2022-07-12 706 瀏覽
位於大角咀中心地段,門外有古典東南亞味道木製招牌,入面裝潢極具馬來西亞特色的麥金麥金,是一家主打馬拉菜的餐廳。店員服務殷勤有禮,雖是QR code下單,但都帶一點人情味。🔔肉骨茶可無限添加怡保芽菜雞薑黃飯($68)黃薑飯辣辣地好啱夏天食雞肉係冇骨雞,大大件底下好多芽菜,脹卜卜,好爽甜娘惹喇沙($68)💕喇沙包括蝦🦐、蜆、札肉、雞蛋🥚、豆卜、芽菜,全油麵一,好足料湯底好濃厚,香椰汁味,非常掛汁,值得一讚油麵都可以咁掛汁肉骨茶一字骨($62)店員會連火爐一起上,幫助保溫一字骨有5件,好抵食,店員話要點啲豉油食店員久唔久會問要唔要加湯,仲話係無限添加泰式生蝦8隻($88)💕估唔到呢度都食到泰式生蝦,好新鮮,擺盤好靚食落冇腥味,點埋生蝦汁,好正第二日肚子都冇唔舒服👍美祿恐龍($28)💕超級多美祿粉,飲落超濃嘅美祿味,細個飲到一定會好開心椰汁斑蘭冰($28)💕椰汁味較重,加入斑蘭汁綠色一杯比我想像清新,唔會有膩嘅感覺味道 🌕🌕🌕🌕🌑抵食 🌕🌕🌕🌕🌗環境 🌕🌕🌕🌕🌑推介 🌕🌕🌕🌕🌗推介菜式會以💕表示

🔔肉骨茶可無限添加

怡保芽菜雞薑黃飯($68)
黃薑飯辣辣地好啱夏天食
雞肉係冇骨雞,大大件
底下好多芽菜,脹卜卜,好爽甜

娘惹喇沙($68)💕
湯底好濃厚,香椰汁味,非常掛汁,值得一讚油麵都可以咁掛汁

肉骨茶一字骨($62)
店員會連火爐一起上,幫助保溫
一字骨有5件,好抵食,店員話要點啲豉油食
店員久唔久會問要唔要加湯,仲話係無限添加

泰式生蝦8隻($88)💕
估唔到呢度都食到泰式生蝦,好新鮮,擺盤好靚
食落冇腥味,點埋生蝦汁,好正
第二日肚子都冇唔舒服👍

美祿恐龍($28)💕
超級多美祿粉,飲落超濃嘅美祿味,細個飲到一定會好開心

椰汁斑蘭冰($28)💕
椰汁味較重,加入斑蘭汁
綠色一杯比我想像清新,唔會有膩嘅感覺

味道 🌕🌕🌕🌕🌑
  • 娘惹喇沙
  • 肉骨茶
  • 椰汁班蘭冰
  • 招牌芽菜雞配黃薑飯
大家都聽過大角咀呢邊係出名多野食今日同朋友黎到位於大角咀既馬來西亞茶啡室🥘#KopitiamMakan 個門面好中國風 有好低調行過左都唔知道添😂😂怡保芽菜雞配黃薑飯 $68🐥平時食海南雞就食得多聽講芽菜雞係馬來西亞既代表美食見到代表作梗係即刻試吓啦🥳黎到個賣相都十分唔錯喎但雞肉無雞味同埋一d都唔嫩滑😖同埋一食d雞肉絲已經攝曬落牙縫到😔底下既芽菜都算爽脆🥙黃薑飯濕潤入味 有薑味希望下次個雞做好d 今次有少少失望🥺娘惹喇沙河粉 $68🍜你到馬來西亞餐廳一定要食佢嘅喇沙睇下夠唔夠正宗賣相都相當不錯 配有兩隻鮮蝦🦐🦐蝦肉食落去爽口彈牙 👍🏻配料多樣 有青瓜絲、洋蔥絲、芽菜 札肉🧅口感豐富但湯底唔夠濃郁 椰奶香淡馬拉沙爹串燒 $34🐣🐮🐷牛、豬、雞各一串燒得幾香 但唔夠熱🍢肉質又燒得幾好 唔鞋口加埋濃郁的沙嗲醬一齊食🥜都幾好味 價錢都好合理泰式酸辣無骨鳳爪 $68🐔雞腳大部分都起晒骨 但食左幾舊都有碎骨🥲佢既辣醬比較甜 可能我地鍾意酸辣多d 所以呢個唔岩我胃口服務態度就一般般🥺派咗好多次都冇人過嚟而我哋順便叫佢比杯水佢又真係比一杯(但3個人)😂😂但空間大 坐得舒服既
大家都聽過大角咀呢邊係出名多野食

