2018-10-12 55 瀏覽
新都城2期麥當奴,由經理或店員,尤其咖啡服務員,面帶仇容,像是極為辛勞!令客人亦無心再度購買其他食物!經理更向在埸客人大聲呼叫查詢是否購物未取,實質只因近於關店時間; 店内更將部分燈光熄掉,服務就是這樣。
2018-10-07 38 瀏覽
今日中午同屋企人食完午飯,行左一陣商場,不過就冇乜野要買,突然諗起上次麥當勞有張coupon未用,就提意去麥記,咁好彩又好快揾到位,就買D野食下坐下。WeChat Pay麥當勞優惠至10月8日,得番兩日咋,我地今日分開消費左三次,因為只要消費金額滿HK$20,就可以扣除現金券,另外之前仲有張$2 coupon,最後把本來$72的食物,只係用左$50🤣🤣實在太抵了。不過話時話,呢間麥當勞又真係幾快手快腳,落完單唔係等好耐就有餐攞啦!真係超級快!
2018-10-07
下午茶
2018-08-05 83 瀏覽
平時都好少食麥當勞,但試咗依個D24榴槤麥旋風之後就真係要上嚟寫一寫食評,因為實在太好味啦一向鍾意榴槤嘅我當然要食濃味嘅,叫咗40蚊,即係加一球榴槤肉嗰隻。 加一球嘅榴槤肉會分開畀,用一個膠盒仔另上。但係可以環保就環保D,所以就叫佢直接加咗落個雪糕度,廢事用多一個膠盒。一食落口就有一陣好濃香嘅榴槤味,完全唔係化學整出嚟好假榴槤味。榴槤嘅甜味同個雪糕好夾,食真啲仲會食到榴槤絲,證明真材實料。但食到最後就真係有啲漏了,因為杯麥旋風都真係甜到漏,而且四十蚊一個都唔係平,小食多滋味啦。

2018-07-28
2018-07-28 41 瀏覽
D24榴槤麥旋風呢股期間限定嘅熱潮,引嚟好多人都趁熱鬧排長龍。$25杯(已包一球榴槤蓉),追加榴槤蓉有兩個選擇,加$15多一球,加$30就有兩球。但榴槤呢味嘢,唔係個個都受,我就鍾意嘅😍所以都唔執輸試吓先。我就只係加咗$15要多一球,店員會將呢球分開裝嘅,如果嫌唔夠味嘅話,食嘅時候可以將另一球加埋入去,又或者唔加落雪糕,留返嚟搽麵包🤣我就選擇加埋,鍾意食榴槤嘅梗係食濃厚啲啦。但係點解唔加多球呢,係因為聽講三球啲味同二球差不多,所以無加。榴槤味果然好濃,好幼滑,仲食到一絲絲嘅榴槤肉,口感一流😋😋
D24榴槤麥旋風

榴槤味果然好濃,好幼滑,仲食到一絲絲嘅榴槤肉,口感一流😋😋

2018-07-28
2018-07-24 49 瀏覽
上次出榴連麥旋風第一日已經冇晒, 想食都食唔到, 老M仲要比人插, 今次佢將功補過(應該入夠貨)再出多一次榴連麥旋風!!今日係第一日, 我都唔算瘋狂, 放左工返屋企差唔多成7點先去到新都城, 都仲有得賣!!不過條龍就誇左小小, 成20幾人排隊, 一個雪糕屋企3-4個姐姐係度賣榴連麥旋風, 其實都幾好笑, 我都係淺嘗左呢個最少榴連既麥旋風 $25。榴連味係足夠既, 無論係味道同嗅覺都滿足到小小啦, 吊到引, 其實都唔使加DOUBLE/TRIBLE榴連,因為我食左半杯都覺得有點’’流’’, 同埋偏甜左小小, 我都係試一試既心態, ENCORE就唔會啦, 要食就去買真榴連啦!! 哈!!

2018-05-08 51 瀏覽
路過mcdonald, 見到大大張poster $10有茶餐,仲要係呢期promo梗 ge黑松露醬薯條 加一杯細汽水我最鍾意就係個甜酸燒烤醬 每次都要額外加 食完立即醒神晒 飲埋杯可樂 人都精神晒
新出既士多啤梨味系列最近鋪天蓋地咁宣傳,一直好有興趣想試,今日行經麥當勞又唔太飽終於有機會一試。 $12既士多啤梨味新地窩夫筒配有夾心餅作裝飾,好鐘意雪糕由夾心餅去到窩夫筒成個都係粉紅色,連雪糕筒既包裝紙都係士多啤梨造型,超可愛,即時少女心爆發,同佢合照左幾張相~士多啤梨味其實冇乜果味,同飲草莓牛奶差不多,個人比較鐘意士多啤梨醬既味道,如果可以落埋醬就開心好多喇。 窩夫筒好夠脆好香口,好食過普通版既雪糕筒好多。

