星期天是打工仔的重點休息日,難得不用開機加班,不忘爭取真正寧靜又屬於自己的時間。來元朗閑逛,原來這裡已發展得飛快,人口繁多,各色各樣的食肆餐廳開到成行成市。這家日式餐廳非常新,門口掛著正式試業的字樣,還提供非常吸引的優惠價,誠意十足,一定要支持創業者。店員細心安排位置,每個客人椅子下都放了一個籃子還客人放手袋及隨行物件。餐牌以號外出場,創意滿分。日式放題,包括一系列的主菜,非常豐富。龍蝦大又味道鮮甜,魚生刺身生蠔非常新鮮。熟食也很吸引。大海貝肥美可口,新鮮彈牙。不用到日本也品嚐得到燒肉的日本風情,無論黑毛豬或是安格斯肉眼扒也香口美味得不能用筆墨形容。生熟度由自己決定,雪花牛啖啖惹味。油甘魚,元貝刺身,鹽燒雞翼。京燒銀雪魚,炭燒鰻魚,枝豆。美味的鮑魚飯。芒果忌廉脆脆。烏龍茶。 沒茶雪糕配窩夫。由於食物多到食唔晒,好多美味的菜式也沒有點,整體服務食物質素都很高,希望他們試業成功 ,繼續努力提供優質的餐飲服務給香港朋友。

大海貝肥美可口,新鮮彈牙。

生熟度由自己決定,雪花牛啖啖惹味。

油甘魚,元貝刺身,鹽燒雞翼。

京燒銀雪魚,炭燒鰻魚,枝豆。

美味的鮑魚飯。

芒果忌廉脆脆。烏龍茶。

沒茶雪糕配窩夫。

2018-11-04
2018-11-09 250 瀏覽
相約好友一起探另一個好友的出世兩個星期B仔,探完之後兩個人便搜尋一下元朗有什麼美食,在好友家附近看見有一間日本料理好像不錯於是便去看看餐牌,餐廳有兩種選擇有放題形式或者散點都有的。開業優惠 $588放題任食5.5小時,而且餐牌上的食物都可以任點的相當吸引,兩人就選擇了吃放題。坐底之後侍應向我們講解了放題即送頭盤,頭盤已經很豐富,有大吞拿魚腩刺身,三文魚刺身,法國生蠔,松葉蟹腳,籠仔蒸法國藍青口,蟹味噌原隻鮑魚釜飯。。。。等等,真是CP值很高的一間餐廳真是喜出望外。刺身送到上枱時,急不及待要試試了,第一口咬落去已經感覺到很新鮮,在口腔的鮮味停留著好回味。籠仔蒸法國藍青口清清地好鮮甜。味噌甲羅燒(燒松葉蟹蓋), 蟹膏份量豐富鮮甜美味很creamy滑不留口。正!鹽燒雞中翼串燒燒得好惹味,雞翼上的鹽味已經好好食。冰鎮溫室蜜糖苦瓜苦瓜很爽口,味道帶甘,配上蜜糖後有點甘甘地甜甜地的味道,很特別。蟹味噌原隻鮑魚釜飯釜飯上枱時還有漏沙計時器,原來是漏沙計時器漏完便可以吃了。釜飯裏除了飯和鮑魚,和冬菇還有味噌一起煲。 然後撈起之後所有材料都入了味,鮑魚口感軟腍,整體不錯。一邊吃一邊飲日本梅子果酒,很有日

