配六款配菜🤲我哋就揀咗小辣🌶油麥菜🥬娃娃菜🥬土豆片🥔豆腐肥牛🐮黑豚肉🐷可以配白飯🍚米線🍜或者薯粉🍜今次又可以試吓麻辣香鍋,呢個性價比極高嘅香鍋可以揀六個配菜真係可以任你配搭,而且上菜仲要係有蠟燭去保溫令你可以享受熱辣辣嘅麻辣香鍋!我哋揀咗小辣因為店員都推介本身都有少少辣底所以驚我哋頂唔住,每一樣菜都俾埋麻辣嘅配料釋放左佢嘅味道,再配埋白飯或者米線簡直令你一定要添飯!配菜嘅份量完全足夠兩個人食,最重要係可以揀你自己鍾意食嘅餸去完成呢個麻辣香鍋!🧄小食蒜泥白肉 $48另外小食方面我哋就叫咗一個蒜泥白肉,呢個都係推介嘅一個小食,白肉嘅份量十分之多同抵食,再加埋有少少辣嘅蒜泥汁料,加埋嘢飲簡直係一種享受!🧃無糖可樂 $12🧃雀巢檸檬茶 $12麻辣Doi (元朗)元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖🇭🇰元朗麻辣干鍋🔥
🇭🇰元朗麻辣干鍋🔥

🥘麻辣香鍋 $108

可以配白飯🍚米線🍜或者薯粉🍜

🧄小食蒜泥白肉 $48

🧃無糖可樂 $12
🧃雀巢檸檬茶 $12

麻辣Doi (元朗)
元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖🇭🇰元朗麻辣干鍋🔥
2021-08-10 100 瀏覽
雞地不嬲都多野食,中日韓都有唯獨無依家大熱既川菜依幾日終於新開左間~一於黎食lunch 試下晚市有七折都幾抵下lunch 佢都有水煮,酸菜魚依d, 只係$50~70 兩個人叫左一個酸菜魚,一個冒菜再加個小食手拍青瓜好大份,蒜蓉夠多,味道都夠青瓜拍爛d 會更加入味添~~酸菜魚份量都ok, 魚夠滑身不過偏辣架~酸菜都好酸~~我地揀左配飯,所以無薯粉底仲有埋豆卜吸哂d 味~冒菜可以揀五個餸,我揀左土豆片,油麥菜,娃娃菜,雞肉同豆芽土豆片仲炸過黎~口感唔錯配菜揀d 吸味既就好正😜😜湯底可以揀幾麻幾辣,我地走麻小辣,辣度差甘d,下次會試中辣
雞地不嬲都多野食,中日韓都有

唯獨無依家大熱既川菜

依幾日終於新開左間~一於黎食lunch 試下

晚市有七折都幾抵下

lunch 佢都有水煮,酸菜魚依d, 只係$50~70

兩個人叫左一個酸菜魚,一個冒菜再加個小食

手拍青瓜

手拍青瓜好大份,蒜蓉夠多,味道都夠
青瓜拍爛d 會更加入味添~~

酸菜魚

酸菜魚份量都ok, 魚夠滑身

不過偏辣架~酸菜都好酸~~

我地揀左配飯,所以無薯粉底

仲有埋豆卜吸哂d 味~

冒菜

冒菜可以揀五個餸,我揀左土豆片,油麥菜,娃娃菜,雞肉同豆芽

土豆片仲炸過黎~口感唔錯
配菜揀d 吸味既就好正😜😜
湯底可以揀幾麻幾辣,我地走麻小辣,辣度差甘d,下次會試中辣

2021-08-10
午餐
2021-08-10 43 瀏覽
《元朗食好西》炎炎夏日有PO癮鐘意去食麻酸辣😚雞地係一個美食集中地最近鳳攸南街 又開咗間新食店😉小店設計簡單 乾淨企理 午餐選擇唔算多 有小炒 冒菜 水煮 酸菜……幾款小食 價錢唔算貴👌#回鍋肉有鑊氣 辣中帶麻🌶🌶豬肉鹹香 送飯一流😋#酸菜魚湯底又酸又麻 爽呀😚配菜方面 酸菜 豆卜 菇類 芽菜份量唔少 就連魚肉同樣多多🐟 處理得好好 嫩滑無骨最後差唔多飲曬啲湯 力推🤤#尖椒皮蛋麻辣鹹香 yummy 🤤整體幾啱口味 下次試埋水煮😚
《元朗食好西》

