2023-12-26 950 瀏覽
記得有一次,一家人在看日本的電視 channel,剛好看到有一個節目係介紹日本各地既拉麵。其中推介的一間,就是把所有叉燒圍住碗邊,搞到好似食成碗肉一樣的拉麵。我同阿仔說,這一款拉麵,香港都有得食。而當日,咁啱我地決定去葵廣行街,一落巴士就見到這《麵屋丸京》。我同阿仔說,就是這一間好好肉既拉麵店。太太就立即放行,佢先去葵廣行街食野,而我就帶同兩個小朋友,食拉麵。同仔女行到《麵屋丸京》既門口,兩個小朋友見到幾碗拉麵既照片都大聲嘩然了。阿仔第一個推門入去。由於阿女仲細,冇可能食得到一碗咁大既拉麵,所以我們決定分點點給她吃及另加小食。其虯的一個是香蔥沙律炸雞。用了日式的沙律醬,所以入口有少少酸酸的味覺感受,再者,連埋蔥花一起吃入口,很香。另外添加的,是日式餃子。皮薄,也煎得夠香脆。只是我們覺得,餡內既豬肉做得唔係幾夠香而已。丸京拉麵,是一個包含了兩款叉燒的拉麵。一邊是普通的日式叉燒,而另一邊是利用慢煮方法來製作的 "真叉燒"。兩款叉燒,兩種口感,普通的叉燒雖然粗鞋了一點,但味道就比較濃郁。而真叉燒吃起來就比較香滑,肉積也嫩一點。真叉燒拉麵,就是一個純 "真叉燒" 伴碗邊的拉麵。成碗都是真叉燒,
真叉燒拉麵,就是一個純 "真叉燒" 伴碗邊的拉麵。成碗都是真叉燒,直頭可以完美地感受到肉既香滑感覺。沾上了湯汁的叉燒,味道又增添了幾分的濃香。麵條方面,其掛汁能力幾好,每一口麵都能夠掛上一定的湯汁,吃起來更美味。
好好肉,也好好味的拉麵。說真,單是看見碗邊的叉燒肉,已經能令任何食客感覺開心同滿意。食日本拉麵,除湯底外,叉燒都係好重要架。
4天前 0 瀏覽
麵屋丸京既真叉燒拉麵的確係一絕,食肉獸既大愛,叉燒用慢煮方法烹製,呈粉紅色,食落好嫩口,肉味都濃,而且份量相當夠,比平時拉麵得兩塊,丸京鋪到成碗都係,食肉獸都會大滿足。拉麵湯底係豚骨湯,飲落好鮮甜唔腥,配上微硬既拉麵,食完唔會投訴。🐻
2023-07-27 1432 瀏覽
•真·叉燒拉麵真叉燒其實係慢煮叉燒 所以顏色會偏粉 食落真係比普通叉燒更嬾更淋👍🏻但就少咗灸燒嘅味道~~•豚骨拉麵叉燒上對上更韌 湯底都偏鹹+油( >д<)雖然擇咗濃湯但都唔會做到掛湯嘅效果拉麵係屬於幼麵(個人唔係太鐘意)糖心蛋同荀都正常👌🏻整體係一碗合格嘅拉麵但沒比到我一種想再食嘅衝動🙊•餃子正正常常皮偏厚 饀偏少(ಥ﹏ಥ)𝐨𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠:𝟔/𝟏𝟎
•真·叉燒拉麵
真叉燒其實係慢煮叉燒
所以顏色會偏粉
食落真係比普通叉燒更嬾更淋👍🏻
但就少咗灸燒嘅味道~~

•豚骨拉麵
叉燒上對上更韌
湯底都偏鹹+油( >д<)
雖然擇咗濃湯
但都唔會做到掛湯嘅效果
拉麵係屬於幼麵(個人唔係太鐘意)
糖心蛋同荀都正常👌🏻
整體係一碗合格嘅拉麵
但沒比到我一種想再食嘅衝動🙊

•餃子
正正常常
皮偏厚 饀偏少(ಥ﹏ಥ)

