2019-02-03 105 瀏覽
好耐冇行元朗最近經過西菁街發現開左間新日式放題餐廳有生蠔任食就衝左入去頭盤除左每人兩片大吞拿魚腩刺身仲可以揀波士頓龍蝦/牡丹蝦刺身/活赤貝刺身籠仔蒸活海鮮: 時令海鮮係托托蜆;肉厚鮮甜而且無沙蟹味噌松葉蟹肉釜飯: 釜飯係日本嘅傳統鍋飯;生米加蟹味噌湯同松葉蟹肉高壓蒸煮配搭飯素提鮮啱哂岩石燒安格斯牛小排/岩石燒黑毛豬五花腩: 安格斯牛肉味香濃加上牛小排油花均勻好正;五花腩肉層肥層瘦岩燒過更加油脂甘香好邪惡味噌甲羅燒/珍寶黃金蠔: 蟹膏加蟹肉釀喺松葉蟹蓋燒味道香濃;珍寶黃金蠔鋪滿芝士金黃焦香燒原條喜之次: 放題滿四位即送燒原條喜之次;喜之次屬日本貴價食材;魚肉細嫩略帶脂香刺身刺身總共十二款其中包括兩款生蠔;日本室津冰鮮生蠔蠔肉飽滿白滑而且肉質柔滑奶油感重;法國生蠔雖然蠔肉相對偏瘦但口感爽脆而且海水味濃壽司/卷物/手卷金箔三文魚壽司: 三文魚肥美加埋金箔勁奢華;碎蔥吞拿魚腩蓉壽司/吞拿魚腩蓉卷: 魚蓉色澤粉嫩口感軟綿;火炙三點盛(和牛/三文魚/鮮帶子): 上枱之後再用火槍喺碟底點火好特別;海膽手卷: 海膽質感綿密唔苦而且份量好足炸物/天婦羅/串燒/燒物明太子雞翼: 雞翼皮脆肉嫩加上明太子微辛

籠仔蒸活海鮮: 時令海鮮係托托蜆;肉厚鮮甜而且無沙

壽司/卷物/手卷

炸物/天婦羅/串燒/燒物

明太子雞翼: 雞翼皮脆肉嫩加上明太子微辛好惹味;日本蕃薯天婦羅: 蕃薯香甜漿粉夠薄唔膩;口燒牛舌心串: 牛舌肉質爽彈厚實;蒲燒鰻魚串: 魚肉肥厚略帶膠質加上醬汁微甜

一品料理

日式煎豚肉餃子: 餃子皮薄多汁而且餡料豐富;風香草燒羊架: 羊架肉質軟嫩唔臊;西京燒銀鱈魚: 銀鱈魚肉嫩滑而且油脂豐腴

鍋物

豆腐野菜鍋: 蔬菜菇菌種類唔少而且湯底濃郁好出色

甜品

甜品五款入面揀左雙重芒果脆脆杯、3.6牛乳奶凍、脆皮雙色雪糕波波(奇妙趣脆/榴槤)同人像咖啡;其中人像咖啡可以自己揀相印落咖啡表面好新奇

2019-01-29
  • 日本室津冰鮮生蠔
  • 法國生蠔
放題一般都係200至$300,呢間元朗放題連加一要$650一位真係第一次食。講真真係有啲唔捨得,但食左一次後發現一分錢 一分貨,食物水準絕對比酒店自助餐高。一開始會先上一次性頭盤,刺身我點了吞拿魚腩和牡丹蝦,我朋友就要龍蝦。牡丹蝦鮮甜爽口,之後我再點赤蝦,雖然都大隻,但就唔夠呢隻限量既咁鮮甜。吞拿魚腩油花好靚,呈現淡淡的粉紅色,非常肥美。放題食龍蝦真係第一次,爽口彈牙,完全不用點任何醬汁。蒸海鮮,雖然大大隻,但都唔會韌。岩石燒安格斯牛小排:其實可以點豬,但我同老公鍾意食牛,所以兩個點哂牛。我地果然無選錯,牛肉肥瘦均稱,牛味濃郁而唔會太肥膩,每邊煎15秒,加少少鹽就已經好夠味。味噌甲羅燒:由味噌、蟹膏、蟹肉調製而成,蟹味香濃,加埋米餅食就剛剛好。但食哂會太飽而減低戰鬥力,所以我只淺嚐了幾口。松葉蟹肉釜飯:真係原盅即煮,新鮮熱辣。飯上還鋪上飯素,侍應建議我們拌勻食,但我特登拎走d飯素。因為本身蟹已拆殼,蟹肉非常多,加埋本菇、蘿蔔絲已經非常鮮甜,我覺得飯素會奪走原有的鮮味。刺身:帶子大大粒,好鮮甜,一般放題係絕對食唔到。油甘魚超讚👍🏻👍🏻質素可與日本的餐廳媲美。我老公勁話好食。佢平時係唔會食