炎炎夏日有PO癮
鐘意去食麻酸辣😚

雞地係一個美食集中地
最近鳳攸南街 又開咗間新食店😉

小店設計簡單 乾淨企理
午餐選擇唔算多
有小炒 冒菜 水煮 酸菜……
幾款小食 價錢唔算貴👌

麻辣鹹香 yummy 🤤
整體幾啱口味 下次試埋水煮😚
2021-08-09
2021-08-10 37 瀏覽
元朗雞地開咗呢間新嘅麻辣DOI, 有一個吃辣嘅新去處,我同朋友叫咗兩個是套餐再加左個小食, 份量都幾多完全食唔晒👍🏻餐廳係卡位坐得都幾舒服,而家都仲係疫情期間,服務員抹枱都會先抹一轉,在用火酒噴下再抹,咁樣都食得安心又放心👍🏻👍🏻🐓口水雞飯—雞肉好滑,個汁係麻辣口味嘅,好野味好好食,有成四分之一隻雞😋😋🐟酸菜魚薯粉—-酸菜魚嘅酸菜好啱味,魚片都好多,薯粉係用幼薯粉份嘅特別吸味😋🍗蒜泥白肉—-個小食好大碟,好抵食,個白肉係厚切的👍🏻

🍗蒜泥白肉—-個小食好大碟,好抵食,個白肉係厚切的👍🏻
見到雞地新開左間食辣野,門口寫住堂食有7折試下啦,餐牌唔算多野食,烤魚/水煮魚/香鍋/口水雞等小食,3個人叫左個香辣烤爐魚+麻辣香鍋。😂😂😂先講下烤魚,唔新鮮既魚先會炸,大陸食係唔會炸架😰炸到都無魚味,魚唔算大條,魚下面有d配菜,豆卜,菇...咁就$228啦,好似有dd 貴啊😡我朋友話愈食愈辣,勁咸,我就唔覺既🔥🔥仲有仲有,個爐成日發出d 火花聲,嚇死人😱😱再試下個炒香鍋,佢一定要叫6個餸既,我本身簡到3個餸,佢要我簡6個,咁但係好少選擇,點簡啊?無大腸既!!!!一黎到佢其實已經炒熟哂,可以即食,但d 青椒配料多個我d 餸,都唔知食左d 咩,叫果6個餸全部勁少,3個人食完2個鍋都唔飽啊。最後2個鍋+3罐$12可樂,共$531,但7折左$312,份量少又收得貴,真係比個7折吸引,味道無咩特別!!!!!😞😞😞😞
仲有仲有,個爐成日發出d 火花聲,嚇死人😱😱

2021-08-08
成都麻辣烤鱸魚🐟$288加肥牛(+$22)&萵筍片(+$12)真係勁耐冇食四川野🤣見到元朗呢間新開嘅餐廳就入去試吓☺️果然有驚喜😇小肥其實唔算食得好辣😀咁佢呢個小辣嘅麻辣辣度啱啱好🤗都多花椒胡椒啲friend所以更加香😇最正就係佢有火燒住條魚😚所以食咗成個鐘都仲係熱辣辣🤩鱸魚都大條🐟唔多骨超級滑😆加上外皮炸過😃所以浸落麻辣汁更香☺️當中都有好多配菜😇例如係菇🍄芽菜😆木耳😚蓮藕😗索晒啲麻辣汁所以更加惹味😇自己再加咗肥牛同埋萵筍片🤭都夾個麻辣味薯粉個魚仲可以配一個主食🤣可以揀飯🤗米線😄同薯粉😌我就揀咗薯粉感覺上比較夾😆薯粉本身都有佢自己嘅辣汁浸住所以都夠香😙不過我再浸落條魚一齊食😂結果仲好食香口😊薯粉都彈牙口感唔錯值得一試

成都麻辣烤鱸魚🐟$288
加肥牛(+$22)&萵筍片(+$12)

薯粉
2021-08-06 141 瀏覽
這間打正旗號食麻辣的餐廳,以木色為主,裝修簡單,乾淨整潔,多四人一枱的座位設計。一問之下,原來剛在8月1日開張,所以非常新淨。-雖然店名叫「麻辣DOI」,也可選擇辣度,甚至不辣。今次我是衝著酸菜魚而來!烹調方法有烤魚(整條魚)、水煮(無骨魚片)及香鍋(配上多款自選食材)。最後我點了「酸菜烤魚」,加配豬皮及蓮藕片。-「酸菜烤鱸魚」$288,已配芽菜、豆腐、木耳、香茜、芹菜,再送兩款自選配料及兩碗白飯。酸度:3/5麻度:2/5辣度:2/5整體(味道+用料+賣相):3/5鱸魚被香煎過,就算在爐中翻熱滾著,魚肉也很滑,可一絲一絲夾着吃。喝過一口魚湯,我可以肯定沒有味精,真材實料,所以味道略為清淡,卻有屋企媽媽煮的味道。這條魚二人份量剛剛好,若果三個人可多叫配料及小食,可惜餐牌上選擇不多。-以喜歡溫和清淡口味的人而言,這個酸菜魚是非常美味;若以喜歡刺激口味的人而言,也未免太小兒科,有種到喉不到肺的感覺。-整體來說,餐廳用料及烹調都很用心,唯美中不足是,午餐及晚餐分別提供不同的食物。因為我是夜晚來的,錯過了午餐提供的冒菜車仔麵,那就下次再試吧!
酸度:3/5
麻度:2/5