餐廳: 駟馬拖車潮州飯店 (東九匯)
資訊:

2022-07-14 1265 瀏覽
話說有次揸車去觀塘海濱經過見到有新開嘅潮州餐廳,又見好耐無食潮州菜,於是就擇日嚟試吓。上到2樓嘅餐廳,餐廳個裝修感覺比起平時食開嘅潮州餐館高級好多,但入到去睇個餐牌竟然大眾化價錢,所以唔覺唔覺就點咗5個菜+一個湯。餸菜款式包括:- 蠔仔烙- 椒鹽鮮魷- 沙茶炒牛肉- 普寧炸豆腐- 潮州蠔仔粥- 蟲草花鳳爪螺頭湯普寧炸豆腐是潮汕特色菜,食嘅時候沾上蒜蓉鹽水,外酥內嫩好香脆。椒鹽鮮魷比時都有食,但好多時都係口感比較硬,但呢度嘅椒鹽鮮魷炸到好鬆軟,炸蒜蓉配埋鮮魷好野味。蠔仔烙呢度有煎&炸兩個選擇,我哋就揀咗炸嘅煮法,仲好細心上枱前已經好似Pizza咁切好哂。蠔仔份量好多,煙煙韌韌好好味。沙茶炒牛肉呢個餸已經好多年無食過,以往食到都係爸爸親自下廚先可以食,呢度嘅味道真係令到有爸爸煮嘅味道一樣,沙茶醬濃郁而底下嘅芥蘭爽甜。潮州蠔仔粥係叫咗一碗而唔係一鍋,但蠔仔嘅份量多到似為自己食緊一鍋嘅感覺,每一羹都有蠔仔,除咗蠔仔外,仲有魷魚、方魚&肉醉,配料都好豐富。蟲草花鳳爪螺頭湯一飲就覺得好濃嘅螺頭味,螺頭都好淋,真係好想再飲多個,但個肚都已經無哂位了。

餸菜款式包括:
- 蠔仔烙
- 椒鹽鮮魷
- 沙茶炒牛肉
- 普寧炸豆腐
- 潮州蠔仔粥
- 蟲草花鳳爪螺頭湯

2022-07-13
$262.5 (晚餐)
2022-07-11 99 瀏覽
因朋友介紹第一次黎駟馬拖車,呢間潮州菜有唔同分店,呢度裝修坐得舒服。菜式好有水準,服務好好。 蠔仔烙$92第一次叫呢類型蛋餅,外面係蛋皮,餡料係有煙韌麻暑質感既蛋餅,加上好多蠔仔做餡料,份量十足。海蜇手撕雞$58加左花醬好惹味,手撕雞肉嫩口,海蜇就好有口感。椒鹽鮮魷$92即叫即炸,炸粉比例剛好,內裡滑口,份量好多。方魚炒芥蘭$72芥蘭唔會太苦,有鮮甜味,炒得熟度岩岩好,幹有口感之餘又熟左。加埋方魚既味道唔錯,少少咸味令口感同味道有提升。前菜既酸菜都好開胃。

