2014-02-07 1524 瀏覽
在下早就於年多前麵屋武藏在觀塘apm開設香港首間分店時已品嘗,其有名之處是“曾在日本拿下全國第一名”的名義,在日本裡是眾所周知的拉麵店!當然,在香港可是另一種水準⋯當時初嘗得出的結果為叉燒與豚角煮的水準很高,湯底推薦黑武藏(黑虎),唯拉麵質量不合格(使用中國產拉麵)今次在下與朋友一起前來,來的是一直沒有被負評的“虎洞”測試他們的水準!由於情報指出這裡有宏觀維港靚景,於是我們要求坐位去窗口的位置⋯然而可惜的是,今天的維港靚景被拒絕下船的維多利亞號船身完全擋住了⋯實屬可惜⋯點餐後先來的是抹茶咖啡(因店方定名錯誤,正確是抹茶拿鐵),抹茶味道稀薄⋯抹茶粉份量不足⋯水準之下!然後來的是牛肉年糕卷/玉子豆腐(有可能記錯名,根本沒有豆腐😓)牛肉年糕卷味道彼佳,但未致必點程度,唯此菜式沒什麼地方能吃到的情況下,可考慮一試然而這客玉子豆腐是眾多食評裡完全沒有人提及的⋯上桌的時候已能看見製作精緻,上面是福袋形狀腐皮包著流心溫泉蛋!(小心醬爆射程能力極高!)底部還有特製醬汁叉燒一大片也只售$25!強烈建議追加這個產品(強烈建議點拉麵不要點叉燒,選豚角煮/二刀流作拉麵配搭,然後再點選玉子豆腐!)估不到這個完全

然而這客玉子豆腐是眾多食評裡完全沒有人提及的⋯

估不到這個完全沒人提起的小吃,水準之高得拿9.5分!推吃推薦!
跟著來的是水果天婦纙,這個沒一提的價值⋯

最後到今晚的主角出場~
『二。刀。流。拉麵!』

由於這個是限定品,而且每日只售50碗,所以在下建議大家想試的話就早點去了~
拉麵上桌時賣相,這兩棒燒豚排(二刀流)已顯得非常有霸氣!咬落時絕對有咬下兩隻雞脾的感覺,男仕會非常滿足!女仕的話⋯細吃的女仕會很吃力⋯
味道一流,肉質細軟,輕輕一咬就能撕開,上上之選!
荀乾爽脆無渣,唯鮮味略欠

湯汁味道偏咸,寧人感到模糊造作,應該是白虎的豚骨湯底⋯平平無奇的湯汁⋯

麵質由於早已經知道使用中國貨所以早就有心理準備⋯
一試果真不合格⋯能吃出輕微鹼水味,麵條呈粗狀,但麵質過軟過念,嚼度不足(不建議追加麵條!)

半熟蛋呈微流心狀,有蛋汁流出,上佳之作!唯留意食評指水準不穩⋯

總結評分:71分
總結評語:如果各下追求非常高質素的拉麵,這裡一定不能滿足各下,以距離來說,無法跟『Agura』『富士山』『長浜no1』『周月』相提併論⋯
可是論拉麵上的主要食材,這裡絕對是水準之上的!
然而這裡還有最大的賣點“維多利亞靚景!”伴隨,
整體言而將是在下推介的全港十大拉麵店必試點,目前排行第七
2014-02-06
25 分鐘 (堂食)
  • 玉子豆腐
  • 二刀流拉麵
早前曾參與過報紙讀者嘅試食活動而嚟到麺屋武蔵,上次就品嚐過店方多款小食及特色沾汁麵,餐廳環境及食物味道都印象極佳,最近睇雜誌知道佢哋又出咗款新拉麵,所以,又趁個悠閒星期六,拉埋老婆出嚟一齊試,有好嘢更喺益佢先啦。雖然全線麺屋武蔵都有供應,但首選當然揀尖沙咀海運店,因為上次嚟已睇中佢一排落地窗口位,入座時希望安排窗口位,故此都要稍等才可入座。餐廳入門口位喺半開放式廚房加吧位,內裡仲有多排梳化卡位,而我哋揀嘅落地大玻璃窗口位,可飽覽維港景,冬日陽光照入嚟,既開揚,又舒適 。只喺我望個方向,被隻郵輪雙魚星號「得住」,老婆個位就對住天星碼頭、中環一帶,景觀正得多。未講碗新拉麵,先講少少小食,因為上次所試嘅沙律、小食都好味有特色,所以,今次都想試試其他款式,老婆揀咗蕃茄水牛芝士米紙卷,而小弟都算喺食肉獸,所以點咗牛肉年糕卷,兩款小食都甚覺特別。蕃茄水牛芝士米紙卷 $53依個新登場嘅米紙卷,顧名思義就喺西菜蕃茄水牛芝士嘅米紙卷版本,一客切成6件,賣相感覺鮮明爽朗,配合外間暖暖陽光,有種清爽怡人嘅感覺。其實個米紙卷配搭極西化,米紙卷內有蕃茄、水牛芝士、羅馬生菜,配以油醋汁,入口清新;水牛芝士亦放得唔
蕃茄水牛芝士米紙卷 $53

。其實個米紙卷配搭極西化,米紙卷內有蕃茄、水牛芝士、羅馬生菜,配以油醋汁,入口清新;水牛芝士亦放得唔手緊,軟綿綿嘅水牛芝士晌油醋酸香中滲出淡淡芝士香,而羅馬生菜及米紙卷令整個小食嘅口感富層次,軟綿中,又有爽脆同柔韌嘅感覺,真喺值得推介
牛肉年糕卷 $36

金菇肥牛食得多,依個牛肉年糕卷第一次試,一客6件嘅牛肉年糕卷,總評就喺好食又抵食,6件年糕卷疊起成金字塔形,賣相精緻得比餐牌中嘅參考圖片更好睇
。牛肉唔喺常見肥膏多多嗰啲肥牛,牛肉薄身軟腍,汁濃入味;內裡捲住日本年糕,軟糯煙韌有咬口,估唔到幾夾
;再者,伴碟嘅鮮露筍仔,爽甜多汁,為道小食再加分,所以,又點可以唔再次推介吖。
牛肉年糕卷
講開露筍,題外話有個爛笑話想跟大家分享,知唔知「露筍」英文喺乜?講得喺爛笑話,答案當然唔喺asparagus啦,而喺lotion
,咁「露筍仔」英文又喺乜?俾少少時間你諗,答案晌下面「題外話」一欄開估