籠仔蒸法國藍青口清清地好鮮甜。

鹽燒雞中翼串燒
燒得好惹味,雞翼上的鹽味已經好好食。

蟹味噌原隻鮑魚釜飯

一邊吃一邊飲日本梅子果酒,很有日本風味

雙重芒果脆脆杯
芒果粒和忌廉還有脆脆,芒果粒配上甜美的忌廉已經非常美味還有脆脆口感豐富。
2018-11-08 177 瀏覽
近日元朗區好hit的放題店,不過我食量唔多,所以想來試試午餐質素如何~ 裝潢幾和風,而且樓底夠高,空間感十足. 午市定食可免費追加紫菜珍珠飯、味噌湯,還免加一服務費. 山葵燒安格斯肉眼扒定食 ($118) 漬物是涼拌苦瓜,味道帶酸,個人不太喜歡. 如果是拌上蜜糖的苦瓜更好吃. 味噌湯不會過鹹,內有健康的昆布,喜歡的更可以添飲. 安格斯肉眼扒煎得剛剛好,肉質嫩滑,配上辣辣的山葵,以及鹹香的紫菜珍珠飯,令我胃口大開. 原條燒喜之次定食 ($178) 一直都喜歡吃魚的我,見到定食竟然有原條燒喜之次,當然要試試這店的水準. 外皮香脆的kinki,魚肉相當嫩滑且富油脂,用來配飯已經很美味. 午市定食都很有水準,晚市放題都應該不俗,可惜我食量不多,要不然也想試試放題呢!元朗西菁街23號富達廣場地下G25-28號舖 24431228 98186529 (Whatsapp)

裝潢幾和風,而且樓底夠高,空間感十足.

午市定食可免費追加紫菜珍珠飯、味噌湯,還免加一服務費.

山葵燒安格斯肉眼扒定食 ($118)

味噌湯不會過鹹,內有健康的昆布,喜歡的更可以添飲.

原條燒喜之次定食 ($178)

元朗西菁街23號富達廣場地下G25-28號舖

98186529 (Whatsapp)
題外話/補充資料: 午市當日餐廳內有細小的蚊滋仔不斷飛來飛去,有點滋擾~
2018-10-31 476 瀏覽
見到門面同佢既頭條就比佢吸引咗,好一間元朗日式高質放題新場,仲可食足五個鐘,拼得起👍只係揀佢個頭盤已好開心,樣樣矜貴,點揀都覺得好值。仲係每人一set, 真係勁滿足。呢個係其中既珍寶黃金蠔,食完面層既芝士蠔之後仲有海水味,真係好味到不得了!嘩,個大吞拿魚腩係堅㗎,肯定冇渣,味到再鮮d就更好! 松葉蟹腳都好鮮甜,唔洗自己拆殼,非常貼心 藍青口味道獨特,鮮味加煮法,食到唔停口?😋😋仲有咩,開心煎嘢食嘞,一黎就係好正既安格斯肉眼扒同黑毛豬,兩款都薄薄的、嫩嫩的、煮完好有肉汁,味道都好好!🤗🤗另外值得推介既串物係鰻魚,鰻魚汁嘢味得黎唔會蓋過鰻魚既鮮,我哋都encore咗,如果唔係咁多美味選擇,相信會繼續encore😉仲有仲有,燒羊扒正,三文魚魚鮫唔好錯過,好好味,好肥美! 而西京燒銀雪魚都非常好味,全部魚都煎得個皮脆脆,肉質嫩嫩😋😋寿司同手卷呢d大路嘢都係優質,睇吓D相,一個字-“鮮”。手卷既紫菜係脆㗎😉食到飽如想有d麵氣,不防叫個拉麵,因為有大小之分,叫個細的唔會浪費食物,而且湯底好香濃,麵質都好好!👍甜品必食👉🏻😍😍😍貓山王炸彈日式紅豆蓉燒年糕😋😋😋快D把握個開業優惠呀!

嘩,個大吞拿魚腩係堅㗎,肯定冇渣,味到再鮮d就更好!