你到馬來西亞餐廳一定要食佢嘅喇沙
睇下夠唔夠正宗
賣相都相當不錯 配有兩隻鮮蝦🦐🦐
蝦肉食落去爽口彈牙 👍🏻
配料多樣 有青瓜絲、洋蔥絲、芽菜 札肉🧅
口感豐富

而我哋順便叫佢比杯水
佢又真係比一杯(但3個人)😂😂
但空間大 坐得舒服既
2022-07-10 29 瀏覽
今次介紹嘅係一間位於大角嘴嘅馬來西亞茶啡室💁🏻‍♀️ 呢間星馬菜menu選擇好多,而且勁抵食,值得再去❗️ ❣️三層肉肉骨茶呢到嘅肉骨菜採用咗獨家嘅配方熬製而成,材料主要有甘草、當歸、桂皮、玉竹、黨參、川芎、杞子及紅棗等多種中藥材🌟對人體非常有益💪 同坊間其他嘅肉骨茶唔同,麥金嘅肉骨茶唔會有好濃烈嘅中藥味,相反佢飲落好甘甜好易入口❗️,就算唔中意中藥味嘅朋友都可以一試👍👍 呢到嘅三層肉瘦肉比例較多,但係👧🏻就偏向鐘意肥瘦均勻多d,所以個人覺得d肉偏硬同瘦少少🤏 ❗️❗️最欣賞佢嘅係煲底有蠟燭保持返個溫度,同埋店員會主動埋嚟問我哋加唔加湯👍👍 ❣️南洋鮮油燒麵包同普通嘅咖央多唔同,南洋風格嘅麵包係啡色嘅,裡面有一塊勁厚嘅牛油同咖央醬。呢到嘅麵包燒得好脆,而牛油同咖央嘅味道好夾,甜甜地帶有椰香味~好食😋😋😋 ❣️秘醬玻璃魷魚通菜新鮮嘅通菜同爽脆嘅魷魚配上麥金嘅秘製醬汁,辣辣地勁惹味😋😋😋❣️馬拉沙爹串燒可以按喜好選擇要豬、牛、雞串,豬串同雞串都唔錯,但係牛串就有少少過左火喉咁,口感偏乾同硬🤏🤏❣️白咖啡白咖啡比較偏甜,但係咖啡味都幾濃郁,口感香滑

❣️三層肉肉骨茶

❣️南洋鮮油燒麵包

❣️秘醬玻璃魷魚通菜

❣️馬拉沙爹串燒

❣️白咖啡
白咖啡比較偏甜,但係咖啡味都幾濃郁,口感香滑

• 南洋鮮油燒麵包
  • 肉骨茶
  • 怡保白咖啡
2022-07-08 42 瀏覽
位於大角咀既麥金.麥金🇲🇾特式茶啡室, 裝修主打馬拉茶室風格🥪南洋鮮油燒麵包 $34呢個燒麵包同普通既咖央多分別係佢係用啡色嘅麵包😮,燒麵包食落好香脆😋,中間夾左一層厚鮮油🧈同一層咖央🍯,咖央既椰子味香濃唔會太甜👍🏻 外脆內軟好有層次口感,係我必點嘅小食🤩。🥘娘惹喇沙 $68喇沙既湯頭用番由馬來西亞空運黎既醬料🧂,入口帶有濃郁既椰奶香🥥,湯質亦都幾濃厚,飲得出湯底用得好足料去熬😆,喇沙既配料亦有好多,有半隻雞蛋🥚、扎肉、兩隻鮮蝦🍤、蜆肉、豆卜、青瓜絲🥒、芽菜同洋蔥絲🧅,油麵彈牙唔重鹼水味✌🏻,非常掛湯加上湯底微辣好惹味😋。🐭砂煲老鼠粉 $78老鼠粉有銀針粉、半熟窩蛋🍳、已炒香既微辣豬肉碎🥩、魚乾、蝦皮、蝦米🦐、香蔥、洋蔥、炸蔥、炸蒜🧄、豬油渣等,再淋上專食老鼠粉既黑甜醬油,一撈埋一齊果時已經聞到香氣十足🫢,食落口甜甜地又勁香豬油味🫣,銀針粉夠彈牙,口感豐富同埋都好大份🤤,足夠2人份量。 ☕馬來西亞拉茶(熱) $18食親馬拉野一定會點杯熱拉茶試下😌, 拉茶由師傅即場拉出,口感非常滑溜🤩, 唔洗加糖本身已係甜甜地冇苦澀味好順口。🦖凍美祿恐龍 $28美祿恐龍沖得好夠濃🤗,上面仲鋪左一層厚厚既

