2019-02-16
又黎到到週末,做下孝順仔帶阿媽去食歐巴。係食韓國歐巴午餐。餐廳裝潢跟一般港式韓國餐廳差不多,未到一點去食,人流未算太多。這一家不是第一次去食,之前主要都是食燒肉。而此餐廳大部分人都係食韓國燒肉,看起來應該是燒肉比較有名。但老媽子不是食肉獸,所以要試一下歐巴廚師手藝。我首先點了一個海鮮豆腐湯,加一個韓式海鮮煎餅,要挑戰廚師手藝,當然要點一啲韓國周街都可以食到嘅香辣海鮮湯麵,試試廚師廚藝能否帶我到韓國走一趟。另外,都要捧一下燒烤場,所以點了一份五花腩同一份辣雞肉。第一道出場嘅係海鮮豆腐湯,這湯充滿著不少海鮮,蛽仔至少有十隻八隻,夠哂誠意。豆腐的香滑度可接近豆腐花。當然最重要係湯底,可説味道啱啱好,不會太咸同太辣好多時啲韓國餐廳要整得大咸(麵豉醬太多)或太辣。接近場國程度有8分。第二道係海鮮煎餅,上菜的竟然係歐巴廚師,仲係我地面前剪開煎餅,未食經已加分。食落味道真的有到廣藏市場感覺。如果要說不好,我覺得可以薄身小小。但巳足夠令我到廣藏市場食煎餅感覺,經巳很不錯。然後是我最愛韓國美食之一的香辣海鮮麵出場,一看外觀巳經見到誠意,大大隻蝦放係面,旁邊仲有蛽仔向你say hi. 當然第一口係要試試湯
然後是我最愛韓國美食之一的香辣海鮮麵出場,一看外觀巳經見到誠意,大大隻蝦放係面,旁邊仲有蛽仔向你say hi. 當然第一口係要試試湯底啦。在湯底仲可以找到小蝦和小尤魚,所以鮮味十足。完全講得上海鮮湯麵(有些餐廳的海鮮湯麵魚毛都找不到),而且湯同麵的味道,真的帶我回到韓國吃到的感覺,而且仲係韓國姨母愛心加料版。
雖然燒烤不是我今次重點,但肉的質素都係保持水準中。阿媽都好享受。但只是說那三道韓國料理足以令我走了韓國一趟。