2025-05-11
尋日媽咪同我講,荃灣citywalk 2期地下嘅一門町市場內開左一間以日本麵粉為基底嘅麵包店,見到啲麵包好吸引,我地買左黑椒培根可頌、宇治抹茶紅豆包、紫薯抹茶核桃包以及麻薯蛋撻。🥐黑椒培根可頌一入口,黑椒嘅辛香與培根嘅煙燻鹹香便在舌尖炸開,完美平衡了可頌嘅酥脆與柔軟。日本麵粉賦予麵團細膩嘅層次感,外皮金黃酥脆,內裏輕盈如雲。黑椒嘅微辣不僅提升了風味,還讓這款可頌在眾多經典口味中脫穎而出。非常適合早餐或下午茶,搭配一杯黑咖啡,簡直係味覺享受。🫓宇治抹茶紅豆包這款抹茶紅豆包係日式風味嘅極致演繹。宇治抹茶嘅濃郁苦甜在口中綻放,帶有清新嘅草本香氣,與紅豆餡嘅綿密甘甜相得益彰。麵包體鬆軟濕潤,入口即化,紅豆餡不過分甜膩,保留了天然豆香。🍞紫薯抹茶核桃包呢款麵包係創意與傳統嘅完美融合。紫薯嘅天然甜味與抹茶嘅清苦交織,核桃碎則增添了香脆嘅口感層次。麵包外皮微脆,內裏濕潤蓬鬆,紫薯餡綿密細膩,抹茶嘅餘韻悠長。核桃嘅加入不僅豐富了口感,還為整體風味增添了一絲溫暖嘅堅果香。🥧麻薯蛋撻我認為呢款麻薯蛋撻係堪稱店內嘅驚喜之作。傳統蛋撻酥皮外殼包裹著軟糯嘅麻薯層,與滑順嘅蛋漿形成三重口感。蛋漿香濃卻不膩並帶有淡
🥐黑椒培根可頌
🫓宇治抹茶紅豆包
🍞紫薯抹茶核桃包
🥧麻薯蛋撻
我認為呢款麻薯蛋撻係堪稱店內嘅驚喜之作。傳統蛋撻酥皮外殼包裹著軟糯嘅麻薯層,與滑順嘅蛋漿形成三重口感。蛋漿香濃卻不膩並帶有淡淡嘅香草氣息,麻薯嘅Q彈則為每咬一口增添趣味。酥皮採用日本麵粉製作,層次分明,烘烤得恰到好處。無論是甜點控還是蛋撻愛好者,相信都會對呢款創意之作讚不絕口。
強烈推薦親臨一試,感受一下呢家由日本麵粉引領嘅麵包店啲烘焙魔法!
📍麵包司
楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場內J31號舖