餐廳: 鮨山月
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2025-07-30 258 瀏覽
位於銅鑼灣的「鮨山月」日本料理,午市和晚市主打廚師發辦,一向口碑甚好,全因料理師傅精於善用各種日本時令直送食材,配搭不同的烹調手法,令每道菜視覺和味覺錦上添花,非常之有驚喜,近期品嚐過數一數二如此精彩的Omakase👍👍🌟月TSUKl $ 1880 共18品✨秋田野生鱸魚|魚質口感爽身配酸醋汁味道清新開胃✨赤背刺身|配上蒓菜、青瓜再切粒,口感豐富,而且更加突出赤背的鮮味✨德島真蠔|蠔身飽滿鮮爽口,配菜茶豆、冬瓜、新鮮海苔醬汁,味道特別鮮味✨汁煮鮟鱇魚肝|精彩之作,鮟鱇魚肝磨成蓉,再放上蕃茄啫喱和紫蘇花葉,配合超香脆撻底,入口口感豐富,味道油潤甘香帶蕃茄的清甜味道,心機之作超級好食✨鰆魚|是馬鮫魚的一種,用炭燒方法處理,釋出魚油特別肥美,師傅用漬洋蔥粒、茗荷和四季紅,味道甜美能中和油分✨太刀魚|用米網紙和紫蘇葉包住炸香,用甜椒和茄子打成肉做醬汁,魚肉飽滿入口嫩滑,醬汁味道天然,很好味的一道炸物,再配合紅桑子汁醃漬蕃茄,清甜無比✨ 牡丹蝦|超巨型的牡丹蝦,用上十年紹興酒醃製,入口非常彈牙充滿膠質,而且帶淡淡的酒香✨北海道黃粟米蒸蛋|好驚喜的味道,師傅採用凍食嘅烹調手法,底部是用粟米芯高湯製

🌟月TSUKl $ 1880 共18品

✨秋田野生鱸魚|魚質口感爽身配酸醋汁味道清新開胃

✨北海道黃粟米蒸蛋|好驚喜的味道,師傅採用凍食嘅烹調手法,底部是用粟米芯高湯製作的香滑蒸蛋,放上黃粟米蓉和超甜粟米,整個味道都來自清甜的粟米,而且好啱夏天食👍👍

🍣白魷魚|膠質豐富魷魚味特濃
🍣縞鰺|魚鮮味鮮香,入口魚肉好有彈性
🍣清森甜蝦|甜蝦昆布漬處理在混合炒香果的蝦膏再切碎,口感豐富味道甘甜鮮香
🍣 紡綞鰤|野生油甘魚味道濃郁,肉質甘香
🍣 鰺|口感柔中帶脆,沒有腥味,有獨特的香甜
🍣中拖羅|既有魚的鮮味,又有適度的油脂,口感豐富
🍣 大拖羅|最肥美部位,脂肪魚油豐富,口感入口即化

🍣三文魚籽海膽飯|單睇賣相都知道有多高質,三文魚籽粒粒肥美飽滿,海膽用上北海道根室的出品,整個飯鮮味滿瀉

🍲鯛魚麵豉湯|一打開蓋已經聞到好香嘅魚味,
經多少時熬製的鯛魚,入口魚味超濃

🍮焙茶奶凍|自家製的奶凍香滑無比,配上焙茶醬汁,茶香味道濃郁,而且一啲都唔甜,完美

• 北海道黃粟米蒸蛋
  • 三文魚籽海膽飯
2025-07-26 489 瀏覽
🍣🎍【 鮨山月 】 🎍🍣⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄冇諗過lunch omakase份量都咁多,謝謝主廚Sam為我哋發辦,真係有口福🤩一開頭先享用柚子蜜然後食滑溜溜嘅茶碗蒸,材料有松葉蟹肉配新鮮海苔芡汁,好鮮美🦀之後醃製咗一晚嘅鮫鰈上桌,配柚子醋風味細膩🧡赤背刺身都好正,配合蒓菜、樽菜、柚子皮,鮮美嫩滑✨然後係超超超厚肉嘅醬燒帆立貝‼️放入口嗰吓真係好幸福☺️炭燒鰆魚配洋蔥粒,味道鹹鹹地,整體有少少似食緊菜脯,幾有特色🐟然後開始壽司盛宴,全部已經調好味,不用點醬油,可以就咁食🥢 包括:深海池魚、魷魚、甜蝦昆布、備長碳燒銀鱈魚、吞拿魚赤身、中拖羅壽司、薑蔥醬池魚壽司、半熟蝦、右口魚裙邊🍣 平時左口魚食得多,發現右口魚比左口魚更肥美👍🏻之後係我整餐之中最鍾意嘅紫海膽❤️‍🔥 呈鮮豔嘅橙黃色,偏濃味,魚籽亦醃過,好濃郁💯食埋大大碌嘅吞拿魚蓉手卷,仲飲埋湯同食開心果味雪糕,真係好飽😂⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄◤ Lunch Omakase ◢ ($880)▸ 茶碗蒸▸ Entree▸ Sushi 10貫▸ Sushi Roll▸ Soup▸ Dessert⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖
🍣🎍【 鮨山月 】 🎍🍣