𝐨𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠:𝟔/𝟏𝟎
2023-07-17 964 瀏覽
[濃湯-漫煮真叉燒拉麵🍜]今次嚟到葵芳廣場附近搵食,嚟試人氣推介真叉燒拉麵🤤💗真·叉燒拉麵 $108真叉燒,即是真空低溫慢煮嘅烹調方式一上枱未食賣相已好吸引📸有6塊大大嘅叉燒,仲要配上流心蛋😍叉燒肉質粉嫩,麵質結實不糊而且掛湯,豬骨湯底濃厚
[濃湯-漫煮真叉燒拉麵🍜]
今次嚟到葵芳廣場附近搵食,嚟試人氣推介真叉燒拉麵🤤

💗真·叉燒拉麵 $108
真叉燒,即是真空低溫慢煮嘅烹調方式
一上枱未食賣相已好吸引📸
有6塊大大嘅叉燒,仲要配上流心蛋😍
叉燒肉質粉嫩,麵質結實不糊而且掛湯,豬骨湯底濃厚
2023-05-30 1207 瀏覽
麵屋丸京若果lunch夠時間,🕐🕐🕐有時會同同事過黎呢間拉麵鋪食~🔅🔆 o((*^▽^*))o 😉呢間拉麵店既質素比商場既更好不過成日都好多人 o(* ̄▽ ̄*)ブ試過等30分鐘先有位我通常都會叫豚骨拉麵🐷🍜🍜🍗🥟有時會加購炸雞/餃子同同事share豚骨拉麵既湯底比較濃味但唔會好味精既感覺😆👍就算飲左都唔會好口渴配料方面有3塊叉燒,1隻蛋加筍叉燒一般但唔會柴建議要加辣油同蒜一齊食╰(*´︶`*)╯成件事即刻好味幾倍🤩🤩🤩蛋有d流心好味 (^▽^) 😜個面質好彈牙食落好爽口😚唔會好勁鹼水味(∩▽∩)
麵屋丸京

若果lunch夠時間,🕐🕐🕐
有時會同同事過黎呢間拉麵鋪食~🔅🔆

配料方面有3塊叉燒,1隻蛋加筍
叉燒一般但唔會柴
建議要加辣油同蒜一齊食╰(*´︶`*)╯
成件事即刻好味幾倍🤩🤩🤩
蛋有d流心好味 (^▽^)
😜個面質好彈牙
食落好爽口😚
唔會好勁鹼水味(∩▽∩)

2023-05-27 688 瀏覽
麵屋丸京 (葵芳)入到餐廳 雖然環境細細 都做到日本的風格真·叉燒拉麵真心好食 叉燒又多 其實叉燒 起碼又5、6 塊先夠啦 湯底濃而不膩😋😋香蔥沙律炸雞 炸雞脆皮有肉汁 超正 香蔥加沙律醬 原來都係一對 原配🤣

入到餐廳 雖然環境細細 都做到日本的風格

香蔥沙律炸雞
炸雞脆皮有肉汁 超正
香蔥加沙律醬 原來都係一對 原配🤣
2023-05-09 630 瀏覽
我啱啱食咗一碗拉麵,真係太好食啦!佢哋嘅湯汁好濃郁,又有啲微辣嘅味道,令人整個人都舒服起嚟。啲拉麵都煮得剛剛好,有彈牙口感,真係好正好好啱食!佢哋嘅叉燒好嫩滑,可以輕易咬斷,同埋味道好鮮美。佢哋嘅餃子都好韌,啱啱係煮熟嘅時候,啲湯汁爆咗出嚟,好好食啊!除咗拉麵同餃子,佢哋嘅菜單都好豐富,有啲嘢真係好啱食啊,例如炸雞翼同炸豆腐,啊味啊!店員嘅服務都好好,味道好正,服務好貼心,一定要試下啊!

