2021-07-18 31 瀏覽
<過江龍拉麵🍜>—🍜玉米荀辣麻味增拉麵 $100湯底可以自選辣到度同麻度🌶 揀左小辣小麻 真係好BB辣😆 食食下都好惹味 不過就比較油膩🙈麵條比較粗身 食落幾有咬口 個人幾鍾意呢隻麵😌玉米荀份量好多🤩 每一條都輕輕燒過🔥 爽口鮮甜😋溏心蛋好食🤤 中間蛋黃橙紅色🧡叉燒好厚🤩 用咗五花腩好邪惡🤤—評分📈味道 7/10環境 7/10性價比 7/10—Rating 📈Taste 7/10Environment 7/10Worthiness 7/10
<過江龍拉麵🍜>

Environment 7/10
Worthiness 7/10
3K
2021-07-13 31 瀏覽
芫荽,芽菜都係非常有益嘅食材!如果混合一齊就更加美味!絕對無問題,呢間日式拉麵店做得到。要了一碗芽菜味噌拉麵,追加芫荽。嘩啦啦⋯⋯好大製作。芫荽鋪滿面層,下面又一層芽菜,蔥花,最底是麵條了。吸睛!好香,芫荽香噴噴。拉麵質感煙韌有彈性,配合芽菜一起吃好爽口。選擇了小辣走麻。微辣的湯底夠晒醒胃,味噌味道濃厚不膩喉。好喜歡塊又厚又軟腍嘅燒肉,入口即刻溶化,真不錯。呢碗麵份量足夠,食後又不會口乾,值得再來。
芫荽,芽菜都係非常有益嘅食材!如果混合一齊就更加美味!
絕對無問題,呢間日式拉麵店做得到。

要了一碗芽菜味噌拉麵,追加芫荽。
嘩啦啦⋯⋯好大製作。
芫荽鋪滿面層,下面又一層芽菜,蔥花,最底是麵條了。吸睛!
好香,芫荽香噴噴。
拉麵質感煙韌有彈性,配合芽菜一起吃好爽口。
選擇了小辣走麻。
微辣的湯底夠晒醒胃,味噌味道濃厚不膩喉。
好喜歡塊又厚又軟腍嘅燒肉,入口即刻溶化,真不錯。
呢碗麵份量足夠,食後又不會口乾,值得再來。
2021-07-13
Who loves cilantro say AYE! Kikanbo is a ramen is a popular ramen chain originating from Tokyo! Kikanbo’s mission was to allow customers enjoy ramen to delight all of their five senses. The experience is trying to portray a “demon with a spike club” - taste from the spicy ramen, sight from demons on the wall, feel from the heat from the open kitchen, smell from the spices and hear from the rhythm of the Japanese drums. They opened two restaurant chain like this in Hong Kong, and recommend you to jump on this spicy experience 😍

🍜 - Karashibi Miso Ramen with Coriander - I love how you can customise your bowl of noodles, adjusting your level of chilli and pepper. To enjoy my bowl of noodles, I chose less - but if you’re someone who loves spicy, I challenge you to try the UNI level 🙈 I love how they were thick noodles as they absorb in the soup. The soup itself was also quite thick. Best part, you can add tons of coriander! I love eating the noodles being soaked in the spicy soup base, it really gave it an explosion of flavour. This bowl comes with one piece of pork.

