2024-01-23 54 瀏覽
🍜大眾化價錢•日式麵屋🍜中學時期 成日幫襯美麗華呢間拉麵店 最近舊地重遊 餐牌種類多咗好多 除咗拉麵 有刺身/燒肉/鍋物/丼飯之類-🐙八爪魚薯仔青醤汁 $80沙律充滿地中海風情🏝️ 章魚鬚同厚切粒嘅嚼勁甚佳 薯角🥔 chunky+chewy 青醬/橄欖油好多 香口油潤🍜青醬雞白湯拉麵 $98雞白湯🥣純白鮮味 cross-over青醬同埋巴馬臣芝士🧀之後 碗面油脂有青草幽香 又有柔潤口感 麵條吸收湯汁美味 令人欲罷不能😘 低温豚肉/雞胸叉燒 肉質非常柔軟 似食濕潤版parma ham🥓-🍲壽喜燒鍋 $99暖胃窩心嘅一品鍋 牛小排味濃有油脂甘香 湯頭甜 有好多日式雜菜 抵食-🦪燒蠔 $48炸麵包糠酥脆可口 燒蠔肥美飽滿 唔會因為燒烤失去過多水份 適量嘅乾爽 適度嘅嚼勁-🍹Plum Sour $48-📍麵屋一平安尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓203號舖
🍜大眾化價錢•日式麵屋🍜
🐙八爪魚薯仔青醤汁 $80

🍜青醬雞白湯拉麵 $98

🍲壽喜燒鍋 $99

🦪燒蠔 $48

🍹Plum Sour $48

📍麵屋一平安
2024-01-22 62 瀏覽
原本見到個menu有日本和牛壽喜燒 睇落都幾吸引 就入左去食 一入到去個感覺已經好一般 個侍應放低兩杯熱茶 正常係直接放上枱 唔知點解係都要經過我個身再放上枱 結果倒瀉 我隻手 身同褲都濕 一句sorry都無講 之後order完 無幾耐就黎左呢碟"日本和牛" 真係見識少 原來日本和牛係咁既樣 我要求換 個侍應仲話係咁架喇 碟碟都一樣無得換 態度非常"好"👍🏻👍🏻之後我附近有兩枱都有叫呢個餐 全部都係白色多過紅色😄😄😄果然係碟碟都一樣到比錢個陣我諗住比apple pay 從來未試過比唔到錢 佢竟然同我講你部電話係咪壞 嘟唔到喎 叫我拎張card出黎 ok唔緊要 我拎埋張card出黎都係嘟唔到 我已經話係你部機壞左 明明主卡機已經寫左連接中 佢仲要係咁入我張卡落部主卡機度 一直唔肯restart 教埋佢點整 搞左起碼5分鐘 麻煩呢間餐廳既經理真係要好好train下啲員工 錢都唔識收點做生意?

日本和牛壽喜燒
2024-01-21
2024-01-21 36 瀏覽
估唔到喺美麗華商場都有抵食嘅餐廳!依間食拉麵嘅食物款式多之餘價錢都唔太貴,座位仲幾闊落首先梗係揀拉麵,試左個特製熊本蒜油豬骨湯拉麵($95),湯底味道濃郁,麵係幼身嘅好吸湯底!叉燒唔會太韌,其他配料仲有蛋、木耳、筍、椰菜等等,都好豐富除咗拉麵之外,依度仲有鍋物,都抵食!試左日本和牛壽喜燒鍋($99),個壽喜燒湯真係好甜好入味,牛肉都嫩滑。仲有好多配料例如娃娃菜、冬菇、豆腐、芋絲同日式魚蛋等等小食選擇都好多,試咗廣島縣炸生蠔( $48 ),口感係先香脆後嫩滑,正!另外咁岩喺舖頭嘅40周年,每日都有啲特價嘅食物揀!今次就用優惠價$30試到蔥花牛舌,葱味夠哂香,牛舌口感煙韌,正!最後飲品叫咗梅酒梳打( $48 ),好香甜嘅梅味,配梳打就唔會太甜依家真係可以再戰,仲有好多嘢可以試

除咗拉麵之外,依度仲有鍋物,都抵食!

