2019-10-26 568 瀏覽
快到年尾,收到很多公司邀約出席週年感謝晚宴,也經常被保險公司代表邀請外出飯聚,好答謝支持並順便介紹新產品。上個禮拜一個認識多年的保險從業員致電說吃個便飯,說有一家很好的中菜廳想要介紹給我,對美食完全沒有抵抗力的我立刻答應。快要中午的時候他開車接我,開著開著就覺得路線有點熟悉,想不到最後開到"鷹巢"去了,原來他也是"鷹巢"的忠實支持者。既然我倆經常到訪這餐廳,點菜自然完全沒有難度;"八寶芝士焗釀日本元貝"香濃飽滿、"金牌叉燒皇"軟滑多汁、"魚湯斑球米線魚湯"濃郁鮮味,這些都讓我們大飽口福;最後點了一個我倆都沒有品嘗過的甜點,"欖仁豆沙茶粿"餡料比例剛好,外皮煙韌軟糯,這年頭已經很難找到此等高水準的茶粿了!

欖仁豆沙茶粿
2019-10-26
欖仁豆沙茶粿
2019-10-20 739 瀏覽
天氣終於開始轉涼, 今日又有啲陽光但又唔太曬, 仲有少少風, 所以就約咗兩個friend去岸邊釣魚, 下晝未食嘢, 等晚餐又夜得滯, 又諗起鷹巢食點心就最啱。揸車嚟好方便, 旺角區一早熟曬, 加上星期日 冇乜車, 揸車兜吓內街其實幾過癮, 好快嚟到酒店停車場, 食客做免費泊車添.灌湯餃非常靚, 一打開個蓋嗰陣香味真係好正, 原本兩個friend話對灌湯餃完全冇興趣, 都即刻叫返兩盅. 叉燒酥非常鬆脆, 咬落去啲叉燒汁飛曬出嚟, 香濃甜度啱啱好, 搞到又要即刻叫多份.兩個friend已經 mark 實我, 話過兩個禮拜再嚟過!!

2019-10-20
2019-10-19 645 瀏覽
自從有了小朋友後基本上沒有怎麼正經的坐下來用膳,都是隨便把飯倒進口裡吞下肚子。這個禮拜女兒到我父母處度假,我跟老婆終於可以好好的吃頓飯。考慮要找個安靜的環境撐檯腳享受美食,老婆跟我不約而同的想起環境舒適的"鷹巢",打個電話訂檯留車位就立刻出發!在路上我們已想好要什麼點心,一到步立刻點餐。我們兩人點了5個點心,包括我的最愛 ”XO 醬炒蘿蔔糕” 和老婆一直想要嘗試的”帶子灌湯餃”, ”XO 醬炒蘿蔔糕”外層鬆脆糕身軟糯形成強烈對比,”帶子灌湯餃”湯汁熱辣鮮味餡料充足飽滿。我們一邊進餐一邊談及未來的計畫,兩個小時後肚滿腸肥的我倆滿足的開車離開繼續享受二人世界。

帶子灌湯餃
XO 醬炒蘿蔔糕
2019-10-19
帶子灌湯餃
XO 醬炒蘿蔔糕
2019-10-17 852 瀏覽
良師益友飯聚,選了在中心點的旺角,試酒店二樓中菜廳,有專屬餐廳升降機,入門長形而不焗梀。叫了小菜數碟,叉燒肉質及味道一流,皇牌果然不錯;燒鱔香,值得翻食;片皮鴨有黑衫在枱側即時片出,鴨肉好吃很軟,包的皮也不厚;金磚是蒸雞,肉質一般及較濕,外包很硬,應該不能吃;南瓜賽螃蟹,味咸甜適中,送白飯同吃非常配,可吃數碗!員工勤力,添茶加水主動不用舉手,值得一讚;知客笑容滿臉,紅衣特別搶眼,不錯。唯十點後開始清場搬大圓枱板,轉用細方枱,應是準備明早的用膳地方,朋友晚飯聚餐來說,不是太理想。價錢合理,不貴,有信用卡或openrice 優惠。

