2010-07-27 33 瀏覽
噚日晏晝同同事落去飲茶, 開業初期客人多到塞晒係門口, 但係日子過後, 午巿只有7成滿! 我o地一行4人, 侍應帶我們坐一張四圍都迫滿客o既枱, 我o地見另外一張較闊落o既枱, 就向女侍應要求轉枱, 但呢位"阿嬋"不單止唔好客, 仲好無禮貌叫我o地你o地鍾意坐邊張咪邊張囉, 張張都差唔多........"當時佢態度差到不得了, 我o地叫經理o黎投訴佢, 但經理好似都無佢o地咁好氣, 望都唔望我同果位阿嬋, 就咁話"你點可以咁對d客o架!" 就走開佐!!! 真係不知所謂!!! 希望呢間酒樓唔係為佐貪平, 而請呢d劣質伙記, 咁真係幫你公司倒米囉!!! 之後點了些點心, 雞飽仔d飽皮超硬, 一d都唔軟熟, 其他燒腩仔, 牛肉腸, 蒸排骨還可以, 但越食越熱, 越坐越流汗, 原來唔夠冷氣, 我未見過一間酒樓係開住3,4把風扇係到吹吹下, 呢間野真係好唔掂!!! 環境差, 服務差, 態度差, 管理差, 呢幾點已足夠令我將佢o地永久bad list呀!!!
2010-07-26
小弟近排都唔知攪乜..平時選食肆都好少燒鬚...唔知點解e期一衰衰2次>.<~今年小弟同家人食生日飯諗住食中菜la~ 點知又撞板...早一星期訂位7:30 5位 , 已訂了8寶鴨 當日早一點去到...wa~ 打扙麼?! 真係o甘好食?!要迫入去櫃面同亞姐講姓乜名乜,亞姐 : 等陣la 等陣la...一路聽佢同好多人講等陣la....幾廿年老號....連客人等位(仲要book o左) 都攪成o甘..有d心嗡過o左半粒鐘好la~ 有位...5個比張細(木台)我..都算..唔夠傢俬我都算 , 個女經理(黑衫 當佢係la)拎張櫈黎時,睇都唔睇一野就"放"底, 我屋企人就比佢整親wa~仲sorry 都唔講就閃o左佢><果日我地點o左冬容羹 我覺得正 乳豬生腸 ok 但唔值八寶鴨一般la 但咸旦超多...我接受唔到囉(我覺港興好食d)蝦多士我ok a~ 但家人覺油過頭野雞卷 比想像中仲要油(連我食開扣肉都頂唔住)炸粉果唔熟o架~!!! 一咬開內膽 生o既即係搵經理類la~ 佢仲話冇可能..我即刻隊比佢睇,佢先話換比我...我地等o左25分鐘...仲未番就問經理la~

今年小弟同家人食生日飯諗住食中菜la~ 點知又撞板...
早一星期訂位7:30 5位 , 已訂了8寶鴨
當日早一點去到...wa~ 打扙麼?! 真係o甘好食?!
要迫入去櫃面同亞姐講姓乜名乜,
過o左半粒鐘好la~ 有位...5個比張細(木台)
拎張櫈黎時,睇都唔睇一野就"放"底, 我屋企人就比佢整親

wa~仲sorry 都唔講就閃o左佢><
果日我地點o左
冬容羹
我覺得正
乳豬生腸
ok 但唔值
八寶鴨
一般la 但咸旦超多...我接受唔到囉(我覺港興好食d)
蝦多士
我ok a~ 但家人覺油過頭
野雞卷 比想像中仲要油
(連我食開扣肉都頂唔住)
炸粉果
唔熟o架~!!! 一咬開內膽 生o既
我地等o左25分鐘...仲未番就問經理la~ 佢話排隊炸緊wo...好我等...
等到清晒(木台)面d野都未見碟炸粉果, 我再問佢,
個女經理竟然答我 你地等得就等la~ 廚房個爐唔得閒~wa~
你講乜a~而家你地廚房煮唔熟,仲用o甘o既語氣同我講野,
我即時叫埋單走人~!!!!!

