2018-06-24 479 瀏覽
喺大圍食野想坐得舒服啲,都係要揀番啲集團式嘅餐廳,就好似魚米咁,啲座位就會闊絡啲好坐啲。今次同朋友一人叫左一個麵,重點都唔喺我地叫左啲咩麵定係個麵好唔好食,因為個麵根本就辣到咩味都食唔出,而另一個重點係,我同朋友都揀左最少辣...其實上一次黎都中過伏,又係辣到食得勁辛苦。其實啲麵真係好足料,但亦都因為佢咁足料,我地就食得仲辛苦,因為好似食極都唔完咁,而啲辣又令人食得好辛苦。我建議唔食得辣嘅人千祺唔好揀佢辣嘅系列,如果唔係真係嘥左碗麵...

2018-05-29
2018-05-22 482 瀏覽
食米線食黎食去都係食譚仔/雲貴香真係食到厭晒今日經過見到間無咁連鎖既魚米諗住入去試試又真係有小小驚喜喎點左兩個麵食:1. 🐷軟骨米粉配墨魚餅(酸辣)2. 麻辣炸醬牛肉🐷潤米線(大辣)雖然唔係䌓忙時間黎食但係都要等左大概10分鐘先上枱🤔....先講講個🐷軟骨米粉佢用既米粉食落似新竹米粉幼得黎又夠硬唔會似食米糊咁配埋酸辣湯底一齊食又幾夾喎🐷軟骨同墨魚餅就唔洗點講都係周街同一隻味😂至於個牛肉🐷潤米線叫大辣都唔係好辣牛肉都算嫩口🐷潤就無乜起沙既口感都ok但炸醬呢?!🤷🏻‍♂️消失左囉又或者湯裡面兩粒肉碎仔就係炸醬被騙的感覺😤唔建議喺度點炸醬做餸!呢碗麵扣左分但個米粉係好食既下次有機會會再食
食米線食黎食去都係食譚仔/雲貴香
真係食到厭晒
今日經過見到間無咁連鎖既魚米諗住入去試試
又真係有小小驚喜喎
點左兩個麵食:
1. 🐷軟骨米粉配墨魚餅(酸辣)
2. 麻辣炸醬牛肉🐷潤米線(大辣)
雖然唔係䌓忙時間黎食
但炸醬呢?!🤷🏻‍♂️
消失左囉
又或者湯裡面兩粒肉碎仔就係炸醬
被騙的感覺😤
唔建議喺度點炸醬做餸!
呢碗麵扣左分
但個米粉係好食既
下次有機會會再食
2018-04-06 489 瀏覽
魚米設於大圍有好一陣子的時間了!不過一直都沒有機會光顧。原因是對魚湯及粉面的喜好程度也一般。是次去最主要是見有二人餐,價錢又不貴。見到店裡主打以魚類米線或飯為主。而餐單中又多次提及黃花魚,顧此,我們亦點了店舖主打黃花魚啦~上菜速度很快。不一會就聞到香噴噴的煎魚香味。原條黃花米分量都算十足。而米線量足夠一正常男仔分量有多。當中的魚湯鮮味十足,亦沒有魚之腥味。不錯,令本身抗拒魚湯的我亦願意再次光顧!!!也許黃花魚浸在魚湯中的時間有點長,導致魚肉有點過軟,沒有香口的口感。其實我們很後悔無叫店家分開上。本身香脆可口的黃花魚不一陣子時間就變軟身。失去香脆口感。有點少失望。至於「菜飯」就選了「蜜汁豬扒菜飯」。本身對菜單上的原圖沒什麼好感。不過上菜後不禁對其改觀!首先,豬扒比我想象中厚身。岩岩煎好的關係,上菜時香噴噴,你都未話唔吸引。當中的肉汁都鎖到,沒有多餘的油分,不油膩!不用擔心食到成嘴油。調味亦不會過咸,岩岩好。下次可以再戰。YEAH~菜飯亦都估唔到咁香,菜同米飯的比例岩岩好。而且米飯軟硬適中。搞到我忍唔住食曬全部。碗茱飯都真係分量十足架。其實食左個菜飯之後都真係幾飽。跟餐點了「香茅雞翼」。估

魚米設於大圍有好一陣子的時間了!不過一直都沒有機會光顧。
原因是對魚湯及粉面的喜好程度也一般。
是次去最主要是見有二人餐,價錢又不貴。

見到店裡主打以魚類米線或飯為主。
原條黃花魚米線
上菜速度很快。不一會就聞到香噴噴的煎魚香味。
原條黃花米分量都算十足。而米線量足夠一正常男仔分量有多。

其實我們很後悔無叫店家分開上。
本身香脆可口的黃花魚不一陣子時間就變軟身。
失去香脆口感。有點少失望。
蜜汁豬扒菜飯

至於「菜飯」就選了「蜜汁豬扒菜飯」。
本身對菜單上的原圖沒什麼好感。
不過上菜後不禁對其改觀!