價錢合理,不貴,有信用卡或openrice 優惠。

2019-05-17
慶祝紀念
團年飯
用餐優惠
信用卡優惠
2019-10-07 879 瀏覽
經朋友強烈推薦嘅情況下,今晚終於嚟到旺角希爾頓花園酒店-鷹巢去試一試究竟有幾好食。聽朋友講黎鷹巢無論係中午飲茶定夜晚晚飯 都最好訂定位先 因為佢有免費泊車 訂枱果陣可以留埋車位👍🏻👍🏻 對於揸車嘅我喺旺角區可以有免費泊車真係天大喜訊餐廳環境非常好 夠光猛坐得好舒服 雖然餐廳好好生意(超過八成嘅枱都係滿既) 但係環境都唔會好嘈 讚👍🏻服務都好好 好貼心 💯嘢食方面好多選擇 食咗幾個菜式我強例推介以下兩個🤤🤤八寶芝士焗釀日本元貝 $68呢個真係好好食食完一隻再叫多隻 元貝焗完都依然好鮮味 唔會焗到好乾身 而個醬汁真係一流 鍾意食濃味野既我 真心覺得超正🤩🤩萵筍炒牛仔肉 $168萵筍炒得好爽口 牛肉味夠重唔係雪藏牛肉 正🤤

服務都好好 好貼心 💯

2019-10-06
八寶芝士焗釀日本元貝
萵筍炒牛仔肉
2019-10-06 1032 瀏覽
貴為旺角區內星級酒店,而且係國際品牌希爾頓旗下酒店內既中菜,我對鷹巢既期望都幾高。試完果然冇失望!空間環境裝潢令人滿意舒適而且夠光猛,食物非常美味有水準!餐廳雖然全院滿座,但亦唔算嘈吵,工作人員十分足夠而且服務非常好!我地一行二人中午黎飲茶食左幾個點心,以下係特別推薦!必食!XO醬炒蘿蔔糕 - 蘿蔔糕夠實唔會夾起就散,XO醬同個蘿蔔糕勁夾!韭黃帶子腸粉 - 豉油係另外上既,就算加咗豉油都唔會遮蓋帶子嘅鮮味和牛千絲酥 - 個千絲酥除咗賣相非常好之外,個酥亦都好濃味!值得一題係原來哩間酒店有免費停車場俾食客停車,只要打過去或者WhatsApp 就可以訂枱飲茶食飯兼免費泊車!

我地一行二人中午黎飲茶食左幾個點心,以下係特別推薦!必食!

