2023-02-02 40 瀏覽
馬祖係首間主打台式藥膳火鍋放題嘅餐廳,成日都見到好多人食,今日同寶寶喺將軍澳買完練習,就過嚟食dinner😄小童係90-140cm,寶寶原來爭2cm就140cm😆有六個價錢嘅放題set,我哋選擇咗Prime Grade極上牛頸脊,中間價位,都幾抵食,有足足120分鐘,啱晒我同寶寶慢慢嘆!好多款湯底呀,我哋都睇中日式壽喜燒Sukiyaki湯,滾起嘅湯底有味醂香味,入口清甜,同牛肉好夾。我哋主打牛頸脊,一塊塊切得好薄,30秒就食得,呢個湯底真係好似喺日本食緊嘅風味,牛肉又薄又滑,有牛味,寶寶不自覺就食晒成碟,仲係咁叫我再order添!黑毛豬都唔錯,油花較多,好爽口!自取嘅配料都好啱食,加埋有成三十幾款,滑溜嘅斑片、啖啖雞腿肉、各種台式丸類,應有盡有,Häagen-Dazs 、Movenpick雪糕任食,性價比真心極高👍🏻👍🏻
小童係90-140cm,寶寶原來爭2cm就140cm😆

2023-01-31 51 瀏覽
辛苦工作,短短的午餐時間外賣食好啲💪🏻💖今日嗌咗呢個套餐:有藥膳田園蕃茄農場雞米線轉左台式新竹米粉👍🏻 米粉就like! 雞就麻麻 - 多骨仲要有膏同厚皮,冇乜嘢食。湯唔算多味精,有好多蕃茄(罐頭嗰啲,不過都好過冇), 加咗個上湯浸時蔬,反而個菜仲大浸藥材味。有杞子同紅棗。nice!咁但係如果我唔加菜嘅話,其實就唔係好抵食。飲咗蜂蜜茉莉花茶,好甜,最好自己加水。ok ge, 外賣來講,一般發揮,共$82如果肉多啲,米粉少啲就更好了😌
辛苦工作,短短的午餐時間外賣食好啲💪🏻💖

今日嗌咗呢個套餐:
雞就麻麻 - 多骨仲要有膏同厚皮,冇乜嘢食。
咁但係如果我唔加菜嘅話,其實就唔係好抵食。
飲咗蜂蜜茉莉花茶,好甜,最好自己加水。

ok ge, 外賣來講,一般發揮,共$82
如果肉多啲,米粉少啲就更好了😌
新年團年飯好凍 最後決定打邊爐暖一下 就揀左呢到一人一個鍋 又有120分鐘任食 岩哂大家口味 想食咩都有大家各叫左唔同湯底 可以食多幾個味🤭最後覺得番茄湯 同 蟲草花桃膠雞湯 最好味🤭連囡囡都食左一大碗番茄湯烏冬👍🏻調味料都有好多選擇 鍾意食辣既我加左好多指天椒🤭至於套餐 我地揀了$298黑毛豬同牛肩胛肉一向鍾意食牛既我 一試牛肩胛肉即愛上肉質嫩 唔肥都唔韌 滾十秒即食 好正後來又叫左低一級既牛黎食 真係爭啲啲 冇對比冇傷害🤭最後叫多幾碟牛肩胛肉黎食任食之餘 飲品同甜品都係任飲任食 都幾多款飲品揀 台式飲品居多 我就揀左荔枝烏龍茶🤭野食都有好多選擇 丸類菜類餃類菇類連甜品都好高質素好吸引 有movenpick 😍所以呢間台式火鍋放題性價比幾高 屋企人都讚👍🏻人均300頭一個 任飲任食黑毛豬牛肩胛肉120分鐘 抵玩👍🏻

