2009-05-21 60 瀏覽
早兩日又去鳳城飲早茶,諗住試下佢地d招牌魚翅灌湯餃,雖然要$30一籠(兩隻),但見佢咁大隻,諗住裏面一定好多湯汁。點知裏面湯就無,啫喱狀既大菜膏就大把,唔知係原本的設計就係咁,定係蒸得唔夠呢?味道ok既,之前看過網友話,果d啫喱係燕窩,但我地就唔識欣賞囉。另一樣我地唔鍾意既就係鮑魚雞燒賣,其實即係類似春蛋燒賣咁,在燒賣上放上鮑魚和雞,不過原來每籠只有兩粒,一粒上面放鮑魚(類似壽司的貨色),另一粒上面就放雞肉。食完真係覺得有d搵笨。

灌湯餃
$30 (早餐)
2009-02-24 15 瀏覽
2009-02-12是日係遲o左o既team 開年飯暨ITT 同事登陸要了個六/八人餐,再加少許點心蝦多士/鍋貼明蝦(??) - 蝦味比上次HKU 吃的差了點點,但整體大隻o的,又無咁油膩熱氣翅 - 翅就好似唔太覺炸子雞 - 是非常好的一隻雞,唔太鹹唔油,似新鮮雞,亦無血水灌湯餃 - 佢o地話呢o的先係正宗,唔係我見開o既一盅o個o的。無乜湯o係入面,亦發現食家所講似燕窩的東西。我都懷疑是凝固了的湯鳳城炒飯 - 炒得好有水準,唔太油亦乾身。但料就少o的喇仲有其他o既鮑魚菰扒時蔬,生菜包肉碎,叉包,奶皇包,腸粉,菜餃,粉果都不俗生果盤無乜味,紅荳沙普通九個人最後食唔晒多謝老闆
2009-02-12

是日係遲o左o既team 開年飯暨ITT 同事登陸

要了個六/八人餐,再加少許點心

翅 - 翅就好似唔太覺
鳳城炒飯 - 炒得好有水準,唔太油亦乾身。但料就少o的喇

生果盤無乜味,紅荳沙普通

九個人最後食唔晒

多謝老闆
2009-02-12 13 瀏覽
今早約了一年沒見面的舊下屬聚舊, 來了這間鳳城飲茶. 平日的早晨十一時, 酒樓客人不多, 只有半滿, 多數是飲茶吃點心的, 但間中也有一兩枱客人是吃小菜的. 我們點了:燒賣 - 頗大粒, 但有粒粒肥膏, 感覺比較肥鮑魚雞絲腸粉 - 說是"益街坊"的點心, 說真的吃不出鮑魚味, 和一般的雞絲腸粉差不多, 腸粉不夠滑, 不太喜歡.蘿蔔絲酥 - 較好的一碟點心, 蘿蔔絲酥有三隻, 咬下有絲絲蘿蔔, 又夠酥脆, 不過較"熱氣".珍珠雞 - 一籠兩件, 雖然很大隻,但又乾又硬, 很難吃!!!!芋頭腩肉卷 - 又是一籠兩件, 賣相如臘腸卷, 但味道又像义燒飽, 因為腩肉是搽了义燒醬, 吃下去不太硬, 但比較o鞋. 雖然飲茶不貴, 但水準好像正在下降中, 比一年前來的時候差, 看來下次要選個新地方去飲茶了!
今早約了一年沒見面的舊下屬聚舊, 來了這間鳳城飲茶.
燒賣 - 頗大粒, 但有粒粒肥膏, 感覺比較肥

