2021-04-06 437 瀏覽
呢間拉麵店同其位於鰂魚涌嘅分店係連續7 年獲得米芝蓮推介周月主打醬油沾麵同拉麵,以前者較為出色,源自於日本愛緩縣,而沾麵所用嘅醬油更係經過木桶18個月發酵而食,加入沙丁魚及昆布調味...背景相當巴閉😮($93)另加溏心蛋$10,傳統拉麵店寫紙落單,麵亦有份量100g/200g/300g 可供選擇,價錢一樣,醬油湯有分濃淡,麵分冷熱,以及軟硬度呢啲基本野, 揀左200g 淡湯(因為聽講濃湯超咸🤣)熱麵麵一上嚟,的確個陣蛋香味撲鼻而至,可以睇得出麵質係非常新鮮,而且唔好俾咁大碗嚇壞,其實係有個木筲箕隔住碗底,避免麵身同底下嘅水份接觸,保持麵質爽滑,的確入口係彈牙非常...至於沾湯,因為叫了淡湯關係,湯唔算好稠身,影響了麵條掛湯力,但咸度適中,而且會食到獨有嘅米醋酸味,層次豐富,但湯入面嘅豚肉係用豚肉粒😮,略嫌有啲鞋口...食完時可叫店員加入雞湯再飲,的確係惹味啲但就未有想飲哂嘅衝動😮.Overall 嚟講係間唔錯嘅沾麵,雖然個醬油沾湯就未算太有驚喜(可能打著米芝蓮嘅旗號令我期望過高吧😮)但係個沾麵麵質就的確相當出色,同一般其他沾麵店不同,單係呢點都值得一試嘅👍🏻(p.s 銅鑼灣,鰂魚涌另有
呢間拉麵店同其位於鰂魚涌嘅分店係連續7 年獲得米芝蓮推介

[周月沾麵]($93)另加溏心蛋$10,傳統拉麵店寫紙落單,麵亦有份量100g/200g/300g 可供選擇,價錢一樣,醬油湯有分濃淡,麵分冷熱,以及軟硬度呢啲基本野, 揀左200g 淡湯(因為聽講濃湯超咸🤣)熱麵
Overall 嚟講係間唔錯嘅沾麵,雖然個醬油沾湯就未算太有驚喜(可能打著米芝蓮嘅旗號令我期望過高吧😮)但係個沾麵麵質就的確相當出色,同一般其他沾麵店不同,單係呢點都值得一試嘅👍🏻(p.s 銅鑼灣,鰂魚涌另有分店)
2021-04-03 374 瀏覽
歌賦街係沾麵林立之地,周月就係最早將沾麵帶嚟香港嘅麵店。公眾假期嘅午飯時間,竟然可以唔使等位,直接入座。枱面有好香嘅麥茶可以自己倒黎飲,但係啲杯有啲污糟,我嗰隻嘅杯邊癡住咗一隻蚊之,我同店員反映,佢即刻道歉同收走隻杯。menu有好多選擇之餘,連面嘅重量、冷熱,以至湯嘅濃淡程度都可以選擇。周月嘅沾麵湯底係將醬油、日本醋、魚粉加入雞湯而成,我鍾意佢唔係太濃稠,味道好特別,麵條係店家自製,屬於幼麵條,浸落去啲湯汁非常掛麵,呢個湯底唔會有油膩嘅感覺。麵條帶着少少麥香,唔算太有咬口,我揀咗凍麵條,浸落熱辣辣嘅湯汁,都幾好食。
歌賦街係沾麵林立之地,周月就係最早將沾麵帶嚟香港嘅麵店。
公眾假期嘅午飯時間,竟然可以唔使等位,直接入座。