吞拿魚腩油花好靚,呈現淡淡的粉紅色,非常肥美。
放題食龍蝦真係第一次,爽口彈牙,完全不用點任何醬汁。
蒸海鮮,雖然大大隻,但都唔會韌。

刺身:帶子大大粒,好鮮甜,一般放題係絕對食唔到。

油甘魚超讚👍🏻👍🏻質素可與日本的餐廳媲美。我老公勁話好食。佢平時係唔會食,覺得一般餐廳既油甘魚淡而無味,但佢竟然食左4-5塊。

赤蝦:超大隻,當然唔夠頭盤既牡丹蝦鮮甜,但都好好味。

生蠔絕對係回本之作!日本蠔飽滿creamy,法國🇫🇷蠔爽口鮮甜,個人比較喜歡法國🇫🇷蠔。

銀雪魚西京燒:必點推介👍🏻平時買銀雪魚兩塊已經過百元,難得放題有得食,緊係唔放過。銀雪魚肉質結實唔鬆散。以白味噌醃製,甜甜地,好入味。

冰鎮溫室蜜糖苦瓜:未係其他餐廳食過,好有新鮮感。苦瓜唔算苦,加埋蜜糖食好爽甜。仲可以解渴和清一清喉嚨。

海膽手卷:海膽好新鮮完整,而且食到尾都仲有,非常足料。

甜品:可以每人點一客,但我地真係太飽,所以只點了牛奶布丁🍮。3.6牛奶🥛布丁香濃幼滑,士多啤梨上還有金箔做裝飾,超級豪華。
其實餐廳的食物,無論刺身壽司、小食、燒物都新鮮好味,而且質素好高。無奈胃只有一個,好多食物想試都試唔到,下次會再試下其他美食😋
2019-01-28
2019-02-01 136 瀏覽
今日中午行開元朗千色店附近,到了午飯時間咁search下openrice有什麼日本好嘢食咁就去咗鮮道樂,這間喺元朗 最貴嘅日本放題食好西此店樓底高,坐位闊落、開揚 裝修富有日本色彩上網睇啲網友話啲魚生新鮮,所以叫咗魚生丼,除咗魚生丼也有好多選擇海老海膽丼套餐食物上枱非常失望,得 一隻赤蝦、兩隻甜蝦 、一小撮蟹子一丁點海膽( 我以為最少都有兩片海膽)最激氣嘅事係啲飯,完全沒有黏性唔似一般嘅日本飯,反而好似啲炒飯咁~散佢嗰度做緊午餐第二位34蚊,如果一個人去食就好唔抵啦,兩個人食可以試下ps 魚生係新鮮嘅

咁就去咗鮮道樂,這間喺元朗 最貴嘅日本放題食好西

此店樓底高,坐位闊落、開揚 裝修富有日本色彩

海老海膽丼套餐

佢嗰度做緊午餐第二位34蚊,如果一個人去食就好唔抵啦,
兩個人食可以試下

ps 魚生係新鮮嘅
2019-02-01
2019-02-01 561 瀏覽
鮮道樂見到門面同佢既頭條就比佢吸引咗,門口有兩盞大燈籠,真係夠曬霸氣, 唔使講一睇就知道係食日式野啦。餐單好似報紙咁,簡單清楚。原來係間新開餐廳,餐廳裝潢漂亮,座位尚寬敞而且食物品種繁多,所以今晚要入去試試。 加上我都幾鍾意飲酒,而佢哋又可以紅白酒,sake,梅酒,hoegaarden生啤任飲, 啱我心意。頭盤真心讚, 大拖羅看似多筋,但入口即溶, 好似食雪花牛咁滑。 龍蝦大又味道鮮甜,魚生同刺身生蠔非常新鮮,加上熟食也很吸引,牡丹蝦非常爽甜, 魚生和吞拿魚腩夠晒肥美。岩石燒有兩款安格斯肉眼扒同埋黑毛豬扒,兩款肉類紋理分明,脂肪分佈平均,超美! 除著滋滋油香,用岩燒方式排去多餘油份,鼻仔搶住先吃(好香啊),入口牛肉味濃郁,黑毛豬咬落甘香,肉質Q彈濃郁! 唔點醬汁已經好Juicy。甲羅燒值得推介, 即係松葉蟹膏蟹肉蟹子,配埋米餅。口感十足,有又濃又滑嘅蟹味加上脆脆米餅,大減油膩感!當中有火焰三文魚,飛彈牛和鮮帶子。 呢個組合幾特別,侍應送到埋嚟會用火槍燒一燒個碟底部從而著火, 令到壽司可以保溫。蜜糖苦瓜真要試, 切到紙咁薄, 咬落清甜爽脆, 加埋蜜糖一啲苦味都冇。燒正宗銀鱈魚,出面好多地
鮮道樂