松葉蟹腳都好鮮甜,唔洗自己拆殼,非常貼心

藍青口味道獨特,鮮味加煮法,食到唔停口?😋😋

甜品必食👉🏻😍😍😍貓山王炸彈日式紅豆蓉燒年糕😋😋😋

快D把握個開業優惠呀!
  • 貓山王炸彈日式紅豆蓉燒年糕
  • 頭盤
2018-10-26 538 瀏覽
放題大家一定唔陌生, 由百零蚊到三四百蚊的放題,大家點都一定試過一兩間, 元朗區最近出現一間 $688的日式放題, 惹來大家一番討論, 到底定價那來的信心呢 ? 襯佢試業期間做特價, $488一於去試一試, 人一世物一世點都要試下先可以評論到,攬住個 Keyboard, 隔住個 Monitor, 做唔到準確的個人口味評價的更多片段在以下影片試業期間, 放題只作有限量人數的供應,故如果想去試的話, 宜先致電查詢訂座情況, 以免撲空刺生併盤(大吞拿魚腩 x2, 法國生蠔 x2, 三文魚 x2 松葉蟹腳 x2, 赤貝)刺生併盤(大吞拿魚腩 x2, 法國生蠔 x2, 三文魚 x2 松葉蟹腳 x2, 牡丹蝦)籠仔蒸法國活藍青口法國生蠔石燒 安格斯肉眼扒/黑毛豬原條喜知次放題每四位即送完條 數量有限請先預約火炙三點盛 (飛驒牛/三文魚/鮮帶子壽司)蟹味噌原隻鮑魚釜飯冰鎮溫室蜜糖苦瓜雜錦天婦羅(大蝦/日本南瓜)雜錦刺生 (鮮帶子/大甜蝦/赤蝦)海膽手捲自選人像咖啡(每位放題限一杯)仲有好多好多未能盡錄, 詳情請大家睇返條片會有更多介紹https://youtu.be/ro8Ei3bS8Jg波士頓龍蝦
放題大家一定唔陌生, 由百零蚊到三四百蚊的放題,
惹來大家一番討論, 到底定價那來的信心呢 ?

更多片段在以下影片

試業期間, 放題只作有限量人數的供應,
故如果想去試的話, 宜先致電查詢訂座情況, 以免撲空

大吞拿魚腩

石燒 安格斯肉眼扒/黑毛豬
石燒安格斯肉眼扒/黑毛豬

原條喜知次
放題每四位即送完條 數量有限請先預約
喜知次

火炙三點盛 (飛驒牛/三文魚/鮮帶子壽司)
火炙三點盛

冰鎮溫室蜜糖苦瓜

雜錦天婦羅(大蝦/日本南瓜)
雜錦天婦羅

雜錦刺生 (鮮帶子/大甜蝦/赤蝦)

海膽手捲

自選人像咖啡(每位放題限一杯)
自選人像咖啡

仲有好多好多未能盡錄, 詳情請大家睇返條片會有更多介紹
波士頓龍蝦, 味噌甲羅燒,(燒松葉蟹蓋), 珍寶黃金蠔,  鹽燒雞中翼, 厚燒牛舌心串, 清酒煮大蜆, 西京燒銀鱈魚, 大蜆味噌湯, Hoegaarden Max奇異果(原裝係 500ml版本, 可以同職員講要300ml試飲版本),  日本梅酒, 雙重芒果脆脆杯, 下刪數百字, 大家可以根據自己喜好再決定 encore 那些菜式
2018-10-23
大吞拿魚腩
石燒安格斯肉眼扒/黑毛豬
喜知次
火炙三點盛
雜錦天婦羅
自選人像咖啡
6天前 51 瀏覽
原先已經呢兩日“孖寶“ 喺公司附近都係食 “日本定食“, 諗住週末放假應該會食第二啲嘢 ,點知行過附近,家姐見到有新嘢開市,想試。 吓!噢~賣葛!!!原來又係日本嘢 但係佢想試,咁“孖寶“咪陪佢試囉 ,其實打開餐牌的而且確係有啲悶, 咁呢個唔關餐廳事。係自己嘅問題。 但係食落又ok喎 叉燒家姐讚都讚不絕口,我就冇食實際唔知道lu, 不過我試咗啖“馬騮倫“嘅豬軟骨拉麵一啖仔,湯底,拉麵,豬軟骨都ok喎,不過我試小小不作準, 湯底唔係太鹹味道用我嘅口味,我覺得息中囉, 豬軟骨都諗心得嚟唔會一pat pat, 拉麵口感煙韌度都夾到我。我自己嗰碗海老海膽 蟹子丼都ok,海膽未係鮮甜, 蟹子都冇驚喜而家一般香港食都ok,但係都未夠甜 , 海路就冇乜驚喜可能呢輪真係食得太多囉 ,但係算不過不失, 而且服務態度,一班年青人都幾nice,金毛仔都幾靚仔,妹妹們都好可愛,賣嘢上枱嘅四眼仔都好可愛,我本來好想試人像咖啡, 不過我驚夜晚瞓唔著, 所以留返下次先啦🤭