2021-04-03
2021-03-09 605 瀏覽
呢間沾麵連續七年攞到米芝蓮既推介,湯底用特製既醬油、米醋、沙丁魚等材料每日新鮮熬製,同埋冇落味精。自己本身鍾意食沾麵,所以就去試左試,嗌左佢最多人推薦既周月沾麵。 1️⃣周月沾麵 ($93) (糖心蛋+$10) 麵既配料有糖心蛋,同埋有啲豚肉浸左係個沾麵汁入面。糖心蛋唔錯,係我鍾意既熟度,仲有少少蛋汁係流心既,我同朋友都各自再加多左隻糖心蛋食。而啲豚肉,夾起係望到啲肥肉既,我自己本身唔係太鍾意食肥肉,覺得果種肥淋淋既感覺好核突😨但係佢呢度既豚肉,浸係個沾麵汁到,索曬啲醬油味,加埋佢煮得幾淋,食落口個質感好好,同埋啲麵一齊食,好好味好夾👍但係啲豚肉份量就比較少。  講到個沾麵汁,一黎到,第一下係覺得都幾油下,真系好似有層油浮係面咁,但係到食落,又幾驚喜wor,用黎沾麵食,又好似個油膩感冇咁強。麵既掛湯能力好夠,而個湯底係真係食到有少少好似鰹魚咁既鮮味,搭配埋佢既醬油味,真系好好味,係我係其他沾麵舖冇食過既味,值得一試。不過略嫌個湯底咸左啲,可能因為我揀左濃湯啦,但係我自己就仲接受到既,用黎沾麵食都算平衡到,不過如果唔係重口味既人就最好都係揀翻淡湯會好啲。食到最後有得叫店員幫你加雞湯,飲埋淨低

1️⃣周月沾麵 ($93) (糖心蛋+$10)

不過略嫌個湯底咸左啲,可能因為我揀左濃湯啦,但係我自己就仲接受到既,用黎沾麵食都算平衡到,不過如果唔係重口味既人就最好都係揀翻淡湯會好啲。食到最後有得叫店員幫你加雞湯,飲埋淨低既沾麵汁,好飲係真係好飲既,但係真係有啲太咸la,就算加左雞湯溝稀左都係太濃味,我飲左幾啖就冇飲la。但係我覺得佢個湯既味係好味既,純粹真係太濃la,可能真係應該要叫淡湯會好啲。  佢呢度選擇都幾多,有得揀濃湯淡湯,同埋熱麵冷麵,我就揀左濃湯冷麵。

同埋好好既係,佢連麵量都有得揀,有100g 200g 300g 揀,全部都一樣價錢,咁樣細食啲既可以揀100g 或者 200g 唔洗驚食唔曬浪費食物,大胃王(好似我咁🤗)就可以揀300g,包你食得飽。一開始碗麵送到黎既時候我都嚇左嚇,諗緊會唔會食唔曬,但係最後食下食下,又真係食得曬wor😂覺得佢個沾麵汁好既地方係佢雖然係有啲偏咸,但係佢都有少少醋既酸味,令人食落唔會覺得好滯。
2021-02-09 907 瀏覽
兩年前食過周月之後,平均每月都會番頭再食,因為佢無論麵條定係湯嘅調味都做得十分唔錯,尤其佢微微帶酸嘅沾麵湯相比其他沾麵店較為特別,令嗰碗好油嘅湯汁食落無咁濟。中環嘅周月坐落山腳附近,每次由公司行上黎都要經過一條又斜又窄嘅斜路,但條路咁難行都唔會阻到我食麵嘅決心一如既往lunch hour都係要等十至二十分鐘位 ,但係值得架!周月嘅麵條係用日本麵粉自製的,我本身鐘意食好硬嘅幼麵,周月嘅麵雖然粗,但口感Q彈,令我唔抗拒。而且堂食有得揀300g,食完番去夜晚都仲覺得飽。我每次都order佢嘅周月沾麵,因為湯汁真係好香味道又夠特別。