至於今次嚟麺屋武蔵嘅重點,就喺為個新拉麵「二刀流拉麵」,之前睇雜誌嘅介紹「獨門劍道之勢。二刀流拉麵」真喺幾吸引,兩條烤豚肋排喻意為宮本武蔵嘅著名刀法「二天一流」雙刀作戰,肋排以低溫70℃慢煮長達18小時,上枱前會再搽上一層秘製醬汁後炭燒,更採用日本店最著名嘅特製雙重湯底「濃厚豚骨湯加海鮮湯」,仲要期間限定,每日50食
,所以睇完都心郁郁。
二刀流拉麵 $80

先講主角「烤豚肋排」,真喺好正,兩大條肋排甚有氣候,既慢煮,又炭燒,肋排外層焦脆有炭火香,而肉質非常鬆化入味富肉汁
;麵條直身耐浸,食到尾都保持一定韌性,再者,湯底單睇已知足料,入口濃香鮮甜,隨著麵條滑入喉嚨都未夠,真喺邊食麵,邊呷幾口湯先夠喉
;配料仲有溏心蛋、紫菜、筍乾及蔥花,溏心蛋不俗,蛋黃半凝,濃香柔綿,而筍乾爽脆,蔥花夠多啱晒我。烤豚肋排同特製雙重湯底,果然喺一流配搭
凍抹茶咖啡 $22

老婆飲咗一啖,呻搵笨都無咖啡味,佢啱一半又唔啱一半喎。睇中文真喺有啲錯覺以為喺抹茶溝咖啡嘅「日式鴛鴦」,不過睇番佢英文Green Tea Latte,唔知會唔會俾到啲端倪
。如果譯中文可能凍鮮奶抹茶合宜啲,將鮮奶打成奶泡再撞入綠茶中,綠茶味幾幽香,飲落感覺挺幼滑,將杯面嘅忌廉溝埋入去啲抹茶度,就更加綿滑
凍抹茶咖啡
兩公婆一至五日日做不停,偶爾晌星期六出街悠悠閒嘆個午餐,雖然唔喺上咩高級館子嚐一流食材,但絕對稱心唔「二流」
題外話/補充資料: baby lotion
10 分鐘 (堂食)
牛肉年糕卷
2013-12-10 957 瀏覽
成日黎尖沙咀行街,同男朋友第一時間都係諗到黎lcx間虎洞醫肚~~ 因為係尖沙咀二百幾兩個人就食飽飽而且仲要好食真係好難,但虎洞就可以滿足到啦!!而且次次我地仲要求坐落地玻璃窗位睇住維景,真係好正!!!唔好講咁多,我地今次叫左武蔵炸雞、赤虎豚肉片拉麵、同埋岩岩新出的二刀流拉麵!!唔好意思,因為太好食,食剩一舊先記得影相~~好少食到炸雞咁juicy,而且配wasabi沙律醬簡直絕配~~加上有沙律菜~~唔會太油膩~~正!!我的赤虎豚肉片拉麵,咁多間麵屋武藏,我最鐘意就係虎洞個湯,而且仲要係赤虎,因為魚介好濃~ I like It~最愛最愛的溏心蛋~~個蛋黃好流心~~而且仲好滑~~正!!終於到主角二刀流拉麵,兩條骨超大條,而且仲好多肉~~男友咁大食都話勁飽~~ 而且佢仲話條骨勁入味~~而且表面燒得好香,內面就好滑好淋~~睇個menu好似係低溫慢煮18小時再去燒香,唔怪得知咁正啦!! 個傻仔好食到傻左,話要擺返個二刀流post,佢仲連湯都飲晒~~幾癲~~

而且次次我地仲要求坐落地玻璃窗位睇住維景,真係好正!!!

武蔵炸雞~~
赤虎豚肉片拉麵
I like It~
溏心蛋~
最愛最愛的溏心蛋~~個蛋黃好流心~~而且仲好滑~~正!!
2013-12-09
武蔵炸雞~~
赤虎豚肉片拉麵
溏心蛋~
2013-11-29 60 瀏覽
香港有不少好吃的拉麵店,但跟日本很多拉麵店一樣有個缺點,就是店子空間太狹窄 (日本新宿的麵屋武藏也只有19個座位),往往就是吃完便要急急腳走人。今次來到LCX的麵屋武藏,真的第一次體驗悠閒的吃拉麵,置身於寛敞舒適的環境,看著風和日麗的海景,這樣才是歎拉麵的王道!連bar枱都有雙連座位,情侶們可以坐得更close! 除了品嚐拉麵,店方還給我們先嚐一些小食,先來個沙律~ 爆炸男爵沙律 ($38)很得意的名字,賣相也頗得意,除了生菜和蕃茄粒,還有大量炸過的香脆薯仔幼絲,與及一顆誘人的溫泉蛋,配上柚子汁,醒胃之餘味覺層次豐富,而且價錢那麼相宜!讚!!美味指數 :8.5/10武藏煎餃子 ($35)不得不用"皮薄餡靚"來形容,餃子煎得剛好一面焦香,皮既薄也滑,餡料豬肉味香濃,鹹度也恰到好處,令愛餃子的我吃得非常大滿足!美味指數 :9/10唐辛子烏賊 ($48)辣辣的頗惹味,烏賊味道很鮮,質感有嚼勁,唯鹹度有點偏高,要多喝兩口茶,建議店方可下少一點醬汁。美味指數 :8/10黑虎沾汁麵 ($75)今次試食活動的重點是沾麵,沾麵分別有三款,白虎、黑處和赤虎,我和老公不愛辣的,所以就選了黑虎和白虎
連bar枱都有雙連座位,情侶們可以坐得更close!