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

一開頭先享用柚子蜜
之後醃製咗一晚嘅鮫鰈上桌,配柚子醋風味細膩🧡
赤背刺身都好正,配合蒓菜、樽菜、柚子皮,鮮美嫩滑✨
然後係超超超厚肉嘅醬燒帆立貝‼️放入口嗰吓真係好幸福☺️
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

◤ Lunch Omakase ◢ ($880)
▸ 茶碗蒸
▸ Entree
▸ Sushi 10貫
▸ Sushi Roll
▸ Soup
▸ Dessert

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:鮨山月 (銅鑼灣)

🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami銅鑼灣

#相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #鮨山月 #sushiyamatsuki #hongkongomakase #hkomakase #omakasehk #hongkongsushi #sushihk #廚師發辦 #香港廚師發辦 #hkfoodies #hkrestaurants #hkjapaneserestaurant #japaneserestaurant @yamatsuki.hk
2025-07-22
2025-07-24 487 瀏覽
Bookmark咗好耐嘅鮨山月終於試到佢哋午市Omakase啦!✨ 估唔到平日都爆場,裝修超有和風feel~開放式吧枱睇住師傅即握壽司,連啲米都係日本直送🇯🇵 魚生新鮮到似瞬間移動去咗築地市場咁! 〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️💮【Lunch Set $880】 ✨Free drinks 有柚子蜜超解膩 🦀 茶碗蒸 驚喜位係底層藏住蠔蟹肉!白飯魚+ 新鮮海苔提鮮,蛋好滑溜~🐟 四品▪️野生鱸魚配柚子醋 - 酸香醒胃 ▪️赤貝刺身+ 青瓜秋葵 - 脆爽度💯夏日必食 ▪️醬燒帶子紫菜卷 - 海味雙重奏 ▪️炭燒鰆魚 - 自家製洋蔥粒脆脆哋好過癮 🍣 壽司10貫 (由於我正在減肥,所以要求師傅少飯😂) 1️⃣ 深海池魚|鮮甜到好似喺海入面游緊水 2️⃣ 甜蝦|打碎咗口感更Creamy🦐 3️⃣ 備長炭燒銀鱈魚|魚油大爆發!入口即溶 4️⃣ 鯖魚紫菜卷|海苔香+魚油雙重享受 5️⃣ 吞拿魚赤身|血合位處理得超靚 6️⃣ 大拖羅|脂肪紋理靚到似藝術品 7️⃣ 池魚|蔥花提鮮絕配 8️⃣ 半生熟天使蝦|彈牙到可以打乒乓球 9️⃣ 右口魚裙邊|火炙油脂香超邪惡🔥 🔟 三文魚子配紫海膽|我最期待嘅菜式出現啦,三文魚子和紫海

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

💮【Lunch Set $880】

✨Free drinks 有柚子蜜超解膩

🦀 茶碗蒸
驚喜位係底層藏住蠔蟹肉!白飯魚+ 新鮮海苔提鮮,蛋好滑溜~

🐟 四品
▪️野生鱸魚配柚子醋 - 酸香醒胃

▪️赤貝刺身+ 青瓜秋葵 - 脆爽度💯夏日必食

▪️醬燒帶子紫菜卷 - 海味雙重奏

▪️炭燒鰆魚 - 自家製洋蔥粒脆脆哋好過癮

🍣 壽司10貫 (由於我正在減肥,所以要求師傅少飯😂)
1️⃣ 深海池魚|鮮甜到好似喺海入面游緊水
6️⃣ 大拖羅|脂肪紋理靚到似藝術品
7️⃣ 池魚|蔥花提鮮絕配
8️⃣ 半生熟天使蝦|彈牙到可以打乒乓球
9️⃣ 右口魚裙邊|火炙油脂香超邪惡🔥
🔟 三文魚子配紫海膽|我最期待嘅菜式出現啦,三文魚子和紫海膽多到瀉!視覺暴擊

🍙 卷物
▪️吞拿魚蓉手卷|魚蓉多到漏!仲要雙重夾心

🥣 麵豉湯
▪️蘑菇粒增加口感 飲完成身暖粒粒

🍨 甜品
可以選熱咖啡或開心果雪糕,我就選擇了最近大熱的開心果雪糕,開心果味濃到癲!