2021-01-29 769 瀏覽
周月,連續6年榮獲米芝蓮推介餐廳,相信唔少人都聽過/食過🤩我地每次去既都係位於中環既總店,食左好幾年了,味道依然一樣,保持到質素👍🏻~女朋友係唔太鐘意食麵既人,佢都表示好食☺️餐廳唔大,環境都幾日式😇呢類型既拉/沾麵鋪,你就唔好預佢非常闊落,坐得好舒服,可以同朋友慢慢傾啦🤪~因為日本拉麵文化本身都係以速食止飢為始的😎周月雖然有拉麵,不過最出名既就係沾麵,而我地食咁多次都係食沾麵😛1.周月沾麵、濃湯冷麵 ($93) 🌟4/5分先講佢既麵,有得揀唔同份量、冷或熱,岩哂唔同食量同口味既朋友😏碗底有個小筲箕托起啲麵,係細心位🥰咁底既麵就唔會浸淋哂~☺️麵質幾彈牙,煙韌而且掛汁😋不過算係偏硬既。麵上面仲有半粒溏心蛋,淡淡醬油咸香,挺溏心👍🏻沾汁非常濃郁,食到魚介同醬油既香,又有少少醋酸,味道平衡而且開胃🤤! 沾汁有入面有少少叉燒(條)?🤔數量唔多,而且偏肥架!😆不過我地食左咁多年都覺得周月有個好嚴重既問題,就係佢既沾汁唔夠熱‼️呢個真係好重要,傳統日本沾麵就係冷麵熱湯,碗沾係會辣親手的❗️相反周月碗湯唔夠熱,假如叫埋冷麵,加埋一齊好快就會凍晒🥺同埋沾汁面頭有好明顯既一層油,咁樣就好易越食就越溜😣~總括而

1.周月沾麵、濃湯冷麵 ($93) 🌟4/5分
周月沾麵、濃湯冷麵 ($93)

總括而言,周月雖然沾汁唔夠熱,只係獨特的味道同自家製既麵條尚算彌補到佢既缺點,仍然係令人想繼續食的😋😘~
周月沾麵、濃湯冷麵 ($93)
2021-01-11 814 瀏覽
由於而家限聚令,出去都係得2個人一齊食。.我就約咗同事去食下嘢~.點知佢就帶咗我去食日本拉麵~ .麵鮮醬油房周月 (歌賦街)📍中環歌賦街5號地舖.我點咗個 周月拉麵🍜我要咗濃湯,嚟到個濃湯已經好香啦~ 有叉燒又有流心蛋🥚,不過對於攸桐媽嚟講個湯就油咗少少。但D麵好彈牙好好味呀~ 我差唔多連D湯都比我清哂~🤤.我哋都點咗個 🥟周月餃子餃子內餡唔算多但勝在皮薄並帶微微香脆🥰.
由於而家限聚令,出去都係得2個人一齊食。
我就約咗同事去食下嘢~
點知佢就帶咗我去食日本拉麵~
麵鮮醬油房周月 (歌賦街)
📍中環歌賦街5號地舖
我點咗個 周月拉麵🍜
我哋都點咗個 🥟周月餃子
餃子內餡唔算多但勝在皮薄並帶微微香脆🥰
2020-12-10 1105 瀏覽
戴眼鏡收銀/服務員姐姐:全程約黑住塊面, 講嘢又串,態度又粗魯,不耐煩。執野時慢吞吞,趕人時就大大聲咁話:"食完就出邊買單"岩岩擺低筷子喔:)野飲都未飲晒....整個就餐體驗完全因為服務員ge態度而感到相當嘔气。完全唔想再來。可能因為我感情脆弱經受唔起掛👩‍🦲個人感受供參考。唔care呢d ge食客可以當我無講。講返個麵條,湯底非常油膩同咸,面身都唔係特別出彩,豬肉系大塊肥肉完全無法食。不过溏心蛋係非常好食呢個應該承認。總得講黎唔建議來體驗。again,個人體驗僅供參考。毕竟都係出名餐厅,口味/服務感受可能個個感受唔同。

"食完就出邊買單"

岩岩擺低筷子喔:)野飲都未飲晒....

2020-12-04
  • 溏心蛋
特意來到中環本店朝聖,點了招牌的周月沾麵($94),配濃味湯汁及200g熱麵,份量剛好,食量大的人可以選擇300g麵,重口味的記得點濃湯😍,簡直是精華所在!🍜湯汁以經18個月發酵的醬油為本,加入沙丁魚粉、鯖魚粉和北海道昆布熬製,保留原材料的鮮味,因此湯汁鹹香味濃,甜中帶酸,開胃又解膩。🐷浸泡在醬汁裡的豚肉份量較少,但非常入味,肥瘦均勻。拉麵彈牙爽口,掛湯力十足,湯汁豐富的油脂與拉麵完美融合,還有畫龍點睛的溏心蛋,吃完麵後再將清湯加入餘下的沾麵汁裡,喝盡湯汁的精華。✨難得是名副其實的米芝蓮餐廳,絕對會回訪!