蠔仔烙$92

海蜇手撕雞$58

加左花醬好惹味,手撕雞肉嫩口,海蜇就好有口感。
椒鹽鮮魷$92

即叫即炸,炸粉比例剛好,內裡滑口,份量好多。
方魚炒芥蘭$72

前菜既酸菜都好開胃。

2022-06-27
2022-07-09 808 瀏覽
之前其實一直都覺得這間餐廳不錯。無論點心及潮州菜。今次再回來試吓它的晚飯果然水準一路都不變,仍能夠保持一年前的水準。相信是不容易。但它不只保留之前的水準。今日的晚飯其實水準再提高了。 如果喜歡朋友一起傾偈暢飲啤酒。這個餸配以特惠啤酒都是不錯的選擇。 另外坐下會有一碟小食。我們細個時幫襯潮州店的酸鹹酸菜加花生。 這裏的鹹酸菜非常之好味。 不是只是鹹味道, 而是一點小小的鹹味加甜味。才是真正潮州人所食的正宗鹹酸菜。今晚是和爸爸一起食這潮州飯店。 因為爸爸一直都想尋回細個的潮州味道。所以今次帶他來試一下是否是他所預期的味道。 滷水鵝片$168滷水鵝片~食滷水有些人喜歡鵝肉。因為可以食下骨。但本人就比較喜歡只吃鵝肉。這間鵝肉肉質非常之入味及淋身。 而且那滷水汁也不是普通的滷水汁。 他的滷水汁帶帶出鵝肉的鮮味,別有一番風味及滋味。 鵝底層就墊了滑脫脫的豆腐。海蜇手撕雞$58海蜇非常粗身而且有彈性手撕雞雞味十足。 配以麻醬一起食。非常之吸引!潮州沙茶炒牛肉$88牛肉有牛的回香味。沙茶醬是以前細個那種花生味重的沙嗲。這裏的芥蘭非常之有心。因為芥蘭頭是精心地處理。 是批去芥蘭皮。以便客人品嚐這解冷時的
之前其實一直都覺得這間餐廳不錯。無論點心及潮州菜。

所以今次帶他來試一下是否是他所預期的味道。

滷水鵝片$168

海蜇手撕雞$58

潮州沙茶炒牛肉$88
牛肉有牛的回香味。沙茶醬是以前細個那種花生味重的沙嗲。這裏的芥蘭非常之有心。因為芥蘭頭是精心地處理。 是批去芥蘭皮。以便客人品嚐這解冷時的爽口感。

潮州蠔仔粥$42
這碗用料十足。

蠔仔肥美又甜!
粥的質感是潮州粥底。

• 滷水鵝片
2022-07-07 126 瀏覽
朋友在觀塘附近開了工作室,邀請我去參觀, 聊著聊著就是晚飯時間,朋友便和我去他常去的潮州菜館,他邊走邊讚,說到我都有點肚餓了。蠔仔烙 $98蠔仔烙可以選擇煎或炸,炸的我們吃得多了,嘗試一下煎的蠔仔烙,熱辣辣的,基本上每咬一口都有蠔仔,蠔仔味濃又飽滿,我覺得煎的比炸的好,少了炸的油膩感卻多了蛋香味。酸甜梅膏骨 $98梅膏這個調味料很特別,由梅子,鹽和糖製成, 吃下去就有酸酸甜甜的衝擊,排骨外層香脆,肉質嫩滑多汁,配上滿口梅膏醬,非常惹味。潮式芋頭炒飯 $88這個炒飯超大一鍋,好多芋頭粒,口感細嫩, 鮮美又有益,陣陣的芋頭香,炒飯口感軟黏可口,還有一些臘肉,令人食慾大增。韭菜豬紅 $48這個韭菜豬紅超推薦,豬紅超入味, 粒粒結實不軟爛,豬紅掛滿湯汁,韭菜鮮嫩爽口,超級惹味。另外加收酸菜$16,我覺得酸菜味道也不錯的,挺開胃, 茶芥$13。

