2023-04-18 37 瀏覽
已經很久沒有吃鐵板燒了,今天和朋友到尖東一家鐵板燒餐廳,餐廳以黑色風格為主,環境安靜舒服,除了鐵板燒之外還有壽司omakase和日本料理,食物選擇很豐富💕,師傅的服務態度很好🫶✨鱈場蟹腳壽司這款壽司由北海道蟹腳和日本大米🇯🇵組成,蟹腳份量多,蟹肉很鮮美多汁,米飯比例不算多,能吃出蟹肉的滋味,讓人好滿足!✨燒豬仔髀來到這裡怎麼能不試一下燒烤呢🔥?燒烤的時候已經聞到濃烈香味,師傅將它燒到外皮焦脆內裡鮮嫩多汁,一口咬下去都是滿滿的油香味和大口吃肉的滿足感😆✨鯛魚壽司 赤貝壽司 赤身壽司🍣我們還點了一些壽司🍣,用料十分新鮮鯛魚片被切得很薄,一吃下去整塊壽司像化在嘴裡,十分鮮甜,而赤貝壽司則是厚身肥美,爽脆至極,師傅的刀工細膩,切成片片花紋方便食用又美觀,赤身壽司油脂感豐富,魚鮮味最重,整體感覺很不錯~

✨鱈場蟹腳壽司

✨燒豬仔髀

✨鯛魚壽司
赤貝壽司
赤身壽司🍣
2023-04-14 36 瀏覽
鱘昧 (尖沙咀)去左日式餐廳 鱘昧 ❤️❤️日式咖喱豬扒飯🍛🍛以豬肉扒和咖喱飯為主,配上紅蘿蔔🥕和薯仔🥔,味道鮮美,香氣撲鼻🥰🥰豬肉扒煎得岩岩,肉質鮮嫩多汁😋😋口感正👏👏濃郁的咖喱香氣,好好食⭐️⭐️擺盤精美,一定要試😍😍串燒燒蝦竹籤串起的燒蝦,鐵板燒,好惹味❤️❤️外皮微焦,內裡軟嫩,鮮甜美味🤩🤩燒蝦的肉質鮮嫩,入口即化🦐🦐石窩窩蛋牛肉飯🥘🥘窩蛋和牛肉份量多☺️☺️加埋青椒🫑、洋蔥🧅,味道豐富😍😍濃濃的雞蛋味🥚🥚牛肉也非常鮮嫩多汁🍖🍖推介👍👍餐廳的環境都好舒服,可以同朋友聚一聚🥰🥰地址:尖沙咀科學館道14號新文華中心1樓155-156號舖整體評分:4/5味道:4/5環境:5/5抵食:4/5
鱘昧 (尖沙咀)

去左日式餐廳 鱘昧 ❤️❤️

日式咖喱豬扒飯🍛🍛

串燒燒蝦

石窩窩蛋牛肉飯🥘🥘

餐廳的環境都好舒服,可以同朋友聚一聚🥰🥰

地址:尖沙咀科學館道14號新文華中心1樓155-156號舖

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:5/5
抵食:4/5
2023-04-13 24 瀏覽
預約左呢個omakase一段時間,終於都黎試到佢啦!道道菜式都好新鮮、精緻,望住師傅整呢件事好賞心悅目😍煙薰鰤魚:呢道菜風味幾獨特,散發住幾濃郁既煙燻味!食落鰤魚肉質好鮮嫩多汁,表面均勻咁覆蓋著煙燻既痕跡。海膽三文魚子飯:一道用左珍貴食材既料理,海膽同三文魚子一齊食,個味道好豐富、有層次。海膽好鮮、而三文魚子帶咸香,連埋珍珠米落肚,一流呀!海膽黑魚子壽司:海膽黑魚子一食就覺得好夾,海膽濃郁既鮮味,再連埋咸鮮既黑魚子,入口即融,好難忘!食完,個黑魚子既咸香味都仲留係口腔到!

