2024-01-28 32 瀏覽
星期日同老公到尖沙咀麵屋一平安食晚飯。廚房慢工出細貨,需要耐心等候食物出爐。雞皮餃子即係用雞皮包住雞肉餡,包到好似餃子甘煎,煎到外皮好脆口,幾特別。日本和牛壽喜燒鍋材料豐富,有肥牛、豆腐、冬菇、娃娃菜、菠菜、魚糕片、蛋,鍾意個湯底唔會好甜,抵食。特製沾麵比較粗身既麵浸係湯到先食,湯底唔會好鹹,豬膶肉片都好食,有咬口。特製低溫叉燒拉麵叉燒呈粉紅色,口感嫩滑又軟腍,拉麵相對幼身同偏硬,好味。麻婆豆腐拉麵麻婆豆腐同拉麵都幾夾,辣辣地,好惹味,正。
星期日同老公到尖沙咀麵屋一平安食晚飯。
廚房慢工出細貨,需要耐心等候食物出爐。

日本和牛壽喜燒鍋
日本和牛壽喜燒鍋

特製低溫叉燒拉麵

叉燒呈粉紅色,口感嫩滑又軟腍,拉麵相對幼身同偏硬,好味。

麻婆豆腐拉麵

麻婆豆腐同拉麵都幾夾,辣辣地,好惹味,正。
2024-01-28
$250.5 (晚餐)
2024-01-24 32 瀏覽
這店以前細過老豆帶我去”幸福中心”店的,所以好懷念他们嘅麵,所以今日我都去咗食!以前最爱吃 “長崎面”,而现在出了辣味🌶️就点左试试,好味🤤另一碗係新推介,所以叫咗碗,朋友话味道好只係細碗左D🤭飲品就真心唔好飲😮‍💨
另一碗係新推介,所以叫咗碗,朋友话味道好只係細碗左D🤭
飲品就真心唔好飲😮‍💨
2023-12-29
2024-01-17 62 瀏覽
過江龍的日式拉面店,設有分店, 是不少網民都推介的拉面店之一。店舖主打濃湯、醬油湯等拉面湯底,其中面條是日本師傅監督而做⁡吃拉面量質重要,氣氛不能看少!雖然店子多人,店員也非常友善,想聊聊天的話不妨一來涼拌波菜大份量!作為小吃也飽肚,味道夠香口芥末八爪魚吃完薯仔,然後感受芥辣八爪魚帶來刺激,棒。新鮮魚肉,爽脆彈牙,芥辣刺激辛辣,汁液粘滑純粹,混合許多香菜,風味很獨特,開胃,味道混合得好辛辣味沾面湯底滿滿豬骨香氣,上桌時麵條是室溫,湯底則是滾燙的。店子會提供加料選擇,例如海苔、筍乾、叉燒、煮蛋。沾面湯底已經很香濃鮮甜,帶辛香,面條粗撈一撈,湯更濃更鮮,沾面口感棒醬油拉面味道上鮮濃,提升面之味道,鮮甜又熱口,高分的拉面。湯口感順口,湯底的做法要用心以大火長時間熬煮,入口順滑,味濃郁而不覺膩,日本醬油的特色。店舖主打拉面湯,其中招牌必食的醬油拉面,日本沾麵簡單的一個約會,高質日式料理,日式感滿滿之晚上。店子店員都是非常友善,朋友最喜歡吃,有多捧場客!#尖沙咀美吃 #日式 #日本料理 #拉面 #拉 #尖沙咀 #香港探店 #尖沙咀美食 #宝藏餐厅分享 #香港生活 #香港打卡 #日本料理 #薯仔

涼拌波菜
大份量!作為小吃也飽肚,味道夠香口

芥末八爪魚

辛辣味沾面

醬油拉面

#日本料理 #薯仔 #沙拉#拉面 #香港餐廳 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀拉面 #尖沙咀美吃 #姐姐愛飲食 #香港美食
2024-01-12 65 瀏覽
這間位於尖沙咀的【麵屋一平安】,主打日本拉麵,晚市除了有單點外,還有套餐供應,十分超值,而且座位舒適且寧靜,可以同朋友一起邊食邊傾計的好地方。二人餐包了兩款主食及小食,都是$300有找。雞胸紫蘇卷紫蘇葉包著雞胸後,沾上薄粉漿,炸至金黃香脆。雞皮餃子雞皮炸至香脆,中間是餃子餡,十分香口。串燒盛合有雞翼、雞軟骨、京葱雞肉、豬腩及帶子,全部即叫即燒,所以都要等一陣,豬腩肥瘦均勻,雞翼皮脆肉嫩。厚切牛舌牛舌燒至爽彈且有黑椒香味。特製雞白湯拉麵雞白湯底濃郁,鮮甜的雞骨香味,拉麵爽口,雞胸嫩滑。特製沾麵沾麵湯汁濃郁,味道較咸,點沾麵食則每條麵都充滿湯汁香味,麵質爽口。
二人餐包了兩款主食及小食,都是$300有找。