除了品嚐拉麵,店方還給我們先嚐一些小食,先來個沙律~
爆炸男爵沙律 ($38)
:8.5/10
武藏煎餃子 ($35)
:9/10
唐辛子烏賊 ($48)
:8/10
黑虎沾汁麵 ($75)
今次試食活動的重點是沾麵,沾麵分別有三款,白虎、黑處和赤虎,我和老公不愛辣的,所以就選了黑虎和白虎。
先看材料,很豐富的說,雖然叉燒只有一片,但非常大片的,大量蒽花和筍,還有很靚的流心蛋,麵的份量也頗多。
黑虎的沾麵汁真的黑得像墨魚汁,這個是用黑蒜油與豚骨煮成的,有著超濃郁的黑蒜芳香。夾起一小撮麵沾上黑虎湯,麵條屬粗身,被壓上坑紋,令掛汁力強勁,質感非常有咬口。雖然沾麵汁的湯底極濃郁且鹹度較高,但跟著粗身拉麵來吃,味道濃度剛剛好。沾麵汁不可以直接當湯來喝的,需最後加清湯來溝淡。
:9/10
沾麵汁內還有幾粒豚角煮,跟叉燒一樣,肉味濃郁既質地腍嫩,不錯~
白虎沾汁麵 ($75)
然後再試試白虎湯底,是極濃豚骨湯,雖比黑虎多一點油膩,但口味上我更愛白虎。
:9/10
粗身的麵條非常飽肚,很不容易把它吃光了!剩下一點蒽花粒,跟虎洞碟圖案有如一幅綠色的水墨畫~
凍抹茶咖啡 ($22)
除了吃的,還試了兩個飲品,愛抹茶的我,當然不會錯過這抹茶latte,奶味比抹茶味重,也不錯~
:8/10
虎洞特式果汁 ($28)
這杯特式果汁是混合檸檬、菠蘿、雪梨的果汁,檸檬和菠蘿味突出,酸酸甜甜的,吃飽了鹹食喝這個清清味蕾最好不過。
:8/10

今次深入虎洞感覺很不錯,其實我日本新宿也嚐過麵屋武藏,這香港LCX分店有日本的九成水準!加上環境更舒適,小食和飲品多樣化,我比較喜歡香港這分店
希望香港的拉麵店做得愈來愈出色,更貼近日本水準,那我們便有福了
2013-11-06 36 瀏覽
12.10.2013這天參加了晴報和麵屋武藏虎洞合辦的試食活動, 讓我們可品嚐其新出品的沾汁麵.這拉麵店可能是全港景色最靚的一間拉麵店---因這裡的靠窗位置可欣賞到維港景色!! 這天天氣甚好, 坐在近窗邊位置的我, 也可在陽光之下吃著拉麵哦.在吃拉麵之前, 餐廳也大方地拿來一些小吃給我們品嚐. 武藏煎餃子($35)一碟有五件, 以蔥花點綴. 可能煎餃子的外層已經被煎到好脆口原故, 因此餃子裡面的餡料也比較乾, 導致肉汁不多.定名為爆炸男爵沙律($38)的東西, 外型很特別. 第一眼望到的, 是一盆像亂草般的男爵薯仔絲混合了青瓜絲及一些車厘茄, 上面再加了隻雞蛋. 吃的時候, 先把雞蛋解體, 然後加入由柚子汁, 梅子絲, 紫蘇葉和和風醬混成的醬汁, 一起攪伴就成. 攪伴過後, 老實說, 外型仍是混亂的, 比先前更似亂草, 但味道卻是一流. 切得幼細的男爵薯仔絲, 是切絲之後才拿去炸, 所以十分香脆, 亦難得不太油膩. 薯仔絲與清爽的青瓜一起伴著醬汁來吃, 味道甜甜酸酸, 清新開胃. 不錯不錯.另外, 唐辛子烏賊($48)就是把魷魚燒過, 然後加入辣中帶甜的醬汁而成. 魷魚煙韌爽口, 配以
12.10.2013
這天參加了晴報麵屋武藏虎洞合辦的試食活動, 讓我們可品嚐其新出品的沾汁麵.

另外, 唐辛子烏賊($48)就是把魷魚燒過, 然後加入辣中帶甜的醬汁而成. 魷魚煙韌爽口, 配以醬汁及薑絲來吃, 十分惹味吸引, 於是我就不自覺地吃了很多.
吃過小吃, 就到主角沾汁麵出場了. 這裡有三款沾汁麵: 白虎沾汁麵, 赤虎沾汁麵及黒虎沾汁麵. 這天不想吃太辛辣的東西, 於是揀了白虎沾汁麵 ($75)

沾汁麵和湯底是用兩個碗分開盛載的. 沾汁麵的那碗有半隻半熟蛋, 蔥, 及兩塊大叉燒. 而另一碗白虎沾汁湯, 它的顏色是深啡色的. 這個白虎的湯底, 是由豬骨, 雞和海鮮經過長時間熬製而成的, 之所以它有著濃烈豬骨味, 也正因如此了.

吃這個沾汁麵時, 就是夾起這些麵, 放進沾汁湯裡浸, 然後才吃. 這麼一浸, 湯汁就可沾滿沾汁麵上的坑紋, 令到每條麵條都佈滿濃郁味道. 麵條質地較粗身, 浸過湯汁之後仍是煙煙韌韌的. 至於半熟蛋和叉燒, 並沒有帶來驚喜. 半熟蛋流心程度不高, 叉燒軟軟淋淋, 正正常常.
虎洞特式果汁($28)是由菠蘿, 雪梨及檸檬鮮榨混合而成的果汁. 裡面的菠蘿鮮甜味及檸檬酸味尤其突出, 雪梨味就較弱了. 不過, 這杯甜甜酸酸的凍飲, 的確是吃完咸味東西後的解渴飲品.
總的而言, 這裡的沾汁麵湯底濃厚, 那掛滿湯汁的沾汁麵更是惹味吸引. 有機會要再吃它的其他出品呀.