2020-11-13 909 瀏覽
Friday lunch in Central💁🏻‍♀️終於嚐到了之前在日本公司工作時同事一直說想食的《周月》但因太多人排隊而吃不到今日等了20-25分鐘吧?!第一次來到,同朋友揀了沾麵朋友揀原味,我揀辣味朋友說個魚湯好好味而我個的辣味,平淡下次要試原味但個餃子好好味成年無見,談近況講講講原來可以有咁多野講然後又遇見一位真係N年無見的同學仔究竟是香港太小,還是我的腳步太大🌍
Friday lunch in Central💁🏻‍♀️

終於嚐到了之前在日本公司工作時
同事一直說想食的《周月》
但因太多人排隊而吃不到

今日等了20-25分鐘吧?!
第一次來到,同朋友揀了沾麵
朋友揀原味,我揀辣味
朋友說個魚湯好好味
而我個的辣味,平淡

下次要試原味

但個餃子好好味

成年無見,談近況講講講
原來可以有咁多野講

然後又遇見一位真係N年無見的同學仔
究竟是香港太小,還是我的腳步太大🌍

2020-11-13
2020-11-01 793 瀏覽
話說病咗一斷時間,所以少咗出去食嘢.hahaaa趁身體好翻少少即刻口痕去食沾麵即刻唸起周月,所以就決定晏就食,少人d有100g~300g 份量嘅麵任君選擇價錢都係一樣所以大家食到幾多就可以就翻自己嘅食量嚟order la♥️♥️ 或者2人share 都得,再叫d小食咁湯汁濃,麵選咗熱麵,麵條十分掛汁,正另配有半邊糖心蛋食完後,可叫店員加雞湯再飲Perfect雞軟骨即叫即炸唔會炸到好老,中規中矩個底仲有d醬,甜甜哋咁🙈如果有配埋沙律醬就好相信會比個醬汁好,因為食到最尾嘅已經淋曬(浸住d醬汁)不過又試多樣新嘢下次會再嚟試其他
話說病咗一斷時間,所以少咗出去食嘢.
hahaaa

趁身體好翻少少即刻口痕去食沾麵

即刻唸起周月,所以就決定晏就食,少人d

有100g~300g 份量嘅麵任君選擇

價錢都係一樣

湯汁濃,麵選咗熱麵,麵條十分掛汁,正

另配有半邊糖心蛋

食完後,可叫店員加雞湯再飲
Perfect
炸雞軟骨

雞軟骨即叫即炸

唔會炸到好老,中規中矩

個底仲有d醬,甜甜哋咁🙈
如果有配埋沙律醬就好

相信會比個醬汁好,因為食到最尾嘅已經淋曬(浸住d醬汁)

不過又試多樣新嘢

下次會再嚟試其他
2020-11-01
炸雞軟骨
2020-10-31 563 瀏覽
總結:愛重味者較適合 雞件最正周月拉麵 淡湯淡湯都很濃味重味 食用過後會有點口乾麵質有彈性偏硬的日本感 麵底不錯周月沾麵 熱麵 300g分100g/200g/300g 價錢同價麵質偏彈 日本感的硬質感彈力炸雞5件雞肉非常嫩滑 表面的酸酸甜甜汁 非常開胃好正!

總結:愛重味者較適合 雞件最正

好正!
炸雞五件
  • 炸雞
2020-10-26 455 瀏覽
🥰第二次回訪.沾麵麵量仍然澎湃·🥢周月沾麵($93)大食仔點了特盛300g麵量😂份量好多但對佢黎講輕鬆啦😙上次到訪覺得濃汁湯底略油,大食仔無我咁重口味所以點選了淡汁~油份還好!湯底以日本百年老店醬油、純米醋及沙甸魚粉調配,帶有蔥香及輕微酸感,雖然略咸但配麵條食還不錯🥰伴角切鹿兒島燒黑豚肉及半顆溏心蛋, 我地屬愛蛋之人係唔夠既🤣所以追加左!·🍜黑豚香蔥拉麵($112)對香蔥上癮的我,呢碗熱騰騰既拉麵絕對深得我心😍超多蔥,食極都有!溏心蛋有一整顆😍雖然濃汁湯底但覺得比沾麵湯底清淡~燒黑豚帶脂肪,肉質軟嫩·🥟周月餃子($45@5)食拉麵唔點餃子就好似差咁樣野咁😋餃子內餡唔算多但勝在皮薄並帶微微香脆🥰·🐷燒黑豚($28@3片)黑豚脂肪比例較多,燒過口感未有太肥膩🥰🥚味玉($16@1)追加就對了😋😋·📍 麵鮮醬油房 周月中環歌賦街5號地鋪
🥰第二次回訪.沾麵麵量仍然澎湃

