2011-05-18 69 瀏覽
是日佛旦,但我如常要返工收左工就同左男朋友去睇戲,散場時已經10點幾,肚餓到飛起,戲院果邊已經閂晒門諗起呢到就過左黎因為當晚好熱,我地坐左室內,點知仲熱...2個人叫左3樣野:麻辣鵝腸柏葉,椒鹽白飯魚,沙爹肥牛粉絲煲麻辣鵝腸柏葉唔算差,鵝腸同柏葉都炒得好香,不過唔夠辣,同埋加西芹就爭D囉,西芹唔靚,又有渣...椒鹽白飯魚上台時熱辣辣,正,不過食食下就好快涼,一凍就林晒,但人地出面炸得好既係凍左都KEEP得住脆卜卜...呢到就...一係你係佢變涼之前倒晒落肚啦,咁就正爆啦~沙爹肥牛粉絲煲呢個肥牛煲係今次我俾『喊』既主因,事源我男朋友係唔食料頭(即芽菜,椒絲等)既人,我地落單既時候已醒水,講明『唔要芽菜果D料頭,沙爹肥牛粉絲就只係要沙爹,肥牛同粉絲就可以了』當時個阿叔:得得得,冇問題!!!上菜時,竟然係一個正常既沙爹肥牛粉絲煲:芽菜,青紅椒絲..所有野都係齊到!!已經一早講到明我地既要求,我地緊係要佢退啦,我地冇講明就唔岩姐,佢竟然唔想退...之後有個睇黎似係話得事既女人(我見所有員工都叫佢『家姐』)話幫我換,問我係咪只要肥牛同粉絲,我話係...係再等食既時候我唔知佢地係咪擺明俾說話我地聽
是日佛旦,但我如常要返工
諗起呢到就過左黎

因為當晚好熱,我地坐左室內,點知仲熱...
2個人叫左3樣野:麻辣鵝腸柏葉,椒鹽白飯魚,沙爹肥牛粉絲煲
麻辣鵝腸柏葉$50
麻辣鵝腸柏葉
椒鹽白飯魚$50
椒鹽白飯魚
沙爹肥牛粉絲煲$55
沙爹肥牛粉絲煲

當時個阿叔:得得得,冇問題!!!
係再等食既時候我唔知佢地係咪擺明俾說話我地聽
『邊有人咁食肥牛煲咖?』『人地話點食咪點食囉!』『你理得人姐!』『叫你換就換啦!』等等...既說話
最終呢個煲,我地白白等左40幾分鐘之後再上台,一打開蓋,變左【清湯肥牛粉絲煲】!!!!

我見時候唔早,已經差唔多12點了,加上如果叫佢再換唔知又等幾耐...食左佢就算

我係一個由細個食大排檔食到大既女仔,我唔會計較環境光鮮同坐得舒服與否
我覺得好食,態度好就夠...態度唔好,食物搭夠都可以...但2樣都冇
我俾足$,仲要聽D咁既說話受氣?!算了,我大量,一次就夠!!!
2011-05-10
麻辣鵝腸柏葉$50
2010-03-26 28 瀏覽
3月11日(星期四)晚,是日女友又要來到荃灣處理公務,和女友會合後,最初打算去愉景新城那邊搵食順道逛商場,不過逛完也拔不到想吃的食肆,惟有行番落路德圍附近。女友可能行得太多了,行到此店鋪外覺得很累,因為不想女友太辛苦和四處尋找吃晚飯的地方,就在這兒“開飯”罷!這店是典型潮式大排檔,除一般小炒外,當然還有潮式食品,但見門外店員努力地“炸”蠔餅,再想起某飲食節目主持人用油的豪爽程度,想起也怕怕了,所以我們就祇點了鹵水鵝片和蝦醬通菜炒牛肉。蝦醬通菜炒牛肉份量不少,但通菜太老呈深綠色,蝦醬又下得不夠而沒有蝦醬味,牛肉也是經過化學品處理的,整體來說是一碟不合格的通菜炒牛肉;鹵水鵝片的刀功不錯,鹵水汁色澤深而味清香,還能嚐到淡淡的花椒、八角的味道,鵝肉嫩滑,肉味亦不淡,略嫌份量較少,祇有十多片卻索價六十多元。晚飯期間我叫了枝大啤,之後有某國產牌子的啤酒妹走過來問我要不要多枝那牌子的啤酒,我笑說下次先,即時被女友怒瞪一眼。自此以後,但凡啤酒妹經過我們的檯時,總會把酒杯斟滿,女友說啤酒妹的目的就是想我喝完現在那枝後再點那牌子的啤酒。一如女友所料,當啤酒妹倒清那瓶啤酒,就即是問我再要不要那牌子的啤酒,我