🥪南洋鮮油燒麵包 $34

🥘娘惹喇沙 $68

🐭砂煲老鼠粉 $78

☕馬來西亞拉茶(熱) $18

🦖凍美祿恐龍 $28
美祿恐龍沖得好夠濃🤗,上面仲鋪左一層厚厚既既美祿粉,好吸引🥳
  • 美祿恐龍
  • 南洋鮮油燒麵包
  • 砂煲老鼠粉
2022-07-07 39 瀏覽
🔷 🇲🇾〰️ 不知不覺,原來已經留左係香港有2年了,太耐無返去新加坡,或去馬來西亞探下啲好朋友🥲🥲小妹開始有思鄉病,四處尋覓新加坡或馬來西亞菜。今次來到大角咀,路過見到一間環境氣氛,風味十足既餐廳。餐廳內仲有用吊扇裝飾😝😝,當然餐廳是有冷氣,唔會似係東南亞咁樣〰️ 餐廳係電子落單既,好快有得食🥰 餐廳內都有好多特色既畫,餐具同擺設都別具特色,令思鄉病重既我有點安慰😇️🍽 🔹 古仔路肉骨茶👩🏻‍🤝‍👨🏼我們選擇了:一字骨三層肉皇帝骨肉骨菜主要有黑、白兩種。呢間肉骨茶味道好彩無好濃烈藥材味,易入口,但基於我地都唔食內臟同埋雞腳,落單個陣我地也都會要走哂😂😂落單後職員姐姐即刻走埋黎講,如果無內臟同雞腳會無野食架啵,咁不如散叫喇🤭最緊要係湯好似當地咁,仲要係無限添飲😍雖然煲底有幾支蠟燭仔助熱,但唔係好夠熱,不過姐姐一知道之後,都即刻入廚房滾兩滾拎熱辣辣比我,抵讚👍🏻👍🏻🔹 砂煲老鼠粉一見到砂煲老鼠粉上枱,陣陣既蒜香味湧入鼻孔,而且材料好豐富,有銀針粉、肉碎、香蔥、洋蔥、炸蔥、炸蒜、蝦米、豬油渣、半熟蛋😋😋砂煲出品一定非常保溫,銀針粉非常入味,仲要好大份添,真係食左好多碗都仲有一大煲,好彩💙肚餓,可以
🔷 🇲🇾

️🍽

🔹 古仔路肉骨茶
👩🏻‍🤝‍👨🏼我們選擇了:
一字骨
三層肉
皇帝骨

最緊要係湯好似當地咁,仲要係無限添飲😍

🔹 砂煲老鼠粉
砂煲出品一定非常保溫,銀針粉非常入味,仲要好大份添,真係食左好多碗都仲有一大煲,好彩💙肚餓,可以幫手食哂去☺️

🔹 檳城白魚蛋8粒
🤨🤨🤨相對老鼠粉既味道就比較普通,個汁好味道好似沙嗲汁,但又唔似😅😅😅

🔹 凍美祿恐龍🦖
美祿係小朋友既最愛,我任何時間都好想飲😍😍基本上都唔會難飲,所以不過不失🤣

🔍 題外話
如果去開附近,其實真係要試下呢間
價錢又相宜😇

📌 麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室
📍 大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖

2022-07-02 40 瀏覽
呢間餐廳地方唔大,用QR code落單,好快就有得食!餐廳嘅裝修都好有特色,好有馬來西亞懷舊風味,仲有好多幅得意嘅掛畫介紹佢啲菜式。肉骨茶可以無限添飲,但今次冇試到,整體食物質素幾好,份量夠大又唔貴,好抵食!------------------------------🐓◖怡保芽菜雞◗ $68係店員強力推薦嘅招牌菜,雞肉採用上等雞肉,下面放咗啲芽菜,雞肉一啲都唔鞋,勁juicy嫩滑!啲雞好有肉味好鮮甜冇雪味,就算唔點醬食都得,啲芽菜亦索滿曬雞肉汁!飯底可以揀黃薑飯或者珍珠米,今次揀咗黃薑飯,但啲飯略嫌濕咗少少。🦐◖娘惹叻沙◗ $68叻沙湯底幾濃,微辣,有豆卜、扎肉、蝦、蜆同半隻蛋等等嘅配料,啲油麵彈牙,入味索湯!🍢◖馬拉沙嗲串燒 - 豬/牛/雞◗ $45叫咗豬/牛/雞各一,佢會直接幫你淋埋沙嗲醬上串燒面,沙嗲醬嘅花生味好濃,食落甜甜地好惹味!串燒唔會好乾,食落肉質口感亦唔會太硬太鞋!🥪◖南洋鮮油燒麵包◗ $34呢碟好特別,食緊嘅時候都有幾枱客問店員我地呢碟係咩黎,係必點小食!平時食開用白麵包烘嘅咖央多士,燒麵包係用啡色嘅麵包,食落比普通白麵包烘出黎更加香脆!中間夾咗厚厚嘅嘅牛油同咖央醬,
🐓◖怡保芽菜雞◗ $68

🦐◖娘惹叻沙◗ $68

🍢◖馬拉沙嗲串燒 - 豬/牛/雞◗ $45

🥪◖南洋鮮油燒麵包◗ $34
呢碟好特別,食緊嘅時候都有幾枱客問店員我地呢碟係咩黎,係必點小食!平時食開用白麵包烘嘅咖央多士,燒麵包係用啡色嘅麵包,食落比普通白麵包烘出黎更加香脆!中間夾咗厚厚嘅嘅牛油同咖央醬,好香好甜好脆!

☕️◖馬來西亞拉茶(熱)◗ $18
同港式奶茶差唔多味,拉得好多泡沫,飲落口感好滑微甜唔會苦澀,唔加糖就咁飲都好OK!

☕️◖怡保白咖啡(熱)◗ $18

Encore指數:8.5/10
2022-07-01 21 瀏覽
-之前成日係ig見到唔少foodie去呢間食咁啱去開大角咀個頭😆有機會試到啦馬拉菜真係好少食🤭睇menu有啲似新加坡菜——————————————————🍴娘惹叻沙($68)68蚊嚟講份量都算幾大兜😯有蝦🦐有札肉 豆卜 蛋🥚同其他配菜而麵底就係油麵底湯底聞落唔算勁香椰香味🥥不過食落都有少少辣辣地整體嚟講 湯底香啲既話會更正😏——————————————————🍴怡保芽菜雞配黃薑飯($68)呢個怡保芽菜雞🐔肉質真係好嫩滑雞下面有啲芽菜墊底芽菜就唔係完全煮熟個啲嚟 純粹灼一灼配埋黃薑飯一齊食🍚真係一啖接一啖——————————————————🍴一字骨肉骨茶($56)肉骨茶佢地都有好幾款睇下你哋想食咩部位既骨🦴今次就叫左一字骨貪佢有肉得嚟 都有啲骨啜下😂上碟個陣會有埋蠟燭🕯️暖住咁食一字骨都幾多下 有成4 5舊而且仲煲到好容易骨肉分離👍🏼肉骨茶方面藥材味唔算好重飲落似平時屋企煲既湯😛重點‼️有得無限添飲㗎——————————————————🍴泰式生蝦($88)估唔到佢有8隻🦐咁多每隻都有青瓜🥒辣椒🌶️同蒜🧄一齊食配埋泰式酸辣汁☺️真係超正——————————————————🍴美祿恐龍($28)🍴椰汁
之前成日係ig見到唔少foodie去呢間食
咁啱去開大角咀個頭😆有機會試到啦
馬拉菜真係好少食🤭睇menu有啲似新加坡菜
——————————————————
🍴娘惹叻沙($68)

68蚊嚟講份量都算幾大兜😯
有蝦🦐有札肉 豆卜 蛋🥚同其他配菜
而麵底就係油麵底
湯底聞落唔算勁香椰香味🥥
不過食落都有少少辣辣地
整體嚟講 湯底香啲既話會更正😏
——————————————————
🍴怡保芽菜雞配黃薑飯($68)

