2023-01-31 2047 瀏覽
非常令人驚喜的一頓Omakase。這間餐廳是熟人熱情推介的,因此對它有相當大的期望。預約時預訂了一間內房,內房可坐6人左右。落座後,壽司師傅站在案枱後每項食材逐一向我們介紹,並簡單講解是次安排的食物順序和原因,介紹完畢後,師傅便開始為我們準備食材,並逐一把製作好的壽司上碟供我地食用。需要注意的是,壽司上碟後最好於5秒內品嘗。今次的食物排序由淡到濃,味道層次一層一層遞增,把食材的鮮味極大程度襯托出來,令人非常驚喜。
非常令人驚喜的一頓Omakase。

2023-01-16 1230 瀏覽
想睇相可以search翻ig @foodjobdacon❤️‍🔥訂咗1:45p.m準時到,2pm先入座,少失望🫠由左至右,上至下咁介紹。有🌟代表好食,其他一般或麻麻。👨🏻‍🍳即師傅講嘅。16貫壽司 💰70012貫壽司 💰580皆有茶碗蒸、手卷、湯、甜品🫰🏼松葉蟹肉芡蒸蛋🦀(無影) 表面有金箔,蛋滑但唔香,有蟹肉及鴻禧菇喺入面,有蟹味,無菇味,食落有啲咸鮮〰️蜜柑鯛🐟(無影)👩🏻‍🎓小知識:蜜柑鯛其實係真鯛嘅一種,用柑果皮去養殖,所以食落有啲橘(柚子)香。🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅幾特別,不過我鐘意鮮味多啲嘅魚🤫【圖一】1️⃣槍油魚+海膽🐡槍油魚口感似墨魚嘅煙韌版,無乜味。海膽無甜味🫥2️⃣小磯魚🐠用醋漬醃過,咸味居多,無乜鮮味,麻麻🫤3️⃣🌟地金目鯛👩🏻‍🎓小知識:地金目鯛是指定海域(靜岡縣伊豆近海)漁師所釣,是金目鯛中的頂級的,脂肪最豐厚,味道最濃厚🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅火炙過後魚油咇哂出嚟,表皮少少焦脆,魚味好重,口感豐富,超愛💕4️⃣春魚🐟👨🏻‍🍳:用稻草煙燻過,加啲蘿蔔泥可以中和翻佢嘅味🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅就煙燻咗嘅魚,無魚味😕5️⃣梭子魚🐠火炙咗都無味,得個咸味😵‍💫6️⃣大溝貝裙邊🐚👨🏻‍🍳:用炭火去燒,配上蒜味豉油及橘

訂咗1:45p.m準時到,2pm先入座,少失望🫠

16貫壽司 💰700
12貫壽司 💰580
皆有茶碗蒸、手卷、湯、甜品🫰🏼

松葉蟹肉芡蒸蛋🦀(無影)

蜜柑鯛🐟(無影)
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
幾特別,不過我鐘意鮮味多啲嘅魚🤫

【圖一】
1️⃣槍油魚+海膽🐡
槍油魚口感似墨魚嘅煙韌版,無乜味。海膽無甜味🫥

2️⃣小磯魚🐠
用醋漬醃過,咸味居多,無乜鮮味,麻麻🫤

3️⃣🌟地金目鯛

4️⃣春魚🐟
👨🏻‍🍳:用稻草煙燻過,加啲蘿蔔泥可以中和翻佢嘅味
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
就煙燻咗嘅魚,無魚味😕

5️⃣梭子魚🐠
火炙咗都無味,得個咸味😵‍💫

6️⃣大溝貝裙邊🐚
👨🏻‍🍳:用炭火去燒,配上蒜味豉油及橘子汁
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
口感似赤貝,炭味太重,無魚味,麻麻☹️

【圖二】
1️⃣🌟銀雪魚+甜面豉(味噌)醬
銀雪魚肉嫩,滑,腍,有魚味,有魚油香味🤤但個醬太多,有啲搶咗個鮮味😶

2️⃣春子鯛🐡
兩個字:好咸😵

3️⃣🌟吞拿魚
👨🏻‍🍳:選用中拖至大拖羅嘅腩位
有魚味,有魚油香,好正🥰

4️⃣櫻煮八爪魚🐙
👩🏻‍🎓小知識:源於八爪魚經過三日慢煮之後顏色呈粉紅色,大廚特別為佢而改的。經過慢煮後肉質顯得格外柔軟,配上柚子胡椒,協調感十足。
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
煙韌口感,有啲燒汁味咁,唔係幾食到柚子味🙁