有名冇實 , 經理趕客 ,d野食幾好都冇用~!!! 何況又唔係好~ 可能d師父去晒 鳳城(集團)
如果唔係連一碟炸粉果都唔會唔熟la 大家諗下la~
落樓900+ 仲要食得唔開心~>.<~

野雞卷 比想像中油
一般 我覺得港興好食d
正~ gd 冬蓉羹
差 ~ 唔熟o架~!!!!
2010-06-25
生日
正~ gd 冬蓉羹
2010-06-21 4 瀏覽
訂了晚上八時的檯, 但七時四十五分到都大把位, 當時已心知不妙. 因一行七人, 老豆大人話叫個八人餐, 個餐HK$1,880-, 其實都知唔低食, 但無法啦, 一年一次父親節, 之後我地把尾尾一道菜式"蒸粉果"改為"上湯浸煎水餃", 而經理話要加HK$68-, 即話個餸要成百元啦. 唉! ok la 加就加拉. 落單後餸菜馬上送來, 但全是凍冰冰的, 包括窩貼蝦, 翅啦, 同埋個荷葉飯都是凍的. 接著來個上湯水餃, 我地全部人失望, 因來的不是我地想食嗰個, 而係一窩平平無奇的雲吞店食的水餃. 真係百幾蚊食好多碗都得啦. 服務態度一般, 係個經8說話態度就差D, 冷氣又唔就, 唉, 一定無下次.
2010-06-20
父親節
2010-05-19 31 瀏覽
放咗工想去買攝影器材,順道相約好友聚餐,旺角食店晚上大多人頭湧湧,想不到吃甚麽,電燈仔提議去位置較偏的鳳城酒家。 有所謂"食在廣州、厨出鳳城",鳳城就是順德大良鎮,鳳城酒家以傳统順德菜馳名香江數十年,鳳城其實有兩家,正宗的鳳城只有旺角太子和北角兩店,其餘的是多年前原北角鳳城員工自立門户開的,攪出了一個双"城"記來,這間亞皆老街分店正是其中之一。 踏入大門後走下樓梯只見人客稀疏,立即有侍應上前招呼坐進較深處的一張枱,環境方面真的不錯,掛滿水晶吊燈的樓面燈火輝煌,並設有很多部薄身液晶電視;侍應的招呼不俗,從坐位以而點菜都會給予適當意見參考。 以前去過太子的鳳城分店多次,今天正好替雙城分過高低。雖然双城的老細不同,但菜牌上的菜便有九成相似,不用侍應推介,隨口巳可講出多款招牌菜,可惜今晚只得雨個人,未能吃盡它的招牌菜,最後叫了三個鳳城名菜及生炒鲮魚球。鍋貼大明蝦這不消說是鳳城的招牌菜之一,在炸至金黄色的多士上面釀着一隻大蝦,多士表面乾身,入口香脆而不油膩,蝦肉有鲜味不是雪藏貨,一碟只有六件,如此香脆可口,作為醒胃頭盤實在不錯,好快便給我們清了碟。上湯炸粉果我極喜爱的一味鳳城小食,下單後

上湯炸粉果
我極喜爱的一味鳳城小食,下單後新鮮即炸,經過猛火炸香的粉果,上枱時仍熱辣燙咀,放入隨付的大地魚湯中浸一浸,正好減低了粉果的油份,最妙的是浸湯後依然保持脆口,但就少了油炸後一份油膩感,又是片刻便消滅了六隻粉果,最後我連都碗濃味的大地魚湯也乾掉。

生炒鯪魚球
主要以荷蘭豆及西芹一起伴炒,乒乓球般大的鯪魚球夠彈牙,而且魚鲜味好出,亳無疑間用料是極新鮮,只是整碟餸都沾滿油,雖然碟底不見一底油,但入口感覺油份重了一點,有改進的空間。