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

💰 總計: $968 (已包含10%服務費)
2025-07-24
鮨山月 🇭🇰|銅鑼灣高質Omakase 🍣極致鮮味體驗✨。最近去咗銅鑼灣嘅「鮨山月」試佢哋嘅omakase,真係驚喜連連🥳由食材嘅挑選到師傅嘅手藝,每一道都充滿心思同驚喜❤️。1. 鮫鰈食落第一啖已經眼前一亮🐟 鮫鰈肉質超嫩滑,昆布漬過帶出淡淡海洋鮮味,柚子醋嘅微酸提鮮得恰到好處,口感層次好豐富 ✨2. 愛媛縣白象拔呢道前菜清爽得嚟又好有心思🥗 白象拔爽脆鮮甜,青瓜同秋葵嘅清新,加埋昆布嘅鹹鮮同䔿菜,味道平衡得好正,開胃到不得了‼️。3. 櫻煮八爪魚八爪魚軟嫩又唔韌🐙 櫻煮嘅甜味滲入晒肉質,再加埋柚子嘅清香,食落完全冇腥味,細節位滿分💯4. 鮟鱇魚乾超級有創意嘅組合🍅 鮟鱇魚乾鹹香十足,蕃茄啫喱酸甜清爽,夾住紫菜嘅海苔香,仲有薄脆撻底嘅酥脆,一啖咬落去「咔嚓」聲,口感好過癮!5. 炭燒鰆魚炭燒香氣撲鼻🔥 鰆魚皮燒到微脆,魚肉依然保持嫩滑,豉油醃過嘅洋蔥帶微甜,名荷(日本水芹)同四季紅(紅辣椒絲)增添清新同少少辣勁,完美襯托魚嘅鮮味~6. 季節太刀魚呢個創意料理超驚喜🌯 越南米紙炸到超薄脆,包住嫩滑嘅牙帶魚同紫蘇葉,梅醬嘅酸甜啱啱好,底層嘅甜椒茄子醬濃郁得嚟唔搶味。旁邊嘅紅桑莓醃蕃茄仲帶嚟一
鮨山月 🇭🇰|銅鑼灣高質Omakase 🍣極致鮮味體驗✨

1. 鮫鰈

2. 愛媛縣白象拔

3. 櫻煮八爪魚

4. 鮟鱇魚乾

5. 炭燒鰆魚

6. 季節太刀魚
呢個創意料理超驚喜🌯 越南米紙炸到超薄脆,包住嫩滑嘅牙帶魚同紫蘇葉,梅醬嘅酸甜啱啱好,底層嘅甜椒茄子醬濃郁得嚟唔搶味。旁邊嘅紅桑莓醃蕃茄仲帶嚟一絲果香,好有層次!

7. 紹興酒醃加拿大牡丹蝦
呢道前菜一上枱就聞到淡淡紹興酒香 🍶牡丹蝦肉質超彈牙,醃得入味得嚟又唔會蓋過蝦嘅鮮甜,酒香慢慢喺口腔散開,尾韻帶少少甘甜。必試推介🍷

8. 季節北海道黃粟米蒸蛋,凍食
面頭鋪滿咗北海道黃粟米蓉 🌽金黃色好吸睛!粟米蓉清甜到爆,仲帶微微奶香,下面嘅蒸蛋滑溜到似布甸 🥚凍食好適合夏天!兩種質感一綿一滑,夾埋食好似甜品咁治癒~師傅話粟米每日現磨,難怪甜味咁自然!

9. 障泥烏賊
墨魚壽司黏糯得嚟帶爽口🦑 師傅刀工一流,切花後更易入口,淡淡嘅海水鮮味加埋微甜嘅舍利(醋飯),簡簡單單卻好考功夫。

10. 縞鰺壽司
縞鰺嘅魚身雪白透亮,油分適中,咬落爽脆得嚟帶微微嚼勁 🎣師傅輕輕掃上醬油,帶出魚嘅鮮甜,完全冇腥味。最正係魚皮嗰陣淡淡嘅海水鹹香,同醋飯嘅酸味平衡得啱啱好,高級魚嘅享受🐟

11. 赤貝壽司
赤貝超級新鮮🔴師傅上菜前仲拍一拍佢,貝肉即刻收縮,證明活力十足 💪口感爽脆、甜味突出,食完仲有陣陣海洋餘韻,正!

