2023-11-24 59 瀏覽
放工近近地搵間上海舖食下😁個舖位換左幾次都係做上海野,而家呢間叫鳥巢🐤🌟上海排骨湯麵🌟上海排骨炸粉都幾薄,熱辣辣,成塊豪大大咁大塊呀~湯麵個湯底都幾清,唔算咸。🍜🌟上湯小籠包🌟4大粒,一個人既晚餐黎講都幾豐富😂🌟熱豆漿🌟野飲揀左豆漿🥛,黃豆味都重👍➡️店舖裝修都算寬敞,多數以卡位為主,2個人坐好寬敞📝禾輋商場都有唔少食肆呀,有間上海舖對我黎講真係恩物,事關我太鍾意食小籠包😂
放工近近地搵間上海舖食下😁
個舖位換左幾次都係做上海野,而家呢間叫鳥巢🐤

🌟上海排骨湯麵🌟
上海排骨炸粉都幾薄,熱辣辣,成塊豪大大咁大塊呀~
湯麵個湯底都幾清,唔算咸。🍜

🌟上湯小籠包🌟
4大粒,一個人既晚餐黎講都幾豐富😂

🌟熱豆漿🌟
野飲揀左豆漿🥛,黃豆味都重👍

➡️店舖裝修都算寬敞,多數以卡位為主,2個人坐好寬敞
2023-11-23 53 瀏覽
鳥巢沙田德厚街3號禾輋廣場2樓210A號舖咁啱嚟到沙田禾輋廣場,仲要撞到舊同學, 傾開佢介紹一間新餐廳,相請不如偶遇,我哋一齊去試下先。😃上海酸辣湯酸辣湯的配料夠新鮮,有瘦肉、筍絲、木耳、冬菇、乾豆腐,酸辣度剛剛好,湯底有層次,好豐富。😋黑松露冬菇包冬菇包口感鬆軟,在烹調的過程中,外層膨脹得像個冬菇,黑松露餡料香氣四溢,大廚好有心思,連個冬菇定都整埋,有驚喜。😍幹鍋套餐香辣田雞青口肥腸配絲苗白飯這道菜已經好耐沒有試了,因為處理得好的餐廳不多,大廚推薦,果然沒有令我失望。田雞肉夠鮮甜,青口鮮味十足,肥腸口感煙韌,配料炒得夠香,除咗辣椒乾全部畀我食曬,醬汁夠醒胃,白飯煙韌有飯香。🤤凍檸茶茶膽香濃,檸檬新鮮,我飲走甜都好舒暢。☺鳥巢 食材新鮮,沒有味精,侍應服務態度好,回頭率高。😎
鳥巢

沙田德厚街3號禾輋廣場2樓210A號舖

上海酸辣湯

黑松露冬菇包

幹鍋套餐
香辣田雞青口肥腸配絲苗白飯

凍檸茶

茶膽香濃,檸檬新鮮,我飲走甜都好舒暢。☺

鳥巢 食材新鮮,沒有味精,侍應服務態度好,回頭率高。😎
2023-11-22
2023-11-22 50 瀏覽
鳥巢 (沙田)松子糖醋東海小黃魚🐟🐟小黃魚鮮嫩多汁,搭配松子的香脆口感和糖醋的酸甜味道😘😘炸魚鬆脆👍👍上海火腿津白🥬🥬上海火腿和津白鮮甜❤️❤️口感豐富多樣,津白爽脆🥰黑金流沙包流沙包外皮黑色,內部是流動的芝麻餡,質地綿軟,每一口咬下去,餡料的香甜😊😊酸辣湯酸酸甜甜😘餐廳的環境也相當舒適,裝潢雅緻,氛圍溫馨,讓人感到放鬆和愉悅👍👍沙田德厚街3號禾輋廣場2樓210A號舖整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:4/5
鳥巢 (沙田)