雖然飲茶不貴, 但水準好像正在下降中, 比一年前來的時候差
, 看來下次要選個新地方去飲茶了!
$40 (早餐)
2008-12-15 10 瀏覽
其實一心想去森美小儀介紹果間, 但係時間不容許, 本來以為呢間同北角果間係一樣, 點知後來聽人講…原來北角同旺角果間先係正貨, 其他市面上既鳳城都係由另一個集團主理既………是日叫左七籠點心, 普普通通, 又唔係話特別出色…但係最奇怪係個灌湯餃……明明0的人都話裡面係包住0的湯汁架…點解我果個灌湯餃裡面一0的湯都無, 但係就有一0的好似啫喱狀既物體係裡面呢, sheep 話個口感似係燕窩…我都覺得~但係心想一定唔會係燕窩啦, 最適合既解釋我覺得係0的湯凝固左….但係個餃本身又唔係凍架喎~到底點解會咁呢~另外又有叫左個等價點心叫做綠茶煎軟糕, 因為我曾經食過一個南瓜煎軟餅好好味~所以就想試點~件糕有少少油而且0的餡都幾甜…有少少失望~不過最驚喜係一個叫做咩絲沙律卷…幾好味~雖然唔係好熱, 但係外層炸左既芋頭絲(我估計)幾好, 而且唔係太油…good~下次都係去返北角果間試多次個灌湯餃先得….

是日叫左七籠點心, 普普通通, 又唔係話特別出色…

下次都係去返北角果間試多次個灌湯餃先得….
2008-12-02 11 瀏覽
今日一行八人走左去鳳城飲茶食中午,叫左好多野食,蝦餃唔錯,燒買都好,牛肉一般般,咖哩魷魚就唔夠味,雞扎好夠份量,炒蘿蔔糕就好得,仲有叫左最出名嘰燒雞,燒雞就真係有驚喜,好夠味,d肉又唔會鞋,所以中午好爆,如果唔訂位,分分鍾有排等。
(非會員)
2008-10-12 6 瀏覽
今日同屋企人去飲下午茶叫了五個點心,等了很久點解未來呢?完來無落單,叫返無叫的五個點心啦,哦來得3個,另外果兩個呢?完來售罄,唔問又唔主動通知態度又惡劣,真係一元貼士也唔想俾‧
今日同屋企人去飲下午茶叫了五個點心,等了很久點解未來呢?
2008-09-14 83 瀏覽
早在月前金豬媽媽已經要求來個中秋節晚飯高興一下,經過多方諮詢後,幸運地找到一個齊人的晚上共慶佳節,地點就是這間早前出了事故的鳳城酒樓,只因朋友一句:之前出左事,而家至唔怕去食,實係更乾淨嘛!(有point!!)訂檯時已訂下馳名炸子雞一隻和焗西米布甸;誰知酒樓現在有不少優惠套餐裡也有這兩味名菜,相信不用特訂也可吃到,連侍應們也極力推薦我們吃套餐哩,最後點了一個名為"超值半價全包宴"($1690),還包了茶芥、啤酒三支(或改為汽水六罐)和加一,又真的很抵食!等了快要半小時,第一道鴻運燒味拼盤才上桌,拼盤有乳豬、叉燒、白切雞和鹵水掌翼。乳豬皮香脆可口,比乳豬肉更美味;叉燒帶點肥,吃來很柔軟甘香,蜜味也頗重,好味!白切雞小試一件雞胸肉,還算ok也不會很孩;掌翼顏色較淺,個人覺得鵝掌較柔軟好吃,廚師將小小掌翼也可以斬得如此仔細,利害。再等了快半小時,其他餸菜還沒見,跟侍應們追了2-3次,以下餸菜才陸續送到,這時候的上菜速度比較正常了。鍋貼大明蝦下面的麵包炸得香脆可口,卜卜脆的沾上沙律醬實在美味!大明蝦蝦肉爽口彈牙,本身味道已算不錯,再加上大家飢腸轆轆,當然覺得更好吃!大良煎藕餅是另一道香口食物,

大良煎藕餅是另一道香口食物,磨碎了的蓮藕混上豬肉蝦米來煎,藕餅爽口中帶點咸香,不算很油膩,不用沾喼汁也很好吃;

湯羹本有兩款可選,現點只有鮑參翅肚羹,預訂套餐則有螺頭赤肉雞腳圓肉燉大魚頭湯選擇,今次只可選前者。湯羹濃稠度很好,不會稀得像水也不會太漿糊狀,外觀上是很ok的。材料真的有小魚翅、魚肚、蟹肉、肉絲.....味道不過不失,說真的我寧願來鍋老火湯比較好,這湯羹只是看來華貴一點而已;