5️⃣🌟靖魚+鹽酸昆布+柚子葉
有魚味,有魚油香,入口即融❤️‍🔥
昆布豐富咗佢嘅口感,柚子葉令佢更清新👍🏻

6️⃣🌟牡丹蝦
蝦好鮮甜,表面嘅蟹膏好香😋

【圖三】
1️⃣針魚🐟
有魚油香但無魚味,肉嘅口感少爽脆又少厚實咁,幾特別😲

2️⃣三文魚籽醬油漬🐠
有酒香味,唔係好食到鮮味,我prefer少啲醬油漬😶‍🌫️

北海道馬糞海膽🐴(無影)
口感幼滑但唔甜,我麻麻

🌟手卷(無影)
內有貝類+魚邊+海膽醬+醬油醃嘅瓜😳
有啲火炙味,又有啲鮮味,加埋啲瓜幾爽脆,口感好豐富,好正🤩

3️⃣蜆肉清湯🥣
有啲煙燻同金華火腿味,無鮮味🤥

薑汁雪糕🫚(無影)
食完喉嚨會有啲辣辣地,冰火二重奏嘅感覺,幾特別🤣

4️⃣柚子雪糕🍧
柚子味都重,唔係死甜😉

⚜️兩人食 要加一 共$1408
⚜️整體性價比 6.5/10分
壽司16件得5件我係覺得好食(手卷另計),大部分嘅醃製又或者調味嘢我唔鐘意,價錢就正常omakase價,唔算貴又唔算平,所以無話好想再翻嚟食😖
2022-11-13 1440 瀏覽
突然得閒,打算快閃食日本嘢,於是搵咗鮨文。兩年前食過,仍可接受,打去咁啱有位,去食午餐。食完,非常失望,三大問題,嬲到搞到要第一次上嚟寫食評。一。魚感覺處理不新鮮,肉質鬆弛無彈性。二。壽司飯太酸太咸,食到好口渴三。店舖衛生普通,師傅啲衫污糟,食完感覺唔安心我食16件壽司,$700位,最尾個湯非常失望,唔夠熱之餘,啲湯料好難食,好令人不理解,點解可以咁難飲。呢一餐應該係我暫時喺香港食過最難食嘅廚師發板,一定冇下次。

食完,非常失望,三大問題,嬲到搞到要第一次上嚟寫食評。

一。魚感覺處理不新鮮,肉質鬆弛無彈性。
二。壽司飯太酸太咸,食到好口渴
三。店舖衛生普通,師傅啲衫污糟,食完感覺唔安心

呢一餐應該係我暫時喺香港食過最難食嘅廚師發板,一定冇下次。

2022-11-01
2022-10-09 1373 瀏覽
友人介紹呢度性價比高就趁父親節泥試試佢揀咗有迷你雲丹盛戈個omakase, 覺得佢幾cute茶碗蒸,4點刺身,7貫壽司,迷你雲丹盛,手卷,茶碗湯,甜品個吉列帶子好正,紫菜脆口,吉列皮薄得泥酥脆,帶子厚身嫩口,加上個開胃嘅醬,好掂啲刺身全部都好新鮮可口鮮甜啖啖幸福啲相都係用一秒去影唔可以耽誤啲刺身同壽司嘅時間,師傅會將每件壽司嘅温度因應唔同嘅魚而調教,所以要快手食,務求食啱時間!個茶碗湯好清新,可以喺咁興奮嘅壽司環節後冷靜吓個人再戰雲丹盛戈疊海膽好彭湃,同啲飽滿嘅飯粒一同進食簡直係不得了甜品係黑芝麻雪糕,超濃郁,好香芝麻味好完美嘅一餐後記:比起之前食過嘅omakase,呢度冇咁著重擺盤,整色整水戈啲,而係放重點喺啲食材度,讚!鮨文Omakase $880📍紅磡
友人介紹呢度性價比高就趁父親節泥試試佢
揀咗有迷你雲丹盛戈個omakase, 覺得佢幾cute
茶碗蒸,4點刺身,7貫壽司,迷你雲丹盛,手卷,茶碗湯,甜品
刺身全部都好新鮮可口鮮甜
啖啖幸福
啲相都係用一秒去影
唔可以耽誤啲刺身壽司嘅時間,師傅會將每件壽司嘅温度因應唔同嘅魚而調教,所以要快手食,務求食啱時間!
戈疊海膽好彭湃,同啲飽滿嘅飯粒一同進食簡直係不得了
甜品係黑芝麻雪糕,超濃郁,好香芝麻味
好完美嘅一餐