呢個怡保芽菜雞🐔肉質真係好嫩滑
雞下面有啲芽菜墊底
芽菜就唔係完全煮熟個啲嚟 純粹灼一灼
配埋黃薑飯一齊食🍚真係一啖接一啖
——————————————————
🍴一字骨肉骨茶($56)

肉骨茶佢地都有好幾款
肉骨茶方面藥材味唔算好重
飲落似平時屋企煲既湯😛
重點‼️有得無限添飲㗎
——————————————————
🍴泰式生蝦($88)

估唔到佢有8隻🦐咁多
每隻都有青瓜🥒辣椒🌶️同蒜🧄一齊食
配埋泰式酸辣汁☺️真係超正
——————————————————
🍴美祿恐龍($28)
🍴椰汁斑蘭冰($28)

馬拉野當然要飲美祿恐龍🦖
面頭有滿滿既美祿粉☺️
怕甜既朋友仲可以叫少甜添
而椰汁斑蘭冰就偏椰汁味重
無乜斑蘭味 可能斑蘭本身都唔係好重味
呢杯同樣都可以少甜😏
兵仔鐘意試唔同的菜式,今次陪娘娘食吓馬拉菜🥰呢間的價錢好抵食,cp值好高,所以推薦大家食~💂🏼《怡寶芽菜雞配薑黃飯》$68啲雞肉質好鮮嫩,調味都啱啱好,無雪藏味又唔會好鹹,雞肉底下有一堆芽菜,食落好爽口!👍🏻配濕潤的黃薑飯食係絕配,仲食到淡淡嘅黃薑同雞油香。評分: 80/100💂🏼《細渗肉骨茶》$78呢個會成壺咁上枱,一路煲熱一路飲,湯底好濃郁好足料,有少少藥材味🥰,湯入面包左雞腳、排骨、豬手等,2個人嗌細滲呢個份量就夠,仲可以無限任添加👀好抵食。評分: 80/100💂🏼《娘惹喇沙》$68食馬來西亞菜一定要試喇沙,呢間個湯底好夠香濃,仲食到椰漿味道,配料都非常豐富,札肉、鮮蝦、豆卜等,麵底係油麵,同湯底好夾👍🏻評分: 80/100💂🏼《椰香鮮油咖央多士》$28當甜品/小食都得的咖央多士🍞入面的牛油及咖央份量都適中,而且唔會太甜,麵包烘到外皮好脆,牛油🧈有啲溶溶地配埋個脆包好正👍🏻💂🏼《凍美祿恐龍&凍椰汁班蘭冰》$28呢2杯特飲除咗賣相一流,味道都好吸引!美祿恐龍成杯都充滿美祿粉超好飲好濃味👏🏻椰汁斑蘭冰就好清新,好香濃椰子味🥥可以一試!總結:如果想食馬來西亞菜嘅你,呢一間都係一個好選擇

💂🏼《怡寶芽菜雞配薑黃飯》$68

💂🏼《細渗肉骨茶》$78

💂🏼《娘惹喇沙》$68
富,札肉、鮮蝦、豆卜等,麵底係油麵,同湯底好夾👍🏻

💂🏼《椰香鮮油咖央多士》$28

💂🏼《凍美祿恐龍&凍椰汁班蘭冰》$28

總結:
如果想食馬來西亞菜嘅你,呢一間都係一個好選擇👍🏻店舖嘅裝修都好有特色,打卡都一流架,而且價錢都十分相宜,cp值高!

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
細渗肉骨茶
娘惹唎沙
飲品
2022-06-26 23 瀏覽
📍@kopitiammakan in Tai Kok TsuiMalaysian #KopitiamMakan Food: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛🤍Price Value: 💛💛💛💛💛Price Range:💰 $50-$150Favourite: 💖 Coffee Latte ------------------------------- Nice malay cuisine at an affordable price - Ipoh White Coffee is superb- Traditional decoration------------------------------𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
Malaysian