大家各叫左唔同湯底 可以食多幾個味🤭

肉質嫩 唔肥都唔韌 滾十秒即食 好正

野食都有好多選擇 丸類菜類餃類菇類

甜品都好高質素好吸引 有movenpick 😍
2023-01-30 24 瀏覽
食過幾間以牛為主既邊爐放題,仲係覺得呢間性價比高👍🏻因為啲牛真係靚 入口即溶 120分鐘夠食到飽🤭我地因為早去 所以唔使排隊 係門口就要揀定套餐 我地揀左$298黑毛豬 同 牛肩胛肉套餐😍屋企人話要食好啲啲做節🤭我揀左日本壽喜燒sukiyaki湯底 屋企人就揀左番茄濃湯底🤭各有千秋 不過番茄湯的確足料 味道夠濃 大人小朋友都岩食👍🏻黑毛豬同牛肩胛肉接住就黎 唔使order 每人會先比各一碟試試 一試就愛上牛肩胛肉 同普通牛真係爭好遠 肉質好soft 我自己一個都食左4碟🤭🤭黑毛豬都好濃味 肉質冇咁soft 好咬口👍🏻除左豬牛任食 飲品都任飲👍🏻 仲有暖飲揀 好貼心😍菜類丸類菇類應有盡有👍🏻好多選擇 的確好夠食最後仲有雪糕🤭有我最愛既牛奶雪條 同埋 movenpick 😍😍 好高質👍🏻呢間都真係性價比好高😍過時過節再試餐豪啲 再高級啲既牛🤭

除左豬牛任食 飲品都任飲👍🏻 仲有暖飲揀 好貼心😍

菜類丸類菇類應有盡有👍🏻好多選擇 的確好夠食
呢間都真係性價比好高😍過時過節再試餐豪啲 再高級啲既牛🤭
  • 西班牙伊比利亞黑毛豬
  • Prime Grade牛肩胛肉
2023-01-30 220 瀏覽
馬祖(將軍澳)😘😘😘養生鍋牛放題台式養生火鍋120分鐘放題、任食超過30多種火鍋配料、多過15款飲品、movenpick & haagen-dazs雪糕任食、五點後每人頭再減$20、超抵食!火鍋仲係一人一鍋、好衞生!👍🏻👍🏻湯底仲有外賣😘美國Prime Grade極上牛頸脊及西班牙伊比利亞黑毛豬放題套餐$298湯底共有十二款任君選擇❤️藥膳椰子清雞湯、奶白湯底入面有紅棗、桂圓、椰子濃香味、非常之甜仲有老火湯嘅味道、飲到唔停得口😋😋爆槳熔岩莞茜湯、濃香莞茜湯底、清香、莞茜愛好者必選👍🏻👍🏻⋯⋯🐮🐮極上牛頸脊油脂分布好靚、放咗落湯滾兩滾唔使3秒就可以食得、超嫩滑好香嘅牛肉味、牛頸脊肉質軟綿綿、入口即溶!追加食都唔停得口😆、落單好快到、服務一流!#套餐仲有西班牙伊比利亞黑毛豬、西班牙無激素豬肉片、嫩滑爽口、入口即溶、充滿豬油香味!自助區配材食材擺放得好整潔、除左提供多種丸類、大家必試手打牛丸⋯爽口夠彈牙、台灣貢丸、內含配料比其它多、味道很配合!真材實料👍🏻響鈴都好新鮮😄粟米好甜!仲有大量蔬菜任君選擇、沙茶牛肉同埋雞肉、魚柳都可以喺自助吧揀!自肋醬油區一定要試吓自家製嘅辣椒醬、麻油、火鍋豉油、加
馬祖(將軍澳)
😘😘😘
養生鍋牛放題