6天前
2018-11-09 37 瀏覽
趁新開可以優惠價平100蚊,即刻同老公 走去捧下場, 呢度嘅放題 有番咁上下水準而且食材仲好高質添, 加上我都幾鍾意飲酒佢哋可以紅白酒sake梅酒hoegaarden生啤任飲, 哂啱我心意頭round 每人限送一個 海鮮拼盤, 龍蝦半隻,長腳蟹,生蠔 ,拖羅同三文魚,正呀😍蟹甲羅燒係用蟹膏加蟹肉 撈埋一齊 製作而成架, 在放喺米餅上麵食, 啲蟹膏味 湧到上 鼻青口都唔錯, 煙煙靭靭 幾口感安格斯肉眼扒,鮮道樂黑毛豬,一人選一份, 放喺石鍋飯店煎泥食, 睇到都流曬口水最後就係個鮑魚飯,大大隻, 要食埋飯焦呀, 食完佢地限量嘅食物品之後,都已經飽飽地🤭🤭鰻魚串同牛舌又肥又厚又大件,送下酒,其實咁食真係食得非常痛快銀雪魚煎完之後啲魚油出哂泥,好甘香, 雖然成口魚油但係心理上覺得好健康😂😂最後梗係留番個肚食 甜品,一人選一款,咁至完美🤭個芒果 杯啲果肉夠晒豐富, 推介哦

青口都唔錯, 煙煙靭靭 幾口感

最後梗係留番個肚食 甜品,一人選一款,咁至完美🤭
個芒果 杯啲果肉夠晒豐富, 推介哦
2018-11-05 77 瀏覽
之前上網見到facebook啲人瘋狂介紹呢間新開既日式放題, 焦點係可以食足五個半鐘和主打高質食材,睇完覺得幾吸引,就即刻打去預訂左二個位。 門口有兩盞大燈籠,真係夠曬霸氣, 唔使講一睇就知道係食日式野啦。雨傘掛在天花板幾有特色, 顏色花紋都比較精美細緻。 地方大和比較舒適闊落, 晚飯時段人山人海,建議大家食前要預先預約呀。頭盤每人一份松葉蟹,生蠔,牡丹蝦,魚生和吞拿魚腩。 松葉蟹肉多鮮甜,生蠔好creamy, 牡丹蝦非常爽甜, 魚生和吞拿魚腩夠晒肥美。味噌甲羅燒其實即係燒松葉蟹膏蓋, 蟹味濃郁,蟹膏份量多,再配少量蟹肉,十分惹味。蟹膏連埋米通一齊食,又變咗另一番風味, 感覺冇咁漏。呢度特別地可以食埋石頭燒, 我就揀咗安格斯肉眼扒黎燒, 牛肉肥瘦比例適中,顏色鮮豔, 食落口非常有口感。籠仔蒸法國活藍青口用個木盒來清蒸, 感覺新奇新鮮,青口比較鮮嫩, 無腥味之餘仲一粒沙都無。火焰三點盛當中有火焰三文魚,飛彈牛和鮮帶子。 呢個組合幾特別,侍應送到埋嚟會用火槍燒一燒個碟底部從而著火, 令到壽司可以保溫和增加新鮮感。呢度竟然有得食三文魚子壽司和雞泡魚乾, 平時單點都唔平,呢度仲可以任食, 食多

味噌甲羅燒

火焰三點盛

呢度竟然有得食三文魚子壽司和雞泡魚乾, 平時單點都唔平,呢度仲可以任食, 食多幾次真係補番數。 如果飽飽哋唔想食鰻魚壽司,食個鰻魚串都係一個唔錯嘅選擇。 海膽手捲又點少得叫呢, 夠曬鮮甜而冇腥味,食咗咁多嘢真係飽到一個點

雙重芒果脆脆杯

最後梗係叫個甜品食啦,每人限定一個。 我就揀咗芒果脆脆杯,d脆脆真係夠晒香脆, 芒果鮮甜,再混合埋忌廉, 食完真係大滿足。😉😉😉

餐牌都幾有特色, 當中好多都係日文字,感覺簡單和富有新鮮感。

2018-10-26
2018-11-04 124 瀏覽
今晚收工行過元朗西菁街 見到有間新開日式餐廳決定對自己好啲 拉埋友人一齊開餐餐廳有散叫同放題 放題仲要係5個鐘個隻 勁!我地㨂左放題 先黎頭盤吞拿魚腩+三文魚+生蠔+松葉蟹腳三文魚同吞拿魚厚切 好鮮 吞拿魚更加入口即溶法國生蠔同松葉蟹腳有海水味 我重㨂左龍蝦入口彈牙而且好鮮甜另外重有岩石燒安格斯 肉質嫩滑 牛味濃我地味噌甲羅燒同珍寶黃金蠔 一人一樣甲羅燒簡直係今晚重點 蟹膏味濃 好正芝士燒蠔都唔失色 十分惹味 淨係食晒呢啲野 已經值回票價 重未計自選個啲喎蒲燒鰻魚串同燒羊架 燒牛舌 都好好食最尾勁飽之下都要叫啲甜品完美下
今晚收工行過元朗西菁街 見到有間新開日式餐廳
決定對自己好啲 拉埋友人一齊開餐

餐廳有散叫同放題 放題仲要係5個鐘個隻 勁!
我地㨂左放題 先黎頭盤

淨係食晒呢啲野 已經值回票價 重未計自選個啲喎
蒲燒鰻魚串同燒羊架 燒牛舌 都好好食

最尾勁飽之下都要叫啲甜品完美下
2018-11-03 124 瀏覽
見呢間最近新開好多人討論..又好評如潮撞岩平日放假..前日就即刻book黎試下1入到去好有居酒屋感覺不過今次係專誠去試下佢個放題..之前睇到網友係度點左生啤hoegaarden奇異果味..1坐低就點黎試下..原來真係有300ml試飲size(細細杯岩晒我)杯野甜甜地..但仲有d啤酒味我個人就好中意不過bf就唔多buy頭盤d 2選1同bf 每人揀1款黎share試下我對生蝦敏感..所以揀左活赤貝同龍蝦小妹比較中意赤貝多d..好鮮甜大拖羅好好彩食到入口即溶..仲要好少筋岩石燒d牛肉好香肉味..黑毛豬好似係腩肉..My favourite個釜飯我地煮得岩岩好..仲有飯焦脆脆地不過淡左dd鮑魚竟然唔韌仲要幫我地除左內臓ar..gd!👍🏻本身話有藍青口,,不過好似無貨(心諗仲好..我唔中意食青口)轉左做大蜆..好鮮甜食完頭盤都飽左1半..終於到放題時間點左炸天婦羅蝦..網友話必食ge海膽手卷..牛脷串燒..帶子刺身..火炙壽司..溫室苦瓜絲(?)最驚喜係天婦羅蝦..佢唔係1般放題果d厚粉蝦bb..好重蝦味,粉又唔厚😍正!海膽手卷我都幾欣賞..海膽夠大粒同好鮮甜我好怕食到d有陣唔知係5係木板怪味g
見呢間最近新開好多人討論..又好評如潮
撞岩平日放假..前日就即刻book黎試下

1入到去好有居酒屋感覺

不過今次係專誠去試下佢個放題..
之前睇到網友係度點左生啤hoegaarden奇異果味..

杯野甜甜地..但仲有d啤酒味
我個人就好中意
不過bf就唔多buy

頭盤d 2選1同bf 每人揀1款黎share試下
我對生蝦敏感..所以揀左活赤貝同龍蝦
小妹比較中意赤貝多d..好鮮甜

大拖羅好好彩食到入口即溶..仲要好少筋

岩石燒d牛肉好香肉味..黑毛豬好似係腩肉..
My favourite

轉左做大蜆..好鮮甜

食完頭盤都飽左1半..終於到放題時間

海膽手卷我都幾欣賞..海膽夠大粒同好鮮甜
我好怕食到d有陣唔知係5係木板怪味ge海膽

帶子刺身都唔錯~不過我點錯左2份..1共12粒..2個人食太多
但放題食到原粒ge帶子真係好開心

火炙壽司佢真係會係下面點火

不過我就5中意有酒味ge飯

小妹本身唔多食苦瓜,不過bf話食左好多飯好飽..我又唔想浪費..就幫佢食埋..原來唔會好苦,仲有蜜糖配俾你..