#KopitiamMakan

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛🤍
Price Value: 💛💛💛💛💛

- Ipoh White Coffee is superb
- Traditional decoration

5 分鐘 (堂食)
  • 馬來亞拉茶
講到食馬來西亞菜,大家可能會諗起四個字嗰間都好真係好出名,仲有好多分店添。今日嚟到大角咀試呢間,估唔到咁好食好有驚喜,個人覺得好食過開咗好多分店嗰間🤣價錢又唔貴份量有超級足,環境舒適店員嘅服務態度都好好👍🏻🍴南洋鮮油燒麵包 $34 (9/10)多士好香脆鬆化,有咖央,厚厚嘅牛油同埋砂糖,甜度真係啱啱好唔會太甜,甜甜地,好香好邪惡,好有南洋風味,好好食!記得要新鮮食,淋咗就冇咁好食㗎啦!🍴砂煲老鼠粉 $78 (9/10)個份量多到可以三四個人share🤣狗仔粉比較淋,少少煙韌,好易入口,有好多肉碎,炒得好香口乾身,濕度啱啱好,啲魚乾好香口惹味,味道真係好香口,鹹鹹香香!真係一碗一碗食到停唔到口!個人真係好鍾意呢個😋🍴一字骨 $56 (8/10)有藥材味但唔算好濃郁,啱啱好唔會太苦,藥味同肉味都好夠。用咗排骨,肉質唔會太鞋,食到肉同骨嘅筯,肉質好淋好入味。朋友真係超級鍾意飲個湯,飲咗四碗,店員都加咗好多轉,服務態度好好,個湯係免費任加嘅㗎!🍴怡保芽菜雞 (黄薑飯) $68 (8/10)啲雞同個飯嘅份量都真係好足料!用咗珍珠米,黃薑飯幾香口,有薑味,唔會太濕,雞嘅話有雞髀肉又有雞胸,分得好平

🍴南洋鮮油燒麵包 $34 (9/10)

🍴砂煲老鼠粉 $78 (9/10)

🍴一字骨 $56 (8/10)

🍴怡保芽菜雞 (黄薑飯) $68 (8/10)
啲雞同個飯嘅份量都真係好足料!用咗珍珠米,黃薑飯幾香口,有薑味,唔會太濕,雞嘅話有雞髀肉又有雞胸,分得好平均!皮好淋好香雞油味,雞嫩滑有雞味,雞皮都好滑🤩底下佢白芽菜青瓜都好爽口,解膩。真心足料又好食!

🍴美祿恐龍$28 (9/10)
美祿好香濃,有好多美祿粉,欣賞佢甜度啱啱好,唔會太甜。

🍴桔仔話梅水 凍 $25 (8/10)
真係有一粒話梅,酸酸甜甜,幾清新解膩。

推薦指數:9/10
真心覺得有誠意過兩個字疊字嗰間,嘢食好食價錢唔貴又大份。另外一間一食完俾人趕走😂😂服務態度好好,但店員好積極架湯收碟,唔會催冇趕你走,可以慢慢食傾吓計。真心推薦食馬來西亞嘢可以去大角咀呢間食,個人覺得都高質過對面星洲總廚添😂利申食完唔口渴,冇味精👍🏻
2022-06-21 34 瀏覽
好耐無去大角咀搵食~趁今日有時間早小小過黎行下~出名多野食既地區受疫情影響下好多都好靜局什至提早關門~希望疫情過後各餐廳常開常滿😊不過咁都俾小編遇到依間~帶大家一齊去睇睇👀Tea Set🍽怡保芽菜雞黃薑飯~泰式蝦餅2塊~檸檬黑加侖子芽菜雞口感嫩滑得黎有雞味👍視覺同味覺上都感受到碟雞唔會乾爭爭咁~黃薑飯方面薑油夾得剛好~粒粒飯上色足味道夠😊小編提提大家不妨試試枱面支頭抽~小編覺得唔會令到好咸~反而夾得黎多左種味道👍👍蝦餅好厚肉~炸粉唔會太厚啖啖蝦肉好滿足~黑加侖子味剛好唔會太甜~唔想飲太甜亦可以小甜🤓—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結無得彈!整餐$78可以話超值👍必定再黎試下其他款式~同大家推薦芽菜雞~人多可以叫半隻試下~大角咀仲有唔小餐廳或小店~希望下次黎再多啲餐廳揀😉