依家真係可以再戰,仲有好多嘢可以試
Ippei-an is probably one of the oldest ramen-izakaya in HK. Lately they're offering buy-one-get-one-free Orion and highball which sounds like exactly what I need!◆ハイボール HighballI must say this highball was pretty intense without putting too many ice cubes. Awesome!◆五島産鯖の醤油一夜干し Dried Goshima Mackerel Marinated in Soy SayceTypical ichiyaboshi is made with salt but they cured with soy sauce instead. Thin layer of crispy skin. The marinade had a strong mirin flavor with the umami of soy sauce. ◆日本和牛

◆ハイボール Highball

◆日本和牛すき焼き鍋 Japanese Wagyu Sukiyaki
Beef slices, soft-boiled egg, tofu, Chinese cabbage and spinach. The soup was flavorful yet not too sweet and tasted beefy. Very stomach warming.

Wanted to try the Tamagoyaki with Mentaiko but they ran out of stock. Guess I gotta come back for that and their signature ramen and of course, the buy-one-get-one-free drinks!

2024-01-08 44 瀏覽
平時中午都會來這間吃午市套餐,一來性價比高,二來環境就腳,在美麗華二樓。店內裝潢簡約日式風味,而且地方乾淨,食物品種多,晚市除了有二人餐外,還有其他優惠做緊,岩哂約會聚餐。//推介 – 招牌雞白湯雞白湯泡沫感較輕,有濃郁雞精華鮮味,麵也很Q彈好吃~配上溏心蛋一流😆//滑蛋豬扒飯蛋甜滑香,濕潤可口,滑蛋豬扒的賣相吸引🥳//壽喜燒鍋係我喜愛既日本料理,尤其天氣涼涼地,最岩食一塊沾上蛋汁嘅牛肉,暖心又暖胃。

//推介 – 招牌雞白湯

//滑蛋豬扒飯
蛋甜滑香,濕潤可口,滑蛋豬扒的賣相吸引🥳

//壽喜燒鍋
2024-01-04
  • 雞白湯拉麵
2024-01-06 45 瀏覽
尖沙咀出名多嘢食,但價錢相對都偏貴,呢排我慳精上身😆於是試咗呢間中等價錢嘅日式餐廳,成個餐牌好多選擇,絕對啱哂每樣都想試吓嘅你🫵🏻,兩個食到飽一飽,埋單都唔洗$500👍🏻.▪️ 日本和牛壽喜燒鍋我好鍾意呢個鍋❤️ 壽喜燒湯底有濃郁嘅牛肉鮮味和香氣,令蔬菜和豆腐都滲住牛肉的鮮甜味,牛肉切成薄片,生熟程度隨你喜歡,輕輕一勺,已經好美味。.▪️雞白湯拉麵湯底清淡得來帶點雞肉香味,自己吃一碗也不會膩,拉麵硬度適中,少了花巧感,有一種去日本食傳統拉麵嘅感覺🫰🏻.▪️明太子煎蛋每個蛋卷的明太子份量都好多,厚厚嘅蛋餅,咬落軟嫩而又不會乾身,蛋味濃郁.▪️ 炸明太子雞翼雞翼表面被炸至金黃酥脆,咬落外脆內嫩.▪️廣島縣產炸蠔炸粉厚度適中,沒有油膩感,味道正常.▪️涼拌菠菜有驚喜🩵味道好清新鮮甜,可以一試
▪️ 日本和牛壽喜燒鍋