12. 清森甜蝦壽司
蝦控必試🦐 清森甜蝦鮮甜到爆,蝦油煎香嘅蝦膏濃郁到不得了,昆布醃漬過帶出深層次鹹香,一啖食晒先夠滿足~

13. 時不知三文魚壽司
唔係普通三文魚🍣時不知係北海道野生款,魚油香濃郁到漏 🏔️肉質緊實得嚟又唔柴,脂肪紋理靚到發光,入口即溶。師傅話呢款季節限定,難怪食到啖啖珍貴感~

14. 鰺壽司
銀皮魚愛好者必點🐟魚味濃郁🌊但完全唔腥。面頭嘅醬油薑蔥蓉係神來之筆,蔥香同薑辣完美中和銀皮嘅獨特金屬香。

15. 中拖羅壽司
中拖羅油脂分布均勻,粉嫩色澤睇見都流口水 🤤入口即化似牛油,但無大拖羅咁膩,反而多咗股清爽嘅魚味。食完想encore!

16. 北海道馬糞海膽、三文魚籽壽司
海膽多到瀉🌊 馬糞海膽creamy又甘甜,三文魚籽爆汁鹹鮮,醋飯嘅溫度啱啱好托住食材,食完口腔仲縈繞住餘韻⋯⋯

17. 魚湯
壓軸係碗奶白色魚湯 🥣飲落順滑無渣,暖胃又舒服🍲

18. 焙茶奶凍
完美句號🍮 焙茶香濃唔苦澀,奶凍滑溜溜,甜度適中,食完咁多道菜都仍然覺得好清新~

總結: 「鮨山月」無論食材、技藝同創意都屬上乘,。晚市價錢約$2000/位,但絕對物有所值!🌟

總評: 鮨山月嘅食材質素同師傅手藝都係頂班 💯尤其係酒漬蝦同赤貝,鮮味爆燈🔥師傅對季節性食材嘅執著令人佩服,加上環境舒適、服務細心,絕對值得再訪🌸推薦俾想追求高級日料體驗嘅朋友💖

📍銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 2樓
2025-08-01 0 瀏覽
生日月要繼續食好嘢🤭朋友帶我嚟銅鑼灣呢間日本料理品嚐廚師發板Omakase🤩 餐廳環境寬敞服務周到,選用新鮮食材,每日由日本市場直接空運到港,仲有靚仔師傅一邊即製手握壽司,一邊介紹食材來源和食法,簡直係視覺與味覺的享受😍✨月TSUKI $1,880 (共18品)✨鱸魚|時令的秋田野生鱸魚,配上柚子醋,鮮味十足💞赤貝刺身|赤貝切粒口感爽脆,加上青瓜、秋葵、鹽責昆布,口感豐富💞德島真蠔|真蠔帶鮮甜味,肉質鮮嫩,口感爽脆,配上鹿兒島茶豆和愛媛縣的冬瓜,味道更昇華💞鮟鱇魚乾脆塔|做法相當創新,鮟鱇魚乾入口creamy,底部用上汁煮蕃茄變成啫喱撻,入口鬆脆,口感層次豐富💞高部魚|高知県高部魚,油脂豐富,輕輕炭燒一下,配上洋蔥和四季紅鮮味突出💞太刀魚|肉質細嫩,選用米紙及紫蘇輕裏酥炸,搭配自家製茄子和甜椒醬汁,口感豐富💞牡丹蝦|以紹興酒醃漬,充滿優雅酒香,肉質晶瑩剔透,入口鮮甜濃郁💞茶碗蒸|粟米蒸蛋,用來自北海道的粟米,面層舖上粟米汁,粟米甜味更突出💞🍣壽司深海池魚、甜蝦、白魷魚、赤身、中拖羅、大拖羅、池魚、海膽每款都鮮味十足,最愛海膽三文魚子杯,海膽夠晒creamy,回味無窮💞味噌湯|用上大量鮮