Tea Set🍽
怡保芽菜雞黃薑飯~泰式蝦餅2塊~檸檬黑加侖子

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結
2022-06-20 21 瀏覽
呢一間喺大角咀嘅馬來西亞餐廳 長期人氣都好高🍴🇲🇾食物質素真係唔錯 而且價錢仲好平🤑呢到嘅肉骨茶真係好正 會有個蠟燭喺下面keep住佢熱🕯️飲落個藥材味好香 仲有超多豬肉 好足料!
椰香鮮油咖央多士🥪($28)好邪惡嘅咖央多士😈牛油份量多得黎亦都夠厚,而咖咉甜度適中,加埋熱辣辣嘅多士,食時feel到牛油慢慢係口入面溶化💯一字骨肉骨茶🍲($56)餐廳本身有成11款肉骨茶可以選擇,target唔同人數同唔同主菜,我哋兩個人食唔到幾多,唯有揀一字骨試下👅 成碗入面有成五六舊一字骨,全部都好滑嫩,冇因為煲湯而老咗,亦都好易食,輕鬆食到得番骨🦴湯底藥材味好溫和,味道甘香冇咩苦澀味,底下有個小蠟燭暖住啲湯🕯️而且湯底係可以無限refill,啱哂我哋呢啲愛湯人士🥄蛋黃奶油勁量雞扒🍚 ($68)雖然唔知點解佢叫勁量級雞扒,不過食落係皮脆肉滑,唔算好油膩👍🏻另外我哋叫咗多醬,醬偏香濃同杰身,味道係輕微溫和嘅甜辣🌶好易入口,用黎撈飯都一流🥢美祿恐龍🦖($28)餐廳有個優惠係正價叫滿100蚊,一杯飲品可以減10蚊,所以我哋叫咗美祿恐龍黎試下🍫 但飲嘅時候發現杯美祿有結構性問題,就係凍美祿好難溶到美祿粉,所以啲粉搞極都一舊舊🫠Extra comment 🖍•上Openrice睇佢tea set份量差唔多,但價錢都平幾多,如果就到佢tea set時間,不妨試下🧚🏼‍♀️

椰香鮮油咖央多士🥪($28)

椰香鮮油咖央多士

一字骨肉骨茶🍲($56)

一字骨肉骨茶

蛋黃奶油勁量雞扒🍚 ($68)

蛋黃奶油勁量雞扒

美祿恐龍🦖($28)

美祿恐龍

Extra comment 🖍

一字骨肉骨茶
蛋黃奶油勁量雞扒
好耐都無去過「麥金·麥金」了,上星期同細佬提起原來佢末試過,所以立即約星期五Happy Friday 開心下🤪娘惹喇沙$68食馬來西亞料理,無理由不點娘惹喇沙😌麥金既喇沙湯底好夠香,而且椰漿味道比較適中🙂餸料相當豐富,有二隻蝦、豆卜、札肉、蜆同半隻蛋,麵底係最夾既油麵Yummy Yummy 蛋黃奶油勁量雞扒配參巴椰漿飯$73真係勁量雞扒又大又厚😱個蛋黃奶油醬勁好食,雞扒沾一沾好鬼正🤪椰漿飯夠香又靚靚南洋鮮油燒麵包$34我都係第一次食,好邪惡但太好食😋麵包脆脆不乾,咖吔加鮮牛油🧈再贏一仗,必點之選一字骨肉骨茶$56麥金既肉骨茶好香濃,藥材味不會太重😌一字骨有咬口唔會太淋身,好食!美祿恐龍🦕$28基本上係我飲過最好飲的,除左美祿味道夠之外,頂層既美祿粉都好足夠椰汁班蘭冰$28原來咁好飲😝而且唔係好甜,我喜歡* 不設加一服務費* 肉骨茶有無限添飲#foodiehkig#hkfoodblogger#hkfoodie#f

娘惹喇沙$68

蛋黃奶油勁量雞扒配參巴椰漿飯$73

南洋鮮油燒麵包$34
我都係第一次食,好邪惡但太好食😋
麵包脆脆不乾,咖吔加鮮牛油🧈再贏一仗,必點之選

一字骨肉骨茶$56

美祿恐龍🦕$28

椰汁班蘭冰$28
原來咁好飲😝而且唔係好甜,我喜歡

* 不設加一服務費
* 肉骨茶有無限添飲

2022-06-17 36 瀏覽
馬來西亞菜食得多🇲🇾但呢度最特別嘅係佢哋竟然有得食波士頓龍蝦🦞上次嗌咗個波士頓龍蝦喇沙麵 有半隻龍蝦 蝦肉好爽甜 仲有超多蝦膏 令個湯底好鮮甜💕除咗龍蝦之外 仲有好多配料 相當豐富