燒正宗銀鱈魚,出面好多地方都係用仿鱈魚,呢度係真鱈魚,味道完全不同架,銀雪魚煎完之後啲魚油出晒黎,好甘香, 雖然成條魚都係油,但係心理上都覺得好健康。

呢度竟然有得食多鱈魚乾和雞泡魚乾, 平時單點都唔平,呢度仲可以任食, 食多幾次真係補番數。

最後梗係留番個肚食黎甜品,一人選一款,咁至完美,個芒果杯啲果肉夠晒豐富,D脆脆真係夠晒香脆, 芒果鮮甜,再混合埋忌廉, 食完真係大滿足,值得推介。

由於食物多到食唔晒,好多美味的菜式也沒有點,整體服務食物質素都很高。
2019-01-31
2019-02-01 40 瀏覽
今晚為左同個好朋友補祝生日, 我就揀咗她最喜歡嘅日式放題。 聽聞呢間係新開嘅, 坐得舒適之餘食物質素仲好高, 今日呢啲特別日子梗係要食下啦。環境清幽寧靜, 感覺舒適。紙雨傘高高吊在半空, 好有特色。重量級嘅頭盤原來有咁多嘢食, 分別有牡丹蝦,吞拿魚腩刺身, 蒸花甲,燒松葉蟹蓋, 岩石燒安格斯牛小排和松葉蟹肉釜飯。 刺身冰凍新鮮,花甲夠嫩竟然一粒沙都冇。 蟹蓋燒得好香, 蟹膏豐富而且一啲都唔漏, 再配適量嘅米通,感覺好有新鮮感。 牛肉顏色鮮豔,肥瘦均勻, 入口即溶。 蟹肉飯用料十足 , 非常香口。食完個頭盤都已經醫咗一半肚。三文魚刺身和帶子都好厚切,老闆一啲都唔吝嗇,非常有口感。 牡丹蝦和甜蝦都比一般嘅大隻, 夠曬鮮甜。法國生蠔夠曬肥美, 即叫即開,水準好高, 仲可以無限叫。 食完呢啲都覺得已經番曬本了。魚籽壽司唔係周圍都有得食, 呢度竟然可以任食。 魚籽大大粒,魚汁豐富, 好有爆汁嘅感覺。食咗咁多肉,食番少少菜去平衡返先。 青瓜絲切得幼細,蟹柳絲又多,份量好多, 四個人食啱啱好。雪糕整得好精美,可見花咗唔少心思, 食完甜品真係非常飽,好滿足。餐牌好多日文字, 好似置身到日本咁, 有種好

環境清幽寧靜, 感覺舒適。

紙雨傘高高吊在半空, 好有特色。

餐牌好多日文字, 好似置身到日本咁, 有種好親切嘅感覺, 重質不重量, 一分錢一分貨,非常值得, 令人回味。
2019-01-30 44 瀏覽
聽人講,元朗新開的鮮道樂晚市放題不錯,但由於沒有時間的關係,唯有試吓午市定食吧!日式裝修設計,門口都好有特色!嘩!而家推出午市套餐第二位半價,太好了!有鍋物,魚生飯和定食!免加一之餘重可以無限添加飯和湯👍🏻👍🏻海老海膽丼!內裏有赤蝦,甜蝦,海膽,玉子和蟹籽!前菜是爽口苦瓜,酸酸甜甜帶甘苦,都幾特別,配上壽司飯一齊食都幾好味極上七色魚生丼!赤蝦鮮甜,海膽新鮮,帶子亦好大隻,每天都會因應貨源送上七款時令刺身!如果一大班人,book 昵間房環境都幾舒服!另外跟餐加$18可以整人像咖啡,都幾有趣!
日式裝修設計,門口都好有特色!
嘩!而家推出午市套餐第二位半價,太好了!
海老海膽丼!
內裏有赤蝦,甜蝦,海膽,玉子和蟹籽!
極上七色魚生丼!
如果一大班人,book 昵間房環境都幾舒服!
另外跟餐加$18可以整人像咖啡,都幾有趣!
身為九龍人嘅我, 真係覺得入元朗屯門就好似企鵝🐧大長征咁, 不過有元朗人帶路, 帶我去左一家提供長達5.5小時嘅日式放題店, 仲有一次性頭盤,限量送出derrr, 有海鮮、岩石燒肉、釜飯、生蠔等, 加上,平時日式放題有得食嘅刺身、壽司、卷物、天婦羅🍤、串燒、一品料理都有!☺️ 雖然價錢比平時嘅放題貴少少, 不過其實等於食自助餐嘅價錢, 而且食物質素完全符合性價比,絕對值得一試。👍🏾 餐廳裝潢花了不少心思呢!♥️ 天花板掛上日式嘅傘子, 加上牆上富日本風味嘅壁畫, 感覺身處於日本嘅居酒屋~🇯🇵 每位都會有以下頭盤: 大吞拿魚刺身(2切)豐潤甘香~☺️ 三文魚刺身(2切)厚切,食落魚油脂香,不錯吃! 法國生蠔(2隻)即叫即開,入口鮮甜又幾creamy,海水味適中 松葉蟹腳(2本)幾有鮮味,值得一試!👍🏾 再另外自選波士頓龍蝦(半隻)或牡丹蝦刺身或活赤貝刺身。 波士頓龍蝦(半隻) 幾大隻,又多膏,肉質鮮美有嚼勁! 牡丹蝦刺身個頭都唔細, 肉質爽彈,鮮甜味美! 籠仔蒸大蜆(1客) 因為無晒藍青口,所以轉左大蜆,🙊 無加任何調味,味道更原汁原味! 蜆肉都幾肥美,肉質鮮甜~ 蟹味
身為九龍人嘅我,
真係覺得入元朗屯門就好似企鵝🐧大長征咁,
不過有元朗人帶路,
帶我去左一家提供長達5.5小時嘅日式放題店,
仲有一次性頭盤,限量送出derrr,
有海鮮、岩石燒肉、釜飯、生蠔等,
加上,平時日式放題有得食嘅刺身壽司、卷物、天婦羅🍤、串燒、一品料理都有!☺️
雖然價錢比平時嘅放題貴少少,
不過其實等於食自助餐嘅價錢,
而且食物質素完全符合性價比,絕對值得一試。👍🏾
餐廳裝潢花了不少心思呢!♥️
天花板掛上日式嘅傘子,
加上牆上富日本風味嘅壁畫,
感覺身處於日本嘅居酒屋~🇯🇵
每位都會有以下頭盤:
再另外自選波士頓龍蝦(半隻)或牡丹蝦刺身或活赤貝刺身