蠔仔烙 $98

酸甜梅膏骨 $98

潮式芋頭炒飯 $88

韭菜豬紅 $48

2022-07-06 435 瀏覽
朋友知我鐘意食中菜, 所以就帶我去牛頭角站食好野餐廳個名好得意, 叫駟馬拖車, 咁D隻駟馬拖野重左係咪會易追左?但就算係D間駟馬食飽左重左都唔緊要既, 因為行兩分就到地鐵站, 唔會辛苦入面既環境係D新派D既中菜館咁, 都幾新, 坐得好舒服, 而且都多隔版, 防疫都做得足每枱都放一壺水, 不停滾住, 咁保證都可以飲到熱茶, 都幾貼心!酸菜-$16酸菜係自動波黎的, 酸菜少少咸少少酸,  都幾開胃, 而且花生都幾脆椒鹽鮮魷-$92個炸粉好薄好脆, D個位處理得好好, 而且鮮魷都好新鮮, 咬口好好菠蘿炒咕嚕肉-$88第一個感覺就係好多舊肉, 好抵食, 而且酸甜度岩岩好,  菠蘿應該係新鮮的, 都幾甜, 令我地好開胃, 越食越想食石鍋鮑魚炒飯-$148D個係我地兩個最鐘意食的, 炒得勁有鑊氣, 而且放落石鍋度竟然可以做到少少飯焦既感覺, 勁有驚喜, 而且鮑魚粒都幾多下, 味道好好, 必點!總結又好食又好坐, 每人都係200蚊到, 食到我地好飽, 唔怪得朋友推薦黎食!
朋友知我鐘意食中菜, 所以就帶我去牛頭角站食好野

酸菜-$16

椒鹽鮮魷-$92

菠蘿炒咕嚕肉-$88

石鍋鮑魚炒飯-$148
2022-07-05
  • 103.5
2022-06-28 450 瀏覽
好耐無同屋企人去食小菜和飲茶,知道附近開左間駟馬拖車飯店。一於帶屋企人食潮州菜地點非常方便,在牛頭角地鐵站附近,2分鐘路程。非常方便。餐廳的食物MENU款式和選擇多。環境好舒服,座位間闊落,每一台的位置都非常大。且佈置配合潮州中國的特色、古色古香。非常適合家庭的聚會,一邊食野,一邊傾計。當我地坐埋位既時候,職員非常快手為我地端上茶和小菜。小菜有香脆花生和酸甜爽口鹹酸菜。呢度茶機有自動加水、煲水功能,好方便。店員服務態度都好好,非常有禮貌且細心。因為係我影相的時候,佢見我差點忘形好近水機的水煲,提我小心碌襯,SO SWEET 。1.荔芋香酥鴨($138 )當晚的是日推介有荔芋香酥鴨鴨肉外層炸得十分酥脆,鴨肉十分香,冇骨,十分出色😋😍😍😍 蒸熟壓成蓉的芋泥,包着去骨的鴨肉,用高溫油炸烹調而成,非常考的功夫。外皮炸得酥脆可口,一點都沒有油膩的感覺。內裡的竽泥鴨肉則相當綿密,,相當美味。另外配上酸酸甜甜的醬汁,可以解膩。2.醬燒菠蘿蝦球($108 )蝦球的肉質爽口鮮甜,且非常大粒。配上酸酸甜甜的醬燒汁,非常開胃。旁邊的菠蘿亦有驚喜,原來菠蘿面上有脆脆甜甜的焦糖。另外菠蘿非常新鮮多汁,咬落去啖啖
好耐無同屋企人去食小菜和飲茶,知道附近開左間駟馬拖車飯店。

一於帶屋企人食潮州菜

地點非常方便,在牛頭角地鐵站附近,2分鐘路程。非常方便。

餐廳的食物MENU款式和選擇多。

環境好舒服,座位間闊落,每一台的位置都非常大。

且佈置配合潮州中國的特色、古色古香。

非常適合家庭的聚會,一邊食野,一邊傾計。

當我地坐埋位既時候,職員非常快手為我地端上茶和小菜。

小菜有香脆花生和酸甜爽口鹹酸菜。

呢度茶機有自動加水、煲水功能,好方便。

店員服務態度都好好,非常有禮貌且細心。

1.荔芋香酥鴨($138 )
當晚的是日推介有荔芋香酥鴨

.荔芋香酥鴨

鴨肉外層炸得十分酥脆,鴨肉十分香,冇骨,十分出色😋😍😍😍

荔芋香酥鴨

2.醬燒菠蘿蝦球($108 )
醬燒菠蘿蝦球

旁邊的菠蘿亦有驚喜,原來菠蘿面上有脆脆甜甜的焦糖。
醬燒菠蘿蝦球

另外菠蘿非常新鮮多汁,咬落去啖啖都係甜甜的菠蘿汁。

醬燒菠蘿蝦球

3.方魚炒芥蘭($72)
我問媽媽呢個真係芥蘭嗎?因為與我家中食的不同。
方魚炒芥蘭
後來才發現原來廚師細心地將芥蘭硬的外皮批走,令芥蘭食落更入味和嫰,配上炸得香脆味道濃郁的方魚,使味道更為豐富。