首先,豬扒比我想象中厚身。
岩岩煎好的關係,上菜時香噴噴,你都未話唔吸引。

當中的肉汁都鎖到,沒有多餘的油分,不油膩!

搞到我忍唔住食曬全部。碗茱飯都真係分量十足架。
香茅雞翼
其實食左個菜飯之後都真係幾飽。跟餐點了「香茅雞翼」。
估唔到魚米的煎炸物做得咁好!不論是「蜜汁豬扒菜飯」還是「香茅雞翼」都做得不錯!
鐘意食香口嘢的朋友不要錯過!
南北杏木瓜雪耳

最後的甜品三選一,原本想點芒果布丁,不過無曬。(明明只是晚上六點時間)
唯有退而求其次點了「南北杏木瓜雪耳」及「涼粉紅豆」。
由於本人不好甜,覺得「南北杏木瓜雪耳」有點過甜。
不過木瓜幾新觧,而雪耳都發得幾好,爽口又不會硬。
還是想吃芒果布丁...

而「涼粉紅豆」的紅豆不論口感及甜味都有點似十勝紅豆。
味道不錯。
題外話/補充資料: 其實食嘢真的從不要求職員的服務態度。而且是平民連續店。 不過,意想不到米魚的職員服務態度真係超好又貼心!(其他分店就唔知啦~ 但大圍店的staff真係超好) 見到另一台有個老婆婆食完野,職員叫佢慢慢走唔駛急。一點都不趕客,真係好好。(繁忙時段) 而且對客人的禮貌真係超好,本身店中的職員已非常忙碌。 所以,有機會我們一定一定一定會再次光顧!再次支持!
2018-04-02
原條黃花魚米線
蜜汁豬扒菜飯
香茅雞翼
  • 二人餐
2018-04-06 272 瀏覽
經過見到餐牌,我被佢早餐吸引就入咗去食,果然冇選擇錯。確實可以悠閒地食個早餐。眼見成條街也是食店,好旺,食完仲可以去踏單車,行吓街。已唸定下一次試呢間的另一個餐。

眼見成條街也是食店,好旺,食完仲可以去踏單車,行吓街。

已唸定下一次試呢間的另一個餐。
2018-03-11 302 瀏覽
豬軟骨菜飯烏冬係最好食,味道好正,個菜飯唔會太油,豬軟骨唔會太硬,烏冬都好入味,好鍾意飲啲汁米線朋友食過都唔錯服務態度算好,環境都好不過有時叫咗好耐啲嘢食都未黎,要改善下啦
米線朋友食過都唔錯
服務態度算好,環境都好
不過有時叫咗好耐啲嘢食都未黎,要改善下啦
2018-02-05 344 瀏覽
食厭譚仔或者三哥的朋友,如魚都係一個唔錯嘅選擇。啲食物呢嘅種類都算好多。魚米一定要試呢度嘅炸魚啦。炸魚係成條上㗎喎,魚炸得特別脆, 啲人怕炸魚令到啲嘢魚流失咗味道或質感, 呢度就冇咁嘅問題出現喇。如果唔想食麵嘅話呢度亦都有飯可以選擇。 啲飯呢係菜飯嚟嘅, 就唔怕冇出去伴飯呀。呢度員工,係十分之好,佢話畀你聽会配餐飲。 咁就唔怕蝕底啦!!今日天氣咁凍不妨去試下魚米, 你都係唔錯嘅選擇。 不經一番寒徹骨,怎能魚米撲鼻香!!
食厭譚仔或者三哥的朋友,如魚都係一個唔錯嘅選擇。
鹵肉左口魚
豬扒菜飯
10 分鐘 (堂食)
鹵肉左口魚
豬扒菜飯
2017-12-01 379 瀏覽
之前同事成日話呢間魚鮫好好食,今日呢間野就係眼前,好啦,就入去試下點知,賣哂,咁可以叫咩食,隔離枱叫成條魚,嘩,炸架喎....又唔想食其他魚,唯有叫左個酸辣韮菜餃米線,而朋友就叫酸辣鯇魚腩米線一上枱,嘩,一共有4隻餃,4隻都脹卜卜,真係好大隻,攪到我忍唔住即刻咬啖睇下佢係咪堅野,,點知....入面好多韮菜再加少飲5碎同蝦,真係好正,皮唔算厚,韮菜亦好香,成隻餃好似好新鮮咁,不過我個人唔太鍾意呢到個酸辣,因為呢到啲酸菜真係得個酸,而朋友既魚腩,我覺得都腥同有泥味,所以鍾意韮菜既朋友,好應該黎呢到食佢呢碗韮菜餃米,淨係食4隻餃都飽左半