波士頓龍蝦(半隻)
幾大隻,又多膏,肉質鮮美有嚼勁!
頭盤
牡丹蝦刺身個頭都唔細,
肉質爽彈,鮮甜味美!
頭盤
籠仔蒸大蜆(1客)
因為無晒藍青口,所以轉左大蜆,🙊
無加任何調味,味道更原汁原味!
蜆肉都幾肥美,肉質鮮甜~
籠仔蒸大蜆
蟹味噌原隻鮑魚釜飯(1客)
一打開釜飯嘅木蓋,已經聞到陣陣撲鼻香氣~
即時炆煮嘅釜飯,
木蓋讓木香滲入飯中,軟腍入味,又不失嚼勁,
仲有少許香脆帶韌嘅金黃飯焦,正!👍🏾
原隻鮮鮑魚鮮味十足,
加上不少蔬菜如紅蘿蔔絲、雜菇等,
口感和味道相當有層次!😋
岩石燒安格斯肉眼扒、黑豬毛豬扒
安格斯肉眼扒不會太肥或太瘦,
黑豬毛豬扒幾肥美,
帶獨一無二嘅榛果香味,濃郁且鮮嫩。
岩石燒安格斯肉眼扒、黑豬毛豬扒
小編最鐘意食味噌甲羅燒,
見到有得食,梗係要試下啦!😏
甲羅燒已預先燒好上枱,
配上鮮蟹肉,入口帶蟹膏香,口感豐富,蟹味又濃郁!

清酒煮大蜆
蜆幾大隻,肉質鮮味爽彈,
清酒味香又濃,加上蜆嘅鮮香,好味道啊!😋
清酒煮大蜆
生蠔、刺身梗係要無限追加啦!☺️
生蠔真係好鮮甜,真係要無限encore!
鮮帶子都幾大隻,
入口肥美creamy,清甜味美!
北寄貝爽口有嚼勁!
油甘魚厚切,魚油脂香,
油甘魚迷不可錯過!👍🏾😋
海膽手卷
手卷即叫即包,保證紫菜爽脆,
海膽新鮮,鮮甜味美!
串燒款式不多,
但質素和日本居酒屋一樣好水準!😎
蒲燒鰻魚串外皮燒至微脆,肉質嫩滑,
塗上香甜可口嘅蒲燒鰻魚汁,好味道!
蒲燒鰻魚串
厚燒牛舌心串都算厚切,
口感爽脆有嚼勁,香味醇厚!
厚燒牛舌心串
鹽燒雞中翼外皮燒得香脆,鹽燒味道剛好,
裡面的雞肉保持着嫩滑多汁。
鹽燒雞中翼
明太子雞翼
軟嫩嘅雞肉藏着微辣惹味嘅明太子,
明太子粒粒卜卜脆,很有趣的口感呢,正!😚
明太子雞翼
燒雞泡魚乾用秘製惹味汁烘乾,油脂清香,
用來做下酒小吃簡直一流啊!👍🏻
燒雞泡魚乾
芝士年糕外皮炸脆,裏面煙煙韌韌唧麻糬和芝士流心,正!
芝士年糕
貓山王炸彈即叫即炸,香脆可口,
貓山王榴槤香濃美味,
榴槤迷必試!😋
貓山王炸彈
大蝦天婦羅🍤炸皮薄而脆,
蝦肉爽彈,不錯吃!👍🏾
大蝦天婦羅
飲品方面,
基本的汽水、烏龍茶都有,
連人像咖啡☕️都有!
我整左我隻貓🐱嘅人像,
真係維肖維妙!
睇得又飲得,必試!👍🏾👍🏾👍🏾
人像咖啡
另外,啤酒、紅酒、梅酒、清酒🍶都是任飲的!
清酒仲要係用上菊正宗,清甜醇香!☺️
清酒
第一次見到奇異果味嘅Hoegaarden,
清爽口感,值得一試!
Kiwi Hoegaarden
呢到嘅甜品相當出色,每位限點一款。
小編就試左放題中比較少見嘅日式傳統甜品—日本紅豆蓉燒年糕,
燒年糕米香十足,加上香甜嘅紅豆蓉,再淋上煉奶,好有日本🇯🇵風味!
日本紅豆蓉燒年糕
鮮果雪糕窩夫
綠茶味雪糕配上窩夫,
旁邊還有鮮果伴碟,都算不錯。
鮮果雪糕窩夫
人像咖啡
清酒
Kiwi Hoegaarden
日本紅豆蓉燒年糕
人大咗之後已經好少會被食放題、任食韓燒等選擇打動,反而傾向花多一點,吃得好一點。這一次朋友相約我吃放題,鑑於對200來塊放題的素質抱有懷疑,在我堅持下我們選擇了這間價格還算比較貴的放題—鮮道樂,星期一至五成人價格$588。環境不算特別寬闊,但裝飾挺精緻的,滿滿東瀛風。點餐的Menu也十分特別,好像一份頭條日報似的,和外面放題不同的是,這裡並沒有一張張小紙給你剔喜歡的食物,而是選定了再跟店員說,而且像刺身這種,外面無論你寫多少,最後可能都是給你3~4片,但這裡卻在Menu寫明了只有三切,我覺得這種方式挺好的,起碼可以預計確實的份量。另外,這裡作為精緻放題,有一些比較高級的食物每個人只會有一份。固定的有吞拿魚腩刺身,另外每人可選擇牡丹蝦/活赤貝/龍蝦刺身。我和朋友各自點了一份活赤貝和牡丹蝦。拖羅肥得徹底,魚油入口即化,唯一要講就係帶有少少筋。而我的牡丹蝦,尺寸大到可以遮住坐我對面的朋友,肉質非常甜美,蝦膏豐腴甘香。放題每人會有一客甲羅燒或黃金燒蠔,我選了甲羅燒,賣相不太漂亮呢(顏色有點深😂)。但份量十足,蟹膏鹹甜而帶麵豉香,個人建議餐廳可以考慮配多士而不要配這個米通,因為米通有點稍硬。另一
環境不算特別寬闊,但裝飾挺精緻的,滿滿東瀛風。
吞拿魚腩刺身
拖羅肥得徹底,魚油入口即化,唯一要講就係帶有少少筋。
吞拿魚腩刺身
另一客固定送的則是燒牛小排或者五花腩,店員會送上石板和一Set牛肉。
在這裏要建議大家,這塊鐵板放上檯後起碼也讓它燒個13~15分鐘,因為我們在大概五分鐘左右放塊牛肉上去,完全沒有滋的聲音。
燒牛小排
雖未能做到表皮微焦的效果,但牛肉的質量確實不錯,牛味濃郁,油而不肥。

