2017-02-07 214 瀏覽
又黎出返將軍漢堡,一年一次咁,雖然唔係啲咩新鮮野,但都係令人好想再食既。佢poster次次都影到又大又靚咁,實物就得返一半相似囉,味道同以前一樣既,但總是覺得細左好多!同個漢堡包咁上下大細咋慘😭😭 牛無牛味、係個汁叫做救返一命呢,配既係薯角,好睇彩數,今次岩岩炸起!又香又脆又熱,薯角滿分!!! 將軍漢堡餐而家成三十蚊啦,抵唔抵食就見人見志,我覺得都ok既~不過要加多個蘋果pie,先叫飽肚!🙈🙈
2017-02-07
2017-01-25 144 瀏覽
識食緊係一早去麥當當到歎個早餐,今朝去食左個板燒雞腿扭扭粉加芝士,雞腿滑滑一d都唔韌又大大塊,味道又惹味,之前試過落單唔記得加芝士,今次記得加,芝士溶晒落到d扭扭粉到,但食落唔係濃郁既芝士味,係一種又唔係芝士但唔識形容既味道,好奇怪!扭扭粉口感一般,比較偏硬身再食埋早餐中至愛既薯餅,岩岩炸好熱辣辣脆卜卜金黃香脆,真係誇張d講句真係外脆內軟,真係全份早餐裡面最正! 再加埋杯凍奶茶,味道都不過不失,最緊要可以幫我提提神,充滿精神咁去返工!
扭扭粉口感一般,比較偏硬身
2017-01-22 85 瀏覽
食飽飯,個friend 極力推薦McDonald's 個小龍蝦湯,飽住都要試下啦。反正有人買餐,跟餐都係8蚊雞咋!!!個小龍蝦湯都幾香,幾濃味😋😋😋不過啲龍蝦肉真係好珍貴!一碗入面有成3大粒😂以8蚊嘅價錢黎講都幾抵食!推薦!!!

個小龍蝦湯都幾香,幾濃味😋😋😋
不過啲龍蝦肉真係好珍貴!一碗入面有成3大粒😂
小龍蝦湯
以8蚊嘅價錢黎講都幾抵食!
推薦!!!
2017-01-04 121 瀏覽
今天突然心癢癢,想食麥樂雞。但這個特價套餐根本不夠飽,所以加配麥香雞包,全單三十多元。找到座位後,開始享用這個好多雞的套餐。消滅麥樂雞後,來到麥香雞包。  麥香雞   從前不懂分別<麥香雞>與<麥樂雞>。現在就因為餐廳內掛上大大張食物圖片件參考,認得了。   打開包包紙,翻開麵包,不規則形狀的麥香雞肉,未能完全覆蓋整個包包。一口一口細嚐,麥香雞肉因為薄身,感覺很乾,幸好有足夠沙律醬汁來滋潤,才不致太乾。沙律醬不太酸,是否因為配搭雞肉?印象中魚柳包所用的沙律醬比較酸。一個<麥樂雞>特價套餐,還需要<麥香雞>,才真正覺得飽。原來要食包,才保證飽。
今天突然心癢癢,想食麥樂雞。