大良野鷄卷
最後追加了一碟大良野鷄卷,侍應不忘提醒我們這野鷄卷是用肥豬肉做的;我這個老饕又怎會不知呢?! 不過依然很欣賞店員的細心提醒。 野鷄卷是以豬網油包裹豬肉炸香而成,口味難免較厚重,但表面經大火炸過後變得極乾身,表面看來很難想像是一件肥猪肉,蘸了另上的糖醋,可中和一下濃重的油膩感,入口極其香脆可口,兩個人不覺間居然可以吃光十多件肥肉,以現代標準來講,大良野鷄卷是典型的三高(高熱量、高脂肪、高膽固醇)食物,但好味的食物通常都是不健康的,不過間中食食都無傷大雅。

這鳳城分號整體食物水準不俗而且幾平均,不過感覺跟太子的鳳城正家相比是稍有不及,而環境則遠較走舊的太子店,不過個人選擇食店還是著重食物為主。

P.S.不知道點解這店在OR的總評低于三分,以它各方面的表現,應該可以有超過三分的中性評级!
芝蔴糊
2010-05-03
芝蔴糊
大良野鷄卷
  • 鍋貼大明蝦,上湯炸粉果,生炒鯪魚球,大良野鷄卷
未過新十五,相約兩襯家飲茶,因家母未去過,所以挑呢間鳳城。d點心陸陸續續o甘黎,碟金蒜鮮蝦春卷黎到,一食入口,即刻鉤起我上一次食呢個春卷既回憶。事緣上次食既時候已經發覺裡面無蝦又吾覺什麼樣金蒜,懷疑會吾會黎錯?但已食到七七八八,所以都無再追究落去。點知今次又係o甘,找來侍應查詢係咪有兩種春卷,回應話只得一種,佢猶疑片刻後講話如吾o岩食可以取消,o岩食就可將大點更正(見圖)為中/小點(記不清楚)。既然得一種普通春卷,為何要作多”金蒜鮮蝦“四隻字,並收大點錢呢?其實普通春卷你都可以收大點錢,但明明無o個d料,就吾好寫出黎誤導食客啦。如果係甘,清炒西蘭花咪可以寫金蒜鮮蝦炒西蘭花收多人幾十蚊????希望佢地係無心之失,並盡快更正點心紙吧。
未過新十五,相約兩襯家飲茶,因家母未去過,所以挑呢間鳳城。

改單證據
2010-02-21
(非會員)
2010-03-14 7 瀏覽
個部長仲話啲顏色係咁,無問題!!!係咁嫁啦,可能師傅重手咗少少!而我就相信係新產品,布甸分兩層,有不同口感!!!上層硬到不得了,下層先叫做正常啲。仲要係焗完再放落呢隻碟,離晒碟邊,擺明係次貨,仲要堅稱係正常。港版豐田,鳳城都過份發展,忽略質素保證!!!!!!鳳城都要回收啦,或可以考慮摺咁啲。

西米布甸外貌
西米布甸內觀
2010-02-27
2010-03-12 4 瀏覽
因名氣到此店一試, 結果失望而回 流沙包 - 包地實似返叮!!! 蛋散 - 鬆脆但有油益味 鳳爪 - 味精味重, 口渴 紅棗糕 - 有紅棗味但超硬 灌湯餃 - 超唔掂, 得薑味 蝦餃 - 蝦爽但無鮮味, 皮淋 西米焗布甸 - 雖然唔甜但唔熱, 面硬 布拉腸粉 - 唯一好味點心
因名氣到此店一試, 結果失望而回
流沙包 - 包地實似返叮!!!