此外,還有一客籠仔蒸活海鮮,有娃娃菜舖底,然後四隻碩大的蜆。
籠仔蒸活海鮮
蜆非常新鮮,完全沒沙。一點鹽也沒加,鮮甜得要命。
吃過Set好的固定食物後,也該回歸到放題的自助主打。先來些刺身。三文魚和油甘魚,入口滑溜柔 軟 ,油潤得來並不漏,還帶濃郁鮮甜的魚味,吃罷感到一陣化開的油分及甘味在舌尖散開 。

另外值得推介的是翡翠螺,翡翠螺渾身碧綠,螺味重,肉質Q彈不硬。
而至於我非常期待的生蠔有點點失望,因為光顧當晚日本產的生蠔沒有了,剩下的是法國這款。生蠔很新鮮,蠔肉獨有的鐵鏽味很出,唯獨個頭不算太大,感受不到啖啖肉的飽滿口感。
有幾款小食個人覺得都很值得推介,首先是明太子雞翼,表皮炸得金黃酥脆,餡料很飽滿,口感微辣。
明太子雞翼
雞泡魚乾,這個我order了兩次,味道超讚的,甜中帶點香,搭啤酒的話肯定不得了!
雞泡魚乾

厚燒牛舌心串,看上去很厚肉,靚得有點像牛柳,皮脆同時口感軟嫩多汁。
厚燒牛舌心串

清酒煮蜆都可以,蜆夠大隻,不過Feel到用酒量都多,酒味比較濃,不嗜好喝酒的人未必喜歡。

講到最後,還有一個固定的蟹味增松葉蟹肉釜飯,店員拿了一個釜過來。

打開蓋,裡面是熱騰騰的白飯和海苔、芝麻等香料。
蟹味增松葉蟹肉釜飯

充分均勻地攪拌好,食下去的口感比較濕,但每口飯都有很多蟹肉,味道很鮮。當然,因為前面吃得太多,這個飯我也未能完全吃光。

最後來個甜品甜品也Set好了有什麼選擇,我們本來想要奶凍,但由於奶凍未準備好,故此選擇了雪糕,每種口味都來了一份,其中以榴槤和藍莓的比較有味道。

總體而言,我覺得這裡是間與眾不同的放題,當然不是因為他價錢貴,而是有很多細節位會令你覺得舒服和覺得店家很有頭腦。例如刺身Set死了每次三塊,其實可以避免了在其他放題食肆每次寫很多個,但送上來的數量和你點的不一樣這個問題,減少了模糊地帶和爭執。而且,叫店員來下單代替了傳統的畫紙仔,客人一次叫少少,一次叫少少,避免了其他放題裡一次叫太大但食不完的情況發生。當然,食物質素也是不錯的,對得住這個價格。
2019-01-10
燒牛小排
籠仔蒸活海鮮
雞泡魚乾
蟹味增松葉蟹肉釜飯
  • 清酒煮蜆
  • 翡翠螺
2019-01-25 291 瀏覽
若然唔係有好嘢食,真係唔會老咁遠出元朗, 今晚我哋又搵到間好嘢,就係呢間鮮道樂……有法國生蠔及日本生蠔供應嘅高級日式放題 ‚當然可以散叫。日式裝潢, 座位闊落, 坐得舒服。兩大版的號外。。。 就係我哋今晚要食嘅放題餐牌,非常支持佢哋嘅環保概念, 點食物再不是畫纸仔,而是店員直接喺手機落order, 省卻大量紙張浪費,抵讚!今晚係團年飯啟動禮, 農曆新年檔期就是可以開懷地吃, 減肥, 明年吧! 自助餐會送多款一次性的食物, 食品質素是更高檔次, 而且有得畀你選擇,  先來冷盤。。。 我們都點了吞拿魚魚腩2件拼波士頓龍蝦半隻。凍龍蝦有齊青膏、紅膏, 青膏甘香嫩滑, 紅膏較硬身, 好似食緊烏魚子, 龍蝦肉都幾爽甜。拖羅肉質光亮, 油花佈滿整件吞拿魚魚腩, 入口鮮嫩油滑。岩燒安格斯小牛排+ 黑毛豬五花腩自己控制熟度, 牛排見到仲有少少粉红色就好夾起小牛排, 否則老咗冇咁嫩滑, 煎好加少少鹽等一陣就可以大啖食了,好味。黑毛豬煎曬啲油份出嚟, 入口一啲都唔油膩 ,黑毛豬始終肉味較濃,又香又爽。是日籠仔蒸活海鮮 ~ 大花甲新鮮甜美, 始終份量有番咁大隻, 肉質就冇細花甲咁嫩滑, 幸好也不韌口。味噌甲