✨月TSUKI $1,880 (共18品)✨

鱸魚|時令的秋田野生鱸魚,配上柚子醋,鮮味十足💞

🍣壽司

深海池魚、甜蝦、白魷魚、赤身、中拖羅、大拖羅、池魚、海膽

味噌湯|用上大量鮮魚烹調嘅味噌湯,魚味濃郁鮮甜💞

甜品|焙茶奶凍,焙茶味濃郁,奶凍超滑溜,為今餐劃上完美句號💞
膽小的我唔敢去日本旅行,幸好喺香港都搵到間高CP值嘅Omakase,位於銅鑼灣 The L. Square 嘅「鮨山月」正是一個好例子☺️餐廳午市提供兩款高級日式廚師發辦料理套餐,我同朋友揀咗$880/位嗰set,有茶碗蒸、前菜、手握壽司、卷物、湯品同甜品或咖啡,非常抵食👍🏻再加上Sam師傅詳細介紹每道菜式,態度認真且專業,我同朋友都好滿意呢個優質體驗💖⚜️午市套餐廚師發辦|Lunch Omakase($880/位)入座後先送上柚子蜜喚醒味蕾😋✨茶碗蒸し|Steamed Egg Custard▪️松葉蟹肉配新鮮海苔芡汁:口感嫩滑,蛋香濃郁✨つまみ 4品|Entrée▪️膠鰈:醃製一晚後相當入味,輕蘸柚子醋更顯鮮味▪️赤背刺身:以蒓菜同柚子皮作伴碟,味道層次昇華不少▪️醬燒帆立貝:用上秘製醬油燒製,入口肥美甘甜帶脂香▪️炭燒鰆魚:加入已醃製嘅洋蔥粒同茗荷,別具獨特鹹香風味✨握り寿し 10貫|Sushi▪️深海池魚:口感柔軟,帶魚油甘香▪️魷魚:入口爽脆彈牙,有淡淡鮮甜味▪️甜蝦昆布:鹹甜度平衡得宜,味道豐厚鮮美▪️碳燒銀鱈魚:用備長碳燒製而成,充滿炭香風味▪️吞拿魚赤身:以醬酒醃製,富有味道層次▪️中拖羅:肉質細

入座後先送上柚子蜜喚醒味蕾😋

✨茶碗蒸し|Steamed Egg Custard

▪️松葉蟹肉配新鮮海苔芡汁:口感嫩滑,蛋香濃郁

✨つまみ 4品|Entrée
▪️膠鰈:醃製一晚後相當入味,輕蘸柚子醋更顯鮮味
▪️赤背刺身:以蒓菜同柚子皮作伴碟,味道層次昇華不少
▪️醬燒帆立貝:用上秘製醬油燒製,入口肥美甘甜帶脂香
▪️炭燒鰆魚:加入已醃製嘅洋蔥粒同茗荷,別具獨特鹹香風味

✨握り寿し 10貫|Sushi
▪️深海池魚:口感柔軟,帶魚油甘香
▪️魷魚:入口爽脆彈牙,有淡淡鮮甜味
▪️甜蝦昆布:鹹甜度平衡得宜,味道豐厚鮮美
▪️碳燒銀鱈魚:用備長碳燒製而成,充滿炭香風味
▪️吞拿魚赤身:以醬酒醃製,富有味道層次
▪️中拖羅:肉質細膩,入口脂香滿溢
▪️池魚:配搭薑蔥醬作調味,提鮮一流
▪️半熟蝦:口感爽彈,同時品嘗到蝦隻原有嘅鮮甜味
▪️右口魚裙邊:用紫菜包裹住,炙燒後充滿油脂香
▪️海膽三文魚籽杯:紫海膽味道較濃,撈勻自家醃製嘅三文魚籽,鮮味十足