但這個特價套餐根本不夠飽,所以加配麥香雞包,全單三十多元。
找到座位後,開始享用這個好多雞的套餐。

消滅麥樂雞後,來到麥香雞包。
麥香雞

從前不懂分別<麥香雞>與<麥樂雞>。

現在就因為餐廳內掛上大大張食物圖片件參考,認得了。

沙律醬不太酸,是否因為配搭雞肉?
麥香雞
印象中魚柳包所用的沙律醬比較酸。

一個<麥樂雞>特價套餐,還需要<麥香雞>,才真正覺得飽。

原來要食包,才保證飽。
2016-12-22 151 瀏覽
麥當勞最近常常有新攪作,推出很多新款式而我最想試的是 Shake Shake 薯條,味道是黑松露味黑松露香味特別,能把普通的食材提升到另一個層次,如果能夠接受它的獨特味道一定會愛死它的,另外試還試了忌廉磨菇湯☺️薯條炸得香脆有薯味再加上黑松露調味粉把薯條的味道提升,黑松露味道特別可惜黑松露味不夠濃郁到最後只剩下味粉的味道忌廉磨菇湯入口香滑可惜味道比較啖口,不過材料豐富每一口都有磨菇粒和栗米粒,整體上不過不失對於不太喜歡飲汽水的人又可以多一個選擇
Shake  Shake  薯條加黑松露
忌廉磨菇湯
2016-07-13 236 瀏覽
早上九時多開始工作,見了一個case後有一些時間,讓自己鬆一鬆,吃一個令自己開心一點的開心樂園餐,如平日的話會要早晨餐,因只售$15有包有咖啡,開心樂園餐貴$5-8不等,是乎地區而定,只多了一杯粟米和我沒有多大用途的玩具,感覺不划算。麥芝蛋我習慣走醬少茄汁,故看起來沒有juicy感,但內裡其實有茄汁,加上半溶了的芝士,富有鹹香。今天的蛋黃亦煎得未完全熟透,仍有點軟腍狀態,正合我口味!粟米味道不過甜,太甜反怕是加了糖,牛油味亦不重,清清淡淡合我意!即磨咖啡要了少奶,咖啡味更香濃,使我更醒神!普普通通,經濟實惠的早餐,的確能令我心情愉快一點。難怪貴餐廳即使不斷加價,亦依然人龍不斷!

麥芝蛋餐
麥芝蛋飽
粒粒粟米
麥芝蛋餐
麥芝蛋飽
粒粒粟米
2016-06-15 258 瀏覽
近日日本既梳乎蛋火速紅起來,無論食物,餐廳,任何可跟佢cross over既產品都來合作,受歡迎受寵程度爆燈。 而麥當勞推出了一個小朋友大人都會喜愛的親子蛋飯 ,連我亦忍不住去試試。親子蛋飯 $28(散叫):用飯來代替麵包,個人喜愛飯堡,因為較有新鮮感,除mos字頭既burger食到rice burger, McDonald不是經常有的, 且配了炒蛋, 炸雞, 口味比較日式, 挺吸引的新口味!!   飯質剛好不硬不腍,面層烘到輕輕焦脆, 亦令飯更香脆吸引.  焦脆了的飯保持漢堡的形狀, 飯堡其中一個重點就係要不易變形.  因為新鮮熱辣, 飯還是夠熱才好吃.  一層香滑芝士在飯同炒蛋中間,WOW  ,芝蛋配合,有些溶溶地既芝士更香更豐富, 滋潤了整個飯堡,好一個好好的化學作用。  中層炒蛋炒得幼滑, 意想不到還加了豐富的材料來炒 ,有粟米, 野菜, 紅蘿蔔.  跟平常早餐的炒蛋的質感有點不一樣, 較實不易散, 且蛋味都頗香味濃.  相比之下我喜歡了這個炒蛋!!   炸雞肉, 比麥香雞雞肉味較重, 吃到肉汁不會很乾.  炸漿厚度亦適中.  想不到地有誠意!  總結: ~新口味有

而麥當勞推出了一個小朋友大人都會喜愛的親子蛋飯
,連我亦忍不住去試試。
~蛋黃哥跟這個親子蛋飯,都是黃黃金金色,出奇地夾! 包裝吸引
:star: 親子蛋飯 $28(散叫):用飯來代替麵包,個人喜愛飯堡,因為較有新鮮感,除mos字頭既burger食到rice burger, McDonald不是經常有的, 且配了炒蛋, 炸雞, 口味比較日式, 挺吸引的新口味!!   :balloon:

一層香滑芝士在飯同炒蛋中間,WOW

總結:

~新口味有驚喜!!  且材料十足豐富!

~蛋黃哥跟這個親子蛋飯,都是黃黃金金色,出奇地夾! 包裝精美吸引。

~完全適合小朋友食,芝士,野菜炒蛋健康,不會偏重一般漢堡只有肉類,較全面營養。
外賣自取
$28 (宵夜)
2016-03-14 341 瀏覽
本人都幾喜歡吃黑椒漢堡, 是日有點肚餓, 便到麥記吃脆脆黑椒漢堡。單包價錢已經25.9 想不到麥就價格如此高。包是以紙盒承載, 再以藍色紙包著。打開略有黑胡椒香, 醬汁並非很多, 牛肉比平常漢堡厚, 略嫌醬汁少, 味道不夠。吃到包的中間才見脆脆, 脆脆就是三角形微辣的粟米脆, 并合牛肉與粟米片味道口感不錯, 但整個包只有三四件脆脆不太夠。
2016-01-01 307 瀏覽
睡到自然醒,走到麥當勞吃一份聲稱只會在今天全日推出的早餐,當中有「廚師套餐」及紫米豆漿。紫米豆漿的味道很香,不太甜也不黏喉,喝進去感覺很健康。一份早餐有烘厚多士,外層脆,吃著鬆軟,還有炒滑蛋,有奶香,圓形煙肉火腿似白烚但好有質感,茄汁豆沒有鐵罐味,炸薯餅不太油,是慣常的美味。下午茶時段吃早餐,都是我2016年的第一次!