日式裝潢, 座位闊落, 坐得舒服。

拖羅肉質光亮, 油花佈滿整件吞拿魚魚腩, 入口鮮嫩油滑。

岩燒安格斯小牛排+ 黑毛豬五花腩

是日籠仔蒸活海鮮 ~ 大花甲

味噌甲羅燒
即係用松葉蟹蓋的蟹膏加味噌燒成的蟹膏醬, 通常都係用來配法國多士食,鮮道樂改用脆口鍋巴, 脆卜卜仲正,甘香的蟹膏其實配咩都好食。

珍寶黃金蠔 ~ 相比甲羅燒, 我更愛這個, 蟹膏多食始終膩滞, 呢個以沙律醬焗生蠔 , 味道酸酸甜甜比較開胃。

送的一次性食物認真唔嘢少, 食埋呢個松葉蟹肉釜飯都飽咗六七成,松葉蟹拆肉後用嚟撈飯, 配埋紫菜, 芝麻, 甘筍粒及冬菇等煲成的筒飯, 鮮甜香口。

係時候點其他食物了, 先來生蠔 ~ 日本生蠔及法國生蠔,極度新鮮, 食左幾ROUND合共食左10 隻。

**日本蠔 ~ 日本蠔肉質柔滑,口感 creamy, 輕海水咸味。
**法國生蠔 ~ 相對日本蠔,我更愛吃法國蠔,法國生蠔海水味較濃, 蠔肉則鮮甜爽脆, 咸鮮度高好多, love it!

鰻魚串 ~ 香甜嫩滑又肥美, 日菜中我好like的item。

手卷飯內堆滿鮮甜幼滑的海膽, 仲有張紫菜係脆卜卜架.

**甜蝦 ~ 滑溜甜美
**赤蝦  ~ 爽口
**帶子 ~ 諗滑, 可惜鮮甜度不足。
**赤貝 ~ 爽脆鮮甜
**螺 ~ 厚肉爽脆

送酒名物

雪魚滑溜

羊架都正, 燒得外脆內軟, 夠羶香, 肉汁也豐富。

還有的至愛的榴槤炸丸

呢度仲有一樣嘢吸引我地, 就係佢哋嘅飲品, 生啤、紅酒及汽水等都有供應。
**生啤 mix 鮮榨奇異果汁 ~ 生啤mix檸檬汁好飲, 原來mix奇異果汁都唔差, 令白啤更香甜易入口。
**另一個推介飲品係梅酒, 已用冰桶坐著, 入口冰冰涼涼、酸酸甜甜,好飲。
**甜品 ~人體咖啡 ~ 即係以噴墨技術將畫作噴在咖啡面, 圖案可以自己揀, 亦可以即時同朋友自拍張你個貓樣印落去作為留念, 印工都算細緻, 一望就 認到係叮噹同大雄, 嘆埋杯香濃即磨咖啡,飽飽。

平日$588 同食酒店自助餐價錢差唔多, 不過呢度嘅食物選擇就明顯比較高質及精緻, 質素很不錯, 最緊要係全部食物落order, 食物唔會俾人噴口水污染, 比較衛生, 食得安心啲。
2019-01-25 56 瀏覽
因慶祝家人生日,所以特地來到了鮮道樂吃放題。我們平日7點多來到,幸好還有位。放題$588,可以由5:30吃到11pm,有5.5小時。這個放題包了一些pre-set的食物有大吞拿魚腩刺身,吞拿魚腩刺身十分新鮮肥美。牡丹蝦刺身和半場波士頓龍蝦半隻十分大隻,而且很鮮甜。籠仔蒸大蜆,有4隻,蜆肉十分肥美有咬口。還有味噌甲羅燒。珍寶黃金蠔加上芝士,焗得很香,而且蠔味濃郁。之後有岩石燒安格斯牛小排和岩石燒黑毛豬五花腩,可以吃一吃燒肉,十分豐富。最後有蟹味噌松葉蟹肉釜飯,上面加了各種調味,十分香口。終於吃完pre-set,到主菜了。我們先點了刺身,有三文魚刺身、大甜蝦刺身、赤蝦刺身。十分新鮮,赤蝦十分大隻。我又點了法國生蠔。生蠔點上檸檬汁,十分容易入口。而且不會腥,生蠔也很大隻新鮮。壽司方面,我們點了火炙三點盛(和牛、三文魚、鮮帶子)。其中火炙三文魚壽司燒得很香,而且入口即溶。還點了海膽手卷,海膽味濃郁。炸物方面,我們點了一口芝士。芝士十分香濃。又點了貓山王炸彈,榴連溶十分滿,一淡咬下去,榴連徘徊在口中,十分滋味。又點了大蝦天婦羅,大蝦天婦羅十分大隻。我們又點了清酒煮大蜆。大蜆都很新鮮,全部都開了蓋