鮨文

Omakase $880

📍紅磡
#chuchuinwhampoa —之前黎食dinner係有2個價$既set揀 但今次訂枱個陣就話會係得1個價$1680-2180不等🙊不過我黎食生日飯 所以都無所謂😆—最後我黎個日menu係$2180😆including steamed egg, 4 kind of appetizer, 3 kind of sashimi, temaki, soup and kudamono🎏—茶碗蒸上面又係我最愛既鵝肝😆😍配埋嫩嫩滑滑既蒸蛋🥚🥚前菜有我中意既生蠔🦪白子 八爪魚同超好食既即炸帶子😍全部都好正 邊打邊勁想食🥺刺身有貝類 白身魚 鯛魚😍所有汁同醬料都恰到好處 令人好想係咁食🤣之後由於我酒量唔好 飲多左 無記低有咩壽司🍣可以睇返圖😆🤪最後埋尾手卷係蟹卷黎🥰師傅話一隻🦀仔得好小肉 佢地拆肉拆得好辛苦😆果物有3款水果🍈🍊🍓超甜 食完我即刻酒醒😆😆仲跟左個蛋卷 上面淋左鰻魚汁 但我個人都係偏愛甜多啲🙊成餐都食得超飽😚😚超開心🇯🇵—🍶枝酒300ml hkd$400留左慶祝生日🎂所以份海膽比起同枱大啲啲+有枝蠟燭😚見其他枱生日蠟燭係係甜品度🙊咁應該係睇唔同師傅唔同做法😚另外餐廳有講細蛋糕係唔收切餅費
#chuchuinwhampoa

仲跟左個蛋卷 上面淋左鰻魚汁 但我個人都係偏愛甜多啲🙊
成餐都食得超飽😚😚超開心🇯🇵

🍶枝酒300ml hkd$400
另外餐廳有講細蛋糕係唔收切餅費😆

咁岩serve我地既師傅好nice😍好好傾仲要係後生師傅😚始終比$食omakase 師傅好傾都係加分位!!🥰

呢間餐廳就要比$1,000 deposit先既🥰成個餐份量都好大 男人都一定夠食😋黎緊要再去食😆😆

💰hkd $5,236 including 10% service charge
📍Sushi Man
G22A, Site 11, 6 Tak Hong Street, Whampoa Garden, Hong Kong
✨🍓welcome to follow my foodie @eating.chuchu
2022-01-05
生日
  • 吉列帆立貝
  • 雲丹盛
  • 鯛魚白子
2022-07-04 1115 瀏覽
鮨文(sushi man)一間幾出名既Omakase的日本料理,食材超過9成由日本進口,有啲仲要係即日運到,夠哂新鮮! Omakase即係廚師發辦,由主廚決定食物,根據季節當造新鮮材料去製作料理,所以每次食都會有驚喜吾知會食到咩🤣Omakase (晚市)$2180重點介紹⭐️⭐️⭐️👍🏻 海膽素翅茶碗蒸:茶碗蒸用上上湯加埋瑤柱仔、海膽、素翅一齊烹調,令茶碗蒸食落非常軟滑同鮮甜五款開胃菜👍🏻 特別推介生粟米,冇諗過生嘅粟米係咁鮮甜同爽脆,有啲似甘蔗嘅甘甜! 👍🏻 鮟鱇魚肝:第一次食鮟鱇魚肝都有啲驚,但係原來識落係咁好食。佢比起鵝肝更加軟滑,好似食緊smoothie,完全冇魚既腥味兩款刺身👍🏻 平靜魚聽個名幾得意,食落魚未唔算太重,只需要少少醬油同芥末已經可以提升魚嘅鮮味當造食材黑鮑:有冇見過手掌咁大嘅鮑魚,食落軟綿中帶點韌度,加埋鮑魚肝醬,令鮑魚既鮮味更提出八款壽司👍🏻 三文魚籽軍艦:主廚教落食軍艦要用兩隻手食咗上面嘅材料再成過壽司食落口,咁樣可以試到材料嘅新鮮同埋壽司嘅口感。三文魚籽用咗酒同自家製甜豉油醃製,食落非常鮮甜一啲腥味都冇!👍🏻 吉列炸帆立貝配他他醬:四個字形容外脆內軟,外層包上簿