最後, 當然要多謝公關及餐廳的安排喇, 謝謝.
試食活動
黑虎豚角煮@虎洞,Lee 間拉麵啲麵湯底都唔錯,最值得介紹嘅係嗰塊豚角煮啫係五花腩真係好好食又夠林。嗰個一口雞呃人嘅我件件都要食四口先食得晒,最矛盾就係佢碗麵比較細但係叫多個小食又太飽,正因為碗麵較細所以價錢比一般拉麵鋪平就最啱想減肥或者月尾嚟食!
2013-10-01
2013-11-03 126 瀏覽
我依類「雜務經理」,晌公司乜都要做,認真克苦耐勞,所以一到週六唔使返工,心情特別爽,加埋有幸出席晴報讀者嘅試食活動,優先品嚐新出有坑紋嘅沾汁麵,感覺更爽 。事發地點,就晌海運LCX嘅麵屋武藏 虎洞。據介紹,原來佢早晌1996年東京開業,憑獨特製作技巧造就經常大排長龍嘅超人氣拉麵店,客人絡繹不絕。今回與其他讀者或博客聚首一堂,彼此交流,輕鬆悠閒咁品嚐一頓週末午膳,實在愉快體驗!麵屋武藏喺首次光臨,入門口左邊喺半開放式廚房加吧位,可欣賞到日藉師傅淥麵嘅功架,而再入啲除牆上掛咗唔少武士畫作,加上一室黑與白,好有武士嘅剛烈味道,給人感覺份外型格 。近門口有多張2 / 4人梳化卡位,梳化椅背特高,增加多少少私隱度,亦可減少食客間嘅騷擾;全場最正,要數到餐廳最入,靠著一列落地大玻璃嘅維港海景位,既開揚,又有景,讓人舒服不過 。題外話,究竟「武蔵」何解?宮本武蔵,江戶時代初期嘅劍術家、兵法家、藝術家,店方就以宮本武藏嘅理念「勇於嘗試,推陳出新」嚟不斷突破,真喺唔使下下過日本都嘆到麺屋武蔵嘅招牌靚麵!拉麵、沾汁麵故然喺店方嘅主打,仲有飯、沙律、炸物、小食。雖然今次試食活動喺一試全港獨有嘅有坑紋沾
拉麵、沾汁麵故然喺店方嘅主打,仲有飯、沙律、炸物、小食。雖然今次試食活動喺一試全港獨有嘅有坑紋沾汁麵
,但麺屋武蔵亦有幾款小食名物,都一樣有機會試到。

武藏煎餃子 $35

一客5隻煎餃,全由人手每日新鮮包製,餃皮搓得挺薄,煎得香脆,菜肉比例平衡,又富肉汁,配上餃子專用蘸汁,確喺好食!
爆炸男爵沙律 $38

沙律一共有3款選擇:大根水菜沙律($48)、爆炸男爵沙律($38)、豆腐三色豆沙律($42),以中間嘅爆炸男爵沙律最具話題性。以沙律菜、青瓜絲、車厘茄為沙律底,配以油醋汁,而最大驚喜喺加入大量脆炸咗嘅北海道男爵薯仔絲,以及一隻溫泉玉子,撈勻之後,食落沙律中嘅清爽,又夾雜薯絲嘅卜卜脆,口感有層次、有趣味
,味道帶微酸,卻又有一陣陣蛋黃凝香
,實在好食,果然喺店中人氣沙律,好值得推介!
唐辛子烏賊 $48

燒製好嘅墨魚,淋上加入唐辛子(我哋就稱為辣椒)、檸檬汁做嘅醬汁,辣辣哋,又有點檸檬味,幾惹味,此外魷魚肉質軟腍,送啤酒應該最夾。少少題外話,墨魚(或烏賊,或花枝)跟魷魚一唔一樣?原來喺有分別,外型大致相同,只喺墨魚有扁塊芒果形石灰質嘅硬骨(摘自維基百科)。
唐辛子烏賊
跟住落嚟,輪到沾汁麵出場,款款都喺賣$75,其實今時今日晌香港,沾汁麵都唔喺咩新鮮嘢,麺屋武蔵一向都有賣,不過依次新推嘅喺「有坑紋」嘅麵條,透過坑紋提高掛汁效果。麺屋武蔵最著名嘅喺佢啲湯底,分別白虎(極濃厚豚骨湯底)、赤虎(香濃豚骨湯底加入超過10種辣醬製成嘅辣油)及黑虎(濃厚豚骨湯底加入燒香後嘅長蔥及玉蔥製成嘅黑蒜油),意外發現,原來仲有一款「蕃茄」底架
,只限湯拉麵:蕃茄豚骨湯拉麵($80),唔使講都知香濃豚骨湯底外加入咗咩啦。如果未食過沾汁麵都唔怕,枱上嘅溫馨提示「建議沾汁麵的進食方法」,大可參考吓
黒虎沾汁麵 $75

小弟份外鍾意蒜香之類味道,所以心水就喺「黒虎」,黑漆漆嘅「湯底」(抑或叫「汁底」好呢?)一上枱喺好香,負責人介紹時話個湯會較鹹,最傳統喺食完麵時,加啲木魚湯撞番淡先至好飲晒佢,唔建議就咁飲,但我又膽粗粗試咗兩啖,竟然又OK喎
,可能小弟食嘢抵得鹹。每碗麵都會包一大塊叉燒、竹筍、蔥花、半熟玉子,叉燒少肥,軟腍鬆化,好啱食;竹筍入口爽脆,而蔥花夠多,好啱我;半熟玉子掂喎,好溏心,蛋黃綿柔、香滑
,不過有食友反映佢哋隻蛋流心度不足,或許喺個別例子,但都喺有需要加強少少個穩定性。試試沾麵又如何,麵條粗身中間帶有一條坑紋,入口較煙韌,有咬口,個人反而覺得個「湯底」質地夠稀,而且比較油,影響咗麵條掛湯嘅表現
黒虎沾汁麵
有坑紋麵條
赤虎沾汁麵 $75
無試,小弟頂唔得太辣嘛,嘩!仲要超過10種辣醬製成嘅辣油喎。不過聽食友講,嘿!又唔喺太辣咋喎,仲話魚香及豚骨味大過辣味添。等我下次又試試食,睇吓佢喺咪有心整蠱我!
赤虎沾汁麵
虎洞特式果汁 ($28)