甜品方面..我地揀左脆脆杯同千層蛋糕..

我中意脆脆杯多d..佢忌廉好香奶味同唔會好稀👏🏻

除左生啤..我地仲叫左個梅青酒..好香梅味又甜甜地..呢度d酒都幾岩女仔飲..醉左都唔知

唔飲酒..仲有d日本汽水揀..但我就揀左出賣我最愛ge小🐻點左1杯人像(🐻像?)咖啡試下..味道就正常咖啡law..我唔識品評喇..睇相啦

新張優惠埋單每人488加1..以食物質素同有得慢慢坐..慢慢食..仲有時間可以傾下計黎講真係好抵
唔洗趕頭趕命

不過如果佢keep到呢個水準的話,就算無左新張優惠我都覺得可以有下次
2018-11-01
早幾天朋友在「鮮道樂日本料理」吃過放題之後,一直對它讚不絕口,所以我和母親大人都頓時心動了,所以我們亦二話不説便到此用膳。餐廳門外掛滿了燈籠,看上去特別有氣氛又吸引,日式情懷十分濃郁! 而餐廳內裏的裝潢同樣吸引,裝潢都是走日式風情,同時掛了不少日式子傘以作裝飾,相當吸睛!日本提子汽水未評論他們的食物之前,真的要先評論他們的飲品。想不到他們無酒精飲品是任飲之外,就連日本酒如菊正宗清酒和日本梅子果酒、法國紅酒、藍妹生啤、朝日啤酒、Soneerby Apple Cider、Hoegarder生啤和Hoegarder Max奇異果都是任飲的,喜歡喝酒的,只要多喝幾杯也差不多回本了。不過我們都不是十分喜愛酒精飲品,所以點了日本提子汽水來嚐一嚐。其實我們對這汽水沒有十分大的期望,但喝過它之後卻有喜出望外的感覺。日本提子汽水夠冰凍之餘,提子味香甜濃郁,尤如在吃提子糖一樣,味道討好,感覺又清新!御.頭盤 (刺身拼盤) - 波士頓龍蝦 (半隻); 活赤貝刺身 (一本)先上的頭盤是刺身拼盤,刺身拼盤包括大吞拿魚腩刺身、三文魚刺身、法國生蠔和松葉蟹腳,另外我們可以選波士頓龍蝦、牡丹蝦刺身或活赤貝刺身一款,愛

日本提子汽水

先上的頭盤是刺身拼盤,刺身拼盤包括大吞拿魚腩刺身、三文魚刺身、法國生蠔和松葉蟹腳,另外我們可以選波士頓龍蝦、牡丹蝦刺身或活赤貝刺身一款,愛吃龍蝦的我們當然選了波士頓龍蝦。由於我們總共二人一起用膳,所以可以多選一款,我們便選了活赤貝刺身。

原本我們以為刺身拼盤只上一盤,誰知來到的時候是一人各有一盤刺身拼盤,感覺十分豐富之外,又不用爭吃,我們都感到興奮不已!

刺身拼盤裏每一款刺身都相當新鮮又美味,不過我們就特別喜歡三文魚刺身和活赤貝刺身。三文魚刺身非常肥美又鮮甜,而活赤貝刺身則十分爽口又鮮甜美味,兩者都甚得我們的歡心!

御.頭盤 - 味噌甲羅燒

吃過刺身拼盤後,他們便呈上味噌甲羅燒。味噌甲羅燒味道非常濃郁,囗感又creamy,creamy的口感中又吃到一絲絲鮮甜的蟹肉,把它配上香脆可口的米通一起吃,感覺特別滋味又可口!