士多啤梨味新地窩夫筒

$12 (宵夜)
2018-02-15 70 瀏覽
士多啤梨味新地窩夫筒HK $10雪糕口味可以揀士多啤利味或扭紋,雪糕上有一塊 Bourbon 士多啤梨夾心餅。士多啤梨味新地比想像中好味。平時食士多啤梨嘅產品最怕會係好藥水味,但係依個士多啤梨味新地冇藥水味,士多啤梨味亦五會好假。不過只係 $10 嘅雪糕就五好想像士多啤梨味好濃郁。最估五到係連個窩夫筒都係粉紅色。McDonald’s 甜品站

HK $10

McDonald’s 甜品
2018-02-14
3 分鐘 (堂食)
下午茶
2018-01-05 71 瀏覽
I love cheese so when McDonalds came out with the Quattro Cheeseburger with 4 slices again I had to get it.The burger was a little different from the product picture and would have tasted better if they arranged it like the picture with cheese slices in between the beef instead of 2 cheese slices on the bottom and top of the burger.It was definitely delicious with the extra cheese and sauce especially the white cheese as it is tastier.THE ONLY THING THAT RUINED IT WAS THE TEMPERATURE, THE BURGER
THE ONLY THING THAT RUINED IT WAS THE TEMPERATURE, THE BURGER WAS COLD!!
Luckily I tried it at a different branch last year because this branch always serves cold burgers.
2017-12-01 81 瀏覽
麥當勞今期新推介:北海道三文魚系列今晚買左個外賣餐:北海道三文魚 牛堡套餐 $36.3 配薯條 加$3 凍檸茶 個紙盒好靚!打開個包,真係有啲失望,第一個反應都係「真係同相差好遠好遠」唉,不過其實都預左!哈!講返個包:最底開始係三文魚堡,牛堡,生菜,洋蔥,千島醬(好似係)。唔中意食生菜,洋蔥,千島醬都可以係落單度click走!因為我唔係係櫃枱買,所以可以慢慢揀!👍🏻👍🏻個三文魚堡又幾好味喎,平時熟左三文魚有機會腥腥地,佢又冇!ok唔錯!牛堡其實都冇咩特別,同三文魚味都夾到🙂🙃🙃薯條今次就唔得啦,去麥當奴食薯條真係要講緣份,唔係次次都好味,今次啲薯條又硬又凍!(雖然我叫外賣,其實都係5分鐘路程)不過佢冇比漏茄汁已經好安慰🤣🤣🤣整體黎講個新包係冇咩特別既,不過未試過都可以一試!

麥當勞今期新推介:北海道三文魚系列
北海道三文魚牛堡套餐

整體黎講個新包係冇咩特別既,不過未試過都可以一試!
2017-09-27 62 瀏覽
今天補OT鐘,可以早兩小時走。最高興的是這一個月以來,我只有今天可準時收工。為了紀念這麼意義重大的一天,我當然要吃個下午茶仔慶祝一下。而抹茶控當然要試試M記新出的抹茶系列啦。.Oreo朱古力中杯$27,挺意想不到的味道。尤其是最上層滿有oreo的甜香,喝著喝著又會飲到抹茶的香醇。而杯旁的oreo餅比市面上的來得薄,但一樣美味。.紅豆抹茶千層蛋糕+$17,最底層的是海綿蛋糕,上面才是真正的抹茶千層。抹茶味不算濃郁,忌廉亦不夠香滑,好在有許多紅豆搭夠。.如有機會,真想嚐嚐她新推出的抹茶撻😝.
今天補OT鐘,可以早兩小時走。
最高興的是這一個月以來,我只有今天可準時收工。
為了紀念這麼意義重大的一天,
我當然要吃個下午茶仔慶祝一下。
而抹茶控當然要試試M記新出的抹茶系列啦。