飲品方面,有日本啤酒、清酒,都有啲非酒精類,如汽水(惠顧任何拉麵,可半價配任何汽水1 罐
)、日本有汽果汁、純果汁,此外,近期嘅新推介喺虎洞特式果汁,由檸檬、菠蘿、雪梨鮮榨而成,原材料,無添加,入口以檸檬及菠蘿味較為突出,最緊要喺解渴之餘,夠健康啫
飲品介紹
虎洞特式果汁
既有舒適口嘅環境,寬闊嘅海景,又定價親民,就可以試到晌最近日本朝日電視台舉辦嘅「Ranking GOLD」拉麵總選舉「沾汁麵」系列第一,「拉麵」系列第三,麺屋武蔵無疑需要見識一試。
虎洞特式果汁
2013-10-31 525 瀏覽
當日下午,在LCX想找個地方吃晚餐,見到這裏門面好像不錯,便決定入去試試看。可能時間較早,即時便有窗邊座位,景色幾好 慢慢看着菜牌,原來這是曾經在觀塘試過的那一間,印象是麻麻 ,不過既然已坐下了,便試試看吧。這裏主要有幾款拉麵,可選擇肉的種類及湯底,包括有肉類:豚角、豚肉片及义燒湯底:黑虎 (即豚骨湯底加燒香後的長葱及玉葱製成的黑蒜油) Black Tora (Rich flavours of Tonkotsu, topped with a mix of scallion and onion oil)赤虎 (即豚骨湯底加秘製辣油)Red Tora (Tonkotsu with homemade spicy oil)白虎 (即豚骨湯底) White Tora (Menya Musashi's signature thick Tonkotsu broth)义燒拉麵 白虎湯底豬骨湯底果然是濃厚 ,比起觀塘店好很多 ,蛋香,义燒平凡一點,麵身爽有咬口,麵條亦有蛋香味,加埋湯頭的甜及香,果然不錯,有進步 豚角拉麵 黑虎湯底豚角有點像中式鹵肉,普通,但主角是湯底,豬骨湯底已經
可能時間較早,即時便有窗邊座位,景色幾好

慢慢看着菜牌,原來這是曾經在觀塘試過的那一間,印象是麻麻
,不過既然已坐下了,便試試看吧。

這裏主要有幾款拉麵,可選擇肉的種類及湯底,包括有

肉類:豚角、豚肉片及义燒
湯底:
黑虎 (即豚骨湯底加燒香後的長葱及玉葱製成的黑蒜油)

赤虎 (即豚骨湯底加秘製辣油)
白虎 (即豚骨湯底)

义燒拉麵 白虎湯底
豬骨湯底果然是濃厚
,比起觀塘店好很多
豚角拉麵 黑虎湯底
豚角有點像中式鹵肉,普通,但主角是湯底,豬骨湯底已經很不錯,加入黑蒜油後將味變成另一感覺,蒜香與葱香混入湯中,正
叫拉麵一碗可享汽水半價

這裏的拉麵及湯底的確下了心機及功夫,如果义燒及配料可再進一步的話,就更好了
2013-10-06
呢句說話黎緊每次都會講架喇: 我唔係食家, 文筆唔好, 只係將自己覺得好唔好食既感覺寫出黎, 味道呢樣野好主觀, 喜好亦各人有各人既口味, 我係寫比自己睇, 你鍾意睇我會高興, 你唔同意亦無問題, 最後一句講哂: "好唔好食又睇落去"!拉麵味道好唔好, 係好睇個人口味! 拉麵既粗幼、湯汁既濃度、配料如何...各人食落都有唔既感受, 所以好難一概而論好唔好食。所以呢一篇拉麵食記, 純粹個人觀感呢! 好唔好食? 又睇落去?近年喺香港, 都試過廿零三十間打正旗號 sell 日本拉麵既食店, 因為呢幾年無寫 "好唔好食? 又睇落去?", 所以都無影食物相, 不過好味同唔好味既拉麵大致上都記得。黎緊我會為每次食既拉麵作一個連載, 名為 "好孩子香港日本拉麵道場小戰爭"! 個名夠哂低能! haha...而今次食既係...好唔好食?又睇落去? 第339回: 香港日本拉麵道場小戰爭(5) 麵屋武藏集團加入"不會光顧系列"?地址: 沙咀廣東道17號海港城海運大廈 LCX 3樓31號店(以下圖片可以按圖放大作最佳輸出)所 有食店打開門口做生意, 再差都一定有佢優點之處, 開餐既時候都會盡量欣賞食店既野食味
(以下圖片可以按圖放大作最佳輸出)
所 有食店打開門口做生意, 再差都一定有佢優點之處, 開餐既時候都會盡量欣賞食店既野食味道既優點, 我既尺度唔算高, 所以 "OH! 好味" 或 "咦! 幾好味" 都常掛咀邊, 食野既過程都好享受, 食野除左求好味, 由進入食店進食到離開成個過程亦係求開心。不過, 有時真係會遇到不快經歷。
麵屋武藏集團初登陸香港時試過去 APM 食沾麵, 印象中味道中下, 質量跟其日本主店相比仲有一段距離, 。近期寫番 BLOG 到處搵拉麵食, 見其分店開多左好幾間, 於是試試水準有無進步。食店我係入左去, 不過無食就離開, 點解? 又睇落去?
三 點半 TEA TIME 時段喺尖沙咀, 想食拉麵, 因為大多拉麵店都會有落場時間 (AROUND 2;30-6:00), 位於尖沙咀海運既麵屋武藏虎洞 TEA TIME 仍然營業中, 所以走去一試。坐低三點九就座點左個沾麵。坐喺 BAR 枱前, 睇下廚房, 幾個 STAFF 可能 TEA TIME 關係, 動作頗悠閒。
結果我等左十五分鐘都未有拉麵到, 大部分食店上拉麵既時間大約五分鐘至十分鐘, 我心想會唔會係 TEA TIME 所以處理上需要多少少時間, 例如燒叉燒或甚麼原因, 再等多五分鐘。
呢段時間我留意廚房既 STAFF 係咪整緊碗麵。係無既, 所以我相信係漏左單。於是我向個著西裝既 STAFF 話可否追追個拉麵? 香港既 SERVICE 有幾好你我都知, 聽左你之後回應會追十居其九都係唔會再番黎同你交戴要等幾耐或者發生咩情況。
廚房既 STAFF 既零動作顯示, 似乎...或者整拉麵喺另一邊廚房? 等多五分鐘後, 我搵你一個 STAFF 追, 呢個 STAFF 喺我視線範圍內直接向廚房既 STAFF 指示, 跟住佢過番黎回應, 原來廚房漏睇單, 要等八分鐘整過。
我回應很簡單, 不用煮了。而由始終至終我都無聽到一句道歉, 不過不用你道歉, 因為我不會接受漏單兩次既過失。
總結:
我作為食客, 只想喺食野既過程同野食既味道覺得開心, 因為店員兩次過失, 這次經歷很不快。
環境:♥♥♥
衛生:♥♥♥
服務:0
味道: 不詳
抵食: 不詳
推薦: 不推薦
以上: 麵屋武藏, 好好唔好食又睇落去, 好孩子香港日本拉麵道場小戰爭,尖沙咀,拉麵, 日本菜, 食評, 食記,ラーメン,ramen, 好孩子,好孩子PHILIP, 食評
下午茶
2013-10-24 38 瀏覽
記得第一次認識麵屋武藏,是在街坊廚神中介紹屯門時才知道的,那時的拉麵風也沒有現在這樣白熱化,記得那集的節目的確有令我一去屯門的衝動。不過當然,這個地方不是我的主場,要作客也要找個理由,及後發現了觀塘有分店之後,我便立刻去一試,那次經驗也很對板,那個時候還未有一蘭,沾麵也未成為一個大熱的潮流,不過那次經驗令我很喜歡其近似豚王的濃味的風格,一直也希望可以再有機會試試。機緣巧合下,竟然有食友告知有機會來到這間麵屋武藏虎洞試吃其新菜,既可以吃新菜又可以去一試這間新分店的風采,二話不說便立刻應承。星期六的下午,風和日麗,來到這間擁有海景的拉麵店,實在沒有幾多拉麵店有如此景緻,這可是我去過最喜歡的拉麵店的環境呢。加上,維持一貫黑色cool到不行的裝修,又有開放式的廚房,餐廳感覺更開揚,更別具型格。今天試吃的是新出的沾汁麵。大家可能都聽過沾汁麵,很多地方也有提供,經歷之前銅鑼灣的原爆沾麵經歷,我還有些少害怕沾汁麵,不過之前吃過武藏的拉麵也很有質素,我想今次應該還會不錯的吧。餐廳很細心, 有圖教怎你怎吃~沾麵同樣有三款選擇,我一個人沒有試吃幾種,在極濃豚骨湯底的白虎,加入黑蒜蓉的豚骨湯的黑虎和辣味系的