因慶祝家人生日,所以特地來到了鮮道樂吃放題
我們平日7點多來到,幸好還有位。
放題$588,可以由5:30吃到11pm,有5.5小時。

這個放題包了一些pre-set的食物
有大吞拿魚腩刺身,吞拿魚腩刺身十分新鮮肥美。
牡丹蝦刺身和半場波士頓龍蝦半隻十分大隻,而且很鮮甜。
籠仔蒸大蜆,有4隻,蜆肉十分肥美有咬口。
還有味噌甲羅燒。
珍寶黃金蠔加上芝士,焗得很香,而且蠔味濃郁。

又點了大蝦天婦羅,大蝦天婦羅十分大隻。

我們又點了清酒煮大蜆。大蜆都很新鮮,全部都開了蓋,而且吸收了湯味,十分鮮甜。鹽燒雞中翼和厚燒牛舌心串都燒得很香。我也encore了牛舌,十分美味。

我們又點了一份牛肉壽喜燒。店員拿了一個到桌上來燒牛肉壽喜燒的鍋,保持熱度。十分喜歡。

甜品方面,我們點了脆皮雙色雪糕波波,選了榴連和3.6牛乳。雪糕球上加了朱古力,因雪糕球是凍的,會令上面的朱古力變成脆皮,外脆內軟,十分滋味。

還點了日本紅豆蓉燒年糕。年糕十分煙韌,加上紅豆蓉,十分滋味。

今天真的很滿足,而且十分飽肚。下次一定會再檢,吃足5.5小時。

元朗最近多了不同類型的特色食肆今天朋友邀請我一同到位於元朗大馬路附近開了不到半年的鮮道樂去吃酒店式高級日本放題。佢門面頗為光鮮,座位非常闊落,俾我們輕輕鬆鬆咁食一餐。入到去店員為我們介紹以為我們準備了每日一份頭盤。首先我們選擇了龍蝦配大舌拿魚腩刺身。龍蝦非常大隻爽口彈牙有非常多龍蝦膏,非常不錯。大舌拿魚腩真係非常之大件厚切,滿怖油脂入口即溶,高成本之選。另外為我們準備左籠仔蒸活海鮮-原隻貝類。隻隻爽口彈牙,新鮮大隻,裡面洗得乾淨冇沙,鮮味之選。跟着我哋食岩石燒安格斯牛小排,同埋岩石燒黑豬毛五花腩。估唔到食放題都食到高級餐廳先有嘅岩石燒,肉類高質素,高檔之選。呢度我們吃了味噌甲羅燒,淡淡口感濃厚嘅蟹肉配以精選嘅配料,蟹控之選。之後仲預備了係日本都可以食到嘅蟹味噌松葉蟹肉釜飯,直頭友去咗道頓堀嘅感覺啊,愛大阪之選。食完每人一份嘅頭盤已經有大半滿足了,當然唔少得要叫佢嘅刺身同埋生蠔啦。原來係佢嘅刺身同之前嘅頭盤一樣咁高質素,件件都係後設同埋鮮甜美味。生蠔方面,店員預備了法國生蠔比客人,洗得好乾淨無沙。另外,最重要係任叫任食,好過去酒店排隊攞生蠔,正!另外佢既壽司都唔差的,有舌拿魚腩,三文魚子

龍蝦,大吞拿魚腩刺身

甲羅燒

釜飯

食完每人一份嘅頭盤已經有大半滿足了,當然唔少得要叫佢嘅刺身同埋生蠔啦。原來係佢嘅刺身同之前嘅頭盤一樣咁高質素,件件都係後設同埋鮮甜美味。生蠔方面,店員預備了法國生蠔比客人,洗得好乾淨無沙。另外,最重要係任叫任食,好過去酒店排隊攞生蠔,正!另外佢既壽司都唔差的,有舌拿魚腩,三文魚子,蟹棒,飛魚子等等,即叫即做。
各種刺身

法國生蠔
各種壽司
佢地仲有不同類型嘅串燒同埋燒物熱辣辣非常美味。特別推介有有牛味又有口感嘅牛舌。除此以外我地仲叫咗各種一品料理,特別推介熱辣辣又足料嘅味噌湯。
各種料理

