2016-06-01 1185 瀏覽
聽朋友講葵芳街市開咗間京風拉麵店, 趁住放假特登嚟試下!!!我食朋友推介的清湯半熟蛋拉麵, 由於係走京都風味路線, 有別於平時食開嘅拉麵, 冇咁油膩, 感覺好fresh!!! 麵質係我最喜愛的偏硬而有口感, 半熟蛋不過不失, 不過叉燒就一般食物OK, 服務同環境都唔錯, 但音響真係好差, 個喇叭好拆, 仲要開到大大聲咁播歌... 其實我想靜靜地enjoy 碗拉麵...

清湯半熟蛋拉麵
2016-05-07
清湯半熟蛋拉麵
2016-05-25 964 瀏覽
在葵芳新開了一間叫京既拉面店,作為一個吃貨在自己地頭有新舖點都試試佢,而雖則佢既湯偏咸(叫了豚骨湯)和面底一般(無得選硬度)外,值得一試食佢既係叉燒同半熟蛋,叉燒味夠濃脂肪分佈剛剛好,做到爽口而不油膩,而半熟蛋可以做到用筷子夾起卻入口即溶,拍得住日本!but~服務態度有點差~_~
  • 半熟蛋
2016-05-22 1017 瀏覽
之前見拉麵店新開,門面裝修唔錯已經想同老公去試下,當時仲係試業中到某個星期五,我地兩個人走左去食晚飯時段都坐滿曬人,雖然鋪頭唔大不過都算整齊同幾精緻既因為我地無留意有兩款湯底我地叫左兩個都係濃湯個拉麵一到~即刻飲下個湯先.嘩~真係好濃呀,好香呀熱辣辣~好味呀!拉麵質地好彈牙,唔會覺得林得滯叉燒都好味,不過我鐘意食瘦肉,下次會叫走背脂先如果食重口味既人,旁邊有蒜泥同辣椒容比你加我兩樣都加左小小,好味呀 !不過食到一半就開始覺得咸同滯可能濃湯始終味道會勁d下次再黎我會試下佢個清湯.應該會更好食
之前見拉麵店新開,門面裝修唔錯
已經想同老公去試下,當時仲係試業中
到某個星期五,我地兩個人走左去食
晚飯時段都坐滿曬人,雖然鋪頭唔大
不過都算整齊同幾精緻既
因為我地無留意有兩款湯底
我地叫左兩個都係濃湯
個拉麵一到~即刻飲下個湯先.
嘩~真係好濃呀,好香呀
熱辣辣~好味呀!
拉麵質地好彈牙,唔會覺得林得滯
叉燒都好味,不過我鐘意食瘦肉,下次會叫走背脂先
如果食重口味既人,旁邊有蒜泥同辣椒容比你加
我兩樣都加左小小,好味呀 !
不過食到一半就開始覺得咸同滯
可能濃湯始終味道會勁d
下次再黎我會試下佢個清湯.
應該會更好食