🍜 - Karashibi Miso Ramen with 2 Big Pork - the noodle for this was the exact same as above, but it comes with two BIG pork. And they were massive. The pork was really tender and it melts in your mouth 🤤
2021-07-12 1693 瀏覽
日本拉麵嚟講香港都有唔少門派同口味,拉麵過江龍越開越多嘅情況下好似間間都差唔多,呢間來自東京嘅鬼金棒就係當中突圍而出,有好多識食之人都好鍾意佢哋嘅地獄級麻辣🔥味噌拉麵加厚切肥叉,貪佢夠晒重口味🤪今次我就去咗銅鑼灣分店挑戰下有幾辣🥵另外仲有尖沙咀分店。店舖裝修幾有特色,有啲日本鬼怪嘅公仔增添神秘感。另外呢度好貼心,放咗啲紙圍裙可以比你著住食拉麵,咁啲湯汁就唔會彈到件衫污糟晒👍🏻增量叉燒辣麻味噌拉麵(小辣、中麻)呢度所有拉麵都可以自己自由選擇辣度同麻度,分為無、小、中、高,勁揪啲仲可以加錢要鬼增版本😎我第一次食就少少地叫個小辣先,另外我鍾意夠麻就叫咗中麻。招牌叉燒都可以揀增量版,比起普通版本大件一倍,成舊豬腩肉咁大件都幾正,肥瘦相間,肉質都算腍同入味,好似食緊滷肉咁。湯底好有特色,辣辣地有麻香同味噌嘅香味。個人覺得小辣都唔夠,下次encore嘅時候可以叫中辣同大麻(?🤣)麵條比較粗身,軟硬度適中而且夠掛湯。玉米筍辣麻味噌拉麵(小辣、中麻)玉米筍呢個版本都係好受歡迎,玉米筍份量極多,坊間好少拉麵店用玉米筍做主打,不過係呢度就會明白點解,皆因玉米筍同辣辣地嘅湯底好夾,爽得嚟又索晒啲湯汁💦增量豆

增量叉燒辣麻味噌拉麵(小辣、中麻)

玉米筍辣麻味噌拉麵(小辣、中麻)

增量豆芽菜
拉麵本身都有唔少芽菜,另外仲加咗額外芽菜,成個拉麵碗咁多,口感爽脆又吸湯,當麵咁食都幾爽😗

人均消費:$120
推介指數(10分為滿分):8分

2021-07-12
2021-07-09 41 瀏覽
下晝4點左右,見呢間拉麵禁多like. 入去試下,可惜麻麻麵質係幾有咬口, 但係作為主打既湯頭就比較一般, 辣度選到第二辣, 不過都唔覺辣…, 舊肉就最敗北, 肥得緊要, 肥膏多過肉, 一口咬落去成口都係油,食既興致都無晒….啤酒就更慘, 生啤都無….只係可以飲罐裝….
下晝4點左右,見呢間拉麵禁多like. 入去試下,可惜麻麻

啤酒就更慘, 生啤都無….只係可以飲罐裝….
東京人氣過江龍辣麻拉麵店「鬼金棒」都嚟咗香港一排 不過一直都未去試 今日終於去咗🇯🇵呢到有25種辣麻度可以揀 一定有款啱食☺️佢地嘅湯底用咗豬骨,雞骨,魚鮮同多種蔬菜熬製超過8小時 再混合特製唐辛子同香麻油 創造出獨有嘅 鍾意食辣記住試試佢😎室內以黑色為主 牆上傳統日式鬼怪面具,吊飾同鬼金棒在喺紅色燈光照射下 呈現出神秘氛圍👺.📌玉米旬辣麻味噌拉麵 $100因為唔食得辣 所以嗌咗無辣無麻🙈另外加咗玉米旬+$15同增量叉燒+$35🐷鬼金棒嘅配料全部即叫即炒 鑊氣十足 喺濃郁嘅湯汁上面堆滿玉米荀山🌽夠晒爽甜可以中和番湯汁濃郁味道🤤鬼金棒最特別一定係佢大大塊嘅肥美叉燒😋呢到嘅特製厚切叉燒用咗八角等各種香料慢火燜煮過夜 入口即溶 口感嫩滑🍖增量叉燒厚度比一般叉燒大一倍 肉味濃郁 甜甜鹹鹹 超滿足🐷拉麵一定要掛湯先好食😌呢到用咗三種粗幼不一嘅拉麵 口感煙韌彈牙 索晒啲湯汁 掛湯能力又強🤩成碗麵份量十足 麵底多配菜都好多 食完夠晒飽飽🥰.📌炒豆芽菜辣麻味噌拉麵 $100呢款都係揀咗無辣無麻 加咗蔥花+$15😛啲蔥花有調過味 唔係就咁切啲蔥落去 配埋個湯超夾💓豆芽菜喺日式拉麵非常普遍 呢到嘅豆芽菜快炒
📌玉米旬辣麻味噌拉麵 $100