有機會可以在大時大節再帶埋其他屋企人試不同款式的菜
2022-06-28
.荔芋香酥鴨
2022-06-28 139 瀏覽
同事話未試過公司附近間潮洲菜,今日放工見大家冇嘢做所以就去試下。估唔到哩區七點幾都咁多人嚟食晚飯喎,佢地應該都係喺附近返工😆我哋叫左….蠔仔烙:侍應問我地要煎定炸,最後我地揀咗炸。放上枱巳經聞到勁香,蠔餅炸得鬆脆可口,蠔肉份量超多,好足料,而且有蛋香味,沾上魚露一齊食減去油膩感滷水鵝四拼盤:我最鍾意乜都有啲可以試多啲唔同野😌 滷水汁唔會死咸;鵝肉嫩滑,唔會好肥好多肥膏;五花腩肥瘦適中,肥嘅部分爽滑彈牙,而且一啲都唔覺得膩;豆腐裡面勁滑但外面又好入味;鵝腎超爽口酸甜梅膏骨:排骨加上梅膏醬,甜甜酸酸,令人覺得好開胃,排骨肥瘦適中,伴碟有啲蘋果片,加埋醬汁一齊食,好味😋我地叫左兩碗白飯嚟餸添😆😆

蠔仔烙:

滷水鵝四拼盤:

酸甜梅膏骨:

我地叫左兩碗白飯嚟餸添😆😆
  • 滷水鵝片
2022-06-24 247 瀏覽
今午與好友一行四人在WM Hotel check out 後 call 的士到東九的駟馬拖車飲茶,大家都對師傅做的點心讚不絕口。推介有蝦餃,咸水角,芋角,豆付蠔仔。蝦餃除了新鮮及有咬勁外,還有筍粒,外表新潮,內懷舊!龍珠咸水角是我至愛,香口得嚟又超juicy and yummy,肉粒與蝦米粒超match芋角的芋蓉好幼滑,睇得出師傅用心做,一啲都唔油。豆付蠔仔好清甜,蠔仔好肥美新鮮,豆付好滑,加埋薑絲,令我地喜出望外。加上服務殷勤,價錢合理,下次約親友又多一個好選擇。
推介有蝦餃,咸水角,芋角,豆付蠔仔。
蝦餃除了新鮮及有咬勁外,還有筍粒,外表新潮,內懷舊!

芋角的芋蓉好幼滑,睇得出師傅用心做,一啲都唔油。
加上服務殷勤,價錢合理,
下次約親友又多一個好選擇。
2022-06-24
今晚食的是潮州菜,是觀塘東九匯的駟馬拖車潮州飯店。要了鹵水鵝掌翼、椒鹽九肚魚、潮州沙茶牛肉炒河及要了個蟲草花鳳爪螺頭湯。鹵水鵝掌翼,鵝翼切得細細件,長方形好易食,鵝掌翼又淋又夠滑,且滷得入味。鵝掌翼底下還有很多滷豆腐,整碟份量足!椒鹽九肚魚剛剛炸起還帶熱,內裡的肉切得稍為薄少少,如果厚些更為理想,九肚魚外脆內軟好香口!潮州沙茶牛肉炒河,裏面有份量頗多的牛肉,及沙茶醬的醬汁好豐盈,令整個潮州沙茶牛肉炒河充滿沙茶醬的惹味。蟲草花鳳爪螺頭湯,湯底清甜,飲得出的老火湯滋味。

今晚食的是潮州菜,是觀塘東九匯的駟馬拖車潮州飯店。

鵝掌翼底下還有很多滷豆腐,整碟份量足!

蟲草花鳳爪螺頭湯,湯底清甜,飲得出的老火湯滋味。
2022-06-22 173 瀏覽
呢間潮州菜下午除咗有小菜、滷水、甜品、仲有點心。下午嚟嘆下點心真係幾好。呢度茶機有自動加水、煲水功能,好方便。▶️潮州蠔仔粥一碗$42蠔仔粥兩個人食都已經夠,好多蠔仔。加埋胡椒粉食更加香!▶️蜆芥炸鯪魚球$44新鮮即炸夠晒脆。大大個圓波波、鯪魚球肉夠鮮味。點買蜆芥鹹鹹地。▶️碧綠燒賣皇$33外皮綠色幾得意,燒賣有豬肉及蝦,幾好食!▶️臘味蒸蘿蔔糕$33蒸蘿蔔糕夠腍滑,仲有一絲絲蘿蔔,足料!▶️蒜香蝦春卷$29呢個非常香脆,而且入邊下有蝦好爽配埋蒜蓉好香口!茶芥$13/ 位 前菜費$16/ 碟 小貼士💡餐廳4點落場,飲下午茶🫖嘅朋友要留意喔!

呢間潮州菜下午除咗有小菜、滷水、甜品、仲有點心。

▶️潮州蠔仔粥一碗$42
蠔仔粥兩個人食都已經夠,好多蠔仔。加埋胡椒粉食更加香!

▶️蜆芥炸鯪魚球$44

▶️碧綠燒賣皇$33
外皮綠色幾得意,燒賣有豬肉及蝦,幾好食!

▶️臘味蒸蘿蔔糕$33
蒸蘿蔔糕夠腍滑,仲有一絲絲蘿蔔,足料!

▶️蒜香蝦春卷$29
呢個非常香脆,而且入邊下有蝦好爽配埋蒜蓉好香口!

茶芥$13/ 位
前菜費$16/ 碟

小貼士💡餐廳4點落場,飲下午茶🫖嘅朋友要留意喔!

2022-06-21 110 瀏覽
朋友在官塘放工,去附近頗新的大廈食潮州菜,地方舒服,又近地鐵站,非常方便。食潮州菜,通常都會点鹵水,朋友喜歡鹵水鵝翼,鹵水汁很香,不太咸,剛剛好,鵝翼啖啖肉,豆腐沾滿鹵水汁,好好味,而且份量算很多,非常抵。蠔仔烙也是潮州菜首選,這裡很特別,有分煎或炸,如果不想太熱氣可選煎,比較軟綿綿。我們選了炸,外面香口脆卜卜,有鴨蛋香味,蠔仔很多,很好味。翡翠龍鳳球,是雞片及蝦球,蝦球新鮮爽口,雞片嫩,味道適中,不太濃。

2022-06-20 99 瀏覽
第一次食潮州菜,依間餐館真係有驚喜。餐館的設計如茶樓般,但每一張枱都有一個自動水機,可以自動在茶壺裡加水,十分方便,隨時隨地都可以嘆到茶。海蜇手撕雞 $58作為頭盤,這盤手撕雞確能開胃。手撕雞涼拌海蜇和青瓜,青瓜的清新,海蜇的爽脆彈牙,手撕雞的嫩滑,再加上麻醬,口感豐富,味道濃郁,真係百食不厭。腿茸津白 $88當然小不了叫一個菜,選擇了腿茸津白。分量很大份,而且十分creamy,加上金華火腿的咸香,既不油膩又清爽。蠔仔烙 $92蠔仔烙可以選擇煎或者炸,我們叫咗煎蠔仔烙。蠔仔烙大大份,超抵食,而且蛋香十足,好煙韌,超足料,每粒蠔仔都十分飽滿。沾一點酸甜的醬汁,更讓蠔仔烙的香脆味道更突出。沙茶牛肉炒河 $82我哋還叫了潮州菜特色美食——沙茶牛肉炒河。沙茶醬是潮州版的沙嗲醬,帶點點鹹香和辛辣,質感亦偏稠身。餐廳用加上了芥蘭炒,正好中和沙茶醬的濃味,兩者相得益彰。