2023-04-13 26 瀏覽
尖東呢間鐵板橈小店走精緻高質食材路線。昏暗的環境加上足夠的空間,營造出私房菜的格調。看著廚師在你面前慢慢製作食材,吃的是食物也是氣氛。 🧈焦糖玉子燒自己一直鍾意食玉子燒,因為甜甜地嘅蛋香往往係最好嘅開胃菜。師傅在玉子上放上白糖再用火槍燒至焦糖脆面,讓玉子燒變得更甜更香,頗有心思。 鐵板澳洲鮑魚 時令鮑魚好新鮮,師傅煎鮑魚的過程中已經聞到濃郁香味,而鮑魚亦煎得不過火,切片上碟後每片都保留到其彈牙口感和鮮味,讚。 🐽煙燻豚肉 來到也想試試鐵板燒肉。豚肉口感嫩滑,經過煙燻後肉味更濃郁,亦帶著煙燻獨有的味道;同樣燒過的翠肉瓜吃起來仍然多汁,可以中和豚肉的油膩。 🐟魚子醬迷你丼物 作為飯面愛好者,每次吃日本菜都總想吃點暖胃的碳化合物作結,所以刺身丼最啱我。餐廳有三款魚子醬迷你丼,包括迷你魚子醬拖羅茸丼、迷你魚子醬海膽丼,以及迷你魚子醬白蝦丼,雖然每款價錢都不算平,但每碗上面的魚子醬用料十足,食完感覺好難忘,好適合週年紀念。 今次先淺嘗,但以質素而言,性價比都高,希望有機會再去。

🧈焦糖玉子燒

鐵板澳洲鮑魚

🐽煙燻豚肉

🐟魚子醬迷你丼物

今次先淺嘗,但以質素而言,性價比都高,希望有機會再去。
原來尖沙咀新文華中心1樓有呢間高級日本菜鱘昧,有定食、omakase、鐵板燒揀,款式都幾多,午餐可選燒魚、壽喜燒、鰻魚、吉列豬扒、豚肉鍋等,價錢唔會好貴,$78起.三色迷你丼一次過滿足晒三個願望🤣海膽真係好好味,好鮮甜,三層配搭,口感勁豐富,吞拿魚蓉份量都好多,食完三碗覺得好滿足深池當造時節,肉質鮮嫩肥美,油脂非常厚,魚油甘香細膩,真係好正❤️活北寄貝肉質爽口,肥美厚實,可以加埋食用花一齊食👍🏻

活北寄貝肉質爽口,肥美厚實,可以加埋食用花一齊食👍🏻
2023-04-12
這間餐廳我已經收藏很久了今天終於相約朋友來這裏吃生日飯想不到味道真的蠻不錯〰︎✍🏻💭真心不騙的食評✎ A4宮崎和牛壽司肉質鮮美 口感豐富牛肉入口即化 果然真的是A4和牛片帶有豐富的脂肪 濃郁的肉汁滋味令人回味無窮推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎ 刺身三點這道刺身菜式包含三種不同的生魚片都是時令的 天天不同保證吃到最新鮮的生魚片我個人建議大家不要點醬油 這樣更加能夠吃到魚的鮮味推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎蒲燒鰻魚飯 鰻魚肉質鮮嫩 入口即化 非常美味搭配上蒲燒醬汁更是更上一層樓經過燒製的鰻魚更加香口推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