📌炒豆芽菜辣麻味噌拉麵 $100
呢款都係揀咗無辣無麻 加咗蔥花+$15😛啲蔥花有調過味 唔係就咁切啲蔥落去 配埋個湯超夾💓豆芽菜喺日式拉麵非常普遍 呢到嘅豆芽菜快炒爆香過 絕對唔係米線嗰啲普通芽菜🤓影相影唔到 但啲芽菜真係成座山咁🤣其他同上面嗰款大致都一樣 只係配料唔同咗🙈
炒豆芽菜辣麻味噌拉麵

炒豆芽菜辣麻味噌拉麵
呢間拉面🍜之前已經食過一次,上次第一次黎,只敢食小辣小麻試水溫,點知無料到😆😆今次同朋友經過呢頭,決定再戰鬼金棒!芫荽辣麻味噌拉麵 +味玉 +增量叉燒 $160 一上枱見到碗麵鋪咗滿滿嘅芫荽,芫荽控覺得十分滿意😍 湯底揀咗中麻中辣,原本以為會幾辣,食落個辣度一般般,下次應該可以再挑戰高麻高辣😎芫荽味好香好突出,未試過食芫荽味日式拉麵,覺得好味好特別啊😋 個湯係偏濃,比較重口味,麵係偏粗扁,配埋個濃湯,掛汁效果一流,有啲似食緊沾麵😆 特製麻辣味噌拉麵 + 味玉 $135 原來呢款本身已經有一粒蛋😆😆叉燒仲有兩舊細既,呢款比起芫荽好似仲重口味啲。就咁睇碗湯面頭好似好多油,但係因為太好味,我忍吾住都飲咗幾啖,減肥聽日先算喇😝個叉燒我哋都好鍾意啊,唔係一般拉麵店嘅薄叉燒,佢係非常厚,炆得好腍滑嘅厚叉燒,入口即溶,好正啊😍😍雖然叫多咗隻蛋,但係錯有錯著,因為粒蛋真係幾好食,每隻蛋都超流心,好香蛋味,一督開就流出澎湃嘅蛋黃汁😍😍食完呢次之後,我諗我地會搵次再挑戰高麻高辣🤣

芫荽辣麻味噌拉麵 +味玉 +增量叉燒 $160

特製麻辣味噌拉麵 + 味玉 $135

食完呢次之後,我諗我地會搵次再挑戰高麻高辣🤣
2021-07-08 20 瀏覽
呢排流行食芫荽,作為本身鍾意食拉麵嘅我,就諗起鬼金棒,一次過滿足我兩個願望,順便捉埋個朋友嚟👩🏻‍🤝‍👨🏿入到去獲配坐高枱位,即係隔住個玻璃對住廚房同對正一大盤貌似五花腩嘅叉燒,好似好好味咁,即刻嗱嗱臨嘟個QR code落單!我朋友叫咗玉米筍辣麻味噌拉麵,我就梗係芫荽辣麻味噌拉麵,仲要慌死唔夠追加芫茜。確認落單,飲品5秒就到!由於對住個廚房坐嘅關係,可以欣賞到師傅炒芽菜料頭鑊氣十足,炒到啲火hehe含含鬼火咁高🔥,不過太快影唔到🤣拉麵10分鐘左右到🍜🍜,玉米嗰碗多玉米,我嗰碗果然好多芫荽😂😂😂第一時間撥開啲芫荽呷啖湯,大家都叫咗小辣中麻,麻辣度都好恰當,好啱我哋口味,湯底濃而不膩。麵身屬於較粗身款,本身本人麻麻哋粗身拉麵,但意外地掛湯,加返分。叉燒同醣心蛋都甚為出色,芽菜係畫龍點睛。偷食咗朋友⋯兩條小玉米,表面燶燶哋幾爽口,同拉麵都幾夾,見到隔離幾枱都有嗌呢個🌽🌽環境整體都唔錯,企理乾淨,岳高頭有好多👹👹👹👹都幾有氣氛,最鍾意係佢高枱位有傳統拉麵舖應該有嘅凍水龍頭自由斟,加分加分!