雞胸紫蘇卷
紫蘇葉包著雞胸後,沾上薄粉漿,炸至金黃香脆。

雞皮餃子
雞皮炸至香脆,中間是餃子餡,十分香口。

串燒盛合

厚切牛舌
牛舌燒至爽彈且有黑椒香味。

特製雞白湯拉麵
雞白湯底濃郁,鮮甜的雞骨香味,拉麵爽口,雞胸嫩滑。

特製沾麵
除左美麗華店,尖沙咀仲有另一間麵屋一平安,位於尖東幸福中心地庫嘅分店裝修比較平民,好有日本小居酒屋感覺。入口有少少難搵,建議大家可以搭lift落去。🍜特製雞白湯拉麵 $98雞白湯泡沫輕型,湯底濃厚雞肉香味,連湯飲都唔會覺得膩。分別有雞肉同叉燒,兩款肉都好嫩滑。麵質適中,彈牙煙韌。🍜特製熊本蒜油豬骨湯拉麵 $95湯底帶有豬骨甘香甜味同蒜香味好配合,濃郁但不會死咸,配料除左糖心蛋,紫菜等,仲有一隻鵪鶉蛋,好特別。呢碗麵質比較淋除左麵之外,呢到有好多小食,我地揀左幾款。🐚廣島県產炸蠔 $48炸粉不厚,食到蠔新鮮嘅味道,juicy又大隻。🥢酒煮蜆 $68賣相平平無奇但食同聞都好香清酒味,連埋少少湯食好清甜,蜆新鮮無沙,份量都好多🫓蒜香汁海老帶子 $85一上枱傳來好香好惹味嘅蒜味。有兩隻巨型帶子,周邊有不少菇,沾滿超香濃蒜香汁,蒜香汁較咸,要配埋麵包食。不過如果麵包會烘番脆同熱就更好作為居酒居,點可以唔飲酒,呢到嘅酒真係好抵,生啤買一送一,但今次飲左燒酎🍺檸檬燒酎梳打 $38燒酒味道好夠 唔會成杯冰 檸檬味清新解渴呢到睇落相信大多數係舊客,食物質素值得多d人認識

🍜特製雞白湯拉麵 $98

🍜特製熊本蒜油豬骨湯拉麵 $95
特製熊本蒜油豬骨湯拉麵

除左麵之外,呢到有好多小食,我地揀左幾款。

🐚廣島県產炸蠔 $48
炸粉不厚,食到蠔新鮮嘅味道,juicy又大隻。
廣島県產炸蠔

🥢酒煮蜆 $68

🫓蒜香汁海老帶子 $85
蒜香汁海老帶子

🍺檸檬燒酎梳打 $38
燒酒味道好夠 唔會成杯冰 檸檬味清新解渴

呢到睇落相信大多數係舊客,食物質素值得多d人認識
特製熊本蒜油豬骨湯拉麵
廣島県產炸蠔
蒜香汁海老帶子
2024-01-10 47 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨全港首間日本拉麵 🇯🇵 -麵屋一平安🇭🇰 尖沙咀加連威老道92號幸福中心地庫B1號舖 🇭🇰-🇯🇵 全港第一間拉麵店今年40周年喇, 位於幸福中心地庫我地唔係search到都唔識黎, 但40年來果然儲落唔少熟客好捧場🇯🇵 單點有好多選擇, 店員推介晚市2人套餐, 包主食2款+小食2款, 大部分款式都係主打同signature好岩食, 咁樣叫抵好多❤️-🍱 晚市2人套餐 $298-1️⃣🐓 特製雞白湯拉麵💯湯底超濃郁但好清香, 純白清澈唔油膩💯慢煮雞胸同低溫叉燒都好嫩滑, 加埋溏心蛋成就一碗簡單而出色既拉麵-2️⃣🍲 特製沾麵✨餐牌張相係金屬碗, 上菜變左瓷碗有丁點失望, 不過好彩湯都好夠熱; 湯底魚介味重鹹香而唔涸喉, 麵條粗身而掛汁✨叉燒比拉麵果款低溫叉燒肥, 燒到微微焦香入口即溶-3️⃣🍢串燒盛合(5串) +$10💯串燒輕輕鹽燒, 外皮焦脆, 特別一讚豬腩肉肥但逼晒油; 汁燒帆立貝都好鮮甜-4️⃣🥩 鐵板安格斯牛扒 +$20✨安格斯牛扒好軟腍, 打完卡就拿拿林搬離鐵板以免太熟; 肉汁多肉味重, 連蒜片食好夾-👅 蔥花牛舌 $70💯牛舌雖薄但多肉汁, 簡單同蔥花同黑椒調味已經好足夠, 但呢個
👧🏻😋👅🍽✨
全港首間日本拉麵 🇯🇵
麵屋一平安
🇭🇰 尖沙咀加連威老道92號幸福中心地庫B1號舖 🇭🇰