🥚味玉($16@1)追加就對了😋😋
📍 麵鮮醬油房 周月
中環歌賦街5號地鋪
2020-10-26 390 瀏覽
米芝蓮大多數都係伏 但係明知山有虎 偏向虎山行 因為我真係好鐘意食拉麵 以前行過成日排長龍 所以一直無食 眼見最近負評累累 以為唔洗等就嚟食下 點知下午兩點幾嚟到 都係要等 幸好只係十幾分鐘😏等位期間已經諗定要食乜 拉麵沾麵都要試 因為我地兩個女仔所以無叫其他小食 ◽周月沾麵(淡汁/熱湯)◾燒黑豚拉麵(淡湯)每款麵都有得揀埋湯要濃定淡 因為見到啲負評話啲湯又油又膩又咸 所以我地都揀淡湯 其實淡湯都真係已經好夠味 亦都幾口味 我覺得係啱啱好 至少食時同食完後 我都無口乾嘅感覺 而黑豚肉燒得好香 半肥瘦 仲帶少少焦香味🤤個人好喜歡整體我係滿意嘅 我同朋友都覺得食到日本嘅感覺🙂
◽周月沾麵(淡汁/熱湯)
◾燒黑豚拉麵(淡湯)
整體我係滿意嘅 我同朋友都覺得食到日本嘅感覺🙂
2020-10-15 444 瀏覽
香港拉麵店愈開愈多,有gimmick的,有sell貴食材的,也有打卡的。嗯,我從不喜歡過眼雲煙,由始至終只愛實力的味道。每年總有一兩日會好想食沾麵,那些時候我便會想到周月,已經來了好幾年。記得第一次在東京吃Fuungi的沾麵,那時驚覺怎麼有這麼掛汁的麵,有這麼重魚油香卻又不會膩的湯底。周月的湯調得不錯,是我最愛又老套的魚介豚骨。好吧,湯,香港不下一間做得好,但這裡出色的是麵,掉進湯汁撈出已明顯的沾到汁,放進口就是麥的香味,咬一下便會知道彈牙。吃完十分滿足,這種不變的美好能令我心情大好。希望周月能在這速食文化下長久走下去吧🍜P.S 小食雞軟骨也十分不錯!

P.S 小食雞軟骨也十分不錯!

• 周月沾麵
2020-10-13 288 瀏覽
今日係政府宣布所有餐廳於6點後禁晚市堂食嘅其中一日,我哋呢啲office 打工仔基本上可以同出街食飯講bye bye。就算僱傭合約寫到明朝九晚五,一年有幾多日可以畀你準時走而唔洗睇老細面色?今日就係咁好彩嘅一日,放工即刻十萬火急去歌賦街,食呢間平時大排長龍嘅沾麵名店。5點30分去到,餐廳入面一個人都無,店員好快手量咗體溫,講明6點一定要還枱。火速叫咗兩個麵同一份雞軟骨。《周月沾麵》 ($93,濃汁,熱麵 300g) 周月嘅麵條都係鋪頭自己做嘅。麵條較粗,好有咬口,但留意凍面可能會變硬。300g 嘅麵條份量十足,足夠成年男人食到飽肚。溏心蛋味道正常。呢度嘅沾汁係用魚介醬油湯底,表面有層好香嘅油保持熱度。重口味嘅汁加埋少少醋酸平衡得不錯,同沾麵非常配合。雞軟骨夠熱,炸得香脆。
雞軟骨夠熱,炸得香脆。