Omakase (晚市)$2180
重點介紹⭐️⭐️⭐️

五款開胃菜

兩款刺身

當造食材

八款壽司

👍🏻 吉列炸帆立貝配他他醬:四個字形容外脆內軟,外層包上簿簿嘅天婦羅,裏面係晶瑩剔透嘅帆立貝,食到材料嘅新鮮同帆立貝一絲絲嘅感覺

👍🏻 穴子:即係海鰻,肉質非常軟冧同香滑!穴子面頭仲有微微燒過,再掃上用穴子魚骨調製嘅醬汁同埋山椒粉,識落有少少焦香同入口即溶嘅感覺,食完真係返唔到轉頭💕

👍🏻 海膽軍艦: 由北海道直送嘅海膽, 29係代表海膽嘅名次,識落鮮甜軟滑,冇喳同腥味,食到好新鮮嘅感覺

👍🏻拖羅:呢款拖羅食落係有咬口,越咬越甘香

👍🏻 用咗白魚,例如平靜魚啲魚骨熬製,所以熬出嚟係奶白色,飲落充滿魚嘅鮮甜味道

水果
日本當造水果,一個字甜,為今日作一個圓滿嘅句號

👍🏻 蜜柑酒$90
飲落有蜜柑香甜,但係係好易入口! 吾算重酒味,一啖壽司再飲啖酒仲可以提升食材既鮮味
Ps: 餐廳經常full booking,建議大家早一星期預訂。午餐價錢就比較平,可以比大家過下口癮🥰

抵食程度:⭐️⭐️
食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️
員工態度:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境裝飾:⭐️⭐️⭐️
衛生情況:⭐️⭐️⭐️⭐️
食過返尋味:⭐️⭐️⭐️

(滿分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

2022-06-16 1051 瀏覽
鮨文既名氣一直都有聽講,難得老婆話請食飯又想食 Omakase,話訂左試下鮨文既lunch,心中都有唔少既期待。 環境就係傳統壽司舖。我地分別叫左兩個唔同既餐,我既$980 同老婆既$1380,下圖係$980既餐。但因為只限12張相,所以未能提供所有相片。 茶碗蒸 3/5味道偏淡,元貝就幾香,但整體就比較普通左少少,個人覺得做唔到打開味蕾或者留有深刻既第一印象。蠔配柚子汁青蔥 (4/5)細佬見識少,又係聽得多但第一次食「令和の怪物」,師父話呢隻係養殖既。 味道鮮甜,肉質生蠔黎講幾爽實,完全無腥味,加埋柚子汁令到成件事同胃口都提升左。帶子 4/5新鮮帶子,拎左去做天婦羅,但師父手勢好好,做到表面脆,內裏都仲係9成生,因為肉質新鮮,所以仲食到一絲絲嘅肉,鮮甜好食👍🏻櫻煮八爪魚 4/5因為老婆嗰個餐係食白子,師傅問我哋想唔想試吓食八爪魚,所以就轉左我呢份做八爪魚,肉質非常軟熟入味,完全唔會好似咬緊一舊香口膠🤣老婆話未食過咁好食嘅八爪魚。鮟鱇魚肝 with 柚子汁 4/5Creamy,味道唔會話10分濃郁,但又唔似平時食魚肝咁樣 有種甘甘地嘅苦味。加咗師傅特製嘅柚子汁,成個餸菜都幾開胃。黎都第

茶碗蒸 3/5
生蠔配柚子汁,青蔥

蠔配柚子汁青蔥 (4/5)
帶子

帶子 4/5
櫻煮八爪魚

櫻煮八爪魚 4/5
鮟鱇魚肝 with 柚子汁

鮟鱇魚肝 with 柚子汁 4/5
春子鯛(血鯛bb)

黎都第一件壽司,春子魚無咩味,不論鮮味定係魚味都冇🤣 但因為表面有燒過,所以有一浸炙燒既香味,但除此之外就咩味都冇。

深海池魚 4/5
碳火燒過 ,魚肉緊致爽口既,有碳燒嘅香味,但同樣魚味同鮮味唔太食到

象拔蚌刺身

象拔蚌刺身 4/5
鮮甜,爽口,好食。入口有明顯嘅甜味,象拔蚌本身嘅味道都好突出
三文魚子

三文魚子 4.5/5
三文魚子師傅用咗特製嘅醬汁醃製左,所以會有種恰到好處嘅甜味,好食,紫菜都幾出色,識嘅時候師傅教落雙手兩隻手指拎起好似飲酒咁樣放落口。 每一粒嘅魚子都似爆珠咁樣,好好食。
大拖(養)

大拖(養)4.5/5
魚油無需講,好食既。老婆嗰餐係最貴嗰個,所以佢嗰嚿大拖羅係天然嘅吞拿魚,師傅話天然嘅大約貴過養殖嘅四倍價錢。我就冇食過啦。老婆就咁話好食😅
鯖魚配白昆布