火鍋仲係一人一鍋、好衞生!👍🏻👍🏻
湯底仲有外賣😘

湯底共有十二款任君選擇❤️

自肋醬油區一定要試吓自家製嘅辣椒醬、麻油、火鍋豉油、加埋蒜蓉和蔥、味道一流!仲有壽燒汁、都唔錯😘

飲品區除咗大量唔同種類飲品、有熱飲提供,很窩心❤️
雪糕雪條種類佷多….有Movenpick雪糕和Haagen-Dazs雪條、任君選擇、好滿足!
抵食#將軍澳#馬祖#一人一鍋#
養生椰子清雞湯
槳爆熔岩芫荽湯
  • 槳爆熔岩莞茜湯
2023-01-29 47 瀏覽
住喺附近,啱啱開舖既時候成日幫襯,因為米線好味,雞肉嫩滑,湯底好重藥膳味,成碗可以連湯清解晒大約半年無幫襯,今日再次食真係令我極度失望- 雞肉乾鞋, 湯好似水咁淡(無藥膳味之餘,唔見昔日有既紅棗、藥材碎),米線就無變,但係成碗米線因為個湯同雞肉既質素變得好難食食咗1/3碗巳經放棄⋯一間昔日我列入飯堂嘅餐廳,今日我放左入blacklist 😓
食咗1/3碗巳經放棄⋯
外賣自取
2023-01-28 36 瀏覽
馬祖 (將軍澳廣場)🌟整體: 120分鐘放題 冇平時嗰啲食得咁趕 種類未算超多 不過每一款都有水準之上 仲有movenpick 雪糕任食🏠環境: 乾乾淨淨 放食物位分明 1人1 鍋 張枱算大🧑🏻‍🍳服務: ✅☆║.............║☆今次試咗極上牛頸脊及伊比利亞黑毛豬 $298/位
‼️ 主角: 極上牛頸脊✅ 極上牛頸脊 係貴一個grade 嘅餐先有得食 對比起基本set嘅 Prime Grade肩胛肉眼 更加嫩 同埋佢掛汁能力好強 配合湯底好屈‼️ 湯底✅ 有12 款湯底揀 今次就揀咗藥膳椰子雞湯 + 爆漿熔岩芫茜湯✅ 藥膳椰子雞湯 好屈 椰子味食足成程都仲有✅ 芫茜就見好足料 不過我麻麻芫莤‼️ 蔬菜類✅ 意外地多選擇 仲有高營養嘅羽衣甘藍✅ 值得一讚係所有食物都有label 好‼️ 甜品✅ 主打雪糕 有本港代表 雀巢 嘅 雪條 平時七仔都要十幾蚊支 高級D有 movenpick 同 dreyers 雪糕 平時都要二、三十蚊咁‼️ 飲品✅ 罐裝飲品為主 除咗可樂雪碧忌廉呢啲基本野 仲有 維他奶忌廉溝鮮奶✅ 最窩心係 有熱櫃 咁凍嘅天氣真係好正📍 將軍澳唐德街1號將軍澳廣場
馬祖 (將軍澳廣場)

🏠環境: 乾乾淨淨 放食物位分明 1人1 鍋 張枱算大

‼️ 甜品

‼️ 飲品

✅ 最窩心係 有熱櫃 咁凍嘅天氣真係好正

📍 將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓1021-1023號舖

Shop 1021-1023, 1/F, TKO Plaza, 1 Tong Tak Street, Tseung Kwan O

⏰ 星期一至四
星期日
11:30 - 22:30

☎️ 電話號碼 60607292

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2023-01-27 25 瀏覽
馬祖📍將軍澳🥥🐓藥膳椰子清雞湯湯底有紅棗,杞杍和圓肉,椰子味非常濃郁,一啖飲落仲好清甜😋🍅🌶️藥膳番茄麻辣湯(小辣)呢個湯底有紅棗,番茄,辣味十足得嚟又唔會搶走番茄味😎湯底嘅紅棗十分多而且已去左核,咁就美顏又唔怕上火啦🤩🐮極上牛頸脊鮮牛味好重,肉質超爽,燙一燙就食得😛🐷西班牙伊比利亞黑毛豬豬肉味濃郁,入口即溶的口感,油花好充足🥩除咗牛肉同豬肉之外,馬祖仲有好多唔同嘅丸🍢蔬菜🥗野飲🥤同埋雪糕🍦俾大家任食~質素有保證之餘性價比仲好高🫶🏻🗺️ 將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓1021-1023號舖
馬祖📍將軍澳

🥥🐓藥膳椰子清雞湯
湯底有紅棗,杞杍和圓肉,椰子味非常濃郁,一啖飲落仲好清甜😋

🍅🌶️藥膳番茄麻辣湯(小辣)

🐮極上牛頸脊
鮮牛味好重,肉質超爽,燙一燙就食得😛

🐷西班牙伊比利亞黑毛豬
豬肉味濃郁,入口即溶的口感,油花好充足🥩

🗺️ 將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓1021-1023號舖
2023-01-27 48 瀏覽
因為我太鍾意打邊爐嘅關係朋友同親我食嘢都會揀打邊爐做首選🙈放工近近哋同朋友去咗將軍澳中心嘅馬祖打邊爐呢度係一人一鍋嘅~咁我同朋友就自己揀自己嘅湯底我就揀咗藥膳花雕清雞湯,朋友就揀咗藥膳台灣沙茶湯湯底非常足料😋見到都食慾大增我哋揀咗嘅套餐係$298嘅美國prime grade極上牛頸脊及西班牙伊比利亞黑毛豬放題套餐🙌🏻.一齊嚟睇吓啲嘢食質素先:🔶肉方面牛頸脊嘅脂肪分佈算幾平均,唔算太肥,幾好👍🏻伊比利亞黑毛豬都唔錯,平時好少會食完一轉再專登叫返豬嚟食,覺得佢都幾嫩滑,唔會鞋烚烚,肉質都幾彈牙😋🔶自取配料方面呢度啲自選配料幾有誠意,有啲款式係出面嘅打邊爐放題比較少見,當中覺得手打牛丸同埋芝士小籠包幾正,手打牛丸幾彈牙芝士小籠包入面嘅芝士好流心而且外層係動L嘅魚蛋口感,不錯。另外,都推介要試芋泥貢丸,啲芋泥係多到咬一啖會喺另一邊唧晒出嚟🙈芫茜控仲有芫茜燒賣食添😆.雪糕雪條方面都係任食比想像中多款,有我鍾意食嘅movenpick~甜筒同埋煉奶雪條都有~.整體嚟講,呢度都幾抵食,淨係個湯底都夠贏,好少可一人湯底都咁足料,出餐亦快手,而且店員收碟都會主動問你需唔需要加肉,服務幾周到👍🏻
因為我太鍾意打邊爐嘅關係
朋友同親我食嘢都會揀打邊爐做首選🙈