點知,賣哂

2017-11-30
  • 韮菜餃
2017-10-13 360 瀏覽
第一次进店铺的时候人不多,店铺里面看起来挺干净的,用餐时候餐具什么的是从隔壁的小柜子拖出来的。服务态度还可以,不过人多的时候就有点爱理不理。間唔中都會嚟食,因為啲湯真係幾好味,今日就唔想坐低食所以外賣算,評價如下:味道:本身佢哋啲原條魚米線幾好食既,啲湯都幾好飲,幾鍾意。份量:平時堂食好似無咁少,唔知係咪佢買走個啲碗大,望落樣樣裝得3分1, 怪怪地價錢:唔算貴亦唔係特別平舒適:卡位都幾多,可惜周圍都滴水,搞到間餐廳污糟邋遢咁都無人理衛生:都幾差,有個卡位上面條喉長期滴水都無人理無人整,近廚房個幾個位成日有蚊滋仔飛嚟飛去
2017-10-10
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2017-09-29 279 瀏覽
非繁忙時間入座,等個半個鐘都未有食物,問到就說做緊做緊,再追問之下先講單都未入,半個小時連單都未入,太誇張了,態度非常差,不會再光顧。同時間已有三台客離座,餐廳安排太差,經理態度惡劣。
同時間已有三台客離座,餐廳安排太差,經理態度惡劣。
2017-09-12 348 瀏覽
魚米近年好像都擴張了不少,以前在深水埗巧合吃過一次,近年在大圍都開立了新的分店,魚米的食品其實都不錯,午餐時間都經常光顧的。有麵類有飯類,當然麵類會比較多元化,招牌就是原條魚配湯麵。新開張的時候經常點錯單,今天就點漏單🤦🏻‍♀️。($42)鮮魚湯五福臨門米線,(+2)酸辣湯(+4)刀削烏冬。五福臨門的意思其實就是有魚蛋、魚片、貢丸、泰式魚餅和蟹籽丸,亦有腐皮酸菜等等。刀削烏冬口感很特別,麵身扁扁的,咬上去煙靭的,好味道。酸辣湯很香很酸不算很辣,吃完不過有口渴感。($48)蜜汁豬扒菜飯,吃過幾個地方的都仍然覺得魚米的豬扒菜飯好吃😋,菜飯的菜和飯比例很好,煮起來不會很黏,但很香。豬扒份量都多,有一塊大的另外兩塊細的,骨不會佔很好比例,豬扒炸得表面脆脆的,而裡面豬肉很嫩口,很香很好味道👍🏻!(+13)特飲涼粉紅豆冰,像是涼粉紅豆奶吧,不會很甜,還算可以。(+2)凍奶茶,茶味濃。

有麵類有飯類,當然麵類會比較多元化,招牌就是原條魚配湯麵。

新開張的時候經常點錯單,今天就點漏單🤦🏻‍♀️。

2017-09-12
2017-08-18 341 瀏覽
好耐都冇去過甘伏嘅食店了,座位超級迫硤, 壓迫感超大。 兩杯檸茶換完一次又一次都仍然係冇檸味冇茶味嘅檸檬茶。兩款魚湯米線,充滿味精嘅味,食幾口就要飲一大啖嘢飲,名就叫魚米,但係一啲魚味都冇,食物一啲鮮味都冇,簡單一句就係唔好味差唔多所有嘅食客都有好大不滿情緒,有啲因等得太耐, 有啲係投訴食物嘅質素,成間餐廳裡面充滿好多怨氣同鼓譟,場面震撼。員工睇來唔係好識得處理客人嘅投訴,服務態度亦都非常怠慢,真心覺得唔會再有下次。 貼錢比我都唔會嚟食。
好耐都冇去過甘伏嘅食店了,座位超級迫硤, 壓迫感超大。