這間餐廳我已經收藏很久了

搭配上蒲燒醬汁更是更上一層樓
經過燒製的鰻魚更加香口

2023-04-11
2023-04-13 20 瀏覽
🐮牛肉火鍋呢個鍋絕對係comfort food 食完一煲真係暖笠笠壽喜燒醬汁鹹鹹甜甜平衡得好好 唔會話好肥膩上嘅時候雖然牛肉已經喺入面但都係粉粉嫩嫩唔會熟咗牛肉肉質軟滑帶少少肥膏一啲都唔難咬而且份量唔少超級滿足!配料有青蔥 京蔥 冬菇 紅蘿蔔 豆腐磚 其中最鍾意冬菇同埋豆腐磚兩樣都係軟綿綿索哂個醬汁🍣大拖羅廚師會喺切之前原舊show俾你睇 超級有架勢😆見到顏色紅潤有光澤 油脂分佈都好好大拖羅係吞拿魚腹部比較前嘅位置 所以油脂感超豐富入口即化魚油味超級突出又濃郁 超鐘意可以坐喺個大鐵板前面可以望著烹調過程之餘又可以同師傅交流成餐飯好味又高cp值👍🏻
牛肉火鍋
🐮牛肉火鍋
呢個鍋絕對係comfort food 食完一煲真係暖笠笠
壽喜燒醬汁鹹鹹甜甜平衡得好好 唔會話好肥膩

上嘅時候雖然牛肉已經喺入面但都係粉粉嫩嫩唔會熟咗
牛肉肉質軟滑帶少少肥膏一啲都唔難咬
而且份量唔少超級滿足!
配料有青蔥 京蔥 冬菇 紅蘿蔔 豆腐磚

成餐飯好味又高cp值👍🏻
牛肉火鍋
大拖羅
鐵板燒
簡簡單單又一餐今次交俾呢間廚師發辦依架好多omakase 平有平食 ,價格就因人而異呢間質素對得住個價-西京銀雪魚 無乜骨既魚已經令我加好多分香香脆口配埋個醬如果配埋日本酒 大滿足啦🫰🏻🤤前菜/小食 都夠開心北寄貝刺身靚靚擺盤,賞心悅目肥厚鮮美,特別既清甜🥰刺身盛(2)刺身多款選擇,款款新鮮上乘減緊肥既我 平時都多數以刺身當一餐卡路里比起一般食物低最重要係我好鐘意日本菜😂😂當然都有其他野點左不過食完完記得影所以得返呢三張🫠🫠
簡簡單單又一餐
今次交俾呢間廚師發辦
依架好多omakase
平有平食 ,價格就因人而異
呢間質素對得住個價

西京銀雪魚
無乜骨既魚已經令我加好多分
香香脆口配埋個醬
如果配埋日本酒 大滿足啦🫰🏻🤤
前菜/小食 都夠開心

北寄貝刺身
靚靚擺盤,賞心悅目
肥厚鮮美,特別既清甜🥰

刺身盛(2)
刺身多款選擇,款款新鮮上乘
減緊肥既我 平時都多數以刺身當一餐
卡路里比起一般食物低
最重要係我好鐘意日本菜😂😂
當然都有其他野點左
不過食完完記得影
所以得返呢三張🫠🫠

位於尖東附近,新文華中心內有間主打日本鐵板餐廳-「鱘味」非常有格調,以黑色型格風為主題私隱度高。而店員亦細心服務,貼心招呼。估唔到鐵板燒食材新鮮,師傅功夫手勢好外,當中嘅刺身壽司都非常出色😋✨有驚喜~醉酒牡丹蝦牡丹蝦新鮮肉質爽嫩,而且微微帶有酒香🦐,非常香口。比平時普通淨牡丹蝦感覺更有層次!魷魚壽司魷魚新鮮🦑,有咬口。而壽司飯分量不大不少,剛剛好。壽司飯帶少少醋味唔會搶過魷魚刺身嘅新鮮。鮮帶子刺身擺盤精美,帶子刺身同樣新鮮,而且有一定厚度!一件上面加上魚子更添海水味!另一件加上新鮮海膽,入口即溶鮮味十足✨,令帶子本體質素😋更上一層樓!