• 芫茜辣麻味噌拉麵
  • 叉燒
位於銅鑼灣謝斐道< 𝓚𝓲𝓴𝓪𝓷𝓫𝓸 >, 店內裝修以日本神怪為主題, 主打重口味辣麻味噌拉麵, 更會分別用上白、紅以及黑色陶瓷碗, 奉上不同辣麻程度拉麵, 白碗代表了無辣、小及中辣麻味, 紅碗代表大辣, 而黑碗則代表鬼増辣, 嚐辣者必試。增量叉燒ˣ²辣麻味噌拉麵 $¹³⁵之前食過鬼增辣湯底真係激辣!食了一半已經放棄, 所以今次選了高麻高辣湯底, 反而覺得不夠辣味, 不過湯底質感非常濃稠。而且叉燒有別於一般拉麵店, 叉燒肉層次明確, 半瘦半肥, 口感軟腍。額外加了味玉⁽⁺$¹⁵⁾, 流心效果一流, 蛋香滑潤。玉米筍辣麻味噌拉麵 $¹⁰⁰朋友選了小麻小辣湯底, 玉米筍放滿碗面, 爽脆再帶有點焦香味, 豆芽菜亦香爽帶有鮮甜, 一樣加了味玉⁽⁺$¹⁵⁾, 內層充滿金黃色半熟蛋液, 整體味道不俗。鬼金棒📍銅鑼灣謝斐道530號地舖

增量叉燒ˣ²辣麻味噌拉麵 $¹³⁵

📍銅鑼灣謝斐道530號地舖

2021-07-05
增量叉燒ˣ²辣麻味噌拉麵
玉米筍辣麻味噌拉麵
之前已經有諗過要嚟挑戰鬼金棒,今次終於有機會同條佬一齊去挑戰🌶🙌🏻門面最引人注目嘅地方就係鬼金棒個金色招牌,遠遠就望到!👀 門口仲掛住個巨型鬼金棒裝飾,見到鬼金棒就知呢間店係以日本鬼怪做主題啦~ 畢竟鬼金棒係日本鬼怪常見嘅武器💁🏻‍♀️入到去餐廳,被告知冷氣壞咗…都照食啦🤣 右邊係吧枱位同廚房,客人可以透過玻璃望到入廚房,觀賞師傅製作拉麵過程🍜 店內掛咗好多日本赤鬼同青鬼等鬼怪面具,配合室內紅色燈光,再播埋太鼓節奏嘅音樂都幾有詭異氣氛👹 佢哋之所以用赤鬼同青鬼做主題其實係有意思,赤鬼係代表辣、青鬼代表麻🔥 正正就切合佢哋獨有嘅辣麻拉麵!湯底嘅辣度同麻度有分5個程度,可以根據自己接受程度嚟選擇😏 最高級別係鬼增級👺 使用嘅辣椒係用健力士世界紀錄大全嘅最辣嘅辣椒…老實講我真係唔敢試,下次有機會先再試🏃🏻‍♀️💨拉麵款式有八款,仲有三款飯可以揀。呢度係scan QR code落單,幾方便,界面唔算好複雜🤓 另外我見到餐廳準備咗紙圍裙俾客人,都幾貼心😎❤️ 增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115 (+$15味玉)條佬怕食辣,穩陣起見叫咗走辣小麻🤭 湯底係用咗日本鬼金棒直送嘅味噌湯底,味道温和,唔會過鹹😙 麵