放工近近哋同朋友去咗將軍澳中心嘅馬祖打邊爐

呢度係一人一鍋嘅~
咁我同朋友就自己揀自己嘅湯底
我就揀咗藥膳花雕清雞湯,朋友就揀咗藥膳台灣沙茶湯
湯底非常足料😋見到都食慾大增

一齊嚟睇吓啲嘢食質素先:
🔶肉方面
牛頸脊嘅脂肪分佈算幾平均,唔算太肥,幾好👍🏻

🔶自取配料方面

手打牛丸幾彈牙

芝士小籠包入面嘅芝士好流心

雪糕雪條方面都係任食

呢間馬祖絕對係食過番尋味!半年前黎食過一次,都推介過俾大家。臨過年前想食好d,天氣又凍凍地,就諗起再黎食一次馬祖!😁對比半年前,都係平日來,多左好多人幫襯。想黎既朋友,真係要提早訂座,有得訂位架!👍🏻今次好彩早到,好彩坐到卡位😝黎到一定係食佢個全日120分鐘火鍋放題,真係一定要食!湯底超正,牛肉豬肉都超正👍🏻配料選擇都夠多,而且有質素,仲有超多飲品同甜品選擇!呢店員都好細心,做野又快手🤩美國Prime Grade極上牛頸脊及西班牙伊比利亞黑毛豬放題套餐($298/人)呢度係每人一鍋,唔洗擔心大家要既湯底唔一致,每人都可以叫自己想要既湯底,呢個真係正!🤭藥膳番茄麻辣湯 (小辣)呢個湯底我半年前已經覺得佢係我心目中既no.1,今日再食,都係同樣感覺!👍🏻藥膳椰子清雞湯呢個湯底係第一次試,超好食!椰香味好出,再配上濃郁既雞湯味,好正,唔鍾意食辣既,我超推介呢個!😝極上牛頸脊超級好味,牛味好重,肉質超爽😀西班牙伊比利亞黑毛豬簡直係我至愛,質感超正,而且好入味!👍🏻👍🏻

藥膳番茄麻辣湯 (小辣)

藥膳椰子清雞湯

極上牛頸脊超級好味,牛味好重,肉質超爽😀

之前已經食過一次,覺得啲湯底好正,同埋一人一鍋好方便,又可以簡自己岩既湯底幾正。我地簡左$228/位,湯底我同朋友分別簡左藥膳蟲草花桃膠雞湯同藥膳台灣沙茶湯,藥膳蟲草花桃膠雞湯好足料,好多蟲草同紅棗😋😋淨係飲湯都好好飲,飲落無乜味精真係真材實料,沙茶沙底好濃,打邊爐最緊要係湯底😋😋湯底高質落咩材料都好食🤤一坐底會每樣牛豬雞都上一碟先,其他要自己出去拎,有好多平時先見既食材,羽衣甘藍🥬蟲草花,蛋黃流沙丸👍👍👍都好好食,野飲同雪糕🍦雪條都好多選擇,坐得都舒服,食完個身無味,值得再黎😋😋

2023-01-10 46 瀏覽
唸住去行下將軍澳海旁所以係附近搵食先,凍凍地食個一人一鍋,我地揀左Prime Grade 肩胛肉眼加西班牙無激素豬肉片套餐,凍櫃有好多丸、蔬菜,飲品連熱飲櫃都有,最中意飲熱維他奶同麥精,推介食午餐肉同沙茶牛肉,質感似滑牛好好食,朋友推介第一次食蟲草花,原來加落湯底調味真係幾香幾好食,湯底大推藥膳椰子清雞湯,一煲滾已經非常香,肩胛肉眼片吸埋啲汁椰子雞湯,有陣甜甜既椰子香,藥膳麻油雞湯都推介,無唸過呢到連羽衣甘藍超級食物都有,真係好少有,金針菇,蟹柳,蟹子丸都係打邊爐必試,另外職員有效率,落單之後好快就上菜,加湯又快趣