XO醬炒蘿蔔糕
XO醬炒蘿蔔糕
和牛千絲酥
韭黃帶子腸粉
2019-10-05 686 瀏覽
上次同朋友食完晚餐後覺得唔錯,決定帶屋企人黎試試晏晝食個點心家庭聚會下!早3日前收工訂台,可能夜晚時間餐廳比較旺場,等左一陣就有人聽電話,一行人3位連車位。中午11點零12點到酒店咁岩有兩台客人同時間到,等左1陣就入得場。籍得一讚既係可能上次去到同餐廳經理吹過兩咀佢都認得好,比個Like!埋到位經理話其實佢地餐廳定期都會推出唔同款式既點心,先叫左個近期出既蜂巢芋角,XO醬炒蘿蔔糕,鮮蝦腐皮卷+北菇棉花雞。本身平時飲茶都鐘意叫芋角食,芋角不油不膩,做得唔錯。其實如果唔係想試多D其他野既話我都想叫多碟!至於個鮮蝦腐皮卷個人覺得可以個皮做得脆D會更加加分!唔知係咪即叫即做既關係等候時間耐左D,如果快番D就好...當傾下計囉!等左冇耐個蘿蔔糕棉花雞一齊就到,感覺比1般酒樓好既...始終係酒店中菜廳。食完埋單都唔算貴總結係一個唔錯既體驗黎,服務真係比周可惜美中不足係酒店餐廳唔on list "Hilton Dining Asia Pacific" ...唔係既話我相信餐廳會旺場好多!就算唔儲下stay都叫享受下Hilton Honor Benefit!會再番黎試多d!
至於個鮮蝦腐皮卷個人覺得可以個皮做得脆D會更加加分!
2019-10-05
  • 蜂巢芋角
2019-10-01 620 瀏覽
今日約左一個久未相見嘅舊同事,立刻想起上次試過嗰間希爾頓花園酒店嘅中菜廳鷹巢,同朋友約左係朗豪坊等,因上次是揸車嚟,仲擔心行路可能有啲遠,結果行左5、6分鐘已經到達,等左一陣己經可以入座。同上次一樣,兩個人吹吓水,唔想叫太多嘢食,幾樣點心,已經好夠。招牌菜蜜汁叉燒皇果然名不虛傳,上枱時見到啲叉燒大大件,要讚讚師傅,咁大件嘅叉燒竟然可以做到皮脆內嫩,蜜汁甜度啱啱好,叉燒肥瘦均勻。仲有芋角,皮脆唔油膩,真係要俾個叻。我舊同事同我講下次一定要約多幾個friend 一齊再嚟!!!
蜜汁叉燒皇
2019-10-01
蜜汁叉燒皇
2019-09-30 440 瀏覽
今晚舊同學約食飯,嘩𠴱地點刁鑽到呢不得了!旺角希爾頓花園酒店鷹巢中菜廳食飯,問返個同學點解約哩到食飯呀,原來佢要派炸彈(囍帖),仲要係係度擺酒添今晚由佢發板食啲乜頭盤先嚟個叉燒皇及蜜汁燒脆鱔—-嘩個叉燒真係不得了,入口軟淋無渣,個鱔燒得香脆之後再嚟個芝士焗釀蟹蓋——-啖啖蟹肉再加上芝士嘅濃郁,一個字再加多個椰皇花膠湯,無得頂呀個個都掛住食無影相添唯有其待你大婚之日再食過再影過
今晚由佢發板食啲乜
之後再嚟個芝士焗釀蟹蓋——-啖啖蟹肉再加上芝士嘅濃郁,一個字[正]
再加多個椰皇花膠湯,無得頂呀
個個都掛住食無影相添
唯有其待你大婚之日再食過再影過
2019-09-28
2019-09-30 347 瀏覽
聽老人家說昔日鷹巢已存在是未拆前的希爾頓酒店的中菜一試王牌叉燒好是意料中事炸子雞有應有的水準蝦夠彈牙全晚本人覺得最好吃的是荷葉飯足料兼有荷花香服務不只一流價錢廉宜每人200今時今日晚飯這個價錢那裡找?非常愜意的一餐快哉
聽老人家說
那裡找?
非常愜意的一餐
快哉

2019-09-29 522 瀏覽
最近一位因為要照顧家裡事務而久久未有在聚會中露面的舊同事添丁了,這個禮拜他的小孩滿月相約飯聚兼派紅雞蛋;已很久未有在外用膳的他 強烈要求找一間高素質的食府,我立刻提議到鷹巢飲茶。選擇鷹巢的其中一個原因是因為舊同事當天需要到處送紅雞蛋,而我也有一些禮物和嬰兒用品要送給他,所以他會開車出門;而在訂位時預先要求,鷹巢就能夠在酒店停車場安排泊車位置,非常方便。當天我們在餐廳員工介紹下選擇幾個點心,另外舊同事非常愛好叉燒,剛好鷹巢的"金牌叉燒皇"非常有名,在想要多嘗幾款點心的前提下要了半份,一試發覺不得了!外皮閃著蜜汁的亮澤,咬下去肉味香濃,伴隨陣陣豬油的甘香,肉質軟嫩口感滑順多汁!貪吃的關係最後頂著肚子要了一碗"紅蓮桂圓燉桃膠",好讓身體在入秋前補一補!

金牌叉燒皇
紅蓮桂圓燉桃膠
2019-09-29
金牌叉燒皇
紅蓮桂圓燉桃膠
2019-09-26 531 瀏覽
相約成班老友去旺角聚餐,下午唔知食咩好,有個朋友話去鷹巢,坐落環境幾舒服,唔會太嘈。朋友話叉燒係必食,再加幾個點心,我最後提議叫左個蜜汁燒鱔,碟叉燒上枱果陣個個都哇一聲,厚切兼份量夠大,總共有8件,咬落鬆軟,正!蝦餃皮薄白裡透紅,有口感。另外腐皮卷唔會炸得太濃,岩岩好,入面啲蝦又彈牙。而我點既蜜汁燒鱔皮脆肉滑,一定推介!最後埋單見到有張宣傳單張係講下個月有個輕歌曼舞金曲夜,同幾個朋友商議之後立即訂枱,等大家輕輕鬆鬆聽下歌食下飯聚下舊。