2023-04-02 821 瀏覽
約咗葵芳附近食Lunch,朋友介紹附近有間好好食嘅拉麵店,一齊約埋去試吓,由於呢間鋪頭真係幾出名,所以都要排隊🦥豚骨拉麵叉燒三枚、蛋、筍🍜湯底可以濃湯/清湯/黑蒜油,另外可以額外選配料&小食選咗最普通嘅豚骨拉麵,味道上唔算令我特別有驚喜,未去到其他人講到咁好食,只係正正常常,所以附近返工又要等咁耐都未必成日食😕不夠好多人都係介紹真叉燒拉麵,有興趣嘅話可能試呢個就好啲,我本身又唔太中意日式叉燒就唔特別試🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤 麵屋丸京 (葵芳)葵芳興芳路188號地舖
🦥豚骨拉麵
叉燒三枚、蛋、筍🍜
湯底可以濃湯/清湯/黑蒜油,另外可以額外選配料&小食
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
葵芳興芳路188號地舖
【人氣食肉獸必食拉麵🇯🇵】佢啲拉麵賣相夠吸睛成日都見到佢嘅蹤影📸份量夠曬女仔食!真叉燒好食啲😋宜家好似仲有蟹蝦濃湯🦀佢係限量!表示好想試🥺.🍴真叉燒拉麵一上枱就勁吸睛📸佢舖得好靚!真叉燒即係慢煮叉燒😋有6舊!大舊而薄身,比普通叉燒滑身😚拉麵夠曬掛湯,麵質好JENG🍜.🍴丸京拉麵3舊真叉燒3舊叉燒🤤真叉燒好食過叉燒!叉燒比較下乾身,但係都好食😋麵質好JENG😍.🍴七味炸雞好辣🌶個外皮有啲淋,啲肉夠嫩滑!.💡湯底有4款可以揀,濃湯就係有豬骨湯,清湯就係醬油湯-💎推介指數: 💎💎💎(真叉燒好食😚)💡性價比:✨✨✨✨🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️⭐️(耐冇食拉麵就想食😤)-
🍴真叉燒拉麵
🍴丸京拉麵
🍴七味炸雞
好辣🌶個外皮有啲淋,啲肉夠嫩滑!
💡湯底有4款可以揀,濃湯就係有豬骨湯,清湯就係醬油湯
💎推介指數: 💎💎💎(真叉燒好食😚)
💡性價比:✨✨✨✨
🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️⭐️(耐冇食拉麵就想食😤)
丸京拉麵
七味炸雞
丸京拉麵
2023-02-15 874 瀏覽
豚骨拉麵 (叉燒3枚、蛋、荀)-小蝦干醬油清湯(+$12)$78好味指數:8/10成日都聽到好多人講呢一間拉麵🍜店,今日終於嚟咗試下。呢一碗我哋轉咗湯底,嚟到見到好多櫻花蝦🦐喺面,飲落去亦都有淡淡蝦味,唔會太多味精,清清地做湯底👍🏽幾好。呢一款普通叉燒🐷對比真叉燒口感粗糙,但係幾入味,而且好大塊,而雞蛋🥚流心效果亦都唔錯,配合埋醃製過嘅荀嚟食,增加味覺層次,面底硬度亦都適中,有咬口😬。真·叉燒拉麵 (真叉燒6枚、蛋)-濃湯$108好味指數:7.5/10真叉燒🐽份量有6塊,仲要大大碗,份量嚟講偏多,真叉燒嘅口感比較滑身🫠,食落去有啲似煙肉嘅口感,有少許嘅🌫️煙熏味,而我呢個選擇咗濃湯底,湯底飲落唔會太鹹,亦都唔會過分油膩🛢️,拉麵都好掛湯,可惜在呢碗本身冇跟筍,美中不足,有埋就更加好。山梨葡萄梳打$22好味指數:9/10飲落去葡萄🍇味比梨🍐味嘅味道較重,好香葡萄味,適合重口味人士,而且好夠氣,食完拉麵可以飲番啖去吓油膩感。
豚骨拉麵 (叉燒3枚、蛋、荀)
-小蝦干醬油清湯(+$12)
好味指數:8/10