鯖魚(4.5/5)
鯖魚配上一片白昆布,我個人十分鍾意食鯖魚,魚味濃,所以我覺得好好食。

穴子 4/5
肉質細緻,火炙過再加上師傅嘅特製醬汁,香甜交接,我呢個唔食鰻魚嘅人都覺得幾好食👍🏻
甜蝦

甜蝦 (4/5)
新鮮大隻嘅甜蝦喺你面前剝殼,蝦膏嘅部份師傅加咗少少海膽,令到佢鮮上加鮮,再用火炙方法逼曬啲香味出黎。 👍🏻

湯 4/5
鮮甜,味濃,入面有菇、魚肉、元貝。大幾分到3杯清酒杯,師父提議先飲一杯原味,之後可以落青檸, 我就推薦原味青檸唔太夾咁。

海膽

海膽(4.5/5)
呢個海膽山,澎湃、新鮮、好食。 師傅加海膽絕不手軟,冇任何腥臭味同明礬味,望返張相都好想再食多次。 如果有人係當日生日 而又有提早同餐廳講,師傅就會做一個迷你嘅海膽蛋糕,所以生日嘅朋友記得同餐廳講啦🙈

手卷(4/5)
最後手卷作結,聽唔切師傅話入邊有咩材料,依稀記得佢有講到牛蒡🤣🤣 入邊仲有不知名嘅刺身,但係幾好食嘅,成個配搭口感同味道都幾好👍🏻👍🏻

甜品:自家雪糕/生果 跟餐決定

總結:整體質素幾好,對得住個價錢同名氣,聽聞黃埔呢間分店好食啲,但食完黃埔行下街都幾好,呢頭好多野買🤣。 會回頭幫襯👍🏻👍🏻👍🏻
2022-06-13
鯖魚配白昆布
甜蝦
海膽
2022-05-31 4634 瀏覽
近年廚師發辦 (Omakase)盛行,有些日式食店都加推Omakase套餐,部份價格相宜,豐儉由人。今次所選擇的黃埔鮨文,是妹妹聽朋友的推介後book枱。店舖地點在大馬路旁,其實位置很方便,但也會走漏了眼。從地鐵站出來後,過了大馬路留意左手邊就是了,較少人行走的方向。是日餐牌有3個價位的Omakase可選,$980的餐有signature海膽杯「迷你雲丹盛」,雖然刺身比起$1380那份少了2款,但有海膽杯補回!大家都二話不說,悉數選這$980的餐。先奉上茶碗蒸,白飯魚茶碗蒸,蒸蛋水嫩滑溜,面層鋪滿白飯魚,白飯魚味道淡香,質感柔軟,不會太鹹。作為用餐的開端就恰好,不會太重口味,影響味蕾。4款刺身,先出場的是灸燒油甘魚,魚油香之中帶點炙燒香氣,入口柔軟,醬汁令人開胃。第二款是白子,有些人可能會怕白子的腥味及質感,而師傅今次選用的是鯛魚白子,口感與雞子相似,較雞子軟稔,而不是那種質感creamy的白子。絲毫沒有點半腥味,以酸汁為佐料,更加開胃!第三款是櫻滷八爪魚,令人為之驚喜!櫻滷八爪魚充滿香氣,質感柔軟,滷得十分入味,帶微微甜味!配柚子胡椒吃,額外增添香氣~~最後一款刺身是吉列帆立貝,外層

白飯魚茶碗蒸
白飯魚茶碗蒸

灸燒油甘魚
櫻滷八爪魚
吉列帆立貝
最後一款刺身是吉列帆立貝,外層炸過,而內裡半生熟,一咬開,帆立貝的肉是一梳梳的,好有口感。師傳介紹說,要用新鮮帆立貝才會有這樣的效果,雪藏貨則不會吃到一梳梳的肉。配上自家製他他醬,增添口感層次,外層脆,內裡柔軟,而醬汁帶點爽口。
金目鯛
接著進入壽司部份,一共有7款,金目鯛經炙燒後,魚油味突出,入口甘香。
平貝
平貝質感非常爽脆,鮮甜,加入青檸汁吊味,味道清新!

三文魚子軍艦
三文魚子軍艦,三文魚子以醬油漬,充滿魚油香之餘,還帶微微甜味與酒香,很好吃!!
鯖魚壽司
鯖魚壽司,平時鹽燒鯖魚就食得多,第一次試鯖魚壽司。師傅說透過網燒來迫出油份,所以比起平時吃的鯖魚,多出一份油香。
中拖羅
中拖羅,顏色粉粉橙橙,入口軟滑即溶,無筋,超好吃!!食材夠新鮮!各人一致通過
食完還有陣餘香停留在口腔內~~~
海鰻壽司
海鰻壽司,吃完中拖羅再吃海鰻,就覺得海鰻普普通通啊!味道上的衝擊亦不夠大~~~
燒蝦膏柚子蝦壽司
幸好最後是以燒蝦膏柚子蝦壽司作為壽司的結束,蝦膏鮮甜濃郁,蝦刺身加入柚子汁調味,味道清香,而質感爽口,雖然已吃了6款壽司,但吃這最後一款壽司時也不會覺得膩。
迷你雲丹盛
輪到今頓午餐的焦點,迷你雲丹盛,小杯中放入醋飯,面層就鋪滿肥美的海膽及甜蝦刺身,賣相吸睛。海膽未算十分鮮甜,但都不錯。
海鮮茶壺湯
海鮮茶壺湯
海鮮茶壺湯,茶壺湯用料都算充足,味道幾鮮甜。加入幾滴青檸汁,令湯的味道帶點清香。
右口魚魷魚手卷
右口魚魷魚手卷,充滿右口魚的油份,帶魷魚及紫菜的爽脆口感。
芝麻雪糕,紅豆雪糕
甜品是芝麻雪糕或紅豆雪糕,紅豆的味道較為出色,好香紅豆味,較芝麻突出,兩款雪糕都不會太過甜膩,以此作結,實在滿足!