餐廳很細心, 有圖教怎你怎吃~
沾麵同樣有三款選擇,我一個人沒有試吃幾種,在極濃豚骨湯底的白虎,加入黑蒜蓉的豚骨湯的黑虎和辣味系的赤虎中,我選了赤虎。
赤虎
赤虎($75)是在他們的濃豚骨湯中,加了大約十幾種辣醬所制成的辣油。沾麵的麵煙韌度一流,外表有光澤,麵有抗紋,用來鎖住豚骨湯和沾麵汁。湯極濃,大大碗,不過店方不建議我們喝,因為吃完沾麵後可以加木魚湯,再深入試試湯不同的味道。溫泉蛋十分好吃,連蛋黃都是煙韌和有好感,值得一讚。整碗麵的質素也很高,特別喜歡其拉麵的坑紋令沾汁和麵更加融為一體,這是我之前吃沾麵從未有過的經驗。

吃完麵後,最後加了木魚湯,渴一口,味道偏鹹,吃麵的時候唔覺,但喝湯就一試便知龍與鳯。

除了吃沾麵外,我們還試了幾個小食。武藏煎餃子($35),每日鋪頭用人手新鮮包的,味道不錯,不過煎得略嫌過火,分量和價錢適中。
武藏煎餃子
爆炸男爵沙律($38),是這裡的名物,最受歡迎最具人氣的沙律。以炸得脆香的切絲薯仔配不合的柚子汁等,非常開胃,甜甜酸酸配合香口的薯條是不錯的配搭,難怪這樣受歡迎。
爆炸男爵沙律
唐辛子烏賊($48),好辣的小吃,送啤酒一流,味道也是有點偏鹹,不過烏賊味道煙韌度不錯,好有咬口。
唐辛子烏賊
最後要說的就是這杯虎洞特式凍飲($28),用檸檬菠蘿雪梨等配料所組成的凍飲,清新味蕾而且幾好喝,配合口味較重的拉麵是不錯的。
虎洞特式凍飲
很久沒有試過下午時份吃拉麵,總覺得這是晚上才會吃的食品。難得今次可以出席這個活動,試試他們的新產品沾麵,也一改以往對這個食物的偏見。

再次謝謝店方和公關的邀請。
題外話/補充資料: 不過,我覺得沾麵的沾汁可以試試淡一點,可能是多種的辣油令其變得有點鹹,聽食友說黑虎也較鹹,食客真的不要就這樣渴那個沾麵湯,要加了木魚湯才好渴啊。
赤虎
虎洞特式凍飲
星期六中午時分,有幸參與《麵屋武藏 虎洞》跟某報舉辦的試食會,與一眾博客率先品嚐將於11月推出的坑紋沾汁麵,實在興奮不已!!!《麵屋武藏》乃日本馳名的拉麵店,現時香港暫有六間分店(其中一間更為首間海外分店),這次試食會便是於尖沙咀海港城LCX店舉行。 此分店名為《虎洞》,店子以小說宮本武藏為主題,並用黑色作主調,裝潢擺設等等皆充滿東洋風。附送維港海景,邊吃拉麵邊欣賞風景,也挺寫意。沾汁麵有三種不同的味道,分別為:白虎(極濃豚骨湯)、赤虎(辣油豚骨湯)及黒虎(黑蒜油豚骨湯)。 店子先準備了飲品及數款小食供大家品嚐:虎洞特式果汁($28),以菠蘿、雪梨及檸檬製成,入口清新酸甜。武藏煎餃子($35),有關方面聲稱乃每日新鮮自家包製,光是這點已加了不少印象分。皮薄而脆,內餡為豬肉及椰菜,挺足料的說。爆炸男爵沙律($38),乃《虎洞》的人氣菜式之一,以價錢來說,這個份量絕對「抵吃」!!!主要材料是男爵薯仔絲、青瓜絲、車厘茄等等,面層還置有溫泉蛋,用以將之刺穿再拌勻來吃。佐以和風醬、柚子汁、梅子絲及紫蘇葉混和而成的醬汁,醒胃之餘、被炸香的男爵薯仔絲還十分爽口過癮呢!唐辛子烏賊($48),香烤過的烏