真·叉燒拉麵 (真叉燒6枚、蛋)
-濃湯
好味指數:7.5/10

山梨葡萄梳打
好味指數:9/10

2023-01-28 724 瀏覽
一早店舖未開門就嚟到,為咗食佢嘅小蝦干醬油湯底一開門入到去冇耐,已經開始坐滿,好快未夠12:30已經有人排隊~我哋叫咗沙律醬炸雞~同每人一個拉麵 (加$12轉小蝦干醬油湯底)個湯好有蝦味但同時唔會被醬油味蓋過,差燒好薄,所以唔覺得油膩,可以輕鬆KO炸雞真係好正,食到個雞用咗薑做調味,有少少七味粉嘅辣。加埋蔥同沙律醬食,係幾好嘅享受。P.S. 店員話平日濃湯底賣唒就會有柚子胡椒湯底提供,聽到都有啲想試~~
一早店舖未開門就嚟到,為咗食佢嘅小蝦干醬油湯底

• 丸京拉麵
2022-12-30 844 瀏覽
難得出葵芳同frd食lunch,佢就介紹咗間佢平時食開既拉麵鋪俾我但佢提我要係開鋪之前就要排定隊,12點到鋪頭前面已經見到有條隊等緊開門,好彩算早咗啲到,可以第一輪就入到去。鋪頭座位都算多,比起外面既拉麵鋪多位,咁就唔使等太耐👍🏻👍🏻鋪頭賣既拉麵淨係得4款:1)3塊假叉燒,2)6塊假叉燒,3)3塊真3塊假,4)6塊麵係真叉燒見咁得意有叫咗6塊假叉燒配濃湯(有濃同清揀,另外可以加錢轉其他湯底)嚟到個陣碗麵好吸引好啱打咭,試咗啖湯底先 濃濃既豬骨湯😋😋食拉麵一流 叉燒就好大塊同好薄。但最後其實都唔知真同假既分別,假叉燒就似平時出面拉麵鋪嗰啲咁。不過好淋好好味用3塊就食哂成碗拉麵,淨返3塊慢慢食😋😋鋪頭好貼心咁仲每枱都有紙巾冰水添👍🏻

用3塊就食哂成碗拉麵,淨返3塊慢慢食😋😋

鋪頭好貼心咁仲每枱都有紙巾冰水添👍🏻
有冇假·叉燒?🤭限量發售「真·叉燒」拉麵專門店💯長期排隊嘅小店🥳其實全間鋪頭都只係得叉燒拉麵😂我已經試唒所有種類嘅叉燒🍜💎 真·叉燒拉麵 $108可以一試✅ (😋:7.5/10)自選濃湯或者清湯👍🏻:就係同個名一樣,有6塊 真·叉燒😂咩叫真·叉燒?其實就係低溫慢煮嘅叉燒佢哋另外仲有一隻普通叉燒(我下面會介紹)對於我來講又唔覺得呢個真·叉燒好有驚喜,正正常常,中上等咁啦🤣不過佢價錢算係平💰因為有6️⃣塊叉燒😍咁多,所以都抵食嘅❗️👎🏿:冇。💎 丸京拉麵 $100可以一試✅(😋:7.5/10)自選濃湯或者清湯👍🏻:呢款就可以一碗滿足兩個願望💯試晒全鋪頭兩款叉燒,一款係普通叉燒,一款係真·叉燒,每樣3️⃣塊唔知係咪我嗰日味覺有問題呢?😂😂其實我又唔覺得兩款叉燒有太大分別,不過都係OK嘅,好食嘅🥰👎🏿:冇。㊙️每碗都附送一隻糖心蛋,味筍,蔥,全部都唔使額外加錢😍😍😍😍湯底方面:濃湯:圖3️⃣,真係比較油膩,但係好明顯豚骨味香好多,味道濃烈好多清湯:圖2️⃣,適合淡口味人士,因為個湯真係好清完全冇乜油分💓我個人推介濃湯因為食拉麵就係要最邪惡嘅湯底🤣🙈💎自家製餃子 $30正正常常✅(😋:6.9/10)👍🏻:5隻煎餃,