御.頭盤 - 珍寶黃金蠔

珍寶黃金蠔味道甜甜酸酸又帶有少許芝士所帶來的鹹香味,同時又沒有蓋濃郁的蠔味,美味又可口!

御.頭盤 - 籠仔蒸托托蜆

由於當晚沒有籠仔蒸法國活藍青口,所以他們以籠仔蒸托托蜆代替,其實這樣對我們來說就更加好,因為我們都比較喜歡吃蜆。

籠仔蒸托托蜆來到的時候還是熱騰騰,托托蜆相當大隻又肥美,沒有沙之餘,鮮甜得來又多汁,美味得令我們吃過不停!

御.頭盤 - 岩石燒安格斯肉眼扒; 岩石燒黑毛豬扒

看到安格斯肉眼扒和燒黑毛豬扒的紋理和紅潤的色澤就已經知道它們的質素相當高。安格斯肉眼扒口感夠腍身又帶甘香,甘香味之中又散發出陣陣的肉香味,真的不錯! 而黑毛豬扒看上去它的肥肉一點也不少,不過吃上去毫無油膩感,反而還帶有爽口的感覺,同時又滲透出陣陣的肉香味,一向怕肥膩的我都深深愛上了它!

御.頭盤 - 蟹味增原隻鮑魚釜飯

他們呈上釜飯的同時,又呈上漏沙計時器,好讓我們吃到釜飯的時候都是最佳的狀態,相當貼心!

釜飯裏除了飯和鮑魚,還有冬菇和一些飯素。釜飯充滿焦香的味道,相當有吃煲仔飯的感覺,與冬菇和飯素一起吃特別有口感。除此之外,鮑魚口感軟腍又帶鹹香,相當不錯,但如果釜飯略為調鹹一點則更為理想!

日本蜜瓜汽水

由於我特別喜歡他們的日本提子汽水,所以我也忍不住點了他們的日本蜜瓜汽水來嚐一嚐,希望它的味道與日本提子汽水一樣討好!

日本蜜瓜汽水跟日本提子汽水一樣冰凍,味道同樣香甜,富有濃郁的蜜瓜味,尤如在吃蜜瓜糖一樣,甚得我的歡心!

明太子雞翼

雖然吃過他們的頭盤後,我們已經相當飽,但饞嘴的我們也忍不了口多點了好幾款食物,明太子雞翼就是其中一款。

明太子雞翼香口得來,肉質又嫩滑,嫩滑的雞肉包着滿滿的明太子,味道帶鹹之餘又惹味可口!

冰鎮溫室蜜糖苦瓜

從沒有吃過冰鎮溫室苦瓜的我們在好奇心驅使之下點了一客,結果它一點也沒有令我們失望! 苦瓜相當爽口,味道帶甘,配上蜜糖後頓時中和了它的甘味而變得特別討好,我們都相當喜歡!

厚燒牛舌心串

牛舌厚厚之餘,腍身中帶點咬口,燒過之後變得特別香口惹味,作為牛舌控的我們都吃過不停!

火炙三點盛 (飛驒牛; 三文魚; 鮮帶子)

火炙三點盛真的一次過滿足了我三個願望,這都是因為我喜歡吃飛驒牛之餘,又喜歡吃三文魚和鮮帶子,能夠一次過吃這三款壽司我都變得特別興奮!

火炙三點盛裏每一款壽司都沒有令我失望,火炙飛驒牛壽司的飛驒牛口感軟腍又富牛肉的香味,而火炙三文魚壽司的三文魚肥美中又帶甘香,最後火炙鮮帶子壽司的鮮帶子鮮甜美味,我又怎可能不愛它。

雙重芒果脆脆杯滿滿都是芒果粒和忌廉,香甜多汁的芒果粒配上口感幼滑又甜美的忌廉已經十分美味,配上脆脆之後口感變得更豐富而變得更為美味可口!

總括而言,能夠邊欣賞餐廳裏的日式風情,同時邊吃着美食,我們都感到特別滿足! 即使這裏的價錢略為高一點,但吃了這麼多有質素的食物後,我們依然感到值得之餘又高興!
2018-10-28