• 叉燒
2019-09-14 901 瀏覽
今個星期有朋友由澳洲反黎香港渡假搵地方落腳,因本人係Hilton Honors 既會員,所以幫佢兩個Book左旺角Hilton Garden Inn 住3晚順便儲下分,酒店本身位置距離朗豪坊10分鐘路程唔算近又唔算遠,帶個朋友黎到Check in感覺唔錯加上Gold member有welcome drink,之後安頓好佢地就落左樓下間Garden Bar飲杯野傾下計,飲左杯野就同佢地上左去二樓鷹巢食少少野。(本身自己好少食中菜,既然外國朋友一場黎到就食下中菜喇!)因為當時6點幾上到去又冇乜人,環境幾舒服,坐低睇到餐牌有"黯然銷魂飯"一個香港人冇理由唔識既地道美食!價錢就屬酒店正常價。再叫左隻乳鴿。朋友就另外叫左個叉燒加個蝦子鮑汁薑蔥撈面。PS:真係要讚下佢個叉燒皇, 大舊得黎好香又Juicy,問左個侍應話係用慢煮整(雖然成日聽但真係唔知.....)。 另外個乳鴿都算香跪可口, 但可能本身食開某間出名既乳鴿就差少少囉。服務都算係咁喇,酒店質素,服務到位有笑容,食到咁上下越黎越多人, 最後都同餐廳個經理吹左陣水,比左少少comment比佢地,算係咁喇Hilton一個大品牌值得有更好既質素既

服務都算係咁喇,酒店質素,服務到位有笑容,食到咁上下越黎越多人, 最後都同餐廳個經理吹左陣水,比左少少comment比佢地,算係咁喇Hilton一個大品牌值得有更好既質素既!
黯然銷魂飯
題外話/補充資料: 一開始坐低冇為意個Poster,聽經理講開原來佢地隔一段時間會有個懷舊金曲夜,下次帶屋企人黎捧場先!
2019-09-14
黯然銷魂飯
  • 蝦子鮑汁薑蔥撈面
  • 叉燒皇
2019-09-08 839 瀏覽
星期日,太太突然記起要和兩個女參加婦女會活動,唯有'一支公'搵節目。想起平時揸車時經過一間希爾頓酒店內有間叫鷹巢嘅中菜廳,横掂係附近就試試啦。雖然坐無虛席,但每枱之間空間足夠,絕不逼狹, 叫左幾款點心,其中义燒飽及棉花雞個人極力推介。义燒飽汁甜度恰到好處, 义燒夠淋又入味,連包身都軟滑有口感。棉花雞夠滑,魚肚爽口入味。义燒飽同棉花雞好多地方都有,但做到如此出神入化都係第一次!!以後食點心一定會帶齊朋友同屋企人再嚟!!

棉花雞夠滑,魚肚爽口入味。

以後食點心一定會帶齊朋友同屋企人再嚟!!

2019-09-08
5 分鐘 (堂食)
午餐
2019-09-07 297 瀏覽
最近一個已經移民外地好幾年的中學同學回港旅遊,上機前已著我預備好一間提供精緻點心的餐廳聚舊,因為他移民的地方完全沒有好的點心,二話不說立刻致電鷹巢訂位。下機後家也不回直接到餐廳用膳,當他看見點心餐牌立刻感動不已,在他猶豫不決之際我跟餐廳服務員聊了一下,發現本月有新點心款式,朋友煩惱一掃而空。除了一些之前我也有介紹過的點心,也點選了新點心裡的瑤柱珍珠雞和周末限定的北菇棉花雞。瑤柱珍珠雞糯米綿糯餡料鮮味,北菇棉花雞雞肉油潤細嫩,魚肚軟滑,兩款點心絕對是本餐亮點!朋友非常滿意點心品質,還說離港前一定要再來一次!

朋友非常滿意點心品質,還說離港前一定要再來一次!

北菇棉花雞
2019-09-07