店子先準備了飲品及數款小食供大家品嚐:
唐辛子烏賊($48),香烤過的烏賊口感腍軟易嚼、絕非「咬到牙骹軟」的那種,吃來還透出微微辣味,個人十分喜歡。

吃過小食後,來到是日的重點嚕!!!!
白虎沾汁麵($75),沾汁麵湯底以豬骨、雞及海鮮經長時間熬製而成。
由於調得比較濃厚偏鹹,故不建議直接喝啊。
登凳!!店子的新品 – 坑紋沾汁麵條,麵條外型較粗身,中央特意壓上坑紋以加強「掛湯」的效果。先夾一撮麵條,再輕輕蘸沾汁湯底。吃了一口,麵質彈牙而富嚼勁,感覺不俗。
味付蛋夠溏心,日式叉燒亦比坊間拉麵店大塊,不過這天同被迫淪為配角了。
(吃畢沾麵後可要求店員加入木魚湯到沾汁湯中飲用。)
2013-10-19 16 瀏覽
是日參加晴報舉辦的試食活動,來到麵屋武藏 虎洞與食友們小聚,見番一陣子無見的朋友仔同結識左新朋友仔,不時覺得呢樣已經係寫blog最大的收穫麵屋武藏 虎洞於日本開業達13年之久,多次成為日本全國票選第一的拉麵,曾榮獲「拉麵四天王」美譽,早已在日本享負盛名。由於餐廳以日本傳奇武士 – 宮本武藏命名,所以就算遠來香江大家亦不會感陌生。今次餐廳以宮本武藏「勇於嘗試,推陳出新」的理念,推出一系列新的沾麵,及後更得知其曾獲日本朝日電視台舉辦的拉麵總選舉中「沾汁麵」系列冠軍,實在急不及待去品嚐。新的沾汁麵有三款選擇,分別係「白虎」、「赤虎」及「黒虎」沾汁麵,各售HK$75。「白虎」有濃厚豚骨湯底,「黒虎」的湯則比「白虎」更濃厚及加入黑蒜油,可見兩者皆以香濃湯底作賣點,初嚐沾麵,當然試試招牌「白虎」「白虎」果然名符其實,湯底異常濃厚,豚骨味濃,可想而知熬製一段頗長的時間吃的時候先夾起一小撮麵,再沾上濃厚豚骨湯。這裡的麵條不是一般的麵條,特別在有坑紋,而坑紋確實於吃沾麵中起了很大的作用。有坑紋的麵掛湯力極強,一啜放入口中,爽極了。除了麵條本身爽口外,再附著濃厚的湯汁,十分滿足吃過麵後職員向我們介紹「沾麵

吃過麵後職員向我們介紹「沾麵的尾聲」:因為原先的沾汁偏鹹,店方就將極秘熱湯加入沾汁麵湯中供客人麵後飲用,以暖的麵湯精華作結,實為精彩
唯一美中不足之處就是溏心蛋,略嫌流心度不足。香港人食拉麵對溏心蛋要求頗高,將之做好定必能將「沾汁麵」打入另一個層次

另外餐廳亦為我們準備了一些小吃,個人覺得確實不錯,值得推介:
武藏煎餃子 (HK$35)
外層皮薄香脆,內則餡料豐富,整體不俗,只係表層有小小燶輕扣一分
唐辛子烏賊 (HK$48)
燒香的微辣墨魚,惹味佐酒一絕,身邊食友們都覺得辣度剛好,只個人認為可再加辣一點就更為美滿
爆炸男爵沙律 (HK$48)
男爵踩場惡鬥武士,最後敗走自爆而成的沙律,其實係用左男爵薯仔切絲炸香,佐以柚子汁、梅子絲、紫蘇葉和和風醬混成的醬汁,配搭不俗
最後,再來一杯虎洞特色果汁作結,此飲品以檸檬、菠蘿、雪梨混製而成,十分清新。以此作結能一沖之前的膩感,實是一個很不錯的選擇
  • 爆炸男爵沙律
2013-10-19 17 瀏覽
受邀出席 的試食會,店子位於尖沙咀海港城的LCX,地點便捷,人流暢旺. 是次活動我選擇了坐在窗口位,可以近望維港,還可以望到尖沙咀鐘樓,吃著美食,看著美景,實在是太快活了. 是次活動主題為試吃11月份才推出市面的坑紋沾汁麵,這款獨特的坑紋麵條可輕易掛上醬汁,令每一口麵條與醬汁也合二為一. 麺屋武蔵招牌沾汁麵麺屋武蔵最著名的是其湯底,湯底更於店內現場長時間熬製 – 三款湯底有白虎、赤虎及黑虎,三款均有其獨特性,再配以自家製彈牙咬口沾汁麵條,令客人回味無窮.黒虎沾汁麵($75)是次我選擇了黒虎沾汁麵,黑虎意思是指濃厚的豚骨湯,加入燒香後的長蔥及玉蔥製成的黑蒜油,味道香濃。濃厚的豚骨湯黑漆漆的,挺特別,我個人比較喜歡新嘗試,所以這黑虎比起白虎(極濃厚豚骨湯底)更吸引我注意.  當坑紋麵條沾上黑虎汁,可顯見掛在麵條的醬汁相比普通麵條為多,令到每口麵條更為可口. 作為配角的叉燒也不錯,叉燒是偏瘦的,但我實在太怕肥脂了,這瘦叉燒正合我意. 除了沾汁麵,虎洞還有數款美味可口的小吃呢!1.      武藏煎餃子 ($35)一客5件的餃子煎得香脆,但內裡的肉餡個人覺得偏鹹了一點,若味道淡一點會就好.2.