啜魚兩味欖角蒸頭腩沒有試過,自己和大部份朋友不太喜吃魚,還以為大大一盤的蒸頭腩會浪費,怎知金豬父母和miss竟是它的支持者,看到他們吃得不亦樂乎,頻說好好味,相信真的很好吃;煎焗魚身以煲仔上桌,一打開蓋子香味四溢,連不太吃魚的我也要來一件魚肉,魚肉煎炸得金黃香脆,調味也是極出色,只是比較多骨,要小心食用才成!!朋友們連煲底的蒜肉也不放過,大家也讚這煎焗魚身很出色。

鮑魚菇扒時蔬用上小棠菜,小棠菜小小的排列得相當美觀,清淡的味道用來清清味蕾實在有用;鮑魚菇真的很像一片大鮑魚,用蠔油汁澆上後連味道質感也像,更添華貴感覺;

脆皮炸子雞紅彤彤地最後登場,好不容易找到件雞胸,外皮脆得入口咔一聲的沒甚油份,大家平時怕肥的也忍不住要連皮來吃,雞肉真的有鮮雞味,連雞胸也不孩,真的美味!!金豬爸爸說碟底有點血水,應該真用上鮮雞哩!一大隻雞最後只餘數件,馳名炸子雞真的不是浪得虛名呀!

鳳城炒飯材料跟平時的揚州炒飯類似,不過蝦仁是大大隻又爽口的貨色,當然優勝很多!!炒飯略為濕了一點,要是可以乾身一點,飯身再挺身一點就太好了!小時候在銅鑼灣鳳城吃過的炒飯是極為美味的,這裡的好像還欠了一點點。

西米焗布甸由風趣的部長拿來,還說要不插支蠟燭唱生日歌?!我跟姑姐hon對焗焦了的布甸虎視眈眈,幸好也被我們瓜分了兩碗充滿焦香的布甸
西米布甸本身軟軟滑滑,吃來有點蛋香,西米軟軟糥糥的多了趙頭,最底的蓮蓉滑溜甜美,雖然甜度稍高,但甜品不甜那會好吃?這個著名甜品也為我們的中秋團圓飯,劃上甜美的句號。

鮮果拼盤的西瓜和哈蜜瓜也很香甜,吃了那麼多香口食物後來幾片西瓜清熱一下,實在超棒!

以食物質素來說,真的很不錯,每道餸菜也是很美味,只是自己小時候常在銅鑼灣老店吃飯,印象中的味道是更為出色,所以對其他鳳城也有著較高要求,今次只算合格。另外上菜時間真的要改進,相隔快一小時才上第二道菜,少點耐性也不行!!雖然侍應們也落力地幫忙追單,但要追2-3次真的說不過去......而且餐具的衛生店方也要檢討一下,雪白餐具分別出現污漬和異物要更換,店方也不希望再來一次中毒事件吧?!

有機會希望試試飲茶,看看其點心質素。
鍋貼大明蝦
  • 炸子雞
  • 焗西米布甸
  • 煎焗啜魚身
2008-06-24 6 瀏覽
22/6/2008 早早上10時半~3個人訓醒去左飲茶, 因為之前有朋友介紹ok~搭的士黎食3個人叫左12碟, 呢道星期六及日全日大, 中, 小點一律$9.8食物整體上唔錯, 有幾樣我覺得值得推介伯爵奶皇包~ 個包好鬆軟, 奶皇好香~正(我地叫左2個)鳳爪排骨飯~ 排骨好多, 而且好肥美, 飯唔會太濕杞子菊花糕~清香的菊花味, 唔會太甜, 夠凍埋單12碟都係 150左右
22/6/2008 早