✨卷物|Sushi Roll
▪️吞拿魚蓉手卷:爽脆紫菜內係軟嫩綿密嘅吞拿魚蓉同粒粒飽滿嘅壽司飯,份量相當有誠意

✨お椀|Soup
▪️味噌湯:湯品清甜味美,湯頭醇厚柔和,可解油膩感

✨デザート|Dessert(可選開心果雪糕或咖啡)
▪️開心果雪糕:口感軟滑,味道香甜而不膩,為豐盛嘅一餐畫上完美句號
2025-07-25 141 瀏覽
銅鑼灣「鮨山月」以$1880的18品月之料理,演繹一場旬味與創意的交響。前菜八品如月光碎片,每一道都暗藏主廚的巧思:鮟鱇魚肝撻配番茄啫喱(招牌菜)以酥脆塔皮托起琥珀色魚肝,酸甜啫喱平衡豐腴,入口即化的脂香如海浪席捲;德島生蠔茶豆冬瓜蓉 將海潮鮮甜凝於冷湯,冬瓜蓉似初雪化開,襯出生蠔的奶油質地;太刀魚紫蘇米紙捲最驚艷——薄透米紙裹炭燒銀魚,紅桑莓汁漬過的車釐茄爆出果酸,紫蘇清香穿梭其間,輕盈如夏夜微風。 握壽司環節回歸江戶前真髓:備長炭燒高部魚焦脆魚皮鎖住油脂,煙薰香與醋飯酸香交織;紫海膽三文魚子堆疊成黃金山丘,海膽的甜糯與爆裂魚籽在舌面奏出雙重奏。點睛之筆是池魚配姜蔥醬,辛香醬汁激出銀身魚的野性,卻未奪其鮮。 全餐高潮竟是尋常食材的蛻變:凍食粟米茶碗蒸顛覆傳統,冰涼的玉米慕斯如絲綢滑入喉間,甜度純淨如剝開盛夏的玉米稈。主廚深諳「月圓則虧」之道——牡丹蝦以紹興酒輕醃提鮮,炭烤春魚撒洋蔥粒增脆,每一處修飾皆服務於食材本味。$1880的定價在寸土寸金的銅鑼灣堪稱物超所值,尤其前菜陣容之豐,堪比獨立懷石課程。

全開放吧檯,零距離品味職人匠心以全吧檯座位設計貫徹Omakase精髓,16席L型原木吧檯環繞開放式廚房,沉浸於日式禪意空間。從入口的布簾、竹飾光影到微黃燈光,皆延續「望山見月」的詩意氛圍,但最大亮點莫過於直擊料理檯前的每一瞬——東師傅的刀工如行雲流水,食材在砧板上化為藝術品,食客宛如置身江戶前壽司劇場。主廚東師傅以「刀工如畫」聞名,其技藝結合傳統江戶前技法與現代美學。觀其處理石垣鯛刺身,刀刃斜切入肌理,薄透如蟬翼卻保有彈性;配合黑烏魚子碎,把魚味突破提升。今次這一趟有幸食到花雕酒浸蝦,蝦肉彈牙花雕酒濃香,實在太有驚喜!東師傅擅長以幽默互動打破拘謹。他會拎起當日抵港的墨烏賊,展示其半透明觸鬚的鮮度;解說鮟鱇魚肝凍撻時,不忘自嘲「這道吃了會變聰明,但師傅我小時候沒吃夠」,逗得全場歡欣喜悅。 客人若對某道菜好奇,他更會從檯下掏出食材原貌,如展示烏魚子的刨削過程,知識與趣味並存。刀工直接決定了味覺層次。更令人驚豔的是握壽司技法——赤醋飯在他指尖成型時,力道均勻、空氣感十足,魚生覆蓋瞬間與醋飯貼合如天生一體。 例如: 沙甸魚磯邊卷:先以「小刺切り」刀法細密切斷魚骨,再層疊紫菜與醋漬蘿蔔,入口
全開放吧檯,零距離品味職人匠心

烏魚子石垣鯛

花鵰蝦

鮟鱇魚乾撻

沙甸魚磯邊卷:先以「小刺切り」刀法細密切斷魚骨,再層疊紫菜與醋漬蘿蔔,入口全然無腥,唯有海潮鮮甜。
Otoro壽司:逆紋切斷筋膜,刀口呈波浪紋理增大醬油接觸面,醋飯溫度與魚生冷度在舌尖交融,堪稱「溫度刀工」的極致。

拖羅壽司

全吧檯設計讓服務團隊更能掌握節奏,從遞上熱毛巾、即時清理檯面到調整燈光角度,細節無縫銜接.

打破高級Omakase需提前數週預約的門檻,以全吧檯即興入座的形式,讓食客隨時見證東師傅的刀工魔法。這是一場無需精心策劃、卻處處藏著匠心的味覺之旅。

日本一華蓮蠔🦪
2025-04-24
$2000 (晚餐)
烏魚子石垣鯛
花鵰蝦
鮟鱇魚乾撻
拖羅壽司
日本一華蓮蠔🦪
  • 壽司
  • 野生大拖羅
2025-05-06 864 瀏覽
鮨山月 Dining city Set, 只在餐廳周提供。每次餐廳周。我都會揀選幾間不同嘅食肆。用一個較為優惠嘅價錢去體驗一下唔同餐廳嘅出品。曾經試過鮨山月既正餐,今次係試優惠套餐。食物是較平常full set 既冇咁豐富。 咁當然啦,我俾錢都俾少一大舊。 食物水準依舊地高,環境舒服乾淨,要讚一讚服務我哋嘅經理。能夠接受我哋一啲特別要求。前一晚先提出我同女朋友黎為佢慶祝生日,都安排到有生日蛋糕為佢慶祝。 唔該哂,會再來的

