2017-06-09
住附近既都應該知道,最近葵芳有兩間人氣拉麵店,一間係丸京,而另一間係商場入面既塩乜乜。由於塩乜乜條龍比較長,所以今次我同老死揀左試丸京先。晚上八點來到,剛剛座滿但食客好快走,唔駛點等,齊人入座。我同老死兩個點左真叉燒拉麵($93)同極上拉麵($88),大家都選左清湯底,諗住可以試真D真同假叉燒究竟有乜野分別。麵店話真叉燒係經過低溫細煮處理,同一般市面食到的會有分別,口感味道都會正D。呢度既叉燒,真係比大部分其他拉麵店好食,肉質好,而且肥瘦十分適中。平時一碗拉麵只有兩三塊,其實真係唔夠喉。呢度有兩三倍既叉燒,雖然繼續都係未夠喉,但係食完都開心D。至於兩種叉燒既分別其實好顯著。食真叉燒既感覺有點似食緊超市既咸豬手(少咸版),感覺有點爽身,肉味好似係保存得比較好。但原味的叉燒就淡味D,而且感覺肥美D。老死比較鍾意真叉燒,而我就鍾意普通的一種,唔駛爭。嘻嘻!半熟玉子亦處理得唔錯。至於拉麵同湯底就唔完全係我同老死杯茶了。所謂的清湯底都係比較油,而麵對我黎講就比較淋身,口感欠缺些少。拉麵始終在乎個人口味。但總括而言,即使拉麵丸京無我平時喜愛既口味,由於佢既叉燒較出色,份量又多,都係值得一試的!