其實全間鋪頭都只係得叉燒拉麵😂
我已經試唒所有種類嘅叉燒🍜

💎 真·叉燒拉麵 $108
可以一試✅ (😋:7.5/10)
自選濃湯或者清湯
佢哋另外仲有一隻普通叉燒(我下面會介紹)
👎🏿:冇。

💎 丸京拉麵 $100
可以一試✅(😋:7.5/10)
自選濃湯或者清湯
👎🏿:冇。

湯底方面:
💓我個人推介濃湯因為食拉麵就係要最邪惡嘅湯底🤣🙈

💎自家製餃子 $30
正正常常✅(😋:6.9/10)
👍🏻:5隻煎餃,賣相煎得唔錯,熱食嘅話都有少少脆嘅
👎🏿:肉餡偏淡,我就略嫌冇乜味

💕Lunch Time優惠:
凡加購一款小食就會送一罐飲品

環境:7/10
服務:7/10
價錢:人均約$100
性價比:7.8/10

📍 麵屋丸京 (葵芳)
  • 真·叉燒拉麵
2022-12-10 541 瀏覽
丸京拉麵 $100(真叉燒3枚、叉燒3枚、蛋 、筍)七味炸雞$35拉麵一上枱就比佢震懾到因為望落去好大碗🤩好難得食拉麵可以咁多塊叉燒🤩拉麵有三款湯(濃湯,清湯,黑蒜油湯)我揀咗濃湯💃🏻本身鍾意濃味所以覺得唔會太鹹下次想試下黑蒜油湯😎驟眼睇真叉燒同叉燒好似無咩分別但食落去就會知真叉燒真係好好食因為嫩滑好多🤩當然叉燒都好好食🔥個炸雞即叫即炸🔥外脆內嫩 炸粉唔會太厚比想像中好食👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻麵屋丸京 (葵芳)葵芳興芳路188號地舖

丸京拉麵 $100
(真叉燒3枚、叉燒3枚、蛋 、筍)
七味炸雞$35

拉麵一上枱就比佢震懾到
因為望落去好大碗🤩
好難得食拉麵可以咁多塊叉燒🤩

拉麵有三款湯(濃湯,清湯,黑蒜油湯)
我揀咗濃湯💃🏻

炸雞即叫即炸🔥
外脆內嫩 炸粉唔會太厚
比想像中好食👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

2022-11-05 821 瀏覽
葵芳難得一間拉麵店,冇睇Menu就入店,坐低後見到Menu果刻,我睇到一個位,思考咗好耐都唔係好明,真叉燒?點分真叉燒同叉燒,基於好奇點了丸京拉麵$100配小蝦干醬油清湯另加$12。拉麵到咗果時我第一眼完全分唔出真叉燒同叉燒外觀上有咩分別,唔講咁多肚餓,試試個湯底,湯底有蝦味,起初以為就咁蝦油去帶出蝦味,點知原來湯底下有大量櫻花蝦,咁有誠意加分。麵冇得選擇硬度,食落似平時「普通」口感,對於偏好「硬」嘅我都可以接受。真叉燒與叉燒係有分別嘅,真叉燒屬於慢煮叉燒,唔似叉燒有火炙過嘅黑色邊,食落味道分別唔算好大,不過肉嘅份量就好大,menu寫每樣有三塊,但上碗時見到又唔止呢個數,定係佢計重量?唔理啦,總知啱晒食肉獸嘅我,叉燒因為薄切關係,口感唔會話有肉汁鎖住嘅感覺,肉面都偏乾身,浸湯再食會好味啲。賽後檢討:如果唔係太大食,叫一個豚骨拉麵就夠,份量都偏大碗,性價比就見人見智。食緊同食完我都飲咗唔少水,可能個湯底都有少少濃要沖番淡,響葵芳呢個地方有間拉麵店算唔錯,個價錢就進取咗少少,如果唔一定要食拉麵的話,我都會過番隔離葵廣掃街。

賽後檢討: