2025-01-10 120 瀏覽
本來都諗住係荃灣搭車返屋企,路過聽到有小朋友扭計話一定要食黑椒牛角包,聽落咁特別就行過去睇下啦😆呢間新開嘅麵包店係荃新天地第二期地下foodcourt,木系裝修明亮乾淨,標榜用日本麵粉整嘅麵包。個小朋友講嘅黑椒牛角包原來係黑椒煙肉可頌,不過已經賣晒lu。既然一場嚟到,就買幾個包先🥐 Croissant 可頌: 海鹽焦糖可頌:外層酥脆,內裏柔軟,焦糖味比較濃郁。每一啖都充滿牛油香氣!開心果可頌:開心果味道濃郁,牛油香氣十足,外層酥脆,內裏鬆軟,層次分明,真係好正!開心果嘅香味同牛油味結合感覺唔錯。 🍞 麵包: 抹茶紅豆包:經典組合,抹茶嘅清香同紅豆嘅甜美互相輝映。👍🏻黑糖麻薯包:好啱鍾意飲黑糖珍珠奶茶嘅人,味道同口感都好似,麻薯煙韌又唔會太甜。有黑糖嘅香甜味同麻薯嘅Q彈口感。 芝士箭豬包:造型可愛,有對眼仔係包上面。芝士餡料豐富,入口充滿濃郁嘅芝士香味,點解小朋友唔係鐘意呢個😙開心果麵包:唔單止有開心果碎係上面,仲有好多開心果餡係入面,開心果控一定要買可惜太遲去到,蛋糕都已經差唔多賣晒食唔到。下次早啲去買!

🥐 Croissant 可頌:

🍞 麵包:
抹茶紅豆包:經典組合,抹茶嘅清香同紅豆嘅甜美互相輝映。👍🏻

可惜太遲去到,蛋糕都已經差唔多賣晒食唔到。下次早啲去買!
2025-01-10 104 瀏覽
荃新天地地下一門町開咗一間新麵包店,全部用日本麵粉製成。見佢有啲開心果口味嘅麵包吸引到我就買咗幾個試吓啦。開心果扭紋包 開心果菠蘿包 開心果牛角包呢幾個麵包都食得出有開心果味,最好嘅係佢唔會太甜。牛角包夠趣、菠蘿包夠鬆軟、扭紋包就夠紮實。另外佢哋有抹茶紅豆包、芝士箭豬包一樣咁好味。仲有我鍾意佢哋嘅方包,食得出佢唔會好多添加劑,入口真係會食到麥香麵粉味,味道清新,食出原味。啱晒我俾小朋友做早餐同下午茶。

開心果扭紋包 開心果菠蘿包 開心果牛角包

外賣自取
最近係荃新天地附近搞活動,之後就想為參加嘅媽媽同小朋友們準備少少食物。發現有間新開嘅日式麵包店「麵包司」,位置就係荃新天地二期地下「一門町市場」內。呢間小店雖然面積不大,但店內即製麵包,標榜使用日本麵粉同埋琳瑯滿目嘅包好快吸引我目光!麵包全採用日本麵粉製作,口感和味道都非常出色,價錢都好實惠,10幾蚊都有個咁高質素嘅麵包,值得推薦。簡約日本風格,整潔明亮。望住飽滿美觀嘅麵包,我都忍唔住揀幾個比自己。第2日我都再去買左方包,好鬆軟又香。佢哩度有好幾款牛角包口味可以選擇 海鹽焦糖牛角包外層酥脆,內裡鬆軟,牛油香氣濃郁,搭配焦糖鹹甜交融的味道,入口層次感十足。焦糖香氣非常突出,鹹甜比例恰到好處,必試之一。煙肉芝士牛角包呢款相對係鹹點嘅口味,輕輕加熱後煙肉同芝士味道更香,牛角包嘅酥香味,味道層次非常豐富。開心果扭紋包店鋪內麵包個個都好外型飽滿,呢款開心果包味道都非常出色。麵包撒滿左香濃的開心果碎,咬落去啖啖濃郁的堅果香氣,口感層次豐富。麻薯菠蘿包這款菠蘿包很有創意,將港式經典的菠蘿包同麻薯融合一齊。外層的菠蘿皮酥脆香甜,內裡的麻薯軟糯彈牙,帶來雙重口感嘅享受。丹麥扭紋包亦都係好多人話畀我聽好好

佢哩度有好幾款牛角包口味可以選擇

海鹽焦糖牛角包

煙肉芝士牛角包

開心果扭紋包

麻薯菠蘿包

丹麥扭紋包亦都係好多人話畀我聽好好食,麵包唔會太空氣但又唔會太厚實,落足材料,夾雜埋提子乾,加上表面少少嘅甜甜口味,好有口感又好味道。

2025-01-10 115 瀏覽
Ooo新登場日式麵包小店ooO包類款式新穎 有創意值得留意 全店使用日本麵粉 OooooOCroissant 牛角包--- 酥脆又軟綿開心果Croissant, 有開心果醬及粒粒有咬口又特別 海鹽焦糖Croissant , 焦糖的香氣比較濃 焦糖布丁Croissant, 選擇困難既我, 最後要下次先食呢個OooooO紫薯綠茶核桃包 非常鬆軟, 在家烘一下外脆更好, 加入核桃更添美味, 不甜有淡淡既紫薯及綠茶香!OooooO開心果扭紋包大大大個好抵,開心果醬及開心果粒扭在包中,每口都食到開心果味!OooooO酥皮蛋撻有原味及麻薯酥皮蛋撻麻薯酥皮蛋撻中間既麻薯有拉絲效果幾得意
Ooo新登場日式麵包小店ooO

包類款式新穎 有創意值得留意 全店使用日本麵粉

Croissant 牛角包--- 酥脆又軟綿
開心果Croissant, 有開心果醬及粒粒有咬口又特別
海鹽焦糖Croissant , 焦糖的香氣比較濃

紫薯綠茶核桃包

開心果扭紋包

酥皮蛋撻
有原味及麻薯酥皮蛋撻
麻薯酥皮蛋撻中間既麻薯有拉絲效果幾得意
2025-01-08 91 瀏覽
這間新開的麵包舖真係好吸引!平時啲包一係空氣包,一係冇餡,一係造型求其,一係成$30-40先一個。佢哋的麵包不單止用料高質,仲平易近人,平均只需$20以下,令人好想打包試下。🌟有餡包1. 芝士箭豬包 - 造型可愛,外皮脆香,內餡是甜乳酪,帶來濃郁的芝士風味。2. 抹茶紅豆包 - 紅豆餡味似紅豆樂雪條,奶香味十足,適合喜歡抹茶和紅豆的朋友。3. 開心果麵包 - 餡料偏甜,開心果碎香脆,帶來豐富的口感,令人愉悅。4. 紫薯包 - 紫薯餡香滑,結合健康的清甜感,適合追求健康的食客。🌟足料大包1. 五穀裸包 - 鬆軟的質地,五穀帶來的口感豐富,健康又美味。2. 開心果扭扭包 - 開心果的濃郁香氣,配合輕柔的麵包質感,令人一口接一口。3. 紅莓合桃包 - 紅莓的酸甜和合桃的香脆交織,帶來獨特的風味。4. 蝶豆花水果包 - 色彩繽紛,水果的清香與蝶豆花的香氣相輔相成,口感清新。5. 紫薯抹茶核桃包 - 紫薯與抹茶的搭配,再加上核桃的香脆,既美味又健康。這些麵包不單止好味,仲有趣味的造型,真係值得一試!如果有機會,不妨親自去品嚐一下!

🌟有餡包
1. 芝士箭豬包
- 造型可愛,外皮脆香,內餡是甜乳酪,帶來濃郁的芝士風味。

2. 抹茶紅豆包

3. 開心果麵包
- 餡料偏甜,開心果碎香脆,帶來豐富的口感,令人愉悅。

4. 紫薯包
- 紫薯餡香滑,結合健康的清甜感,適合追求健康的食客。

🌟足料大包
1. 五穀裸包
- 鬆軟的質地,五穀帶來的口感豐富,健康又美味。

2. 開心果扭扭包
- 開心果的濃郁香氣,配合輕柔的麵包質感,令人一口接一口。

3. 紅莓合桃包
- 紅莓的酸甜和合桃的香脆交織,帶來獨特的風味。

4. 蝶豆花水果包
- 色彩繽紛,水果的清香與蝶豆花的香氣相輔相成,口感清新。

5. 紫薯抹茶核桃包
- 紫薯與抹茶的搭配,再加上核桃的香脆,既美味又健康。

2025-01-08 183 瀏覽
我們一家人在荃灣吃完下午茶後, 見到呢間店好似新開, 款式價錢也很合理, 重要的是寫用日本麵粉所以每人便買了2個麵包, 因為我們全部都是麵包控結果每人的感覺都一樣想法, 好味, 不甜我們共點了開心果扭紋包, 這款合淡口味的, 大大隻, 差點大個 bb 頭開心果菠蘿包, 我是第一次見到有這類包, 當然立即買, 內面的開心果流心很好味, 重要的是不甜, 讚因為店員推薦開心果系列, 所以我也買了一個開心果麵包,以為是一個普通的包, 怎知一咬原來有開心果夾心的我兄選了紅莓合桃包, 賣相滿分 , 大師傅用麵粉灑成一葉子圖案, 此款非常健康, 而且很新鮮,因為我們見到職員是不停幾個幾個地出爐, 所以一定熱和軟軟的另外他選了一份顏色繽紛的紫薯抹茶核桃包, 呢款賣相很好, 味道也好, 因為原來紫薯和抹茶是極度夾的, 好像是一倘彩虹咁美的顏色到我媽媽是吃最簡單的牛角包, 她說也是很軟, 吃得出師傅是大師級至於我爸買了麻糬菠蘿包, 平凡中顯出不平凡, 因為我們未見過內有麻糬的麵包, 相信是一款日本的款式最後我們 一人一隻麻糬蛋撻做飯後甜點, 酥皮實在好吃, 加上幾粒麻糬, 很特別, 盒子也是花了心思去選購

所以每人便買了2個麵包, 因為我們全部都是麵包控

結果每人的感覺都一樣想法, 好味, 不甜

我們共點了

最後我們 一人一隻麻糬蛋撻做飯後甜點, 酥皮實在好吃, 加上幾粒麻糬, 很特別, 盒子也是花了心思去選購, 白色盒上有一個哈哈笑圖案, 吃完賞心微笑

下次就要買咸包系列了, 例如蝶豆花包和法包,希望和甜系列一樣有得揮
2025-01-05
2025-01-08 85 瀏覽
尋日喺荃灣行街就係比佢哋啲🍞🥐🥯麵包吸引住, 因為近期我好鍾意食💚開心果, 見佢哋有好多種唔同開心果嘅💚🥯麵包我即刻入手左買咗幾款, 除咗麵包之外佢哋仲有好多唔同款嘅🥐可頌, 賣相又靚味道又好味😋而且價錢相當親民,  10幾蚊就有交易, 除咗開心果同埋可頌之外佢哋都有好多款唔同嘅🤍麻薯,連我最鍾意嘅蛋撻🍳都加入咗麻薯🥳我都買咗個試吓, 平時食菠蘿🍍包裏面係冇餡㗎我買咗兩個開心果💚🍍菠蘿包裏面係有餡仲要好濕潤, 所以食嘅時候唔會乾爭爭, 味道又唔太甜我都好鍾意❤️🫶🏻

👧🏻😋👅🍽✨支持新開實惠麵包店🫰🏻-🧑🏻‍🍳Citywalk 2翻新後有個一門町市場, 食肆以外唔少得港人最愛麵包店, 全店採用日本麵粉而價錢非常經濟-▪️開心果系列🤤🥯 開心果扭紋包 $20 去面咁大個好鬆軟, 除左面頭開心果碎, 入面扭紋夾心果醬都好香濃💚 開心果流心菠蘿包 $15 流心質地似吉士但好重開心果味, 菠蘿牛油皮外脆內軟▫️麻糬系列🍡兩款都用左類似蕨餅既方形麻糬, 分佈更平均唔會淨係係中間🥧 麻糬蛋撻 $10 四個起有盒, 酥皮薄身好脆🤎 黑糖麻糬包 $10 一堆蕨餅係中間, 加熱後勁拉絲, 黑糖味天然好香唔會太甜▪️牛角可頌 🥐 🧀 軟身而酥脆, 牛油味重食落唔膩士多啤梨忌廉, 芝士火腿, 海鹽焦糖, 開心果味由$15到$18不等 ▫️麵包🍞🦔 芝士箭豬包 $10 好可愛, 聽到有個小朋友話要食有眼睛既麵包😂🍠 紫薯包 $16 紫薯餡幼幼一條唔算好澎湃, 但由頭到尾都有好香甜
👧🏻😋👅🍽✨
支持新開實惠麵包店🫰🏻

▪️開心果系列🤤

▫️麻糬系列🍡
兩款都用左類似蕨餅既方形麻糬, 分佈更平均唔會淨係係中間

🥧 麻糬蛋撻 $10 四個起有盒, 酥皮薄身好脆

▪️牛角可頌 🥐
🧀 軟身而酥脆, 牛油味重食落唔膩

▫️麵包🍞

2025-01-01 116 瀏覽
店入邊標榜採用日本麵粉, 就係被呢句標語吸引咗,而且見到店入邊嘅裝修非常簡約 乾淨,有日本麵包店嘅感覺 Croissant 可頌賣相好吸引香濃外層、 外皮鬆脆可口, 內裏柔軟、 每一啖都有香濃嘅牛油味,食到停唔到口尤其鍾意而家大熱嘅開心果口味可頌,開心果味突出仔仔都keep住要食除咗有甜嘅,仲有咸既選擇,$18大大個黑椒芝士培根可頌都係一個好好嘅選擇,啱曬,鍾意食鹹嘅朋友♥️抹茶紅豆包 $12抹茶香濃 配埋甜甜的紅豆蓉味,口感清新,佢哋永遠係perfect match 😍同埋鍾意呢間麪包非常鬆軟 😍第2日食早餐都仍然感覺口感鬆軟喺商場入邊嘅麪包店嚟講,我覺得係價錢便宜,品質高嘅麵包店 見到價錢咁平,買多幾個翻公司俾同事做下午茶

Croissant 可頌賣相好吸引
尤其鍾意而家大熱嘅開心果口味可頌,開心果味突出
仔仔都keep住要食

抹茶紅豆包 $12
喺商場入邊嘅麪包店嚟講,我覺得係價錢便宜,品質高嘅麵包店
見到價錢咁平,買多幾個翻公司俾同事做下午茶

• 開心果可頌
荃新天地最近開咗間新嘅麵包店主打用日本麵粉整成既麪包🍞紫薯飽只係$16,但係非常之大隻,兩個人share都好足夠!切開入面有真既紫薯蓉,好甜好軟糯,而且麪包好鬆軟,即使過左一晚,第二朝仲係好好食!開心果扭紋包 $20同樣係超大隻,扭紋中帶有開心果粒同開心果醬,所以開心果味都幾重!開心果可頌 $18可頌層次分明,好酥脆食落重牛油香,而表面有開心果嘅cream同開心果粒!黑糖麻糬包 $10估唔到咁抵食,只係$10,入面嘅黑糖麻糬煙煙韌韌咁,整個食落唔會覺得好甜,岩岩好!芝士箭豬包個樣好吸睛,小朋友見到一定好開心!芝士好香!紫薯綠茶核桃包 $18 半隻呢個配搭有幾特別,有甜甜嘅紫薯味,仲帶上少少苦澀嘅綠茶香,麵包質感食落好鬆軟!
荃新天地最近開咗間新嘅麵包店
主打用日本麵粉整成既麪包🍞

紫薯飽
只係$16,但係非常之大隻,兩個人share都好足夠!

開心果扭紋包 $20
同樣係超大隻,扭紋中帶有開心果粒同開心果
醬,
所以開心果味都幾重!

開心果可頌 $18

黑糖麻糬包 $10

芝士箭豬包
個樣好吸睛,小朋友見到一定好開心!
芝士好香!

紫薯綠茶核桃包 $18 半隻
2024-12-31 113 瀏覽
最近在荃灣發現一間新麵包店,店內自設工場並採用日本麵粉,新鮮出爐提供多款大大件麵包 ,而且性價比高,價錢合理。其中最令我心動的一款海鹽焦糖可頌,外脆內軟,海鹽中和了焦糖甜味,不會太甜口感特別。自己很喜歡食開心果,就選了兩款開心果製品。開心果可頌有濃郁的奶油香氣和淡淡的開心果風味,與外層脆脆酥皮完美結合,口感豐富而不油膩 。開心果扭紋包則外形獨特,麵包本身鬆軟香甜,內餡充滿開心果的濃郁味道,帶有一絲堅果香氣與口感 。麻糬菠蘿包令人驚喜,因為其他地方未曾試過。呢個外層酥脆的菠蘿包皮,內層軟糯的麻糬,口感豐富,嚼勁十足 。店內麵包選擇真的太多,要再來多幾次先可以試其他款式麵包,值得推薦俾大家!
自己很喜歡食開心果,就選了兩款開心果製品。

2024-12-31 156 瀏覽
荃灣荃新天地開咗美食廣場,最近行下搵下有咩食發現呢間麵包司!採用日本麵粉整麵包🥖而且價錢合理,唔怪得咁多街坊幫襯啦呢到多款特式牛角包都係20蚊樓下,好抵啊!焦糖布丁可頌外酥內軟,甜而不膩開心果可頌、開心果扭紋包、開心果流心波羅包開心果醬鋪滿咗係牛角包上面,果仁香氣滿滿抺茶紅豆清香抺茶與甜美紅豆的完美結合,麵包軟熟紅豆都唔會太甜芝士箭豬芝士箭豬造型可愛,入面粒粒芝士好香濃黑糖麻糬Q彈口感,黑糖甜蜜紫薯包色彩繽紛,切開麵包可以見到大大舊紫薯,營養豐富另外試咗仲有多款人氣健康麵包!Panyasan 荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場內J31號舖

呢到多款特式牛角包都係20蚊樓下,好抵啊!

焦糖布丁可頌
外酥內軟,甜而不膩

開心果可頌、開心果扭紋包、開心果流心波羅包
開心果醬鋪滿咗係牛角包上面,果仁香氣滿滿

抺茶紅豆
清香抺茶與甜美紅豆的完美結合,麵包軟熟紅豆都唔會太甜

芝士箭豬
芝士箭豬造型可愛,入面粒粒芝士好香濃

黑糖麻糬
Q彈口感,黑糖甜蜜

紫薯包
色彩繽紛,切開麵包可以見到大大舊紫薯,營養豐富

另外試咗仲有多款人氣健康麵包!

Panyasan
荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場內J31號舖
最近在荃灣出沒,發現了這間麵包店日式風格,很多款式的軟歐包,而且標明用日本麵粉感覺全部麵包都好軟綿綿,但完全不空氣,好重手!!😳 換算下來,比一般的店鋪出品,抵食好多幾乎試均了全店各款麵包🤣 尤其喜歡大大隻軟歐包系列小顆麵包都不錯,只是個人覺得他們的麵包本體出色,所以更喜歡沒有餡料的軟歐包系列,而且更抵食😎簡略介紹,總括而言,都推薦!✿ 蝶豆花水果包 $20淡藍,蝶豆花的顏色,不是色素的刺眼看似很plain,但其實每口都能咬到一些水果乾當中還有檸檬碎(? 超香🤤 紅梅核桃包 $20 | 五穀裸麥包 $20 | 小法包 $12開心果扭紋包 $20 | 紫薯抹茶核桃包 $18 | 開心果麵包 $10芝士箭豬包 $10 | 抹茶紅豆 $12 | 紫薯包 $16 |
最近在荃灣出沒,發現了這間麵包店

日式風格,很多款式的軟歐包,而且標明用日本麵粉

幾乎試均了全店各款麵包🤣 尤其喜歡大大隻軟歐包系列
簡略介紹,總括而言,都推薦!

✿ 蝶豆花水果包 $20

淡藍,蝶豆花的顏色,不是色素的刺眼
看似很plain,但其實每口都能咬到一些水果乾
當中還有檸檬碎(? 超香🤤

2024-12-28 169 瀏覽
呢間麵包舖真係好吸引,全部都係用日本麵粉整嘅!🍞🥐 一入去就見到啲款式超多,價錢仲要超級,抵性價比超高~可頌系列🥐 焦糖布甸可頌上面有好多布丁醬,外層酥脆!海鹽焦糖可頌都好正,鹹甜平衡,焦糖香出眾!🤤最特別嘅係開心果可頌,喺社交平台開心果群組見到有人出post,可惜今次六點嚟到已經賣晒,下次再試!軟法包成個頭咁大都只係$18,半份$10,一面仲有牛油夾心,鬆軟香口。菠蘿包系列🍞 都好正,忌廉菠蘿包入面超級多餡,又香又滑,外面層菠蘿皮又香脆。麻糬菠蘿包都幾特別!💖重點係咁多餡都只係$10!!!除咗麵包之外,仲有有幾款唔同嘅蛋糕。🍌 香蕉蛋糕、紅絲絨蛋糕🍰 、🧀藍莓芝士餅等等。我買咗鹹味焦糖芝士餅,鹹甜啱啱好,焦糖香得嚟又唔會太甜,$25 真係抵到爆!💸

可頌系列🥐
焦糖布甸可頌上面有好多布丁醬,外層酥脆!

2024-12-28 232 瀏覽
今日經過荃新天地見到有間麵包鋪好多人排,麵包款式亦好新奇,就買左幾件返去試下睇睇下忍唔住就買左好多牛角包系列選擇非常多,每款都充滿特色。牛角包上面鋪滿豐富嘅醬料,好吸睛,咬落去更加滿足,好香牛油味外層酥脆,內層鬆軟,上面嘅醬料唔會過甜,拎到返屋企都依然keep到脆身開心果菠蘿包真係一大驚喜!勁有特色!首先上面啲皮真係做足傳統菠蘿包個啲脆皮,中間原來仲有開心果餡料,食落一啲都唔會覺得dry白乾果蛋糕同紅絲絨蛋糕都好出色。白乾果蛋糕帶有淡淡嘅果香同紮實嘅口感,面頭加左勁多乾果,每一啖都品嚐到乾果嘅自然甜味,健康之餘又不失美味。紅絲絨蛋糕比較細膩濕潤,帶有微微嘅酸甜味道,層次感十足。最後要提嘅係紫薯抹茶合桃包,呢款真係養生又好味。紫薯餡甜而不膩,抹茶味道濃郁但唔苦澀,仲加埋啲合桃粒,增添咗香脆口感,絕對係健康同美味嘅完美結合。

睇睇下忍唔住就買左好多