晚飯期間我叫了枝大啤,之後有某國產牌子的啤酒妹走過來問我要不要多枝那牌子的啤酒,我笑說下次先,即時被女友怒瞪一眼。自此以後,但凡啤酒妹經過我們的檯時,總會把酒杯斟滿,女友說啤酒妹的目的就是想我喝完現在那枝後再點那牌子的啤酒。一如女友所料,當啤酒妹倒清那瓶啤酒,就即是問我再要不要那牌子的啤酒,我拒絕了,啤酒妹就立刻轉身走了。
蝦醬通菜炒牛肉
鹵水鵝片
2010-03-11
2010-03-13 19 瀏覽
男友黎搵我食飯,夜媽媽無咩選擇,經過麗園就坐低,地方好迫荀蝦 : 幾好食,不過只係暖暖地,唔夠熱金銀蛋芥蘭 : 只係有微量咸蛋,而且芥蘭好鞋...紅燒斑球煲 : 我唔識食有骨既魚,多謝我細心既男友每次都幫我拆骨起肉先俾我食食落有d似m記魚柳包塊魚柳...都唔係難食
男友黎搵我食飯,夜媽媽無咩選擇,經過麗園就坐低,地方好迫

荀蝦 : 幾好食,不過只係暖暖地,唔夠熱

金銀蛋芥蘭 : 只係有微量咸蛋,而且芥蘭好鞋...

食落有d似m記魚柳包塊魚柳...都唔係難食
荀蝦
金銀蛋芥蘭
紅燒斑球煲
2010-03-12
(非會員)
2010-02-21 17 瀏覽
同女朋友去食飯, 見喱間就腳就入左去..一睇d 野價錢比起區內既餐廳已經唔平, anyway, 叫左三個餸..沙薑難, 蠔餅 & 椒鹽九肚魚..沙薑難.....賣相極差...根本同煲湯雞無分別..甩皮甩骨, 唔明白廚房點會好意思囉碟咁既野比客人食..食落去成口沙薑粉, 雞肉完全係煲湯雞質素..蠔餅....完全無味...唔知係咪炸得太耐, 完全食唔到蛋味, 好似食緊一碟勁多脆漿既炸蠔..仲要好油..椒鹽九肚魚....己經叫做係最好食..但都比唔上街邊小食店D 小食 (4倍價錢)對住喱三碟野愈食愈無胃口..食左少少已經唔想食.. $160 埋單..氣沖沖走左去第二間食過算..以後唔洗錢都唔會再返轉頭!

以後唔洗錢都唔會再返轉頭!
2010-02-20
2010-01-22 27 瀏覽
同老公去食晚飯, 一心諗住食潮州菜, 所以試下這間! 一坐下未夠兩秒, 就有個大隻佬, 好鬼大聲問我地食咩, 於是同佢講等一等, 因為第一次來, 要看看餐牌先, 但吳夠一分鐘, 佢又好粗魯問食咩 所以隨便叫了幾個餸!1. 鹵水鵝, 每次食潮州菜都會食, 但好失望lor, 又吳入味, 又硬2. 水蟹粥, 隻蟹又細, 又吳新鮮! 只是放在粥上面, 一D蟹味都無3. 九菜豬紅, 豬紅又硬, 又無味, 都吳知食緊咩?4. 涷烏頭, 算是最好了, 但好貴呀!服務差, 食物差, 吳好再去lor ......仲有, 佢地吳肯收毫子呀
同老公去食晚飯, 一心諗住食潮州菜, 所以試下這間!