蛋散 - 鬆脆但有油益味

鳳爪 - 味精味重, 口渴

紅棗糕 - 有紅棗味但超硬

灌湯餃 - 超唔掂, 得薑味

蝦餃 - 蝦爽但無鮮味, 皮淋

西米焗布甸 - 雖然唔甜但唔熱, 面硬

布拉腸粉 - 唯一好味點心
2010-03-07
2010-02-14 4 瀏覽
10/2(三) 7.30pm跟家父的團年晚飯,選址於前"金龍船"的"鳳城酒家".店內稍作翻新,燈光通明!七人點了道菜:粟米蟹肉羹$88,魚湯魚腐浸豆苗$85,窩貼大明蝦$78,野雞卷$88,大良炒鮮奶$88及京都骨$78.粟米蟹肉羹--湯羹的稠度剛好,味道及配料尚鮮.魚湯魚腐浸豆苗--腥度奇高的魚湯亦將豆苗的鮮味拖垮了...大良炒鮮奶--鮮奶糊口而粉粉的,相當倒胃的一味!野雞卷--野雞卷,以肥豬肉切片再包裹瘦豬肉,臘腸及紅蘿蔔,輕嚼一口經已滿嘴是油,一件已怕怕!窩貼大明蝦--窩貼蝦蝦仁爽卻不鮮,多士油份亦不能小看.京都骨--算是全晚最能進口的一味菜,肉質帶甜香之餘,肥瘦及韌度適度.服務方面,顯得人手不足,兼且侍應似乎未回魂,反應冷淡!虛花$703的飯局,不建議!
10/2(三) 7.30pm
跟家父的團年晚飯,選址於前"金龍船"的"鳳城酒家".

粟米蟹肉羹--湯羹的稠度剛好,味道及配料尚鮮.

魚湯魚腐浸豆苗--腥度奇高的魚湯亦將豆苗的鮮味拖垮了...

大良炒鮮奶--鮮奶糊口而粉粉的,相當倒胃的一味!

窩貼大明蝦--窩貼蝦蝦仁爽卻不鮮,多士油份亦不能小看.

服務方面,顯得人手不足,兼且侍應似乎未回魂,反應冷淡!

虛花$703的飯局,不建議!
2010-02-10
團年飯
2010-01-31 7 瀏覽
去開太子間鳳城,見旺角有咪去試下啦...點知勁激氣..火都嚟埋!!!!!!!!!!!!叫咗個四人晚餐, 味道都ok, 除咗條醸舨鯪魚好多骨,隻炸子雞唔夠太子嗰間咁好食之外,都叫ok gei..到埋單嗰時先經典 佢一碟仔花生收16蚊, 茶芥8蚊一位, 總數再收你加一呢d係無清楚列明lor.... 我明佢重新裝飾過, 咁佢新開張, 寫清楚俾人睇得啩..我會以其他鳳城酒家做標準lor最唔妥佢個女公關, 我地唔清楚收費先問啫, 佢態度勁惡劣,話收費好清楚,冇唔啱..個樣擺明話你無錢就唔好嚟食啦!!!! 唔知先問你啫.佢唔係解釋, 只係一味話張單列明得好清楚,我夠知張單寫咩啦,係我之前都睇唔到你邊到有寫明有咁gei收費.總之好唔開心,一家人去食炸子雞,感覺被人搵笨又被人侮辱咁
去開太子間鳳城,見旺角有咪去試下啦...點知勁激氣..
火都嚟埋!!!!!!!!!!!!

到埋單嗰時先經典

佢一碟仔花生收16蚊, 茶芥8蚊一位, 總數再收你加一
呢d係無清楚列明lor....