受邀出席 [麵屋武蔵 虎洞]的試食會,店子位於尖沙咀海港城的LCX,地點便捷,人流暢旺. 是次活動我選擇了坐在窗口位,可以近望維港,還可以望到尖沙咀鐘樓,吃著美食,看著美景,實在是太快活了.

麺屋武蔵招牌沾汁麵
黒虎沾汁麵($75)

除了沾汁麵,虎洞還有數款美味可口的小吃呢!
1.      武藏煎餃子 ($35)
2.      爆炸男爵沙律 ($38)
這款沙律以柚子汁、梅子絲、紫蘇葉和和風醬混成醬汁,再配以炸香了的男爵薯仔絲,不止賣相吸引,味道也很清新,個人幾喜歡!
3.      唐辛子烏賊 ($48)
我很喜歡吃燒烏賊的,這款燒香的烏賊,帶有少少辣味,很惹味的,令到我吃不停!
虎洞特色果汁 ($28)
這款果汁是以三款水果弄成的,包括檸檬、菠蘿&雪梨. 冰凍的果汁味道清新也解喝,個人幾喜歡!

謝謝公關及店方的招待,讓我可率先試吃麺屋武蔵的坑紋沾汁麵呢!

2013-10-18 24 瀏覽
之前到過APM的麵屋武藏吃過湯麵,今次就到LCX的店吃11月正式推出的沾汁麵。進入店內感覺非常開揚,陽光從落地玻璃透入,光猛開揚外,而且還可以享受海景,視覺上得到滿足,而且座位也非常寬敞,有別於一般的拉麵店。沾汁麵一共有三款,包括有白虎,黑虎和赤虎。我今次就試了黑虎。沾汁麵的食法是夾起小撮麵,然後沾上濃湯,最後顧客可要求店員加湯作湯麵。黑湯有洋蔥和蒜的香氣,再配上黑油煮成,味道非常濃郁,不過個人覺得蒜香味可以再濃一點。個人特別喜歡這裡的麵條,麵條比較粗圓,有蛋香,咬下去煙韌有嚼勁,彈性十足,麵條一沾就被湯汁包圍著,每一口都充滿湯汁。 溏心蛋嫩滑流心,而且蛋香味十足,再配上爽脆筍條和大量蔥花,顏色奪目。不過叉燒質地偏瘦,可能想做出啖啖肉的感覺,而且比較健康,不過相比下,我還是喜歡帶有肥脂的叉燒。另外也要介紹一下這裡的小吃,武藏煎餃子,皮薄而且香脆,豬肉混合椰菜,咀嚼時帶點清甜,而且爽口。爆炸男爵沙律,本人很喜歡這個小吃,食材非常豐富而且色彩奪目,把薯仔切條鮮炸,切得非常幼身,而且香脆可口,薯味十分濃郁。再配上日本溫泉蛋,溫泉蛋的蛋汁把其他蔬菜緊緊粘在一起,口感非常豐富,是個開胃的前菜。唐
沾汁麵一共有三款,包括有白虎,黑虎和赤虎。

唐辛子烏賊,魷魚口感軟腍,咬下去一點也不費力,再配上濃郁的醬油,不錯。
飲品方面有凍抺茶咖啡和虎洞特式果汁
虎洞特式果汁由檸檬、菠蘿和雪梨打製而成的新鮮果汁,感覺非常夏日,味道酸酸甜甜的。
總括最喜歡便是這裡的麵條和爆炸男爵沙律,而且地方非常寬敞舒適,有興趣的朋友可以去試試。
2013-10-18 312 瀏覽
近年日本拉麵大熱, 好多拉麵店也進駐香港. 早前, 我又去了一間新開的拉麵店, 位於尖沙咀LCX的麵屋武藏虎洞.我地點了幾款小食, 包括爆炸男爵沙律, 武藏煎餃子和唐辛子烏賊. 飲品點了虎洞特式果汁.我見到這款沙律的名已經覺得好特別. 一上枱已經被沙律面上的蛋吸引住, 因為我好鍾意食.食的時候先搞勻溏心蛋, 見到蛋黃流出就好想食. 疏菜新鮮, 當中將男爵薯仔切成絲再炸香, 而醬汁以柚子汁、梅子絲、紫蘇葉和和風醬混成, 有多重口感, 幾醒胃.通常食拉麵也會叫一碟餃子, 它煎得幾均勻. 即使唔點汁也夠味.這個烏賊燒得幾惹味, 而且帶點微辣, 烏賊唔會太硬身.果汁一般, 唔係太夠凍.來這裡一定要試下沾汁麵. 它最特別之處是麵和湯分開上. 而食法是每次將一小撮麵夾起再沾上濃湯進食.沾汁麵有三款湯底, 包括白虎, 赤虎和黑虎.「白虎」是指極濃厚豚骨湯底, 利用豬骨、雞及海鮮長時間熬製而成.「赤虎」是指在香濃豚骨湯中, 加入超過10種辣醬製成的辣油而成.「黒虎」是指濃厚的豚骨湯, 加入燒香後的長蔥及玉蔥製成的黑蒜油, 味道香濃.我自己鍾意濃湯底, 所以揀咗黑虎沾汁麵.這個湯真係夠濃, 當中還有一些

武藏煎餃子
這個烏賊燒得幾惹味, 而且帶點微辣, 烏賊唔會太硬身.
黑虎沾汁麵
這個湯真係夠濃, 當中還有一些肉粒, 只是稍為覺得唔夠黑蒜的味道.
沾汁麵的麵幾彈牙, 麵身較粗, 有坑紋, 這樣沾湯時能夠掛到更多的湯.
叉燒幾大塊, 而且偏向瘦, 較少肥肉, 入口唔會覺得鞋, 這是啱我的口味.拉麵的配料也好重要, 溏心蛋, 筍和蔥花對於整碗麵也有影響, 因我自己鍾意食配料.
黑虎沾汁麵配料
平日愛食拉麵的朋友, 也可以來這裡一試沾汁麵, 十一月就會正式推出, 大家密切留意.
黑虎沾汁麵
黑虎沾汁麵配料