下午茶時段吃早餐,都是我2016年的第一次!
題外話/補充資料: 味道 3.5 環境 3 服務 3.5 (原本買即磨咖啡,後來要求更換成豆漿也沒有黑臉) 衛生 3.5 抵食 3
慶祝紀念
紀念日
2015-09-29 166 瀏覽
因為朋友o係度包左場搞生日會生日會係有minimum charge一早預左一部份buget俾朋友點野食我就點左個Chocolate cookie frappe平時去M記, 都係食佢o既特價餐Mc Cafe因為較貴總覺得俾得起哩個價錢就唔會o係度食所以從來冇點過Mc Cafe o既野食野飲今次終於有機會試下估唔到有驚喜飲落豬古力味都幾濃再加埋oreo碎, 一粒粒咁, 有咬感冇記錯係$2x/杯味道比起之前飲過o既Starxxxx同Pacixxx的豬古力飲品更濃豬古力味價錢仲平少少tim其實仲試左佢最近新出o既辣牛堡因為朋友食過話好食, 就點左一個2份share不過冇影到相有2層牛肉同芝士, 醬汁辣辣地, 好惹味
因為朋友o係度包左場搞生日會
生日會係有minimum charge
一早預左一部份buget俾朋友點野食
我就點左個
Chocolate cookie frappe
平時去M記, 都係食佢o既特價餐
Mc Cafe因為較貴
總覺得俾得起哩個價錢就唔會o係度食
所以從來冇點過Mc Cafe o既野食野飲
今次終於有機會試下

估唔到有驚喜
飲落豬古力味都幾濃
再加埋oreo碎, 一粒粒咁, 有咬感
冇記錯係$2x/杯
價錢仲平少少tim
其實仲試左佢最近新出o既辣牛堡
因為朋友食過話好食, 就點左一個2份share
不過冇影到相
有2層牛肉同芝士, 醬汁辣辣地, 好惹味
2015-09-13
2015-06-20 230 瀏覽
這家餐廳近來推出很多優惠劵!涵蓋了早午晚三餐!今天終於受不了誘惑, 到此解決早餐.原來五元優惠劵只能用於超值早餐, 全部都配薯餅, 我不想熱氣呢!見到有個15蚊早餐: 3塊熱香餅及飲品計落仲抵過用優惠劵!一於選這個餐吧期待的熱香餅上來了!這是餐廳新鮮制作.用唧唧泵將打好無渣的漿粉, 唧落平底GRILL爐上,待表面出現氣孔後, 再以寬濶的鏟翻轉另一面加熱.基本上每塊大小, 厚度及形狀接近,最完美一點, 就是不會煎燶或破損!但對於這一點, 我做不到呢!曾在家中用煎PAN試做PANCAKE, 就在反轉的一刻失手.就是因為PAN底熱力不平均, 粉槳未完全凝固, 以及鏟太窄, 不能整塊鏟起.自己做不到, 唯有光顧餐廳.很久不見的熱香餅, 我來也!將半溶的牛油, 塗在3塊熱香餅上,再倒入糖槳, 慢慢享用!濃滑奶茶始終唔係絲襪奶茶,無茶香, 無茶味, 好一般!15蚊, 唔洗自己動手!最緊要可以準時返工.未知是否優惠劵關係, 好多人光顧,員工好忙, 忙到唔識笑.面對几個客人係木口木面, 所以服務我比1分
這家餐廳近來推出很多優惠劵!
涵蓋了早午晚三餐!
今天終於受不了誘惑, 到此解決早餐.
原來五元優惠劵只能用於超值早餐,
全部都配薯餅, 我不想熱氣呢!
見到有個15蚊早餐: 3塊熱香餅及飲品
計落仲抵過用優惠劵!
一於選這個餐吧
期待的熱香餅上來了!
這是餐廳新鮮制作.
用唧唧泵將打好無渣的漿粉, 唧落平底GRILL爐上,
待表面出現氣孔後, 再以寬濶的鏟翻轉另一面加熱.
基本上每塊大小, 厚度及形狀接近,
最完美一點, 就是不會煎燶或破損!
但對於這一點, 我做不到呢!