🍱
晚市2人套餐 $298
1️⃣🐓
特製雞白湯拉麵
💯湯底超濃郁但好清香, 純白清澈唔油膩

2️⃣🍲
特製沾麵
✨叉燒比拉麵果款低溫叉燒肥, 燒到微微焦香入口即溶

3️⃣🍢
串燒盛合(5串) +$10

4️⃣🥩
鐵板安格斯牛扒 +$20

👅
蔥花牛舌 $70
💯牛舌雖薄但多肉汁, 簡單同蔥花同黑椒調味已經好足夠, 但呢個價錢會 expect份量多少少, 不過二人餐已經抵返晒就算😌

🥟
白飯魚餃皮 $48
✨最鍾意叫出邊冇見過既item, 燒到餃皮乾身再鋪白飯魚沙律上去幾特別, 魚油好香, 但調味偏鹹送酒更適合

2024-01-08 32 瀏覽
一平安麵屋唔止裝修懷舊,原來佢已經成立40周年,周末晚上仍有好多捧場客,氣氛好熱鬧,餐廳仲有漫畫比客人睇,好有日本風情🎏特製熊本蒜油豬骨湯拉麵 $95蒜油豬骨湯味道非常濃郁,未飲湯已經聞到蒜香,豬骨湯濃而不膩,拉麵幼細直身,非常吸湯🍜豚肉肥瘦適中,而且拉麵更有溏心蛋、紫菜、木耳絲、荀同椰菜,用料豐富🍜鰻魚飯(半條)$128鰻魚飯雖然只係叫左半條,但魚肉厚身,所以都好滿足😌蒲燒醬汁沾滿魚肉,味道咸甜濃郁,配上白飯係完美組合雞皮餃子 $48雞皮餃子炸得金黃香脆,肉餡飽滿多汁,外脆內軟,送酒一流日式煎蛋 $48本身想試明太子玉子燒,不過咁岩冇晒明太子😭唯有叫Original 版本🤣 玉子燒煎得口感鬆軟,蛋味香濃火炙醋鯖魚 $70鯖魚經醋漬後肉質變得結實,保持鮮甜又可去除魚腥味,火炙之後更加逼出魚脂香氣,口感更好梅酒梳打 $48居酒屋傳統飲品🍹梅酒甜甜地再配梳打既清新感,夠晒清爽🧊檸檬燒酎梳打 $38味道微酸非常開胃🍋酒精味道唔算太濃,微醺感覺最好📌麵屋一平安 (尖沙咀)地址:尖沙咀加連威老道92號幸福中心地庫B1號舖評語食物性價比高,而且選擇多環境有懷舊日本風格,夠特別🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌

特製熊本蒜油豬骨湯拉麵 $95

鰻魚飯(半條)$128

雞皮餃子 $48
雞皮餃子炸得金黃香脆,肉餡飽滿多汁,外脆內軟,送酒一流

日式煎蛋 $48

火炙醋鯖魚 $70

梅酒梳打 $48
居酒屋傳統飲品🍹梅酒甜甜地再配梳打既清新感,夠晒清爽🧊
檸檬燒酎梳打 $38
味道微酸非常開胃🍋酒精味道唔算太濃,微醺感覺最好

📌麵屋一平安 (尖沙咀)
地址:尖沙咀加連威老道92號幸福中心地庫B1號舖

評語
食物性價比高,而且選擇多
環境有懷舊日本風格,夠特別

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong
#尖沙咀 #幸福中心 #麵屋一平安 #豬骨湯拉麵 #鰻魚飯 #雞皮餃子 #火炙醋鯖魚 #梅酒梳打 #檸檬燒酎梳打
2024-01-07 23 瀏覽
✨超多日本人幫襯✨⛩️正宗懷舊日式居酒屋🇯🇵おいしい😋很久沒吃傳統日式小店料理日本朋友推介我去🍜麵屋一平安🥟果然坐滿日本人 首先當然叫個生啤 🍻ビールください🍺 買一送一楽しく乾杯💕🐓一平安炸雞肉必叫推介 熱辣辣香脆可口雞肉多汁嫩滑 檸檬汁令其更上一層樓比普通香港居酒屋好味得多🐣煎蛋卷煎得剛好 不會overcook 滑嫩可口🐔炸明太子雞翼無得輸 超好食 唔咸🐠鹽堯由甘魚入口甘香可口🐷鹽燒堯豬肉串燒隔籬枱日本人推介 爽彈有口感🐚帶子串燒新鮮又大粒 調味剛好🦋鐵板豆腐豆腐嫩滑 加上鐵板燒特別惹味
✨超多日本人幫襯✨

豆腐嫩滑 加上鐵板燒特別惹味
用餐優惠
試食活動
2024-01-07 23 瀏覽
呢間老店已經開業好多年,裝修好似一間小居酒屋咁🏮,好溫馨。入到去,見到好多顧客都係老顧客,好有人情味☺️我試咗幾款野食,包括芥辣八爪魚、雞白湯拉麵、特製豉油拉麵、明太子魚餅同燒油甘魚腩。首先,講返芥辣八爪魚,啲八爪魚粒粒配芥辣醬係微辣帶點攻鼻。做前菜啱哂。然後,我試咗雞白湯拉麵同特製豉油拉麵。雞白湯拉麵個湯底好鮮甜,湯底入面有淡淡嘅雞肉味,真心好正好驚喜😋我不自覺地飲咗好多湯。麵條煮得恰到好處。特製豉油拉麵個湯底有濃郁嘅豉油味道,配料有紫菜、叉燒等。叉燒煮得好軟淋,好好味👍🏻另外,試咗明太子魚餅同燒油甘魚腩。明太子魚餅,明太子味道好濃郁,魚餅彈牙,好好食🤤燒油甘魚腩係好滑嫩,燒味好香,令人回味無窮。

燒油甘魚腩係好滑嫩,燒味好香,令人回味無窮。
2024-01-03 28 瀏覽
尖沙咀放工搵嘢食😋,行過尖東幸福中心B/F,原來呢間《麵屋一平安》早於1984年開業,是香港本店,平日夜晚都有吾少人來幫襯架!隱世懷舊日式拉麵店,進入店內就感受到傳統日式裝飾氣氛🏮!🏮日本式燒餅Pancake🌯食物上枱時已經聞到香味,燒餅底有少少焦香,內裡仍然軟,加上椰菜絲爽口,口感唔錯呀!🏮蒜香汁蝦🍤帶子配多士用牛油🧈蒜蓉🧄香烤大蝦🍤及帶子,非常香口,用熱溶咗嘅牛油蒜蓉點脆多士食一流呀👍🏻🏮酒蒸蜆 Steam Clam🍶用清酒🍶蒸煮蜆,好香酒味,食落蜆肉煮得剛剛好,肉質鮮嫩,啖啖酒香,回味無窮😋🏮沾麵 / 特製沾麵🍜特製沾麵叉燒數量比普通沾麵較多,叉燒肥瘦適中,煙靭嘅粗拉麵,沾上熱辣辣嘅濃湯,粗拉麵索晒D湯好好味🤤

隱世懷舊日式拉麵店,進入店內就感受到傳統日式裝飾氣氛🏮!

🏮日本式燒餅Pancake🌯

🏮蒜香汁蝦🍤帶子配多士

🏮酒蒸蜆 Steam Clam🍶

🏮沾麵 / 特製沾麵🍜

2024-01-02
2023-12-27 44 瀏覽
朋友推介呢間小店,地方非常隱蔽但平日晚上到訪都好多客😱 呢度主打日本九州長崎拉麵,開業至今足足30年,裝潢以昭和年代懷舊風為主,出面仲有唔少漫畫,十分特別😂嚟得呢度一定要食返碗拉麵,叫咗最基本嘅豉油味,湯底清甜可口,唔鹹,飲完都唔會覺得口乾、麵條軟硬度適中,掛汁、搭配多款配料,感覺都唔錯,但整體份量偏少,男仔未必夠飽~ 鐵板大阪風炒麵有驚喜,上枱時熱辣辣,咋咋聲冒晒煙咁,見隔離幾台都有叫,果然有啲料到、炒麵濕潤度啱啱好,醬汁鹹鹹地,惹味十足,如果有多啲配料就好啦😆滑蛋炸豬排賣相出色,炸至外脆內嫩,滑蛋夠滑,配上粒粒軟糯可口嘅珍珠米,唔覺唔覺就清光!想健康啲嘢可以叫炒海鮮野菜,海鮮份量比想像中多,煮至軟身又入味,要多碗白飯啊唔該!

