2020-02-26 240 瀏覽
食左咁多年,估唔到品質越來越差,以前我都幫襯買好多湯卷、龜苓膏卷,依家真心唔會再幫襯😡我最愛之杏汁豬肺湯,唔再出😩川宮白芷天麻魚頭湯,以前是香濃之川宮天麻味,依家香味退卻湯又稀到似「水」;連龜苓膏都稀到好似「飲料」。我仲以為買左龜苓爽,飲料😣決定唔再幫襯,只顧收會員,出啅頭推廣買10送5都無用,毫無質素。$5x賣個湯,講真唔平,我情願俾貴d幫襯「健康工房」,起碼質素有保證👍🏻稀到好似水,我差啲以為過咗期
我最愛之杏汁豬肺湯,唔再出😩
我仲以為買左龜苓爽,飲料😣

稀到好似水,我差啲以為過咗期

2020-02-26
外賣自取
呢排因爲工作比較忙既關係,所以少咗飲阿媽煲既老火湯,經開鴻福堂見到有啲返熱湯包,所以就開始買黎試下味道如何。第一次試咗鮑參翅肚燉竹笙湯,幾好唔錯,有原隻鮑魚之外重有其他湯料,因為無落味精既關係,所以味道偏淡,不過對身體健康啲重好。今次就買咗花膠響螺煲竹絲雞湯嚟試下,呢款湯係無料既,湯火候足所以顏色夠濃,而且有適當既油份,不過螺同雞既味道可以再出啲就更好喇,整體嚟講唔錯無口渴情況出現。👍🏻 👍🏻

2018-11-28 182 瀏覽
一向以來都有吃一些清熱解毒的食物來調理一下這個燥底的軀體,其中一種食物就是龜苓膏。市面上的龜苓膏種類繁多,這次分享的是鴻褔堂的藥製龜苓膏。一碗來說有275克,放在塑膠碗內,呈黑色啫喱狀,帶少許水份,食前可先倒掉多餘的水份。份量不少,不是太燥的朋友可考慮分兩天吃。膠碗耐熱,可放熱水內加熱龜苓膏。口感爽滑,味道苦澀,中草藥味濃厚。隨龜苓膏附送小包糖水1-2包,加入糖水後當然較易入口。一般來說一星期吃一碗,約HKD50,長吃的可考慮買套票,10碗約HKD400。

2018-11-27
$50 (宵夜)
2018-07-07 167 瀏覽
大約有一個月時間冇去鴻福堂換🐢苓膏,見最近多食熱氣野,於是攞券去換番隻清清熱,誰有知個店員只係俾糖漿同膠匙我,我呆一呆,佢話自1/6起,公司規定每個膠袋要$1,我即時😡有冇攪錯,隻🐢苓膏濕淋淋,痴lup lup, 叫人就咁拎番屋企,要膠袋要收$1,我揾哂成個袋都冇膠袋,唯有死死地氣俾$1,因為我要搭車先返到屋企,冇可能咁樣拎番去。點知職員攞個鬼咁大既膠袋出來,我話有冇細既,可以收平啲,收$0.5,佢話只得一個size。😣我建議呢個公司設堂座,咁咪咩都可慳囉!食水太深,一個普通膠袋收$1!換哂啲券,真係要揾下有冇其他選擇。

我建議呢個公司設堂座,咁咪咩都可慳囉!

2014-03-11 556 瀏覽
天氣時冷時熱, 人也很容易不舒服. 是晚喉嚨有點不適, 那不如來鴻福堂買糖水潤一潤吧.腐竹白果蛋花糖水 $18: 7.5分, 一客$18, 分到兩碗, 其實兩口子喝也足夠. 當然, 文迪現在就不宜喝這款糖水, 就讓我一個人獨享吧. 其實我真的很喜歡腐竹白果蛋花糖水, 夠滋潤, 味道清甜, 多吃白果也能清熱, 真的不錯.小時候燒烤完之後總會吃這款糖水, 對, 中國人的傳統智慧總有道理的.

外賣自取
$18 (宵夜)