總之好唔開心,一家人去食炸子雞,感覺被人搵笨又被人侮辱咁

2010-01-30
2010-01-26 5 瀏覽
一行七人吃飯開會,認為這兒水準應該不錯,應該可以吃得過。叫了8樣菜1. 燒腩仔 -- 皮夠脆、不錯2. 粉絲什菜煲 -- 可能忘記放鹽,沒有什麼味道3. 野雞卷 -- 第一次吃,是炸過的,一口一個,不俗4.大良炸鮮奶 -- 好懷念,所以叫了,好味5. 腰果炒牛柳粒 -- OK 啦6.彩炒雜菌 -- 幾野味,送飯首選7.炒腌鵪鬆生菜包 -- 好味,味道夠8.順德小炒皇 -- 又幾得意,有蝦乾、九菜、魷魚、等一起炒,味道不錯自已帶了一支紅酒,也沒有收開瓶費。可能太新的關系,其中兩位朋友以為是太子的店,到達才知道不是,於是立即叫的士過來這邊以為快些,誰知司機也不知這兒有鳳城酒家。結果,又以為是太子的那間,所以大家要小心些。
一行七人吃飯開會,認為這兒水準應該不錯,應該可以吃得過。
叫了8樣菜
1. 燒腩仔 -- 皮夠脆、不錯
2. 粉絲什菜煲 -- 可能忘記放鹽,沒有什麼味道
3. 野雞卷 -- 第一次吃,是炸過的,一口一個,不俗
4.大良炸鮮奶 -- 好懷念,所以叫了,好味
5. 腰果炒牛柳粒 -- OK 啦
6.彩炒雜菌 -- 幾野味,送飯首選
7.炒腌鵪鬆生菜包 -- 好味,味道夠

自已帶了一支紅酒,也沒有收開瓶費。

2010-01-25
  • 大良炸鮮奶、順德小炒皇
2010-01-18 8 瀏覽
之前食過旺角既金龍船,實在難食到得人驚,仲奇怪點解佢可以生存到,再來,原來它終於給取代了,結果變成現在的鳳城。現實就是現實,要消失的終要消失,要過的議案還是要過。可是心情依舊沉重,眼見每檯客人每張報紙也見到高鐵事件,見一次我的心就痛一次。不過,我總相信,有理想的人是不會放棄的,希望是不會消失的。不知是否新開,下午茶非常多人排隊,而且大概人手也不太熟絡運作,剛開始安排極為混亂,又成日混淆檯號,反正就是錯漏頗多,但又未至於不能接受。下午茶各點點心平$3,茶錢也平了,亦有些特價炒粉麵等,不過款式不多就是了。環境和以前金龍船一樣,依舊寬大,不過人氣就旺幾倍了。點心選擇也頗多款,但不是很多特別的。原本想叫流沙包,不過他說已經賣光了,大概係太多人吃吧。我們眼見旁邊客人叫的蛋散外表不俗,所以就叫了一客。來到的確是不錯的,非常鬆脆,不是很甜,只有少許糖漿,用砂糖和花生代替了。感覺沒這麼甜和熱氣,不過就好像淡了點。之後叫了一個鵝肝醬咸水角,有沒有鵝肝我不知道,不過吃下去的確是挺香的。很喜歡它的外表,脆脆的,之後再咬下去是煙靱的,不會很多油,也算是不錯的選擇。由於沒有特別點心想吃,所以叫了個荔芋腊味粒炒飯

之後叫了一個鵝肝醬咸水角,有沒有鵝肝我不知道,不過吃下去的確是挺香的。很喜歡它的外表,脆脆的,之後再咬下去是煙靱的,不會很多油,也算是不錯的選擇。由於沒有特別點心想吃,所以叫了個荔芋腊味粒炒飯,非常大碟,三至四個人吃就差不多。我們兩人大概只完成了一半,剩下的唯有裝走。有荔芋是香的,不過它切得很細粒,如果再大點和多些香味會更出。腊味頗多,炒飯不算很油,也算炒得一粒粒乾爽的,所以也是不錯的選擇。

最後叫了一個紅棗糕做甜品,分開四層,也是煙煙靱靱的,有很香的紅棗味。見別人叫的桂花糕也很漂亮,而且感覺和平日吃的不一樣,下次也想試試看。

食物不錯,價錢普通,不是特平但也不算貴。不過星期六日應該要等位,平日我想應該不用吧... 下次也可再來吃吃看的。
荔芋粒腊味炒飯
咸水角