食物整體上唔錯, 有幾樣我覺得值得推介
伯爵奶皇包~ 個包好鬆軟, 奶皇好香~正(我地叫左2個)
鳳爪排骨飯~ 排骨好多, 而且好肥美, 飯唔會太濕
杞子菊花糕~清香的菊花味, 唔會太甜, 夠凍

埋單12碟都係 150左右
  • 伯爵奶皇包
  • 鳳爪排骨飯
  • 杞子菊花糕
2008-03-13 5 瀏覽
這間老店唔係唔好,但只適宜久不久才光顧一次。原因是現在連菜牌也欠奉,只得那兩三張過膠單張,選擇真的非常非常有限。那些地道的招牌算做得唔錯:窩貼明蝦($108) :蝦肉鮮夾爽,多士鬆脆香口,可惜一大碟只得十件,一個人都可以吃清。大良炒鮮奶:仍有水準,只是比以前份量略少。炸子雞:照例皮脆肉滑有雞味,鹹度適中。可能太搶手,每次點此菜均要追單追到一吐氣才上枱,要半隻又話要等有其他客要埋另一半才斬喎;今次要全隻又比鄰座的半隻遲了近半小時! 次次要攪到部長入廚房親自拿出來…野雞卷:唔怕油膩可以一試。燒腩仔: 出乎意料之外的好。义燒: 好惹味,肥瘦度適中。味道合格,但若叫人每次都只是圍繞呢幾度菜(最多加埋個炒桂魚、蜆芥鯪魚球、焗布甸),幾好食都係假喇。

大良炒鮮奶:仍有水準,只是比以前份量略少。

野雞卷:唔怕油膩可以一試。

燒腩仔: 出乎意料之外的好。

义燒: 好惹味,肥瘦度適中。

2008-01-25 4 瀏覽
2July2007 1325本來想休息一下,但老爸要同細佬飲茶,叫埋我一齊。要選擇坐得舒服,近近地搭車地方就來這裡,等左一輪就入左房裡面,傾計唔駛大大聲都聽到。點了幾款點心,包括半湯餃,蝦餃燒賣,及一碟素菜炒麵。半湯餃係用點心籠上的一種,每籠只係有兩隻,裡面的湯不算熱,有點失望。其餘兩款亦冇什麼好或差可這。至於素菜炒麵,麵炸成一餅,然後淋上由生抽開成的獻汁,至於主角為紅燈籠椒、黃燈籠椒、秀珍菇、冬菇、草菇及菜頭等等,但求清清的可以食飽。埋單連加一及tips,為140蚊,幾抵食,所以從內心發出一個笑臉。
2July2007 1325

點了幾款點心,包括半湯餃,蝦餃燒賣,及一碟素菜炒麵。

2007-11-25 19 瀏覽
蒜子沉菠菜--蒜子俾得太少,菠菜老炸子雞(半隻)--雖然皮夠脆,但係肉淡已無味(點做招牌菜呀)炸蟹蚶--蝦膠都算OK,中間隻蟹蚶又亁又鞋,最重要係冇味
蒜子沉菠菜--蒜子俾得太少,菠菜老

炸蟹蚶--蝦膠都算OK,中間隻蟹蚶又亁又鞋,最重要係冇味
2007-08-30 7 瀏覽
20070830約了朋友一行四人中午飲茶,早過一點鐘的話就幾乎不用等位,菜上得也快。不過出現錯單,落了潮州炒飯,來的是揚州炒飯,說去換結果又被告知售罄,結果要轉過另一款,可能中午始終人多忙亂吧。比較特別的是鮮蝦春捲,幾好味;叉燒蠻出色,肥瘦搭配適中,很香甜;蝦餃、燒賣、蘿蔔糕、潮州粉果、福建炒飯等就屬於正常;奶黃包不太好,味道有點假。總的來說不算突出,地方又有些逼仄,所以就覺得70元有點貴……這一區許多茶樓都收得到這個價,有些似乎味道還好些喔~
20070830