海蜇手撕雞 $58

腿茸津白 $88

蠔仔烙 $92

沙茶牛肉炒河 $82

2022-06-14
2022-06-19 77 瀏覽
父親節安排係呢間食潮州菜,第一次係呢度食坐窗口位感覺好舒服滷水鵝四拼盤每款都好食,唔會太鹹 椒鹽九肚魚家鄉娘酒炒嫩雞不過不失咕嚕肉普普通通煎蠔餅普普通通帶子西蘭花帶子唔好食,西蘭花好硬潮式糖醋麵川椒鮮魷蠔仔粥價錢唔太貴,環境舒適,下次可以再去
2022-06-18
2022-06-16 112 瀏覽
呢排 #小秘書 公私兩忙,都有段時間無同 #首領 出去撐枱腳😅 難得呢兩日比較清閑,梗係要出去chill吓啦💪🏻 不過最近啲🦠個案又升咗,都係簡簡單單搵間餐廳坐吓、食吓好嘢比較穩陣😉呢晚我哋去咗 駟馬拖車潮汕飯店 食 #潮州菜。由牛頭角港鐵站落車,再過隧道,好快就行到去對面嘅 #東九匯,沿住電梯去上到2樓,終於到達。服務員安排我哋坐喺窗邊位置,視野都唔錯。服務員介紹我哋可以試佢哋嘅 #蠔仔烙,同埋 #滷水鵝四併盤(鵝肉、紅腸、五花腩肉、鵝腎),我哋另外加咗碟 #方魚炒芥蘭、#半煎煮馬友,一於食個痛快🤭🤭 #師傅 嘅 #滷水食物 果然有質素,#鵝肉 肉質幼嫩,#滷水汁 非常入味🤤 蠔仔烙上擠滿蠔仔,入口完全無油膩嘅感覺,如果可以滴少少魚露上面,我相信會更加惹味啫🤤 #芥蘭 上面嘅 #方魚塊 炸得好香脆🤤 雖然我哋點嘅 #馬友魚 變咗 #黃花魚😅 不過錯有錯着,黃花魚肉好鮮味,加埋啲配料 #芹菜、#蘿蔔、#冬菇絲 放入 #魚湯 一齊食,勁鮮味🤤所以 #小秘書 幾時都話小店嘅食物從來都唔會比酒店輸蝕,反而仲會搵到另一番風味㗎😉

2022-06-15
$277.2 (晚餐)
2022-06-13 132 瀏覽
位於牛頭角有間新開的「駟馬拖車潮州酒家」,環境寬敞舒服😌除了蒸點心仲有潮州粥粉麵飯,小食及甜品😋入座之後我們點了一壺鐵觀音,茶味甘香!蒜香蝦春卷一碟有六件,春卷外皮香脆,餡料豐富,沾小小醋一齊食,味道不錯👍韭菜豬紅豬紅外脆內軟,一啲都唔辣食落有少少沙嗲味道,再加入炸蒜一齊食,好香口,韭菜煮得好淋好入味,整體不錯!爆口叉燒包即叫即蒸熱辣辣,麵包皮鬆軟,叉燒切得細細粒甜甜地好食!碧綠鮮蝦腸粉腸粉皮薄到肉眼都見到餡料,餡料有鮮蝦和生菜🥬啱啱好一啖一口,蝦肉爽口,生菜又新鮮,呢個值得推介!棉花雞棉花雞份量不少,每款都有三至四件,雞肉鮮嫩幼滑,魚肚吸入湯汁好好食,建議配搭埋辣椒油,更加好食!
蒜香蝦春卷
韭菜豬紅
爆口叉燒包
即叫即蒸熱辣辣,麵包皮鬆軟,叉燒切得細細粒甜甜地好食!
碧綠鮮蝦腸粉
棉花雞