▪️雞白湯拉麵

▪️明太子煎蛋
明太子煎蛋

▪️ 炸明太子雞翼
雞翼表面被炸至金黃酥脆,咬落外脆內嫩
炸明太子雞翼

▪️廣島縣產炸蠔
炸粉厚度適中,沒有油膩感,味道正常
廣島縣產炸蠔

▪️涼拌菠菜
有驚喜🩵味道好清新鮮甜,可以一試
涼拌菠菜

明太子煎蛋
炸明太子雞翼
廣島縣產炸蠔
涼拌菠菜
2024-01-04 30 瀏覽
晚市二人套餐 $328 包咗2份主食、2份小食、2杯飲品,性格比高👍🏻雞白湯拉麵雞白湯極濃郁,呈白色,質底濃厚,所以拉麵好易掛湯!入去有雞叉燒同埋豬肉叉燒,2款肉都煮我好出色,個人好鐘意雞叉燒,瘦得來肉質嫩滑!特製低温叉燒麵 跟醬油豚骨湯底,好足料湯底好甜,濃厚豬骨味!低溫叉燒火候控制得好好,肉質軟腍,肥瘦適中👍🏻特別要讚粒糖心蛋好好味😋炸雞肉明太子醬炸八爪魚球明太子沙律醬兩款小食都係即叫即炸,上菜時熱辣辣!明太子醬甜甜地,配雞肉好夾😍章魚燒真材實料,食到八爪魚粒,外脆內軟👍🏻日本和牛壽喜燒鍋 $99和牛質素很不錯〰️份量都唔少!壽喜燒湯底甜甜的,入面已經放咗蔬菜、菇菌、豆腐~和牛只需要輕烚幾秒就ok, 肉質非常嫩!再沾上蛋汁太滿足了😍麵屋一平安 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓203號舖
晚市二人套餐 $328

包咗2份主食、2份小食、2杯飲品,性格比高👍🏻

特製低温叉燒麵

炸雞肉明太子醬
炸八爪魚球明太子沙律醬

日本和牛壽喜燒鍋 $99
和牛質素很不錯〰️份量都唔少!

麵屋一平安 (尖沙咀)
2024-01-02 27 瀏覽
上星期放工去尖沙咀美麗華麵屋一平安醫肚😋 環境不大,但坐得好舒服,裝修以淺色木為主。見到晚市有2人餐都幾抵!! 包括有兩份主菜、兩款小食同兩杯飲品!! 我地就叫左:.🍜雞白湯拉麵呢個湯底好得! 雞白湯好香好好味,好濃郁既雞肉精華,但又唔會好鹹,除左拉麵,仲有3片大叉燒、2片雞胸肉同溏心蛋,好足料! 所有野都係剛剛好.🍜特製低溫叉燒麵 (醬油豚骨)呢個一到,賣相好震撼! 碗邊都係大大片既叉燒圍住哂!湯底係醬油豚骨味,多左份醬油香但又不膩,叉燒有6大片,而且都有溏心蛋,食完好滿足!.🥩鐵板安格斯牛扒呢碟真心香! 安格斯牛扒燒得剛剛好,肉香味濃,加埋脆脆的蒜片好香口,另有薯角,特別在旁邊仲有炒芽菜,超香! .🍗炸雞翼明太子 (3隻)釀到脹卜卜既明太子炸雞翼,炸得好香! 不過原來裡面都幾辛辣下,明太子幾濃郁,好惹味!.🍹 凍杞子紅棗蜜呢杯好適合女士飲,好滋補又足料,味道好清甜!.🍓士多啤梨益力多梳打賣相好靚! 成杯粉紅色咁,味道好清新,好香甜既士多啤季味,有汽好解渴!
🍜雞白湯拉麵
🍜特製低溫叉燒麵 (醬油豚骨)
🥩鐵板安格斯牛扒
🍗炸雞翼明太子 (3隻)
🍹 凍杞子紅棗蜜
呢杯好適合女士飲,好滋補又足料,味道好清甜!
🍓士多啤梨益力多梳打
2023-12-28
  • 雞白湯拉麵
2024-01-02 32 瀏覽
✨✨✨尖東•麵屋一平安 ✨✨✨💥 晚市二人套餐|HKD 298特製低溫叉燒麵 +$10 ▶️叉燒嘅擺設好刺激眼球,非常適合打卡。肉味十足的叉燒將麵條提升到另一個層次。湯頭濃郁,滋味醇厚,但唔會太咸。我最鍾意拉麵好爽嘅口感。鰻魚飯 半條 +$20 ▶️鰻魚汁嘅味道調教得非常之好,而且唔係好杰個種口感,所以非常之送飯😆清哂烤油甘魚鮫 +$20 ▶️油甘魚的肉質柔嫩,烤得好香脆,非常適合沾著酸酸嘅檸檬汁。 蝦餃子 ▶️同一般嘅煎餃子唔一樣,唔係豬肉係完整嘅蝦!每一啖都係蝦,口感好正!而且係海鮮,所以感覺唔會肥,哈哈☺️總結 套餐好抵食❗💥蔥花牛舌 $70 牛舌肉質鮮嫩多汁,薄切,所以口感唔會好難咬,食下食下就食哂成碟😂 搭配上適量的蔥花,讓整道菜色香氣四溢,口感豐富。💥益力多蜜桃梳打 $28我好喜歡飲蜜桃嘅飲品☺️好開胃,而且唔會死甜。 餐廳環境:💚💚💚💚💚服務質素:💚💚💚💚💚食物味道:💚💚💚💚💚消費 HKD 480(連加一)💸💸💸地址:麵屋一平安尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓203號舖

✨✨✨尖東•麵屋一平安 ✨✨✨

💥 晚市二人套餐|HKD 298

總結 套餐好抵食❗

💥蔥花牛舌 $70
💥益力多蜜桃梳打 $28
我好喜歡飲蜜桃嘅飲品☺️好開胃,而且唔會死甜。

餐廳環境:💚💚💚💚💚
服務質素:💚💚💚💚💚
食物味道:💚💚💚💚💚
消費 HKD 480(連加一)💸💸💸
地址:麵屋一平安

2023-12-28
2023-12-29 20 瀏覽
👩🏻喺美麗華商場行完街,搵到間性價比好高嘅日本嘢。二人餐好抵食,而且主食嘅質素好高。晚市二人套餐 $328✨滑蛋豬扒飯 雞蛋又甜又滑,仲有唔少煮得軟腍嘅洋蔥。豬扒新鮮炸起,浸喺滑蛋仲keep到脆皮,肉質仲好鬆軟!✨雞白湯拉麵好少喺香港食到咁濃咁稠嘅雞白湯!配料嘅雞肉同叉燒份量好多。塊叉燒仲好食過上星期食嘅博多一幸舍總本店⁉️✨御好燒望落去好少醬,不過都好夠味㗎。仲要有唔少八爪魚粒。✨鐵板安格斯牛扒 +$20肉味幾濃,用鹽同黑椒調味已經好正。不過要記得早啲夾起,燒得耐會好嚡🤣。套餐有包埋飲品。仲可以加錢轉燒酎/啤酒/日本酒。✨雪糕set - 烘茶+開心果 $48兩款都好濃郁,而且甜度好低,反而有啲食完肥膩嘢清下口嘅感覺。

晚市二人套餐 $328

✨滑蛋豬扒飯

✨雞白湯拉麵

✨御好燒
望落去好少醬,不過都好夠味㗎。仲要有唔少八爪魚粒。

✨鐵板安格斯牛扒 +$20

套餐有包埋飲品。仲可以加錢轉燒酎/啤酒/日本酒。

✨雪糕set - 烘茶+開心果 $48
2023-12-24 25 瀏覽
麵屋一平安 (尖沙咀)晚市2人套餐 $328安格斯牛扒溫泉卵蛋飯 🥩 +$20 安格斯牛扒入口好淋,牛味重,溫泉蛋汁撈埋日本飯真係無得挑剔🤤雞白湯拉麵 🍜超好食!推介!🤤湯底濃郁唔會太鹹,雞肉夠嫩,叉燒夠淋又多肉🤩麵質口感正,硬度剛好,又入味!鹽燒油甘魚顎 🐠 +$20火喉剛好,魚肉嫩滑多汁,吱埋檸檬汁令整體味道更加鮮甜😉炸八爪魚球明太子沙律醬 🐙明太子沙律醬好惹味,章魚燒細細粒,一啖放入口超滿足😚鮮檸生薑蜜 ☕️ +$8咁凍嘅天氣,飲呢個一流😋薑蜜甜度啱啱好,有淡淡檸檬味,飲完暖粒粒😝Coke Ball (Whisky + Coke) 🍸 +$19好好飲嘅coke ball, 酒味幾夠濃,唔會太淡😍加埋可樂又唔會太難入口,推薦大家試吓❤️地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓203號舖整體評分:5/5味道:5/5環境:4/5抵食:5/5
麵屋一平安 (尖沙咀)

晚市2人套餐 $328

安格斯牛扒溫泉卵蛋飯 🥩 +$20

雞白湯拉麵 🍜

鹽燒油甘魚顎 🐠 +$20
火喉剛好,魚肉嫩滑多汁,吱埋檸檬汁令整體味道更加鮮甜😉

炸八爪魚球明太子沙律醬 🐙
明太子沙律醬好惹味,章魚燒細細粒,一啖放入口超滿足😚

鮮檸生薑蜜 ☕️ +$8

地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓203號舖

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:4/5
抵食:5/5
2023-12-22 28 瀏覽
餐廳星期一至日有不同的折扣優惠,正。牛肉壽喜燒有菜有肉有豆腐,可以感受一下居酒屋的氣氛。如果有串燒就正了,因為我不太好炸物,但我都有叫鐵板豆腐、大板燒、明太子玉子燒等。兩個人傾下計,慢慢坐下食下。薯仔沙律好好味,其實就是薯仔容加上少量蔬菜,加少量鹽及黑椒,但日式的薯仔沙律就是好吃,另配上一隻雞蛋。鐵板豆腐上枱是熱的,不想有燶底的就快快吃好了,上面加了一點醬油蒜泥,咸咸香香的,好吃。明太子玉子燒的明太子卷在中心,微微辣味,加上嫩嫩滑蛋,又有味道又有口感。大板燒是滿滿的菜、麵粉及蛋醬,加上沙律醬,燒汁。外脆內軟,煎得剛剛好,不會過火過硬。炸明太子雞翼把明太子放進雞翼中間,有明太子海鮮辣味,又有雞肉香,炸起來非常可口。豬骨湯蒜油拉麵湯底有濃濃的豬肉香及蒜味,有三塊肥瘦適中的叉燒及兩舊豬腩肉,叉燒及豬腩肉的味道不錯。拉麵好像比一般拉麵店的幼一點,可以更好吸收湯底的香濃豬肉香及蒜味。有趣的是店家加了一隻鵪鶉蛋。
餐廳星期一至日有不同的折扣優惠,正。

2023-12-21 22 瀏覽
特製低温叉燒麵🍜醬油豚骨滿滿都是叉燒,薄薄一片唔油唔肥膩好好味,拉麵係幼身吸晒d豬骨湯好好味,湯底又夠濃。滑蛋豬扒飯🍚由細到大都好鍾意食,滑蛋撈飯真係一流,豬扒又夠厚身正呀喂。炸雞翼明太子🥢明太子好足料,啖啖都咬到,雞皮炸到脆卜卜,小食正呀….炸八爪魚球明太子沙律醬🥢一啖一口加左明太子醬特別惹味。一平安柚子沙律🥗沙律菜新鮮就唔在講,加左腐皮同豬肉片好開胃。飲品點左益力多梳打同埋日本啤酒🍻
特製低温叉燒麵🍜醬油豚骨

滑蛋豬扒飯🍚
由細到大都好鍾意食,滑蛋撈飯真係一流,豬扒又夠厚身正呀喂。

炸雞翼明太子🥢
明太子好足料,啖啖都咬到,雞皮炸到脆卜卜,小食正呀….

