2022-12-30
尋日去九龍城食omakase,原來對上果次食omakase已經係5個月前既事!所以當晚好興奮可以食好西😋同朋友2人7點去到餐廳,一入到去侍應問我地book位係留咩名,之後帶我地去座位到。枱上有2隻船仔係寫住我地個名架,即刻覺得好sweet☺️仲要連個口罩套都係用皮做既,可以拎走再重用。又環保又高級!真係第一次食omakase有呢個體驗👍🏻餐廳既裝修簡潔舒適,當晚位女侍應超有禮貌,把聲好溫柔😌Serve我地果位師傳感覺幾後生,每次介紹野食都講得好清楚,同客人都有講有笑👍🏻Menu得2個omakase set,價錢分別係$1380(18品) 同$1680(23品)。我地揀左《秀》$1380。《秀 Shuu》 $138018品 : 前菜、刺身、季節料理、蒸物、壽司、卷物、江戶前玉子、吸物、甜品🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣✨島根県慢煮鮟鱇魚肝配紅酒汁 鮟鱇魚肝勁綿滑,入口即溶,無魚腥味,食完魚味齒頰留香。✨備長炭炭炙鯖魚好香炭燒味,加左岩鹽柚子,柚子可以提鮮。✨沙甸魚磯邊卷用紫菜將沙甸魚、日本萬能蔥同爽脆醃蘿蔔卷埋一齊,上面加左wasabi 可以去腥之餘亦可平衡魚香。✨蔥醬油漬鰤魚鰤魚好肥美
《秀 Shuu》 $1380
🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣
✨島根県慢煮鮟鱇魚肝配紅酒汁
鮟鱇魚肝勁綿滑,入口即溶,無魚腥味,食完魚味齒頰留香。
✨備長炭炭炙鯖魚
好香炭燒味,加左岩鹽柚子,柚子可以提鮮。
✨蔥醬油漬鰤魚
鰤魚好肥美,醬油漬過既鰤魚不但保留左魚肉本身既鮮味,仲帶有醬油既鹹香。
呢個亦都加左日本萬能蔥同蘿蔔苗。話時話萬能蔥呢個名真係好搞笑😆佢比青蔥細長同蔥味濃。而蘿蔔苗則帶有蘿蔔既辛辣氣味。
✨熟成兩週拖羅,赤身醬油漬
赤身醬油漬魚味濃,熟成拖羅入口即溶,食完有幸福既感覺☺️
熟成呢個步驟可以提高魚既甜味,繼而帶出一份鮮味,亦可將魚肉既筋軟化,食落更腍身。
✨櫻煮八爪魚
櫻煮即係將八爪魚同紅豆一齊煮,紅豆既花色素苷同八爪魚蛋白質結合後,會變成如櫻花般可愛既粉紅色。而係煮之前幫八爪魚按摩最少半個鐘,肉質食落就會腍得黎帶少少煙靭口感。
✨炸甘鯛(又稱立鱗燒)
立鱗燒即係刻意唔去魚鱗,係煎魚既時候用熱油一勺勺淋係魚鱗上,令到魚鱗片層層立起。魚鱗一咬落去勁酥脆!魚肉則嫩滑。配埋洋蔥汁同甘長椒 口感味道都勁有層次 !
✨京都海老芋配松葉蟹肉
呢個係京都特產。芋頭滑溜綿綿,芋香濃,連松葉蟹肉都變左配角。
✨黑曹魚
黑曹魚屬於白身魚,油份較低,肉質結實脆口。加左醃漬左既青瓜蓉同日本蜂蜜,食落味道清甜。
✨昆布醃漬米崎真蠔
真蠔幾飽滿,海水味濃,昆布醃漬完鹹味適中。
✨紹興酒醃漬牡丹蝦
個人認為酒味較濃,但濃得黎幾香。加左青檸皮提鮮,味道更有層次。
✨北海道馬糞海膽配富山灣白蝦
海膽味道濃厚甘甜,白蝦晶瑩剔透,肉質彈牙鮮甜。
✨櫻花木煙燻黑睦魚
師傅首先用櫻花木煙燻魚肉,上枱俾我地影左相先,然後再火灸魚肉。魚肉做左脫水熟成步驟再配埋炸蒜,食落味道濃郁。
✨海鰻
醬汁食落甜甜地,海鰻肉質好腍!同平時食開既鰻魚口感唔同,如果唔講真係唔知食緊鰻魚😂
✨碎蔥吞拿魚手卷
師傅整之前問我地使米少啲飯,隔離枱要左少飯,我同朋友都有啲唔好意思無要到少飯haha😂吞拿魚撈左蛋黃漬加爽口醃蘿蔔,紫菜有烘過,一咬落去勁脆。
✨江戶前玉子
玉子混合左蝦肉同魚肉,食落甜甜地,勁鬆軟!好似食緊蛋糕緊😂
✨平茸赤羽太清湯
個湯好清甜,飲完曖立立😚入邊仲有啲好似俾啫喱包住左嘅純菜,好滑捋捋。
✨靜岡蜜瓜 富有柿
蜜瓜超多汁,清甜。富有柿口感係介乎爽脆同軟糯之間。