晚市2人套餐 原價錢336.0, 現在做緊優惠$298.0/2位, 主食任選兩碗, 小食任選兩款, 性價比極高主食-特製低溫叉燒拉麵 +$10.0招牌的拉麵豬骨湯底,味道醇厚而不膩, 碗邊鋪滿叉燒, 好震撼眼球, 叉燒好軟滑, 肥瘦比例均勻, 拉麵軟硬適中,煙韌得嚟有咬口, 真係好有日本的味道 -特製沾麵沾麵口感彈牙, 配上熱辣辣嘅特製濃厚魚介湯,魚介湯味鮮濃鬱,配埋鮮嫩既豚肉,豚肉一層肥一層瘦,口感層次分明小食-蝦餃子餃子皮脆餡靚,肉汁豐富,內有原隻鮮蝦,鮮蝦味濃彈牙。- 串燒拼盤 +$10.0 鹽燒雞翼:雞翼皮脆肉滑大蔥雞肉 :雞肉肉汁豐富雞軟骨 : 卜卜脆的雞軟骨,好有咬口鹽燒豬肉:豬肉爽口,味濃帶子:帶子十分鮮甜爆汁飲品High Ball (威士忌加梳打)$68.0 買一送一,真係超抵飲

主食
-特製低溫叉燒拉麵 +$10.0

-特製沾麵

小食
-蝦餃子
餃子皮脆餡靚,肉汁豐富,內有原隻鮮蝦,鮮蝦味濃彈牙。

- 串燒拼盤 +$10.0
鹽燒雞翼:雞翼皮脆肉滑
大蔥雞肉 :雞肉肉汁豐富
雞軟骨 : 卜卜脆的雞軟骨,好有咬口
鹽燒豬肉:豬肉爽口,味濃
帶子:帶子十分鮮甜爆汁

飲品
2023-12-15
2023-11-01 244 瀏覽
吃了兩次醬油拉麵,味道非常好,原來是日本師傅製作,不喜歡味濃,剛剛好,蛋和肉體,麵質都非常好,而且價錢不貴,再次有豚肉蛋飯,送凍飲,物超所值,所以會一再幫襯👍💪🏼👍
2023-09-29 281 瀏覽
收工約咗同事食飯,同事之前喺尖東返工,介紹去呢一間拉麵店食,話十分地道,好多日本人去食,即管一試。店內裝修相當有日本味道,可能係因為平日夜晚,所以店內只有三成座位有客人,適合同朋友長聊,唔怕趕住走。我哋叫咗個二人餐只係$298 ,個餐包咗兩個主食,有拉麵或飯揀,同事推介雞白湯拉麵,所以我哋兩個都揀咗。另外仲包兩個小食,我哋揀咗牛舌同炸雞。常餐速度都算快,首先係上咗小食炸雞同牛舌,一放入口真係忍唔住哇一聲,味道十分地道,夠熱!好好食!雞白湯拉麵個湯底相當出色,而餸除咗叉燒仲有兩舊雞胸,雞胸亦都唔鞋。另外啤酒仲買一送一,唔飲番杯真係對唔住自己。最後埋單兩個人390幾蚊,呢個價錢食到呢個質素,掂!

另外啤酒仲買一送一,唔飲番杯真係對唔住自己。

最後埋單兩個人390幾蚊,呢個價錢食到呢個質素,掂!
2023-09-28
2023-08-25 324 瀏覽
諗住食拉麵失手好難,叫個特制低溫叉燒麵,點知都中伏,麵質稔到一個點,BB, 阿婆食都得,叉燒係好多片,但唔吸引,最慘係溫泉蛋,好似全熟。外加左個燒牛舌,未食已經有好奇怪味道,食落真係好難頂😰。我好少無食哂叫左嘅嘢,來三片,我食完一片頂唔緊!我好寫食記,唉,好無奈,要記低呢間,唔好有第二次😮‍💨
我好寫食記,唉,好無奈,要記低呢間,唔好有第二次😮‍💨
2023-08-25