2023-02-04 454 瀏覽
終於試到尖沙咀厚福街既麵処一家,一人自私食😋呢間拉麵專賣一款湯底,濃厚豚骨魚介醬油,可以選擇三款不同的配料,包括妹の選択,弟の選択同埋料理長の選択今次我就揀左弟の選択另加溏心蛋,配料係火灸豬腩肉,豬腩肉燒到好香口,又唔肥膩。湯底好香濃,未算過咸👍每款拉麵都有紫菜碎,加埋拉麵一齊食,即刻提升成個香味😋店員仲好細心❤️俾埋橡筋我紮頭髮😊加分位
終於試到尖沙咀厚福街既麵処一家,一人自私食😋

店員仲好細心❤️俾埋橡筋我紮頭髮😊加分位
弟の選択
今次係第三次幫襯麵処一家,同樣都係叫咗料理長之選擇,即係兩隻肉都有 基本上成間拉麵淨係專注做一款拉麵,只係肉類唔同,好欣賞呢間拉麵如果個湯底當日做得唔好,佢係唔會開,睇得出店主好有堅持要做好拉麵!料理長之選擇:左手邊係炭燒肉加咗面頭少少辣醬,不過我都係比較鍾意右手邊嘅肉,嫩得黎有黑椒味,真係好好味So far係我唯一一間可以連湯都飲埋嘅拉麵,唔油,湯底濃郁再加埋生洋蔥粒令到個湯變得balance返最後有一個特別食法係朋友介紹,如果食得辣,可以嗌個替玉同埋辣醬,撈埋變撈麵咁樣食辣得幾過癮!

料理長之選擇

辣得幾過癮!

替玉加辣

料理長之選擇
  • 料理長の選択
久違的拉麵系列❤️這次來到厚福街覓食到訪了排隊人氣食店麺処一家😍bookmark了很久所以很期待~我們公眾假期12點半左右到達 大概4組客人在我們前面也只是等了大概15分鐘可以接受😗-🌟-▪️店長推介 (火炙豬腩肉加慢煮豬肩肉)($115)小店專心做好一款湯底 另外兩款拉麵分別是弟弟推介(火炙豬腩肉)和妹妹推介(慢煮豬肩肉)(所以是誰的弟弟和妹妹🤔)anyway因為兩款肉都想試試便我們都點了一樣的拉麵 還加了溏心蛋(+$10)首先湯底而言屬於偏重口味 十分香濃但不算過鹹 麵條幼身 雖然沒有讓客人選軟硬度但覺得剛剛好和彈牙🤓火炙豬腩肉重煙燻味 焦香惹味超邪惡🥹慢煮豬肩肉雖然偏瘦但鹹香十足 上面預設放了一點點辣醬 兩款叉燒真的不分高下🥹-🌟-餐廳簡單劃分成二人卡座和吧檯 雖然店面小小但位置與位置之間也有足夠的空間 如果餐廳可以為客人做客製化可能會更貼心❤️ (例如選擇麵條硬度和要不要生洋蔥)整體來說是很推薦derr 建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5

-🌟-
▪️店長推介 (火炙豬腩肉加慢煮豬肩肉)($115)

店長推介 (火炙豬腩肉加慢煮豬肩肉)

-🌟-

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
店長推介 (火炙豬腩肉加慢煮豬肩肉)
麺処一家即使在美食林立的厚福街也常見人龍 特別之處在於老闆對專賣拉麵的堅持 因此未見有其他小食提供 只可加添配料 食物質素湯底濃郁岀色 較為重味 麵質彈牙爽口 沒有鹼水味 不過未見硬度粗幼等個人化選擇提供配料方面 粉色叉燒嫩滑唔韌 口感頗似豬蹄而炙燒豚則有淡淡煙燻味 外圈脆口個人認為 洋蔥及紫菜的配撘極具特色洋蔥及紫菜皆切碎泡浸在湯㡳之中洋蔥味道濃烈紫菜淋身  因此口味好壞見人見智 尤其是加添了洋蔥 視乎喜好環境氣氛有二人卡位及 bar 枱 店面小但坐得闊落舒適 bar 枱可以觀察到廚師的一舉一動服務店員貼心 甫一入店見女小編長頭髮便提供橡筋 又細心遞水上菜速度快 所以候坐時間不長 定價就拉麵而言 一碗 $108 至 $118 未包溏心蛋 定價進取對不愛洋蔥配拉麵的女小編而言試過就算 但男小編非常受落Tips 1. 餓底嘅可以加麵底 因為佢份量不多 2. Share 食兩款肉都可‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘🖇麺処一家📍尖沙咀厚福街11號地舖(港鐵尖沙咀/尖東站 B2 出口 步行約 5 分鐘)電話:23601212營業時間: 星期一至五12:00 - 15:

食物質素

18:00 - 22:30
星期六至日
12:00 - 22:30
‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘
#尖沙咀 #letmethinkthink_中價位 #letmethinkthink_尖沙咀
#尖沙咀美食 拉麵 日本拉麵 日本菜 豚骨拉麵  #hongkong #hongkongfoodie #foodblogger #foodiehk #foodie #blogger #foodtasting #tasty #tastyfood #boyfirend #girlfriend #gathering #happy #chill #nice #enjoy
2022-12-19
2022-12-18 402 瀏覽
何度もラーメンを食べていたのですが、行列ができていたのですが、彼のチャーシューは一見の価値ありです食べ物は、焦がしてスモーキーな味です!チキン選びに困ったら、このシェフのチョイスを直接チョイスできるので、試してみる価値ありです。彼は2種類の肉を持っています。 右のチャーシューは柔らかくてつるつるで、ピンク色が本場のチャーシューが全然固くない証拠。 左はスモーキーな味わいの焼豚、外輪はパリッとした食感で、他のラーメンとは明らかに麺の質が違います。 . 具材は海苔と玉葱でコクがあって美味しい
食べ物は、焦がしてスモーキーな味です!
2022-12-15 314 瀏覽
好正既豚骨湯🥰鋪頭只有3款拉麵可選 貴精不貴多 $110up湯底香濃得黎唔會太鹹太厚重拉麵比較幼身 食落爽口叉燒有啲肥膏的確好極👍🏻唔夠飽另加麵底既話 新上既麵底未放落湯前食都好味
好正既豚骨湯🥰
鋪頭只有3款拉麵可選 貴精不貴多 $110up
湯底香濃得黎唔會太鹹太厚重
拉麵比較幼身 食落爽口
叉燒有啲肥膏的確好極👍🏻
唔夠飽另加麵底既話
新上既麵底未放落湯前食都好味
尖沙咀厚福街有好多好嘢食,我哋就想試吓新嘢(對於我哋嚟講係新)👅✨店長推介+一隻糖心蛋 $115+10 | 3.5/5佢個湯底真係值得一讚❤️好濃味,澀澀地有少少沾麵feel,真材實料👅麵條冇得揀軟硬度嘅,不過食落就啱啱好,幾彈牙。🎈糖心蛋唔太入味,適中。火炙豬腩肉好邪惡👅有陣焦香味,食落香口同略帶煙燻味慢煮豬扁肉對比上嚟較瘦,軟身,鹹香❤️❤️聽講之前係要排隊,我哋去嗰次反而冇乜人,不過淨係食佢湯底都已經覺得可以再嚟過😋

✨店長推介+一隻糖心蛋 $115+10 | 3.5/5

麵條冇得揀軟硬度嘅,不過食落就啱啱好,幾彈牙。

🎈糖心蛋唔太入味,適中。

火炙豬腩肉好邪惡👅有陣焦香味,食落香口同略帶煙燻味

慢煮豬扁肉對比上嚟較瘦,軟身,鹹香❤️

店長推介+一隻糖心蛋
2022-12-04
2022-12-11 185 瀏覽
以拉麵黎講,尖沙咀有極多選擇。今日喺厚福街同同事嚟到呢間拉麵店,睇餐牌時見到拉麵款式嘅名,好有趣,妹妹推介姐系慢煮豬肩肉,弟弟推介 姐系火炙豬腩肉,而店長推介就系試齊兩隻肉(火炙豬腩肉+慢煮豬肩肉),湯底清得來都好濃郁!
2022-12-09 184 瀏覽
嚟到尖沙咀,一直都想食碗拉麵,又唔想食返之前食過嗰啲店,於是行過厚褔街,見到外面有人排隊,就試左呢間拉麵。其實店舖入邊只有三款拉麵可以揀,其次就係啲配料啦,連小食都冇㗎,做拉麵竟然可以做到咁專門,喺香港好少有。我就揀左妹妹既選擇,即係慢煮豬肩肉,而老公揀左哥哥既選擇,即係火炙豬腩肉。仲加左2隻味玉,湯底係魚介豚骨味,上邊有啲生洋蔥,配埋湯底好好食,麵質係幼麵嚟嘅,所以好掛湯。一碗麵嘅份量,我覺得啱啱好,我哋覺得啲紫菜唔夠喉,又嗌多碟黎食,因為浸咗落啲湯度食真係好好食,湯底濃得黎發出淡淡魚介味,又唔會過度肥膩。推介推介👍👍👍

妹妹既選擇
哥哥既選擇
2022-12-05
妹妹既選擇
哥哥既選擇
  • 弟の選択
  • 妹の選択
2022-12-06 204 瀏覽
呢間拉麵店只係得三款選擇。👦🏻弟e選擇($105)🍜— 火炙豬腩肉👧🏻妹e選擇($105)🍜— 慢煮豬肩肉👨🏻料理長e選擇($115)🍜— 可以試齊兩隻肉(火炙豬腩肉+慢煮豬肩肉)。個湯底好濃郁不過唔油膩,真材實料魚介豬骨湯,配料有啲蔥同紙菜。拉麵口感彈牙。火炙豬腩肉比較肥,不過其實都係半肥瘦,我鐘意佢有燒完嘅香味。慢煮豬肩肉就瘦少少,不過食落嫩滑。可惜份量偏少,女仔食或者啱啱好,但係男仔食應該未必夠飽,$115其實都幾貴。
呢間拉麵店只係得三款選擇。
👦🏻弟e選擇($105)🍜— 火炙豬腩肉
👧🏻妹e選擇($105)🍜— 慢煮豬肩肉

慢煮豬肩肉就瘦少少,不過食落嫩滑。

2022-11-07 384 瀏覽
呢間拉麵食過好多次,以前都好多人排隊😊佢既叉燒好值得食,係炙燒煙燻既味道!😍如果有選擇困難症,直接揀呢款料理長之選,係好值得試晒佢2 款肉。右邊係叉燒係嫩滑,粉色證明真係一d都唔韌。左邊係炙燒豚,好有煙燻味,外圈有脆口感覺😋麵質絕對同其他拉麵唔同,口感彈牙好有小麥既味,無鹼水味,食起身唔係普通嘅油麵。配料仲有紫菜洋蔥,口感豐富好味😋

• 料理長の選択
2022-10-25 510 瀏覽
突然好想食拉麵 上網search 傳媒介紹左19間位於嘅尖沙咀拉麵今晚決定試下其中一間👉🏽麺処一家📍尖沙咀厚福街11號地舖麺処一家只提供一共三款濃厚豚骨魚介醬油拉麵分別為料理長の選択(店長推介)弟の選択(弟弟推介)妹の選択(妹妹推介)-妹の選択$105溏心蛋 $10拉麵嘅配料都有紫菜 京蔥 香筍拉麵一到已經聞到好香魚味 湯底濃郁不膩 入口係黏黏的豚骨濃湯😋慢煮豬肩肉 軟熟嫰滑拉麵直幼 軟硬適中-弟の選択$105溏心蛋 $10拉麵嘅配料都有紫菜 京蔥 香筍拉麵一到已經聞到好香魚味 湯底濃郁不膩 入口係黏黏的豚骨濃湯火炙豬腩肉 經炙燒後充滿油香肉味濃郁喜愛食辣嘅朋友不妨加少少辣粉☺️
突然好想食拉麵
上網search
傳媒介紹左19間位於嘅尖沙咀拉麵
今晚決定試下其中一間👉🏽麺処一家

📍尖沙咀厚福街11號地舖
麺処一家
只提供一共三款濃厚豚骨魚介醬油拉麵
分別為料理長の選択(店長推介)
弟の選択(弟弟推介)
妹の選択(妹妹推介)
妹の選択

火炙豬腩肉 經炙燒後充滿油香肉味濃郁

喜愛食辣嘅朋友不妨加少少辣粉☺️
妹の選択
2022-10-06 609 瀏覽
咁岩今日放假,聽朋友講麵處一家好正,所以特登過嚟試一試。當日12:00pm就到,無需排隊等位,直接入座。點餐點了以下這款:店長推介先試一試豚骨魚介醬油湯底,湯底有濃濃既豚骨醬油味,略為偏鹹,食完碗拉麵有點口渴。至於叉燒,有火炙豬腩肉及慢煮豬肩肉兩款,火炙豬腩肉肥瘦均勻,叉燒曾火炙過,比較香口及有口感。慢煮豬肩肉比較滑同淋身,略帶鹹味。拉麵份量比較少,配料有溏心蛋,筍,紫菜,洋蔥,蔥。麵處一家位置非常方便,座落於厚福街,地鐵站行過去只需5分鐘。
店長推介
  • 店長推介
2022-09-29 411 瀏覽
厚福街 有好多唔同既美食 大都會見到 有啲要排好長既隊 有啲又唔洗點排隊見佢大排長龍,我都打算試下 睇下呢間拉麵會唔會好似 鬲離 元祖拉麵咁 唔岩我個人口味咁見佢呢間拉麵都好特別 佢係用家庭地位黎叫 我就叫左個妹妹黎試下~佢既麵質係幼麵,而且湯都算濃稠適中 唔算好濃都唔算好淡。而且食完會想再食既感覺,如果下次再經開厚福街想食拉麵既話 我絕對會諗起佢!以拉麵黎講 呢間都唔會叫做好差,至少我會同朋友講可以試下~ 唔會因為係過江龍 得個名令人失望先食物都起碼係高質
佢既麵質係幼麵,而且湯都算濃稠適中 唔算好濃都唔算好淡。

食物都起碼係高質
2022-09-26 2597 瀏覽
最後一間係尖沙咀果晚係isquare睇完奇異博士2套爛片港女話要同老母慶祝丟低我孤零零就過左黎厚福街食拉麵麵處一家係由黎智英大仔黎見恩打理可以理解係一間黃店之前飲食男女都有提過佢既奮鬥史因為想開拉麵店而過左去日本由本身希望做特許經營到最後自己學藝直接開店可能唔憂做掛因為湯頭問題而唔開店既日子仲幾多下成日係社交平台會見到果晚七點幾去到岩岩好有張二人檯唔洗等位直入正常擺設水要由侍應提供除左二人檯仲有吧檯位條片講拉麵麵條都係來貨就咁一箱箱放係度麵得三款湯底清一色都係豚骨魚介醬油純粹係配料既分別雖然張圖就有蛋但其實要另加十蚊先有同埋無小食賣真係只專注做麵我真心欣賞呢種店咁唔洗選擇之下當然係揀左乜都有齊果個店長推介大約都係十分鐘左右上麵湯底無上次奇跡個濃味咁混濁清少少但都好夠味雖然呢個料理長推介有齊慢煮同火炙叉燒有成四塊係豐富既但我覺得火炙鞋鞋地慢煮果款亦都唔夠嫩係肉呢方面完全比唔上奇跡幼麵無意見隻蛋就唔錯夠味咁黎得係當然要試下佢地名物被稱為好食過碗拉麵十五蚊既特製加麵底侍應見你就黎食晒就會問個麵上唔上得呢個麵底之前可以就咁散叫既可能太多人就咁叫麵底加叉燒玩爛左之後就改左要叫左拉麵先可以追加麵底
最後一間係尖沙咀
果晚係isquare睇完奇異博士2套爛片