❤️ 增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115 (+$15味玉)
增量叉燒辣麻味噌拉麵
條佬怕食辣,穩陣起見叫咗走辣小麻🤭
湯底係用咗日本鬼金棒直送嘅味噌湯底,味道温和,唔會過鹹😙 麵質粗身爽彈,有韌度,分量都幾多,條佬表示食完勁飽😂
增量叉燒都幾大條,成條厚切五花腩奉上😛 比普通size大兩倍,滷得幾入味,食到醬汁嘅香甜味,肥瘦勻稱,肉質柔腍鬆化😚
仲有…唔可以錯過佢哋嘅味玉!真係必叫!流心程度啱啱好,呈完美橙紅色,滷得幾入味🥚

❤️ 莞荽辣麻味噌拉麵 $110 (+$15味玉)
拉麵上佈滿莞荽,好有視覺上嘅衝擊‼️
湯底同樣味噌湯底,加上莞荽反而多咗層次感。我叫咗中辣中麻,麻辣味都幾強烈😝 我見啲人話中辣中麻係無咩料到,我覺得對於唔太食得辣嘅人嚟講都幾辣,大概係坊間5小辣嘅程度🧐 去到後期我已經係咁流汗💦 開始分唔到係熱到流汗定辣到流汗hahahaha🤣 呢個時候食玉米筍就啱啱好,少少解辣😄 細看之下其實玉米筍形狀有少少似鬼金棒,唔知係咪心思位呢😜

餐廳推薦度;⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
特別推介莞荽辣麻味噌拉麵👀 莞荽控唔可以錯過👏🏻 食得辣嘅朋友可以挑戰吓大辣大麻🤣
2021-07-04
$142.5 (晚餐)
2K
2021-07-04 21 瀏覽
週末食晏時間同朋友一齊喺銅鑼灣,大家都想食日本🇯🇵拉麵,朋友話想嚟呢間,咁我舉腳贊成😆我叫咗 $100嘅「辣麻肉碎拌麵」,再加 toppings $15嘅豆芽菜、$15嘅溏心蛋、$15嘅溫泉蛋、$35嘅增量叉燒;朋友就點咗 $100嘅「炒豆芽菜辣麻味噌拉麵」,加一個$15嘅味玉😋- 我第一次喺「鬼金棒」食拌麵,同拉麵一樣,麻同辣嘅程度可以分開選擇,我揀咗大麻中辣😋;食一啖拌麵先,有啲咬頭,辣味同麻味非常突出鮮明😋,配埋大量肉碎,味道好濃郁😋;拌麵並唔係完全乾身,加上豆芽菜可能出咗啲水,所以唔驚乾得滯,食完仲見到碗裏邊留有唔少湯汁;而呢度嘅日式🇯🇵叉燒就不嬲都非常味美😋- 朋友話佢嘅「炒豆芽菜辣麻味噌拉麵」好好味,有大量豆芽菜,清新爽脆,同味道濃嘅拉麵一齊食,好夾又感覺冇咁膩😋

2021-07-04 675 瀏覽
一向都覺得銅鑼灣呢頭有唔少美味高質既餐廳,我同朋友都好中意過海覓食~ 上兩個禮拜夜晚朋友話想食拉麵,所以就帶左佢去食鬼金棒。銅鑼灣店同尖沙咀嗰間嘅裝修設計都大同小異,行到去餐廳嘅門口,已經感受到嗰種神秘鬼怪嘅感覺~👹我地一坐低,店員就拎左個QR code 俾我地落單。餐牌圖文並茂,有拉麵、小菜同埋各色各樣嘅汽水特飲~🍜🍹至於枱面就已經放好左餐具、紙巾同牙籤,擺設都富有日本餐廳嘅風格。我同朋友都一人點左一款拉麵,再追加左一道增量玉米筍 😋🌽增量叉燒x2 麻辣味噌拉麵 $135因為朋友好中意食日式叉燒,所以點左增量x2,碗內有兩大舊厚切叉燒😍 拉麵賣相非常精緻,紅彤彤嘅麻辣湯汁、金黃色嘅粟米筍🌽,再加上青綠色嘅蔥同埋白滑既味玉,令人垂涎三尺😋我地都揀左小辣小麻,因為近排食嘅野都比較重口味,所以當晚唔想食得太辣。個人覺得中意食辣嘅朋友可以叫中辣或以上 🌶🌶特製麻辣味噌拉麵🍜 $120我又點返特製麻辣味噌拉麵,呢款嘅湯汁更濃厚。特製湯鍋內有雞肉、魚介、豚骨同埋蔬菜🥬,並以溫火熬煮,所以湯汁更濃厚綿密。另外,加入麻辣特製唐辛子,食嘅時候咀唇有啲麻,但又真係好惹味😋再為厚燒叉燒黎一個特寫,叉燒經過