醉酒牡丹蝦

魷魚壽司

鮮帶子刺身

2023-04-11 20 瀏覽
開心大發現啊!竟然比我發現到一間隱世日本壽司點!雖然我平日都好多時會係呢個區搵食不過都真係第一次發現有呢間餐廳,可能真係因為係1樓,不過亦因為可能係1樓所以d舖租先冇咁貴,成本留返放攞優質材料到!呢到裝修高貴優雅,黑銀色為主,除左壽司,都有鐵板燒。我今次就食壽司,因為太耐冇去日本,太懷念啦。呢到d師傅好好人,好健談,介紹咗唔少新知識俾我,我亦都試咗好多之前冇試過嘅壽司,成個感覺覺得好新鮮!其中三樣我覺得最好食嘅,就係腦天壽司,蜜柑鯛壽司同壽司三點!師傅教我要食得夠刁鑽同矜貴,就要食腦天!佢其實係吞拿魚頭頂嘅一舊肉,一條吞拿魚先得兩片,絕對好矜貴!佢個口感係多油,重脂肪,好軟滑,冇乜筋,所以魚味勁濃!我覺得仲好味過大toro! 蜜柑鯛壽司我之前喺另一間度已經試過,但係呢間我覺得個蜜柑味更加之濃,更加好食!壽司三點就每件都好新鮮,原全冇腥味、有彈性!我下次一定要試埋個鐵板燒!一人lunch set都只係$288,感覺都應該好食!

呢到裝修高貴優雅,黑銀色為主,除左壽司,都有鐵板燒。我今次就食壽司,因為太耐冇去日本,太懷念啦。呢到d師傅好好人,好健談,介紹咗唔少新知識俾我,我亦都試咗好多之前冇試過嘅壽司,成個感覺覺得好新鮮!其中三樣我覺得最好食嘅,就係腦天壽司,蜜柑鯛壽司壽司三點!

2023-04-06 30 瀏覽
有老闆萬歲食鐵板燒就梗係要試新嘢,就近揀咗係尖東呢一間餐廳。餐廳唔係特別大,但係都算靜,啱晒幾個人吹下水。由於先飲酒,所以坐係壽司枱。一人一個拖羅赤身刺身手卷,乾一乾杯先。師傅即叫即做,食落口時塊紫菜仲脆嘅。一輪壽司之後,老闆話要食熱野,就大夥人轉到鐵板枱,食埋個超正嘅拖羅黑魚子迷你丼就開始食鉄板燒。食咗啲海鮮、羊架,但我覺得最正嘅係紅燒鰻魚,一客8件,我自己都食咗4件。最後見老闆埋單太約一千到一個人,大部分都係酒嘅錢。

最後見老闆埋單太約一千到一個人,大部分都係酒嘅錢。
  • 紅燒鰻魚
2023-04-06 21 瀏覽
位於尖東既鱘昧,裝修以黑色為主,幾有格調。環境舒服,店員又好友善~食物多元化,主打鐵板燒,仲有鍋丼、串燒、壽司、刺身及omakase。今日同朋友黎到係想食刺身同壽司,留返下次再試下鐵板燒~——-介紹其中幾款推薦菜式|北寄貝刺身好新鮮鮮甜,肉質爽口唔韌。我地encore左兩份|北海道海膽味道濃郁,口感好幼滑~ 食到有海水既鮮味|鮮帶子壽司帶子大大粒,肉質夠厚。食落口好滿足仲有試左幾款其他壽司同刺身,整體水準都幾高,食材新鮮!係尖東又多個日本菜既好選擇!