食物水準依舊地高,環境舒服乾淨,要讚一讚服務我哋嘅經理
。能夠接受我哋一啲特別要求。
  • 馬糞海膽
  • 茶碗蒸
  • 壽司
  • 池魚
  • 鰤魚
𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭 $𝟖𝟖𝟎/𝐩𝐩𝐥—茶碗蒸し—❤️賴尿蝦鮮甜,白飯魚增添口感,滑蛋配上海苔醬實現四重風味—つまみ 4品—🧡平目魚用昆布醃過,以帶出鮮味,口感軟綿綿,清淡帶少許鮮味。師傅不建議沾豉油,沾適量淡雪鹽即可食用,因為是用米麴做的鹽,帶有米餅味亦不會太咸🧡鱈魚白子柚子酸汁+蔥花去除腥味,上枱好香蔥味,白子入口即溶,幸福感🆙🆙🆙🧡醬油漬帶子大大粒帶子,師傅𠝹上坑紋,以便更好入味🧡炭燒鰆魚肉質軟綿綿帶少許油脂感,加入豉油醃過的洋蔥,加入薑,茗荷,令整體更豐富—握り寿し 10貫—💛深海池魚微甜,少少彈牙,芥末份量剛剛好,調味平衡💛針魚2月乃當造季節,肉質彈牙,撒上少量柚子皮末以添清香💛赤貝口感緊實,風味鮮甜而又清新💛甜蝦清森県甜蝦用昆布漬過,甜蝦打成蝦膠,蝦膠冷凍,醋飯漫暖,對比強烈有趣口感💛櫻鱒3-5月屬當造季節,細膩口感,比三文魚更多魚香,脂肪比例恰到好處💛池魚豐富油香,配以紫菜及香蔥配搭使整體更平衡💛中拖羅大拖羅嘅豐腴與赤身的清爽,完美的平衡💛大拖羅層次分明,入口即化,油脂四溢💛鰈魚(右口魚)裙邊肥美,油脂香溢💛海膽三文魚籽杯用上優雅清甜紫海膽,配搭自家醃製醬油漬三文魚籽—卷物—
𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭 $𝟖𝟖𝟎/𝐩𝐩𝐥
—茶碗蒸し—
❤️賴尿蝦鮮甜,白飯魚增添口感,滑蛋配上海苔醬實現四重風味