Oreo朱古力中杯$27,挺意想不到的味道。
尤其是最上層滿有oreo的甜香,
喝著喝著又會飲到抹茶的香醇。
而杯旁的oreo餅比市面上的來得薄,
但一樣美味。

紅豆抹茶千層蛋糕+$17,
最底層的是海綿蛋糕,
上面才是真正的抹茶千層。
抹茶味不算濃郁,忌廉亦不夠香滑,
好在有許多紅豆搭夠。

如有機會,真想嚐嚐她新推出的抹茶撻😝
2017-09-27
5 分鐘 (堂食)
2017-07-08 67 瀏覽
好耐冇睇戲, 見呢排壞蛋獎門人上映, 一於趁星期日睇番場入場前,決定去一去麥當勞,試下佢地為迷你兵團而設既套餐我嗌左個傻蛋孖牛漢堡餐, 上面有個迷你兵團既樣,都幾得意個包本身有D 一醬汁,連埋蛋同牛一口咬落去既, 係真係幾爽牛肉感覺同平時食開既BIG MAC, 足三兩用既牛肉唔同, 感覺比較嫩口~整體黎講, 值得試下呢個新包老婆就嗌左呢個, 芝喳喳芥末漢堡, 個名幾盞鬼 ,食落又點呢?主要由芥末, 芝士, 雞肉組成初頭有D 驚芥末會太HEAVY, 影響個包既味道, 但一食就將呢個疑慮一掃而空本人覺得呢個包比傻蛋孖牛仲好食, 絕對好食題外話,杯波羅特飲都唔錯, 加4蚊就有,不妨一試~

傻蛋孖牛漢堡
我嗌左個傻蛋孖牛漢堡餐, 上面有個迷你兵團既樣,都幾得意
個包本身有D 一醬汁,連埋蛋同牛一口咬落去既, 係真係幾爽

整體黎講, 值得試下呢個新包

芝喳喳芥末雞堡

主要由芥末, 芝士, 雞肉組成
本人覺得呢個包比傻蛋孖牛仲好食, 絕對好食

題外話,杯波羅特飲都唔錯, 加4蚊就有,不妨一試~
2017-07-02
傻蛋孖牛漢堡
芝喳喳芥末雞堡
  • 芝喳喳芥末漢堡
2017-04-04 195 瀏覽
相信大家都知M記新推出左一條Oreo Line等草根妹妹帶住冒險精神去試下新口味先Iced Oreoccino(M size)$26 下午茶時間即刻衝去試,Order左Iced Oreoccino,可以睇到上面有好多Oreo碎碎+cream+一片薄Oreo呢杯飲品其實係用牛奶做Base,整體飲落都算smooth 新口味唔算伏唔太中意咖啡 或者係Oreo控嘅人可以去試下不過今次佢落咗好多好多冰,所以飲到最尾如終會變淡左
相信大家都知M記新推出左一條Oreo Line
等草根妹妹帶住冒險精神去試下新口味先
Iced Oreoccino(M size)
Iced Oreoccino(M size)$26

呢杯飲品其實係用牛奶做Base,整體飲落都算smooth

新口味唔算伏
唔太中意咖啡 或者係Oreo控嘅人可以去試下
不過今次佢落咗好多好多冰,所以飲到最尾如終會變淡左
Iced Oreoccino(M size)
  • Iced Oreoccino
2017-03-27 76 瀏覽
今次揀左💁🏻意式香軟包🍞脆香雞腿🍗芝味蘑菇🍄唔知點解今次舊雞好似怪怪地佢食落好似麥樂雞個啲"假雞"👀但佢應該係"真雞"黎架喎😕------------------------------值得一讚既係汁同蘑菇都夠多啖啖都食到爽口既蘑菇😋不過芝味蘑菇係配安格斯牛肉多啲😛------------------------------自選選擇如下👇🏻👅包🍞小麥圈 法式甜包 意式香軟包👅肉🍖安格斯牛肉 香烤雞腿 脆香雞腿👅汁🍯清新田園 狂惹火辣 芝味蘑菇
今次揀左💁🏻
👅包🍞小麥圈 法式甜包 意式香軟包
👅肉🍖安格斯牛肉 香烤雞腿 脆香雞腿
👅汁🍯清新田園 狂惹火辣 芝味蘑菇
2016-12-01 1735 瀏覽
「學如逆水行舟,不進即退。」其實不單止是學習、做人處事,還是工作營商,只要還有一口氣尚存,就每日都要有所進步。時間不會等人,更不會輕易留下機會給原地踏步的人。經營飲食業亦一樣,如果墨守成規,原地踏步,不懂為軟硬件配套進行增值、升級和改善,對手遲早會逆頭趕上,被時代所淘汰。麥當勞亦都是這樣,由套餐的設計,新食品飲品的開發到銷售方式,最近幾年間都有變化。以前新推廣食品一推出就全部口味一同上市,現在或者會變成,不同口味分兩三段時間推出,試圖保持新鮮感。除此之外,麥當勞近年多了不同的銷售途徑,例如開設「麥麥送」電話、網上及手機應用程式外賣服務,以及在內餐廳設置「自助點餐機」,讓食客隨時可以在櫃檯以外地方,以信用卡或八達通等非現金交易方式購買食物。網上很多討論平台,以及影片分享網站,都有對「自助點餐機」有不同的意見。當中有不少人提及,不止麥當勞,現在日本大部分餐廳門口,都已經有類似「自助點餐機」的自動販賣機,讓客人自行點餐買票,代替櫃檯交易,但櫃檯沒因此被淘汰,兩者同時並存同行。與此同時,麥當勞交易的方式不再局限於現金,除了開始接受現金或八達通付款外,竟然還接受信用卡。以前一提起在麥當勞用信用卡