所以隨便叫了幾個餸!

3. 九菜豬紅, 豬紅又硬, 又無味, 都吳知食緊咩?
4. 涷烏頭, 算是最好了, 但好貴呀!

服務差, 食物差, 吳好再去lor
......仲有, 佢地吳肯收毫子呀
2010-01-21
2010-01-20 9 瀏覽
我成日以為尼間係食打冷,每晚行過都好爆,原來晏就都開。叫了午餐送例湯和飲品,蒸魚,個汁就少了些,魚蒸得剛剛好,唔老,同屋企比都係爭些。唔貴喎,都係26元。
我成日以為尼間係食打冷,每晚行過都好爆,原來晏就都開。
同屋企比都係爭些。唔貴喎,都係26元。
2010-01-19
2009-12-31 12 瀏覽
和男朋友一直都想試呢間鋪頭,難得今日有時間就去試一試。還好男友一早去搵位,因為沒有擺位出鋪外,只是六點幾的時間,已經差不多滿座。兩個人,叫了一碟春菜腩肉 、半隻滷水鵝、一碟麻辣鵝腸牛柏葉、一碟蒜子炒蜆、兩個飯,合共199元。和男友同樣覺得碟菜係最好味,隻鵝唔夠入味,炒蜆就殼多過肉,牛柏葉就一般啦。但因為間鋪頭仲有好多野想試想食,所以就算今次d野食未算太過突出,都仍然會再黎一試。
和男朋友一直都想試呢間鋪頭,難得今日有時間就去試一試。

2009-12-31
  • 春菜腩肉
2009-08-01 25 瀏覽
有晚回家,途經路德圍,見到此店門我擺放了不少摺枱,而各人都是吃著小炒打冷等,心裏暗喜有一家街邊風味的小菜館開在家居附近,找了晚捉了太公公來一試。是晚時候尚「早」,才晚上十點,店外只開了三兩張供吸煙客用的桌子;不想吸二手煙的我們唯有坐到裏面去;裏面的格局較怪,不太像吃小菜打冷,倒較像茶餐廳。我們選了個近水吧/打冷廚部的位置坐下。有一點非常不滿 - 既設了座位在這兒,應是計算過有足夠的空間讓侍應走過;可惜,太公不算大胖子,卻也被侍應撞到十多次,而且他們大都不理會太公的存在,隨意撞上來,實在令人不快。如果有好的食物,這一切,本也可以「無數」;可惜不然生腸墨魚($50),不知何解食食下會有大腸、牙帶魚等物,賣大包麼?謝了,墨魚不夠鮮甜,其餘鹵水也不夠入味,我倒寧願要些芽菜,當清清口腔好過。鼓椒炒蜆($40)鍋氣一般,蜆夠新鮮,可惜芡汁太濃厚,口感太濃濁,鼓、椒、蜆三者原應有的香和鮮都被蓋過了。金銀蛋莧菜($50)屬是晚最精彩的一道。莧菜夠嫩,加了肉未,配上蒜香,使味道層次更為豐富。小炒價格介乎$50上下,不算抵食,而且質素實在太一般,再加上服務態度有太多改善的空間,這店,我不想回頭。好幾次在荃

如果有好的食物,這一切,本也可以「無數」;可惜不然

生腸墨魚

好幾次在荃灣吃小炒,十居其九都都教人失望 (唯一一次令人滿意的是珠記);許是「他區的月光特別圓」的關係?
生腸墨魚
金銀蛋莧菜