炸八爪魚球明太子沙律醬🥢
一啖一口加左明太子醬特別惹味。

一平安柚子沙律🥗
沙律菜新鮮就唔在講,加左腐皮同豬肉片好開胃。

飲品點左益力多梳打同埋日本啤酒🍻
2023-12-18 43 瀏覽
今日同朋友一齊去TST想食拉麵 ,朋友就介紹我哋去一平安拉麵 ,其實自己十分喜愛拉麵,咁朋友就介紹咗我哋入去呢一間一平安拉麵試下。雞白湯拉麵:這碗雞白湯拉麵讓我驚喜不已。湯底清澈透明,散發出濃郁的雞肉香氣。拉麵本身彈牙有嚼勁,配上滑嫩的煮雞肉片和新鮮的蔥花,簡單而美味。這道湯麵給我一種舒適和滿足的感覺。熊本蒜油豬骨湯拉麵:熊本蒜油豬骨湯拉麵給我朋友的口感和風味帶來了全新的體驗。湯底濃郁豐富,帶有豬骨的甘甜和蒜油的香氣。拉麵筋道有嚼勁,加上豬肉片的軟嫩口感,相得益彰。明太子煎蛋:明太子煎蛋是一道充滿驚喜的小菜。蛋煎得恰到好處,外層金黃酥脆,內部鬆軟滑嫩。明太子的鹹香味與蛋的濃郁口感完美結合,帶來了令人愉悅的口味享受。鐵板豆腐:豆腐煎至外層金黃,內部保持著豆腐的綿軟口感。配料上面豐富多樣,經過鐵板煎烤後,各種食材的風味相互融合,帶來了豐富的口感和香氣。廣島蠔味噌鍋:廣島蠔味噌鍋是一道豐富而濃郁的湯鍋料理。湯底以蠔和味噌熬煮而成,散發出誘人的香氣。湯裡還加入了各種新鮮的海鮮、蔬菜和豆腐等,使湯鍋更加豐富多樣。每一口湯底都充滿了蠔的鮮甜風味,令人回味無窮。Overall, 品嚐這些美食,不僅讓

雞白湯拉麵:

熊本蒜油豬骨湯拉麵:

明太子煎蛋:

鐵板豆腐:

廣島蠔味噌鍋:

Overall, 品嚐這些美食,不僅讓我滿足味蕾,也能體驗不同拉麵風味的魅力。無論你喜歡清爽的湯麵、豐富的配料或濃郁的湯底,都值得一試!
2023-12-14 37 瀏覽
><天氣凍凍地嚟食啱晒 每碟都熱騰騰上枱 小心燙口鐵板豆腐(58)好香蒜蓉味 木魚絲舞動 鐵板咋咋聲 很有食慾明太子煎蛋(68)一夾起蛋卷 中間嘅明太子擠咗出嚟🤣八爪魚薯仔(80)較西式嘅做法以羅勒香料調味炸蠔(48)酥脆炸漿唔易分離蠔肉creamy 鷄白湯拉麵(98)泡沫口感增加咗湯頭厚度但飲落唔太膩唔知唔覺飲多咗雞肉食落有股薑蔥味細醬油豚骨拉麵(55)Mini size個碗會細d 份量都ok 湯底較濃味但唔會死鹹柚子檸檬蜜(18)/津輕蘋果汁(28)><><><><><><><><><><麵屋一平安尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓203號舖
天氣凍凍地嚟食啱晒
每碟都熱騰騰上枱 小心燙口
鐵板豆腐(58)
好香蒜蓉味 木魚絲舞動
鐵板咋咋聲 很有食慾
明太子煎蛋(68)
一夾起蛋卷
中間嘅明太子擠咗出嚟🤣
八爪魚薯仔(80)
較西式嘅做法
以羅勒香料調味
炸蠔(48)
酥脆炸漿唔易分離
蠔肉creamy
鷄白湯拉麵(98)
泡沫口感增加咗湯頭厚度
但飲落唔太膩唔知唔覺飲多咗
雞肉食落有股薑蔥味
細醬油豚骨拉麵(55)
Mini size個碗會細d
份量都ok 湯底較濃味但唔會死鹹
柚子檸檬蜜(18)/津輕蘋果汁(28)
><><><><><><><><><><
麵屋一平安