。以前一提起在麥當勞用信用卡,我肯定會斬釘截鐵說「不可能」,但現在連超級市場都接受信用卡購物,還見到客人買幾十元一兩件貨物都要「刷卡」,令櫃檯排隊付款大排長龍的情況常常出現。既然超級市場都可以「刷卡」,為何麥當勞反而不能?
不單止購物付款方式開始有改變,連食品都開始走向手工化,傳統麥當勞除了以流水作業方式製造的漢堡包外,連在外面某些地方獨立小店會見到人手製作的手工漢堡包,現在也竟然在麥當勞出現。
Create Your Taste,即是最近麥當勞推出的自選漢堡服務,他們標榜可以由漢堡的麵包、醬汁、配料都可以自選。
其實我之前也曾經期待過,以為這部機器可以令我願望成真,連一些遺憾從未食過的漢堡口味,也能重新尋回。例如我之前因病入院被迫戒口,當時未能食牛肉而錯過,曾經被網民訕笑過似排洩物的「咖喱漢堡」,我曾經以為可以憑藉這部機器可以找回昔日的回憶,可以一償夙願。
但是現實永遠都是殘酷的,自助點餐機內有很多款醬汁可供選擇,唯獨欠缺我最想吃的咖喱醬汁。麥當勞真的因為網民的訕笑,以後真的要把咖喱汁的漢堡包鎖在歷史回憶的雜物櫃裡面嗎?
自選漢堡跟普通的漢堡包一樣,它們不一定要跟餐,單點完全不是問題。但用自助點餐機最大的優點,就是一言不發就可以散買漢堡包,店員又不會立刻發現的感覺,肯定櫃檯無法相提並論。

散買一個漢堡包,一杯汽水不難,難就難在要再按屏幕控制汽水不要冰塊,這個才是難度所在,連我都一下子不知怎樣做,要勞煩店員嬸嬸幫忙。我有點懷疑一眾毒L們,是否真的可以輕易操控這部自助點餐機。
很多快餐店如mos bxxger,大X活,現在有了送餐感應器,始料不及麥當勞都跟風了, 在自助點餐機旁邊找到送餐感應器。付款買了漢堡包後,拿着感應器找座位,店員就會自然地捧着你點的人工手製漢堡包,送到你的面前。
果然是模仿人工手製漢堡包的風格,以前永遠伴隨着的紙盒不見了,換成人工手製漢堡才會出現的木製餐碟。麥當勞為了省回潔淨木製餐碟的工作,索性在木製餐碟面鋪上一塊類似牛皮紙的餐紙。
CYT Burger
為了品嚐麥當勞的手製漢堡包的滋味,我刻意選擇人工手製漢堡較易見到的意式香軟包,配上意式BBQ醬、安格斯牛肉漢堡扒、香辣芝士和原片生菜。付款後安坐在櫈上,不久之後店員就以木製餐碟盛載CYT Burger送到我面前。
CYT Burger(意式香軟包+美式BBQ醬+原塊生菜+香辣芝士+100%安格斯牛肉)
CYT Burger意式香軟包果然一如我之前食人工手製漢堡麵包的感覺,包面鋪滿一層粉,口感香軟。漢堡包其餘的部分就一如我之前吃過的安格斯牛肉漢堡,原塊生菜是新鮮但驚喜不大。麥當勞的安格斯漢堡我之前已經吃了好幾次,現在已經感覺不到麥當勞的安格斯跟之前有什麼不同,唯一的分別就是醬汁不同了,美式BBQ燒烤醬是挺香甜的。

可能是我選了濃味美式BBQ燒烤醬的關係,所以我吃不到香辣芝士味道跟一般芝士有什麼分別。美式BBQ燒烤醬令整個漢堡包惹味了不少,亦是我之前吃麥當勞安格斯漢堡吃不到的感覺和味道。

論價錢,麥當勞的CYT Burger 比坊間售賣的手製漢堡包貴了十元左右,很難試得出麥當勞的有什麼賣點。自助點餐機的感覺是不錯,但下次要再幫襯,不知要等到何時何地了。
2016-11-29
15 分鐘 (堂食)
CYT Burger
  • CYTBurger(意式香軟包+美式BBQ醬+原塊生菜+香辣芝士+100%安格斯牛肉)
  • CYTBurger