第二次來這間好高質的一人一鍋火鍋放題店!這次試吓其他湯底,依然好好味,難怪長期坐滿人😋 有提供六款放題套餐及十二款湯底,配上任點牛肉及豬肉、雪糕雪條、超過30款火鍋配料、超過15款飲品店員服務態度很好~餐廳好大好闊落,平日晚市時間都滿座,記得提早訂位🥘「藥膳椰子清雞湯」椰子十分香濃,好多紅棗,滋補養生~🥘「日本壽喜燒Sukiyaki湯」台式火鍋店試日式湯底🤣 好有驚喜,湯底超級香甜濃郁,好正😋晚市二人消費:$501.6(連加一費用)120分鐘放題 成人$228套餐包括:Prime Grade牛肩胛肉 及 西班牙無激素豬肉片肉質口感十分嫩滑爽口,食唔停口🤤 自助食品區十分乾淨衛生,食物款式好豐富👍🏻

🥘「藥膳椰子清雞湯」椰子十分香濃,好多紅棗,滋補養生~

晚市二人消費:$501.6(連加一費用)

肉質口感十分嫩滑爽口,食唔停口🤤

自助食品區十分乾淨衛生,食物款式好豐富👍🏻

2023-01-08 35 瀏覽
馬祖 (將軍澳)呢排天氣涼涼哋,今日放工約埋老公打邊爐。近近地,我哋去咗將軍澳嘅馬祖打邊爐。老公冇介紹錯,依間火鍋店又抵食又好味。今次品嚐咗Prime Grade套餐,成人每位$238,可以任食兩小時, 現在開始更接受訂位服務,真係好方便!呢度係一人一鍋嘅,所以可以自己選擇自己鍾意嘅湯底。老公揀咗爆漿熔岩芫莤湯,湯底綠色,芫荽味好重,落咗好多芫荽,非常足料!老公話個湯底好正,之後嘅食物都吸滿湯汁嘅味。我揀咗藥膳蟲草花桃膠雞湯。湯底比較滋潤,用嚟打邊爐都唔錯。桃膠份量多,晶瑩剔透,帶點煙韌感,更可以 滋陰養顏, 最啱女士。另外餐廳嘅醬汁多元化,有齊自家製手工辣醬,台灣沙茶醬,麻油,蒜蓉,香辣指天椒, 自家製火鍋豉油,胡麻醬,日式酸汁 和燒肉汁。-Prime Grade肩胛肉眼:牛肉有肉味,肉質鮮紅,肥瘦適中,食落帶點油花味,而且唔韌。-西班牙無激素豬肉片:欣賞廚師刀鋒,豬肉片切得非常薄,新鮮,肥瘦適中,味道鮮甜。其次蔬菜區種類繁多!有油麥菜,羽衣甘藍,唐生菜,娃娃菜,粟米, 木耳,海帶結和 金菇選擇。蔬菜吸滿湯汁,非常入味。其他配料都好多㗎,全部都好滋味,有齊造型正方形魚腐 ,芝士腸,雞
馬祖 (將軍澳)

其他配料都好多㗎,全部都好滋味,有齊造型正方形魚腐 ,芝士腸,雞髀肉, 花枝丸, 海鮮菇 ,手打牛丸,日本蟹棒等等。

飲品同甜品都任食。我最鍾意飲茉莉綠茶,清清地,好解膩。甜品除咗有甜筒、雪條仲有movenpick雪糕,性價比超高!
2023-01-07 39 瀏覽
餐廳位於將軍澳,鄰近地鐵站,方便又快捷,餐廳主打的就是火鍋,更是一人一鍋料理,挑選自己喜愛的款式就可以了。藥膳椰子清雞湯,用料豐富,童叟無欺,可以飲的湯底,就是這樣出眾。最欣賞就是湯底更能帶出食物的鮮味,帶點清甜。麻辣鴨血凍豆腐湯(大辣),充滿台灣的特色,麻和辣的比例剛剛好,配搭真的鴨血,果然十分地道。Prime Grade肩胛肉眼,西班牙無激素豬肉片,食材挑選適宜,肥瘦適中,肉味豐富,更有任飲任食的選擇。