2007-08-19 8 瀏覽
對於我這個打字白痴來說,連打三篇食評實在匪夷所思,但又不吐不快,長話短說;點了----什錦迷你冬瓜盅----打開蓋雞湯香味濃郁、鮮竹牛肉球----正常、灌湯餃----回味無窮、炸粉果----特別必試、雞球大飽----正常、高湯腐皮----腐皮太少,有些失望、順德醬汁蒸魚雲----正,肉厚滋味、蝦子柚皮----蝦子少,柚皮不夠淋;服務一般,尚可接受。原來星期六、日及假期,大、中、小點$9‧80,最後結算$165,滿意。
2007-07-16 11 瀏覽
朋友約今日黎食晚飯, 原本有4個人, 其中一人有事唔黎得, 攪到三缺一. 叫唔到多o的.我地叫左:1. 脆皮炸子雞雞肉很嫩, 雞皮也夠脆, 只是略為多油, 朋友說北角的店更好吃, 亦不太油2. 炸鮮奶原本叫炒鮮奶的, 但侍應說有炸鮮奶供應, 說這平時是要預訂的, 便試一試. 一吃果然外脆內軟, 裡面的鮮奶仍然很滑, 很難想像是如何炸得剛剛好.3. 窩貼大明蝦蝦肉新鮮爽脆, 只是麵包也是太油4. 莧菜前三味都係炸, 叫碟菜平衡返5. 合桃糊這是飯後奉送的甜品, 但一點也不馬虎. 初嘗第一口已感覺到很香合桃味, 特別喜歡混有細細的合桃粒, 很有自家製造的感覺. 這碗合桃糊比一般糖水鋪更好食.6. 燒腩仔又一味脆扑扑的小食, 尚算可口總結: 今日食左好多油, 每樣菜都很好吃, 值得下次再來.

1. 脆皮炸子雞

2. 炸鮮奶

3. 窩貼大明蝦

蝦肉新鮮爽脆, 只是麵包也是太油

4. 莧菜

前三味都係炸, 叫碟菜平衡返

5. 合桃糊

6. 燒腩仔

又一味脆扑扑的小食, 尚算可口

總結: 今日食左好多油, 每樣菜都很好吃, 值得下次再來.
2007-05-15 11 瀏覽
祖母乃順德人, 適逢媽媽節, 就做個孝順孫, 請她老人家吃吃她的家鄉菜吧.七時到達酒樓, 離遠已看到人山人海的人龍, 有老有嫩的, 可見一眾媽媽於子孫心中的地位.訂了座也要等半句小時才能入席, 大概非熟客關係吧. 有太多的食客等候, 門口的接待員也顯得有點火.點了個四人餐, 有雞炖鮑翅仔, 脆皮炸子雞, 窩貼大明蝦, 上湯浸芥膽, 西蘭花石斑球, 楊州炒飯. 另外還點了母親大人最愛的燒腩仔.雞炖鮑翅仔, 以這個套餐的價錢, 合理地找到悉數的翅, 雞湯味亦很濃, 還能找到一只烏雞腿, 有點意想不到. 可惜樓面太忙, 要自己落手落腳添湯.脆皮炸子雞, 雞很嫩, 包括雞胸的位置, 應該不是冰鮮雞. 皮亦很脆, 一向不吃雞皮的我也有點心動把它吃下.窩貼大明蝦, 是香口的菜式, 面的蝦也算爽口, 可惜底下的麵包過油, 也多了有點膩.上湯浸芥膽, 原以為比較清淡, 但所謂的上湯竟是濃濃的芡汁, 如果換作清湯會醒胃一點.西蘭花石斑球, 石斑球老了一點, 西蘭花則不過不失, 然而好像放了味精.楊州炒飯, 炒出來有點黑, 是過了火喉吧. 然而也相當足料, 蝦, 叉燒堆滿一碟.另外點的燒腩仔, 肥瘦適中,

另外點的燒腩仔, 肥瘦適中, 吃下也不覺太膩, 難怪屬媽媽指定菜式.

也許今天實在太忙碌了, 吵吵鬧鬧的, 菜上得很急, 樓面亦很逼, 還是閒日好一點. 就像回鄉那樣, 也不要等長假期.