就是因為PAN底熱力不平均, 粉槳未完全凝固,
以及鏟太窄, 不能整塊鏟起.
自己做不到, 唯有光顧餐廳.
很久不見的熱香餅, 我來也!
將半溶的牛油, 塗在3塊熱香餅上,
再倒入糖槳, 慢慢享用!
濃滑奶茶
始終唔係絲襪奶茶,
無茶香, 無茶味, 好一般!

15蚊, 唔洗自己動手!
最緊要可以準時返工.
未知是否優惠劵關係, 好多人光顧,
員工好忙, 忙到唔識笑.
面對几個客人係木口木面,
所以服務我比1分
2015-06-19
10 分鐘 (堂食)
$15 (早餐)
2014-12-26 356 瀏覽
鮮吃麥記,吃也祇薯餅,因為平和比較原狀,應該沒reconstituted,沒改變機因。今天看早場要留肚大吃午飯,故先買件薯餅充飢,怎料有嚮亮doo一聲,cashier 竟亮着$11.4,上次吃還好像是$6 或$7一件,一個冷不及防,呆了好一陣,想看看不如改買一個餐$20多元,薯餅已到,不可逆轉的irreversible。拿著薯餅在冷風中走着,她和以前一樣,還是熱辣辣,入囗香脆,但每一口都令我懊悔,此時此刻的香港,即使是買慣的平東西也不可不再看價錢。

2014-12-26
3 分鐘 (外賣自取)
$11.4 (早餐)
2014-01-16 42 瀏覽
是日的節目是看演唱會,而每次看 Show 之前,我們的晚餐都是以簡單快趣為主,於是,老麥就好容易地做到我生意。晚上來麥當勞,在食品配置上多了一個新選擇,這就是一份豐富的二人套餐。當中,有兩個包、兩杯飲品、一份著條、一份粟米、一份麥樂雞、68元一份,有咁多種不同的食品在一起,的確是物有所值。是日沒有要什麼特式的新口味漢堡,我們是如常地一個豬柳蛋漢堡走肉及一個至尊漢堡,味道,當然是固有的味道,這兒可以令我開心的,是上餐盤後的所有食品,都排列得非常整齊,雖然是普通的漢堡薯條炸雞,賣相好也是增加食慾的原因。我們吃慣了的套餐配搭,都是肉、包、著條、汽水。在這二人餐中,多了一份粟米可選擇,感覺上也健康多了。美味香口的麥當勞,我對他的評價一向都比大家樂、大快活、美心MX等連鎖快餐店高。

2012-01-28 51 瀏覽
  適逢接近農曆新年,麥當勞推出「招財福堡」,分牛肉和雞肉,配扭扭薯條,我趕緊趁著供應期去試試。  這家麥當勞我也是第一次光顧的,因為是在遊客區的關係,很多遊客來光顧,而這家麥當勞比較有情調,燈光柔和,長期播放著輕音樂,氣氛不錯,服務員的態度也很友善。  今次試的是牛肉招財福堡,配扭扭薯條,喝熱咖啡。  比較失望的是福堡的餡料,除了是厚厚一塊鋪上了黑椒汁及蒜粒的牛肉之外,便沒有其他東西了,沒有生菜、芝士或者蕃茄的東西。但醬汁可謂料足,真的嚼到了黑椒粒,黑椒味也夠濃,夠辣,在這隆冬裏吃這個,感到很暖和。因為牛肉夠厚,以及醬汁夠多,吃下去卻是很有口感,很飽滿很豐足的感覺,若再加上芝士可能會過濃過鹹,但我覺得可以加入少量生菜或一兩片蕃茄,來中和醬汁的味道,會較爽口。  至於扭扭薯條,我個人不是太喜歡,原因是炸得很乾很焦,以及撒上了太多鹽,太鹹了。

今次試的是牛肉招財福堡,配扭扭薯條,喝熱咖啡。

2012-01-15
2011-07-25 22 瀏覽
試一試這新口味!黑加侖子汁的味道比士多啤梨的甜得多, 味道很香, 算是不錯呢! 似乎最近新地雪糕的質地轉了, 比以前濃呢!每次光顧這店, 職員的態度都很不同, 一時有禮, 一時不啾不啋帶點不滿, 很難理解!!
試一試這新口味!

黑加侖子新地
2011-07-21