是次負責serve我們的師傅較為年輕健談,從食材介紹到黃埔開Donki等話題無所不談。上菜的節奏恰好,各人對用餐體驗感滿意。
2022-04-03
灸燒油甘魚
櫻滷八爪魚
三文魚子軍艦
燒蝦膏柚子蝦壽司
迷你雲丹盛
芝麻雪糕,紅豆雪糕
2022-05-19 1455 瀏覽
之前帶媽媽去咗鮨文 (•ᴥ•)/ 一位難求早咗成一個半月訂先有位 同埋要俾咗訂金先 所以都幾期待去食:3我哋嗰日揀咗$880嘅Omakase 佢包咗:茶碗蒸、四件刺身、七件壽司、迷你雲丹盛(海膽)、手卷、茶碗湯同埋甜品~我印象最深刻嘅係鱈魚白子 因為我本身唔食內臟首次嘗試😗 佢超creamy入口即溶 重點係好彩完全冇我最怕嘅腥味火灸金目鯛魚 好甜身同柔軟 魚皮火灸之後 魚油更加突出 食落去超甘香😋迷你雲丹盛(馬糞海膽) 雖然佢個名叫迷你 但其實份量都幾多 望住師傅拎住板海膽掃落去個海膽杯好治療 內心期盼住佢落多啲落多啲🤪 好彩真係超多海膽~~🧡吉列帆立貝超大粒同鮮甜!食落超滿足(*¯︶¯*)配埋洋蔥青瓜味嘅他他醬好夾🤩八爪魚刺身🐙配埋柚子胡椒一齊食 口感彈牙又多肉汁☺️平貝食落好爽口 青檸汁令佢鮮味更突出~新鮮肥美嘅秋刀魚 魚味重 配埋姜蓉錦上添花😌三文魚子 又甜又爽又新鮮 份量超多!😍生牡丹蝦 超新鮮 而且蝦膏海膽一齊燒好濃味( ´▽`)大拖羅嘅魚餃位 師傳燒熟咗啲筋 令油鮨更重入口好正😚仲有海鰻、海鮮湯、茶碗蒸、鰈魚、魷魚鬚手卷等等(希望我冇記錯啲名🤣)最後以紫薯味同雲尼拿味雪糕做甜

八爪魚刺身🐙配埋柚子胡椒一齊食 口感彈牙又多肉汁☺️

平貝食落好爽口 青檸汁令佢鮮味更突出~

新鮮肥美嘅秋刀魚 魚味重 配埋姜蓉錦上添花😌

三文魚子 又甜又爽又新鮮 份量超多!😍

生牡丹蝦 超新鮮 而且蝦膏海膽一齊燒好濃味( ´▽`)

大拖羅嘅魚餃位 師傳燒熟咗啲筋 令油鮨更重入口好正😚

最後以紫薯味同雲尼拿味雪糕做甜品作結🍠🍨☺️
  • 海膽杯
2022-05-10 784 瀏覽
周末去左食鮨文,以前有試過book但都好full,今次早二星期打去發現黃埔有位for lunch,冲去試下一共有茶碗蒸,12 貫,手卷同甜品,lunch 最平個餐580蚊前菜係金箔蟹柳茶碗蒸,味道十分之鮮味,唯一不足係瑤柱成粒同滑溜的蛋有點格格不入,同太咸壽司1. 伊佐木 加上酸汁啫喱略有油脂,係一個好既開頭2.活帆立貝 師傅一拍落去會郁,望住佢嘅肌肉慢慢收縮,食落去嘅口感同平時食開嘅飯立貝係唔同,係實身同緊致好多3. 海魚池魚 用網燒添加風味,迫出魚油4.甜蝦5.池魚 係魚味比較濃既魚,加咗薑蓉6.吞拿魚面頰 稀有部位,用咗自家製嘅蒜蓉豉油,帶點甜帶點辣7.小肌魚 味道略似鯖魚,呢種魚本身帶有好多幼刺,要透過腌製用醋用鹽令到刺溶化,一粒壽司已經係半條魚,魚味濃烈帶腥8.天使蝦 比甜蝦口感爽更鮮甜,蝦味更濃9.三文魚子 我都係第一次食咁鮮甜嘅魚子,一d都唔咸,每一粒都好似爆珠咁,係口到爆開10. 呑拿魚赤身鼓油漬吞拿魚醃製左10分鐘,入口近嘉華特別淋身,口感更軟11,穴子,星鰻,係佢哋自己燒自己整,醬汁係用頭骨熬製而成12.海膽,一入口十分之creamy 鮮甜但後期帶少少苦十二款壽司中