—つまみ 4品—
🧡平目魚

🧡鱈魚白子

🧡醬油漬帶子
大大粒帶子,師傅𠝹上坑紋,以便更好入味

🧡炭燒鰆魚

—握り寿し 10貫—
💛深海池魚
微甜,少少彈牙,芥末份量剛剛好,調味平衡

💛針魚
2月乃當造季節,肉質彈牙,撒上少量柚子皮末以添清香

💛赤貝
口感緊實,風味鮮甜而又清新

💛甜蝦

💛櫻鱒

💛池魚
豐富油香,配以紫菜及香蔥配搭使整體更平衡

💛中拖羅
大拖羅嘅豐腴與赤身的清爽,完美的平衡

💛大拖羅
層次分明,入口即化,油脂四溢

💛鰈魚(右口魚)裙邊
肥美,油脂香溢

💛海膽三文魚籽杯
用上優雅清甜紫海膽,配搭自家醃製醬油漬三文魚籽

—卷物—
💚內裏包裹著一大舊拖羅蓉,師傅捲好後再多放一次拖羅蓉在上面😛非常滿足

—お椀—
💙清甜魚湯去除油膩感

—デザート—
💜 ☕️炭燒咖啡/開心果雪糕二選一,聽聞呢度日本炭燒頗出名,口感較薄,能去油膩感
  • 茶碗蒸
  • 海膽
  • 鱈魚白子
  • 野生大拖羅
  • 白蝦
  • 深海池魚
  • 鰤魚
2025-04-25 503 瀏覽
打卡了香港omakase鮨山月麻麻dei没有什么记忆点的一餐如果非要说一样应该是最开始的皮皮虾蒸蛋寿司米太多可以把鱼生的戏都抢走海胆鲑鱼籽饭海胆只有可怜三片并且整顿饭前菜+寿司九贯+甜品吃下来感觉我的胃像没吃过东西hh要怪可能只能怪餐厅周套餐才这样咯一开始有一个开胃的柚子汁小小一杯定价很高不知道是不是为了走服务费也可能是我太腹黑!总之这个价钱我会选择去千两吃到饱hhhh鮨山月这家店还要继续努力哦!
打卡了香港omakase鮨山月
吃下来感觉我的胃像没吃过东西hh
要怪可能只能怪餐厅周套餐才这样咯
一开始有一个开胃的柚子汁小小一杯定价很高
不知道是不是为了走服务费
也可能是我太腹黑!
总之这个价钱我会选择去千两吃到饱hhhh
鮨山月这家店还要继续努力哦!
姜是用來爽口,幫助在吃下一个品类之前口內保持清新,切味道不會被上一到影響,但是他家姜絲一半都是塞牙的! 太痛苦了!在最後喝湯時候因為湯太燙,想慢慢喝於是想管服務員要勺子,結果被服務員diss 喝湯方式不正確,不專業! 我想说每个人有每个人吃饭习惯,为什么你要diss我😅廚師一直在跟某一桌不停聊天,導致整個餐廳說話聲音太吵了!介紹魚和菜品的時候又只有一句話,不想多說一句的樣子。鱼品类跟其他omakase比并无太多不同,普普通通,没有觉得值得再来!

2025-02-26 1707 瀏覽
前日下午跟好友到 L Square 2樓"鮨山月"食lunch, 因朋友們話鮨山月好有質素,最愛吃好嘢嘅我,一定要去試吓,刺身新鮮,食三文魚子海胆飯,一試難忘,真正認識何謂厨師發板菜,價錢幾百蚊,好抵食,我會再嚟幫襯 ! 誠意推介俾我其他老友。
2025-02-24 1741 瀏覽
周末游香港特意提前book位到鮨山月体验“盲盒”lunch 开盒的结果好满意啊!环境:原木色调的装潢,暖黄色的灯光,板前座位宽敞舒适,可以近距离欣赏师傅的料理艺术,简直就是一场视觉盛宴!当天为我们制作料理的是东师傅 东师傅好靓仔啊啊啊啊!认真工作个样好有型!服务:服务员好亲切下单前还会贴心地询问是否有忌口。茶水也是及时添满,听到我和先生倾计时说某个鱼类觉得腥个阵及时替我同师傅沟通系后续的上菜时更换了更适合我口味的鱼类食材:新鲜度爆表,每一口都是惊喜Omakase的魅力就在于未知的惊喜,而这家店的食材新鲜度可以打满分!我和先生最喜欢的是深海池鱼寿司!鱼肉甘香清甜半熟的虾寿司也比全生和全熟的虾更甜更有风味金枪鱼中腹色泽红润诱人,口感丰满大腹油脂丰盈,入口即化海胆和三文鱼籽鲜甜浓郁,仿佛能尝到大海的味道这是一场值得回味的味蕾之旅总的来说,鮨山月无论是环境、服务还是食材品质,我都非常满意!系我下次去香港会再次选择的日料店
周末游香港特意提前book位到鮨山月体验“盲盒”lunch
开盒的结果好满意啊!

食材:新鲜度爆表,每一口都是惊喜

鱼肉甘香清甜
半熟的虾寿司也比全生和全熟的虾更甜更有风味

金枪鱼中腹色泽红润诱人,口感丰满

大腹油脂丰盈,入口即化

海胆和三文鱼籽鲜甜浓郁,仿佛能尝到大海的味道
这是一场值得回味的味蕾之旅

2025-02-23
d野食真係好求其☺️普通食飯就得。 真係又普通又求其,1880 18 品,真係唔夠飽! 要額外再加,兩個人埋單5k幾,食物質素好普通!1. 漬物 得兩款 姜同蘿蔔2. 茶碗蒸係用白飯魚⋯⋯⋯ 3.最有特色係個魚肝海膽都尚可極度普通,如果講食環境咁你就唔好選擇呢間如果話真係想試下師父手勢可以try try不過around 2k 就唔係咁推介,性價比唔高。仲要係食五飽,追加再額外收費。。。。如果真係想食omakase 口痕冇野做,收工walk in 就ok 😂地點就超級方便 真係口痕walk in 之選,😂
d野食真係好求其☺️普通食飯就得。 真係又普通又求其,

1. 漬物 得兩款 姜同蘿蔔
2. 茶碗蒸係用白飯魚⋯⋯⋯
3.最有特色係個魚肝
海膽都尚可
極度普通,如果講食環境咁你就唔好選擇呢間

真係口痕walk in 之選,😂
2025-01-25
慶祝紀念