食物多元化,主打鐵板燒,仲有鍋丼、串燒、壽司刺身及omakase。今日同朋友黎到係想食刺身壽司,留返下次再試下鐵板燒~

——-
介紹其中幾款推薦菜式

|北寄貝刺身
好新鮮鮮甜,肉質爽口唔韌。我地encore左兩份

|北海道海膽
味道濃郁,口感好幼滑~ 食到有海水既鮮味

|鮮帶子壽司
帶子大大粒,肉質夠厚。食落口好滿足

仲有試左幾款其他壽司刺身,整體水準都幾高,食材新鮮!係尖東又多個日本菜既好選擇!
2023-04-06 17 瀏覽
好耐冇食過鐵板燒,朋友話想尖沙咀文華中心有間鐵板燒好似幾正,咁就去試吓,睇吓好唔好味,朋友冇介紹錯,味道相當唔錯!今次我哋主打食海鮮🦞類鐵板燒!鐵板龍蝦平時食龍蝦,次次都係食芝士焗龍蝦,原來鐵板龍蝦,都好食,啲龍蝦加咗啲牛油去炒,啖啖肉,又鮮甜,下次一定會encore。鐵板鮑魚好靚❤️呀,整埋啲乾花喺度伴碟,真係又睇得又食得啦,影相一流😜鮑魚夠大隻,又唔會煎到好似橡筋咁,淋得嚟又有咬口。炒生蠔因為朋友唔想食生嘅生蠔,佢淨係食熟蠔,唯有陪佢試吓,原來炒生蠔又有另一番風味,啲豪炒到啱啱好又唔會太熟,加埋啲洋蔥蒜頭一齊炒,又唔會太漏,值得一試。
今次我哋主打食海鮮🦞類鐵板燒!
鐵板龍蝦

鐵板鮑魚

炒生蠔

2023-04-06
2023-03-27 31 瀏覽
位於尖沙咀的鱘昧是一間以日式料理為主打的餐廳。餐廳的環境舒適,氣氛也很親切。在這裡,我品嚐了深海池魚壽司、秋刀魚壽司和刺身盛,這些都是餐廳的招牌菜。深海池魚壽司 推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟(5分滿分)深海池魚壽司的魚肉鮮美,口感爽滑,加上酸甜的醬汁,令人回味無窮。秋刀魚壽司推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟(5分滿分)秋刀魚壽司的魚肉則更為油膩,但仍然保持了鮮味,香氣四溢。刺身盛推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟(5分滿分)刺身盛的刺身選材新鮮,配上醬油和芥末,味道更是極佳,鮮甜美味,令人難以忘懷,好值得嗌。除了食物,餐廳的服務也值得一讚。服務員有禮貌、熱情和專業,讓人感到賓至如歸。此外,餐廳價格合理,如果你想要品嚐高質素的日式料理,鱘昧絕對是一個不錯的選擇。
位於尖沙咀的鱘昧是一間以日式料理為主打的餐廳。餐廳的環境舒適,氣氛也很親切。在這裡,我品嚐了深海池魚壽司、秋刀魚壽司刺身盛,這些都是餐廳的招牌菜。

深海池魚壽司 推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟(5分滿分)

秋刀魚壽司推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟(5分滿分)
秋刀魚壽司的魚肉則更為油膩,但仍然保持了鮮味,香氣四溢。

刺身盛推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟(5分滿分)

2023-03-27 32 瀏覽
今次同朋友嚟咗依間位於尖東嘅日本料理舖頭食嘢😗因為我哋當佢係食Tea所以就冇叫咁多嘢牛碢丼 牛肉外表煎到微微焦黃,內裹juicy,同時亦都配咗洋蔥同埋點綴嘅香蔥😗超級惹味🤩加上粒粒分明,軟硬適中嘅丼飯😚配上蛋黃令到味道更加有所昇華豚肉秋葵串🍢豚肉嘅油脂同肉汁包裹住都幾大舊嘅秋葵,以為加埋啲醬汁會好heavy,冇諗過又幾正😆銀鱈魚乾鱈魚絲同雞泡魚乾就食得多,第一次試銀鱈魚乾🤩事先烘過所以有小小脆,更香口😗再加上旁邊提供嘅美奶滋,可以話係飲酒必叫😍📍鱘昧地址:尖沙咀科學館道14號新文華中心1樓155-156號舖推薦:💛💛💛💛🤍#hkfoodie #hkfood #hkblog #likeforlikes #香港美食 #香港好去處 #香港食評 #尖沙咀美食 #九龍美食

牛碢丼

豚肉秋葵串🍢