松子糖醋東海小黃魚🐟🐟

上海火腿津白🥬🥬
上海火腿和津白鮮甜❤️❤️口感豐富多樣,津白爽脆🥰

黑金流沙包

酸辣湯
酸酸甜甜😘

沙田德厚街3號禾輋廣場2樓210A號舖

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:4/5
抵食:4/5
屋企人之前去呢間餐廳食過午餐覺得幾抵食,所以今次去試埋晚餐。我哋三個人叫咗一個二人套餐外加一份京式牛肉包套餐入面包左四個小籠包然後我哋揀咗兩個小食(花雕醉雞同雞絲粉皮)主菜都有兩個,我哋揀咗酸菜炒腩片同埋蔥油雞蔬菜就揀咗四季豆仲包咗兩杯飲品同兩碗白飯其實佢每樣嘢都好大份,所以我覺得三個人其實啱啱好我本身唔係太鍾意食小籠包但係我覺得佢個小籠包真係幾好食個皮唔會厚但係亦都有肉汁反而我哋另外加嗰個牛肉包我就覺得麻麻地四季豆同炒腩片都正常又大份反而個蔥油雞佢係凍凍地因為我識開熱食,所以我就覺得有少少怪怪地整體而言其實我覺得都真係幾唔錯環境都算舒適可能係因為新開我哋走嘅時候老闆都有問我哋覺得有啲咩可以改進態度好誠懇希望佢可以做得長☺️☺️☺️

我哋三個人叫咗一個二人套餐外加一份京式牛肉包
套餐入面包左四個小籠包
然後我哋揀咗兩個小食(花雕醉雞同雞絲粉皮)
主菜都有兩個,我哋揀咗酸菜炒腩片同埋蔥油雞
蔬菜就揀咗四季豆
仲包咗兩杯飲品同兩碗白飯

其實佢每樣嘢都好大份,所以我覺得三個人其實啱啱好
我本身唔係太鍾意食小籠包
但係我覺得佢個小籠包真係幾好食
個皮唔會厚但係亦都有肉汁
反而我哋另外加嗰個牛肉包我就覺得麻麻地

四季豆同炒腩片都正常又大份
反而個蔥油雞佢係凍凍地
因為我識開熱食,所以我就覺得有少少怪怪地

整體而言其實我覺得都真係幾唔錯
酸菜炒腩片
花雕醉雞
  • 小籠包
2023-10-23 305 瀏覽
上手~(大集團期下的)~"龍門一番"川滬上海菜未做滿一年就黯然離去(雖然味道唔錯,但食物又少又要加一😑),轉了手比藍鳥葡國餐廳附屬,開了都係上海菜,叫鳥巢~7/10,試業後幾日,同阿媽嚟個晚餐,餐廳基本無乜大裝修,原用番上手嘅枱櫈同深綠色嘅碟~不嬲至愛上海菜,今晚試吓~~上海排骨湯麵~阿媽話湯,麵,好食,排骨亦好熱脆,好好味~招牌糖醋排骨(例)~酸甜度啱啱好,值得推介上海粗炒~阿媽話佢落咗啲麻油去炒,仲味道都係唔夠兼油膩咗少少上湯小籠包x2~基本無得輸啦,但嫌佢個醋唔好味生煎窩貼~形狀比較細隻,但都好好食,食時小心熱同小心一咬飛汁~豆沙窩餅~好食,但我連同其他食物一同上,下一次可以飯後才叫,可保持熱香脆~

不嬲至愛上海菜,今晚試吓~~

上海排骨湯麵~
阿媽話湯,麵,好食,排骨亦好熱脆,好好味~

招牌糖醋排骨(例)~
酸甜度啱啱好,值得推介

上海粗炒~
阿媽話佢落咗啲麻油去炒,仲味道都係唔夠兼油膩咗少少

上湯小籠包x2~
基本無得輸啦,但嫌佢個醋唔好味

生煎窩貼~
形狀比較細隻,但都好好食,食時小心熱同小心一咬飛汁
~

豆沙窩餅~
招牌糖醋排骨(例)
2023-10-07
招牌糖醋排骨(例)
  • 招牌糖醋排骨