我同朋友都一人點左一款拉麵,再追加左一道增量玉米筍 😋🌽

增量叉燒x2 麻辣味噌拉麵 $135

特製麻辣味噌拉麵🍜 $120

再為厚燒叉燒黎一個特寫,叉燒經過慢煮而成,口感軟滑,肥而不膩。喜歡日式叉燒嘅人可以考慮點增量,因為真係高質抵食。🥩👍🏻

增量玉米筍 $30

增量玉米筍爽口清甜🌽,表面烤成啡色,食落好惹味。玉米筍唔單止健康,亦可以幫助減去叉燒拉麵嘅油膩感。

如果想食不一樣拉麵,真係要試下「鬼金棒」,食左兩次都覺得佢嘅麻辣做得好出色,絕對係「色、香、味」俱全。🌶👍🏼
2021-06-21
  • 特製麻辣味噌拉麵
2021-06-30 38 瀏覽
網上見呢間好多好評,同啲鐘意食辣既friend專登黎食,可惜大失所望。我叫左份玉米筍麻辣味噌拉麵加蛋,揀左中麻中辣。當懷疑係咪自已平時食得好辣先覺得佢唔辣,個朋友叫左大麻大辣,但佢一啲都唔覺得辣,而且同我碗中麻辣既程度係一樣.... 成碗拉麵咸到暈,咸味勁過所有麻辣,唔好食。失望!
2021-06-29 31 瀏覽
麻辣湯底嘅拉麵真係好少見,今次嚟到銅鑼灣依間拉麵店食辣湯底嘅拉麵特製麻辣味增拉麵,已經包埋一隻糖心蛋同埋叉燒,仲有大量芽菜配料,拉麵嘅份量好大份,湯底好濃郁飲落去係濃郁的味增,仲有少少麻辣嘅味道真係好過癮,面嘅質地係比較硬身,有咬口比較彈牙掛湯能力都幾高,所以配合一啲濃味嘅湯底真係好夾值得一提嘅係拉麵店嘅叉燒都係特別醃製,而且調味一流,唔會太過鹹,配埋麻辣嘅湯底真係好正,鍾意重口味嘅朋友應該會幾滿意然後我同朋友夾份加咗一個豚肉飯,龍龍嘅湯底配埋白飯加少少醬汁其實真係好夾,就算食到好飽都要加埋個飯一齊食最後嘢飲方面我哋就叫咗一支Zero可樂,總括來講對依間拉麵店都幾滿意,湯底好有誠意,棉質都好有咬口值得一試

經過銅鑼灣見到呢間日本拉麵店menu有芫荽拉麵作為芫荽控嘅我 就即刻入左去食🤩呢間係要scan QR code落order嘅呢度嘅拉麵都係得一款湯底選擇主打麻辣味噌湯底麻味同辣味可以自己揀個辣度我就揀左少麻少辣芫荽份量好足多到連麵都見唔到😂湯底偏濃 個人就覺得有少少太咸拉麵麵質就好彈牙 比起其他嘅拉麵鋪 呢度啲拉麵係較粗 好煙韌 又索到啲湯汁鍾意食辣嘅人 可以挑戰中辣或以上嘅辣度因為少辣係真係冇乜辣味🙈下次過嚟再挑戰中辣先
經過銅鑼灣見到呢間日本拉麵店menu有芫荽拉麵
作為芫荽控嘅我 就即刻入左去食🤩