最後就叫左佢哋嘅甜品,非常之大份,令每一個人都攬住個肚走。質素非常之高又滿足的一餐。
2019-01-09
法國生蠔
各種壽司
各種料理
2019-01-06 101 瀏覽
之前食過幾次㗎啦 因為玩過人像咖啡 啲朋友親戚兄弟姊妹成日叫我哋同佢去 咁今日約埋呀妹又去, 佢之前自己都係咁㗎啦, 嗰度都幾好坐, 咁我哋去嗰度食緊飯傾下計 佢食咗個吉列豬扒都覺得幾滿意,ookk咁,又無咩好讚又無咩好彈🥂而 馬騮王食咗個拉麵, 佢地用幼身嘅拉麵, 馬騮皇又幾讚賞喎, 把口咁唔錯,麵香味都幾吸引, 搞到我忍唔住偷膽食, 我今日真係幾特別而且都幾有咬勁😍主角梗係我小東邪,叫嘅食物啦🤭我上次呢話見到畀妹妹食嗰個呢,壽司撘烏冬好想試㗎嘛, 今次嚟嘅主要嘅目的呢就係試呢樣嘢囉,不過我如果又飯又烏冬,感覺覺得好飽,怕怕!所以我改為食下一個選項 ,刺身撘碗飯,因為都係想試過海膽啫, 不過個海膽冇令人失望波~ 最少我冇🤫。 其他嘢都不覺不失,勝著夠凍,下面冰塊夠多👍🏻 保持到“鮮道“~ 但係唔有有太大嘅驚喜, 因為如果刺身唔係真正超級突出,我嘅主角都只會係“畫沙b加醬油“😂😂😂, 但係都要感覺佢鮮唔鮮嘅🤭 講番海膽比我預期中呢就好少少, 雖然未去到一個好頂級嘅level, 但係咁嘅價錢咁嘅午餐佢唔腥,我都覺得好好啦,而且唔會散到好難挾,啱我嘅,會再去💖💋
主角梗係我小東邪,叫嘅食物啦🤭
不過我如果又飯又烏冬,感覺覺得好飽,怕怕!
所以我改為食下一個選項 ,刺身撘碗飯,
2019-01-03 105 瀏覽
成日係網上見到元朗一間放題好多人讚好,今個星期六終於訂到位,元朗人當然要親身試吓啦!位於富達廣場地下,裝修頗有日式風格!每人會有一份限定頭盤揀左大拖刺身,大拖入口即溶,魚油味香!龍蝦🦞半只,蝦肉爽口彈牙!重本任叫法國生蠔、日本生蠔,生蠔肥美,海水味比較淡,兩款都比較容易入口,正!回本之選!岩石燒安格斯牛小排,牛味重,網紋靚!甲羅燒,蟹膏味道香濃,加上米通後食落無咁肥👍!三文魚好肥美,帶子、赤蝦刺身亦鮮甜甘香!蟹籽、三文魚籽壽司足料!燒牛舌心,厚燒,燒物足料之餘亦係即叫即燒,水準很高!甜品🍮牛乳奶凍好滑!極力推薦!飲品性價比好高,日本汽水,corona mix 菠蘿,果味香濃,生啤500ml出去飲都幾十蚊杯,飲酒都回本吧!餐廳標榜5.5小時任食之餘,每份食物都好足料,價錢雖然不算平,但食物質素都有保證既!
位於富達廣場地下,裝修頗有日式風格!

每人會有一份限定頭盤

岩石燒安格斯牛小排,牛味重,網紋靚!

甲羅燒,蟹膏味道香濃,加上米通後食落無咁肥👍!
三文魚好肥美,帶子、赤蝦刺身亦鮮甜甘香!

蟹籽、三文魚籽壽司足料!

燒牛舌心,厚燒,燒物足料之餘亦係即叫即燒,水準很高!

甜品🍮牛乳奶凍好滑!極力推薦!

2019-01-01 70 瀏覽
上網見到好多元朗人議論紛紛咁討論一間放題,所以今日決心一試~店舖位置方便~附近食肆也有很多~剛好來的時候接近聖誕~門囗也有聖誕裝飾~先睇睇食物紙~頭一頁已經好吸引~第一道是牡丹蝦刺身,大吞拿魚腩刺身~籠仔蒸活海鮮~大隻鮮甜~味噌甲羅燒~非常重口味~個人覺得還是配白飯好~日本蠔~新鮮~蠔身飽滿~燒鰻魚~鰻魚也算厚身~蟹子沙律~炸物揀左雞軟骨~非常脆口~平時我好小飲啤酒~今日又見到 好 hoegaarden加奇異果~入囗都有微微既奇異果味~貓山王炸彈~外面非常脆~好濃郁既貓山王肉~甜品我選擇左我最喜愛既咖啡~可以比相店員整一柸印有自己既相的咖啡,但我還是喜歡簡單~食左3個鐘~亦有點多幾轉刺身~壽司~雖然食物種類沒有其他放題店多~但我相信是貴精不貴多~食物質素高~值得一試的~
店舖位置方便~附近食肆也有很多~

剛好來的時候接近聖誕~門囗也有聖誕裝飾~

先睇睇食物紙~頭一頁已經好吸引~

第一道是牡丹蝦刺身,大吞拿魚腩刺身

籠仔蒸活海鮮~大隻鮮甜~

味噌甲羅燒~非常重口味~個人覺得還是配白飯好~

日本蠔~新鮮~蠔身飽滿~

燒鰻魚~鰻魚也算厚身~

蟹子沙律~

炸物揀左雞軟骨~非常脆口~

貓山王炸彈~外面非常脆~好濃郁既貓山王肉~

食左3個鐘~亦有點多幾轉刺身壽司~雖然食物種類沒有其他放題店多~但我相信是貴精不貴多~食物質素高~值得一試的~
2018-12-18
冇咩特別好久因為我只係飲咗一堆人像印刷㗎啡但係我就覺得好夾喎口味🤭 , 因為去之前約咗朋友仔飲茶,肚仔已經“隊“得飽飲,六大两細廿幾碟点心,嘩~~ 但係約咗人哋啲嘢朋友佢又咁啱想去鮮道樂, 咁就去諗住飲杯嘢啦, 但係咁啱佢有新嘢加咗落午餐餐牌, 食到飽飽嘅馬騮居然仲可以嗌一碗叉燒麵, 你話賣相吸唔吸引, 我懷著十個月嘅肚仔都食咗一塊叉燒, 仍然覺得好味🤭 而且我哋見到隔離枱嗰個壽司定食非常吸引誘開單又大蝦引到我非常之想食但係實在太飽啦我下次食完先再同大家分享啦🤭不過我哋有個朋友仔就叫咗嚟食, 我問佢海膽得唔得呀, 佢又話ok喎! 下次食咗先同大家分享人像咖啡好好玩, 記得快啲影相呀,若果唔係啲 泡沫 閂咗~就影唔到我哋個靚樣呀