2008-07-23
仲記得當年將軍漢堡係同黑椒漢堡同時推出,曾經風靡一時。前排將軍漢堡再次現世,見到冇我較鐘意嘅黑椒漢堡都有少少失望。不過皇天不負有心人,冇幾耐就黑椒都登埋場,仲懶勁咁出多個升級版咁話。其實一直都唔太抗拒麥記,雖然唔係超好食,但勝在質素穩定,同埋比佢難食嘅大有人在。今次老友復出,更加要特登去捧場捧場。黑椒漢堡嘅精髓當然不在於個包同塊漢堡,因為麥記畀D咩料你大家都心中有數。對我唻講,精髓係在於嗰陣濃烈嘅黑椒味,加埋洋蔥,爽呀! 雖然談不上「齒頰留香」,但食完後黑椒味會一直留喺口中,亦即係口臭,不過我鐘意!第一次見到個珍寶版嘅相都嚇左一跳,覺得非常誘人! 但真實嘅當然係縮晒水,塊包林晒啦,不過都一早估到所以都唔太緊要。點知食落去發現黑椒味欠俸,非常之淡,完全冇嗰種刺激感! 今次食嘅仲要係珍寶版,黑椒味都比唔上以前嘅普通版,非常失望。洋蔥都比以前少。而家仲要咩都漲價,連老麥都一漲再漲,$28一個餐認真唔抵。好彩朋友喺頭條日報撕左張$5現金卷過我,叫做冇咁傷。之後仲食左個薯條同蘋果批,但相信大家都食過,唔會想聽我發嗡風。