壽司
10. 呑拿魚赤身鼓油漬
吞拿魚醃製左10分鐘,入口近嘉華特別淋身,口感更軟
11,穴子,星鰻,係佢哋自己燒自己整,醬汁係用頭骨熬製而成
12.海膽,一入口十分之creamy 鮮甜但後期帶少少苦

十二款壽司中,我最鍾意三文魚子同活帆立貝

最有驚喜嘅竟然係佢哋嘅手卷,有貝類赤貝帆立貝嘅裙邊,左口魚碟魚邊,但無諗到入口幾重油脂,好香口
2022-05-08 658 瀏覽
想話係香港食日本野選擇多 中伏嘅亦都多今次就係其中一個伏❗️🫥🫠鮨文黃埔分店幾年前食過一次當時對佢嘅印象十分良好 但係最近嘅一次既Omakase lunch。。就十分失望四個字可以形容我對佢嘅感覺 不進則退1. 部份魚料理係腥嘅 即係唔夠新鮮2. Omakase lunch $8XX 包括招牌菜之一嘅雲丹盛 竟然海膽係用雜牌亂排(因為我買過。under $500一盒。唔好食。硬既。無鮮甜味) 佢攞出嚟嗰下已經勁失望理解當時正值係海膽嘅失收期 但係餐廳嘅取態竟然係退而求其次嘅其次 質素方面冇把關😮‍💨3. 師傅基本上零交流 職員態度都麻麻4. 環境同乾淨程度完全比下去了 $8XX 喺中環都可以食得好好 後悔點解無揀其他🥹Any肥。真係可一不可再完。#飲食係一種享受唔淨係為左生存#無論平定貴都一定要花費得明明白白#eat_withbina #eat_中伏報告_withbina#eat_黃埔_withbina
想話係香港食日本野選擇多 中伏嘅亦都多
今次就係其中一個伏❗️🫥🫠

鮨文黃埔分店幾年前食過一次
當時對佢嘅印象十分良好
但係最近嘅一次既Omakase lunch。。就十分失望

四個字可以形容我對佢嘅感覺 不進則退

1. 部份魚料理係腥嘅 即係唔夠新鮮
3. 師傅基本上零交流 職員態度都麻麻

Any肥。真係可一不可再

完。

#飲食係一種享受唔淨係為左生存
#無論平定貴都一定要花費得明明白白
#eat_withbina
#eat_中伏報告_withbina
#eat_黃埔_withbina
2022-04-11 3090 瀏覽
小編近排屈係屋企就黎有抑鬱症🥲決定獎勵下自己去食Omakase😍長文慎入🤣-🥢 Lunch Omakase $980$980餐有得食雲丹盛即係海膽杯😍另外仲有4點剌身/7件壽司/手卷/茶碗蒸/茶壼湯/甜品🥹-🥢白飯魚茶碗蒸之前係元朗分店食過黑松露茶碗蒸已經念念不忘🥲今次白飯魚既新食法又再衝擊味蕾🤣白飯魚勁香又甜配上茶碗蒸好夾👍-🥢刺身 (白子/油甘魚/帆立貝天婦羅/八爪魚)最令我驚喜係個八爪魚平時食係韌過㣠命咬勁耐先吞到😂呢個八爪魚🐙因為慢煮過肉質勁林又入味好似食緊磯煮鮑魚個個口感!另外MVP就係帆立貝佢炸左個外層入面其實仲保留到半生熟程度再加上自家制他他醬好味到唔捨得食🤣白子通常見親都好似一個腦袋咁但因為今次個魚品種唔同就比較似雞子佢用左醋同酒去整個汁令到個白子完全冇腥味😉油甘魚就因為食材新鮮所以超香魚味入口即溶😋-🥢壽司金目鯛/活貝/拖羅/鯖魚/牡丹蝦/穴子/三文魚籽軍艦🍣其實全部都咁好食因為新鮮所以唔洗整太多野都已經好好味🥹最推介金目鯛/鯖魚/三文魚籽個種鮮甜味留係口腔勁耐😋-🥢雲丹盛呢個就係我黎鮨文既原因!爆多海膽杯😍見住師傅將海膽不斷鋪上個杯度勁興奮😌海膽超級甜食極都有大滿足
🥢 Lunch Omakase $980
🥢白飯魚茶碗蒸

🥢刺身 (白子/油甘魚/帆立貝天婦羅/八爪魚)

🥢壽司

🥢雲丹盛
呢個就係我黎鮨文既原因!爆多海膽杯😍見住師傅將海膽不斷鋪上個杯度勁興奮😌海膽超級甜食極都有大滿足🙊

🥢手卷
手卷入面就係火炙過既左口裙邊因為燒過所以迫哂d魚油出黎勁香🥹

🫖茶壺湯
超特別佢係用個茶壺去蒸熱個湯入面有勁多海鮮料😍湯係勁甜飲得出係用好多海鮮整成誠意十足!

🍨甜品(芝麻/紫薯)
當日有兩款口味當然叫每樣一個試下😌芝麻完全係小編既口味食到淡淡既芝麻味😋紫薯幾驚喜食一啖已經食到紫薯個味!
2022-04-05
  • 雲丹盛
2022-04-10 548 瀏覽
Came here with friends and they gave us a private room. The chef seemed a bit shy and seemed a bit bewildered at how much alcohol we ordered. None the less it was a good experience
2022-04-04 716 瀏覽
#餓住去搵食🇭🇰 #餓住去黃埔🔍#沒有比較沒有傷害 好返之後想食壽司,難得咁耐無食好西,不如食返個Omakase🤪 鮨文有元朗同黃埔店,今次揀左黃埔🍣 疫情前鮨文都幾難Book,今次成功早兩星期左右就Book到,去當日都係Full House,午餐有分兩個時段,今次我哋揀最平嘅Set,份量夠多,不過服務同衛生就差少少啦,而且連前菜同漬物都無提供,差咗啲啲🥲🍣Omaskase $520呢個餐有茶碗蒸、12貫壽司、1件手卷、湯同埋甜品🇯🇵 個人覺得茶碗蒸夠滑唔夠鮮味,味道好淡,而今次呢位師傅風格比較平實,佢多數會選擇好哂啲魚生切好再整,佢揀嘅魚都係比較出面難食到,同埋好多都係前期工夫難處理,呢個我係欣賞嘅,不過手法同配搭上就無咩新意,整體味道不過不失🤪當中比較有記憶嘅係燒到好似牛肉嘅 #吞拿魚面峽肉,由於燒過所以食落無咩根,口感特別🥩 另外就係#右口魚邊手卷,由於右口魚太油,平時唔會做到壽司,所以師傳將佢輕輕燒過後加油伴蔬菜,食落酸酸甜甜🍣💡提提大家︰如果你鐘意食油脂感重嘅魚類記得冬天先食Omaskase,因為夏天當造嘅魚類都係比較清爽,多數會加柚子、鹽點綴,口感會較清新🍣食過三間暫時覺得
#餓住去搵食🇭🇰
#餓住去黃埔🔍

🍣Omaskase $520

食過三間暫時覺得黃埔鮨文唔會再回頭食,反而壽司源同壽司之神都幾出色🤟🏻

📍鮨文
🔍地址︰紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G22A號舖
2022-03-22 717 瀏覽
今次就去左黃埔嘅鮨文試佢哋嘅Omakase😻 Lunch Menu分左3個價錢 分別係580 980同1380 識揀一定揀$980 因為得呢個menu不佢哋最Signature 嘅海膽杯咋🤤$980 menu 包括以下咁多款食物 師傅食之前會先介紹一下食材 用料新鮮上盛 真係食到好滿足🥰茶碗蒸紫菜金箔茶碗蒸口感非常幼滑 紫菜高湯味道鮮甜👅4 Sashimi 鯖魚刺身 少食到新鮮 超肥美🤤白子 冬季限定 好creamy 加左柚子醋酸酸甜甜特別好食😋八爪魚吉列炸帆立貝卷 帆立貝勁大粒 食落一梳梳肉好正😻 配上自己調製嘅牛油果沙律醬 味道一流👅7 Sushi平貝金目鯛中拖羅深海池魚三文魚籽牡丹蝦穴子迷你雲丹盛 最期待項目 師傅毫不手軟咁堆上滿滿嘅海膽 味道真係非常鮮甜😻

茶碗蒸
紫菜金箔茶碗蒸口感非常幼滑 紫菜高湯味道鮮甜👅