兩杯檸茶換完一次又一次都仍然係冇檸味冇茶味嘅檸檬茶。

2017-07-01 199 瀏覽
我係一個好鐘意食米線既人黎,朋友問親我食飯定米線我都會揀米線,所以今次就食一間由大圍友介紹既食魚湯米線。我其實都係一個怕食魚既人又驚骨又怕腥,所以佢有多款原條魚既米線我都唔敢試,但我見到好多人都會叫,而我就試左帆立貝麻辣魚湯米線啦,湯的確有魚味不過d米線就碎左d,我覺得幾好味,飲下飲下冇哂d湯有時食譚仔食到悶或者鐘意食魚既你都可以試下!

有時食譚仔食到悶或者鐘意食魚既你都可以試下!
2017-06-11 160 瀏覽
行山前不想吃太飽,又不想空肚子上山,所以決定去魚米吃個快午餐。魚米價錢合理, 款式也有多,除了米線還有飯。我要了魚蛋魚片鮮魚湯米線。魚蛋魚片很爽口,湯底夠清淡,魚湯喝完也不口渴。感覺上比譚仔的健康,但份量比譚仔小,米線麵質也沒有那麼彈牙。寶寶無飯不歡,所以要了果醋豬軟骨菜飯。雖然我沒試,但好像份量適中,而且還包括飲品。食物不過不失,但侍應們只顧著聊天 (像圍在一起説是非),連我們想點食物的時候也沒有人理會。

2017-06-10
午餐
2017-05-25 192 瀏覽
去得呢D舖仔,都係貪佢近近地,又夠快。阿姐見我地係門口,就叫左我地埋去坐,雖然我唔太知佢指邊個位,是旦啦!佢都唔算冇禮貌,冇D人講得咁差。因為肚餓,所以好快決定左食咩,仲唔記得轉米粉,落單之後先同阿姐講,佢仲好好咁跑去廚房果邊幫我改,其實都算幾好服務啦!等緊既時候再睇下餐牌,其實單點一餸米都唔錯啫,又平D。。。不過其實周圍既食客,好多都叫原條魚咁食,我就自問食唔到,而且叫一碗既價錢可以叫到兩碗。D野一到就食,食左兩啖先醒起影返張相。。。食湯麵,湯係重點,佢算過得去,夠熱又夠味,係胡椒味重左D啫!食到咁上下,有個阿姐派水,放左兩杯係我地枱面。我突然發現,係喎!冇人幫我地舖紙餐墊,又冇人俾水我地喎!真夠自助!好彩佢地老闆設計所有枱都有餐具櫃筒咋,唔係D阿姐應該搞唔掂。如果我係D好需要飲水既客,應該一早催左佢地 XD (我到臨走都冇飲晒杯水,個湯係咪真係冇味精?)總結:實有機會再幫襯,雖然未必係短時間內

海鮮米粉
田園鮮雙菇米線

總結:實有機會再幫襯,雖然未必係短時間內
食左一半既海鮮米粉
食完既田園菇米線
題外話/補充資料: 當我大概食左半碗咁上下,我發現食米粉同米線既分別: 米粉好似食極都有,D湯就越來越少;而米線就食到底都仲有成半碗湯咁多。 雖然我自問係湯王,不過都冇好似食某D拉麵/湯飯咁飲晒D湯,因為唔算太吸引。
2017-05-24
海鮮米粉
田園鮮雙菇米線
2017-05-07 256 瀏覽
第一次嘗試呢間餐廳,個環境都唔錯嘅,感覺都幾好,係啲座位狹窄咗少少。不過啲問題就開始嚟啦...首先餐廳嘅侍應生嘅服務態度唔係咁好,成日都搵唔到人,又有個別嘅侍應生長期黑面,甚至誇張到連收銀位都可以冇人第二啲食物嘅味道就唔差嘅,原條魚上配米線呢個組合幾新鮮,不過條魚係煎炸過嘅,直接擺上湯麵會令其表面嘅脆面變得軟身,導致整個口感不佳,如果分開另上的話,條魚嘅口感會更好最後就係成日漏單,我食咗大約一個半鐘,但附近已經有兩、三張枱都漏單,唔係等咗好耐都未有飲品,就係出錯單嚟錯食物,搞到其他客人都係咁摧單所以唔太建議各位堂食,都係外賣會比較好。
不過啲問題就開始嚟啦...

所以唔太建議各位堂食
,都係外賣會比較好。